EN VERDENSMESTER VURDERER GODT

Som tidligere rapportert vant Nicolai Heiberg Evenstad gull under Ungdoms VM forleden (U-21) da de norske jentene også tok gull (U-26W). (Og gullvinner Thea LUCIA Indrebø heter selvsagt Lucia, ikke Louise som jeg skrev i et tidligere innlegg. Beklager)

Verdensmestre gjør noen vurderinger som er bedre enn slik de fleste andre tenker. Her traff Nicolai veldig godt, enkelt og logisk meldt egentlig.

Giver øst, N/S i faresonen.

Øst passet og syd åpnet med 1 kløver før vest meldte inn 1 spar. Hva ville du meldt nå?

En liten spørrerunde fortalte at de aller fleste simpelthen sa 3NT over vests innmelding. Nicolai hadde ikke hastverk og sa 2 ruter. Da kom 3 spar – Splinter – fra makkeren, kortfarge i spar og rutertilpasning. Nå har plutselig nord sine kort blitt mye sterkere (i ruterkontrakt), for de 12 honnørpoengene han har utenom sparfargen er veldig virksomme. Når det er trumftilpasning og en kortfarge mot veldig lite bortkastede honnørpoeng vil de honnørpoengene de har til sammen kun behøves til å dekke opp tapere i tre farger.

Noen  kontrollmeldinger senere var de i 6 ruter:

6 ruter er en glimrende lilleslem. Det blir kun en spartaper, tolv enkle stikk.

Merk at 3NT er en farlig utgang selv om den kan vinnes, og normalt vil vinnes slik det sitter. Men om motspillet mot 3NT setter spillefører på prøve må det gjettes.

Øst spiller ut liten spar. Hvis vest nå stikker med kongen og spiller liten spar tilbake er det ikke så enkelt som det er når en ser hele diagrammet. En av vests sparhonnører kan godt sitte hos øst, og spar 10 hos vest. Da blir det riktig å legge spar 9 i andre stikk (Vest har for eksempel AK10xx, øst har Qxx). Hvis det skjer blir det bet i 3NT slik det sitter her. Så hvorfor spille en litt usikker utgang når en kan spille en temmelig sikker lilleslem?

Det er jo mulig syd kan gå på videre over et hopp til 3NT fra nord i stedet for det naturlige svaret 2 ruter, men det er ikke så lett. Ofte når svareren går rett i 3NT etter en innmelding har han mange flere poeng i den innmeldte fargen enn han har her, og da blir det mest sannsynlig noen hull i sidefargene, det er ikke så godt tilpasning. Svaret 2 ruter gjorde at de fant ut det de behøvde.

Flere vinnere på Lillehammer

Norsk bridgefestival på Lillehammer ble en suksess. Festivalen ble avsluttet lørdag. Det har foruten de mesterskapene vi har rapport fra her i bloggen vært spilt en rekke andre turneringer. Alle informasjoner og resultat finner du på festivalsiden som du kommer til ved å trykke her.

NM MONRAD LAG

I dette norgesmesterskapet ble det veldig jevnt og spennende. To av lagene som kunne vinne mot slutten var VIKING CLUB og EKRENS som møttes i siste runde. Det av de lagene som vant den kampen ville ha en god sjanse til å ta gull. Kampen gikk i EKRENS favør med 15,5 - 4,5 VP, så det laget hadde nok håp om gull like etter kampen. De som kunne slå dem var laget som kaller seg WorldBridgetour.org. De måtte vinne med ca. 13,5 VP i sin siste kamp, og greide det, men bare med liten margin. WorldBridgetour.org vant gull kun 1,17 VP foran Ekrens. VIKING CLUB på 3.plass var like bak og ville vunnet med ca. 9VP i sin siste kamp i stedet for de 4,5 som de fikk.

GULL: Thomas Charlsen, Christian Bakke, Tor Eivind Grude og Lars Arthur Johansen.

SØLV: Ulf Tundal, Nils Kåre Kvangraven, Ole Berset og Bjørn Olav Ekren

BRONSE: Glenn Grøtheim, Petter Tøndal, Terje Aa og Allan Livgård

Lag EKRENS behøvde altså ikke mange IMP'ene for å kapre gullmedaljene, og her er et spill de tapte i siste runde:

Øst, Livgård (Viking Club) åpnet med 1 ruter. Syd (Ekren) gikk innpå med 1 hjerter, og Terje Aa (vest) støttet til 2 ruter. Nå støttet Berset (nord) til 2 hjerter, men det fungerte ikke helt etter hensikten da det fikk øst til å tvile på om grandkontrakt var riktig med kun en hjerterstopper, og det var det grunn til å tvile på. Han doblet for å vise gode kort (opplysende), og syd sa 3 hjerter, pass, pass tilbake til øst. Livgård tenkte at noen ganger må man bare gi seg og lot N/S spille delkontrakten. Slik så hele spillet ut:

Kontrakten 3 hjerter gikk en bet, VIKING CLUB +50.

Ved det andre bordet åpnet øst med 1 sterk kløver. N/S var med, og Ø/V havnet til slutt i 3NT. De har tross alt 24 HP og en god langfarge som gir stikk, og man har gjort dummere ting enn å prøve seg på soneutgang med det! Men her var det ikke tingen. Etter hjerter ut til damen og kongen var det med disse kortene kun seks toppstikk. Så snart N/S kom inn hadde de fem hjerterstikk og to ess, tre bet. Det ga +300 til VIKING CLUB, 8 IMP ut for lag EKREN, IMP de godt kunne tenkt seg å ikke tape i denne turneringens fotofinish.

 

 

 

 

Overlegne finaleseiere!

Det ble gull både til Norge 26 Women og det transnationale laget i U-21 som Nicolai Heiberg Evenstad spilte på.

HURRA!

Vi har en god stund nå visst at Nicolai er et bridgetalent utenom det vanlige, så at han nå vant VM-gull er egentlig ingen stor overraskelse. I VM i Italia spilte han altså på et transnasjonalt lag med spillere fra Danmark, Sverige, Frankrike og Norge. Finalekampen ble vunnet soleklart, så overlegent at motstanderlaget ga seg før det siste settet.

Det norske jentelagets kamp mot Italia var lenge mye jevnere, og vårt lag ledet med kun 14 IMP før de siste 14 spillene. I det settet var det imidlertid ingen tvil, Norge vant de spillene med 73-0! 

Vi gratulerer både Nicolai og de norske jentene med gull. På U-26W laget spilte:

I lagkamp vinnes ofte IMP ved å få hjem harde, gode utganger. Eller ved å spille gode motspill og bete motparten i deres kontrakter. Spill kan selvsagt avgjøres på andre måter og. Her er et spill som gikk i norsk favør i VM-finalen:

Giver vest, alle i faresonen

Det går tre passer til makker på syds plass, og hun åpner med 1 kløver som ikke behøver å innebære kløverfarge. Vest passer igjen. Melder du noe nå?

Nei, selvsagt så vil ikke mange melde her selv om åpneren ikke behøver å ha kløverfarge. Det er en klar pass, og da Mia Eline Statle åpnet med 1 kløver så ikke Agnethe Hansen Kjensli noen grunn til gjøre noe ukorrekt: pass. Å være solid og ikke finne på alt for mye er vinnende bridge selv om mange tror det er å gjøre spesielle ting hele tiden som fungerer best. Solid, men ikke passiv synes jeg er et godt motto.

Da Agnethe passet kom det pass fra øst også, og det ble den litt uvanlige kontrakten 1 kløver. Slik så hele spillet ut:

Jeg synes nok vest som allerede hadde passet i åpning kunne doblet opplysende mot 1 kløver. Hva som da ville skjedd ved det bordet er usikkert.

Kontrakten 1 kløver var grei nok, Mia Eline skrapte hjem syv stikk, Norge +70.

Ved det andre bordet meldte det italienske N/S-paret 3 NT. Kaja Brekke og Thea Lucia Indrebø var nådeløse i motspillet mot den kontrakten som gikk hele fire sonebet, Norge +400. Dermed ga det som egentlig bør være en bitteliten delkontrakt, den laveste kontrakten av alle (!) hele 10 IMP til Norge.

Jeg var nettopp i kontakt med Nicolai Heiberg Evenstad for å gratulere, og dermed fikk jeg også informasjon om spill. Det kommer i neste innlegg, i morgen.

 

  

 

Ungdoms VM: Norge til VM-finale i jenteklassen!

La oss ta de positive først, det norske laget i U26 Women lekte seg i semifinalen og skal spille VM-finale mot et italiensk lag. På det norske laget spiller Kaja Brekke, Thea Lucia Indrebø, Agnethe Hansen Kjensli og Mia Eline Statle.

