Utspillet avgjør

Utspill er noe av det tilfeldigste i bridgen. For en tid tilbake sa verdens beste bridgespiller Geir Helgemo at det er ingen del av bridgen han har tapt flere poeng på enn utspill.

I endel spill er det nokså opplagt hva som er riktig/beste utspill, men ikke sjelden føles det som om det er rent lotteri. Og dreier det seg om en slem er det enorm sving på gang, ofte avgjørende for kampen, og kanskje for utfallet av hele turneringen.

Her er et par utspill fra en lagturnering forleden, og de kostet flesk om valg av utspill ble bom. Ofte hører man spillere som har bommet utspillet klager på uflaks, og noen ganger er det vel også det. Men av og til bør utspilleren gå i seg selv og kanskje innrømme at det ikke var uheldig, men dårlig bridge.

 

Her kan sikkert noen innvende at nord burde hoppet til 4 spar første gangen det var hans tur til å melde. Jeg satt selv nord og valgte 2 spar, men jeg er enig i at det var en slapp melding, det er bedre å tråkke til med det samme. Så var det et nytt valg i neste melderunde: bør det stampes i 6 spar? Det er sikkert ikke så altfor kostbart, men det er fatalt om det viser seg at 6 kløver er bet. I ettertid har jeg kommet frem til at det trolig i lange løp er riktig å stampe, det står sikkert oftere 6 kløver enn det er bet.

La oss si du passet på 6 kløver. Hva spiller du ut? 

Jeg synes sparutspill er håpløst i denne settingen, så de tre sparhonnørene får være i fred. Kan singel ruter være tingen? Hvis makker har ruter ess gir det en ganske automatisk bet med stjeling i andre stikk. Hvis han ikke har det, kanskje spillefører tar ruterfinesse om øst har bare A-Q i toppen av fargen i tro på at du forsøker å lure han med ruter ut fra kongen? Nei, dette er alt for romantisk, eller rett og slett naivt. Ruter ut er nok bare riktig om syd har ruter ess.

Hva med hjerterutspill?

Jeg fingret lenge på hjerter 4, men klarte ikke få slengt kortet på bordet. Sparhonnørene fikk være urørte, men jeg valgte til slutt å spille ut ruter. Slik så hele spillet ut:

Syd forlangte tretten stikk med det samme ruter ess vant første stikk. Hjerter ut beter kontrakten enkelt. Denne utspillsbommen gir 11 IMP ut i stedet for 11 inn om motstanderene er i utgang, 22 IMP i sving. Nordspillerne som gjør slikt (bl.a. meg) føler nok at de har vært uheldige, men skal man være helt ærlig er det svak bridge! Slik her beskrevet har nord både meldt dårlig og valgt et dårlig utspill, selv om ruter ut kanskje kunne vært blink en sjelden gang. Å sende i vei en hjerter må gi en mye bedre sjanse! Makker (syd) har neppe mye i noen av minorfargene, og har han noe annet enn lang spar og fordeling så er det antagelig i hjerter han har verdier. Jo, min egen konklusjon ble at dette var dårlig og uinspirert bridge. 

Her var jeg heldigvis ikke involvert, og slapp kanskje å måtte innrømme nok et tilfelle av manglende fantasi og inspirasjon. Dette utspillet er kanskje litt vanskeligere å treffe?

Vest hadde:

 

Ved de fleste bordene hadde ikke vest kommet med og meldt (etter 1 spar fra nord og 2 kløver, naturlig utgangskrav fra syd). Øst hadde heller ikke meldt, og N/S klatret til 6 kløver av syd etter at de har vist at de har kontroll i alle farger, og slemmen ble meldt med bra confidence.

Hva spiller du ut.

Det virker automatisk å legge ruter dame på bordet, men er det beste sjanse til å bete kontrakten?

Joda, dette er nok et sånt spill hvor det er litt lotteri, du kan ikke vite hva som er sikkert. Men selv om makker har ruter konge og ett inntak (trolig i spar) er det med så mange ruter hos vest stor sjanse for at enten nord eller syd har kortfarge i ruter, og da hjelper ikke ruterutspill uansett. Det kommer nok en bra sparfarge hos blindmeann, og det er ting som tyder på at det haster med å ta, eller å få etablert stikk. Hjerter kan godt være riktig, og kanskje gir det større sjanse for bet å håpe at makker har hjerter konge og inntak i spar, slik at hjerter ut setter opp betestikket til Ø/V før syd får kastet sine hjerter på en senere godspilt sparfarge?  

 

Hjerterutspill var blink, men svært få fant det.

Det var naturlig for N/S å melde 6 kløver, og det er en bra kontrakt om man bare ser på N/S sine kort. Om sparfinessen går er det gode sjanser for storeslem, men om spar konge sitter bak er det i teorien bet i 5 kløver! N/S var litt uheldige med at så mye var i 1-1 tilpasningen ruter, så kanskje var det greit nok at de fikk "lov til" å vinne slemmen siden de fleste spilte ut ruter dame. Ved ett bord fikk imidlertid øst sin sjanse til å hjelpe makkeren sin. 

Fiona Brown grep sjansen til å hjelpe makkeren sin!

Engelske Fiona Brown (verdenemster for damer, og multi-medaljør i internasjonale mesterskap) som snart skal til Norge for å spille turnering satt øst. Hennes lagkamerater stoppet i utgang. Ved Fionas bord gikk meldingene slik:

 

4 ruter var såkalt Kick-Back, dvs, fargen over siste melding er Key-Card Blackwood (her med kløver som trumf). Fiona kjente sin besøkelsestid og doblet hjertermeldingen med K-10-2. Deretter meldte N/S 6 kløver, og vest spilte lydig ut hjerter. Dermed var det to bet og 11 IMP til Ø/V sitt lag!  

Ikke bare gråstein

Etter et tidligere innlegg hvor jeg la meg flat og innrømte at egen spilling ikke var på topp i Gold Coast Teams semifinalen i helgen er det kanskje lov å fortelle et ganske fint spill. Riktignok vil sikkert mange kritisere meg der også, i meldingene. Mitt valg av melding, hvor et annet valg ville ført til en bedre score, var kanskje direkte feil? Døm selv...

Både meldesituasjonen og slik spillet forløp er imidlertid interessant.

Du sitter nord og hører makker (syd) åpne med 1 spar før vest dobler. Hva melder du?

