Nasjonale turneringer

Det har vært en del internasjonal bridge i de siste, og mer blir det med EM for nasjonslag i Danmarki slutten av denne måneden, US Summer Nationals og senere, i høst World Series (bridgeolympiaden) i Argentina.

Samtidig foregår det hele tiden bridgeturneringer over hele landet. I helgen arrangerte Engerdal BK Femund bridgefesitval med par og lagturnering. Link til resultater og spill finner du under "Resultater" på NBF sine side. 

I denne festivalens parturnering gikk arrangørklubbens Frank Foss - Jo Gaute Åsgård til topps. 

Her er et spill fra turneringen hvor en kan undre litt på hvorfor noen fikk ni stikk i 3NT, for enten burde det vel bli bet, eller flere stikk en ni?

N/S har 25 HP til sammen og to balanserte hender. Da er det helt naturlig å havne i 3NT. Ett par spilte dog delkontrakt i spar og fikk ni stikk. Plus 140 ga akkurat middels,for halvparten av de andre N/S-parene spilte 3NT med en bet, den andre halvparten fikk ni stikk i 3NT. 

Ø/V kan starte med fire hjerterstikk. Deretter frir forsvaret seg i ruter eller kløver, og spillefører har ikke nok stikk utenom ruteren. Selv om sparen løser seg med full uttelling blir det kun 4+0+1+3 = 8 stikk. Følgelig må ruterfinessen gå for å kunne vinne utgangen. Det gjør den ikke, så går det omtrent slik blir en bet. 

De aller fleste var dog i 3NT med syd som spillefører etter 1NT i åpning. Og da var det ikke opplagt å spille ut hjerter. Å unngå det farligste utspillet er jo alltid gunstig og gir ofte en sjanse. Men her er det vel ikke lett uansett, om da ikke vest kommer inn på ruter konge og ikke finner hjerterskiftet. Med tre ruterstikk er det 2+0+3+3, så sparvalget må fortsatt løses. 

Det en kan lure på er hvorfor det ble akkurat ni stikk ved fire bord. Ved to av dem kom ruter ut fra vest. Det gir to ruterstikk og syv i alt. Så ved de bordene ble antagelig utgangen vunnet vet at spillefører med to ruterstikk i boks løste sparen og fikk 4+0+2+3 = 9. 

De andre som vant 3NT med ni stikk fikk spar ut fra vest. Da blir det fire sparstikk og åtte stikk i alt med kun ett i ruter. Så ruterfinessen må prøves. Idet den går galt er det vest som avgjør alt: det blir bet med hjerterskift, men det bør vel bli overstikk om han ikke spiller hjerter i det kritiske øyeblikket? Men det var altså ingen som fikk overstikk, og det kan man vel heller ikke forvente i en utgang som i teorien bør gå en bet. 

Et av parene som vant 3NT og fikk 62,5% for det var vinnerparet.

God norsk innsats i online damemesterskap

I helgen gikk 1st European Online Womens Teams Championship av stabelen. Det foregikk på Realbridge. Det deltok 48 lag som spilte 10 kamper grunnspill før lagene etter plasseringene ble delt inn i finalpuljer. De var med fire lag med norske spillere.

Til A-finalen gikk NORDEN (Ann Karin Fuglestad, Liv Marit Grude, Marianne Harding, Torild Heskje, Gunn Tove Vist, Bodil Nyheim Øigarden) og VIKING GIRLS (Virginia Chediak, Gunn Helness, Åse Langeland, Erleta Plana, Ranja Sivertsvik, Maren Idland Sægrov, Ingunn Uran, Ida Wennevold).

Begge lagene gjorde det godt i A-finalen. VIKING GIRLS endte på 4.plass og NORDEN kom rett bak dem på 5.plass. Et tysk lag gikk helt til topps.

Mer om mesterskapet kan du finne ut på mesterskapssiden, her, eller du kan se alt som skjedde i hvert enkelt spill ved å gå inn på Realbridge, her. 

A-finalen startet glimrende for VIKING GIRLS. Her er kortene Ingunn Uran fikk utdelt som vest med nord som giver og ingen i sonen:

Nord passer og makker på østs plass åpner med 2NT, 20-21. Hva tenker du om dette? 

Med en god syvkorts farge er det vel klart at slem godt kan stå selv om makkerparet har mindre enn 30HP til sammen. Ingunn overførte til hjerter og avga en sleminvitt. Ved begge bord startet det med 2NT og 3 ruter fra vest, og ved begge bord doblet nord for ruterutspill.

Da makker Ida Wennevold var med på notene over sleminvitten ble det så Ingunn spurte om nøkkelkort. Øst viste fire, altså de tre andre essene og trumf konge. Da vest vest at en ruter kan kastes på spar ess. Ingunn gikk nå på med 5NT som spør om konge(r) og antyder at storeslem er mulig. Da øst viste kløver konge visste vest om tolv sikre stikk. Hvis øst også har spar dame eller kløver dame står det tretten stikk, eller øst kan ha noe i kløver eller spar som kan godspilles med å stjele et kort i fargen. Ingunn satset: 7 hjerter! 

Slik var hele meldingsforløpet:

Og slik så hele spillet ut:

Det var enkelt å vinne alle stikkene her, kløveren lot seg godspille med kun en stjeling. Merk at selv med skjevere kløversits går det helt fint å vinne tretten stikk, +1510.

Ved det andre bordet satt Chediak-Sivertsvik mot 4 hjerter! Dermed ga spillet 14 IMP i favør VIKING GIRLS

 

 

Bridge i ørska

Det har vært hektisk både i Norge og andre steder med mange store turneringer og mesterskap. Det neste internasjonalt er EM for nasjonslag som spilles i Herning, Danmark i tiden 24.juni til 4.juli. Mer om det og informasjon lagene som er tatt ut til det mesterskapet og link til mesterskapssiden finner du her.

Etter det er det både EM for nasjonslag i juniorklassene, og deretter åpent VM for juniorer som foregår i Wroclaw, Polen. Det kan du lese mer om her.

For mange proffene blir det også en tur over dammen til Nord Amerika for å spille US Summer Nationals som denne gangen foregår i Toronto, Canada i juli.

Og i høst blir det World Bridge Series (bridgeolympiaden) i Buenos Aires, Argentina.

Mens vi venter på alt det der og andre turneringer tar vi et lite tilbakeblikk på et mesterskap jeg selv spilte i mai, i Asia Pacific Congress i Bangkok.

Det er mange måter å vinne på i bridge, og ikke alltid er det god spilling som lykkes. Jeg kunne nok dratt fram noen gode spill, såkalte skrytespill, men det får bli en annen gang. Vi tar heller med en merkelig historie om hvordan det kan gå når helt ville feil skjer, og det likevel går bra. Det må vel være lov å nevne at vi totalt spilte 396 spill, så det var ikke sånn som det her hele tiden...

