Og klart for NORSK JUNIORMESTERSKAP

Os juniorbridgeklubb (ikke Os BK som feilaktig ble skrevet først) skal i helgen 19. og 20.oktober arrangere NM for Junior NM 2024.

Det er svært hyggelig å se at norsk juniorbridge vokser. Påmeldingen til NM pågår fortsatt, men i årets mesterskap vil det antagelig bli omtrent 130 spillere totalt, fordelt i tre klasser. Størst økning er det i rekruttklassen, og det skyldes nok alt det fine arbeidet som gjøres med skolebridge flre steder i landet. Det blir også en "knøttklasse" foruten ÅPEN klasse hvor de mest erfarne skal spille. 

I ÅPEN vil to av de store juniorprofilene mangle, Sofie Græsholt Sjødal og Nicolai Heiberg-Evenstad. Sistnevnet ble nylig norgesmester for par. Det vil befinne seg i Argentina for å spille for det norske mixlaget der. Markus Lund som vant NM for par sammen med Nicolai stiller imidlertid i junior NM, Han skal spille med en annen spiller som har hatt mye suksess, Markus Hansen Moe. Det paret blir det naturlige favorittparet, men det er flere andre sterke par som kan ufordre dem.

Vi skal selvsagt forsøke å følge med på det som skjer i junior NM om en uke, og få rapportert om det her i bloggen i forkant av det det braker løs i Buenos Aires. 

 

Klart for WORLD BRIDGE GAMES!

Tirsdag 22.10 starter spillingen World Bridge Games i Buenos Aires, Argentina. Det gjenstår kun de siste forberedelsene for de forskjellige makkerparene som skal spille der, og flere av de norske spillerne i OPEN fikk en fin gjennomkjøring i WBT Masters Copenhagen forleden der flere av dem spilte. Bla. var noen norske OPEN spillere på lag DE BOTTON som gjorde det skarpt. De vant kvaliken og gikk helt til finalen hvor det imidlertid ble tap mot det amerikansk profflaget EDMONDS. Også på lag GILLIS spilte «World Games spillere», og Gillis ble nr. 4 til slutt etter å ha røket ut i semifinalen.

I World Games blir Norges åpningskamp i OPEN mot Kina, et lag vi (NZ) har hatt endel å gjøre med i det siste, nylig en treningskamp, og i mai i APBF Champs (Asia Pacific) i Bangkok. Norge avslutter mot Kanada, og innimellom der vil Norge møte flere enda sterkere lag, Bla. er Italia og Sveits i samme gruppe som Norge. Gruppen består av 16 lag, og de åtte beste etter full Round Robin går videre. Det er all grunn til å tro at det norske laget i OPEN greier det, Norge er tross alt regjerende europamestere.

Den andre gruppen som New Zealand skal spille i består av 17 lag (en oversitt).

Norges kamper i OPEN kan du finne her.

Norge har nok gode forhåpninger om avansement også i LADIES og MIXED. Norge vant jo årets EM i dameklassen også. Norges kamper i LADIES finner du her, og i MIXED her.

Det blir spennende dager, og den andre uken blir det enten sluttspill (Knock Out) eller å spille i andre fine og spennende turneringer. Det blir både Board-A-Match, lag- eller parturnering for dem som er slått ut av nasjonsturneringene for lag.

Undertegnede vil være på plass i Buenos Aires. Selv om det blir endel spilling blir det helt sikkert tid til å skrive og levere rapporter med nyheter, spill og resutlater her i bloggen, forhåpentligvis minst en rapport hver dag.

Vi tar med et spill fra turneringen i Kjøbenhavn forleden. Det er fra semifinalen som lag GILLIS tapte mot laget som til slutt vant, lag EDMONDS. Det spillet ble avgjort i meldingene hvor Boye Brogeland og Jodi Edmonds satt vest med dette med øst som giver og Ø/V i sonen

Øst passet før syd ved begge bord åpnet med 2 ruter, en multivariant, som regel en svak 2 åpning i en av majorfargene. Hva ville du meldt nå?

Det er vel tre mulige meldinger nå, dobler, 3 ruter eller 3NT.

En slags hovedregel er at man kan rett og slett melde inn med gode åpningshender, men man kan også doble først og melde fargen sin senere med veldig sterke kort. Det blir imidlertid fort klønete å doble med dette, spesielt om makker begynner å hoppe og sprette med majorfarge. Da kan det ende i 5 ruter, og du tror vel heller at 3NT kan være riktig sted å være? Å melde inn 3 ruter vil være en kraftig undermelding.