Det ser automatisk ut å redoble, og i det lange løp er antagelig det best. Hvis motparten ikke har hjertertilpasning er de modne for ren slakt. Hvis de har hjertertilpasning, men makker har fire gode hjerter er de også i skikkelig trøbbel. Men om hjerteren deres er god, og kanskje til og med en 5-4 tilpasning, så er det ikke sikkert det er så mye å hente i motspill i doblet hjerterkontrakt? Slik tenkte jeg (sikkert overtenking), og om vi ikke skal ta dem vil du som nord få problemer senere i meldingsforløpet etter først å ha redoblet. Det blir ikke så lett å melde kortene godt da, og riktig sluttkontrakt kan jo være 3 grand, 4 spar, 5 i minor, eller slem.

Makker og jeg spiller med 2-over-1 etter dobling som rundekrav. Vi mister muligheten for å "rømme" til 2 i minor i den situasjonen, men får tilbake at det blir lettere å melde egne, gode hender. Jeg trodde dette var en slik hånd, og ville forsøke å finne riktig utgangskontrakt. Derfor sa jeg 2 ruter. Feil, for slik så hele spillet ut:

 

Å spille motspill mot 2 hjerter doblet ville vært å foretrekke fremfor slik det ble, motparten "off the hook" da jeg sa 2 ruter . Ved det andre bordet ble det spilt 2 hjerter doblet -500 som nesten var det minste N/S kunne få, og øst skal ikke gjøre mye galt i den kontrakten før han går 800 ned. Motparten vår var kommet seg unna og kontrakten ble 3 grand av nord. Øst spilte ut hjerter knekt til kongen, og vest gikk nesten i koma (5 minutter) før han stakk med esset. Det var nok ikke det beste, hvis han legger lavt ser det veldig vanskelig ut å vinne 3 grand. Inne på hjerter ess gikk vest i tenkeboksen igjen før han skiftet til kløver ess. Det er i alle fall bedre motspill enn liten kløver som sikkert var et alternativ for han (husk han ser ikke nords kort, bare knekten singel i kløver hos syd). Med liten kløver i skift vinner knekten stikket, og da er det bare å gi bort et par ruterstikk. Konge-dame i kløver er behagelige stoppere. Etter kløver ess kom kløver 6 fra vest. Da innså jeg at det ikke ville føre frem å gå for ruterfargen lenger, for forsvaret vil rekke få to kløverstikk som sammen med to ruterstikk og hjerter ess gir beten. Så jeg la kløver 7, og øst vant stikket før han fortsatte med kløver. Dermed var det tre kløverstikk hos nord som sammen med tre sparstikk, ett i hjerter og ruter ess er åtte stikk. Og nå var øst i trøbbel. På den fjerde kløveren kunne han kaste en hjerter, men idet den siste kløveren kom fra nord så det slik ut:

På kløver 2 fra nord måtte øst holde sine majorkort og kastet ruter 7. Det er en slags strip-squeeze fulgt av innspill. Idet øst kastet ruter ble ruter ess innkassert og tok bort øst siste kort i den fargen (frikort om ikke ruter ess spilles). Så fulgte tre runder spar fra topp og en fjerde spar til øst som med to kort igjen måtte spille hjerter slik at finessen med nieren kunne tas, og det ga det niende stikket.

Å vinne 3 grand (+400) ga 3 IMP ut, men selvsagt mye bedre enn å gå bet i kontrakten.   

NM for klubblag - 5.runde

I denne turneringen har vi kommet frem til 5.runde, dvs. det er kun to kamper til som må vinnes før de gjenværende lagene har kommet seg til den prestisjetunge lagfinalen. 

Her er trekningen for 5.runde:

Vi ser at det blir et klassisk by-derby i Trondheim mellom Heimdal BK og Studentenes BK. De unge spillerne på student-laget (Anders Holmen Gundersen og de tre damespillerne Liv Marit Grude, Tove Stoen og Hilde Bjørkan) har slått ut sterke lag på veien til 5.runde, men må nok tåle at Heimdal (Glenn Grøtheim, Petter Tøndel, Allan Livgård, Terje Aa, Per Erik Austberg og Jan Tore Solli Berg) blir favoritter i oppgjøret.

I 4.runde var det et riktig knokkeloppgjør i Trondheim mellom landslagsspillerne på Heimdal 1 og de nybakte seriemestrene på Sunndalsøras lag. Det ble som ventet jevnt, og jeg har blitt fortalt at da kampen var over var det faktisk litt usikkerhet om hvem som hadde vunnet! En mer nøye titt på impene viste imidlertid at Heimdal hadde vunnet med fattige 2 IMP! Når sluttresultatet er slik er det alltid litt tilfeldig, og små, "uinteressante" delkontrakter blir like avgjørende som utganger og slemmer. En vinner må imidlertid kåres, og denne gangen var det Heimdal som trakk det lengste strået mot årets vinnere i 1.divisjon. 

 

Ikke gull i Gold Coast

Gullhåpet i hovedturneringen for lag i Gold Coast Congress (Australia) ble ikke helt som vårt lag hadde håpet selv om det ikke bare ble gråstein. I semifinalen på fredag ble det imidlertid bråstopp. 

Undertegnede var ikke i form i denne turneringen, spesielt den siste dagen. Noe av unnskyldningen for det får bli at forberedelsene til bridgefestivalen var så som så med 60 årsfeiring og et stort antall nordmenn på besøk i Auckland i et par uker. Likevel spilte makker og jeg bra de første dagene, men siste dag i kvaliken og første sluttspilldag var det stusselig. Lagkameratene var imidlertid bra, og laget kranglet seg til sluttspill (topp-6 av 214 lag) med en sterk avslutning. Kvartfinalen gikk også greit, men i semifinalen ble det tap med 16 IMP.

Både vi og semifinalemotstanderen kunne hentet mange IMP til, sånn er det alltid. Og vi spilte ikke godt nok rett og slett. Likevel er det fristende å sutre litt over slemspillene i kampen. Her er et par eksempler:

 

Ville du likt å spille slem her?

Det er nok en dårlig slem hvor det veldig ofte vil bli to kløvertapere, eller en taper i hjerter og en i kløver. Men kortgudene hadde plassert Ø/V sine kort gunstig for de som meldte 6 ruter spilt av syd:

Ingen i verden kan klandre vest for å spille ut kløver konge. Da ble det bare en kløvertaper, og syds fjerde kløver ble god og ga hjerteravkast fra nord- tolv stikk. Ware og jeg stoppet i 3 grand, N/S ved det andre bordet meldte og vant 6 ruter. Det ga 11 IMP ut i stedet for 11 IMP inn om slemmen hadde gått bet - 22 IMP i sving.

