"Du ER Helgemo, Matt"

Kjempetalentet Matt Brown fra New Zealand har vært nevnt tidligere her i bloggen. Matt er fortsatt bare midt i tyveårene, men har spilt på landslaget siden han var 20, og det i de sesongene hvor landet oppnådde noen bra resultater internasjonalt.

Da han flere ganger beviste sitt eminente talent var det noen som kom på å kalle han «Ginger Helgemo».

Matt mottar pokalen etter en av sine mange triumfer

I parturneringen under Sydney Spring Nationals fikk han til et lekkert sluttspill som bringer tankene tilbake til det spillet av Geir Helgemo som kanskje er det aller mest fantastiske Geir har gjennomført, og det er jo mye å velge mellom der. Jeg tenker på en 7 spar-kontrakt hvor det for å vinne måtte tas en direkte finesse etter damen med ti trumf tilsammen! Og det gjorde han (det går ikke å legge ned en honnør først). Det måtte sitte 3-0 for at sitsen skulle være slik at han kunne få til den meget avanserte sluttposisjonen, en såkalt «entry shift tump squeeze".

Parturneringen i Sydney Spring Nationals ble spilt samtidig med at semifinalen og finalen i OPEN TEAMS ble avgjort. Heldigvis gikk mitt lag (tre australiere og tre fra NZ) seirende ut av det sluttspillet med klar margin både i semi’en og finalen. Parturneringen ble vunnet av Liam Milne og James Coutts. Liam er en flittig bridge journalist og liker sånne spektakulære spill som Geir sitt, og det du her skal få se.

Her er en screen-shot av en chat etter spillet i helgen:

Matt var i 2 spar som øst. Motspillet startet ikke bra for N/S da syd spilte ut hjerter ess og fortsatte fargen til nords konge. Nord skiftet til kløver til esset. Spar ess ble spilt, og da knekten kom på dannet Matt seg et bilde av sitsen omtrent som kortene så ut. Han fortsatte med ruter til esset, ruter til stjeling og hjerter dame med avkast av en kløver. Så kløver til stjeling, og nok en ruter til stjeling med nieren som syd kunne stjele over med damen. Syd var inne denne delikate sluttposisjonen:

Syd må spille sin siste trumf nå. Hvis ikke kryss-stjeler spillefører resten. Syd spilte spar og åtteren ble lagt fra vest.

Hva skal nord legge?

Han er fanget i en «entry shift trump sqeeze». Det fungerer slik at at spillefører kan bestemme hvor han tar stikket skvis-stikket fordi han har igjen en mindre trumf på hånden enn vests trumf. Håndens lille trumf kan legges under åtteren, eller han kan stikke over med kongen. Hva han gjør avhenger av hva nord kaster.

Og nord er ferdig mann idet syd spiller trumfen sin (som han altså må gjøre). Hvis nord kaster ruter lar Brown trumfåtteren beholde stikket, stjeler en ruter som tar med nords siste kort i fargen, og vest sin siste trumf er inntak til godspilt ruterstikk. Hvis nord holder sine to ruter må han kaste en kløver. I så fall stikker øst over spar 8 med kongen, stjeler en kløver som godspiller den siste kløveren, og østs siste spar er inntaket. Dermed fikk Brown ti stikk og nært topp på spillet.

Artig, selv om ni stikk også ville gitt en bra score.

Det er en annen mulighet for å vinne ti stikk etter motspillet startet såpass svakt. Etter å ha tatt en stor trumf kan spillefører ta for hjerter dame med kløveravkast, så stjele en kløver først. Deretter ruter ess, ruter til stjeling og nok en kløverstjeling. Så stjeles en tredje ruter med trumfesset! Den fjerde kløveren spilles, og syd kan kun få for trumfdamen, forsvarets tredje stikk. Det ville også vært en lekker spilleføring, men å heller få til en «entry shift trump squeez» er super stilig, og langt ifra dagligdags.

Utspillsprøve

I SYDNEY SPRING NATIONALS (RealBridge) har vi kommet frem til finalen som skal spilles søndag. Vårt lag gikk til semifinalen som nr. 2 i kvaliken (52 lag). For midt vedkommende ble det mye spilling siden jeg spiller med to makkere, min mix-makker amerikansk/tyske Geeske Joel (nettopp flyttet til NZ) og min faste makker Nick Jacob. Jeg synes det gikk litt tungt for meg og mine makkere i kvaliken, men australierne på laget leverte gode lister helt konsekvent. I semifinalen løsnet det ved mitt bord også, plutselig var bridge enkelt! Og den kampen ble nesten et gjesp, sluttresultat 176-53. Det gjenstår en kamp, jobben er ikke gjort riktig ennå...

Her var lagkamerat Sartaj Hans (øst) god og heldig. 

Han så dette meldingsforløpet hvor nords 1NT var 15-17 og de videre meldingene standard Stayman og invitt til utgang som ble løftet. Hva ville du spilt ut nå?

Med 10 poeng har ikke makker mer enn 4-5 poeng. De fleste honnørpoengene sitter til høyre for utspilleren. Det er derfor mye som tyder på at et passivt utspill/motspill kan være tingen. Trumf ut og så sitte å vente bak grandåpneren, og stikke hans honnører. Stikkene vi kan få kommer vel til oss etter hvert? Mot meg og ved begge bordene i den andre semifinalen spilte øst ut trumf mot 4 hjerter. Men det ble feil:

Etter trumfutspillet tok spillet noen få sekunder, ut med trumfen og kløver knekt. Nords tredje kløver gir avkast for en spar hos syd, ti stikk. Pluss 420 ble altså resultatet ved tre av de fire bordene.

"Jeg hater trumfutspill", sa Sartaj Hans i pausen. Jeg holder med han i det, ikke pga. av dette spillet, men generelt. Min oppfatning er at det spilles alt for ofte ut trumf, ofte fordi man ikke vet hva man skal velge. Det blir gjetting. Trumfutspill kan såklart være det beste. Så det er kanskje slik at jeg selv (og Sartaj?) spilller ut trumf litt for sjelden?

Utspill er dog det mest tilfeldige i bridge og som oftest kan ikke den som bommer utspillet klandres.

Vel, Sartaj sendte i vei en god gammeldags "fjerde høyeste spar", og da var spillefører sjanseløs. Forsvaret hadde to sparstikk og to minor ess, en bet og 10 IMP inn.

Hva er sjansen om du er i 4 hjerter og får sparutspill?

Det er umulig å vinne utgang med denne sitsen. Men det bør spilles på den sjansen som er der. Og det er at spar sitter 5-2, og den som har fem spar har ingen av essene. Så den første sparen må forsvaret få beholde. Den neste stikkes, så ut med trumfen og kløver knekt. Hvis han med to spar har begge minoressene vinnes kontrakten. Spillefører prøvde det, men det hjalp ikke denne gangen.

Valg av spilleplan

Mens Norge og mange andre land har åpnet opp og betrakter Covid som mer eller mindre over (håper i alle fall) er det fortsatt lockdown her i Auckland, New Zealand og flere steder i Australia. Dermed er det pause i face-to-face bridge her nede, og de som ønsker å spille bridge må gjøre det online. RealBridge plattformen er dog ganske bra, og en «treffer» på en måte mennesker der. Det føles i alle fall litt som å spille på vanlig måte.

Denne og neste uke går Sydney Spring Nationals av stabelen. Hovedturneringen OPEN TEAMS spilte kvalifisering torsdag og fredag og det blir semifinaler og finale på lørdag og søndag.

I en av kampene i kvalifiseringen fikk vi en litt heldig 11 IMP’er inn, og min makker var den første til å innrømme han kanskje ikke spilte med oddsen. Hva synes du om valget av spilleplan?

Du er i 3NT etter å ha åpnet med 2NT før makker overførte til spar og foreslo 3NT. Vest spiller ut kløver knekt. Ø/V sine utspillsavtaler er «standard», dvs. knekten lover tieren og han kan ha en høyere honnør (kongen eller esset). På liten fra bordet kommer treeren fra øst og de forklarte at de brukte "reversed count" (svensk fordeling). Hvordan tror du det sitter, og hvordan spiller du kontrakten?

Det ser ut som om vest har spilt ut fra AJ10 fjerde eller femte. For om øst har kløver ess bør han i en sånn situasjon gå opp med det og spille kløver tilbake. Har han esset kan det jo fra hans synsvinkel hende vest har KJ10x(x) og da vil det være fatalt å legge liten og gi spillefører stikk for damen tynt tredje eller dobbel. Så du antar vest har kløver ess.

Du har et valg, hvor sitter hjerter ess? Og hvor du tror det sitter avjør om du skal stikke første kløver, eller lasjere. For de mer uerfarne virker det helt opplagt å stikke, men husk at om du antar at vest har kløver ess bak deg er K-Q-x kun en stopper, omtrent som A-x-x. Med esset tynt tredje ville det vært nokså automatisk å lasjere for å bryte motpartens forbindelse hvis du må innom dem senere i håp om at den som kommer inn ikke har lengden i den truende fargen.