Brogeland hoppet til 3NT, en ganske logisk og praktisk melding. Det er klart en kan få litt paranoide tanker om den meldingen. Hva om det kommer hjerter i utspill (la oss si syd har sekskorts hjerterfarge) og makker legger opp ingenting som blindemann. Da ryker sparstopperen, og en må innom ruter konge for å få stikk. Da kan det bli fælt med flere sonebet...Og kanskje har ikke makker noe i kløver som nord kanskje spiller ut...

Men så galt er det langt i fra alltid, heller veldig sjelden vil jeg si. Det er også et godt poeng at å melde NT over Multi gir en fordel ved at den som ikke vet hvilken majorfarge åpneren har får utspillet.

Edmonds meldte uhyre konservativt, 3 ruter.

Nordmannen fikk så definitivt rett siden hele spillet så slik ut:

Noen vil kanskje si at øst burde meldt over makkerens innmelding 3 ruter. Å melde inn 3 ruter i ugunstig sone bør love en god hånd, men det bør vel aldri være med så god hånd som dette? De spilte altså 3 ruter hvor det ble tretten (!) stikk, Ø/V +190.

I 3NT lasjerte Brogeland nords utspill hjerter konge for å kutte fobindelsen mellom nord og syd i tilfelle ruter konge satt hos nord. Inne på hjerter ess i andre stikk spilte han spar dame som ble stukket over med kongen, så ruter med tanke om å ta en finesse. Kongen kom på, og deretter tok han resten. Ø/V +690 og 11 IMP i favør GILLIS.

WBT: Nesten for DE BOTTON

I World Masters Copenhagen gikk som tidligere nevnt to lag med norske spillere til semifinale, DE BOTTON (med Thor Erik Hotaniska og Thomas Charlsen) og GILLIS (med Boye Brogeland, Erik Sælensminde og Christian Bakke).

Det var uhyre jevnt om den siste plassen i semien, og bl.a. SCORWAY var like bak på 5.plass. For det laget spilte Geir Brekka, Øyvind Saur, Nils Kåre Kvangraven,Tor Evind Grude, Lars Arthur Johansen og skotten Steve Levinson). 

DE BOTTON som vant kvaliken fortsatte i stor stil og vant også sin semifinale mens GILLIS tapte sine semifinale og senere også kampen om 3.plassen.

Så ble det et tap for DE BOTTON i finalen mot det knallsterke profflaget EDMONDS med amerikanske og polske proffer. Det var nettopp EDMONDS som besglet GILLIS sin skjebne i semien. GILLIS ble altså nr. 4 til slutt. 

Da GILLIS røk ut var det jevnt, semifinalen ble tapt med fattige 7,9 IMP. Det er nærliggende å se på et spill i andre halvrunde av den kampen som kostet akkurat 8 IMP.

Giver nord, ingen i sonen

Nord åpnet med 1 hjerter og syd svarte 1 spar. Da kom 3 kløver fra vest og pass - pass fra de to neste. Hva melder du som syd?

Det blir vel 3 hjerter eller 4 hjerter. Kanskje dobler?

Klukowski (syd) doblet. Hva ville du da meldt med nords kort?

Å si 3 hjerter er vel det normale, men det går godt an å tenke på pass også med 1,5 trumfstikk bak kløvermelderen, og ett ess. Kalita (nord) passet på 3 kløver doblet, og det ble bra siden syd hadde såpass fine motspillsverdier.

Det er fem topptapere i 3 kløver doblet, men før eller siden får nok nord en trumfhøyning for kløver 10 med sparspill fra syd, eller en ruterstjeling. Og det ble de syv stikkene som GIB-anlysen sier er mulig. Dvs. to doblede bet, EDMONDS N/S +300.

Ved det andre bordet spilte brødrene Rimstedt 4 hjerter som er en bra kontrakt. Men siden det var to hjertertapere ble det sammen med en taper i hver minorfarge en bet i utgangen, EDMONDS Ø/V +50. Dobbelscoren 350 ga 8 IMP. Om polakkene også hadde havnet i 4 hjerter som N/S og gått en bet, og de syv siste spillene hadde skjedd på samme måte som de nå skjedde, ville GILLIS vunnet kampen med 0,1 IMP. 

 

  

Mye norsk i toppen i WBT Copenhagen

I WBT Masters Copenhagen ble det mye norsk på toppen av listen i kvalfiseringen. DE BOTTON vant kvaliken, og for det laget spiller Thor Erik Hoftaniska, Thomas Charlsen og vi regner litt med norsk/polsk/engelske Artur Malinowski som nordmann også. Sistnevnte spiller med Janet De Botton, og på laget spiller også danske Dennis Bilde-Martin Schaltz. 

På 2.plass kom GILLIS som har tre nordmenn på laget; Boye Brogeland, Christian Bakke og Erik Sælensminde. De er på lag med Simon Gillis og de svenske brødrene Rimstedt.