Om man er uvel og må spille bridge kan det ble vanskelig. Det var situasjonen for meg i Bangkok da jeg og tre andre fra New Zealand spilte i den transnationale lagturneringen. Allerede andre dagen (av 8 spilledager) ble det for mitt vedkommende en kraftig magesjau som varte i 6-7 dager, og mot slutten var det en fortumlet bridgespaltist uten energi som måtte spille 10 timer for dagen på vårt firemannslag.

Det gikk forbløffende bra, dog med svært hyppige toalettbesøk, noe jeg skal spare deg for detaljene om...

Men det kan bli noen rare spill når det er slik, man spiller egentlig i ørska. Spillingen var liekvel ganske bra, og når den er det er det merkelig hvor ofte man har flaks og lander på beina når unormale ting blir gjort. Det er ingen logisk grunn til at man skal ha flaks fordi spillingen ellers er ok, men all erfaring tilsier at om spillingen generelt er dårlig blir det nesten alltid katastrofespill om noe merkelig blir gjort.

I sluttspillet (semifinale og finale( hadde jeg først en helt vill og totalt misvisende melding i et enkelt og vanlig spill - men jeg var helt i ørska. Slikt kan skje når man er ganske utafor fysisk, og som oftest skjer det med normale kort, faktisk. For da slapper man kanskje litt av, «endelig et enkelt spill», liksom.

Jeg plukket opp en ganske balansert, god og skarp 18 poenger med en dobbelton, og åpnet med 1 kløver. Makker sa 1 hjerter, og med god firekorts hjerter sa jeg 4 hjerter. Makker gikk videre, og jeg våknet ikke før han sa 6 spar. Ja, han sa 6 spar, ikke 6 hjerter...

Forklaring: vi bruker overføringssvar på 1 kløver, og det var borte for meg et øyeblikk. Jeg hadde altså ikke vist firekorts hjerter, men firekorts spar og renons i hjerter!

Huttetu...

Men flaksen var i alle fall der, for jeg hadde firekorts spar også (4-4 i major) så trumfstøtte til makkers var på plass. Så kontrakten viste seg å være grei nok selv om makker fikk sjokk idet en helt annen blindemann ble lagt opp enn det han regnet med. Og 20-åringen på andre siden av bordet spilte slemmen godt, tolv stikk og +1430. Det var gevintsspill siden de stoppet i utgang ved det andre bordet.

Griseflaks...

En om mulig enda verre melding ble avgitt ganske tidlig i et senere sett som hadde startet bra. Jeg satt nord med vest som giver og alle i sonen. Vest passet. Min hånd hadde 8 HP, sekskorts par, singel hjerter, fire ruter og dobbel kløver. Jeg vurderte å åpne med 3 spar, men det var i sonen, og kanskje ingen grunn til å «pushe» for mye. Så jeg åpnet med svake 2 spar. Godt å ikke ha minimum av og til...

Men det var en helt annen hånd jeg hadde, kortene mine var feilsortert. Det ble oppdaget like etterpå da nestemann doblet og makker støttet sparen til tre-trinnet. To av mine kort var feilplassert! En av de to kløverne var en spar, og den single hjerteren var ikke hjerter, men en liten ruter. Jeg hadde åpnet med tidenes merkeligste svake 2 spar med dette:

Herreminhatt.

Men meldingsforløpet var ikke over, og med sparstøtte fra makker var det bare å melde mye mer. Over makkers støttemelding på tre-trinnet passet han til høyre, og jeg sa 4 spar. Dobleren sa 4NT, «to steder å spille». Makker passet, og han til høyre sa 5 kløver. Med minst et par par stikk ekstra for min første melding måtte det meldes mer: 5 spar!

En gylden "regel" er egentlig at når man har sperremeldt så skal man ikke melde mer senere. Men her ble det altså meldt og meldt, for kortene var jo helt annereldes enn det de tre andre ved bordet trodde.

Øst doblet 5 spar før det gikk pass rundt. Makker la opp de et par perfekte honnører, og hele spillet så slik ut:

I 5 spar doblet var det bare en taper i ruter og en i kløver, elleve stikk og +850.

Ta en titt på østs kort, han må ha følt seg fullstendig robbet som satt med AKQ i to farger og esset i ruter også, til sammen 24 HP! Og han som hadde åpnet med svake 2 spar ble plutselig helt gal og var med til fem-trinnet etterpå!

Hjerterutspillet ble stjålet, to runder trumf og så ruter. Øst fikk et rimelig kraftig sjokk da andre runde kløver ble stjålet, og jeg kunne bare si «sorry», som jeg selvsagt ikke mente så veldig...

Ved det andre bordet åpnet nord med 4 spar som en normal person. Syd var ikke med til 5 spar. Mine lagkamerater som var klart bedre enn oss i grunnspillet var skuffet over sin avgjørelse i dette spillet siden de frivillig meldte seg opp i 6 kløver som gikk en bet, +100. Men denne gangen ga det 14 IMP inn med resultatet fra vårt bord som vi leverte sammen med en «crazy» historie.

Griseflaks igjen, og de to verste meldingene i løpet av 8 dager med bridge ble til to deilige gevinstspill.

Norgescup online, 2024-2025

NBFs Norgescup online er en ny satsing av bridgeforbundet, og det ser ut som noe som mange kan ha glede av. Opplegget er for å gi NBFs medlemmer et godt turneringstilbud på nett.

NorgesCupe'en er godt annonsert flere steder, bla. på NBF sine sider, men vi nevner det her i bloggen også. Alle informasjon, påmeldingslenker osv. finner du her.

NBF arrangerer disse partneringene over et helt år fra den første turneringen 22.juni til juni 2025. Det skal spilles ti parturneringer på Realbridge.

De seks beste resultatene teller i sammendraget, så om man satser på sammendraget og får et dårlig enkeltresultat kan man bare gå på med krum hals og spille mer, og så kan de dårligste resultatene strykes. Men en kan også spille så mange eller få turneringer man vil og eventuelt delta bare i enkeltturneringer.

Det blir premier for hver enkelt turnering (20% av feltet), og bra pengepremier i sammendraget. 

Så her er det bare å melde seg på! Du kan spille selv om du har ferie og er på hytta eller i utlandet. "Online is everywhere" som man sier, så dette er virkelig noe for de bridgefrelste som liker godt å spille online. 

 

 

 

Fra lagfinalen: Omtrent som en boksekamp

Mot slutten av lagfinalen så det ut til at Bergen AK 2 (Høyland) skulle kunne sikre sølv bak de suverene norgesmestrene Bergen AK 1 (C.Bakke). Men bergenserne snublet i siste runde og gikk på et stort tap mot arrangørens lag, BK Missklikk. Dermed benyttet både Heimdal BK 1 (Austberg) og Kristiansands BK (Olsen) seg av anledningen og smatt forbi og vant henholdsvis sølv og bronse. Så det ble ikke engang medalje på medaljegrossistene fra Bergen.