Her er det kun åtte toppstikk om ikke sparfargen sitter 3-3 (eller knekt-10 dobbel) og du må derfor innom hjerter ess. Hvis vest har hjerter ess er det bare å stikke den første kløveren og presse ut esset. Vest kommer inn og den andre kløverhonnøren din er gardert. Men om øst har hjerter ess vil kløver gjennom føre til at vest får fire stikk i kløver om han har femkorts farge. Hvis kløver sitter 4-3 får de kun tre kløverstikk og hjerter ess, ingen fare. Hvis du stikker den første kløveren, bør du kanskje prøve sparen først. Tja, om den sitter er det jo overstikk på gang. Men om spar sitter 4-2 setter du opp ett stikk i den fargen til forsvaret, og om øst har hjerter ess taper du kanskje ett i spar, til hjerter ess og tre kløverstikk. I så fall går du bet om kløveren sitter 4-3 som egentlig ikke var et faremoment. Du bør kanskje prøve i alle fall en sparhonnør. Hvis tieren eller knekten kommer på kan det jo sitte J-10 dobbel.

Men det koker altså ned til et valg i første stikk basert i "hvem har hjerter ess"? Hvis det sitter slik, bør du stikke den første kløveren:

Du stikker altså i første stikk og spiller hjerter. Vest kommer inn og det blir elleve stikk siden din gjenværende honnør dobbel i kløver er beskyttet.

Men om det sitter slik går du bet hvis du stikker i første stikk:

Du stakk altså med en kløverhonnør, men det er øst som kommer inn på hjerter ess. Han spiller kløver gjennom og det blir en bet. Med slik sits burde du ha latt vest beholde for kløver knekt i første stikk. Da blir det ikke overgang til vest og de godspilte kløverstikkene, og kontrakten er sikker.

Min makker stakk første kløver og forsøkte på en kombinasjon av et håp om at vest hadde hjerter ess, eller at øst skulle gjøre feil. I andre stikk ruter til damen, så liten hjerter derfra. Hvis øst sover og legger liten fra esset får spillefører stjålet seg ett stikk i hjerter og kan ta sine ni stikk. Den psykologiske varianten er nok en dårlig sjanse mot en god spiller på østs plass (og det var det). Riktignok er «lavt i andre hånd» en regel, men regler har som kjent unntak. Og øst (om han har hjerter ess) bør med de kortene hos blindemann se at den eneste sjansen forsvaret har er at vest har A-J-10 femte i kløver og hoppe opp med hjerter ess før han sender kløver gjennom.

Da makker spilte hjerter til damen kom liten fra øst (phew) for det var vest som kunne stikke med hjerter ess. Syds kløver var gardert, og det ble elleve stikk siden det satt slik fra start:

Det var sannelig et heldig valg av spilleplan, +460

Ved det andre bordet satt en av de beste spillerne på den sydlige halvkule, australieren Tony Nunn på syds plass og var også i 3NT med kløver knekt i utspill. Han lasjerte første kløver. Det ble feil siden vest altså hadde hjerter ess, og han simpelthen godspilte kløverfargen. Siden spar ikke satt snilt måtte Nunn innom hjerter ess og gikk en bet, 11 IMP til oss. Spillet ga altså hele 22 IMP i sving i kampen (hvis hjerter ess bytter plass) pga. av valget i første stikk!

Hva er beste sjanse?

Det kan se ut som 50-50; hvor er hjerter ess? Men som makker ydmykt sa etter kampen, når du har spilt annerledes enn Tony Nunn så kan du være ganske sikker på at det var Nunn som spilte korrekt og med oddsen.

Det er vel litt større sjanse for hjerter ess hos øst, men det er jammen marginalt. Hvis det antas at vest har fem kløver og øst følgelig dobbelton, er det flere «ledige plasser», eller vacant spaces som det kalles hos øst. Det er "ledige plasser" som kan være hjerter ess. Øst har elleve kort utenom kløver, mens vest har kun åtte kort utenom den fargen. (Dette kan du lese mer om i flere bra artikler på nettet ved å google «vacant spaces, bridge») Men det er sannelig små marginer her i et typisk spill som kan avgjøre kamper.

SERIEMESTERSKAPET 2019-20

Det har nylig blitt avviklet NM finaler for par, lag og junior. Det neste store nasjonale arrangementet er SERIEMESTERSKAPET.

Forrige sesongs Seriemesterskap (2020/21) ble avlyst. Det er veldig gledelig at for 2021/2022 skal det spilles på vanlig måte, face-to-face to spillehelger, en før jul og en i februar.

Toppserien og 2.divisjon skal spille sin første spillehelg på Lillehammer i helgen 29.-31.oktober. Det er som vanlig tre puljer i 2.divisjon,

De lavere divisjoner starter spillingen i november.

Hordaland vant 1.divisjon 2019/20 og kretsens to lag i årets mesterskap blir blant favorittene. Vinnerlaget forrige gang bestod av Thor Erik Hoftaniska, Thomas Charlsen, Fredrik Helness og Martin Andresen.

Toppserien ser imidlertid jevn og sterk ut (som vanlig), og mange vil kunne være med i kampen om gull. Alle vet hvor jevnt det kan bli mot slutten i «divisjonen». Det er ofte slik at flere lag kan ta medalje med god avslutning, men kanskje rykke ned om det blir noen tap til slutt. Forrige gang rykket Midt-Trøndelag 1 ned og må finne seg i å spille i 2-divisjon, og det med et lag bestående av veldig meriterte spillere. Hele startlisten finner du her. Alt om seriemesterskapets puljer for 1. – 3.divisjon finner du her.

Vi tar med et spill fra siste helg i seriemesterskapet 2019/20. Det stilte krav til system og avtaler.

Noen åpnet med 1 spar. Med ti (!) sikre stikk er dette 2 kløver for meg i alle fall. I så fall kan det gå 2 kløver-2 hjerter, men mange stiller litt større krav til fargekvalitet for svarfargen når de svarer på 2 kløveråpning. Så noen melder 2 kløver – 2 ruter, såkalt «wating». I den situasjonen bruker enkelte åpnerens hopp til 3 spar som «setter trumfen», en farge som SKAL være trumffargen uansett hva svareren har. Over den meldingen kan svarhånden kontrollmelde, eller løfte til utgang med håpløs hånd. Hvis det starter slik er det en bra mulighet, meldingene kan for eksempel gå slik:

Over 3 spar er det kontrollmeldinger før vest på 4NT viser to ess, og på 5NT - storeslemsinvitt - viser vest ruter konge (melder av spesifikk konge). Om nord hadde hatt kløver eller hjerter konge i stedet ville syd kommet til samme konklusjon, han kan telle tretten stikk! Og det er ingen grunn til å spille sparkontrakt når spillefører VET det er tretten stikk i grand.

Denne avtalen for hopp til 3 spar kan brukes også etter positivt svar 2 hjerter. Da er det enda lettere for åpneren siden svarhånden har vist positive kort, og fem-trinnet ikke ser så farlig ut. Men så snart nord har vist kløverkontroll er det ikke mulig at det kan være bet i 5 spar med syds kort. I så fall går det slik:

Andre bruker starten 2 kløver-2 ruter, og åpnerens hopp til 3 hjerter/3 spar annerledes. En ikke uvanlig avtale er at det viser fire kort i majorfargen og minst fem ruter. Det er en håndtype som er kinkig melde etter 2 kløveråpning. Hvis man starter med 2 kløver-2 ruter, og åpneren med slike kort sier 3 ruter kan det bli vanskelig å finne en eventuell 4-4 tilpasning i major. Om den avtalen for hoppet brukes må åpneren si 2 spar, så 3 spar neste gang som viser minst sekskorts farge. Det blir litt vanskeligere for nord i en slik sekvens fordi han har singel spar. Men med to ess og en konge mot 2 kløveråpning må han nesten gjøre et forsøk, og kan (?) kontrollmelde og håpe åpnerens farge er god nok(?). Og det var den...

Alt dette er systemteori og avtaler. Det var dog en sjanse for at motparten meldte seg på i dette meldingsforløpet. Vest hadde en svak hånd, men med seks ruter og fire kløver. Hvis han går innpå over 2 kløver blir det straks vanskeligere, men om syd kan få hoppet til 3 spar er det mulig de kan melde videre omtrent som foreslått.

I de fire puljene (en 1.div, og tre 2.div) meldte i underkant av halvparten storeslem, noen av dem 7NT. Noe over halvparten var i lilleslem, mens to par stoppet i utgang.

"HOFFA" på gull-laget i Gold Cup

Gold Cup er en av de mest prestisjetunge turneringene i England. Forleden ble Gold Cup spilt på RealBridge, og norske Thor Erik Hoftaniska spilte på lag De Botton som vant. Dessuten var Artur Malinowski på laget, og han ynder vi jo å kalle halvt norsk. Utenom de to bestod laget av De Botton, Padon, Bakshi og Townsend.

Her er et spill fra finalen som "Hoffa" var fornøyd med. Nordmannen satt på østs plass.

Giver syd, Ø/V i sonen

           SYD

Ta syds kort og se om du er så kreativ som "Hoffa" sin motstander Mike Bell. Han passet og hørte 3 kløver fra vest, pass fra nord og 3NT fra øst. Det er trolig vanskelig å finne mange spillere i verden som overhodet ville tenkt på å gjøre noe nå. Men det er gunstig sone, og syd har bra tilpasning til alle farger. Kan de han en god stamp? Selvsagt er det en sjanse for det, men altså...?

Bell doblet.

Nei, som da Bestemor Duck ble forsøkt smigret av en dørselger som kom med noe komplisert fjas om hennes alder og Guffen sa: "Dette blir for mye matte for meg..." (så ruslet han og la seg under det der treet sitt).