I skrivende stund spilles semifinaler samt en fortsettelse (SWISS) av lagturneringen som gjelder som kamp om plaseringene fra nr. 5 og nedover. 

Her er et spill fra kvaliken som nok var litt heldig for DE BOTTON, men utspillet ga Thomas Charlsen en ekstra sjanse som han tok vare på (det står i alle fall at han var spillefører, men ser mer naturlig ut at det var øst). Du får to spørsmål, prøv deg selv:

1. Hvordan spiller du som øst 6 kløver med spar ess ut fra syd (syd hadde noen steder vært med og meldt med ruterfarge)?

2. Hvordan spiller du 6 kløver som vest med ruter dame ut fra nord?

Å legge ned kløver ess er vinnende om syd har kløver konge singel - en kombinasjon. Å ta finessen er riktig om nord har kongen dobbel, og det er to kombinasjoner, K-7 og K-6. Så om forsvaret har fått fatt i stikk for spar ess bør kløverfinessen tas. 

Men der Charlsen fikk ruter dame i utspill til esset ble det annerledes. De har ingen stikk så langt. Det er to sjanser ved å spille kløver ess. Enten kan kongen falle, eller om den ikke gjør det kan hjerterfinessen tas - en 50% sjanse. Hvis syd har hjerter dame får spillefører kvittet seg med to spar fra østs hånd, og da blir det tolv stikk selv om det blir en kløvertaper.

Ved det ene bordet kom altså spar ess i utspill, og spillefører gikk bet etter å ha prøvd kløverfinessen. DE BOTTON +100.

Der ruter dame kom i utspill ble kløver ess spilt med tanke om å prøve den andre sjansen om ikke kongen kom på. Siden kongen falt var det over, tolv stikk, DE BOTTON +1370.Spillet var verd 16 IMP for DE BOTTON.

Spillet er et eksempel på at en ikke alltid bør spille en farge på den måten som er beste sjanse fargen isolert sett. En må se på hele spillet før en bestemmer seg. Kombinerte sjanser er viktige å ta med seg!

 

 

 

 

 

 

Simultanturneringer

Det spilles SIMULTANTURNERINGER hver uke i regi av NBF. Der deltar spillere fra hele landet, og de spiller i sine respektive klubber, men alle resultatene blir scoret i en stor pulje.  

Onsdag 2.oktober deltok 201 par, og det ble det dobbeltseier til Trondhjems BK med Lars Helde-Håvard Brøtan på topp. De noterte småpene 72,96%. John Hestad-Fridjof Bruseth Hansen socret også bra og noterte 68,76% som altså holdt "bare" til 2.plass.

Her er et spill fra den turneringen som på en måte handler om det poenget som ble skrevet om i forrige innlegg her i bloggen, kortfarger og god eller dårlig tilpasning. Vi ser først på syds kort og tar for oss en tenkt meldesituasjon:

Meldingene ville ikke gått slik som vi beskriver her, men la oss se på en tenkt utvikling. Etter pass fra vest åpner makker med 1 kløver. Du svarer 1 hjerter og nord sier 1 spar. Da er 2 ruter - fjerde farge en god melding, for de fleste kunstig utgangskrav. Hva tenker du om makker da hopper til 3 hjerter?

Nord bør ha 4-3-1-5 fordeling for å melde slik. Da "ser" du supertilpassen, singelton ruter mot tre små. Alle honnørpoengene være er kanskje virksomme og dekker opp tapere i de tre fargene det trengs..

Vel det var til en viss grad slik, men syd har jo også en kortfarge, renonsen i spar. Der kan nord har noen poeng som ikke er så verdifulle. Slik så N/S sine kort ut:

Å hoppe til 3 hjerter over syds 2 ruter - fjerde farge krav - er kanskje litt hardt, men veldig beskrivende. Er det en bra slem? 

Det er litt for hardt med 6 kløver, eller 6 hjreter siden de manger ett ess og trumf dame i hjerterkontrakt. Slem avhenger av å ikke tape hjerterstikk både i hjerter- og kløverkontrakt. 

Nord hadde litt for mye i spar. Om spar dame byttes ut med hjerter dame ville det vært en kanonslem med kun 23 HP til sammen!

Meldingene ville altså ikke gått slik i det hele tatt, for øst ville ha et ord med i laget. Slike så nemlig hele spillet ut:

Så meldingene starter nok med 1 kløver og 1 spar innpå fra øst. Da sier syd 2 hjerter, naturlig rundekrav. Nord støtter hjerteren. Nå vet ikke N/S hvor gunstig det står til i ruter. De vil normalt stoppe i utgang selv om det gjøres et optimistisk slemforsøk, for da finner de ut at de manger både ett nøkkelkort og trumdamen. Det er dessuten mulig at vest med bra spartilpasning vil være med i meldingene også. 