Nicolai Heiberg Evenstad sitt transnasjonale lag Daddy Lahrmann er klart for semifinalen i U-21. 

SKANDALE?

Gleden i den norske troppen over gode resultater ble nok endel overskygget av noe som kan synes som en skandale da et lag med norske spillere i U-16 klassen mistet en plass i semifinalen pga. en feilscoring. Slik saken er fremstilt for meg synes det som om turneringsledelsen rett og slett ikke trodde på det norske parets lagkameraters forklaring om hva kontrakten som ble feilpunchet egentlig var, men motstandernes forklaring mente de var riktig! Spillet ble dermed scoret feil, i sparkontrakt, selv om meldingene vitterlig gikk 2hjerter - 4 hjerter med pass rundt. Det er nesten ikke til å tro at slikt kan skje. 

Siste ord i denne saken er nok ikke sagt. Men semifinale ble det ikke laget med norsk innslag, selv om de egentlig hadde nok poeng til å få spille den. Jeg kjenner foreløpig ikke alle detaljene omkring saken og kan derfor ikke si for mye kategorisk. Det som er helt klart er at dette var en svært negativ opplevelse for de norske spillerne og deres lagkamerater. Du kan lese om saken på facebook-siden FACEBRIDGE.

Vi velger å avslutte dette innlegget med noe positivt og morsomt, et spill fra det norske jentelagets semifinale mot India som ble vunnet med klar margin.

Et spill med enorm dobbel-tilpasning, dvs. det er tilpasning i to farger i begge retninger. I slike spill betyr honnørpoeng ingen ting! 

Og det er nok det med å være "point-counter" som antagelig felte den indiske vest. En skal dog være klar over at selv om man har to veldig lange farger er det ingen garanti for at det er mange stikk, det kan faktisk bli dyrt å være for optimistisk hvis det ikke er tilpasning til noen av fargene hos makkeren. Men man må i alle fall melde friskt og fortelle om den voldsomme fordelingshånden og ikke tenke for mye på at "jeg har bare 8 hp", for meldes aktivt får makkeren et bra grunnlag for å ta en god avgjørelse. 

I slike spill er det mange stikk i begge retninger.

N/S kan vinne ti stikk i hjerter, det tapes kun to stikk i spar og ett i ruter.

I bridge er det egentlig kun tretten stikk i hvert spill, men selv om N/S kan ta ti stikk i hjerterkontrakt, er det elleve stikk andre veien, dvs. det er 21 mulige stikk i dette spillet. Ø/V kan vinne 5 spar og 5 ruter, det tapes ett stikk i hver minorfarge. 

Der Agnethe og Mia satt N/S for Norge fikk de spille 4 hjerter! Den ble enkelt vunnet, Norge +620.

Thea Lucia og Kaja satt Ø/V ved det andre bordet og spilte 4 spar. De elleve stikkene ble tatt, Norge +450 og 14 IMP inn etter at utgang ble meldt og vunnet av de norske parene i begge retninger  

 

 

 

Ungdoms VM: Gode norske prestasjoner!

Under Ungdoms VM i Italia ser vi mange sterke norske prestasjoner. Oversikt over alle resultatene i de forskjellige klasser finner du på mesterskapssiden, her. Der finnes også lagoppstillinger, bulletiner osv.

Mesterskapet er såkalt «transnationals», dvs. noen lag har spillere fra forskjellige nasjoner. For eksempel spiller Nicolai Heiberg Evenstad på et godt internasjonalt lag med svenske, danske og franske spillere, og det laget er kvalifisert for kvartfinale i klassen for U-21.

De største lyspunktene i lag.kvalifiseringen var dog at Norge U-21 og Norge U-26-Jenter vant sine kvalifiseringsturneringer, og det blir spennende å se hvordan de gjør det videre. På de lagene spiller:

U-21

U-26 Jenter

U-26 Jenter er direkte i semifinale. U-21 skal gjennom kvartfinale.

Fra lagkvaliken tar vi med et spill hvor Anders Brogeland og Magnus Sætre fant en fin kontrakt. Hvordan synes du disse kortene skal meldes med nord som giver og ingen i faresonen?

Det første spørsmålet er om nord kan tillate seg å åpne. Det mangler litt i form av HP, og dette handler selvsagt mye om makkerparets meldestil. Men hvis man tillater ganske tynne åpninger synes jeg dette er en fin hånd å være litt optimistisk med. De honnørene nord har er fine og at to honnnører er i langfargen gir stikkpotensiale. Hvis man havner i en utgang med litt færre HP en det som normalt er påkrevet er honnører i langfargen(e) er viktig. Har man det kan det godt bli nok stikk for utgang selv om det ikke er 25 poeng til sammen. Dessuten har nord 3-4 i majorfargene. God fordeling er bra hvis det viser seg å bli trumfkontrakt. Om syd har lang spar, eller misnt fire hjerter er denne hånden mye bedre enn mange hender man automatisk åpner med. Å ha majortilpasning er strategisk viktig om man skal være aktiv fra start i meldingene.

Hvis nord åpner kommer de i utgang. Men hvilken?

Slik så hele spillet ut:

Flere par fant ut de ikke hadde åttekorts majortilpasning og havnet i 3NT uten suksess, motparten tok fem ruterstikk – en bet. 5 kløver er en fin utgang, men det norske paret havnet i 4 spar på 4-3 tilpasningen. Et meldingsforløp som kan føre til 4 spar med "vanlig" system kan være dette som inneholder en nyttig systemvariant som mange gode par bruker:

Det er best å støtte til 2 spar med kun trekorts tilpasning med nords kort selv om man ideelt bør ha fire for å støtte svarers minst firekorts farge. Syd vet at deres stil er slik at med noen håndtyper støtter åpneren med kun tre, og derfor må syd ha en mulighet til å finne ut mer. Til det brukes 2NT som er kun en relemelding. Den spør om mer informasjon. Nord sider 3 kløver som viser fargen pluss at han ikke har mer enn tre spar, nyttig informasjon i mange spill. Nå ser syd at 3NT godt kan være farlig med tynne saker i begge de røde fargene. Konklusjonen er at her bør det antagelig meldes 4 spar, eller 5 kløver. Å satse på 4-3 utgangen er ikke dumt i dette tilfellet da det godt kan være tre tapere i kløverkontrakt.

Slik meldte ikke de norske paret da de fikk sparkontrakten på nords hånd. Jeg har ikke fått fatt i detaljene om hvordan de meldte, men at nord ble spillefører tyder nok på at de spiller med overføringer som svar på 1 kløver. I så fall starter det med 1 kløver – 1 hjerter som viser minst fire spar, så melder nord 1 spar som viser trekorts spar. Nå er de i en god posisjon for å kunne finne ut at 4 spar på 4-3 er et godt forslag, og det var altså i den kontrakten de havnet. Det var en ganske lettspilt utgang.

I Norges kamp ble dette spillet vunnet da motstanderlaget ikke kom i utgang, trolig etter at nord passet i åpning.

At det blir gull å åpne med denne 10-poengeren i akkurat dette spillet betyr ikke at det blir det bestandig! Slike vurderinger som gitt her over for om man skal åpne tynt, eller ikke åpne kan avgjøre om det er sannsynlig det blir bra med tynn åpning. Så man bør nok ikke bare åpne syltynt bare for å være tøff i trynet, det blir i så fall for mye Møllers tran med mange betespill som resultat…

FLERE NM VINNERE

Onsdag ble NM for Monrad avsluttet. Det deltok 75 par og Geir Helgemo-Kåre Bogø gikk til topps, På andreplass kom John Helge Herland - André Hegen, og Bjørn Olav Ekren - Ole Berset ble nr. 3.

I NM for damepar deltok 42 par og det ble gull til Ida Wennevold-Gunn Helness veldig knepent foran Tove Haugen-Tonje Brogeland. På 3.plass kom Katja Nilsen - Ann Karin Fuglestad. 

Også veteranklassen har gjort unna sitt NM for par. Der spilte 50 par, og klart gull gikk til Arve Farstad-Tor Bakke. På 2.plass kom Helge Hantveit - Arne Thomassen, og 3.plassen gikk til Hermann Larssen - Helge Mæsel. 

Selv har jeg disse dagene litt vanskelig for å følge godt med på bridgen som foregår på Lillehammer da jeg befinner meg i Australia og spiller selv i en bridge Congress i Coffs Harbour, Men jeg merket meg dette spillet fra NM Monrand Par, og det var ikke et spill for de som er veldig friske og optimistiske i meldingene.