Hva med denne?

 

Her meldte mine lagkamerater slem som er avhengig av sparfargen 3-3 eller knekten dobbel hvor som helst. Det er rundt 50% sjanse, litt over tror jeg, og det blir altså riktig å være i slem omtrent like ofte som det er galt. Motparten stoppet i utgang. Slik satt det denne gangen:

Slemmen var sjanseløs med den sparsitsen, igjen 11 IMP ut i stedet for 11 IMP inn om sparen hadde vært uten taper. Å vinne ett av disse to spillene og tape ett ville altså vært nok til finaleplass.

Men slik flaks og uflaks jevner seg nok ut i det lange løp. Og vi burde spilt bedre i flere andre spill, i så fall hadde disse spillene ikke betydd noe. Så for å være ydmyk så må man bare si at motparten var best og akseptere tapet.

 

Bulgarsk suksess i Cavendish

 Cavendish Open Pairs ble vunnet av Jerry Stamatov-Diyan Danailov fra Bulgaria.

F.v. Stamatov, Allavena og Danailov.

 

 

Fredrik Helness og Thor Erik Hoftaniska kvalifiserte seg til A-finalen hvor de havnet litt under middels (16.plass av 22 par).

I B-finalen ble Geir Helgemo-Tor Helness nr. 2 mens Boye Brogeland sammen med engelske Simon Gillis ble på 13.plass av de 40 parene.

Her er de som kom på "pallen" i årets Cavendish turneringer:

Helness kjemper i toppen (men det er Fredrik)

Har du sett filmen "Sherlock Holmes smarter brother"? I den komedien var det Sherlocks bror Sigerson Holmes som løste alle mordgåtene, men Sherlock fikk æren da det i avisen stod "S.Holmes løste saken igjen".

Litt av den følelsen fikk jeg da jeg i morges (norsk senkveld) åpnet opp resultatlisten for Cavendish Open Pairs etter fredagens spilling. Den viste at Helness var på 7.plass. Da har Tor og Geir klatret, tenkte jeg, for de hadde ikke noen god start før det var leggetid her i New Zealand. Men ved nærmere ettersyn så var det ikke Tor og Geir der oppe, de kunne finnes helt nede på en skuffende 52. plass! På 7.plass med god kontakt opp til nr. 2 ligger FREDRIK Helness sammen med Thor Erik Hoftaniska.

Kanskje det vil bli en del sånne forvekslinger (og det kan jo dreie seg om Gunn også...) i årene fremover etter vi har vært vant med å finne Tor på høyt oppe på internasjonale resultatlister i mange tiår.

Fredrik Helness

...og

Hoffa

...spilte veldig sterkt fredag!

I teten med en god margin til 2.plass ligger spanske Juan-Carlos Ventin sammen med Antonio Palma fra Portugal.  På 2.plass er det svensk, Peter Bertheau og Gunnar Hallberg. Boye Brogeland sammen med engelske Simon Gillis ligger på 50.plass. 

Turneringen fortsetter lørdag og avsluttes på søndag. Vi kommer selvsagt tilbake med spill og resultater fra Monaco.

 

 

Team Zia vant Cavendish lag

Lagturneringen ble vunnet av team Zia som slo det polskpregede lag Wigoder i finalen. I semifinalen røk Zimmermann (med Helgemo-Helness) med liten margin mot Wigoder, mens Zias seiersmargin i sin semifinale mot Mossop var enda mindre (1 IMP!).

I dette spillet fra finalen gikk det på vurderinger. Jeg synes Vince Demuy (og John Hurd) vurderte bedre enn det unge, polske stjerneskuddet Klukowski, men Demuy måtte ha hjelp av at makkeren fant spilleføringen for at det skulle bli suksess. 

Demuy     Pszcola      Hurd     Wigoder

 

Klukowski Weinstein Zatorski Mahmoud

,

På femtrinnet valgte Demuy å gjøre det enkelt, han støttet makkerens hjerterfarge. Hurd mente slem var sannsynlig og la på til 6 hjerter. Meldingsforløpet gikk litt annerledes ved det andre bordet da nord hoppet helt til 4 ruter og Zia la inn en kryptisk 5 kløvermelding. Da Klukowski valgte å doble og doble igjen fikk amerikanerne spille 5 ruter doblet. Det kostet bare 500 mot soneutgang, men det kunne likevel blitt tapsspill om Hurd ikke fant hjertervarianten og gikk bet i 6 hjerter. Han la ned hjerter ess først, og da han tok finessen over syd etter at knekten falt hos nord var det +1430 til notering. Det ga vinnerlaget hele 14 IMP. Kampen ble til slutt vunnet av Zia sitt lag med 13 IMP!

Vinnerlaget, f.v. Demuy, Hurd, Weinstein og Zia.

 

CAVENDISH OPEN PAIRS - auksjonsturneringen - starter fredag. Auksjonen av parene foregikk torsdag kveld med Zia og danske Christina Lund Madsen som auksjonariuser. Den totale potten til fordeling blant de som "eier" de parene som plasserer seg i toppen ble på 475.00 Euro. Det dyreste paret (og derfor favorittparet) ble som så ofte tidligere i Cavendish Helness - Helgemo (25.000 Euro) med Demuy-Hurd nest dyrest (21.000 Euro) og Zia-Weinstein bak de igjen (18.000 Euro). 

CAVENDISH 2017

Denne turneringen er kanskje den mest prestisjetunge av alle turneringer i verden, i alle fall hvis man ser bort fra VM. De siste årene har Cavendish blitt arrangert i Monaco etter at det fantastiske arrangementet tidligere foregikk i Las Vegas.

Det er planer (i alle fall tanker) om at Europa og USA skal ha ansvaret annenhver gang. USA har veldig mange av verdens beste spillere så det er litt ugunstig slik det nå er fordi det blir færre av dem som deltar når Cavendish er i Monaco. Likevel samler alltid Cavendish Open Pairs et av planetens sterkeste felt.

Det er først en lagturnering som avsluttes torsdag, så følger den spesielle auksjonsturneringen (parturnering med IMP-beregning) som foregår fra fredag til søndag. Der blir de enkelte parene kjøpt på en spennende auksjon, og de som "eier" paret (eller en andel) kan vinne en stor slump penger hvis paret deres gjør det godt.