Ja, denne aksjonen av Bell blir for kreativ for meg i alle fall.

Men han doblet altså. Mente han det kanskje for å skremme dem vekk fra 3NT? Det er lite trolig at noen blir veldig skremt av en dobling fra en som har passet først.

Det er klart å doble 3NT fra en som har passt først uten noen melding av makkeren neppe kan bety at han sitter med beten. Det må være en stampeinvitt, kombinert med at makkeren kan passe med ganske sterke kort som selvsagt er mulig selv om han passet over åpningen 3 kløver, spesielt hvis han har noe i kløver. Denne doblingen må kanskje bety noe sånt som 5-4-4-0, eller kanskje bare to farger (minst 5-5). Men dette kreative resonnementet ble feil da makkeren trolig ikke var med på det her i det hele tatt og passet med svake kort! 

Var "Hoffa" bitte litt bekymret før utspillet? Ingen fare...

Det var litt spennende for "Hoffa" før utspillet, for med kun en stopper i hver av majorfargene kan 3NT doblet gå galt hvis vest ikke har A-K i kløver. Men å rømme er for feiginger, så det gikk pass rundt på doblingen.

 

Og 3NT var nedlegg.

N/S har en slags stamp, men det bør helst være i sparkontrakt hvor det kan bli syv stikk. I en eventuell 4 hjerter doblet blir det et skikkelig blodbad. Ø/V kan foruten toppstikkene i spar (1), ruter (3) og kløver (1) få tre hjerterstjelinger hos vest i tillegg til ett trumfstikk hos øst. Det blir i så fall seks doblede, - 1400! Det skjer for eksempel slik: Kløver ess ut, skift til spar til esset og spar til stjeling. Så ruter knekt som øst stikker med kongen og gir nok en sparstjeling. Så følger ruter til tieren, ruter ess, og etter det enda en spar. Nord er fri for spar, men spillefører ikke nekte vest å trumfe med tieren så han får for alle trumfene sine. I tillegg har altså øst ett stikk i trumf. 

Det går an å få mange overstikk i 3NT doblet, men det er jo temmelig farlig (ruterfinesse) å risikere bet i en doblet utgang som står. Det endte med ett overstikk, +950 som jo er en hyggelig spill-score i en finalekamp.  

BEHOLDE KONTROLLEN, ELLER MISTE DEN?

Hvordan forskjellige fargekombinasjoner bør spilles er noe man lærer om etter først å ha kommet gjennom perioden som nybegynner. Korrekt fargebehandling er viktig. Men så er det slik at en bestemt farge ikke nødvendigvis bør spilles «etter boka» i akkurat det spillet man sitter og "øver" seg på.

Her er en teknikk mange lærer seg idet de kommer borti bridge for viderekomne.

Hvis man har en slik farge som spillefører ser han må leve av kan det være en god variant å dukke en kløver til motparten først. Det gjør at man beholder kontrollen. Dessuten kan det i grandkontrakt være riktig å gi bort kløverstikk til motparten både i første og andre kløverrunde for så å ha igjen en kløver hos øst til å spille seg over til vest. Sitter det 3-2 sikrer man seg tre kløverstikk. Det er nødvendig å dukke de to første hvis det ikke er noe sikkert inntak til vest. Motparten må jo få to stikk i fargen uansett hvis den skal kunne godspilles.

Også når slike farger er trumf kan en slik teknikk være riktig for å beholde kontrollen. Hvis du har for eksempel 4-4 i trumf, men bare esset på topp og resten småkort kan det bli dystert hvis du spiller esset og en til hvis fargen sitter 4-1. Den med fire trumf tar ut alle trumfene dine og kontrollen på spillet er fullstendig mistet.

Men er dette en teknikk som bør brukes alltid bare trumfen ser omtrent sånn ut?

Nei.

Her er et spill fra lagturneringen på Otta i helgen.

En uskyldig delkontrakt, ikke sant? Og i lagkamp er det ofte slik at småspill som dette ikke betyr så mye. Men dette spillet ga nesten like stort utslag som en utgangssving.

Mot 2 ruter spilte vest ut hjerter 2 til tieren og syds konge. Nå var det at spillefører tenkte på den teknikken vi nevnte i innledningen. For å ikke miste kontrollen spilte han liten ruter fra begge hender, et trekk som godt kan være helt riktig i andre spill. Men her ble det veldig feil, for han mistet kontrollen i stedet!

I andre stikk ble det spilt ruter til vests dame og liten fra nord. Fra vest kom kløver 6. Spillefører lot den løpe mot hånden, og det ville sett lyst ut om vest hadde spilt unna kløver dame. Men øst vant med kløver dame og spilte spar 10. Nå skar det seg helt for spillefører da hele spillet så slik ut fra start:

Arnt Ola Løhre og Gunnar Nordby satt Ø/V og likte godt motspillet de fikk til. Det kom altså hjerter ut før spillefører dukket en ruter til vests dame. Så kom kløver 6 til østs dame og spar 10 til liten fra syd og vests dame. Vest tok for kløver ess fulgt av spar ess og spilte en spar til. Med bare småtrumf hos syd som var fri for spar kunne spillefører ikke nekte øst å trumfe med tieren. Så kom kløver til stjeling med vests trumf konge og enda en spar som ga øst høyning for den nå single trumfknekten bak esset.

Idet røyken hadde lagt seg var dette fire trumfstikk, to kløverstikk og to sparstikk til Ø/V, altså hele tre bet - i sonen, +300 til Ø/V.

Siden Ø/V hadde spilt 2 spar ved det andre bordet med en bet ble det dobbeltscore 300+100=500. Det var verd 9 IMP.

Her var det en illusjon dette med å beholde kontrollen. Spillefører har stikkressurser i flere farger og bør spille kontrakten omtrent som en grandkontrakt. Skulle motparten få tatt ut trumfene (4-1 sits) er det en del stikk å hente likevel. For å godspille ruteren om den sitter 3-2 behøver han ikke gi bort det første ruterstikket. Å gjøre det for å beholde kontrollen blir her som nettopp fortalt det motsatte, spillefører mistet kontrollen!

Her bør det spilles ruter ess og mer ruter for å få vekk så mange trumf som mulig fra motparten. Hvis spillefører så tipper kløveren kan det bli åtte stikk. En kløver kan jo kastes fra nord på syds fjerde hjerter siden fargen sitter 3-3. I så fall tapes kun to sparstikk, to trumfstikk og ett stikk i kløver.

Hvis spillefører får hjem 2 ruter blir det uavgjort spill i stedet for 9 IMP ut.

Hvem sa at småspillene ikke teller i lagkamp?

(PS. 2 ruter kan betes om forsvaret får spilt kløver tidlig nok og satt opp to stikk i den fargen før spillefører har fått kontroll (!) ved å spille av dem så mange trumf som mulig. Da blir det for tidlig å ta hjerteravkastet for en kløver hos nord. I så fall tapes 2+0+2+2 = 6 stikk.)

RONDANE CUP - PAR og LAG

I helgen gikk den tradisjonsrike RONDANE CUP av stabelen med par- og lagturnering. Otta BK var arrangør.

Lørdag var det parturnering hvor det deltok 40 par. Til topps gikk Jo Arne Ovesen-Lars Eide (TopBridge/Hamar). På 2.plass kom Tove Stoen-Lars Arthur Johansen (Studentenes/Rognan) og på 3.plass Liv Marit Grude-Lisbeth K. Glærum (Studentenes/Åsane). Tre damespillere på pallen, og på femteplass kom et rent damepar (Mirkovic Juvik/Helness). Dette bekrefter nok en gang den fine utviklingen for norsk damebridge.

På søndag var det lagturnering hvor det deltok 20 lag. Jo Arne Ovesen ble dobbeltvinner i helgen da han var på vinnerlaget ECF Holding sammen med Siv Thoresen, Terje Lie og Espen C. Fasting.

Resultater PAR. 

Resultater LAG.

 

Jo Arne Ovesen vant begge turneringene i helgen

Her er et spill fra parturneringen.

Er dette en bra slem?

6 spar ser ut som en ganske bra slem. Enten kan du unngå trumftaper, eller om det ikke lykkes kan kløverfinessen gå. En av to finesser er en god sjanse, 75%, minus noen sitser hvor spar og/eller kløver sitter skjevt. En 75% slem bør selvsagt meldes, men i praksis er det ikke nødvendigvis så enkelt. Er dette en slem som kun avhenger av en av to finesser?

Nei, på ingen måte.

Dette var kun en lyn-analyse, og lyn-analyser har en tendens til å være feil.

Å melde slem er heller ikke nødvendigvis så enkelt. Hvis syd åpner med 1 spar, har nord til en invitt med tre-korts støtte. Ja, det er faktisk en god invitthånd, nært innpå nok til utgang (11 HP pluss en dobbelton) mot en (minst) femkorts sparåpning. Det koker vel ned til hvor optimistisk syd er, og siden han ikke har første- eller andre rundes kontroll i kløver kan det bli vanskelig idet syd kontrollmelder ruter. Er det da så lett for nord å gå på forbi 4 spar? Hvis han i systemet deres kan si 4 hjerter – såkalt «last train» - for å vise en viss interesse (ikke nødvendigvis hjerterkontroll) og at det bekrefter kløverkontroll melder de kanskje slemmen. Men i så fall må den vinnes, og det er som sagt ikke så lett. Slik så hele spillet ut:

La oss si ruter ess kommer i utspill mot 6 spar. Det er ikke det beste utspillet, men likevel blir det vanskelig for spillefører.

