VM for ungdsomslag: Two out of three ain't bad

Meat Loaf sin klassiske sang fra 1977 passer bra til å beskrive den norske innsatsen i VM for ungdomslag i Veldhoven. Det er langt i fra dårlig å få to av tre norske lag gjennom til kvartfinalen.

Vi hadde vel alle håpet på full pott - three out of three - men U-21 laget greide det ikke. De kjempet bra lenge og spilte mange gode kamper, men inntrykket en sitter igjen med er nok at de var for ujevne i denne turneringen. Mot slutten hadde de i realiteten ingen sjanse til å gå videre.

Det var mange som hadde stor tro på dette talentfulle U-21 laget. Det gikk ikke denne gangen, men jeg er sikker på at de har fått nyttig lærdom fra dette mesterskapet og kommer mye sterkere tilbake neste gang.

I U-26 Women spilte det norske laget bare bedre og bedre utover turneringen, og de hadde en meget lang og god periode før de snublet litt i nest siste runde mot Kina. De tok ledelsen en av de siste dagene, og det så ut til å gå mot seier i grunnspillet. Så kom det store tapet mot Kina, og i skrivende stund gjenstår en kamp mot USA 1 som ligger i bunnsjiket. Så det kan meget vel bli seier i Round Robin selv om to lag plutselig ligger like bak Norge. De blir garantert enten nr. 1, 2 eller 3.

De norske jentenlaget blir en av favorittene i sluttspillet. Uansett hvordan det går til slutt i grunnspillet har det vært en strålende innsats av Kaja Brekke, Thea Hove Hauge, Thea Lucia Indrebø, Agnethe Hansen Kjensli, Ida Marie Øberg og Sofie Grasholt Sjødal som skal spille kvartfinale i morgen.

U-16 laget snuste på en absolutt topp-plassering, men falt lnoen plassert på listen de siste dagene. Mot slutten viste de styrke og hadde full kontroll på plassen sin i kvartfinalen. De endte på 6.plass i sin klasse og skal også ut i kvartfinale i morgen. Meget god innsats så langt av Kristian Dalemark Austad, Jonas Brekke, Sebastian Lillejord, Ida Kristine Mathisen, Markus Hansen Moe, og Einar Osen. Kristian Barstad Ellingsen er NPC for dette laget.

Her er et spill fra runde 19 (av 22) da Norge U-26 W møtte USA 2. Spillet viser klasseforskjellen på spillerne.

Thea Hove Hauge (syd) var i 3NT og fikk ruter 7 i utspill, samme utspill mot 3NT ved det andre bordet. Hvordan ville du spilt?

Dette er et læreboksspill. Hvis ruter sitter 4-4 spiller det ikke så mye rolle hva spillefører gjør i ruterfargen, men sitter utspillsfargen 5-3 må spillefører forsøke å kutte forbindelsen mellom øst og vest i fargen. Ruteren må lasjeres to ganger, og håpet er at den som kommer inn (øst i dette tilfellet) har kun tre ruter. Da kan det å bra selv om det må avgis to kløverstikk. Og kløverfargen er fargen spillefører må sette sin lit til.

Thea tapte de to første ruterstikkene, stakk så med esset og spilte på kløvefargen. På liten fra syd kom tieren på, knekten fra nord og damen fra øst. Øst hadde ikke flere rutere, og da syd kom inn igjen og spilte mer kløver mot nord viste det at kløveren satt veldig behagelig:

Det ble bare to ruterstikk og ett stikk i kløver til de amerkanske motspillerne, og NORGE noterte + 630 for ett overstikk i 3NT. Ved det andre bordet må den amerikanske syd fått helt panikk og oversett totalt poenget med å lasjere ruteren. Dermed gikk det helt galt, og da røyken hadde lagt seg hadde det norske Ø/V-paret fått tak i tre sonebet! Spillet ga 14 IMP til Norge.

Storseier i U-21

Det norske U-21 laget fikk den starten de ønsket på nest siste spilledag i Round Robin i VM. De møtte bunnlaget Irland, og da ble det ren enveiskjøring. Til slutt stod det 73-2 i norsk favør. Med full pott i den kampen tok det norske laget et stort jafs av de poengene de må hente inn for å kunne bli på topp-8 som gir rett til å spille kvartfinale lørdag. De ligger nå som nr. 12 litt over 13 VP bak nr. 8. 

I dameklassen ble det også klar norsk seier, og der har vårt lag i øyeblikket 2.plassen. U-16 laget tapte, men de ligger fortsatt som nr. 4.