Onsdag kveld var det spilt syv runder i lag, og torsdag spilles semifinaler for de fire beste. Der er som vanlig Tor Helness og Geir Helgemo med på lag Zimmermann (Monaco), og de kom seg til semifinalen med 2.plass etter de syv rundene.

Såvidt vi har kan se er Thor Erik Hoftaniska eneste nordmann med i lagturneringen utenom de to nevnte på Monaco/Zimmermann sitt lag. Hoffa spiller på lag de Botton (11.plass av 22 lag). Lagene fra 5.plass og nedover spiller plasseringsspill i grupper.

Teori og praksis...

Her er et spill hvor Helgemo-Helness gjorde det som er normalt, men slik kortene så ut var det i teorien feil. Teori og praksis er imidlertid to forskjellige ting.

(Giver vest/Ø-V i sonen)

Tor Helness hørte 1 kløver fra Geir Helgemo og svarte 1 spar. Da Helgemo høynet til 2 spar var det Tor sin tur å ta en avgjørelse. Åpneren har typisk 12-14 hånd med fire spar, men han kan også ha bare trekorts spar og litt typiske «fargekort». Og han kan ha en ubalansert minimumshånd med fire spar.

Hvor stor er sjansen for at det er utgang i kortene?

Det kan godt stå utgang, eller være bra spill for det. Men om makker har en flat minimums åpning så kan det godt hende det ikke engang er ni stikk. Så å passe på 2 spar som øst gjorde ved det andre bordet kan neppe kritiseres, men å invitere til soneutgang er normalt slik jeg ser det.

Og det gjorde Helness.

Slik så hele spillet ut:

Da Helgemo hadde maksimum for sine meldinger kom de raskt i 4 spar. Helness sin 2 grand er spørsmål om det er tre- eller firekorts støtte åpneren har, og om han har minimum eller maksimum. Så de kan fortsatt stoppe i delkontrakt etter 2 grand, men her ble det naturligvis utgang. Ø/V har tross alt 25 hp tilsammen...

Som du ser er egentlig utgangen i teorien håpløs. Forsvaret kan ta tre hjerterstikk og må også få ett i trumf etterpå. Men i virkelighetens verden vet ikke bridgespillere hvordan det ser ut, spesielt når det dreier seg om blinde utspill. Syd valgte ruterutspill, og da var ikke Helness sen om å cashe tre ruterstikk med hjerteravkast. Så tok han simpelthen dobbelfinesse i trumf, og da den fargen oppførte seg hyggelig var det raskt +620 på bok, 10 IMP til lag Zimmermann.

Det er fali det

Både aktiv og passiv meldestil kan fungere. I moderne bridge er den aktive stilen mest populær. Selv om det er en balansegang hvor aktiv man bør være er det ganske sikkert at det ikke vil være vinnende i det lange løp å sitte med lua i hånda. Her et spill fra seriemesterskapet hvor selv konservative meldere antagelig fant ut at å passe var for tamt.

Du sitter nord og hører motstanderen til høyre åpne med 1 hjerter. Melder du inn?

Selvsagt gjør du det.

I alle fall gjør jeg det med slike kort, hver dag hele året, selv om det altså er i ugunstig sone. Vel, de som sier de ikke gjør det er etter min mening alt for passive. «Bridge is the bidder’s game». Såklart det kan bli feil å melde inn, men å være overforsiktig vil gjøre deg til en enkel spiller å spille mot. Paradoksalt nok var det riktig å holde kjeft akkurat i dette spillet fra den siste kampen i 1.divisjon.

Etter nords 1 sparmelding gikk det to passer før vest gjenåpnet med dobler. Han har perfekte kort for det, fine motspillshonnører og kortfarge i spar. Hvis makkeren passer blir dette dyrt for motparten. Hvis makkeren ikke har til å gjøre om doblingen til straff melder han, og vest har tilpasning i alle farger. I dette tilfellet passet selvsagt øst på 1 spar doblet, og den kontrakten ble et slit for nord. Nitti prosent av nordspillerne var i 1 spar doblet! De fleste klarte seg med to bet, -500, og et par stykker fikk et godt spill da motspillet sviktet og det ble kun en bet. Flere gikk 800 i bet, og en nordspiller hadde forvillet seg i 2 spar doblet og gikk 1100 ned.

 


De gangene det skjer at man blir hektet på lavt meldetrinn etter å ha avgitt en grei nok melding må man bare ta med fatning. Nords hånd er bra, og særlig med 5431 hender er det korrekt å være ganske aktiv. Har N/S tilpasning spiller nords hånd veldig bra i spar- ruter- eller kløverkontrakt. Alt kan imidlertid være farlig, det kan være farlig å stå opp om morran også!

I dette neste spillet, også fra siste kamp kunne nok mange ha tenkt seg å spille et kunstig kløversystem, for etter sterk 1kløveråpning er det med denne type hender lettere å finne ut det som behøves fordi meldingene starter lavt. Nord har:

Men de fleste spiller «standard» og da åpner syd med 2 grand (20-21 hp). Har du og din makker noen metode for å sleminvitere med 5-5 i major over makkers 2 grandåpning? Hvis ikke blir dette gjettverk. En løsning kan vel være å overføre til spar for så å hoppe til 6 hjerter, eller kanskje 5 hjerter. En slik sats kan vel være «fali» det også, men å bare gå for utgang er tilsvarende «fali», og det kan bli tapsspill hvis det viser seg at slem står. Det kan godt stå slem i spar eller hjerter, men om 2 grandåpneren har en trist hånd uten så mye toppkontroller og/eller for mye «bortkastet» i ruter, behøver det langt i fra være noen slem. De som har byttet om grandintervallene og åpner med 2 grand når de har 22-24 hp, og 2 kløver med 20-21 får det lettere da nord kan starte med naturlig 2 spar som svar på 2 kløver og i neste runde få meldt hjerteren på et komfortabelt nivå. Slik så hele spillet ut:

Lilleslem i spar var glimrende, og den ble greit vunnet selv om hjerter konge satt bak. Omtrent 2/3 av N/S-parene fant frem til 6 spar.

Overlegen seier til Møre og Romsdal

Møre og Romsdal hadde full kontroll over begivenhetenes gang da 1. divisjon ble avsluttet.De vant til slutt en soleklar seier i toppserien.

På laget spilte Ole Arild Berset, Bjørn Olav Ekren, Asbjørn Kindsbekken, Roar Voll, Nils Kåre Kvangraven og Ulf Tundal.


Boek og Ole B toppet butleren da Møre og Romsdal tok gull!