Hva spiller du etter å ha trumfet det utspilte ruter ess?

Å ta kløverfinesse med det samme er en mulighet, den første finessen som det er et håp om kan gå bra. Men det er litt dristig å starte med en sidefargn hvor man har åtte kort, motparten kan fort få en stjeling. Tas kløverfinesse med det samme kan en listig øst ligge unna og det går fullstendig galt om nok en finesse tas. Det begynner å bli tynt med inntak så det vil i så fall ende med en trumftaper.

Selv om øst vinner med kløver konge og spiller nok en kløver går det fort galt. Spillefører kan vinne hos nord og dra spar dame. Øst må ikke dekke den. Honnør på honnør er jo korrekt, men med to honnører på bordet er det best å dekke den andre. Hvis damen dekkes i første sparrunde går det dame, konge ess, så spar til knekten og en ubesværet finesse med nieren. Da blir det tolv stikk, to kløver hos nord gir senere avkast for syds to små hjertere. Men hvis øst legger liten idet spar dame spilles, så dekker spar knekt, vokser nieren opp. Spillefører har ikke inntak til å kutte opp østs sparbeholdning.

Et alternativ er å starte med hjerter. Det går fint om fargen sitter 3-3, eller vest har dobbelton. Men siden øst har dobbelton hjerter kan han trumfe over.

Det som så ut som en bra slem var ikke så bra likevel. Det kan dog være enklere om kløver konge sitter i saksen og kløver 3-2, men det er litt for tynt det her til at slem er bra.

To par vant 6 spar, men fire par meldte slem og gikk bet. Tre av dem gikk to bet. De som var i 4 spar og fikk tak i tolv stikk fikk hele 76,3% på spillet. Fem trekk i utgang ga 49%.

Første kvinnelige juniormester!

Ida Marie Øberg (KGB Klyve-Gulset BK) ble den første kvinnelige juniormester da hun og makkeren Marius Dalemark Austad (Flekkefjord) vant NM junior par i Trondheim i helgen. Det er ingen overraskelse at Ida og Marius gikk til topps. Ida har flere internasjonale suksesser bak seg i jenteklassen. Marius er en av veteranene av de under 26 år med flere gode internasjonale resultater.

På lørdag lå vinnerparet litt bak teten, men på skuddhold. I søndagens sesjon spilte de råsterkt og feide all tvil til side. Til slutt var de 4,3% foran sølvvinnerne Christian Fredrik Johnsen-Carl-Otto Curran (Målselv BK/Os BK). Hjemmehåpet Markus Lund (Heimdal BK) ledet sammen med Jacob Nordvoll Johanessen (Sortland BK). Det gikk litt tyngre på søndag for dem, men det holdt til bronse. 

Marius og Ida Marie vant overlegent! (Foto: Trondheim Ungdomsbridgeklubb)

Alle resultatene finner du her. Du kan finner mer omtale av mesterskapet og bilder på Trondheim Ungdomsbridgeklubbs side, her. 

I dette spillet helt mot slutten gikk meldingene forskjellig rundt omkring i salen, og antall stikk i sluttkontraktene varierte også.

Giver syd, alle i sonen

Hva synes du om denne hånden?

Som i gårdagens rapport fra junior NM er det en hånd som ikke kan beskrives med antall HP. Det er en mye bedre hånd enn "9HP og lang spar", liksom. Det skal uhyre lite til hos makkeren før det står veldig mange stikk, kanskje slem! Men slike kort kan være litt farlige også. Hvis det ikke finnes tilpasning i noen av fargene behøver det ikke gå så bra.

Hvis vest får åpne er det noen som tenker "9HP og syvkorts spar, det blir til 3 spar det". Det tror jeg er feil, for denne hånden er mye mer spillesterk enn en vanlig, standard 3 sparåpning. Det får bli 1 spar, eller om man ønsker å sperre, 4 spar. Jeg synes 1 spar er best, men begge deler kan fungere.

Men da spillet forkom åpnet syd først ved de fleste bordene, flere steder med svake 2 hjerter. Hva melder du da?

Det ble som sagt mange forskjellige kontrakter her, men ved halvparten av bordene endte Ø/V i 4 spar som ser ut som en god god kontrakt.

Vinnerparet fikk tak i elleve stikk i 4 spar. Da nord ikke unaturlig spilte ut hjerter som syd hadde meldt vant esset og vest sin kløver forsvant. Så fulgte spar, og med denne kombinasjonen bør det spilles liten til tieren i et forsøk på å unngå mer enn en spartaper. Det blir kun en taper om syd har både kongen og damen (tredje), eller enten damen eller kongen dobbel. Slik satt det og det ble kun en trumftaper og en taper i ruter. Elleve stikk (+650) ga nest topp til vinnerparet. Toppen gikk til Hågen Andre Mathisen-Andreas Wright (Helgeland Juniorbridgeklubb) som ble doblet i 4 spar og også vant elleve stikk (+990).

Er det så enkelt å holde 4 spar på kun ti stikk om det ikke spilles ut hjerter?

Nord må få med seg kløver ess, for om ikke forsvinner jo vests kløver på hjerter ess. Men hvis nord tar for kløver ess har spillefører tre kløverstikk som det kan kaste tre ruter på. Om nord tar for kløver ess og skifter til hjerter i andre stikk blir det elleve. Spillefører får et inntak til øst og kan spille spar til tieren. Senere løses sparen uten å tape flere trumfstikk, og etter å ha tatt ut trumfen er ruter konge inntak til tre kløverstikk. I så fall blir det kun en trumftaper og en kløvertaper. 

Skifter nord til ruter etter kløver ess blir det verre. Ruter konge må da brukes til å spille spar til tieren. Da blir det ikke inntak til kløverstikkene. Og om spillefører forsøker kløverstikkene først kan syd sette i trumf i tredje kløverrunde. 

Endelig, om nord fortsetter med kløver i håp om singelton hos syd får spillefører et ekstra inntak til øst og kan spille spar til tieren. Men for å unngå to trumftapere må han ta finessen, og da kommer nord inn. En tredje runde kløver fra nord til syd trumfkonge forfremmer nords spar 9-8 til stikk! 

 

 

NM JUNIOR PAR

I helgen spilles NM Junior Par i Trondheim. Det foregår i Bridgehuset med NBF Midt Norge og Trondheim Ungdomsbridgeklubb som arrangør.  

Etter lørdagens spilling (60 spill) har Markus Lund som spiller på hjemmebane (Heimdal BK) tatt ledelsen sammen med Jacob Nordvoll Johanessen (Sortland BK). Det er imidlertid svært jevnt og mange par som vil ha ambisjoner om å kjempe om NM-tittelen i siste sesjon på søndag (30 spill). Hele resultatlisten etter lørdag finner du her.

Vi tar med et spill som kanskje handlet mest om hva vest valgte å gjøre med disse kortene:

Syd passer i åpning. Hva gjør du med slike kort?

Styrken er til en svake 2 åpning, og vest har sekskorts farge. Håndtypen er dog ikke passelig for svake 2 i det hele tatt. Det er alt for stor sjanse for at det kan være andre trumffarger, både spar- og kløverkontrakt er mulig. Og spesielt feil er 2 hjerteråpning hvis du blir spillende hjerterkontrakt mot singelton eller renons, så har Ø/V en kjempefin sparkontrakt. Det er som oftest feil å åpne med svake 2 i major med firekorts i den andre majorfargen. Dette er ekstremt gode kort i eventuell sparkontrakt hvis makkeren har sparfarge. Det er faktisk kun en sekstapers hånd! Normalt har en  vanlig åpningshånd omtrent syv tapere. 

Så åpning med 1 hjerter er korrekt?

Vel, ja og nei. Det vil fungere veldig godt å åpne med 1 hjerter selv om det mangler noen HP, hvis Ø/V har en trumftilpasning. Hvis ikke, og makker med en ok åpningshånd til slutt insisterer på 3NT kan åpning med 1 i farge bli feil med slike kort. Jeg anbefaler ofte å se på fargekvalitet om man vurderer åpning med mindre enn HP en "reglene" tilsier, for om du har en god farge (stikk) kan det gå bra selv om man havner i grandkontrakt med litt for få HP til sammen. Her er ikke hjerterfargen god, men i sidefargen spar er det en tier som kan være nyttig. 

Dette blir litt stilspørsmål, men jeg synes å åpne med 1 hjerter har mye for seg. Slik jeg ser det er det i alle fall bedre enn 2 hjerter som er misvisende til tross far at det altså er riktig styrke hvsi man ser kun på antall HP. 

I dette spillet manglet det ikke tilpasning! Og da vil det bli som regel bli riktig å åpne. Kortene er rett og slett verd det om vi skal spille trumfkontrakt, og dette er i så fall bedre kort enn mange balanserte 12 poengere som vi alltid åpner med. 

Ett spill beviser ingen ting, men hvis det åpnes med 1 hjerter denne gangen er det nokså enkelt å melde slem som er meget bra. Hvis vest passer i åpning, eller åpner med svake 2 hjerter er det vanskeligere å finne slemmen. 

