Dårlig system?

Skyldtes det dårlig meldesystem at makker og undertegnede ikke fant optimalkontrakten i dette spillet fra en lagturnering i helgen, eller var det noen dårlige vurderinger i bildet? 

Her er mine kort:

Første spørsmål: åpner du med dette i andre hånd?

Selv åpner jeg endel 11 poengere selv med balansert fordeling hvis det er 4432 fordeling (men aldri med 4333 og 11). Men jeg liker at de to fargene er bra hvis jeg skal åpne med mindre enn 12 hp. Denne hånden virker nokså rusten og jeg passet, og det kan i alle fall ikke kritiseres, det bir kun et stilspørsmål.

Etter pass også fra øst åpnet syd (makker) med 2 kløver! Jeg sa 2 ruter, og makker meldte 3 kløver, naturlig utgangskrav. Hva ville du meldt nå?

Jeg syntes det så greit ut bare rett og slett å støtte kløveren for å gjøre det enkelt. Makker kontrollmeldte 4 ruter og jeg sa 4 spar. Da meldte han 4 grand - Key Card Blackwood - og jeg viste 0, men han gikk ufortrødent på og spurte om trumfdamen. Merk at når et slikt spørsmål kommer høyere enn trumfen på femtrinnet er det storeslemsinvitt siden spørsmålet er så høyt at vi er i slem uansett. Altså bekrefter han at alle Key-Cards er på plass, og om det skal være noen mening i hva han driver med så leter han etter storeslem (hvis ikke vile han bare meldt lileslemmen over Blackwoodsvaret). Hva tenker du da?

Jeg tenkte i alle fall at jeg ikke kunne ha bedre kort siden jeg hadde en passet hånd. Det MÅ simpethen være spill for 7 kløver som ble hva jeg meldte. Det var spill for 7 kløver, men det var ikke den optimale kontrakten:

Finn en feil!

Trumffargen...

I 7 kløver måtte det gjettes hvor spar dame befant seg, og da makker bommet ble det et grusomt tapspill i stedet for et kjempespill om kontrakten hadde blitt vunnet siden motparten ved det andre bordet stoppet i lilleslem.

Storeslem i hjerter er prefekt. Der gir en stjeling hos syd at man har fem trumfstikk som sammen med to sparstikk og seks kløverstikk gir tretten enkle.

Vi burde kanskje funnet hjertertilpasningen selv om det kanskje er forståelig å forsøke og gjøre et slikt spill enkelt, dvs. støtte kløveren. Vi har nemlig en konvensjon akkurat i denne meldesituasjonen (2 kløveråpneren gjenmelder 3 kløver) for ikke å gå glipp av en eventuell 4-4 tilpass i majorfarge. Svarers 3 hjerter ville i den situasjonen vist femkorts farge. Men 3 ruter kan brukes som tvedtydig, en slags rele, som meldes med ruterfarge (hvis den gjentas), men også uten ruterfarge som "Stayman"! Dette er en variant du kanskje kan avtale med din faste makker?

 

VEST                   ØST

2 KLØVER     -     2 RUTER

3 KLØVER     -     3 RUTER = søk etter firekorts majorfarge

Vi har imidlertid hatt denne varianten på repertoaret i flere år, men aldri brukt den! Så kom altså en sjanse til å bruke den, men det ble droppet i et spill som viste seg å være som skapt for konvensjonen. Huff...