På andreplass fulgte Hordaland 1 (Charlsen, Hoftaniska, Helness og Helness) mens bronseplassen ble besatt av Buskerud 1 (Smith, Evjen, Aabye, Saur, Eide og Røren).

Disse tre lagene må ta den tunge veien ned i 2.divisjon:

Hedmark og Oppland 1, Midt-Trøndelag 1 og Oslo 2.

De tre nedrykkslagene blir neste sesong erstattet av vinnerne av de tre 2.divisjonspuljene:

Rogaland 2 (Skimmeland, Nesdal, Larsen, Bårdsen, Eliassen og Leinan)

Nord-Trøndelag 2 )Flakstad, Bogen, Flått, Enge, Kvaran og Kvaran)

Telemark 1 (Øberg, Hogstad, Bergheim, Frydenberg, Jørsdag og Jørstad)

Møre og Romsdal 1 - God grunn til å feire, gutter! (f.v. Tundal, Ekren, Kvangraven, Voll, Kindsbekken og Berset)

 

Dårlig system?

Skyldtes det dårlig meldesystem at makker og undertegnede ikke fant optimalkontrakten i dette spillet fra en lagturnering i helgen, eller var det noen dårlige vurderinger i bildet? 

Her er mine kort:

Første spørsmål: åpner du med dette i andre hånd?

Selv åpner jeg endel 11 poengere selv med balansert fordeling hvis det er 4432 fordeling (men aldri med 4333 og 11). Men jeg liker at de to fargene er bra hvis jeg skal åpne med mindre enn 12 hp. Denne hånden virker nokså rusten og jeg passet, og det kan i alle fall ikke kritiseres, det bir kun et stilspørsmål.

Etter pass også fra øst åpnet syd (makker) med 2 kløver! Jeg sa 2 ruter, og makker meldte 3 kløver, naturlig utgangskrav. Hva ville du meldt nå?

Jeg syntes det så greit ut bare rett og slett å støtte kløveren for å gjøre det enkelt. Makker kontrollmeldte 4 ruter og jeg sa 4 spar. Da meldte han 4 grand - Key Card Blackwood - og jeg viste 0, men han gikk ufortrødent på og spurte om trumfdamen. Merk at når et slikt spørsmål kommer høyere enn trumfen på femtrinnet er det storeslemsinvitt siden spørsmålet er så høyt at vi er i slem uansett. Altså bekrefter han at alle Key-Cards er på plass, og om det skal være noen mening i hva han driver med så leter han etter storeslem (hvis ikke vile han bare meldt lileslemmen over Blackwoodsvaret). Hva tenker du da?

Jeg tenkte i alle fall at jeg ikke kunne ha bedre kort siden jeg hadde en passet hånd. Det MÅ simpethen være spill for 7 kløver som ble hva jeg meldte. Det var spill for 7 kløver, men det var ikke den optimale kontrakten:

Finn en feil!

Trumffargen...

I 7 kløver måtte det gjettes hvor spar dame befant seg, og da makker bommet ble det et grusomt tapspill i stedet for et kjempespill om kontrakten hadde blitt vunnet siden motparten ved det andre bordet stoppet i lilleslem.

Storeslem i hjerter er prefekt. Der gir en stjeling hos syd at man har fem trumfstikk som sammen med to sparstikk og seks kløverstikk gir tretten enkle.

Vi burde kanskje funnet hjertertilpasningen selv om det kanskje er forståelig å forsøke og gjøre et slikt spill enkelt, dvs. støtte kløveren. Vi har nemlig en konvensjon akkurat i denne meldesituasjonen (2 kløveråpneren gjenmelder 3 kløver) for ikke å gå glipp av en eventuell 4-4 tilpass i majorfarge. Svarers 3 hjerter ville i den situasjonen vist femkorts farge. Men 3 ruter kan brukes som tvedtydig, en slags rele, som meldes med ruterfarge (hvis den gjentas), men også uten ruterfarge som "Stayman"! Dette er en variant du kanskje kan avtale med din faste makker?

 

VEST                   ØST

2 KLØVER     -     2 RUTER

3 KLØVER     -     3 RUTER = søk etter firekorts majorfarge

Vi har imidlertid hatt denne varianten på repertoaret i flere år, men aldri brukt den! Så kom altså en sjanse til å bruke den, men det ble droppet i et spill som viste seg å være som skapt for konvensjonen. Huff...      

 

 

 

Bare nesten for Norge (England)

Det norsk-engelske laget som Terje Aa og Allan Livgård spilte på i NEC Cup i Japan var nokså uheldig mot slutten av kvalifiseringen. I stedet for å bli på topp-8 som hadde gitt kvartfinale kom de på 10.plass, men bare 0,66 VP bak 9.plassen, og 0,7 VP bak nr. 8! Siste dag startet svakt med stortap for New Zealand som kom seg videre etter en fin sluttspurt. England/Norge hadde kun ett slikt stortap til.

Idet sluttspillkampene foregår spilles det noen sideturneringen for de som er slått ut.  

Her er et fint spill fra siste kvalifiseringsdag:

Mot slutten hadde New Zealand sitt lag en eventyrlig flyt og kom med til sluttspillet som fjerde best plasserte lag etter aldri tidligere i turneringen å ha vært på topp-8. Her stod Martin Reid og Peter Newell på hele veien til 7 kløver som Ø/V. Det er en bra kontrakt med tolv sikre stikk og noen bra muligheter for det trettende. Hvis sparfargen hadde vært fordelt 4-3 kunne den femte sparen ha blitt trumfet god. Da det ikke lyktes måtte mer til, og det satt som det skulle. Et meget viktig kort er ruter 9! Siden nord hadde utstyrt seg med K-Q i hjerter og ruter Q-J-10 ble han ganske automatisk skviset i rødfargene for +2140, en score som ble kopiert på litt under 20% av de andre bordene. 

 

NEC CUP - oppdatering

Det gikk bedre andre spilledag for laget (Engand/Norge) med norske Terje Aa og Allan Livgård, hvor lagkameratene er en nordmann til (bosatt i England), Espen Erichsen sammen med David Bakshi. Etter to tredeler av kvalifiseringen ligger de på 16.plass (av 53). Kun de åtte beste går videre til sluttspillet, men det er ikke mer enn 10,52 VP opp til 8.plassen med fire kamper igjen å spille.

Lag Hackett som ledet etter første dag falt helt sammen til rundt middels. I teten før siste spilledag ligger Israel. 