Hva er riktig kontrakt her?

Lilleslem i hjerter er litt for hardt, Det må bli en kløvertaper, og da må det tippes godt for å vinne tolv stikk, både spar dames plassering og trumfen må gjettes. Men som du ser her kan syd mot hjerterkontrakt spilt av øst som er naturlig, spille ut spar. Da trumfer nord, og kløvertaperen Ø/V har kan aldri forsvinne. 

Det var imidlertid ikke Ø/V jeg tenkte på i innledningen av denne spillhistorien, se litt på N/S sine kort. Hvis du bare ser nord sine, eller bare syd sine er det ikke umulig å tenke seg at her må det sperres og meldes? Nord sine kort kan godt gi veldig mange stikk om det er god tilpasning. Her har syd litt rutertilpasning, men det blir ikke så bra å være med veldig høyt. N/S er riktignok i faresonen og Ø/V utenfor så det kanskje bør gå an å besinne seg. Men slikt er det enkelte som ikke bryr seg så mye om...

Å spille utgang Ø/V med elleve stikk og +650 ga -14 til Ø/V (-36 var maks).

De som fikk tak i tolv stikk ble belønnet med +3.

Ingen var i slem og vant dem, men seks Ø/V-par spilte mot spillere på N/S som var litt for ivrige, og de seks Ø/V-parene noterte +1100 i N/S sine 4 spar- eller og 5 ruterkontrakter doblet. Det ga imidlertid ikke topp, "kun" +13. For åtte Ø/V-par noterte +1400 (det ga +27), og ett Ø/V-par fikk tak i +1700 mot 4 spar doblet, og det ga hele kassa. 

 

 

 

VERDAL/SØMNA til topps i NM for mixlag

NM for mix-lag ble avsluttet mandag, og for en thriller det ble. Verdal/Sømna som ledet mot slutten vant sin siste kamp med nesten 15VP, men lag Abisco kunne likevel gå forbi. Og de vant sin siste kamp med vel 18VP, men manglet fortsatt fattige 0,28VP og havnet på 2.plass med helt minimal margin. Bronse gikk til lag Crush Lakk.

På vinnerlaget spilte Geir Enge, Astrid Margrethe Grønnesby, Tor Eivind Grude og Marian W. Grude. 

Sølv gikk til Annebi Fossum, Kåre Bogø, Bodil Nyheim Øigarden ogSteffen Fredrik Simponsen. 

Laget som vant bronsemedaljer bestod av Siv Thorsen, Erik Eide, Jo-Arne Ovesen og Ingunn Uran.

Alle resultatene, butler og link til bulletiner osv. finner du her.

Her er et interessant spill fra siste kamp i mixlag, og det ga utgangssving i mange kamper. 

Det er naturlig å havne i 4 hjerter. Systemet avgjør om vest eller øst blir spillefører. De som svarer naturlig over 1 kløver (øst) svarer 1 hjerter, og vest blir spillefører. De som bruker kløverføringer svarer 1 ruter som viser hjerter, og øst blir spillefører. Det kan være nokså tilfeldig hva som er best i det enkelte spill, men her var det noe enklere å spille 4 hjerter som øst fordi da måtte syd spille ut.

I 4 hjerter etter for eksempe spar ut (eller ruter dame) kan det gå galt om spillefører tar ut trumfen i tre runder. En måte å vinne ti stikk på er å ta tre runder spar med det samme og kvitte seg med en ruter fra øst. Så ruter ess og ruter til stjeling. Vest kan spilles inn i trumf, og den siste ruteren trumfes. Så tas øst siste trumf og det spilles kløver. Spillefører taper kun tre kløverstikk, eller to kløverstikk og en stjeling og vinner 3 sparstikk og 1 ruterstikk samt i alt 6 trumfstikk (to ekstra for stjelingene hos øst) = 10.

Hvis vest er spillefører kommer den singel kløveren i utspill. Syd vinner over honnør fra øst. Nå må ikke syd ta for kløver ess og gi nord en stjeling, for da blir de tre første stikkene alt N/S får. Syd skifter til ruter. Nå kan spillefører igjen ordne seg to stjelinger (ruter) hos øst, men er litt mer i trøbbel idet han skal over vest til slutt for å ta ut trufemn. Det går likevel bra om han gjetter riktig og ikke ender opp med tre originaltapere i kløver pluss taper til en overstjeling med nords hjerter 10 til slutt,

Hvis det kommer kløver ut til syd og så ruterskift kan det bli bet om spillefører stikker med ruter ess og tar tre runder trumf med det samme. Det blir for lite stikk. Syd kaster sin minste kløver i tredje trumfunde. Så må spillefører kaste en ruter på tredje runde spar før han forsøker å sette opp kløver. Syd stikker med sin andre kløverstopper og spiller ruter som tar bort østs siste trumf. Idet syd kommer inn på sin siste kløverstopper står østs kløver står, men det er ikke lenger noe inntak til den hånden. Og syd spiller syd sin siste spar. Vest må trumfe med den siste trumfen, og der ligger en rutertaper. Nord vinner betestikket med ett stikk i ruter til slutt.

Spillefører bør kanskje kunne se for seg denne utviklingen og ikke ta ut trumfen med det samme.

Feltet var delt omtrent på midten mellom 4 hjerter en bet (de fleste spilte den av vest) og 4 hjerter vunnet. Spillet gikk på mange forskjellige måter, og noen gikk bet slik beskrevet her.

Både vinnerlaget og toerene fikk svingspill inn da de vant 4 hjerter mens motstanderlaget gikk bet.   

 

 

 

 

 

God start i Ungdoms VM

I Salsomaggiore, Italia hvor VM ble spilt tidligere i år er det nå VM igjen, denne gang for ungdom. Norge er kvalifisert i klassen U-21. 

Før lagturneringen er det tre dager med parturnering. Det startet glimrende for Anders Brogeland-Magnus Sætre som ligger på 2.plass etter første dag med 60,99%. Også Ida Marie Øberg-Marius Dalemark Austad startet bra og ligger på 15.plass med 55,02%, og Thomas Tøsse-Are Borgar Landsvik på 16.pass med 54,83%. Det deltar 56 par, og etter to dager går de 26 beste parene til A-finale.

Etter parturneringen blir det lagmesterskap.

Alt om Ungdoms VM kan du finne på mesterskapsiden, her.

 

NM FOR MIXLAG

På norsk bridgefestival fortsatte det mandag med masse aktivitet etter at det søndag kveld var stor grillfest hvor bla. NBF sitt 90-års jubileum ble feiret. Mer om det senere.

Bridge for Alle arrangerer sine turneringer hver dag, og mandag startet nok et norgesmesterskap, NM for mixlag som går over to dager.

Resultater fra alle turneringer på festivalen finner du her.

Etter første dag i mixlag leder et lag som kaller seg ABISCO bestående av Bodil Nyheim Øigarden, Steffen Fredrik Simonsen, Anne Bi Fossum og Kåre Bogø. Turneringen fortsetter og blir avsluttet tirsdag, og mange lag har ambisjoner om å klatre på listene. Her er et spill fra mixlag på mandag.

Dette spillet stilte først og fremst krav til meldeteknikken. Du kan jo teste ditt og din makker sitt meldesystem.

Lilleslem i grand, hjerter eller ruter er bra, men mange var kun i utgang. Ruterkontrakt er overlegent. Der handler det kun om å godspille hjerteren med en stjeling. Vests spar 10 kastes på kløver konge og vests hånd blir god. Det eneste spillefører behøver å gjøre er å ta en hjerterstjeling før trumfen er tatt ut. Trumfen kunne vært fordelt 4-1 slik at å trumfe med ruter knekt kan bli feil (får i så fall rutertaper). Her satt det imidlertid så snilt at så godt som alle veier fører frem til tolv stikk. Hjerteren må bare trumfes med nieren, eller knekten.

Kun to par fant frem til den glimrende storeslemmen 7 ruter, Anne Margrethe Grønnesby-Geir Enge og lederlagets Bodil Nyheim Øigarden-Steffen Fredrik Simonsen.

 

 

Gull til Lindstrøm-Brekka i mix par

Mona Lindstrøm (Klepp BK) og Geir Brekka (Kristiansand BK) ble de første som vant NM gull under Norsk Bridgefestival 2022 på Lillehammer da de søndag vant NM for mixpar hvor det deltok 143 par. 

Gull til Mona og Geir! (foto: Markus Bruno (?)/Facebook)

Liv Marit Grude (Studentenes BK) og Øyvind Saur (Vikersund BK) som ledet etter første dag ble nr. 2.