Det er god trumftilpasning både i spar og hjerter. Av og til er det bedre å spille på 4-4 tilpasning enn 5-3, kanskje også enn på 6-3, fordi langfargen kan gi avkast hvis 4-4 fargen er trumf. Det er jo ikke noe avkast i en farge hvor man har 4-4 hvis 5-3 (6-3) fargen er trumf. Sånn var det ikke her, ingen avkast behøves. Da er det ofte best å spille på 5-3, og spesielt 6-3. Det er tryggere, 4-4 kontrakter kan være mer sårbare mot skjev trumfsits.  

Her er hjerterkontakt best. Det kan på en uheldig dag være en spartaper i sparkontrakt, mens i hjerterkontrakt kastes en spar fra vest på ruter ess. 

Fire par meldte slem. Det ble "kun" tolv stikk et par steder, for hjerteren må tippes. Legges kongen ned først og knekten eller damen kommer på far nord er det ikke noe å si på at finessen tas i håp om singel honnør hos nord. Det er også en såkalt resctricted choice situasjon, så å tape et hjerterstikk er ikke feil spilt her. (les mer om det ved å klikke på linken)

Lederparet spilte 6 hjerter med tretten stikk og fikk nest-topp. Toerne etter første dag, Arne Borgar Landsvik (Sandnes Jr. BK) - Arne Osnes Devik (Breim BK) tok toppen da de meldte 7 spar og tippet hjerteren, +1510. 

 

US TRIALS - Mange IMP på få minutter

US TRAILS er uttaksturneringene for USA sine landslag til VM som skal spilles i mars 2022 i Salsomaggiore, Italia.

En kan mene hva man vil om amerikanere, men uttaksopplegget deres i bridge er i alle fall bra, og omfattende.

Det spilles separate turneringer for OPEN, VETERAN, DAMER og MIXED. Først spilte lagene i OPEN en hele uke på RealBridge for å avgjøre hvilke åtte lag som skulle få kjempe videre om retten til å representere landet. USA har to lag i hver klasse i VM. Så møttes de kvalifiserte lagene på vanlig måte, Face-to-Face bridge, hvor det spilles utslagskamper. Vinnerlaget i finalen blir USA 1. Taperlaget i USA 1 finalen møter til slutt det laget som røk i utslagskampene, men som deretter slo ut de andre. Litt komplisert, men etter hundrevis av spill over flere uker er det ingen som kan klage på tilfeldigheter!

Nå i helgen avgjøres hvem som blir USA 1. I skrivende stund er semifinalene ferdigspilt. Det er gjengangere som blir å finne i finalen: Lag NICKELL (Levin, Weinstein, Greco, Hampson, Nickell or Katz) mot Lag SPECTOR (Spector, Wolpert, Kranyak, Hurd og Bathurst).

I kvartfinalen var NICKELL sitt lag stor favoritt mot DONNER. Men det ble ubehagelig jevnt for laget som regnes som et av verdens aller beste.

På DONNER spilte en gammel kjenning, ex-Kiwien Ish Del Monte som jeg fortalte om her i bloggen forleden. Han var involvert i ett av de største svingspillene i settet de tapte med hele 57 IMP (15 spill). De tapte kampen med kun 22 IMP etter hele 120 spill.

Her er Ish sin makker sine kort, og du kan vurdere hvordan du ville meldt som nord:

Øst åpnet med 1 hjerter og syd doblet. Du har ikke mange HP, men ganske gode kort mot makkerens opplysende dobling. De fleste vil vel automatisk si 1 spar. Å hoppe til 2 spar viser rundt 9-11 poeng og kan meldes med fire-korts farge. Noen bruker svaret 3 spar i en sånn situasjon som en enda sterkere invitt med femkorts farge og også ca. 10 poeng, pluss/minus.

Er kortene verd et hopp til 2 spar?

Med 5-5 og en renons er vel kortene mot en opplysende dobling like gode som 9-10 balanserte med for eksempel firekorts spar. Problemet er kanskje at et hoppt gir et nokså feilaktig bilde av kortene, makkeren vil forvente flere HP.

Del Monte sin makker sa 2 spar, men da tråkket ex-Kiwien på syds plass feil. Slik så hele spillet ut:

Del Monte så for seg rundt 9-10 poeng hos makkeren, og om nord har det kunne han godt hatt kun fire spar. Makkerparet har i så fall normalt rundt 33 poeng til sammen, og det sitter sikkert fint med østs åpningshånd velplassert foran. Del Monte hoppet til 6NT!

Burde syd ha siktet seg inn på sparkontrakt?

Lett på si at han burde gjort det når man ser alle kortene.

Vel, om nord har et par-tre hjertere kan det godt blir ganske automatisk bet i 6 spar sett fra syds synsvinkel med hjerter ess ut og hjerter til stjeling. Da kan det godt hende at 6 NT er nedlegg. Slik var det aldeles ikke siden nord hadde en uvanlig hånd for sin melding, og 6NT var i teorien håpløs. Men vest ble med sin fullstendig anemiske hånd en viktig spiller. For spiller han ut makkerens farge hjerter blir det tolv enkle stikk i grand. Geoff Hampson spilte imidlertid ut ruter 2! Da var det kun elleve stikk.

Ved det andre bordet svarte Levin kun 1 spar på makkerens opplysende dobling. Det fungerte bedre, for da øst meldte 2 hjerter og syd doblet en gang til hoppet nord til 4 spar. Det ga en god beskrivelse av kortene; minst fem spar og en bra fordelingshånd. Deretter fant N/S den opplagte kontrakten 6 spar. Spillet ga hele 17 IMP til NICKELL.

Det gikk kun noen få minutter før DONNER måtte notere ytterligere 17 IMP ut. Du kan selv prøve deg på spilleprøven som måtte løses.

La oss si du har havnet i 6 hjerter som vest (etter en overføringsmelding). Syd har underveis doblet (utspillsdirigerende) en kunstig sparmelding fra øst som viste kortfarge et eller annet sted (han viste senere singel kløver. Nord spilte likevel ikke ut spar, men trumftreeren.

Du bør underveis trumfe kløver. Det gir ikke ekstra stikk (trumfer på den lange trumfhånden), men av og til sitter K-J tredje i kløver og tieren blir ett ekstra stikk. Det skjedde ikke, og det kokte ned til et sparvalg. En spar kan jo kastes fra øst på ut ruter.

Spiller du spar til knekten, eller kongen?

Det handler om å tippe om spar ess eller damen er hos syd. DONNER sin spillefører spilte spar til kongen, men nord vant med esset.

Dermed ble det en bet.

Burde han tippet riktig i spar? Tja, jeg tror det i etterpåklokskapens lys må være lov å si han hadde en god sjanse til å treffe på det valget. For hvorfor spilte ikke nord ut spar? Har nord noen som helst grunn til å la være å spille ut spar hvis han har damen, i en farge makkeren har bedt om utspill?

Grunnet til at nord ikke spilte ut spar må vel nesten være at han har spar ess som han vet sitter bak kongen.

Ved det andre bordet spilte NICKELL sin øst 6 hjerter uten at N/S hadde meldt noe. Det kokte ned til et sparvalg der også, og da spillefører valgte liten til knekten ble det slem til notering i sonen. Med bet ved det andre bordet ble det altså 17 IMP til NICKELL for dette spillet også. En nokså trist periode i kampen for DONNER, de måtte altså betale ut 34 IMP på noen få minutter i en 120 spills kamp hvor de til slutt tapte med 22 IMP.

BARE TULL?

Hvordan bør denne hjerterfargen spilles?

Bare tull, sier du?

Noen lesere tror kanskje at nå må GeO ha fått i seg for mange lockdown-glass med vin (Ja, det er fortsatt lockdown her i Auckland, New Zealand). For hvordan kan det være noe poeng med en slik farge?

Men nei, det er ikke bare tull. Denne tilsynelatende uinteressante hjerterkombinasjon var viktig i et spill fra en lagkamp forleden.

Dessverre var det undertegnede som feilet, men jeg forteller spillet likevel. I ettertid må det kanskje innrømmes at det faktisk ble gjort to feil med denne hjerteren. Det var dog det siste feilspillet som var mest spektakulært, og det ble nesten komisk.

Du sitter nord og hører 1 hjerter fra øst, pass fra makker og 2 hjerter fra vest. Melder du nå?

Det er fristende å doble opplysende, men det er vel feil og litt for farlig. Makker har jo passet over 1 hjerter, så noen utgang kan vi ikke ha.

Å doble i den siutasjonen er en såkalt pre-balansering for å kunne pushe Ø/V et trinn hvis vi har en spillbar kontrakt. Det er nemlig ikke sikkert at syd som trolig har tre hjerter har noe å si i siste hånd over 2 hjerter. selv om vi kan spille 2 spar eller 3 i minorfarge. Men altså, pass er nok korrekt.

Jeg doblet.

Øst passet, og det ble en liten stressfølelse da makker meldte 3 hjerter – krav. Vel, det var bare å si 3NT og håpe det beste. Makker hadde ikke meldt inn, så det ser ikke særlig lyst ut. Men kanskje har han en lang minorfarge, og da kan det kanskje bli noen stikk. Etter 3NT fra nord gikk det pass rundt.

Meldingsforløpet gikk altså:

Kontrakt: 3NT av nord. Øst spiller ut hjerter dame.