I nest siste runde møttes Heimdal BK 1 (Austberg) Bergen AK 2 (Høyland). Sistnevnte lag vant den kampen klart og så ut som om de da hadde sikret medalje i alle fall, men nei. I denne kampen var det jevnt ved halvtid etter noe som lignet en boksekamp. Det smalt begge veier, enorme svingspill pga. voldsom satsing og skumle kort. Her er et eksempel:

Det står i 5 spar N/S. Heimdal BK sitt Ø/V par landet imidlertid i 5 kløver som ble doblet. Det er en mye dårligere kløverkontrakt enn ruterkontrakt, men det står ofte i 5 kløver. Med skjev kløversits skar det seg, to bet og Bergen AK +500.

Ved det andre bordet hoppet Svein-Olai Høyland (øst) til 4 ruter over nords åpning 1 hjerter. Syd meldte 4 spar, vests sa 5 ruter, og nord 5 spar. Høyland hadde til en melding til: 6 ruter! Ikke unaturlig doblet syd, han hadde tross alt to ess og en makker som hadde åpnet! Men lilleslemmen stod, N/S fikk kun ett hjerterstikk. Så det ble Bergen AK 2 +1540 som sammen med +500 fra det andre bordet ga uvanlige 19 IMP!

Et slikt spill må nødvendigvis gi mange svingspill rundt omkring. Det står jo elleve stikk i spar N/S også, og mange N/S-par fikk spille sparkontrakter. To par noterte +1540 Ø/V i 6 ruter doblet. I tillegg til S.O. Høyland - Eide noterte Helgemo-Bakke den gladscoren. Slik så resultatene ut for hele feltet:

Foruten en 11 IMP'er og en 12 IMP'er ble det mot slutten av runden to megasvingspill til, 15 IMP og 16 IMP, begge i favør av Heimdal BK 1. Her er det ene spillet:

Austberg-Rasmussen meldte som Ø/V 6 ruter. Lilleslemmen bød på ikke problemer i spilleføringen, det ble en spartaper. Heimdal +1370.

Ved det andre bordet hadde det bergenske Ø/V-paret større ambisjoner. De har super tilpasning og første- og andrekontroller over alt. Så de prøvde 7 ruter. Storeslemmen hadde noen marginale vinnersjanser om en ser kun på Ø/V sine kort. Det går bra om Q-J-10 sitter tredje i hjerter slik at fargen gir fire stikk ved å stjele kun en hjerter, og i så fall kan tre spar kastes fra vest på hjerteren. Den lille sjansen fungerer ikke så sparen må løses uten taper. Det kan jo sitte Q-J dobbel i spar, eller en bedre sjanse er singel dame eller knekt hos en motstander, slik at honnør feller den single honnøren og finesse tas over honnør tynt fjerde hos den andre motspilleren. Slik satt det ikke, og det ble en velfortjent bet i den for hardmeldte storeslemmen. Heimdal +100 og 16 IMP til trønderne.

Runden endte 42-41. Det skjer jo av og til at det blir svingspill med 15-16 IMP eller mer, men det er ikke så ofte at det blir tre sånne megasvingspill i en halvrunde.

Soleklar seier til Bergen AK 1 (C. Bakke)

Christian Bakke, Geir Helgemo, Tor Eivind Grude, Thomas Charlsen, Thor Erik Hoftaniska og Martin Andresen hadde mot slutten ingen problemer med å forsvare den gode ledelsen de hadde store deler av lagfinalen på Storefjell. Det ble en suveren seier, og seiersmarginen til nr. 2 var på hele 22,2VP!

I forrige innlegg antydet vi at det godt kunne bli dobbelt BAK da Bergen AK 2 (Høyland) lå på 2.plass før siste kamp, og de hadde en bra luke ned til forfølgerne. Men slik ble det ikke. Bergen AK 2 fikk i avslutningskampen juling mot BK Missklikk, arrangørens lag. Og det benyttet både Heimdal BK 1 (Austberg) og Krisitiansand BK (Olsen) seg av da de lagene fikk opp store seiere til slutt og smatt forbi Bergen AK 2 med medalje som resultat. 

GULL! Fra venstre f.v. Hoftaniska, Charlsen, Helgemo, Grude og Bakke. Martin Andresen bidro ikke til bildet, men ifølge andre på laget bidro han godt til seieren! (Foto: Thor Simonsen)

Sølv gikk til Heimdal BK 2 med Per Erik Austberg, Arild Rasmussen, Allan Livgård og Terje Aa. 

Bronse ble vunnet av Kristiansand BK med Jan Arild Olsen, Nils Kåre Kvangraven, Helge Stornes, Karl Christian Baumann og Geir Brekka.

Hele tabellen ble til slutt seende slik ut:

Alle enkeltresultater, spill, butler osv. finner du her.

I aller siste kamp kom et interessant spill, spesielt når det gjelder meldingene. 

Det er noen som ikke støtter til 2 hjerter med østs kort etter starten 1 kløver, 1 hjerter. De vil helst ha fire trumf for å støtte. Det har imidlertid blitt vanlig å gjøre det og det har mye for seg å støtte med slikt, kun trekorts trumf, men en minimums hånd som ikke passer til gjenmeldingen 1NT. Og alternativet 2 kløver andre gangen bør helst bety sekskorts farge. Hvis svarhånden er svak kan man med en slik stil ende i 2 hjerter på 4-3 tilpasning, men det er absolutt til å leve med. 

Nå man spiller slik at det støttes ofte med tre trumf i denne posisjonen må man ha et redskap for å finne ut mer om åpningshånden, spesielt om det faktisk er kun trekorts støtte til svareren, eller om åpneren har fire trumf. Til det brukes 2NT som en slags relemelding, spør om mer informasjon. 

Der Charlsen satt vest og Bakke øst startet meldingene slik:

Så langt har øst fortalt at han har kun trekorts hjerter og samtidig at han har femkorts kløver og neppe en helt jevn hånd da med det kunne han ha meldt 1NT i stedet for 2 hjerter. 

Nå støttet simpelthen Charlsen med meldingen 4 kløver - sleminvitt. Deretter fant de frem til slem, og Charlsen tenkte det neppe kunne være noe bedre i trumfkontrakt så han sa til slutt 6NT. 

Det er en ganske hardmeldt men sjanserik slem. Det er bare ti toppstikk (2+2+1+5=10), men muligheter i begge de røde fargene. Sånn som det sitter ordner det seg på flere måter, og da hjerteren etter hvert kommer i spill blir det greit å vinne slemmen siden hjerteren sitter veldig snilt med damen i saks og 3-3 fordeling i mot. 

I kampen ga spillet 13 IMP da Ø/V ved det andre bordet som eneste par stoppet i utgang. Ett par gikk bet i 6 kløver, ett annet gikk bet i 7 kløver. Resten meldte og vant lilleslem. 