Bronse gikk til Liv Bugge - Audun Gustavsen (Bergen Akademiske BK).

Hele resultatlisten finner du her.

Mandag starter mix-lag.

Her er et spill fra avslutningen av mix-par hvor det kostet mange poeng om syd ikke var på alerten.

Vest, blindemann

                   Syd, Motspiller

La oss si øst er spillefører i 3NT etter at vest har svart 1 ruter over 1 kløver, og øst har vist lang kløverfarge. La oss si syd spiller ut hjerter knekt (eller liten) og spillefører vinner med en stor hjerter hos vest, nord legger hjerter 6, mest sannsynlig svakhet. Spillefører går på kløveren med liten til tieren og syds konge. Hva nå?

Det eneste jeg kan si er at her er det kritisk! Dette blir nært bunn, eller nært topp...

 

Jeg har ikke de forskjellige meldingsforløpene her, men ved flere bord ble 3NT vunnet av Ø/V, og noen steder med ett eller to overstikk! Seks par delte toppen for 3NT med 11 stikk, +660. 

Etter hjerter ut fra syd og han/hun kommer inn på kløver konge må det skiftes til ruter. Klarte du det?

N/S har fem ruterstikk og ett kløverstikk å hente. Det var også flere Ø/V-par som gikk bet i 3NT, noen av dem gikk to bet (N/S +200), og noen gikk bet i delkontrakter i grand. 

Noen vant 3NT spilt av vest også.

Grandkontrakt spilt av vest er kanskje mer normalt. Men da bør vel nord kunne spille ut ruter? Kanskje var det en 1 rutermelding fra vest som stoppet nord fra å gjøre det. Jeg liker å svare 1 ruter med slikt, 1 grand synes bedre, men her kanskje det fungerte med 1 ruter.

Om nord spiller ut ruter ess mot grand og syd legger styrke bør ikke motspillet kunne gå galt. Og om nord spiller ut liten ruter (eller tieren) bør de også få tak i stikkene sine i dette motspillet.

Dette er et eksempel som viser at det ikke alltid er "major ut mot grand" som er tingen, men selv med majorfarge i utspill har forsvaret en sjanse til siden spillefører må slippe inn N/S inn i kløver for å godspille sine stikk.

Merk at det står i 5 kløver slik det sitter, men det er ikke så populær kontrakt i parturnering. Å spille en fornuftig delkontrakt i kløver med to overstikk (+150) ga litt over middels. 

 

 

 

 

Full fres på festival!

Da er Norsk Bridgefestival 2022 i gang, og bridgefolket koser seg på Lillehammer!

 

Nyvalgt president i NBF, Åse Langeland åpner bridgefestivalen

Fredag var det åpningsturnering for 48 par. Den ble vunnet av Svein Ingar Sæther-Kjell Ove Helmersen (Melhus/Heimdal).

Lørdag startet det første norgesmesterskapet, NM for mixpar. Det ble spilt to sesjoner, og mesterskapets avsluttes med en sesjon  søndag. Etter det er det søndag kveld klart for grillfest hvor NBF sitt 90 årsjubileum skal feires. Mandag fortsetter det med NM for mixlag. 

I mixpar har Liv Marit Grude-Øyvind Saur tatt ledelsen. Flere par er på skuddhold før siste sesjon, så det blir nok en spennende avslutning på søndag. 

Alle resultater, fyldige bulletiner og annen info finner du på festivalsiden, her.

Vi tar med et spennende spill fra mixen.

Nord er giver, N/S i sonen. Dette er syd sine kort:

Hva tenker du om denne hånden idet nord passer og øst åpner med 1 spar?

En mulighet er å bruke Michaels Cuebid hvis det er avtalt som minst 5-5 i umeldt major pluss en minor. Det går an å starte forsiktig og, melde inn 2 hjerter. Dette er kort som tyder på at det ikke blir stille og rolig dette meldingsforløpet. Enkelte velger å doble opplysende med slikt for senere å forsøke og vise en sterk hånd, en strategi som ofte ikke er så bra med to-fargede hender.

Samme hva syd velger som sin første melding blir det ikke fred å få, vest støtter åpnerens spar. Flere steder hoppet vest til 3 spar, sperrebetont. Makker på nords plass melder nok ikke over det, så det blir syd som må gjøre det meste her. Spørsmålet er hvor lenge og høyt syd skal være med om motparten melder spar over syds melding. Noen få på syds plass ga opp over Ø/V sin 4 spar, mange var med til fem-trinnet, men ga opp over 5 spar, og noen få meldte på seks-trinnet! Slik så hele spillet ut:

N/S vinner enkelt 5 hjerter, men ikke 6 hjerter om vest spiller ut spar. Vel, det står faktisk i 6 hjerter, men da må nord være spillefører! I så fall er spar konge beskyttet. Om øst mot hjerterkontrakt spilt av nord ikke tar for spar ess blir det tretten stikk. Nord sine to spar kan kastes på kløveren. Følgelig er maksimalscore i teorien +1430 til N/S (6S spilt av nord). Så "par", dvs. det som er maks på spillet om alle gjør det riktige som ikke er så lett med slikt uten å vite kortene, er +500 til N/S, for Ø/V kan stampe helt opp til 6 spar hvor det kun er tre doblede bet. Teori og praksis er imidlertid to forskjellige ting...

Ett par spilte 6 hjerter som syd og gikk en bet etter spar ut gjennom kongen, og +100 til Ø/V var den eneste scoren på den siden. 

Det var endel +100, +300 og +500 til N/S for doblede sparkontrakter på ulikt trinn. Å spille hjerterutgang med fem trekk (+650) som lederparet gjorde ga -4 til N/S på dette spillet, for mange fikk tolv eller tretten stikk. Syv par noterte +850 for 5 hjerter doblet med elleve stikk, men det ga ikke delt topp, "kun" +54 av 70 oppnåelige poeng. For bedre enn det var en doblet hjerterutgang med overstikk og tre hjerterslemmer som ble vunnet, to av dem spilt av syd!

Det kunne altså blitt bet i to av de slemmene, men så er det slik at å spille ut ett ess mot slem er ofte riktig. Og da vest spilte ut ruter ess kunne spillefører trumfe, ta ut trumfen, og så kaste nords spar på kløveren. Det skjedde på enda ett bord der 6 hjerter var doblet! Toppen for 6 hjerter doblet med tretten stikk (+1860) gikk til Andrers Østrem-Verina Dahl. 

Surt finaletap for Grude-Bakke i Sverige

I Sverige har siden 29.juli den svenske bridgefestivalen blitt arrangert i Ørebro, og den avsluttes i helgen. Som vanlig har endel nordmenn tatt turen dit, og Christian Bakke - Tor Eivind Grude gjorde det skarpt i den mest prestisjetunge lagturneringen, Chairmans Cup.

Det norske paret spilte på lag med den velkjente svensken Peter Fredin og det nye stjerneskuddet fra Danmark, Christian Lahrman. Laget som kalte seg Nordisk Kombination gikk til finalen hvor de møtte et svensk lag med bl.a. brødrene Rimstedt.

Det ble en jevn finale. Før det siste settet (av 4) ledet svenskene med 6 IMP, men det norske parets lag tok raskt kommandoen og overtok ledelsen underveis i de siste 16 spillene. Med seks spill igjen ledet de med 16 IMP. Avslutningen ble nitrist, de tapte 1-18 i de spillene og kampen ble tapt med 82-83 -  ett fattig IMP!

Siden kampen pågikk i natt for min del fikk jeg ikke sett på BBO-overføringen. Men en rask titt på resultatene sier meg at det var en meget uheldig avslutning.

Vinnerlaget stoppet, veldig forsiktig vil jeg si i 3 hjerter som N/S med dette i ett av de siste spillene mot Bakke-Grude som Ø/V:

Fredin-Lahrmann meldte 4 hjerter.

Dette er en fin utgang. Dessverre satt trumfen 5-0, og det ble for vanskelig i praksis å vinne utgangen selv om den kan vinnes "double dummy", dvs. med åpne kort. Svenskene fikk hjem sin 3 hjerter og noterte 6 IMP inn.

Kontrakten 4 hjerter skulle mot slutten av denne finalen vise seg å være uheldig for Grude-Bakke sitt lag. Før det aller siste spillet ledet de kampen med 4 IMP. Så kom disse kortene, igjen N/S:

Nok en gang stoppet det svenske N/S-paret i 3 hjerter mot Grude-Bakke, etter at vest hadde åpnet med 1 ruter. Og nok en gang meldte det norske parets lagkamerater utgang ved det andre bordet. De var i 4 hjerter. Å spille 4 spar ser ikke så dumt ut, men 4 hjerter kan godt være like bra med disse kortene, for eksempel hvis sparfargen sitter skjevt.