Ok, det var ikke «helgæli», og da det like etter viste seg å være fem ruterstikk etter å ha stukket den utspilte hjerter dame med esset (vest la styrke med treeren), tatt for ruter konge fulgt av vellykket ruterfinesse (øst hadde ruter dame tredje) var det åtte toppstikk (1+1+5+1=8). Og nå begynte det å ligne på et typisk spill hvor den som har lengden i motpartens farge vil få sakeproblemer fordi han har de fleste honnørkortene i de andre fargene. Husk han har trolig spar konge også, og det kortet må han holde gardert.

På den fjerde ruteren kastet øst en liten kløver. Vest skulle også kaste, men han kunne vel ikke ha så store problemer? På den tredje ruteren kastet vest en liten kløver, så i fjerde ruterrunde spar 7. På det femte ruterstikket kom et overraskende påspill fra vest, hjerter konge! Så var det øst sin tur på den siste ruteren, og han kastet etter litt betenkning kløver knekt.

Da så jeg innspillet. Øst hadde trolig 2-5-3-3 fordeling fra start, og derfor singel kløver nå. Jeg tok for kløver ess og spilte hjerter i håp om at øst hadde igjen kun fire hjerter og to spar, og at han etter fire hjerterstikk må spille spar unna kongen til slutt. I så fall ville det bli en super +600 til bokføring.

Hvilken hjerter jeg spilte i sluttposisjonen?

Har det noe å si da?

Ja.

For slik så hele spillet ut fra start:

Etter en runde hjerter og fem runder ruter så det slik ut:

Hvis øst hadde valgt å holde to kløver måtte han enten blanket spar konge, eller kastet en hjerter. Kaster han en hjerter på den siste ruteren for å holder to kløver er det bare å spille god spar dame, øst har i så fall kun tre hjerterstikk å ta. Øst kastet altså kløver knekt og det så ut som i diagrammet. Så kløver ess og hjerter, og øst blir innspilt.

Vel ja, men da må hjerter 8 i spilles! Åtteren tar med seg vests syver, og øst blir presset inn.

I ekstasen over å ha sett det fine innspillet var jeg litt for rask og klikket etter å ha tatt for kløver ess på hjerter 6! Vests syver kom på, og øst kunne følge med toeren! Siden vest var inne førte spar derfra til at det ble en bet. (Vest måtte unngå å ta sine to kløverstikk, da blir nords siste kløver det niende stikket)

Det er klart at vests avkast av hjerter konge var grusomt. Han hadde jo verdiløse kort i spar han kunne kastet. Å kaste kongen var antagelig et fåfengt forsøk på å gjøre det enkelt for makkeren. Men vest hadde jo lagt styrke i hjerter i første stikk, så hvor hjerter konge var visste øst. Hvis vest beholder hjerter konge blir det umulig å vinne 3NT.

Det siste (at vest kan ha sikkert inntak mot slutten) gjorde at jeg etterpå kom på enda en feil i hjerterspillingen. Jeg skulle lasjert i første stikk. Det kan bli feil om de skifter til kløver, men det kommer garantert mer hjerter. Hvis vest ikke legger på kongen (for å ha inntak) i andre hjerterrunde er fargen blokkert, og det er bare å godspille det niende stikket i spar. Og hvis vest legger på kongen i andre stikk oppstår det innspillet som jeg kunne fått til.

PS. Idet innspillet skal foretas er det kun et lite problem for spillefører. Øst kunne hatt singel spar konge fra start, og 1-5-3-4 fordeling. La oss si han startet med:

Hvis øst har det, og er en svært god spiller er det mulig han kan «fake» sitsen og kaste kløver på en sånn måte at det ser ut som om han hadde kun tre kløver fra start, og følgelig dobbelton spar mot slutten. Men så sitter han altså hele tiden med singel spar konge!

Liten kløver først, knekten fra K-J-9 på neste ruter, og så legge kongen under esset! Da ser det ut for spillefører som han har igjen kun to spar og hjerterstikkene, men så har han singel spar konge (som var singel hele tiden), hjerterstikkene og en kløver 9. Hvis du da spiller på innspillet tar øst hjerterstikkene, men så tryller han frem en kløver i to-korts posisjonen med bet som resultat siden vest tar de to siste stikkene. Satt det slik fra start hadde du egentlig ni stikk ved bare å ta ruterfinessen og senere klaske ned  spar ess feller kongen.

Det ville imdilertid med de øst-kortene vært et fantastisk godt motspill forbeholdt noen svært få, så mot slutten bør det spilles på at øst faktisk har det han satt med da spillet forekom.

MORTONS FORK

Kristian Barstad Ellingsen fortalte forleden på Bridge i Norge sin internettside et fint spill fra parfinalen hvor en vinnervariant var den såkalte Mortons Fork med denne sparkombinasjonen:

Siden vest hadde spar ess ville det vært en effektiv variant å spille spar 3 mot damen. Hvis vest går opp med esset får spillefører to sparstikk som ville vært nok til å vinne kontrakten. Hvis derimot vest legger liten vinner damen stikk, og spar konge kan kastes på ruter som godspilles og senere gir nok stikk. Elegant.

I en lagturnering i Asia og Australia/New Zealand med 7-8 nasjoner på startstreken kom en lignende variant hvor Mortons Fork ville fungert. Men kunne spillefører satse på det? Det var nemlig flere vinnersjanser.

Min lagkamerat på østs sin plass havnet i 6 ruter etter disse meldingene:

2 hjerter viste god løft av ruterfargen, og etter aggressive meldinger fra N/S tok øst sjansen på lilleslem.

Syd spilte ut hjerter 3 til esset. Trumfen satt 2-2 og spillefører sendte i vei en liten kløver mot Q-J-2. Damen vant stikket. Underveis trumfet han opp vest sine to gjenværende hjerter og spilte nok en liten kløver mot J-2. Syd la nok en gang liten og knekten vant stikket.

Hvis esset hadde kommet på fra syd ville det vært enkelt, østs fjerde kløver ville gitt avkast for en av vest sine spar. Så syd som hadde kløver ess måtte legge liten to ganger, hvis ikke vinnes 6 ruter enkelt.

Den åpenbare sjansen for denne slemmen er nå at kløver sitter 3-3. I så fall blir østs fjerde kløver god ved å spille en tredje runde av fargen, og en spar forsvinner fra vest på kløverstikket. Det var et dårlig tegn at nord viste dobbelton kløver, hvis da hans fordelingskast var ekte. Dette var situasjonen:

Er det en annen mulighet enn at kløveren gir enda ett stikk?

Ja, selvsagt kan spillefører prøve kløveren først, og om det ikke lykkes kan jo sparfinessen gå.

Er det noen mulighet hvis kløver sitter 4-2 og spar dame sitter bak?

Ja, om kløver sitter 4-2 er nord nå fri for kløver. Det kan spilles på at han har spar dame og gjennomføre et vakkert innspill. I så fall spilles i diagramsituasjonen A-K i spar og nok en spar. Sitter det slik (nord er fri for kløver) kommer nord inn og må spille spar eller hjerter til dobbeltrensons. I så fall stjeles hos øst mens vests siste kløver forsvinner.

Dette hadde lyktes siden hele spillet så slik ut fra start:

Syd kunne altså ikke ta for kløver ess «på luft» i en av de to første kløverrundene. Men om han ikke tar for esset får han ikke for det hvis spillefører skifter fot og satser på denne kløversitsen og at spar dame sitter hos nord.

Øst klarte ikke det, og det er vel ikke sikkert hva som er riktig å satse på her. Han spilte i stedet en tredje runde kløver mot K7, men syd hadde kontroll på fargen. Det ble senere en spartaper og en bet i 6 ruter.

Min makker (syd) fikk spille 4 hjerter og gikk tre doblede bet, -500. Med -100 i 6 ruter fra det andre bordet kostet spillet 11 IMP. Vinnes slemmen er det -500 og +1370, og det ville gitt 13 IMP inn – en 24 IMPs sving.

Nord-Norge og familier på topp

NM-par ble en triumf for ungdommer, Nord-Norge og familier!

På pallen finner vi fem spillere som er fra steder nord for Namdalen -  en nord-norsk mega-triumf!

Kun Chrstian Bakke fra Bergen blandet seg inn i den nord-norske medaljefeiringen. Han er for øvrig i øyeblikket noe så uvanlig som regjerende norgesmester i NM junior, NM monrad par, NM monrad lag, NM for klubblag og NM par!

Fra venstre: Håkon Bogen, Anne Irene bogen, Tor Eivind Grude, Christian Bakke, Nicolai Heiberg-Evenstad og Stian Evenstad

Nicolai Heiberg-Evenstad (13) er nevnt mange ganger nå både i aviser, blogger og sosiale medier. Det kommer garantert til å fortsette! Sølvmedalje i NM for par (sammen med sin far Stian Evenstad) som tidenes yngste debutant er helt utrolig bra. 

Far og sønn, Stian og Nicolai. Hvem som er mest stolt er litt uklart

Det var ikke bare far og sønn som var et "familiepar" på pallen etter denne parfinalen. Der stod også mor og sønn Anne Irene Bogen og Håkon (bronse) som ikke var langt unna å vinne parfinalen.

 

NM for par: Ungdommer dominerte!

Det ble ungdommer som dominerte helt i toppen av listen da NM for par ble avsluttet på Storefjell. Unge, men allerede rutinerte Christian Bakke-Tor Eivind Grude var litt foran de andre etter 159 spill etter en jevn og spennende avslutning. At dette er en svært populær seier er det ingen tvil om. Bakke var også på vinnerlaget i lagfinalen forleden.