I det man kanskje kan kalle en serie om vanvittige svingspill tar vi med dette spillet fra U-21 lagets storseier i morges:

Siden kløveren går er det tretten stikk. Det er dog ikke så enkelt å finne ut at det er så perfekt, og storeslem ble ikke meldt så mange plasser. Det norske N/S-paret meldte 6NT og noterte +1020. Det kan jo noen ganger bli tapt spill når det står i storeslem, men i dag ble det et enormt gevinstspill. Irlands N/S meldte nemlig 6 spar. Den ble doblet, og det kan vel sies at doblingen ikke var helt gjennomtenkt da N/S kunne flyttet til 6NT. Men det ble 6 spar doblet, og den kontrakten gikk fire doblede bet, Norge +800. Sammen med slem med overstikk ved det andre bordet ga spillet hele 18 IMP! (Doblingen ga 3 IMP ekstra)

Pluss 800 til Ø/V var som ventet den eneste scoren på Ø/V. Det var veldig mange lilleslemmer, noen få storeslemmer, og en bisarr score i kampen Ungarn - Australia. Der må den australske vest ha vært litt for ivrig, for han ble spillende 3 spar doblet. Han fikk vel ikke maks med stikk heller da han endte med kun to stikk, syv doblet bet i faresonen. Det ga den hyggelige (for N/S) scoren +2000.

 

 

 

 

Det haster for Norge U-21

Det er fortsatt to spilledager igjen av Round Robin i YOUTH VM for lag. I U-26 Women gjenstår ni kamper, i U-21 og U-16 syv kamper. For Norge U-21 begynner det nå å haste da avstanden opp til 8.plass som må til for å få spille kvartfinale er 22 VP. Det er selvsagt fortsatt mulig å greie det, men da må det en sterk spurt til. I siste kampene møter Norge U-21 to lag som ligger på topp-8 etter torsdagens spilling, fem lag som ligger på nedre halvdel av listen.

For de norske lagene i U-16 og U-26 Women ser det lysere ut. Begge de lagene ligger på 4.plass i sin klasse.

Yngstelaget spilte i går mot bunnlaget i sin klasse, Nederland. Da ble det fart i sakene, og idet røyken la seg hadde Norge vunnet 78-1! Norge spilte godt, men her er et spill hvor de ikke fant toppkontrakten. Det ble en postnummerscore og gevinstsspill likevel.

1330 Fornebu

Vet du hva som må til for å få scoren?

Her er spillet som ga den scoren:

Idet nord åpner med en 15-17 NT vet syd at det skal spilles lille- eller storeslem. Men med minimum hos åpneren så mangler det ca. 5 poeng, og det behøver ikke være tretten stikk. Hvordan melder du og din favorittmakker med disse kortene?

Det er mer enn nok stikk for storeslem i dette tilfellet, og det skal mye til om det ikke skal stå i 7NT. For at det skal kunne bli kun tolv stikk må ruteren sitte knekt fjerde hos øst. Selv om den gjør det har man sjansen for at sparen sitter 3-3.

Seks av 20 N/S par meldte 7NT og noterte +1520, og to par var i utgang! Resten hadde +1020 for 6NT med tretten stikk bortsett fra det norske N/S paret som også var i 6NT, men doblet! Hvordan enten vest eller øst kunne finne på å doble 6NT er veldig uklart. Det ble selvsagt 13 stikk der og, og det ga den sjeldne scoren +1330. Norge vant 13 IMP på spillet siden Nederlands N/S-par var ett av de to som kom seg bare i utgang. 

Ungdoms VM: Halvspilt Round Robin

Halvparten av kampene i grunnspillet (RR) vil være unnagjort i løpet av onsdagen i World Youth Teams i Veldhoven.

Onsdag startet de norske jentene med å knuse USA 1 med 18-2 VP. Etter det ligger Norge som nr. 5 i U-26 Women. U-16 laget ble det knepen norsk seier seier (1 IMP) mot lederlaget China. Også i den klassen ligger Norge som nr, 5. I U-21 slo Norge Frankrike, men i den klassen ligger de norske kun på 15.plass så langt. Det er imidlertid ikke så mange poeng opp til 8.plass som gir kvartfinale når det blir avgjort på fredag.

I storseieren mot USA ga dette spillet god utbetaling for de norske jentene:

Øst, Agnethe Hansen Kjensli åpnet med 1 kløver. Fra syd kom 5 ruter! Det gikk pass, pass tilbake til Agnethe. Alt kan være riktig nå, men hun følte naturlig nok at hun måtte melde en gang til. Kanskje 5 spar er en mulighet? Hun sa imidlertid 6 kløver, og da hadde ingen noe å tilføye.