Slem står jo denne gangen, og sånn som hjerteren sitter fordelt blir det ikke en gang noe valg for spillefører.

Fem N/S-par var i slem. Tre av dem var i 6 hjerter, de andre to i 6 kløver, og alle fikk tolv stikk. Å spille 4 hjerter med tolv stikk ga litt over middels, for det var noen par i 5 kløver også. Vinnerparet noterte +64 av 97 oppnåelige for å sitte mot 5 kløver med tolv stikk.

 

 

 

 

Kortfarger og kortvurdering

Her er et spill fra finalen i NZ Teams i forrige uke, og du får først syds hånd:

(Giver vest, alle i sonen)

Ved det ene bordet spilte i akkurat den runden to spillere som til vanlig ikke spiller sammen N/S. Ved det andre bordet satt et vel etablert makkerpar N/S, paret som tidligere i uken hadde vunnet NZ Pairs.

Vest passer, og Ø/V passer resten av meldingsforløpet. Makker (nord) åpner med 1 ruter og du svarer 1 spar. Det kommer 2 spar fra makker og det er din tur. Det er selvsagt utgang her, men det kan stå slem også. Hva melder du?

Splinter (vise kortfarge) er ideelt for å finne ut om det er god eller dårlig tilpasning mot din singelton. Om makker i dette tilfellet har lite HP i ruter vil hans honnørpoeng være virksomme i de tre fargene de behøves. Da kan det godt slå slem med mye mindre enn de forskrevne 32-23 poeng som normalt er minimum for å kunne vinne tolv stikk.

Et unødvendig hopp til fire-trinnet viser i slike situasjoner singelton, og makkeren skal da se mer på om den singeltonen passer mot hans hånd (lite bortkastet i kortfargen) enn hvor mange poeng han har. Her vil det for eksempel være en glimrende slem mot disse kortene som er en vanlig 12 poenger:

Det er derimot ingen slem i kortene om makker har andre hender med mer poeng, for eksempel dette (13 HP):

I verste fall blir det om nord har den 13-poengeren bet i 5 spar som man vil stoppe i etter å ha funnet ut at det mangler to ess.

Det er hvor god tilpasningen er makker får anledning til hvis det avgis en Splinter-melding. Her vil 4 ruter fra syd over 2 spar være perfekt. Problemet er at makker åpnet med 1 ruter. Mange bruker Splinter, men så har de den regelen at man ikke melder Splinter i makkers farge. Den regelen har jeg aldri forstått helt. Det kan vel godt hende makkeren har fem små eller knekten femte i den fargen? I så fall er det ideell tilpasning, alle honnørpoengene «virker». Eller han kan ha esset femte i ruter som også er ok.

Ved det ene bordet sa syd 2NT over 2 spar. 2NT spurte om min/maks innenfor det begrensede intervallet for 2 spar, samt om åpneren satt med tre eller fire spar. Nord sa 4 spar som viste litt mer enn minimum og normalt ganske balansert hånd med litt mer enn minimum, 13-14 poeng. Da er det neppe slem mot syds hånd, det må nesten være noen «hull».

Men det var perfekt.

En veldig god slem, og det ble tolv enkle stikk. Merk at med denne sparkombinasjonen bør det startes med kongen. Om det sitter 3-1 eller 2-2 i spar spiller det ingen rolle hvilken rekkefølge du tar honnørene. Men om det sitter 4-0 kan du oppdage at øst har alle de fire uteværende trumfene og dobbelfiske hele trumfbeholdningen hans etter å ha spilt kongen først. Om vest har fire trumf har han i dette tilfellet sikkert trumfstikk uansett med J-10-6-2. Merk forskjellen det er om du har for eksempel AQ1074 mot K953. Da kan man takle 4-0 begge veier og bør starte med honnør fra den siden med to honnører.

I dette spillet ville Splinter 4 ruter fungert perfekt. Nå hadde riktignok nord en singelton selv, og over syds 2NT kunne han vist den med et hopp. Men det er av og til litt ugunstig å vise singelton med esset singel (4HP). Uansett, slemmen ville vært like bra om nord hadde hatt de samme kortene, men 4-2-4-3 fordeling. Det ble alså stopp i 4 spar med tolv stikk for det paret.

Ved det andre bordet hoppet syd til 4 ruter over åpnerens 2 spar i andre melderunde. Nord kunne nesten ikke ha bedre kort enn han hadde mot syds single ruter, så han gikk rett i 4NT – Key Card Blackwood før de endte i 6 spar, 13 IMP i sving. 

Et par "glemte" poeng (Slem i Maritim Cup)

Det spillet som ble fortalt fra Maritim Cup i Haugesund var kanskje litt overfladisk analysert her i bloggen, så vi ser en gang til på det.