To NM gull på et par uker for Christian Bakke

Grude og Bakke har dessuten allerede etablert seg i internasjonal bridge. 

En konsentrert Tor Eivind Grude på vei mot gull

Det ville ikke blitt mindre populært om nr. 1 og 2. hadde byttet plass. Sølv gikk nemlig til 13 årige (!) Nicolai Heiberg-Evenstad og hans far Stian André Evenstad. Nicolai er den yngste parfinaledebutant gjennom tidene, og da å vinne sølv etter en heroisk kamp om gull er helt utrolig!

Utrolig prestasjon av 13-åringen Nicolai Heiberg-Evenstad (pappa Stian spilte sikkert bra han og...)

Bak disse tre unge spillerne (og Stian) kom hele bøtteballetten med meritterte ringrever. På 3.plass ikke langt bak sølv og gull kom Anne Irene og Håkon Bogen.  Hele resultatlisten finner du her.  

Mot slutten av finalen skulle det ikke så mye til før rekkefølgen på pallen hadde endret seg. Topp-bunn sving var 52 poeng og forskjellen på nr. 1 og nr. 3 var til slutt 44 poeng.

De som vil kan lete etter slike interessante, men samtidig uinteressante sving spill. Selv blir jeg som skribent av og til fristet til å se etter slike sammenhenger. Men de spilte hele 159 spill. Antall poeng til slutt teller, så enkelt er det...

Her kommer er et spill hvor vinnerparet fikk omtrent middels, sølvvinnerene et dårlig spill, og paret på bronseplasssen fikk nært bunn.

Spillet ga et valg i meldingene, et typisk parturneringspoeng hvor det dreier seg om i hvor stor grad man bør tenke "parbridge"?

Du sitter øst med dette. Nord er giver, ingen i sonen.

Nord passer, det samme gjør du og syd. Så åpner din makker i siste hånd med 1NT, 15-17. Hva blir planen din?

"Læreboka" tilsier Stayman. Det er klart at å spille 4 hjerter med en eventuell 4-4, eller kanskje 5-4 tilpasning ser bra ut.

Men det er altså parturnering. Noen tenkte nok på det og klinket til med 3NT. Etter min mening er det en alt for stor sats å ta. 3NT kan være helt elendig og mye dårligere enn 4 hjerter om makker er svak i spar. Selv om han har noe sånt som AKx i spar er de fort ett ekstra stikk i hjerterkontrakt sammenlignet med grandkontrakt om de har 4-4 tilpasning (en spar kan trumfes, ekstra stikk).

Ingen kan egentlig argumentere mot dette - teoretisk sett, men så er det dette med teori og praksis da. Noe over halvparten av øst-spilleren brukte simpelthen Stayman og meldte 4 hjerter da vest fortalte om hjerterfarge. praksis fikk de som gamblet 3NT rett, litt heldig etter min mening. 

Siden grandåpneren hadde AKQ i spar var det på ingen måte bedre å spille 4 hjerter, tvert om. For å vinne 4 hjerter må hjerterfargen løses med kun to tapere.

Noen fikk hjelp da syd gikk opp med hjerter ess. Siden spilleførerne som da så nieren komme på fra nord etterpå kunne safespille med en finesse over syds Q-J-x fikk de kun to hjertertapere.

Om syd legger liten i fargens første runde og spillefører bruker kongen blir det tre tapere. Med tre trumfapere og ruter ess til forsvaret blir det en bet. Andre spilte liten hjerteren til åtteren for å få med singel ess bak. Da vant nord med hjerter 8, og det ble også tre trumftapere - og en bet. Liten hjerter fra vest er en variant, og det er selvsagt mulig å løse fargen med kun to tapere. Men det var altså parturnering, og de som var i 4 hjerter gikk stort sett alle for maks antall stikk. Hele 14 Ø/V-par, inkludert sølvvinnerne endte med å gå en bet i 4 hjerter. Det ga -13 til Ø/V.  

Parene som ble nr. 1 og 3 satt N/S. Begge var uheldige og så på at Ø/V meldte 3NT. Mot vinnerparet fikk spillefører minimalt med stikk (9), likevel bedre Ø/V-score enn de som gikk bet i 4 hjerter hadde. Spillet ga -2 til til Grude-Bakke for -400.

Bogen-Bogen var mer uheldige. Ikke bare meldte de 3NT mot dem, men spillefører tok det antall stikk som var mulig. Siden hjerter ess sitter foran, og ruteren sitter maksimalt snilt går det å få tak i elleve stikk her. Det gjørde Ø/V mot bronseparet som fikk hele -22 på dette spillet. 

 

Tidenes yngste parfinalist leder NM!

På Storefjell gjenstår kun en sesjon (27 spill) av NM for par. Forut for parfinalen var det et stort poeng at 13-åringen Nicolai-Heiberg Evenstad hadde kvalifisert som den yngste parfinalist gjennom tidene. Han spiller sammen med sin far Stian André Evenstad. Før avslutingen av finalen har det blitt enda mer spektakulært, sønn og far leder hele greia!

Far og sønn, Stian og Nicolai leder parfinalen!

Det er riktignok jevnt. Like bak lederparet kommer alle "ulvene". Det blir en spennende avslutning mandag formiddag. 

Hele listen over stillingen så langt finner du her.

Under lørdagens spilling kom et slem-eller-ikke slem spill helt til slutt. Hvis man mangler ett nøkkelkort (Key Card, essene og trumf konge) og ikke har trumf dame bør man normalt holde seg unna slem, da er det som regel to tapere. Men det kan jo av og til bli null trumftaper hvis det sitter snilt selv om trumfdamen mangler.

Er det greit å melde slem om man mangler ett stikk utenom denne trumffargen?

Spar må sitte 2-2, eller damen singel. Du kan få et kjedelig valg idet esset spilles og tieren kommer på bak. Da er det en mulighet å spille på at tieren er singel (damen tynt tredje foran) og gå over til vest å spille knekten la løpe i fargens andre runde. Du løser i så fall fargen om ikke han bak har spesifikt Q-10 dobbel. Om ikke tieren kommer på må du bare håpe det sitter 2-2, hvis da ikke damen singel kom på i første sparrunde. Så dette er litt sånn 50-50. Men husk hva jeg sa i et innlegg her i bloggen for noen dager siden, "Alle slemmer som står er gode slemmer"...

Slik så hele spillet fra i går ut:

Alle fant spartilpasningen, og de fleste stoppet i utgang. Noen var i 5 spar etter å ha funnet ut at det mangler ett nøkkelkort og trumf dame. 

Å spille 6 spar er for hardt, men ikke så verst hvis vest er spillefører. Det kan skje om de spiller med kløverføringer, dvs. det går 1 kløver (vest) og 1 hjerter som viser spar. Om øst blir spillefører er slemmen alt for dårlig da ikke bare sparen må ordne seg, men det blir ekstra prekært om det kommer ruter ut fra syd. Hvis det skjer må den 50% sjansen gå også (og det går galt her). Med ruteren beskyttet vil kløveren ta seg av rutertaperne.

Tre par noterte +1430 (en av 1430-scorene er såvidt jeg kan se scoret på N/S sin side (?), men det er, eller blir antagelig rettet opp?).

For de som var i utgang med øst som spillefører betød det mye hva syd spilte ut. Med alt annet enn ruter ut blir kløveren godspilt og gir nok ruteravkast. De som fikk ruter ut fra syd fikk ikke mer enn elleve stikk. Pluss 650 ga hele -20 (maks er -26). Å vinne tolv stikk i utgang ga +4. 

 

 

  

NM for par: Eide-Høyland leder

I parfinalen som spilles på Storefjell har de 54 parene spilt 66 spill av totalt 159. Finalen avsluttes mandag. Så langt har Magne Eide og Sven Olai Høyland tatt en bra ledelse. De scoret småpene 62.8% første dag og det er omtrent 5% mer enn noen andre. På topp-10 finner vi nesten alle de parene som på forhånd er mest betrodd. Hele listen og alle resultatene finner du her.

I år kan du også høre på "NM-radio". I samarbeid med Radio Modum og Tormod Røren presenterer NBF disse sendingene, og for å høre på sendingene trykker du her.

Her er et brutalt parturneringsspill, og om det hadde dreid seg om lagkamp ville spillet vært fort glemt. Ta utspillsprøven med nord sine kort:

Meldingene med nord som giver og har gått:

Vest     Nord     Øst     Syd

            Pass     1S      Pass

1NT     Pass      3NT   Pass

Pass    Pass

Svaret 1NT på åpningen 1 spar kan innebære mange forskjellige hender. Med alt hvor svarhånden ikke har spartstøtte og ikke nok HP til 2-over-1 må man svare 1NT. Så vest kan ha lang hjerter-, ruter- kløverfarge. Han kan også ha to farger, men kan selvsagt også ha balansert hånd. Du vet nesten ingenting. Å spille ut major er ofte riktig, men her kan det være rett inn i vest sin farge. Så det blir vel til at du spiller ut en liten ruter og håper at det ikke er vest sin farge?

Ruterutspill er best selv om det ikke spiller noen rolle - i teorien:

Som du ser kan spillefører ta vellykkede finesser i begge de sorte fargene og vinne alle tretten stikkene. Ved bordet er det ikke så enkelt, og spesielt ikke om nord spiller ut ruter.

Ved endel bord åpnet øst med 20-21 NT. Det synes jeg er en rimelig oppjusering av denne 19-poengeren med så god sparfarge.