Ruter konge kom i utspill til stjeling hos spilllefører. Makker på vests plass, Kaja Brekke la opp en fin blindemann, to viktige honnører og lengde i spar. Det er kun en hjertertaper fra taket, så er det sparen, da. Hvordan ville du spilt sparfargen, finesse eller dengt ned esset?

Tja, det er ikke godt å si. Det gir klart større sjanse å ta finesse, for da vinnes med kongen dobbel eller tredje foran. Å spille esset tar med seg kun en sits, kongen singel bak. Det er imidlertid fargen isolert sett. Her har syd meldt 5 ruter i ugunstig sone. Kanskje hun har noen honnørpoeng her og der?

Det er et valg, men da Agnethe var ferdig med spillet lå det i alle fall tolv stikk foran henne, +920 selv om spar konge satt bak!

Jeg har foreløpig ikke fått tak i noen som kunne fortelle om hun faktisk toppet sparen. I så fall ville det vel blitt tretten stikk siden hjertertaperen forsvinner på spar? Så kanskje hun tok sparfinesse som antagelig er beste sjanse. Skjedde et feilet antagelig syd ved ikke å skifte til hjerter idet hun vant for spar konge, men "fridde seg" med ruter? At det går slik er jo en mulighet for at 6 kløver skal kunne vinnes med akkurat tolv stikk. Da får N/S kun det sparstikket, men hjertertaperen forsvinner på sparfargen.

Ved det andre bordet startet meldingene likt, Thea Hove Hauge (syd) meldte også inn 5 ruter. Men der gikk det pass rundt! Sofie Grasholt Sjødal la ned en perfekt blindemann, og det var kun to tapere. Ø/V fikk dog kun med seg ett sparstikk så det ble tolv stikk til N/S. Dermed ble det utgang til Norge ved det bordet, slem andre retningen ved det andre bordet! Spillet ga 17 IMP til Norge. 

 

Ungdoms VM: God norsk start på tirsdagen

Ja, klatringen på listene som vi håpet skulle skje for de norske lagene i Ungdoms VM for lag har kanskje startet. Vel, den antagelsen baserer seg i kun en kamp så langt, morgenkampen tirsdag.

I U-26 Women banket Norge Italia med 17,24 – 2,76 VP og klatret med det til 3.plass.

U-16 laget gikk fra 13.plass til nr. 7 etter en fin seier mot Kanada (16,91 VP) og U-21 laget fulgte opp med seier mot China Hong Kong (14,42 VP) og ligger med det som nr. 9.

Det er kun spilt fem av 19 kamper i U-21 og U-16, og i dameklassen fem av 22 kamper.

Damelaget vårt spilte veldig godt i morges, men de var litt heldige og. Hvilken kontrakt ville du likt å spille med disse kortene?

Med åttekorts spar og alle de store sparene utenom knekten er det en farge som veldig ofte gir full uttelling, i dette tilfelle syv stikk. At det sitter 3-2 gir ca. 68% sjanse, og en liten tilleggssjanse er at knekten kan sitte singel hvis fargen sitter 4-1. Hvis sparen går er det tretten toppstikk i spar- eller grandkontrakt. Storeslem er med andre ord ganske bra.

En helt annen sak er å finne ut at det er såpass bra sjanse for tretten stikk.

Norges Ø/V-par meldte 6 spar som var en ganske vanlig kontrakt rundt omkring. Om det viser seg å være tretten toppstikk i slike spill er det et farlig, men de norske jentene var fornøyde med at hele spillet så slik ut:

Med åpne kort kan sparfinesse over syds knekt fjerde tas, men det er selvsagt helt feil spilt da en i så fall går bet med knekten singel, dobbel eller tredje bak. Så det blir normalt bare tolv stikk.

Italias Ø/V var i 7NT. Der gikk det galt da det var umulig i praksis å løse sparfargen. Spillet ga 15 deilige IMP til Norge.

Slike brutale spill bør helst gå veien oftere enn det blir tapsspill!

Tre par meldte storeslem og gikk bet, to av dem i 7NT med to og tre bet samt ett par som gikk en bet i 7 spar. Ellers var det som nevnt en rekke +980 for 6 spar med tolv, men det danske Ø/V paret vant 7 spar da den kinesiske nord fulgte en gammel (og ganske dårlig) regel, trumf ut mot storeslem. Dermed gikk syds knekt fjerde med på draget, +1510!