Det er vel greit å stoppe i delkontrakt, men det er vel en brukbar utgang dette også? Så det ble til slutt litt tilfeldig hvem som vant finalekampen. Situasjonen var altså at om 4 hjerter står er Grude-Bakke sitt lag vinnere. Hele spillet så slik ut:

Slik det satt kunne Ø/V enkelt bete 4 hjerter. Med -100 til Nordisk Kombination ved det bordet, og -140 ved det bordet Bakke-Grude satt ble det 5 IMP ut, og dermed var de akkurat forbigått med 1 IMP etter det aller siste spillet. 

 

 

 

Mens vi venter på festivalstart

Fredag beynner det å fylles opp med bridgespillere på Scandic Hotel Lillehammer hvor NORSK BRIDGEFESTIVAL 2022 skal foregå. 

Alt du trenger å vite om festivalen på forhånd, og underveis med resultater osv. finner du her. 

BORTSPILL (?)

Selv skal jeg spille under en bridge "Congress" i Australia i neste uke, men det skal nok bli tid til rapporter her i bloggen fra den norske festivalen likevel. Mens vi venter på festivalstart tar jeg med et spennende spill fra en lagturnering i helgen. 

 

Uten at motparten har meldt har du havnet i den gode lilleslemmen 6 ruter. Det er vel egentlig ikke mye å si på å melde storeslem her, men da må det ikke sitte alt for skjevt. Hvordan spiller du 6 ruter etter liten hjerter i utspill? Hva om utspillet er kløver 3?

En mulighet er å trumfe en spar. Men å gjøre det ser ut til å være for overstikket, for her er det nomalt tolv enkle stikk. Og om for eksempel syd kan trumfe over den sparen du trumfer med fireren, eller de kan trumfe i andre sparrunde, er det litt farlig. Så å starte med å ta ut trumfen ser greit ut, det kan da ikke gå galt i lilleslem?

Idet du spiller store trumf kommer en overraskelse, syd hadde singel ruter fra start, så nord med tieren femte har krav på trumfstikk. Da er det plutselig bare 2+3+5+1=11 sikre stikk, men selvsagt flere sjanser for det tolvte. Men du innser at det var kanskje ikke så enkelt likevel...

Som du snart skal få se er det flere måte å vinne tolv stikk på slik det sitter, men uten å vite sitsen er det ikke så lett. Det blir imidlertid noen skvisposisjoner, og noen muligheter for å telle opp fordelingen alt etter hvilken rekkefølge kortene spilles.  

La oss si du tar de fire store trumfene og gir bort til nords femte ruter (det gjorde han mot meg). Underveis på alle trumfene har syd kastet flere kløvere, og det så ut som han la styrkekast selv om du kanskje ikke kan stole helt på det, og han kastet også en hjerter. Du vet at ingen kaster unna hjerter fra firekorts farge med den hjerteren hos blindemann, og vest har vist esset.

Nord kommer inn i femte ruterunde og spiller kløver. Hvis du stoler på syds styrkekast i kløver går du opp med esset, og kanskje prøves hjerteren - men da viser de seg at nord hadde fem hjerter fra start, altså 5-5 i de røde fargene. Nå er det pluteselig 100% safe slik det satt, hvis du har fulgt godt med og ser hva du kan gjøre før du eventuelt tar sparfinesse for det tolvte stikket. For slik satt det da spillet forekom søndag:

Det er lett å toppe ut spar dame når man ser alle fire hendene. En av New Zealands mest profilerte spillere så selvsagt bare Ø/V sine kort, og han gikk seg bort mot slutten da han tok spar ess fulgt av finesse - en bet.

Poenget han selv så, men for sent, et godt poeng han selv nevnte like etter spillet er at han kunne fått full telling.

Idet han var inne på kløver ess tok han K-Q i hjerter og oppdaget at nord hadde startet med 5-5 i rødfargene. Og nord har så langt vist en kløver. Hvis han har to kløvere har han singel spar. Spillefører har igjen en trumf, og han kan trumfe en kløver. Da finner han ut at nord hadde bare en kløver, følgelig to spar. Men han behøver jo ikke ha damen!

Likevel blir det 100%, for syd måtte på hjerterne kaste seg ned på to spar for å holde kløveren, hvis ikke ville en kløverstjeling tatt ut kongen. Følgelig VET spillefører om han tar den kløverstjelingen at sparen sitter 2-2 på slutten! Og da er det vel ikke så lurt å ta finessen i andre sparrunde?

Ved det andre bordet spilte Ø/V 6NT, og spillefører var der etter denne skvis/show-up posisjonen (men i grand kunne han ikke trumfe en kløver), men han gikk seg en bet der også, uavgjort spill.

Ingen Ø/V-par meldte storeslem. Om mine lagkamerater hadde gjort det ville jeg syntes det var greit nok å tape spillet, for storeslem er som sagt egentlig bra med dette, om en ikke ser N/S sine kort.

Nesten halvparten av Ø/V-parene vant slem, omtrent like mange gikk bet i 6 ruter eller 6 grand, og noen få par spilte utgang.  

Norsk Bridgefestival: Snart braker det løs!

Fredag starter den norske bridgefestivalen med åpningsturnering. 

NBF sin festivalstab innleder på mesterskapssiden på internett med disse ordene:

Etter 2 år med pandemi satser vi i 2022 på en fullverdig festival igjen.

Erfaringene fra andre steder etter en periode med online bridge som eneste mulighet, bl.a. det vi nylig har sett i USA er at bridgefolket har savnet ordentlige bridgeturneringer og festivaler. Alle storkoser seg når de endelig kan dra på festival og spille bridge face-to-face samtidig som de kan nyte den sosial atmosfæren som denne typen arrangement har. Så får vi se hvordan det blir med antall deltakere på den norske festivalen, jeg tror det blir bra!

Den norske festivalen vil ha alt fra tøffe norske mesterskap til Bridge for Alle sine arrangement. De er mer i en sosial setting og passer godt for de som ikke er så aktive turneringspillere, eller normalt ikke spiller turerninger i det hele tatt, men likevel ønsker å være med på festivalen og spille bridge. Bridge for Alle sine arrangement har to turneringer hver dag, for- og ettermiddag. Det er et opplegg med makkertorg for de som ikke har makker. Mer om Bridge for Alle finner du her. 

Så er det de vanlige mesterskapene, Mix-par, Mix-lag, Monrad-par, Monrad-lag, NM-damepar og NM-veteranpar. Lørdag starter de offisielle NM-turneringene med Mix-par.

Bridgefestivalen blir altså både en massemønstring, men det blir også elitepreget i flere turneringer og mesterskap. Norsk festival er bridgens Holmenkolldag, men over mer enn en uke!

Alt om bridgefestivalen, også resultater osv. kan du finne på mesterskapssiden, her. 

Søndag er det lagt opp til grillfest hvor NBF sitt 90-års jubileum skal feires. 

Scandic Lillehammer Hotell er festivalhotellet.

Her på festivalhotellets terasse vil det snart myldre med bridgespillere i pauser og etter dagens spilling. Akkurat på toppen av trappen der har det blitt diskutert tusenvis av spill, og undertegnede har selv slitt ut noen stoler der opp gjennom årene.

For de som ikke har tenkt seg til Lillehammer på festival er det fortsatt mulig å omstemme seg å ta turen, og kanskje delta noen dager i alle fall?

Selv har jeg alltid likt å være tilstede på bridgefestivalene, og å delta i turneringer selvsagt, også etter at jeg flyttet til New Zealand. Men i år passet det dessverre ikke med timingen for mitt besøk i Norge. Vi får se til neste år...

For dere som snart skal på festival, lykke til og kos dere!

Er vi i ferd med å bli robbet?

Noen ganger går meldingene raskt fra motparten, og du sitter der med en følelse av å være robbet. Da kan det hende en litt modig inntreden i meldingene er det som må til, men det er ofte slik at det ikke er uten risiko. Legger du hodet på blokka og melder, og det viser seg du og makker på ingen måte var robbet kan du bli kostbart, men melder du ikke kan det hende motparten bare har herjet med deg og du og makker har et stort spill i kortene. Denne situasjonen fra en lagturnering i helgen var slik:

Giver nord, ingen i sonen

VEST

Nord åpnet med 1 spar, pass fra øst og 3 kløver fra syd. Det blir forklart som Berge Raise, dvs. ca. 6-9 poeng og firekorts sparstøtte. Melder du, og i så fall hva?