Det følgende er kanskje litt vel teoretisk og mest for de spesielt interessert. Andre kan om de vil heller «bla» videre på interenettet og følge med hva nå enn de liker å følge med på . Men noen lesere har henvendt seg til meg og spurt om spillet, så på oppfordring kommer her mer om denne mulige slemmen:

I teorien (GIB analyse med åpne kort) står det i 6NT spilt av vest, men ikke om øst er spillefører.

Problemet er at det er kun ett inntak til øst, og derfor går det ikke å få tatt mer enn en ruterfinesse. Jeg skrev i innlegget at det er kløver ut som er forskjellen på om vest eller øst er spillefører. Med kløver ut fra nord får spillefører hjelp til å godspille ett ekstra stikk i kløver, og senere er en ruterfinesse nok etter å ha tatt alle hjerterstikkene. Det blir 3+5+2+2=12 stikk. Med kløver ut fra syd hjelper det ikke å få godspilt to kløverstikk ved å legge tieren og senere ta en finesse med knekten, for man har ikke inntak nok til øst til å få tatt både den kløverfinessen med liten til knekten og en ruterfinesse.

Med hjerter eller spar ut må det bli det samme spillet om det er vest eller øst som er spillefører. Hvordan vinnes da 6NT?

Det ser vanskelig ut ved første øyekast. For med for eksempel hjerter ut må stikkene i den fargen tas med det samme, og spillefører skviser på en måte vests hånd. Og som sagt, kun en ruterfinesse kan tas.

Det følgende er med forbehold om at undertegnede kan ha oversett noe. (De som vil kan jo "mate" spillet inn i et eller annet computerprogram som vil de få 100% svar på alt, så jeg ser for meg at "klagenemda" kommer på banen etter dette...).

Vinnervarianten(e) blir litt sånn «med åpne kort», hvor spillefører for eksempel må gi opp sjansen for at sparfargen gir ekstra stikk (må kaste unna spar på hjerterstikkene). Med åpne kort og riktig timing oppstår imidlertid en skvissituasjon hvor syd blir satt under press.

Med spar i utspill (fra nord eller syd) tas tre store spar fulgt av fem runder hjerter med avkast av to spar og to kløvere fra vest. Så ruter til finesse. Da har det gått ni kort. Nå kommer det an på hva syd har holdt igjen. Om han har holdt igjen 2-2 i minorfargene ser det slik ut idet spillefører trenger tre stikk til:

I diagramsituasjonen spilles simpelthen ruter ess og en ruter til syds konge, og vests tar de to siste stikkene, 12 stikk.

Hvis syd i stedet holder igjen tre rutere og singel kløver dame (nord har kontroll på kløveren) ser det slik ut:

Spillelfører må få fatt i tre stikk til. Nå må en særdeles elegant variant til for å vinne tre av de fire siste stikkene. Kløver ess tas og tar med seg syds single dame. Så med tre kort igjen spilles ruter dame (!). Den tar med seg nord nier, og syd må stikke med kongen bare for å måtte spille unna 10-3 i ruter slik at finessen kan tas med åtteren med vests Q-8 i ruter!

Om det kommer hjerter i utspill (fra nord eller syd) kan det samme gjøres, da med fem runder hjerter først (avkast av to spar og to kløvere), så tre store spar. Sluttpossen blir den samme.

Kløver ut fra syd forpurrer dette, mens kløver ut fra nord gjør altså at 6NT vinnes på en ganske enkel måte.

Et annet poeng som ikke ble nevnt i innlegget forleden er at det i teorien er en slem som står, dog den litt usannsynlige kontrakten 6 hjerter! Her er hva det står under spillet på resultatsiden om det teoretisk maksimale antall stikk som kan oppnås i forskjellige kontrakter:

I 6H er det de samme 11 toppstikkene som i NT. Men med hjerter som trumf tas fire runder trumf, så ruter til finesse. Østs femte hjerter er da mastertrumfen som en kan trumfe seg inn på med spar fra vest, så er det bare å ta enda en ruterfinesse. Med tre ruterstikk blir det 3+5+3+1=12 stikk totalt.

Til slutt vil jeg som mange ganger før advare mot de der analysene om hvor mange stikk som kan vinnes. De sier ofte lite om hvor mange stikk man egentlig bør vinne i praktisk bridge. Ikke sjelden er vinnervariantene med åpne kort obskure, kanskje spilleplaner som gir mye mindre sannsynlighet for suksess enn andre planer som ville gitt bet. Det sier altså lite eller ingenting om HVA man bør melde, og HVORDAN man bør spille kontraktene sine. Det kan likevel være interessant å se på slike analyser, men mer som et puslespill. Og det kan fungere som læring om hvordan stikk kan produseres osv., men bare når man ikke spiller (ordentlig) bridge hvor det som kjent ikke er åpne kort...