Merk at maksimalkontrakten med åpne kort er 7 hjerter, en helt usannsynlig (og dårlig ) kontrakt. Siden hjerterfargen løser seg så fint er det bare å ta en sparstjeling på den hånden med kortest trumf (ekstra stikk) så blir det fem trumfstikk (hjerter) og totalt 2+5+1+5= 13.  

Dobbelt BAK i teten

Før den siste kampen i LAGFINALEN er de to lagene fra Bergen Akademiske BK på første- og andreplass. Bergen AK 1 - C. Bakke har fått opp en stor ledelse og kan tape sin siste kamp og likevel vinne finalen. De trenger faktisk kun 4-5 VP i siste kamp for å sikre NM-tittelen og det er om utfordrerne Bergen AK 2 vinner max i siste kamp. Det skjer neppe at lederlaget snubler så mye mot slutten at klubbkameratene Bergen Ak 2 - Høyland tar seg forbi.

Dermed blir den største spenningen kampen om sølv og bronse. Bergen AK 2 har over 8 VP margin ned til Heimdal BK 1 - Austberg på tredjeplass. Så gull og sølv vil mest sannsynlig gå til Bergen, men en vet aldri. Bak Heimdal er det Kristiansand BK - Olsen som er nærmest, og de må hente inn 6,3 VP på trønderne om det skal blir sørlandsk medalje. 

Bergen Ak 1 - C.Bakke har imponert voldsomt og vunnet fem av seks kamper så langt, og flere av kampene er vunnet med store sifre. Men i runde 5 kom deres eneste tap så langt, og det var mot klubbkamerantene på Bergen AK 2. Det ble imidlertid ikke noe stortap (7,05 - 12,95 VP), men smertet vel litt likevel. Her er et spill som bidro til at tapet ikke ble så stort. Først kan du ta stilling til en hånd, og spørsmålet er hvor aggressivt sperremelder du og din makker i første hånd gunstig sone?

Giver nord. Ø/V i sonen

Pass? Svake 2 spar, kanskje?

Christian Bakke klinket til med 3 spar! Øst doblet opplysende, og Tor Eivind Grude (syd) var med på notene: 4 spar!

Nå var det sannelig ikke så lett for Bergen AK 2 sitt Ø/V par å finne frem til den fine storeslemmen i ruter. Vest meldte 4NT - to steder å spille - og øst sa 5 NT - velg en slem. Vest meldte 6 ruter og der stoppet de og fikk tretten stikk, +1390.

Ved det andre bordet passet nord i første hånd, og Ø/V fikk melde i fred etter 2 kløveråpning fra øst. Hoftaniska-Charlsen meldte med bra styring til 7 ruter. Siden trumfen ikke satt 4-0 var det tidlig "claim" da tre runder trumf kan tas ut før en spar og en kløver kastes på hjerteren. Vests fjerde kløver kan så trumfes med østs siste trumf. Så det ble +2140 og 13 IMP til lederlaget som trolig er norgesmestre søndag ettermiddag. 

Tre av åtte N/S par noterte meldt og vunnet storeslem. Tre andre par var i 6NT, og ett par i 6 ruter mens ett N/S par var alt for forsiktige og spilte utgang. 

 

 

 

  

Siste fra lagfinalen, lørdag formiddag

Først må det nevnes at da vi her i bloggen før lagfinalen startet presenterte lagoppstillingene tok jeg bare en screenshot av det som stod på listen som lå ute på nettet, og da hadde mitt utpekte favorittlag som nå leder kun fire spillere oppført. Det er Bergen AK 1 - Bakke som foruten C. Bakke, Helgemo, Grude og Charlsen har med Thor Erik Hoftaniska og Martin Andresen også, og de har så langt har bidratt godt. Det har alle spillerne på lederlaget, og de leder med finalen 11,7 VP etter fire kamper. Men i siste halvrunde i 4. kamp som ble spilt i morgens klarte Kristiansand BK - Olsen å vinne settet, så Bergen AK 1 sin seier i den kampen ikke ble så stor.

Heimdal BK 1 - Austberg vant sin fjerde kamp med mer. Marginen mellom nr. 1 og 2 ble dermed litt mindre enn vi rapporterte i morges. Det blir sannsynligvis en spennende avslutning på dette mesterskapet. 

Klepp - Undheim som foreløpig ligger sist fikk til en fin seier mot laget som ligger nr. 3, Bergen Akademiske 2 - Høyland.

Alle resultatene finner du her.

 

 

Halvspilt lagfinale

Etter tre og en halv kamp av totalt syv kamper leder fortsatt Bergen Akademiske BK - Bakke. Lederlaget har fått en luke på 13,5 VP til Heimdal BK 1 - Austberg på 2.plass. Det skal imidlertid ikke mye til for at en sånn ledelse blir innhentet, et tap til lederlaget og seier til nr. 2, og det er jevnt. Bergen AK 2 - Høyland følger på 3.plass nesten 14 VP bak nr. 2, og de igjen har fått en luke (14,6VP) ned til fjerdeplassen.

Slik ser det ut så langt:

Som oftest gjør ikke arrangørklubbens lag det veldig skarpt i lagfinaler. Arrangørens lag har friplass og har ikke kvalifisert seg gjennom seks utslagsrunder. Så det laget behøver ikke alltid være på samme nivå. Men om arrangørklubben har spillere med god erfaring kan de selvsagt gjøre seg gjeldende. Og det har BK Missklikk som er arrangørens lag i denne finalen (BK Missklikk/Hemsedal BK arrangerer finalen sammen). 

Så langt i årets finale har arrangørlaget gjort det ganske bra. Her skal du se Tormod Røren-Lars Eide gå "all-in" i den halvkampen (runde 4) som ble spilt lørdag. 

Giver øst. Ø/V i sonen

Det var vel Eide (øst) som var den optimistiske her, synes jeg. Etter 2NT åpning (20-21) fra vest avga øst en sleminvitt. Da måtte det bli slem, vest var jo søkklasted med toppkontroller og hadde fin hjertertilpasning. Røren (vest) skulle spille 6 hjerter, og det kom kløver dame i utspill.

Slemmen er hardmeldt, men ikke så dårlig spesielt siden vest ble spillefører etter en overføringsmelding fra øst. Dermed er sparen beskytte mot spar gjennom i utspillet. Det er greit å se sjansene som er der. Hjerterfargen kan løse seg uten taper, da er man nesten i mål. Om det blir feilvalg i hjerter minker sjansen kraftig, men da kan jo ruter dame sitte dobbel så det blir tolv stikk med en hjertertaper da to spar i så fall kan kastes på ruteren.

Hvordan bør hjerteren spilles?