Ungdoms VM - Begynner klatringen?

Etter en litt rusten start for de norske lagene i World Youth Championshops håper vi på at de klatrer på listene utover i uken. Før det blir kvartfinaler skal de spille hele fem dager så det er god tid. Norge i U-26 Women kom litt sterkere utover dagen i går og ligger på 6.plass før tirsdagens spilling. Våre lag i U-16 og U-21 ligger begge noe under middels. 

I U-21 ble det braknederlag mot Polen i første runde, men så kom to seiere, mot Australia og USA 2. Spesielt resultatet mot sistnevnte gir tro på at laget skal kunne komme seg oppover på listen og kjempe om avansement til kvartfinalen. Fra kampen Norge-USA 2 tar vi med et interessant spill som bidro til norsk seier.

Kjenner du til den såkalte intrafinessen?

Det er en elegant variant for å løse en litt tynn farge, men en skal være klar over at det er mot oddsen å spille slik hvis en ser på fargen isolert sett. Det kan være en farge omtrent som denne:

Det er forskjellige variasjoner hvor intrafinesse kan være løsningen, og det typiske er altså at man mangler konge, nknekten og tieren og fargen må løses med kun en taper. Uten spesiell informasjon bør det spilles esset og en til og så satse på at øst har kongen dobbel (da kommer den på) eller tredje. Det dekker flere sitser enn intrafinessen som tar sikte på å løse omtrent denne sitsen:

For at intrafinessen skal kunne virke må han til høyre ha tieren eller knekten dobbel. Spilles esset og en til blir det to tapere. Løsningen er å spille syveren fra nord og la den seile hvis øst legger liten. Vest stikker med tieren og blir sittende igjen med K-2. Idet spillefører kommer inn igjen sørger han for å spille kløver fra syd i fargens andre runde, og da må damen spilles. Vest kan ingen ting gjøre. Dekker han vinner esset og knekten faller, åtteren tar ut vests kløver 2. Dekker ikke vest får damen seile - kun en kløvertaper. Det hjelper ikke om øst legger i knekten i første kløverrunde. Da dekkes med damen og vest stikker med kongen. I neste kløverrunde har vest 10-2 og øst har ingenting å hjelpe til med, så liten til nieren løser fargen med en taper. Merk at spilles slik får man to tapere om øst har kongen dobbel (hvis han legger liten første gang) eller kongen tredje.

Men å spille på intrafinessen er altså mot oddsen så en bør har informasjon som tyder på den sitsen.

I kampen Norge - USA 2 meldte Nicolai Heiberg-Evenstad - Marius Dalemark Austad denne brukbare, men ganske harde lilleslemmen:

bru

Mot syd sin 6 kløver kom spar knekt i utspill. Som du ser er kløveren slik at den kan løses med åtteren (eller nieren) fra nord og liten fra syd om øst følger med toeren. Vest vil i så fall vinne med tieren, og i neste runde rulles fargen opp med damen fra syd! 

Dalemark Austad spilte ikke på det, men da han var inne på spar konge i første stikk spilte han liten kløver til esset som gir bedre sjanse. Dermed gikk han vel en bet i slemmen med to kløvertapere?

Nei, slemmen ble vunnet. Men det var fordi vest gjorde en ganske grov feil idet liten kløver ble spilt fra syd, han la i kløver 10! Esset vant, så kløver mot syd, og knekten kom på, syd stakk over med damen og vest med kongen. Nå sto kløver 9 og kunne ta ut vest sin siste kløver. 

Vest burde ha lagt liten kløver. Da blir det to kløvertapere og en bet. Eneste gang det er riktig å legge i tieren er om syd (skjult hånd for vest) har D-J femte eller sjette i kløver og har planlagt en frekkis, liten til åtteren. Sitter det sånn og det skjer blir det ikke kløverstikk på vest, men han sikrer seg ett stikk i fargen ved å legge i tieren. Med slik kløver ville imidlertid syd neppe spilt liten, men damen eller knekten. Og man skal jo ha to stikk for å bete en slem også. Så dette var en gavepakke, og de norske U-21 spillerene takket og bukket for 16 IMP da Magnus Sætre og Anders Brogeland fikk fatt i en bet i 6NT. Spillet kom mot slutten av kampen som Norge til slutt vant 37-30. 

Både 6 kløver, 6 ruter og 6 NT kan vinnes ved hjelp av den spektakulære intrafinessen.