Her følger et par friske slemmer fra andre spilledag, den første involverte australske Sartaj Hans.

Sartaj Hans - god spiller og bridgeskribent

Hans er "deltids" medarbeider i Boye Brogeands Bridge i Norge, og han er en flittig skribent andre steder også, bl.a på Bridgewinners hvor han ganske ofte publiserer interresante artikler. Nylig ga han også ut en en bok som kan anbefales, "Battling the best" - my way through the 2014 Reisinger.

Dette er en bra lilleslem i kløver. Den ble meldt flere steder der vest åpnet, og for de som er i villrede om når det bør, eller ikke åpnes med 11 poeng så er det klart at dette er en soleklar åpning. Alle honnørene er i fargene, og denne hånden er mye bedre enn mange 12-poengere som alle ville åpnet med.

Hans var i 6 kløver etter at nord hadde meldt inn med ruterfargen sin. Ruter dame kom ut til esset. Han tok ut trumfen i tre runder og tok hjerterfinessen. Syd vant det stikket og fortsatte med hjerter. Nå valgte Hans å ta sparfinesse med knekten, og da var det raskt +1370 til notering. Det er imidlertid flere spilleplaner som kan føre frem, og de avhenger ikke av spar dames plassering. I så måte kan man si spar knekt er unødvendig for å vinne slemmen!

Om ikke det enkle og greie valget sparfinesse er det man går for handler det om å gjette hvem som har sparlengde. Syd kan skvises i spar og hjerter, men om nord har fire spar kan han også skvises, og det på en elegant måte. La oss flytte over en spar til nord og la syd ha spar dame i det fullstendige diagrammet over og se hva som skjer.

Inne hos øst i andre hjerterrunde tas også det siste hjerterstikket, så spilles den lille hjerteren mot trumf. Hvis nord er utstyrt med fire spar fra start er han "toast" i dette stikket.

Hjerter 5 trumfes. Hvis nord kaster ruter spilles spar til kongen fulgt av ruter til stjeling som tar med seg ruter konge, og østs knekt gir det tolvte stikket med trumfsekseren som inntak. Hvis nord kaster spar spilles tre runder spar til stjeling. Sparkvisten blir godspilt, og vests siste trumf er inntaket.

Her var det storeslem på gang! Øst åpnet, og overalt kom nord med i meldingene, flere steder med en sperremelding. Idet øst viser revershånd (for eksempel etter 1 rutersvar fra vest) får vest enorme kort. En eventuell slik meldesituasjon kan du diskutere med din faste makker. Hvis dere ikke finner slem i det hele tatt blir det "katastrofe"-spill, kun tre av 53 lag var bare i utgang. Selv om det spilles lilleslem kan godt spillet tapes om det spilles i en turnering som NEC-Cup. Det ble meldt storeslem ved 17 bord, de resterende 33 Ø/V-parene spilte lilleslem. Scorene varierte fra +100 N/S (ett Ø/V-par hadde en splintermisforståelse og spilte ruterkontrakt!), via utgang, lilleslemmer i kløver og hjerter (noen var doblet) til +1440 Ø/V i 7 kløver. Storeslem i kløver er overlegent bedre enn 7 hjerter hvor man blir avhengig av at hjerteren ikke sitter skjevt. Lederlagets Bareket-Lengy tok toppen. De var heldige da de meldte storeslem med den litt farligere trumfen, hjerter. Da N/S doblet 7 hjerter ble det den uvanlige scoren +1770! 

 

NEC CUP i Japan

Fra 7. til 12. februar spilles den internasjonale lagturneringen NEC CUP i Yokohama, Japan. Det deltar 53 lag hvorav syv er fra andre verdensdeler enn Asia. Det er norsk innslag i turneringen, Allan Livgård og Terje Aa spiler på England/Norge sammen med Espen Erichsen og David Bakshi. De har fått en tøff start med stortap i 4.runde, men det er mange kamper igjen. Etter kvalifiseringen (12 runder) går de åtte beste til sluttspillskamper. 

Yokohama by night

Best ut første dag kom lag Hackett (England).

Det var et interessant spill allerede helt i starten av første kamp:

Det er ikke så lett å finne frem til storeslem med disse kortene selv om syd åpner med en sterk 1NT, spesielt fordi øst mange steder kom seg med i meldingene i de for Ø/V gunstige soneforholdene. De som tidde stille med østs kort angret nok på det da N/S fikk tid og anledning til å kommunisere, og noen (ca. 25%) meldte da storeslem i spar eller grand som begge var nedlegg. Der øst var med og forstyrret ble det vanskelig. Men selv om for eksempel nord får spurt med Key-Card Blackwood kan han ikke se tretten stikk sånn uten videre. Det er syds fjerde hjerter (at han har fire kort der han har A-K, og nord Q-J) som gjør det så perfekt, tretten enkle stikk. Hvis syd har en annen 4-3-3-3 fordeling er det ikke nødvendigvis mer enn tolv.

Lederlagets Brian Senior og Paul (Papa) Hackett fant frem slik:

Du vil ikke finne mange moderne meldeteoretikere som vil argumentere for firekorts majoråpninger når det gjeder slemmeldinger. Femkorts major og 2-over-1 systemet er bygd opp for å få god styring på slike ting, og sterk-kløver systemer (evt. med releer) er også ansett som bedre enn de gammeldagse metodene. Men her var Hacketts 1 hjerteråpning på firekorts farge perfekt. Da han doblet østs 2NT viste han god åpning, typisk 15-17 grand (paret spiller med svak grand). Senior krevde med 4 kløver, fikk spartilpasning fra syd, og gikk på med Key-Card Blackwood. Da fikk han vite om to Key-Cards samt trumf dame, og over 5NT (storeslemsinvitt) fortalte Hackett om hjerter konge. Da kunne Senior telle tretten toppstikk!   

Alt er ikke svart-hvitt

I meldingene er det mange valg hvor det er umulig å vite hva som vil være best å gjøre i akkurat det spillet. Det gjelder særlig med ubalanserte kort, og det typiske dilemmaet er om man har kort som ser ut som de passer for å sperremelde, men ikke helt (ofte når kortene er litt for gode). Hvis kortene er bra kan det føre galt av sted for egen side om man sperrer, for makker vil ikke tro at vi har så mye i kortene som vi kanskje har. Dette er et probem særlig hvis intervallet for våre sperremedinger – hva som er maks og min hånd for meldingen – er for stort. En sånn stil kan føre til at vi går glipp av et stort spill selv, og dessuten kan det hende at hvis sperremelderen har for mye verdier så ender vi opp med å stampe mot motpartens kontrakt når den ville gått bet. På den andre siden er det slik hvis vi ikke sperrer, og motparten faktisk har kortene, så gir vi dem alt for mye plass til å kommunisere for å komme riktig.