Det bør tas finesse i stedet for å toppe (ess-konge) med åtte kort til sammen. Damen tredje er større sjanse enn damen dobbel som det må sitte om en topper. Hvis det sitter 3-2 i hjerter er det hipp som happ hvilken vei finessen tas. Men det er 4-1 sitsene som gjør at kongen først er best. Hvis damen fjerde hos syd skal fiskes opp må knekten seiles rundt i fargens første runde. Da kan en tape til damen singel hos nord. Spilles esset og så finesse over syd får en tatt kun en finesse og taper til damen fjerde. Men kongen først tar med seg muligheten for damen singel hos syd, og om nord har damen fjerde kan det fiskes to ganger. 

Røren stakk kløverutspillet med kongen og spilte hjerter til kongen og hjerter mot øst. Nord kom på med damen som satt dobbel fra start, esset vant over damen og syds tredje hjerter ble tatt ut. 

Da så det lyst ut. Er det noe mer å tenke på i dette spillet? 

Ja. Siden det ikke ble trumftaper må det ikke sitte damen dobbel i ruter lenger. En greier seg nå med fire ruterstikk og kan tåle 4-1 sitser også. Men spilles ess-konge og en av dem har dame-10 fjerde blir det trøbbel.

Røren så safespillingen, esset fulgt av liten mot knekten. Om nord har dame-10 fjerde går dette fint, og om syd har det og nord ikke følger farge i andre ruterrunde legges knekten som syd stikker, så kan tieren dobbel gjenværende fiskes opp med en markert finesse. Og sitter det 3-2 spiller det ingen rolle hva en gjør, det blir fire ruterstikk ved å spille slik og 1+5+4+2 = 12 totalt. 

Det satt damen tredje i ruter så safespillingen i fargen var ikke nødvendig. Men Missklikk BK noterte en fet +1430 som ikke ble kopiert ved det andre bordet, 12 IMP.

Kun ett par til i feltet meldte og vant 6 hjerter, Jan Arild Olsen - Helge Stornes. Alle de andre Ø/V-parene stoppet i utgang med elleve eller tolv stikk. 

All informasjon om lagfinalen, resultater, butler, spill osv. finner du her. 

 

 

 

Lagfinalen: favorittene til tet

I finalen i NM for klubblag - Lagfinalen - på Storefjell gikk Bergen Akademiske BK - Bakke - i tet. De åtte lagene har imidlertid så langt kun spilt første kamp og en halvrunde i andre kamp.

På andreplass nå starten ligger Heimdal BK. Dog ikke Heimdal 1- Austberg som undertegnede nevnte som gullfavoritt, men Heimdal BK 4 - Ovesen med brødrene Vegard og Steinar Aa sammen med Lars Frøland og Villiam Ovesen.

Heimdal 1 tapte mot nettopp Bergen AK - Bakke i åpningskampen. Men det er langt igjen. En kan nok ikke lese alt for mye ut av resultatlisten etter 1,5 kamp av i alt 7 kamper. 

Hele resultatlisten, spill og butler finner du her. Mer infomasjon om lagfinalen finnes her.

Disse kortene fra åpningskampen var tydeligvis ikke så lett å få meldt perfekt. Først en vurdering av hva det bør åpnes med:

Hva ville du åpnet med som syd med alle i sonen?

Sperremelding?

Men 3 hjerter er for lite, det er for spillesterk hånd for det. Da får det bli 4 hjerter. Problemet med sperremelding er at sparfargen ikke kommer i bildet i vurderingene hvis det skal spilles hjerterkontrakt, og det går jo an at nord for eksempel er renons i hjerter og har god sparstøtte også, for eksempel firekorts spar. 

1 hjerter? Det er for lite HP, men hånden er god og spillesterk. Åpning på ett-trinnet kan kanskje bli feil om det er motparten som har kortene, for en sperremelding setter jo mye mer press på dem.

Denne gangen var det egen side som hadde kortene. 

Det er vel litt smak og behag, og et stilspørsmål det med valget av åpningsmelding med slike kort.

Slik så hele spillet ut:

Det var en glimrende storeslem i hjerter. 7NT står også, men da må sparfargen sitte 3-2.

Kun Steinar Aa - Lars Frøland meldte storslem i hjerter, +2210. Alle de andre N/S-parene var i 6 hjerter. 

 

Klart of LAGFINALEN!

En av sesongens høydepunkter i norsk bridge er utvilsomt finalen i NM for klubblag. I år spilles den på Storefjell fra i morgen torsdag til søndag ettermiddag.

Det er BK Missklikk og Hemsedal BK som sammen står for arrangementet. Det er ett lag med friplass som arrangørens lag, og det er Missklikk BK som skal spille finalen. De andre syv finalelagene har kommet seg gjennom alle rundekampene, og de åtte lagene som skal spille er:

Det er et jevnt og godt felt. For meg peker de de to lagene fra Bergen Akademiske seg ut som favoritter sammen med Heimdal 1 som vel er en likeverdig gullkandidat. Hvis jeg må tippe så vil mitt tips til vinnerlag være Bergen Akademiske 1 (C Bakke).

Flere lag vil ha et ord med i laget når det gjelder medaljekampen og kanskje gullkampen også, kanskje først og fremst Kristiansand og Tromsø. Men vi får se, det er alltid morsomt om noen av de andre overrasker, og skulle jeg ikke ha nevnt vinnerlaget nå så får jeg garantert høre det...

Alle infomasjon om LAGFINALEN finner du her.

 

 

 

GULL I ASIA

I Asia Pacific Transnational Congress i Bangkok ble det spilt bridge i ni dager. De to siste dagene pågikk sluttspillet for lag med semifinale og finale for de fire beste i grunnspillet (Round Robin).

Mitt lag ledet lenge ganske klart i grunnspillet, men snublet litt mot slutten. Det ble likevel 2.plass etter seks dagers kvalik, og dermed billett til semifinalen.

I denne turneringen deltok landslagene fra de asiatiske nasjonene samt at det var noen deltakere fra Australia, New Zeland, Europa og USA. Siden det var et transnasjonalt mesterskdeltok flere lag fra noen nasjoner, og de sterkeste lagene i OPEN var nok 4-5 jevngode lag fra Kina som har stor bredde. Kina vinner svært ofte mesterskapene på disse kanter med et av de lagene, og landet har jo yppet seg litt i VM også det siste 10-15 årene. 

Tre av de kinesiske lagene kom til semifinale sammen med oss, men Kina sitt landslag røk ut med 5.plass i grunnspillet.

I semfinalen mot PD TIMES ledet vi komfortabelt med 34 IMP etter to av tre sett. I de siste 16 spillene ble det litt dramatisk, for vi fikk ikke til et godt spill på noen av bordene, og flere av spillene var potensielle tapsspill. Da fem spill gjenstod var ledelsen forsvunnet! Men så kom en fin sluttspurt, 35-0 til oss på de fem siste spillene, og vi var klare for finale.

Finalen ble spilt mot ECSY BRIDGE OPEN TEAM som slo oss i grunnspillet og derfor hadde en carry over (+IMPs). Litt overraskende fikk vi ganske greit god kontroll på det tidlig og beholdt initiativet ut kampen. Til slutt ble seier med 40 IMP.