 

 

18th World Youth Teams Championships

I Veldhoven, Nderland fortsatte ungdommene som hadde spilt Ungdoms EM for par med lagbridge fra i dag morges, mandag. Det spilles i mange klasser, og Norge har med lag i tre av dem, U-21, U-16 og U-26 Women. 

De norske lagene fikk en litt rusten start, men det ver veldig langt igjen. Round Robin (kvalifiseringen) avsluttes ikke før fredag. Så blir det kvartfinaler og semifinaler i helgen og finaler på mandag. De tre norske lagene tapte sine åpningskamper, men i U-21 og U-16 skal det spilles hele 19 kamper før det er om å gjøre å være på topp-8, i dameklassen 21 kamper! Vi håper og tror på at de norske vil være med å sette preg på disse turneringene. 

For de norske lagene spiller: 

U-21

For dette laget er Lars Eide Non Playing Captian (NPC) og Kristian Ellingsen coach. Ellingsen er coach også for damelaget og NPC for laget i klasse U-16, så han får det vel veldig travelt denne uken.

U-26 Women

Svein Olay Høyland er NPC

U-16

I morgenkampen mandag kom dette spillet som skapte stor sving i mange kamper:

 

Normalt så åpner øst med 1 spar. Hva ville du sagt med syds kort?

Å hoppe til 5 ruter ser normalt ut, spesielt i gunstig sone. Det gjør det sannelig ikke enkelt for Ø/V, men vest bør nok melde. Er dobling straffedobling? 

Det har blitt vanlig i moderne bridge at det ikke bør være straffedobling når man dobler meldinger på veldig høyt trinn i første melderunde. Det er vel ikke direkte for "take out" heller, men mer valgfritt. I så fall kan vest doble, og øst bør kanskje vurdere å melde? Hvis doblingen er avtalt slik bør makkeren som regel ta ut med skjev fordeling. Vel, dette er lettere med fasit i hånd, og som allerede nevnt er det på ingen måte enkelt. Men så er det derfor man bruker sperremeldinger og!

I Norge U-16 sin kamp var spillet fredelig da begge Ø/V-parene spilte 4 spar med tolv stikk, uavgjort spill.

I U-21 sin kamp fikk Polen spille 5 spar med elleve stikk, +650. Norges Ø/V-par fikk kun tak i +100 da de spilte mot 5 ruter doblet. Dermed vant Polen 11 IMP. 

(Dameklassen spilte andre kort)

Størst sving med disse kortene ble det i kampen mellom Danmark og Israel i U-21. Ø/V for Israel vant 6 spar, mens det danske Ø/V-parett gikk bet i samme kontrakt etter kløver ut til esset og hjerter tilbake til stjeling. Pluss 1430 og +100 var verd 17 IMP for Israel.

 

 

 

 

Over på lagbridge for ungdommene

Det åpne (transnasjonalt) europeiske parmesterskapet for junior ble avsluttet lørdag. Søndag er det pause, men mandag starter det med lagbridge samme sted, Veldhoven i Nederland. I en uke spilles 18th World Youth Championships i fem klasser, U-16, U-21, U26, U-26 Women og U-31. Norge stiller lag i klassene U-16, U-21 og U-26 Women.

Det vil selvsagt komme rapporter og spill her i bloggen da vi vil følge godt med på de gode norske juniorenes kamp om flere internasjonale medaljer.

Internettsiden med alle lagoppstillingene og annen informasjon finner du her. 

 

 

Ungdoms EM: Sølv i U-26 Women

Thea Louise Indrebø - Ida Marie Øberg kjempet lenge om gull i damenes parturnering i EM i Veldhoven. De ledet før siste sesjon, men da spurtet det greske paret Tziara - Pollatou sterkest og vant med 2,23 % margin til det norske paret. Et engelsk par kom på 3.plass foran det andre norske paret i den finalen, Maren Idland Sægrov - Erleta Plana.

I U-21 kjempet Anders Brogeland - Magnus Sætre godt for pallplass, men det måtte ta til takke med 4.plass til slutt, 1,52 % bak bronseplassen. Vahk- Pedmanson, Estland vant med et amerikansk par på 2.plass, og det ble danske bronsevinnere. Nicolai Heiberg-Evenstad kom på 8.plass sammen med sin franske makker.

Alle resultatene finner du her.

Vi kommer tilbake med mer fra avslutningen av parmesterskapene i morgen.

Ungdoms EM: Nå skal det avgjøres

Parturneringene i ungdoms EM går mot slutten. Det gjenstår kun en sesjon i finalene i ungdoms EM i Veldhoven.