Parturnering - Feil kontrakt, men god score...

Spilles og meldes korrekt og godt blir det bramed poeng i bridge, men tilfeldigheter spiller ofte en rolle. Av og til kan det bli gode spill selv om man egentlig har gjort et eller annet feil, for eksempel havnet i feil kontrakt.

Her er et godt eksempel fra en parturneringen forleden. Først får du se kun østs kort:

I dette spillet var det mange som ikke hadde system som passet til kortene, inkludert makker og meg. Men ingen spill er nødvenigvis tapt for det.

Før det er din tur passer vest, og nord åpner med 1NT som blir forklart som 11-14 NT. Hva melder du?

Her hadde det vært fint å ha innmelding 2 major som major + minor. Uten det må man vel nesten si 2 spar? Det ble meldingen, og det gikk pass rundt. Da bordet kom opp var det umiddelbart klart at det ikke var beste kontrakt:

En glimrende kløverkontrakt var misset, og syd spilte ut kløver knekt mot 2 spar. Utspillet så unektelig ut som en singelton. Det så mørkt ut, for syd ville trolig få to stjelinger. Om det etterpå viser seg at det er nord som har fire trumf vil det i så fall bli bet i 2 spar. Og det står jo sannsynligvis i ni eller ti stikk i kløverkontrakt.

Men så kom ikke kløver tilbake fra nord likevel, men han skiftet til en liten ruter i andre stikk. Hvorfor spilte han ikke kløver?

Trolig fordi utspillet var fra J-x, og nord omtrent kunne se det med A-x. For hvis nord har esset dobbel og knekten er singel har jo den skjulte hånden (øst) hele sekskorts kløver ved siden av minst fem spar - mulig, men lite sannsynlig.

Så var det rutervalget. Er dette et standard valg hvor du enten skal legge knekten og håpe nord har damen, eller suse opp med kongen som blir rett om nord har underspilt esset som er ganske vanlig i mange motspill? Hva legger du, og hvorfor?

Før du avgir ditt svar får du et tips: Nord er en toppspiller, og spillet forekommer altså i parturnering. Hva har det med saken å gjøre?

Det er et et bra argument for det ene fremfor det andre valget hvis man antar at nord vet hva han driver med.

Mange vil tenke at nord er den av dem med flest HP, og derfor er han favoritt til å ha esset. Altså, opp med kongen. Men hvorfor er det ganske sannsynlig feil denne gangen?

Dette handler om å sette seg i nords situasjon. Hvordan tenker han? Dette er hva nord så fra start:

                                                       MOTSPILLER/NORD

BLINDEMANN

Nords informasjon er: han ser kløver 10 hos vest og dermed vet han at makkeren ikke kan ha J-10-x(x), for det spilles jo normalt ikke ut knekten fra knekten tynt tredje eller lengre farge. Følgelig må utspilleren ha startet med kun en eller to kløvere. Den skjulte hånden (spilleførers) har derfor fem eller seks kløvere! Og spillefører må jo ha fem eller seks spar. Dermed er er det kun ett, to eller tre røde kort hos spillefører. Å spille liten ruter unna esset i en sånn situasjon er vill gambling, spesielt i parturnering hvor å forære ett ekstra (over)stikk ofte koster flesk. Spillefører kan godt ha singel ruter, og kanskje er det singel konge! Det er veldig liten sjanse for å treffe på at syd har spesifikt K-J dobbel sett fra nords synspunkt. Det er større sjanse for at underspilling ikke betyr noen ting, eller at det koster stikk. Så en god spiller vil med den informasjonen kvi seg for å spille liten ruter og risikere at spillefører får for singel konge. Hvis nord var en svakere spiller ville han kanskje ikke tenkt så langt (at det er lang kløver hos øst) og nokså automatisk underspilt ruter ess i stikk to. En god spiller på nords plass har neppe esset nå.

Knekten ble lagt, og syd måtte stikke med esset. Slik så hele spillet ut:

Etter kløver knekt ut til esset, liten ruter til knekten og syds ess og mer kløver derfra er det bare å få tatt tre runder trumf og pumpe på med kløver. N/S får kun ett stikk i hver farge, Ø/V +140.

Det niende stikket var viktig siden det dreide seg om parturnering. Ø/V kan jo få ti stikk i kløverkontrakt om ruteren tippes. Med feil rutervalg i kløverkontrakt (der kan K-J i ruter komme på bordet) blir det ni stikk og +110. 2 spar var altså feil kontrakt, men med ni stikk i den kontrakten ble alle kløverkontaktene slått (mange av dem ga +130). Pluss 140 ga 87% score til Ø/V.