Så det blir et valg, sperre eller ikke, og min oppfatning er at man generelt bør være forsiktig med å sperre med bra kort hvis makker fortsatt kan ha gode kort (han har ikke passet).

Denne tankegangen gjelder i mange andre meldesituasjoner enn bare åpningsmeldingen. På Facebook (Facebridge) ble det diskutert en situasjon fra seriemesterskapet i helgen. Hvordan oppfatter du denne svarmeldingen:

Direkte støttehopp til 4 i major som svar på makkers åpning bør være sperremelding. Det gjelder både om det går pass i mellom og om det blir doblet som i eksempelet. Hvis svareren har bra kort den ene gangen og bare femkorts støtte, singelton og veldig få honnørpoeng den neste gangen blir det umulig for åpneren å vite om han skal gå videre hvis han har gode kort. En melding som dette tar bort mye rom for motparten, men det kan gjøre det vanskelig også for egen side om åpneren er sterk. Hvis han går videre og svarhåndens kort er typiske sperrekort kan det ble veldig dumt å havne på fem-trinnet.

I forbindelse med det nevnte spillet i seriemesterskapet ble det i online diskusjonen sagt mye fornuftig, så jeg skal ikke gå så detaljert inn på det. Den diskusjonen kan du finne der på Facebridge. Det er imidlertid fort gjort å la seg farge av det faktiske resultatet på akkurat det spillet man var med på i stedet for å forsøke og se helheten i meldesituasjonen. Så la oss forsøke å finne en fornuftig måte å tenke på om slikt som dette, generelt sett.

Øst satt med (Ø/V i sonen):


Makkeren åpnet med 1 spar og nestemann doblet. Spilleren som tok opp spillet på Facebook meldte 4 spar.

Noen argumenter som ble brukt videre i diskusjonstråden var:

- Ville avgi en praktisk melding

- Ville ikke sladre i kortene

- Ville ikke gi motparten melderom

Alt dette er gode og relevante argumenter i mange meldesituasjoner, det er gode «regler» å følge for å ta fornuftige avgjørelser. Men det er slik at denne type «regler» fort kan brukes i feil spill. Uten å påstå at det var slik i dette tilfellet vil jeg si at mange er for raske til å bruke slike «regler», og spesielt vil jeg advare mot det jeg kaller «alltid» eller «aldri» regler. Det er ofte at det ikke er noe «alltid» og «aldri» i bridge. Men man kan kanskje finne seg en strategi hva som vil lønne seg i det lange løp med den og den typen kort selv om det nødvendigvis ikke klaffer i ett enkelt spill.

De som kritiserte 4 sparmeldingen har gode argumenter. Å bruke «praktisk melding-argumentet» her er litt i overkant, synes jeg. For denne svarhånden er rett og slett for sterk. Om makkeren åpner med 1 hjerter er det også en bra hånd, men langt i fra så sterk som etter sparåpningen. Hvis makkeren hadde åpnet med 1 ruter er det bare en ordinær hånd, kanskje en ganske bra hånd om makkeren viser seg å ha fire spar. Men en 4-4 tilpass er noe helt annet enn en (minst) 5-4 tilpass.

Kaplan Rubens handevaluator (http://www.jeff-goldsmith.org/cgi-bin/knr.cgi) vurderer østs kort slik:

K&R (Axxx xxx --- ATxxxx) = 12.30

Og det er uten at det tas i betraktning at makkeren til den som har kortene allerede har vist minst fem spar og åpningshånd. Idet man vet det kan disse kortene være ganske enorme. Det skal faktisk lite til for at 6 eller 7 spar står selv med vanlige åpningshender hos makkeren, og det kort han aldri i livet vil gå videre med over 4 spar. Du kan konstruere noen passende hender selv, som for eksempel om Ø/V sine kort ser slik ut: 

En ganske ordinær åpningshånd, men 7 spar er en meget god kontrakt. Det er haugevis av andre vanlige åpningshender som kan gi lille- eller storeslem til Ø/V, men selvsagt også mange bra åpningshender som ikke gjør det. Hvis det er tilfellet - vi har bare ti-elleve stikk i sparkontrakt - så vil vi antagelig finne ut at det ikke er noen god slem hvis øst melder teknisk korrekt. Og det er å hoppe til 4 ruter. Åpneren får da et bra bilde av hvordan det ser ut og kan ofte ta den riktige avgjørelsen.

Det er ofte en bra strategi å ikke sladre i kortene. Men å gjøre det er et «must» av og til, vi kan ha et skikkelig stort spill i kortene, og da må simpelthen vise hva vi har så makker kan få vurdert godt. Så slike tilfeller blir en avveining basert i hvor stor sannsynlighet det er at vi kan ha et stort spill. Hvis det viser seg at vi ikke hadde noe stort spill i kortene ville såklart en sperremelding vært å foretrekke. Og det er også mange ganger slik at å fortelle hva man har (her kortfarge i ruter) kan hjelpe motparten i motspillet, eller i spilleføringen om det ender opp med å spille kontrakt.

Så altså:

Alt er ikke svart-hvitt. Du vet ikke fasiten før du ser den.

Og dette betyr at de som hudfletter 4 spar-melderen ikke må glemme at i en god del tilfeller så kan den meldingen føre frem. Det kan være det som fungerer best i akkurat det spillet. For eksempel kan det være motparten som har den høyeste kontrakten og hoppet til 4 spar gjør det vanskelig for dem. 4 spar-meldingen vil som regel gi et godt resultat de gangene det ikke er slem i kortene. Men som sagt blir slikt en avveining, og med disse kortene vil det antagelig i det lange løp være mest å tape på å ikke melde kortene sine «korrekt», dvs. melde 4 ruter.

Seriemesterskapet, 2.helg

Det ble trent flittig forut for siste spillehelg i det som for mange er sesongens høydepunkt på nasjonalt plan – seriemesterskapet. I de lavere divisjoner (3.og 4.divisjon) er siste spillehelg i helgen, mens 1. og 2. divisjon avslutter sitt mesterskap neste helg. Her er et fint og instruktivt spill fra en treningsøkt for noen som spiller sin siste seriehelg for sesongen nå i helgen.  