I dameklassen (U-26 Women) leder norske Thea Louise Indrebø-Ida Marie Øberg. En ganske bra ledelse skrumpet imidlertid mot slutten av andre sesjon, så de ligger bare bitte litt foran et gresk par. Det andre norske paret i den klassen kjemper også om medalje. Etter en sterk andre sesjon (63%) ligger de på 4.plass

I U-21 ligger Magnus Sætre-Anders Brogeland på 7.plass og Nicolai Heiberg-Evenstad med fransk makker på 8.plass før siste sesjon. Det kan altså med en sterk avslutning bli medalje i begge de klassene, mens Jonas Brekke og hans svenske makker i U-16 ikke har fått det helt til å klaffe i finalen.

Her er et spill som ga god uttelling for Indrebø-Øberg.

Giver nord, N/S i sonen.

Hvordan bør meldingene gå med disse kortene?

Nord åpner med 1 hjerter og bør vel si 2 kløver over syds svar 1 spar. Så er det syd sin tur, og selv om det er litt hardt er det vel ikke så galt å si 2NT – invitt? I så fall blir det opp til nord om de skal være optmistiske eller ikke. Bør nord passe, eller legge på til utgang?

Nord har ikke mye ekstra, men kunne godt ha hatt dårligere kort. Dessuten er det fine mellomkort i begge fargene, med andre ord bra stikkpotensiale.

De norske lederparet endte i 3NT.

Vest spilte ut ruter 4. Slik kløveren sitter gir den tre stikk, nettopp pga. de fine mellomkortene. Med to ruterstikk etter utspillet blir det til sammen åtte sikre stikk. Det skal lite til før spillefører får tak i ett ekstra stikk i ruter, eller i hjerter. Motspillet klaffet ikke for det danske paret som satt Ø/V, og det rullet inn hele ti stikk! Pluss 630 ga ren topp, 100% til våre jenter. Mer sånn i siste sesjon så kan dette gå veien!

Kamp om medaljer

I dag (lørdag) spilles finalene i Undoms EM for par. Flere norske par kvallet, så det er håp om norsk medalje(r) etter den fine innsatsen i mix-par tidligere i uken.

I finalen for U-21 har Magnus Sætre og Anders Brogeland fått en bra start. Nicolai Heiberg-Evenstad spiller med franske Leo Rombaut, og de blir ganske sikkert å regne med utover i finalen. Are Borgar Landsvik med engelsk makker var uheldig og kom akkurat like utenfor topp-18 som var grensen for å få spille finalen i den klassen.

I U-26 Women spiller Erleta Plana-Maren Idland Sægrov og Thea Lucia Indrebø - Ida Marie Øberg. Mot slutten av første finalesesjon har sistnevnte par tatt ledelsen med det andre norske paret på 2.plass!

Jonas Brekke kvalifiserte seg til finalen i U-16 sammen med svenske Matteo Nordqvist. 

Vi kommer tilbake til utviklingen i fianalene senere i dag og da også med spill fra lørdagens spilling. 

Ungdoms EM for par, fredag ettermiddag

Det ser bra ut for de norske juniorene i parturneringen i EM. 

I skrivende stund er fire av seks sesjoner ferdigspilt i kvalifiseringen. I U-21 henger både Anders Brogeland - Magnus Sætre og Nicolai Heiberg-Evenstad godt med og bør absolutt klare finaleplass da 18 par av 40 går til finalen. Anders og Magnus som ledet etter gårsdagen ligger på 3.plass med litt over 59 %. Nicolai med sin franske makker på 4.plass har 57%. For å gå til finalen behøves rundt middels, kanskje litt over (i øyeblikket har 18.plassen 50,27 %). Hvis det går som vi har stor tro på, minst to norske par i finalen i den klassen kan det bli kamp om medalje for de norske. I tillegg ligger Are Borgar Landsvik bare litt under middels med engelsk makker, så også han kan meget vel kjempe seg inn i finalen.  

I dameklassen (U-26 Women) ser det også bra ut. Thea Lucia Indrebø - Ida Marie Øberg fikk til en knallsesjon i morges med hele 67 %, og med det klatret de til 5.plass. To norske par følger på de neste plassene; Maren Idland Sægrov - Erieta Plana på 6.plass og Sofie Grasholt Sjødal - Kaja Brekke på 7.plass. I den klassen kvaller 8 par av 20 til finalen.

I U-16 ligger Jonas Brekke på 7.plass med svensk makker. Også i den klassen er det 8 par som går videre.

Mesterskapssiden med all informasjon og link til "live update", running score finner du her.