Noen melder automatisk her, men det er klart at med kun en femkorts farge kan det bli veldig galt å melde inn om makker ikke har noen ting og nord er sterk. Ved endel bord sa vest 3 ruter likevel.

Kanskje går det an å doble 3 kløver, men de fleste bruker dobling av en slik kunstig melding som utspillsdirigerende (her kløver). Selv liker jeg opplysende dobling mot den svake varianten av Bergen Raise (6-9), utspillsdirigerende dobling (ruter) mot invitt-Bergen (10-12), 3 ruter. Hvis dobling er avtalt som opplysende mot den svakeste støttemeldingen som er situasjonen hvor man kanskje selv har kortene, kan det være et alternativ å doble, men det er selvsagt ingen garanti for at det er riktig å være med.

Ved vårt bord passet vest over syds 3 kløver, og jeg sa 4 spar som nord med pass rundt. Det skulle vise seg at Ø/V var robbet, for det var de som hadde utgang i kortene! Det stod faktisk i slem deres vei slik det satt:

4 sper bør gå en bet, men Ø/V kan vinne 6 ruter!

Min lagkamerat på vests stol ved det andre bordet meldte inn 3 ruter etter samme start som hos oss. Da sa selvsagt øst 5 ruter over nords 4 spar, og 5 ruter fikk de spille. Spillefører spilte på et tidspunkt kløver til knekten som dro esset, og senere falt kløver dame under kongen. Tolv stikk, Ø/V + 420.

Mot 4 spar ved vårt bord kom ruter ut til honnør hos vest. Han skiftet til trumf. To store trumf ble fulgt av ruter til stjeling og hjerter fra syd. Nå fulgte vest opp med enda en feil i en rekke av feil i dette spillet da han la liten hjerter. Knekten dro kongen og nå stod kontrakten! Øst kunne ikke fortsette med ruter, det gir stjeling hos syd og avkast av en kløver (eller hjerter) fra nord. Hvis øst spiller hjerter vil senere en hjerter til stjeiing ta ut vests siste og forsvarets siste hjerterhonnør, og syds hjerter 10 blir godspilt og gir avkast for en kløver. Aktuelt skiftet øst til kløver da han var inne på hjerter konge - det var altså for sent for forsvaret uansett på det tidspunktet. Kløveren gikk til damen, og det ble bare tre røde tapere, N/S +420.

Med 420 ved begge bord i forskjellig retning ga spillet 13 IMP. Dette var et slikt spill som når man leser opp sier begge par 420 og så tror man det er uavgjort spill, men så oppdages litt senere at det faktisk var dobbelscore 840!

Vest hadde tre sjanser i dette spillet. Først kunne han meldt, og de ville funnet 5 ruter. Så fikk han to sjanser i motspillet. Selvsagt bør 4 spar betes. Vest kan skifte til kløver i andre stikk, da har de fire enkle motspillsstikk. Det er kanskje ikke så fristende med kløverskift fra tieren med A-9 hos syd. Men han fikk en sjanse til. Idet hjerter ble spilt fra bordet kunne han gått opp med esset og spilt kløver med bet som resultat. 

Scorene rundt omkring salen var noen få +420 til N/S, noen som gikk bet i 4 spar, og en ganske lang rekke med 5 ruter-kontrakter med 11 og 12 stikk samt en enslig +920 til Ø/V for en sprek og heldig 6 ruter. 

Med hjerter ut mot 4 spar bør det bli bet på denne måten: 

Vest vinner med hjerter ess og legger ned en stor ruter. Med singelton hos blindemann bør det nå være Lavinthal som gjelder, øg øst legger ruter 2, verdens minste ruter...og da bør vest skifte til kløver. Da har de beten idet de kommer inn andre gang i hjerter.

Ved et bord hvor det kom hjerter ut mot nords 4 spar tok vest for esset, så tok han en ruterhonnor og tenkte kanskje ikke på Lavinthal, for han fortsatte med hjerter dame og nok en hjerter. Nå blir det verken innspill av øst, eller godspilling av hjerter 10, men 4 spar fyker hjem også etter denne starten.

Spillefører stjeler i tredje runde hjerter, og øst følger med liten så han har igjen kongen, bordet har singel tier. Forsvaret har tre stikk og ser ut til å måtte få ett stikk i kløver også. Det får de ikke.

Etter å ha stjålet i tredje runde hjerter spilles ruter til stjeling fulgt av alle trumfene. Før den siste ser det slik ut:

På spar 7 er øst ferdig. Kaster han hjerter konge forsvinner kløver 9, og bordet står. Hvis øst kaster kløver knekt forsvinner hjerter 10 fra syd og liten kløver fra nord tar med seg singel konge og kløver dame gir det tiende stikket. 

 

 

 

 

Mer enn ett overstikk...

I forrige innlegg her i bloggen kunne du lese om hvordan et vanlig spill ga 1 IMP pga. ett enkelt overstikk i en standard utgang. Slik kampen hadde utviklet seg var 1 IMP akkurat vinnermarginen da lag ZIMMERMANN vant SPINGOLD-finalen mot lag STREET!

Artig kanskje, men det er egentlig tull å se slik på det fordi det ble spilt hele 60 spill i finalen, og en rekke andre spill ga små-IMP begge veier.

Her får du et spill som må sies å ha vært mer avgjørende, for her stod veldig mange IMP på spill.

Hva er beste kontrakt med disse kortene?

Hvis jeg forteller at kløver knekt faller er det lett å telle nok stikk til at storeslem står. De står i så fall 7NT, det er faktisk med syv kløverstikk 16 stikk!

Men lilleslem i ruter eller kløver ser bedre ut, normalt, og har sjanser selv om kløveren ikke ir full uttelling.

I praksis blir det sjelden rolige meldingsforløp når man har slike kort. Og her hoppet syd til 4 spar så snart han fikk sjansen.

Lag STREET endte som Ø/V i 5 ruter. Det kunne se litt skummelt ut, for slem står ofte, men å være i utgang kunne godt slik det var ha gitt dem et kanonspill hvis ikke lagkameratene hadde tråkket feil ved det andre bordet.

ZIMMERMANNs Gawrys-Klukowski som Ø/V hadde først hadde meldt seg opp i feil kontrakt slik kortene satt fordelt:

Som du ser i meldediagrammet, meldte Ø/V 7 ruter som ikke på noen måte er tullette, men…

Den storeslemmen går galt om det kommer spar ut, inntaket til kløverstikkene blir tatt bort siden øst er renons i kløver. Storeslem i ruter kan ikke vinnes med mindre det spilles ut noe annet enn spar.

Etter spar ut mot 7 ruter vil vel spillefører ta A-K-Q i kløver og kaste tre hjertere fra hånden, så forsøke hjerterfinessen. Den går for så vidt, men syd kan trumfe – en bet.

Kontrakten 7NT ville enkelt blitt vunnet siden kløveren går. Det står ikke i 7 kløver spilt av vest hvis nord finner hjerter i utspil, for syd kan stjele utspillet. Og det blir altså bet i 7 ruter om det kommer spar ut.

Men nord ville det annerledes da han stampet i 7 spar over 7 ruter!

Der fikk N/S kun syv trumfstikk, og seks doblede bet ga +1400 til Ø/V!

Da STREET sitt Ø/V-par altså spilte 5 ruter og vant den akkurat og noterte +600 som Ø/V ga spillet (+600, og -1400) 13 IMP til lag ZIMMERMANN.

Om nord hadde besinnet seg og syd spilt ut spar mot 7 ruter ville det blitt +100 til N/S i stedet, og dermed 12 IMP til lag STREET (+100 og +600). Med andre ord, den siste avgjørelsen kostet 13 IMP ut i stedet for 12 IMP inn om nord sier pass, og det er en megasving i kampen, 25 IMP!

Det må tas mange ekstra overstikk for å ta igjen slikt…

Overstikkene teller ikke i lagkamp. Eller?

Det er korrekt at man ikke skal fokusere for mye på overstikk og slikt i lagkamp. Et lite, ekstra stikk teller relativt sett lite i den turneringsformen. Det er i parturnering at forskjellen på for eksempel +660 og +690 kan være dramtisk stor. I lagkamp utgjør det kun 1 IMP. 