Jeg fulgte med på BBO. Syd var Knut Dørum Lillebakk. Han kom i 5 ruter etter at vest hadde meldt inn hjerter over syds åpning 1 ruter, og øst var med til 4 hjerter over nords «god løft» (2 hjerter). Kløver konge kom ut til stjeling hos øst som skiftet til hjerter til knekten, damen og esset. Nå spilte Knut godt; han vant med hjerter ess, stjal en hjerter, spar til nord, stjal den siste hjerteren og tok for spar ess. Dette var igjen:

Nå spilte syd trumf, og vest ble innspilt på det singel trumfesset og måtte gi kløver til saks eller hjerter til dobbeltrenons.

Vest var sjanseløs, men dette burde vel øst unngått?

Han ser at makkeren må ha enten spar- eller ruter ess for å bete kontrakten. Hvis vest har spar ess blir det enkelt bet, for vest kan vinne med det på et tidspunkt og fri seg med spar, så venter han på betestikket i kløver. Men hva om vest har ruter ess...?

Det som skjedde kan nok øst se for seg, så hjerterskiftet gir i alle fall ikke mening. Skifter han til trumf så vinner vest med det single esset og kan fri seg med et majorkort. Ett stikk i kløver gir senere beten.

Dette er et godt eksempel på hvordan veldig mange motspill kan løses; man har endel info, danner seg et bilde av hele sitsen, og kan dermed se for seg hvordan spillet kan gå i favør av spillefører og hvordan man kan forsøke å ødelegge akkurat det. I dette spillet er det et par aktuelle sitser, og øst bør vel derfor kunne se hva som skal til for å bete 5 ruter?

Kan'ke tape?

I helgen ble en stor del av bridgefolket i New Zealand samlet i Tauranga, en vakker by i Bay of Plenty på østkysten av Nord-Øya.

Noen ganger føles det fantastisk å spille bridge, og en kan bli lullet inn i troen på at det ikke kan gå galt. I helgen var det lenge slik for makker Michael Ware og meg, og vi var veldig selvsikre og (litt for) trygge på at dette ville gå bra. Men hovmod står for fall. Det kan fort smelle et par ganger, og da kan en tilsynelatende enkel seier være truet.


   

Tauranga - en av mange deilige steder i New Zealand

Det var langhelg og mini-congress over tre dager. Først var det parturnering, og vi hadde veldig god gli så det ble en komfortabel seier. I lagturneringen over to dager startet det likedan, og det var ingen problemer med å gå til finalespillet for fire lag som spilte en kamp mot hver av de andre siste dag. I de to første kampene ble det ganske klare seiere. Før den siste kampen var ledelsen vår på 11VP, Vi kunne med andre tåle å tape den avsluttende kampen med 5-15 (for å være helt nøyaktig 24 IMP over 16 spill). Motstanderne var et bra lag, men ganske tamt uten typiske sving-spillere. Så for å tape dette måtte det antagelig komme noen store svingspill, og/eller ved at vi surret det til selv. 

Tidlig i kampen forsvant 11 IMP ut vinduet pga. en misforståelse, en avtale var blitt endret ganske nylig, men den var gått i glemmeboken. Vi kunne tåle en smell til. Så kom dette spillet du kan prøve deg på selv.

Som nord har du havnet i 6 kløver og får spar ut til vests ess. Han spiller hjerter 4 tilbake til esset. Hvordan fortsetter du?

Det tolvte stikket kan komme på flere måter. Ruterfinesse (50%) er en. Å stjele hjerter 7 er en annen som gir bedre sjanse enn å ta en finesse. En tredje mulighet er simpelthen å ta sine stikk og enten ta ruterfinessen mot slutten hvis det er hva du tror på, eller satse på at en av motstanderne har ruter konge sammen med minst fire hjerter. I så fall vil han bli skviset. En fjerde plan kombinerer flere ting og ser bra ut og gir litt ekstra enn bare å satse på skvisen. Under spar ess i første stikk legges kongen. Idet nord kommer inn tas tre runder kløver (trumfen må sitte 3-2). Så spilles ruter ess og ruter til trumf fulgt av spar til knekten og ruter til nords siste trumf. Da er alt is og brus om ruter konge kommer på (kongen dobbel eller tredje fra start), spar dame er inntak til ruter dame. Hvis ikke ruter konge kommer på spilles til slutt spar til damen idet det blir igjen kun fire kort. Hvis samme motstander har fire (eller fem) hjerter fra start vil han i det stikket bli skviset.

Den kombinerte sjansen med å forsøke å stjele ut ruter konge og eventuell skvis er bra. Men rett og slett og stjele en hjerter er muligens en like god sjanse? Hvis den planen velges, når bør hjerteren trumfes?

Hvis det gjøres med det samme risikeres at vest trumfer over. Jeg valgte en løsning som visstnok gir noe over 70% sjanse (så lenge trumfen sitter 3-2). Det er å ta for kløver dame og ess, så ta en hjerterhonnør til før hjerter 7 trumfes. Da vinnes med hjerteren 4-3, men også om hjerter sitter 5-2 og han med dobbelton hjerter har bare to trumf. Uheldigvis var ikke denne spilleplanen vinnende:

   

Etter å ha tatt kløver ess og dame fulgte en stor hjerter til og så hjerter 7 mot bordets trumfnier. Men da kunne øst trumfe med kløver 10 - en nitrist bet. Spesielt nitrist siden et par av de andre spilleplanene ville ført frem. En enkel skvis mot vest virker, og skvisen ville også fungert om det der med å forsøke å trumfe ut ruter konge hadde blitt forsøkt først. Dessuten vinnes også tolv stikk ved å ta en kløverhonnør fra nord og så spille A-K i hjerter og hjerter mot syds Q-9. Det er imidlertid også litt risky, for det var ingen informasjon om sitsen, så vest kunne godt vært den som hadde dobbel hjerter fra start.

Med slemsving ut på dette spillet var laget vårt plutselig akkurat i faresonen for å miste ledelsen i sammendraget. Da akkurat det skjedde (med 2 IMPs margin) ble det til at vi og våre lagkamerater etterpå satt litt slukøret og snakket om et par-tre delkontrakter på begge bord hvor motspillene våre ikke hadde vært helt nøyaktige. Å bete en av de kontraktene (hver av de kostet 5-6 IMP) hadde vært nok til førsteplass i turneringen, men vi måtte bare innse at.seieren var rotet bort like før målstreken.