 

 

 

Brogeland-Sætre leder U-21 Par

I Ungdoms EM i Veldhoven leder Anders Brogeland og Magnus Sætre parkvalifiseringen (U-21) etter den første av to kvalfiseringsdager. Finalen spilles på lørdag. Nicolai Heiberg-Evenstad ligger på 6.plass sammen med sin franske makker Leo Rombaut. 

I U-26 Women ligger Maren Idland Sægrov og Erieta Plana på 3.plass, og Sofie Grasholt Sjødal - Kaja Brekke på 7.plass. 

I U-16 har Norge med kun en spiller, Jonas Brekke som foreløpig ligger omtrent på middels med svensk makker.

Her er et spill fra torsdagens spilling som viser hvor små marginene av og til er, og hvordan en avgjørelse som i parturnering kan synes fornuftig påvirker resultatet mye.

Giver nord, N/S i sonen

Her satt lederparet i U-21, Anders og Magnus N/S. Nord åpnet med 1 hjerter, dobler fra vest og 3 ruter som ble alertert fra syd. Det viste firekorts hjerterstøtte og en grei hånd, et slags mixed raise, så syd har vel ca. 8-10 poeng. Melder du nå som vest?

Nei, det kan du nok ikke, makkeren vil regne med mer for den meldingen i direkte posisjon over 3 ruter, og kanskje han løfter til 4 spar på feil grunnlag. Så du passer. Da går det 3 hjerter fra nord og pass-pass tilbake til deg. Hva nå, er det fristende å melde 3 spar?

Ja, det er litt fristende av to grunner. Ø/V er utenfor sonen, og med en ok doblingshånd hos makker kan det godt være 8-9 stikk i sparkontrakt. Dessuten er det neppe sannsynlig at de kan doble deg, N/S har tross alt nikorts tilpasning i hjerter. Så selv om det er to bet i 3 spar blir det trolig et bra spill om du slipper udoblet (-100) hvis N/S har 3 hjerter i kortene. En fordel med å melde nå er at makker forstår du ikke har så mye siden du ikke meldte 3 spar forrige gangen det var din tur. Dessuten er det ikke så stor fare for at N/S melder en gang til og kanskje har 4 hjerter i kortene, det verste som kan skje, men de har tross alt stoppet i delkontrakt allerde. Så om det hadde dreid seg om lagkamp ville pass vært helt opplagt (etter min mening), en vil ikke risikere motparten ombestemmer seg og melder utgang som kanskje fyker hjem. Men dette var altså parturnering.

Det er ingen garantier, og det er vel klart at "bokbudet" er pass her. For det kan godt være at N/S vil gå bet i 3 hjerter, eller de kan ha 4 hjerter i kortene, så å si 3 spar er litt gambling.

Vest meldte 3 spar. Han bet seg kanskje litt i leppa da det etter pass fra nord og øst kom 4 hjerter fra syd! Nå har vest skapt svingspill. Hvis 4 hjerter går bet har han skapt et kanonspill til Ø/V, hvis utgangen står blir det elendig score til Ø/V.

Slik så hele spillet ut:

N/S har bare 23 HP til sammen og ikke spesielt skjev fordeling, men likevel er det ti enkle stikk i 4 hjerter slik det sitter. Det ga 86 % til lederparet. Å spille 3 hjerter med ti stikk ville gitt 31 %.

For å ligge i toppen i et Europamesterskap må man i tillegg til å spille godt (selvsagt) treffe flere ganger enn man bommer i denne typen spill.

 

Ungdoms EM: Parademarsj mot gull

Det ble egentlig en parademarsj for Sofie Grasholt Sjødal og Nicolai Heiberg-Evenstad da de vant mix-par under Ungdoms EM i Veldhoven, Nederland.

Det er mulig å se av resultatene at den kanskje viktigste egenskapen det overlegent beste paret viste var evnen til få å sneket til seg ekstra stikk i kontraktene sine. Men de spilte gode motspill og meldte godt også. Her fant de frem til en bra slem:

Det er noen hull her og der, men det er likevel en god slem hvis en ser kun på N/S sine kort. Om ruterfinessen går er det nokså sikkert spill, da kan det bli kun en trumftaper om den fargen tippes feil. Det som ser ut som en kløvertaper behøver ikke bli det, to kløvere forsvinner på ruteren selv om øst har ruter konge. I så fall må trumfen tippes. 

Grasholt Sjødal og Heiberg-Evenstad meldte 6 hjerter.