At overstikkene aldri betyr noe er imidlertid feil. Ekstra overstikk gir IMP det og, og å ta med seg den andre beten når motparten allerede har gått bet og du er ganske fornøyd gir som regel også ekstra IMP. Men å bruke for mye energi på sånt når det spilles IMP er ikke så lurt, det er bedre å fokusere mest på de store spillene, utganger og slemmer. 

Hvis en lagkamp er jevnspilt kan det imidlertid være slik at en rekke spill hvor ett ekstra stikk var mulig kunne avgjort kampen. I SPINGOLD-finalen forleden vant lag ZIMMERMANN mot lag STREET, og seiersmarginen var kun 1 IMP etter at kampen ble avsluttet med syv uavgjorte spill!

De som taper sånne kamper klarer ikke la være å se på spillene hvor det ene IMP'et eller kanskje to-tre IMP forsvant i spill som da de forekom virket uinteressante.

Det spillet vi tar med i dag er et spill som ville vært uhyre viktig i parturnering, og akkurat i den nevnte lagfinalen fikk det også betydning.

Begge lag var i 3NT. For lag ZIMMERMANN spilte øst utgangen, mens lag STREET fikk kontrakten på vests hånd.

Der øst spilte kontrakten valgte syd å spille ut spar. Da la spillefører liten fra vest og kongen vant stikket. Tilbake kom hjerter konge som ble stukket med det samme. Siden kløverfargen satt så snilt stod resten, 12 stikk og +690 til lag ZIMMERMANN.

Der vest spilte kontrakten kom hjerter konge i utspill. Det er egentlig ikke noe poeng å lasjere, for å bryte forbindelsen som jo er poenget med å lasjere hvis du må slippe dem inn vil fungere kun om hjerteren sitter 7-2. Dessuten ser det for spillefører ut som om en vellykket sparfinesse må til for å få ni stikk - spillefører vet jo enda ikke at kløveren er så medgjørlig - og om sparfinessen tas vil jo nord komme inn om han har kongen. Og han har neppe dobbel hjerter.

Så spillefører stakk med det samme. Det var 1+1+4+2= 8 sikre stikk. Sparfinessen kan det imidlertid ventes litt med, for kløveren kan jo gi uttelling. Og det gjorde den.

Spillefører stakk altså med hjertere ess og spilte kløver til honnør fra syd og kongen hos vest. Så ruter til bordet og mer kløver. Da den andre honnøren kom fra syd hadde spillefører elleve enkle stikk, og en farlig sparfinesse behøvdes ikke. Han tok stikkene sine, elleve enkle, men han kunne fått tolv stikk. Idet alle kløverstikkene og ruterstikkene er tatt ser det slik ut:

Nord er moden for innspill i hjerter, men det er ikke helt sikkert spill å gjøre det. På det siste stikket, idet de skulle ned på tre kort kastet nord hjerter 10. Han hadde underveis også kastet en spar. Det er klart at en lur spiller på nords plass kan ha blanket spar konge, og så sitter han igjen med Q-7 i hjerter i stedet for singel dame. I så fall må spar konge toppes ut for å få tolv stikk. 

Men hvis sitsen i sluttposisjonen leses korrekt spilles hjerter til nords dame som blir det eneste stikket forsvaret får. Nord må avslutte med spar unna kongen til vests A-Q, tolv stikk og uavgjort spill.

Siden spillefører tok "kun" de elleve sikre og noterte +660 tapte lag STREET 1 IMP på spillet. Akkurat det ene IMP'et tapte de kampen med og...

I neste innlegg her i bloggen skal du får se et mer typisk lagkampspill fra SPINGOLD-finalen, med vanskelige avgjørelser på høyt meldetrinn hvor haugevis med IMP stod på spill.  

  

Når det går helt galt...

Av og til når man spiller lagkamp og et spill har gått helt galt ved begge bord sier man slikt som: «Ja-ja, like greit at når det gikk galt så gikk det galt for begge parene». Det er sant nok, men går det riktig galt ved begge bordene kan det bli så mange IMP at det blir like dyrt som to store tapsspill.

Det norske laget i U-21 spilte godt i Ungdoms EM. Som nevnt i forrige innlegg her i bloggen kvallet de til VM med 7.plass i mesterskapet som ble avsluttet tirsdag. Derfor føles det ikke helt riktig å dra frem et av de største svingspillene i EM, fra en av U-21 lagets kamper, og det spillet gikk ikke i norsk favør.

Unnskyld, men det må frem det og selv om vi liker helst å skrive om norske gladspill. Men for å utvikle seg videre bør spillerne også ta seg tid til å se på spill som gikk galt.

Noen ganger er det tilfeldigheter som avgjør store svingspill, og det kan kanskje ha mest flaks og uflaks å gjøre. Det blir store marginer i poeng, men små marginer i det man gjør, og det føles ikke alltid som om man gjorde noe veldig galt. Samtidig som man skal glede seg over suksesser er det å skyve fiaskoer under teppet galt, for man lærer kanskje mer av å se på ting som kanskje kunne vært gjort bedre en det som ble gladspill. Litt tvilsomme aksjoner av flere av lagets spillere kan føre til grusomme resultat. Man må etter stygge tapsspill tørre å spørre: Kanskje kunne noen annet kunne vært gjort?

I kampen mot Danmark ble det skikkelig tut og kjør. Det har nok litt med kortene å gjøre, men ville kort forteller kanskje ikke alt. Ved det ene bordet ble det i fire av tolv spill spilt doblede kontrakter som føk hjem, to av dem med overstikk! Dessverre gikk tre av disse «postnummer-scorene» i dansk favør. Her er det mest kostbare, og du får først kun syd sine kort. Ikke se på det fullstendige diagrammet før du har tatt stilling til de ekle problemene syd måtte løse.

Giver nord, N/S i sonen

Den norske syd så makkeren åpne med 1 kløver før øst spratt innpå med 4 spar. Syd føler seg litt robbet, for med denne fine fordelingshånden er det mulig det er N/S som har kortene. Men det er kun 6 HP. Kan eller bør han melde noe nå?

Noen vil sikkert hevde at pass er korrekt, men det behøver det selvsagt ikke være. Og det var på en måte best å melde hvis en ser på hva som er maks score på spillet (se nedenunder, om litt).

Noen meldte kun 3 spar som øst og da kunne syd strekke seg til enn negativ dobling, men noen passet med syds kort over 3 spar også. Der syd fikk 4 spar i fjeset, passet de fleste med syds kort.

Den norske syd sa 4NT – to steder å spille. Da gikk det 5 spar fra vest og pass, pass tilbake til syd. Hva nå?

Syd var fortsatt ikke utmeldt og doblet. Nord sa 5NT - velg en kontrakt på seks-trinnet - og syd sa 6 ruter før vest meldte 6 spar! Fart og spenning må man ha lov å si. Da det kom tilbake til syd doblet han før det endelig gikk pass rundt.

Hva bør syd spille ut?

Ruter ess, eller singel kløver er vel alternativene. Det er en slags leveregel som sier «ikke spill ut singelton mot slem hvis du har ett ess selv». Det er dog mot «vanlige» slemmer hvor motparten helt sikkert har gode kort, for da har veldig sjelden makker esset i din singelfarge siden du har ett ess selv. Men dette er ikke en sånn vanlig slem, makker har jo åpnet! I dette spillet er det nesten litt usikkert hvem som egentlig stamper, men det ser vel ut som det er motparten som har gjort det.

Det ble til at syd spilte ut sin single kløver, men da fikk han et sjokk i det blindemann kom ned:

Spillet i 6 spar var etter kløver 2 i utspill over på sekunder, spillefører kunne tatt fjorten (!) stikk totalt etter å ha tatt ut trumfen. Ett doblet overstikk ga den uvanlige scoren +1310 til Danmark. Nitrist siden N/S har fire stikk i rødfargene å hente og kunne tatt tre doblede bet.

Hva som er rett og galt i meldingene avhenger ikke bare av det teoretiske, men hva som skjer videre i spillet.

Det var på et vis rett å være med over den direkte sperremeldingen 4 spar, for i teorien er det en bet i 4 spar, mens 5 ruter og 5 hjerter står N/S. Den mest vanlige scoren var imidlertid +510 til Ø/V, tretten stikk i 4 spar etter kløver ut, i et spill hvor N/S altså kan ta fire motspillsstikk.

Og det var rett å melde over 5 spar og, forutsatt at man ikke finner utspillet mot den kontrakten. Men å melde slem N/S er feil i teorien siden 5 spar er to bet og 6 ruter/hjerter en bet. Så ble det noen sekunder plutselig rett å melde 6 ruter, for N/S fikk på en måte motparten dit de ville da Ø/V gikk i 6 spar. Men det utviklet det seg til et skikkelig katastrofespill når utspillet ikke ble funnet mot 6 spar.