Der vest ble spillefører og nord traff ruter ut til syds konge og esset var det ikke så lett å vite hva som var riktig å gjøre for spillefører. Han kan ikke trygt basere seg på kløverfinesse da det ikke er noe inntak til vest om finessen ryker. Så å ta sparfinessen i stikk to er nok riktig (og tryggest). Siden den går bra holder lysner det. Men om nord har fire spar må kløver konge brukes som inntak til å ta en finesse til for å få fem sparstikk. Spillefører vet jo ikke at fargen sitter 3-3.

Fire spilleførere tok simpelthen for A-K i kløver etter å ha tatt sparfinssen, og så tok de nok en sparfinesse. De fikk etter hvert 5+2+1+2= 10 stikk. Det hadde vel egenltlig ikke gjort noe galt, men å vinne ti stikk og +630 ble de ikke rike av i dette tilfellet. De fikk faktisk firedelt bunn og -22,8 for det. Ren bunn gir -26 med 54 par i feltet.

Samtlige Ø/V-par noterte utgang. En rekke par fikk 660 som ga -6,2, og endel fikk 690 som ga +13,5. Det er egentlig litt vanskelig å se for seg hvordan det blir elleve stikk, og ikke helt opplagt hvordan det blir tolv heller. For om man lukker igjen øynene og tar begge de sorte finessen blir det fem stikk i hver av de fargene pluss tre stikk i rødfargene, tretten totalt.

Noen fikk hjerter dame ut fra syd og lasjerte. Det er kanskje ikke så bra spilt, for kommer ruterskift får man blåst vekk ruter ess som er inntak til kløveren. Hjerterutspill bør antagelig vinnes, så kløver ess og kløver 10. Da kan det bli tretten. Men det går jo an å gi bort ett stikk i spar etter å ha truffet kløveren, da blir det tolv.

Kun to par fikk tak i +720 og delte toppen. Det var Svein gunnar Karlberg-Kurt-Ove Tommassen og Knut Dørum Lillebakk-Jan Kåre Tangen.

 

NM FOR PAR 2021

NM for par spilles på Storefjell i helgen. Det foregår også turneringer i regi av spesialkretsen Bridge for Alle og Storefjellfestivalen. Dette pågår fra 1.10 til 6.10. Det var velkomstturnering fredag.

I den prestisjetunge parfinalen som starter lørdag deltar 54 par som skal spille tre spill mot alle de andre (hele 159 spill totalt) før medaljene deles ut på mandag.

Storefjell 1001 Resort Hotell er stedet for bridgespillere i helgen og utover neste uke

Startlisten for parfinalen finner du her.

Hvem blir mine favoritter i årets NM for par?

Av medaljevinnerne fra i fjor deltar gullvinnerne Hallgeir Hartvigsen-Espen Kvam (Møre og Romsdal) også i år. Kan de følge opp suksessen fra i fjor?

Jeg tror fjorårsvinnerne vil gjøre det bra, men om gullvinnerne skal tippes går mine «penger» først og fremst i favør av disse tre parene:

Christian Bakke-Tor Eivind Grude, Sam Inge Høyland- Jo-Arne Ovesen og Svein Gunnar Karlberg-Kurt-Ove Thomassen.

Foruten de tre parene finner jeg 10-12 par til som det ikke vil være noen stor overraskelse hvis ett av de går til topps. Og det kan sikkert være enda flere par som kan melde seg på om de får full klaff.

Spennende blir det garantert, og turneringen kan følges på BBO. Resultater finnes underveis på NM-siden, her. Parfinalen vil også bli fulgt opp her i min blogg - "fra langt hold" - med noen rapporter og spill.

European Champions Cup 2021

Fra torsdag 11.november til og med lørdag 13. spilles European Champions Cup i Pezinok, Slovakia. Dermed vil internasjonale turneringer face-to-face være tilbake for fullt.

                        EUROPEAN CHAMPIONS CUP

(foto: EBL)

Det skal i denne turneringen spilles 10 spills kamper i grunnspillet, alle mot alle (12 lag) før det blir semifinale og finale.

Feltet ser ut til å bli råsterkt da alle tolv landene som sender lag er kvalifisert/høyt seedet i europeisk bridge. Dette blir på mange vis tøffere enn et normalt EM hvor det deltar flere land, og en del noe svakere bridgenasjoner.

Nederland har med to lag da de er regjerende mestre (BC Onstein). Sveits stiller med Zimmermanns profflag som vant Europas VM-kvalifisering i august.

Norge stiller ifølge startlisten med de fire spillerne som vant lagfinalen forleden: Christian Bakke, Thomas Charlsen, Bjørn Olav Ekren og Ole Berset. I tillegg til dem har de fått med seg ett par til, Martin Andresen og Thor Erik Hoftaniska.

All informasjon om dette mesterskapet finner du her.

GOD SLEM?

Er dette en god slem?

Nei, det er det definitivt ikke hvis en ser kun på kortene uten kontekst. Sparfinessen må gå og det må en god del mer til. Enten må spar sitte 3-3 med kongen i saks slik at to ekstra sparstikk godspilles, og det gir i så fall to kløveravkast, eller om det ikke lykkes er det en liten sjanse etterpå. Man kan finne esset dobbel (eller singel) i kløver på en av sidene.

Sparfinessen må gå bra. Etter å ha testet om sparfargen gir full uttelling og funnet ut at det gjør den ikke spilles enten kløver til kongen og liten kløver fra begge hender i håp om at han foran kongen har kløver ess og må på med det "på luft", eller liten til damen først hvis en tror han foran damen har esset (og det må altså være esset dobbel). Dette er alt for liten sjanse for å vinne slem til at den bør meldes. Og om ikke motparten melder vil de fleste havne kun i 4 hjerter, for eksempel etter 20-21 NT i åpning. 

Hva om han foran den sterke hånden åpner med 1 ruter? Da er han storfavoritt til å ha spar konge, det mangler jo kun 13 HP. Og han har kløver ess, så selv om spar ikke sitter 3-3 er kløver ess lokalisert så en vet hvilken vei en bør satse på esset dobbel. 

I en amerikansk lagturnering så kortene slik ut (da spillet forekom var det Ø/V som satt med kortene som tilsa en potensiell slem):

Noen steder der nord åpnet med 1 ruter og øst doblet opplysende hoppet syd til 3 ruter - sperr. Det er normalt en bra strategi for å sette press på motparten, men her ble det på en måte feil. Det "pushet" på et vis Ø/V til slem. Vest hadde til en frivillig 3 hjerter, og noen steder hoppet syd helt til 4 ruter fulgt av 4 hjerter fra vest. Da var det ikke annet en logisk at øst gikk på til slem. 

Det er selvsagt mulig Ø/V melder slem selv uten syds sperremelding etter åpning 1 ruter av nord. Det kommer an på hvor mye vest tar i idet han svarer på østs opplysende dobling.

Tre av tolv lag meldte slem og vant den. Resten spilte utgang.

Etter ruter konge i utspill må sparen testes først. For eksempel ruter til stjeling, spar til damen, spar ess og spar til stjeling. Hvis fargen hadde vært fordelt 3-3 ville det nå vært bare å forlange tolv stikk, ut med trumfen og gi bort for kløver ess (to kløver sakes etter hvert på sparen). Siden spar satt 4-2 måtte den siste sjansen prøves, å finne kløver ess dobbel. Og nå var det plutselig bra sjanse for å finne kløver ess dobbel hos nord, for han hadde allerede vist fire spar, fire-fem ruter og to hjerter.

Etter uttrumfing og testing av sparen spilles simpelthen kløver fra vest til kongen, så liten kløver fra begge hender. Esset kommer "på luft". Med kun en kløvertaper ble det en fet +1430 til notering som tre lag vant 13 IMP for. Med bet i slemmen ville det blitt 13 IMP andre veien - en sving på 26 IMP.

Om det var fortjent eller ikke å vinne denne slemmen? Hva vet jeg, men det er en viss sannhet i at enhver slem som vinnes er en god slem...

GRATULERER KURT-OVE!

Kurt-Ove Thomassen har fått tildelt prisen for "Årets bridgeildsjel 2020".

Her fra "langt hold" føyer vi oss inn i den lange rekken gratulanter. Sjelden har en pristildeling vært mer fortjent!

Det er mange som gjør en god jobb når det gjelder rekruttering til norsk bridge. Ett navn har imidlertid i flere år nå vært i sentrum av dette gode arbeidet, Kurt-Ove Thomassen. NBF viste sin takknemlighet for Kurt-Oves fantastiske innsats ved å tildele han denne prisen. 

Prisutdelingen foregikk under JuniorCamp 2021 som Kurt-Ove har vært primus motor for. Camp'en på Lovund var for øvrig en kjempesuksess. 

Kari-Anne Opsahl holdt tale, og gruppen juniorer i bakgrunnen fikk æren av å dele ut selve prisen til en rørt Kurt-Ove Thomassen

Satsingen på rekruttering og å få barn og unge inn i bridgen er et enormt løft for norsk bridge og umåtelig viktig for bridgens fremtid. De som kjenner Kurt-Ove vet at det ikke stopper her. Det ryktes at han allerede har store planer for fortsettelsen.

Du kan lese mer om prisutdelingen og også se video av prisoverekkelsen og NBFs presidents tale i NBF sitt innlegg om saken, her.