Dermed ble det GULL i Asia Pacific Congress til Nick Jacob, Ashley Bach, Leon Meier og undertegnede. Min makker (Meier) er kun 20 år.

Her er et sprekt spill fra grunnspillet med Nick Jacob i hovedrollen:

Spillet forekom i kampen mot Japan. Mot oss spilte Ø/V 4 hjerter og fikk helt minimalt med stikk, kun ti stikk etter å ha spilt overforsiktig, Ø/V +420.

Hvem bryr seg om nøkkelkort? (Key Cards)

Bach og Jacob meldte 6 hjerter. Se på nords kort. Er det rart at han tror det er bet? Hva om han i tillegg hadde fått vite at makkeren har trumfesset? Da vil han i alle fall vel være superoptimist med hensyn til å bete denne slemmen...

N/S har altså tre nøkkelkort og Ø/V er i slem! Nord doblet 6 hjerter, men da det kom tilbake til Jacob slengte han på blålappen, REDOBLER!

Det er bare en topptaper her, trumfesset, men det er ikke tolv stikk sånn uten videre for det.

Det kan fort stå i 6 hjerter om nord dekker først med spar ess (øst trumfer) så med spar knekt idet tieren spilles, men om nord venter med å dekke blir det vanskeligere siden syd har kun to spar og fortsatt har trumf. Spillefører må jo få sørget for å få trumfet alle østs rutere også.

Nick fikk ruter ut til stjeling og spilte spar konge, ess stjeling. Ruter til stjeling, spar til stjeling og den tredje ruteren til stjeling. Så spilte han trumf til syd. I det stikket kastet nord en kløver. Idet syd var inne på trumfesset må han nå skifte til kløver for å bryte forbindelsen til kløver-spar skvisen som skjer om syd for eksempel spiller en ruter til (det er ikke trumf hos vest nå). Inne på trumfesset spilte syd ruter som ble stjålet av øst.

Spartrusellen mot nord er hos vest, så kløver må til slutt kastes fra vest slik at det blir østs kløverlengde som blir trusselen i den fargen mot nord.  Sluttposisjonen blir slik (syd ikke er i bildet lenger, han hadde sin sjanse da han var inne på trumfesset og kunne skiftet til kløver som ville ført til bet, forbindelsen til skvisen blir brutt):

På hjerter 8 må spillefører kaste en kløver fra vest. Men nord som er alene om kløverholdet pga. lengden i fargen må enten gå ned på to kløvere – da står østs kløver – eller gi opp sparholdet.

For at dette skal fungere må spillefører mot slutten ha overgang til begge sidene i kløver, det er derfor kløver fra syd ville ødelagt festen.

Dermed vant Nick Jacob den redoblet slemmen hvor det altså manglet tre nøkkelkort, +1620 og 15 IMP inn!

Nick Jacob: Doblet du meg??? Ta den du!

På den storslagne Victorybanketten var det først underholdning hvor de presenterte Thai boxing. Etter presentasjonen inviterte de oss tilskuere til å komme opp å prøve oss litt mot en av bokserne. Det var på ingen måte på min radar, men jaggu spratt lagkamerat Nick Jacob opp og løp opp på scenen. For den iherdige innsatsen fikk han fortjent premie. 

 

Det ble "bare" elleve stikk...

"BARE" elleve stikk, ja...

Vi omtalte et spill her i bloggen hvor vinnerparet i Sveaas A-finale sto oppført med 12 stikk i 3NT og en soleklar topp. Ingen andre fikk mer enn ti stikk. Jeg undret på hvordan det hadde gått til, for det ser umulig ut uten en revoke. Og forklaringen kom. Det var en feilscoring uten at det hadde noen betydning for matchpoint’ene, Thomassen fikk elleve stikk som også var ren topp. Slik så spillet ut:

Selv elleve stikk ser ganske umulig ut, men det skjedde på en ikke helt umulig måte.

Meldingene gikk 1 ruter fra syd, 1 spar fra vest, 1NT fra nord og 3NT fra syd. Øst spilte ut spar 10. Vest tenkte lenge før han gikk opp med spar ess og skiftet til kløver 8. Spillefører fikk et valg: har vest AK så det må suses opp med damen, eller har vest honnør knekt i kløver hvor liten fra bordet er tingen?

Ø/V var et sterkt par, og Thomassen mente vest var kapabel til å skifte til kløver knekt fra de fleste kombinasjoner, for eksempel fra honnør-knekt fjerde og slikt, hvor knekten er et fint skift med denne kombinasjonen N/S. Sitter det slik og vest spiller knekten rulles denne kløveren effektivt opp for forsvaret.

Thomassen føk opp med kløver dame. Da hadde han ti stkk som var delt topp allerede. Det skulle bli mer!

Idet vest ble presset på alle ruterstikkene kunne han kaste sine spar, men så burde han nok kastet en kløverhonnør da han satt igjen med:

Men han lot kløver 9 fare. Da var han moden for et mer vanlig skvisinnspill idet den siste ruteren kom. Enten måtte han gå ned på hjerter dame dobbel som i så fall kan toppes ut, eller kaste en kløverhonnor og sitte igjen med singel honnør som han får for bare for å måtte spille hjerter til saks til slutt. Da får Ø/V kun ett sparstikk og ett kløverstikk, elleve stikk til spillefører.

Vest så det mulige innspillet og kastet en hjerter, men Thomassen toppet ut hjeter dame så han fikk 2+3+5+1=11 stikk.

Grunnen til at det ble scoret som tolv stikk var vel at både spillefører og motspillerne følte at det var enda mer, tolv stikk, nesten tretten stikk, liksom...

Svingspill fra Sveaas-turneringen

Her er et spill fra MSIBT i Bodø forleden hvor vinnerparet Thomassen-Karlberg leverte et uvanlig meldingsforløp:

Kurt Ove Thomassen satt øst og Svein Gunnar Karlberg vest.

Syds dobling av 1NT var straffedobling, sterke kort. Hva i alle dager foregår her da? Vest melder 3NT etter å ha blitt straffedoblet i 1NT?

Det er klart at vest må ha en lang og god minorfarge. Han vil ikke passe 1NT fordi har har tro på at N/S godt kan ha en høy kontrakt og klinker til med det samme for å sperre. 3NT ble også doblet, og det gikk pass rundt. En liten gambling av vest dette, uansett hva han har, men det må være lov spesielt i parturnering. 

Slik så hele spillet ut:

3NT kunne ikke rokkes, syd får bare for A-K i to farger. Det endte for sikkerhets skyld med ett doblet overstikk, Ø/V +950! Det ble faktisk bare delt topp da Bodil Nyheim Øigarden - Ida Weenevold kopierte det uvanlige resultatet. 

I slike spill blir det sving. Det var korrekt at N/S har et bra spill i kortene. I teorien (åpne kort) har de ti stikk i sparkontrakt og elleve mulige stikk i ruterkontrakt. Toppen N/S gikk til Ståle Digre-Svein Robert Vestå som fikk hjem 5 spar doblet, N/S +650. 