Var kløverutspillet feil?

Det er sjelden riktig å kritisere singeltonutspill, spesielt i den "fargen" makker åpnet med. Men med fasit i hånd er det lett å si at syd burde spilt ut ruter ess. Det er vel noe fornuft i å påstå det også? For ofte står jo det esset, og da har syd mulighet for å finne beste fortsettelse. Det er imidlertid ikke sikkert ruter ess gir stikk, og det må være lov å si at det var litt uflaks at spillet så akkurat sånn ut?

I dette tilfellet ville N/S etter ruter ess i utspill raskt tatt de fire stikkene i rødfargene, +800 til Norge. Utspillet svingte 2110 poeng!

Så over til det andre bordet.

Den norske øst innpå med 3 spar. Det kan neppe kritiseres å hoppe kun til 3 spar i stedet for 4. Det har litt med stil å gjøre. Men hvis man i gunstig sone sperrer veldig aggressivt og ganske ofte smeller til med 3 spar selv med kun sekskorts farge, har det noe for seg å si 4 spar med dette så det ikke blir for stort sprang mellom de hendene man kan ha for en sperremelding på tre-trinnet i gunstig.

Der øst for Norge hoppet til 3 spar doblet den danske syd negativt (take out). Vest høynet til 4 spar, og etter pass-pass doblet Danmarks syd nok en gang. Nord tok ut i 5 hjerter. Etter pass, og pass valgte vest å doble.

Det kan godt være bet i 5 hjerter av og til, men dobling er nok ikke korrekt her. Vest kan ikke regne med noe særlig fra makkeren i rødfargene, og det er høyst usikkert om det er noe å hente i spar. Da er motspillverdiene deres primært i kløver, og der har vest syv-korts farge, så hvor mange kløverstikk han kan få, eller om han får kløverstikk i det hele tatt er usikkert. Hvis det er bet her vil det neppe bli mer enn en bet.

Etter østs sperremelding og vests høyning som presset N/S til fem-trinnet har normalt Ø/V gjort nok. Heller enn å doble kunne de vurdert å stampe i 5 spar, men det blir det vest som bør ta stilling til. Øst skal normalt ha gjort seg ferdig med sin jobb idet han sperremeldte på det trinnet han syntes var riktig. Slik det var får det norske paret et dårlig spill også om de passer ut 5 hjerter.

Danskenes 5 hjerter doblet stod i røyk og damp. For sikkerhet skyld ble det ett doblet overstikk etter at øst spilte ut spar ess og skiftet til ruter. Idet knekten kom på fra vest i første stikk tok øst det som høyt kort, Lavitnhal for høyeste rangerte farge - ruter. Spar knekt så unektelig ut som et "høyt" kort, men det var altså den laveste sparen vest hadde. Akkurat dette er et eksempel på litt feil bruk av, eller litt rigid tenking om Lavtinthal. Slike signaler er ikke alltid enkle å lese, et tilsynelatende lite kort kan være makkerens høyeste, og et kort som ser stort kort kan være det laveste han har! Tipset mitt er å se på hele motspillet først på en logisk måte, så hvis man fortsatt ikke er sikker på hva som bør gjøres vurdere om makkerens signal er tydelig. Signaler kan være viktige, men ikke la dem styre motspillet helt og overstyre sunn logikk. Og i dette motspillet bør øst tenke at ruterstikk kan ikke forsvinne noen steder, hvis Ø/V har ruterstikk. Så kløverskift er logisk. Vel, det var altså "kun" om overstikk, eller ikke... 

Danmarks 5 hjerter doblet med tolv stikk ga +850 og med dobbelscoren +2160 for doblet utgang en vei med overstikk og doblet slem den andre veien med overstikk innkasserte de hele 20 IMP for dette spillet.

Klare for VM (U-21)!

Norges lag I U-21 sikret VM plass med 7.plass i sin klasse etter tre store seiere og ett stortap (mot Danmark) den siste spilledagen i Ungdom EM i Veldhoven, Nederland.

Laget i U-21 bestod av Arne Osnes Devik (20), Are Borgar Landsvik (18), Anders Brogeland (17), Magnus Sætre (18), Thomas Tøsse (18) og Christian Fredrik Johnsen (18).

Deres innsats må absolutt sies å være godkjent og det blir spennende å følge dette laget i VM.

KLARE FOR VM! Bak fra venstre, Arne Osnes Devik, Anders Brogeland, Magnus Sætre og Thomas Tøsse. Foran: Christian Fredrik Johnsen (i midten) og Are Borgar Landsvik. (for ordens skyld, laglederne Lars Eide og Sten Bjertnes som flankerer bakerste rekke, og Kristian Barstad Ellingsen foran til venstre er ikke under 21...)

Også U-26 klassen avsluttet sitt mesterskap tirsdag. I den klassen ble det for Norge 14.plass blant 18 nasjoner. Det må nok sies å være skuffende, forventningen var nok mye høyere.

Uten å vite noe sikkert kunne det se ut som om de etter hvert mistet troen på det hele, og de avsluttet med fem strake tap. Det får gå, spilt er spilt. Nå er det bare å gå videre å dra nytte av erfaringen de har fått. I enkeltkamper viste spillerne på U-26 at de har nivået inne, for eksempel i kampene som ble vunnet mot Polen og Nederland som begge luktet på medalje.

Klassene U-26 Women og U-16 avsluttet sine turneringer i helgen. Yngstelaget slet lenge med å vinne kamper, men de avsluttet glimrende med tre strake seiere.

For laget i kvinneklassen var det motsatt, og det er grunn til å tro at spillerne satt igjen med en litt ekkel følelse rett etter spillingen siden de ledet store deler av turneringen. Tre tap til slutt ødela. Også de viste med all mulig tydelighet at de har nivået inne, men avslutningen stod ikke i stil med innsatsen i mer enn to tredeler av mesterskapet. En bør huske at flere av spillerne på det norske laget i kvinneklassen var debutanter.

Når en skriver om mesterskap og har fokus på norske spilleres innsats vil man helst skrive om gladspill. Men for å utvikle seg videre bør spillerne også ta seg tid til å se på spill som gikk galt. Unnskyld, men vi tar i det neste innlegget her i bloggen med et spill hvor det gikk veldig galt for de VM-klare U-21 spillerne.

Erik Berg ordner tryllebet

Her er et spill fra Roth Swiss Teams under det amerikanske mesterskapet hvor Erik Berg kombinerte logikk og "table feeling" i motspill og fikk satt en verdensklassespiller på prøve. Kanskje burde spillefører løst oppgaven, men det tar ikke bort noe fra den fine prestasjonen dette motspillet er. 

Meldingene gikk slik:

Soillefører la liten ruter på den utspilte damen.

Hva tenker du om dette motspillet?

Du skal få en tilleggsopplysning. Idet øst sleminviterte med 5 hjerter tenkte vest litt før han slo av med 5 spar. Har det noen betydning?

Ja, det har det.

Dette er en sånn liten nyanse som ikke går an å dra noen slutninger av hvis det spilles online. Online kan det hende vest ikke tenkte i det hele tatt før han sa 5 spar, han kanskje var en tur på kjøkkenet for å hente seg en kopp kaffe, eller noe i den retningen...

Det er aldri 100% i slike tilfeller ved bordet heller, men der er det dog mindre tvil hvis man har litt "poker/tabel feeling i kroppen; vest hadde lyst til å si 6 spar!

Berg tenkte slik: Jeg vet pga. meldingene at vest har minst fem spar og minst seks kløver. Og han er renons i hjerter, nord må jo ha sekskorts farge. Så enten har vest 5-0-2-6, eller 5-0-1-7 og nord har følgelig 2-6-4-1, eller 2-6-5-0 fordeling. Siden vest hadde litt lyst til å melde slem, uten ruter ess og uten trumf dame må han nesten ha singel ruter. Og da er makker renons i kløver!

Berg stakk over med ruter ess selv om det altså fører til at kongen gir stikk, og så skiftet han til kløver. Slik så hele spillet ut:

Ruter ess tok altså første stikk selv om spillefører ikke dekket med kongen, og kløver tilbake ga nord en stjeling. 

Nå måtte spillefører tippe sparen. Han spilte spar konge og så tieren komme på, men hvem har flest spar av nord og syd, han med renons i kløver (nord), eller han med tre kløver? 

Spillefører dro spar knekt til liten og Esset i håpe om at de gjenværende sparene satt 2-2, en bet.

En tryllebet, vil jeg si.