Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Alle slår alle - styrke- eller svakhetstegn?

Første spillehelg i seriemesterskapet har nok en gang vist hvor jevnt det er i 1.divisjon. Det gjør det spennende både i medaljekamp og den intensen slåsskampen om å holde seg i toppserien. Tre av de tolv lagene rykker ned, og etter seks kamper er de vel mulig å si at ingen er sikre på å holde plassen til neste sesong, kanskje med unntak av lederlaget Østfold og Follo - Thoresen (Thoresen, Ovesen, S.I Høyland og T. Stabell) som har fått fatt i 73 VP på seks kamper. Mellom 2.plass og nr. 12 er det kun 13 VP.

Det er interessant å merke seg at noen av forhåndsfavorittene sliter i bunnen av tabellen. Vinnerne av forrige sesongs 1.divisjon, Møre og Romsdal - Kindsbekken ligger sist. På nest-sisteplass finner vi Hordaland 1 som består av landslagsspillerne Hoftaniska, Charlsen og far og sønn Helness. 

På butleren er det heller ikke noen av 1.divisjonsparene som utmerker seg veldig. Såvidt jeg kunne finne ut av den felles butleren med de tre 2.divisjonspuljene ligger Brogeland-Lindqvist høyest av de som spiller i 1.divisjon. De har +0,54 per spill, en bra score, men at ingen par i toppserien har mer enn det er uvanlig. 

Hvis en går gjennom kampresultatene finner en at veldig mange kamper er jevnspilte. Ingen har så langt klart å slå motstanderne med maximum score, 20VP.

Det kan være fristende å spørre om en så jevn pulje er et styrke- eller svakhetstegn, og de siste par dagene har jeg fått det og lignende spørsmål fra flere på BBO. Men jeg har ikke noe godt svar...

Vi vet at nivået i toppserien er bra. At det er så jevnt tyder på at ingen lag er dårlige, eller om man vil: alle lag er gode? "Alle slår alle". Men det betyr vel også at ingen lag klarer å holde et klart høyere nivå enn de andre. Det kan selvsagt hende at noen slår til den siste helgen og viser at de har et ekstra gir i forhold til resten av feltet, men så langt er det lite som tyder på at det er tilfelle.

Hvordan de som steller med landslaget skal tolke dette er ikke godt å si. De vet jo at de har et internasjonalt topp-par i Brogeland-Lindqvist, det har blitt bevist en rekke ganger de siste årene. Men vi venter vel fortsatt på et ett eller flere par skal utmerke seg å vise at de er bedre enn et jevnt, bra norsk 1.divisjonspar?

Resultater, butler spill osv. både for 1.divisjon og de tre 2.divisjonspuljene finner du her.

Vi tar med oss et spill fra den siste kampen hvor Vest Agder 1 - Mæsel (ligger på 4.plass så langt) møtte Oslo 1 - Lillevik som etter denne helgen litt som nr. 8. Det var nord som fikk et vanskelig meldeproblem med makkeren som giver og alle i sonen.

NORD

 

Vest     Nord     Øst     Syd

                                    1 kløver

4 spar      ?

Ville du meldt noe nå? 

Nords kort er gode selv om det er kun 9HP. Men det er ganske perfekt fordeling. Om det finnes bra tilpasning kan det godt hende vi kan spille en høy kontrakt, enten at den kan stå, eller at det kan være en god stamp mot 4 spar. De fleste spiller dobling som take-out selv etter høye innmeldinger, som her. Er dobling en bra melding? Faremomentet er at det ikke er sikkert vi har noen tilpasning i det hele tatt. Det er ingenting i veien for at makker kan ha noen spar og helt jevn fordeling ellers? Så å melde er nok en "gamble", men å passe kan godt bli feil det og.

Der jeg så på (BBO) doblet Harding (Vest Agder) ved det ene bordet, mens nord (Johnsen for Oslo) sa 5 ruter ved det andre, for der hadde Stokkeland (syd) åpnet med 1 ruter som viste firekorts farge. Så det fantes altså tilpasning, men det ble feil å være på fem-trinnet likevel.   

Hvis en titter kun på N/S sine kort ser det ut til å være en fin hjerter- eller ruterkontrakt. Sitter det gunstig kan det til og med være elleve stikk med slike kort. Men sitsen var brutal. Der syd melde 5 hjerter over doblingen hadde øst en enkel dobling og noterte +800 for tre doblede bet. Ved det andre bordet, hvor nord meldte 5 ruter var ikke dobler så opplagt, og N/S fikk spille udoblet.

Merk at 4 spar står, det er kun tre minortapere. Resultatene i 1. og 2.divisjon viser en lang rekke +620 til Ø/V og noen +790 for 4 spar doblet med ti stikk.

Det er nok ganske tilfeldig at 5 hjerter ble mer feil enn 5 ruter, for ruterfargen kunne vel like gjerne sitte brutalt fordelt som hjerterfargen.

I 5 ruter hvor trumfen altså satt gunstig fordelt med kongen i saks ramlet det likevel sammen. Etter spar til øst spilte forsvaret to runder kløver, og da spillefører forsøkte å komme seg over til nord for å ta trumffinesse begynte Ø/V å stjele. Kontrakten gikk fire bet i sonen, men å notere +400 var likevel 9 IMP ut for lag Mæsel, men de vant likevel kampen med 3 IMP.  

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.