 

 

 

THOMASSEN - KARLBERG til topps!

Marit Sveaas International ble avsluttet i går,og lederparet før siste spilledag, Kurt-Ove Thomassen - Svein Gunnar Karlberg holdt unna for utfordrerne. 

President i NBF Åse Langeland flankert av vinnerparet, Kurt-Ove t.v og Svein Gunnar.

For topp-5 i A-finalen så det slik ut:

Tre norske par på topp lar seg høre, det var tross alt en rekke, sterke internasjonale navn tilstede i Bodø.

Hele resultatlisten (A) finner du her.

Det ble spilt B-finale også samt turneringer i en rekke klasser. Vi kommer tilbake med mer om det, og flere spill fra Sveaas-turneringen(e) senere.

 

MSIBT: Thomassen-Karlberg leder før siste spilledag

Bodø:

Idet en siste spilledag gjenstår i Sveaas-turneringen har Kurt-Ove Thomassen – Svein Gunnar Karlberg fått opp en brukbar ledelse i det 32 par store finalefeltet.

Stillingen for alle parene i A-finalen finner du her.

I B-finalen ser det slik ut:

Her er et spill hvor lederparet i A-finalen fikk tak i en nokså uvirkelig score.

Normalkontrakten er 3NT. I teorien er det ni stikk. Ø/V kan godspille tre kløverstikk og får også for spar ess.

Det kinkige for spillefører er dog om det kommer liten kløver ut fra vest. Da kan det godt være riktig å spille liten fra nord i håp om K-J eller AJ fjerde eller femte hos utspilleren. I så fall blir det fire kløverstikk og spar ess til forsvaret. Det skjedde imidlertid ingen steder.

Populært utspill var kløver ess, eller spar. Med kløver ess ut bør ikke spillefører tråkke feil i kløver lenger, og da blir det minst ni stikk.

3NT ble vunnet på ni av seksten bord. Seks av de som gikk bet fikk kløver ess i utspill. Det kan hende at etter de fikk for kløver dame og hadde 0+2+5+1= 8 stikk var redde for at kløveren satt 5-3 slik at det ville bli bet om de spilte spar. Det ville ikke blitt bet, forsvaret hadde slik det så ut kun tre stikk i den fargen. Men de fryktet antagelig 5-3 i kløver, og tok hjerterfinesse doe kontraken i stedet - en bet.

Kanskje noen også gikk bet fordi de tok hjerterfinesse i jakten på overstikk. Sveaas-turneringen er tross alt en parturnering hvor alle ekstra stikk er gull.

Minus 15 er maks på et spill i A-finalen.

De som gikk bet i 3NT fikk -10.

3NT med ni stikk ga +4 til N/S.

To par fikk tak i ett overstikk og noterte pene + 12.

Men toppen gikk til lederlaget som fikk TOLV STIKK i 3NT!!! Hvor de stikkene kom fra kan en stusse på, og jeg har sendt en hendvendelse nordover for å få svar på det. Uansett, det var en ren topp på veien til ledelse før avslutningen av turneringene.

Bangkok:

Samtidig med dette er Asia Pacfic Congress i Bangkok kommet frem til semifinalene etter et seks dagers grunnspill. Vårt lag fly veldig høyt lenge og ledet stort lenge, men det gikk trått mot slutten. Det ble likevel 2.plass i Round Robin, og i dag søndag spilles semifinalen vår mot PD TIMES. Etter 16 av 48 spill leder vi med 13 IMP.

MARIT SVEAAS INT BRIDGETURNERING (MSIBT)

Parturneringen MSIBT har pågått i to dager i Bodø med kvalifisering for 66 par. Av dem går 32 par til A-finale, resten spiller i B. Det er jo veldig bra premier i Sveaas-turneringen, så det er mye å spille for selv om man ikke kom seg til A-finale.

Etter at Ole Berset-Arild Rasmussen tok seg av første sesjon kom flere andre par opp og kjempet om seieren i kvaliken. Det ble til slutt Simon Ekenberg (Sverige) - Emil Jepsen (Danmark) som vant kvaliken. 

Resultatene finner du her.

Finalene spilles over tre dager.

I MARIT SVEAAS JUNIOR spilte 44 par kvalik, og der går 24 par til finalen. Lahrmann-Rombaut (Danmark/Frankrike) vant kvaliken. På en fin 4.plass finner vi Marius Dalemark Austad - Ida Marie Øberg. Resultatene fra Sveaas Junior-kvaliken finner du her.

Her er et skummelt spill fra kvaliken. Ta nords kort og forsøk å finne et utspill:

Meldingene gikk nok ganske forskjellig, men det du (antagelig) vet er at vest har en meget sterk hånd med kløverfarge. Øst har vist lang ruter og mest sannsylig hjerterfarge ved siden av, eller kanskje hjerterverdier. La oss si vest ender i 6NT. Hva spiller du ut?

Noen få spillere på nords plass valgte å spille ut kløver. Det var en skivebom av dimensjoner:

Dette er en ganske normal slem, men det fleste av de som var der var uheldige, for ingen fant den fantastiske slemmen 6 hjerter. Der er det bare å ta en ruterstjeling på den korte trumfhånden. Da blir det fem trumfstikk (hjerter) + tre sparstikk, ruter ess og tre kløverstikk = 12. En bra slem er 6 kløver som står om kløveren sitter 4-3. Det tåles en kløvertaper og ruterutspill er ikke truende. Men her er det to kløvertapere. 

Det var nok ikke så fristende å spille ut ruter mot grandkontrakt med ruterfarge på bordet (øst). Men kløverutspill virker å være et dårlig og ikke særlig godt gjennomtenkt valg selv om det er lettere å si det med fasit i hånd. Med annet utspill enn kløver må det bli bet i 6NT.

Tre Ø/V-par som fikk kløver ut mot 6NT vant den og fikk +28 av 32 mulige plusspoeng. Karlberg-Thomassen fikk lurt til seg tretten stikk i 6NT og tok toppen Ø/V. 

Resten av feltet var omtrent delt med bet i slem og utganger. De som fikk kløver ut mot 3NT og noterte tolv stikk fikk hele +21,7 poeng. Vinnerparet i kvaliken satt i mot slem og fikk +14.

  

 

WBT MASTERS BODØ: BROGI TIL TOPPS!

Det ble lag BROGI som gikk til topps i den internasjonale lagturneringen WBT MASTERS BODØ. På laget spilte Boye Brogeland, Christian Bakke, Geir Helgemo og Michal Klukowski.

Her er hele resultatlisten:

Alle kampresultater, navn på deltakerne, spillene osv. finner du her.

I den siste kampen kom det til slutt to slemspill. Først en nokså vanlig 6NT som ble meldt og vunnet på ni av de tolv bordene. Så kom en 6 spar som så slik ut:

Motparten hadde ikke meldt. Hvordan spiller du 6 spar etter ruter konge i utspill fra øst?