RONDANE CUP LAG

På Otta fortsatte Rondanecupen med lagturnering søndag etter at de hadde spilt parturnering lørdag. Det deltok 20 lag, og det gikk tydeligvis mest OPP for lag OPP OG NED, for de gikk helt til topps. På vinnerlaget spilte Joakim Sæther, Arnt Ola Løhre, Stein Bjerkset og Asgeir Langen. Sæther-Løhre toppet også butleren.

Hele resultatlisten finner du her.

Her er en meldeprøve fra turneringens siste kamp.

N/S vinner ganske enkelt 6 hjerter. Det er en glimrende slem selv om den ikke er helt sikker hvis det sitter ufordelaktig. Det verste utspillet er nok trumf. Da må det spilles litt forsiktig. Slik det sitter blir det imidlertid ingen problemer siden spar ess sitter foran K-Q. Sparen sitter dessuten 4-3 så det må nesten bli tolv stikk om en ikke roter seg helt bort.

N/S-parene var omtrent delt her, halvparten i slem og resten i utgang. Hvordan bør kortene meldes?

Jeg tror de som ikke fant frem til slem må ha meldt litt i raskeste laget. Nord meldte kanskje utgang i hjerter direkte i andre melderunde?

Et forslag til en bra start på meldingsforløpet er dette:

Syd bør melde 2 kløver i andre melderunde. Enkelte velger å si 2 hjerter, men syd har fine kort, og det kan godt være en glimrende kløverkontrakt i dette spillet.

Etter starten 1H-1S, 2C bør nord si 2 ruter – fjerde farge krav - for han er for sterk til å gå rett i utgang. De fleste spiller "fjerde farge" som kunstig utgangskrav, og da blir 3 hjerter krav neste gang. Den meldingen forteller nettopp at nord var litt for sterk til å hoppe til 4 hjerter over 2 kløver, såkalt "fast arrival". Med denne informasjonen bør det være ganske greit å komme seg i slem, for syd har jo mye mer enn han har fortalt om så langt.

I vinnerlagets kamp ble det uavgjort med 6 hjerter tolv stikk, N/S +980.

Systemet man spiller behøver ikke være veldig avansert. Med greie avtaler om hva som er krav osv. går det som regel greit. Et godt tips er å ta det med ro med gode kort, det haster ikke så veldig med å komme seg i utgang! Hvis en er sikker på at utgang er nok, slem helt usannsynlig, er det dog best å melde utgangen med det samme og ikke surre rundt med meldinger som gir motparten informasjon vi ikke trenger selv. 

"Ole Fugl" til topps i MARITIM CUP

Lagturneringen MARITIM CUP foregikk i helgen i Haugesund. Til topps av de 23 lagene gikk lag OLE FUGL med Ole Fuglestad, Torild Heskje, Mona Lindstrøm og Geir Brekka. 

Hele resultatlisten, butler og spill finner du her.

Her er et interessant spill fra en av de siste kampene:

Slem eller utgang?

Hvis vest velger åpne med 2 kløver ender de antagelig i slem, og da er 6NT beste sjanse. Det er litt i hardeste laget med slem. Selv om ruterfinessen går og hjerteren gir full uttelling blir det vanskelig å vinne tolv stikk. Problemet er å komme seg over til østs hånd for å få tatt to ruterfinesser. Det er bare ett inntak til øst...

Så det kan se ut som det uten hjelp blir 3+5+2+1 = 11 stikk.

Computeranalysen sier at 6NT kan vinnes hvis vest er spillefører, men ikke hvis øst blir spillefører. Hvorfor det?

Det må ha med utspillet å gjøre.

En kan vel putte slike spill inn i et computerprogram å få løsningen. Men det er litt  "juks", det er morsommere å forsøke å finne løsningen selv. Den kan dog noen ganger være helt absurd og ikke ha noe med praktisk bridge å gjøre, kanskje også være en vinnende spilleplan som gir mye mindre sjanse enn en plan som gir bet. 

Om det kommer ruter ut blir det enkelt, da kan to finesser tas i fargen og det blir 3+5+3+1=12 stikk. Jeg tror det er kløverutspill som utgjør forskjellen. Med kløver ut fra nord får spillefører hjelp til å godspille to kløverstikk og kan senere ta en ruterfinesse etter å ha innkassert hjerterstikkene. Det gir 3+5+2+2=12 stikk. Men om øst er spillefører og det kommer kløver ut fra syd er det verre selv om det også på et vis gir to kløverstikk ved å legge tieren som presser ut kongen, og senere ta en finesse med knekten. Men den finessen må jo tas ved å spille kløver fra øst, og gjøres det den ene gangen en er over på østs hånd får man ikke tatt ruterfinessen. Gås opp med kløver ess i første stikk blir det kun 3+5+2+1=11, kun en ruterfinesse kan tas. 