Bakke stakk og stjal en ruter. Så hjerter ess og hjerter til stjeling fulgt av nok en ruterstjeling. Så A-K i kløver og kløver til stjeling, begge fulgte tre ganger kløver. Den siste ruteren ble stjålet, og nå var det ikke noe problem lenger siden hele spillet så slik ut:

6 spar med tolv stikk ble kopiert ved det andre bordet. Øst hadde et helt opplagt utspill med ruter konge, men om han hadde hatt litt andre kort og spilt ut trumf til esset og nok en trumf ville det blitt litt vanskeligere. Da må hjerterfargen utnyttes, og det kan være litt et valg av og til med slik farge. Men esset fulgt av en stjeling er nok best kanskje sitter kongen dobbel. Slik det sitter kan hjerter konge presses ut mot trumf og det ordner seg med tolv stikk på den måten også.

Denne slemmen var det litt vanskeligere å finne rundt omkring i slane. Syv av tolv lag spilte utgang, fire N/S par noterte +1430. Engelske Byrne-Bell fikk en kalas-score da de ble doblet i 6 spar og slengte på blålappen, redobler! Det endte med den uvanlige scoren +2070. 

WBT: BROGI I LEDELSEN

Idet en spilledag gjenstår i WBT MASTERS BODØ leder lag BROGI som består av Brogeland, Bakke, Helgemo og Klukowski.

Lag BLACK ligger på 2.plass og NORTHERN Norway med mange norske spillere på 3.plass før avslutningsdagen. I en av kampene torsdag møtes BROGI i NORTHERN NORWAY. Den kampen tipper jeg blir overført på BBO fra kl. 11.25. 

Alle resultatene og masse annen informasjon om WBT MASTERS finner du her.

I runde 18 (av 22) møttes BROGI og APRES-BRIDGE CHAMPS, et fransk-tysk lag i BBO-overført kamp. Det laget er også godt med i denne turneringen og ligger på 4.plass. Og de tok ledelsen i kampen med 11-1 etter fire av 10 spill, men så kom dette:

 

Øst fikk vite at vest hadde en hånd god nok for utgang med firekorts hjerterstøtte og singelton kløver. Hoppet til 3 spar viste først ukjent singelton. Øst spurte om hvilken, og vest viste singelton i laveste sidefarge. Bra system, pg øst fikk etter hvert også vite om hjerter ess og ruter konge da han vie Key Card og så 5 spar spurte om spesifikke konger. Da satset øst på storeslem. Denne gangen var det ingen suksess, og man kan lure på hvordan bli kvitt spartaperen om vest ikke har kongen?

Kanskje systemet ikke var bra nok?

Det går an å spille slik at over 5 spar som spør om konge(r) viser 5NT spar konge, den kongen som ikke kan vises lavere enn 6 i trumffargen. Å si 6 hjerter over 4 spar benekter konge. Hvis Ø/V har slike avtaler, og vest sier 5NT for å vise sparkongen kan øst spørre med 6 ruter om vest har den kongen også. Alt dette blir selvsagt avtalespørsmål, men slik som skissert kunne i så fall Ø/V meldt 7 hjerter om vest hadde Kxxx - Axxx - Kxxx - x. Det er 10HP som vest også hadde da spillet forekom. 

Vest kunne nok hatt ruter dame i stedet for singel kløver dame hvis man vil være litt snill med franskmannen.

Slik det så ut var det visse skvissjanser, og det er en liten tillegssjanse at kløveren sitter 4-3 med J-10 tredje slik at det blir fire kløverstikk. Da kan tre spar kastes fra vest på kløveren. Men så heldig var ikke det franske paret, en bet og -100.

Slik det var ville storslem vært bra om vest hadde hatt fordelingen 3-4-5-1, men å satse så knallhardt er vel i overkant?

Mot Auken-Welland startet Helgemo med 2 kløver som øst, og de fant ut omtrent det samme. De sniffet vel litt på storeslem der og, men fant ut det var litt for mye som skulle til og stoppet i 6 hjerter, +1430. Dobbelscoren 1530 var verd 17 deilige IMP.

Av de tolv lagene var det tre Ø/V-par som kanskje hadde drukket litt for mye Møllers tran og gikk bet i storeslem. Alle de andre spilte 6 hjerter.

BROGI vant kampen med 30-11 (15,75 - 4,25 VP).

I BANGKOK er den sykt lange kvalfiseringen (Round Robin) i Asia Pacific Teams (APBF) litt over halvspilt. Det skal spilles tre dager til før de fire best plasserte skal ut i semifinale og finale dag 7 og 8.

For undertegnede har det vært et lite slit da de ble noen ekle mageproblemer allerede fra start. Det er slikt som man må forvente på disse kanter, men det har gått sånn nonelunde bra å gjennomføre kampene. Min unge makker (Leon Meier, 20) og jeg har vært brukbare i endel kamper, men litt ujevn innsats. Da hjelper det på å ha lagkamerater som storspiller! Nick Jacob og Ashley Bach har kommet med en endeløs rekke gladlister. Så laget vårt leder turneringen så langt, men det er langt igjen.

Det var noen norske spillere på plass i Bangkok også og deltok i parturneringen. Og det kan bli et lag med norske spillere som bor her i landet i Consolation Teams på søndag og mandag.

For de som er interessert kan alt om APBF Congress finnes her.

 

 

WBT MASTERS - Jevnt i teten

Etter 12 runder i WBT Masters Bodø er det helt jevnt i teten mellom tre lag, SANDFIA (England), BROGI med Brogeland, Bakke, Helgemo og Klukowski og VENTIN med bl.a svenskene Nystrøm-Upmark. NORTHERN NORWAY ligger på delt 4.plass, og på det laget er det fem nordmenn (Thomassen, Bogø, T.Heless, Livgård og Karlberg).

Her er et spill hvor det handlet om motspill:

Syd har blitt spillefører i 4 hjerter og vest spiller ut en stor kløver. Makker vil i en sånn situasjon med singelton i bordet i trumfkontakt forsøke å legge Lavinthal, men det er jo ikke sikkert han har noen preferanse. Her legger øst kløver 4 så mye tyder på at han ikke har spar konge i hvertfall, med det kortet ville han forsøkt en høyere kløver.

Hva spiller du i andre stikk?

Kan det være riktig å skifte til ruter? Kanskje, men i Bodø ga det spilleføreren en glimrende sjanse.

 

Tre spar forsvinner på tre store ruter, og ruterfargen kan godspilles. Da fyker utgangen hjem. Motspillet som effektivt "dreper" denne utgangen er trumfskift til esset og spar gjennom.

Av de tolv lagene vant syv av dem 4H. Fire N/S-par gikk bet i utgangen, og ved ett bord ble det spilt 3 spar Ø/V med en bet.