Hjerter eller spar i utspill må såvidt jeg kan se bli det samme uansett hvem som er spillefører. Da blir det en komplisert variant som de som er spesielt intereressert kan pusle litt med selv. 

I Haugesund var de fleste i utgang. To par gikk bet i slem, tre par vant 6NT. Ett av dem var vinnerlagets Heskje-Fuglestad. Alle tre som vant 6NT fikk det nokså enkelt etter ruter i utspill fra nord.

 

 

 

 

 

Rondane Cup PAR

I helgen spilles den tradisjonsrike Rondanecupen med Otta BK som arrangør. Det var favoritten som endte på pallen, og helt øverst blant de 47 deltakende parene kom Tor Eivind Grude - Kåre Bogø (Sømna BK/Stud BK). Det kom damespillere på 4., 5., 6. og 10.plass. Listen for de ti beste parene ser slik ut:

Søndag spilles Rondane LAG. Vi kommer tilbake med spille fra helgens spilling senere.

 

 

CONGRESS TIME

New Zealand Bridge Congress er en årlig bridgefestival som er omtrent som den norske festivalen. NZ Congress 2024 har pågått fra lørdag og avsluttes nå på lørdag i den idylliske badebyen Mount Mauganui som ligger på østkysten mot Stillehavet.

Mt. Maunganui, Bay of Plenty, New Zealand

Deltakerantallet er vel omtrent som på den norske festivalen, eller kanskje totalt sett et noe høyere antall spillere her nede.

Lagturneringen startet tirsdag og avsluttes med finale fredag og lørdag. Det deltok totalt 112 lag fordelt i forkskjellige klasser, 58 av dem i den sterkeste klassen, Open.

Dette er halve spillesalen på åpningsdagen 

Etter kvalfiseringen var det knock-out kamper, først Round of 16. Et av spillene i den første KO-kampen skapte sving i de fleste kampene, og den største svingen i turneringen så langt.

Her i bloggen fortalte vi om et svingspill som ga 4400 poeng i dobbelscore, 24 IMP og det største antall IMP man kan få på ett spill. Det spillet vi nå skal se på ga ikke så stort utslag, men det var dramatisk nok.

Idet de som satt på østs plass fikk vite om makkerens tilpasning i spar ble flere av dem litt for ivrige. Det er klart at slike håndtyper med 5-5 eller 6-5 i to farger ofte spiller godt om det er tilpasning hos makkeren, men ikke alltid. Her kan det fort rakne litt i en høy, doblet sparkontrakt.

Men se på N/S sine kort. De kan vinne 6 ruter, men det er ikke så lett å melde det. Ø/V var med og forstyrret over alt. Av de 16 lagene spilte seks lag utgang. Fire par var i slem. Ett av dem bommet på trumfarge og spilte 6 kløver med en bet, de tre andre var i 6 ruter og  noterte pene +1370. Resten spilte doblede sparkontrakter. Hvor mange stikk er det der?

Computeranalysen (double dummy) tilsier at både 6 kløver og 6 ruter kan vinnes N/S, og Ø/V kan klare syv stikk i spar. Men slike analyser stemmer ikke alltid med virkeligheten. Flere steder raknet det i doblet sparkontrakt og det ble kun seks stikk.

Mot oss spilte øst 4 spar doblet og gikk fire, N/S +800 som for oss ville bli tapt spill hvis de fant frem til 6 ruter ved andre bordet, vunnet spillet mot utgang. Men ved det andre bordet fikk vår lagkamerat på østs plass spille 3 spar doblet! Hvis han hadde klart maks med stikk (7) ville det blitt -300 og 11 IMP inn. Om han hadde fått samme antall stikk som spillefører fikk mot oss, altså tre bet i 3 spar doblet ville -500 gitt en hyggelig 7’imper inn. Men spillefører "kollapset" helt og gikk ikke to eller tre bet bet i 3 spar doblet, noe som virker normalt, og heller ikke mer usannynlige fire doblede! Det ble dessverre fem doblede bet i 3 spar doblet, 4 stikk! Hvordan det gikk til spurte jeg ikke om, det var ikke fristende å få vite det... Så med -1100 i 3 spar ble spillet tapt med 7 IMP i stedet for 7 eller 11 IMP inn. 

I en sparkontrakt bør man tidlig gi opp å få spille trumffargen på en god måte og bare begynne på presse ut nords trumfbeholdning ved å spille hjerter. Da blir det i alle fall seks stikk, muligens syv. 

Den største svingen kom imidlertid i en annen kamp. Ø/V var i 5 spar doblet og gikk fire bet, N/S +1100. Ved det andre bordet hadde N/S en fryktelig misforsåelse og endte i 5 hjerter doblet! Der ble det fem doblede bet, Ø/V +1400. Dobbelscoren +2500 var verd 21 IMP.