Slik det sitter blir det ingen hjertertaper om ikke spillefører velger å ta finesse gjennom vest. Og ruter konge sitter i saksen, men fjerde så det bør ikke bli mer enn tre ruterstikk. Men det skal lite til før det blir fire ruterstikk, og det blir det hvis vest kaster en ruter på alle trumfrundene. Og det er en mulighet for skvis mot vest slik kortene sitter om spillet times perfekt, vest må holde tre rutere og er alene om kløverholdet også. De variantene som kan oppstår kan du pusle litt med selv.

Det suveren vinnerparet meldte 6 hjerter og vant alle stikkene. Pluss 1010 var delt topp med ett annet par og ga 97%.

Merk at +510 for 4 hjerter med tretten stikk ville gitt 76%.

Anders Brogeland - Ida Marie Øberg som var ganske nære pallen (kom på 5.plass) var ikke så heldige her, for det var de som satt i mot det andre paret som notertet +1010 for 6 hjerter med tretten stikk. Det spillet kostet antagelig pallplassen for Anders og Ida Marie.

I dag startet kvalifiseringen i parturneringene i klassene (16, U-21, U-21. U-26 Women, og U-31. Mesterskapene avsluttes lørdag. 

Soleklar seier til Sofie og Nicolai!

Sofie Grasholt Sjødal og Nicolai Heiberg-Evenstad vant European Youth Mixed Pairs helt overlegent. Til slutt var det hele 5% foran neste par. Et fransk par ble nr. 2 og et tyrkisk par kom på 3.plass. Det norske paret ledet omtrent fra start til mål og hadde stort sett full kontroll, en meget overbevisende seier. 

Knusende seier til Sofie og Nicolai!

Sofie vant dette mesterskapet også forrige gang (2018), da sammen med Christian Bakke,

Anders Brogeland - Ida Marie Øberg kom sterkt utover i turneringen og ble til slutt nr. 5 ikke langt unna pallplass.

På 11.plass finner vi The Lucia Indrebø med svensk makker, og på 12.plass Kaja Brekke - Are Borgar Landsvik.

Vi kommer tilbake med spill fra denne turneringen i neste innlegg.

I dag starter Open Pairs i aldersbestemte klasser. 

Alt om 15h European Youth Pairs Championship som foregår i Veldhoven, Nederland finner du her, 

Ungdoms EM: Sofie og Nicolai i klar ledelse i mix-par!

Etter første dag av mix-par i EM for ungdom leder Sofie Grasholt Sjødal og Nicolai Heiberg-Evenstad. De har fått opp en stor ledelse etter tre av seks sesjoner med 65,49%. Neste par på listen har litt under 60%. Det ser lovende ut, men det skal altså spilles hele torsdagen også før medaljer eventuelt er sikret. 

Ungdoms EM for par (European Youth Championships) foregår i Veldhoven i Nederland. Fra fredag spilles Youth Pairs i fem klasser, U,-31, U-26, U-21, U-16 og Women. 

Sofie og Nicolai er spillere som en stund allerede har hevdet seg i åpen klasse blant norske og internasjonale stjernespillere. Nivået deres holder derfor i massevis i ungdoms EM, men det er ikke dermed sagt at det blir suksess. Det spilles parturnering med det som er av tilfeldigheter.

Fra resultatene på åpningsdagen er det lett å se at det norske lederparet stadig har fått tak i ekstra stikk, og et annet tydelig trekk er at de er kapable til å straffe motparten. Det er ikke få kontrakter de har doblet for å få tak i det lille ekstra. Her er et eksempel hvor det for et erfarent par er fristende å straffedoble motparten på lavt trinn, men hvor det er litt touch-and-go som det ofte er om man får tak i nok i motspill til å slå en eventuell utgang egen vei.   


Sofie og Nicolai satt N/S. Nord åpner med 1 hjerter. Det er vel ingen ting å si på at øst dobler opplysende med perfekt fordeling og 11 poeng. Syd har glimrende kort for å redoble for å vise minst 10 poeng og interesse for å straffedoble motparten. 

Problemet her er soneforholdene. Siden N/S er i sonen må de få fatt i fire bet (+800) for slå egen utgang, hvis det står utgang egen vei da. Om det blir to eller tre doblede bet (+300 eller +500) blir de slått av de N/S-parene som vinner utgang.

Idet det går pass, pass etter syds redobling melder øst 1 spar. Det er klart syd er fristet til å straffedoble, men må altså også ta med i betraktningen at motparten er i gunstig sone.

Da Sofie og Nicolai gikk for å straffedoble 1 spar burde kanskje vest som vet de sannsynligvis er på 4-2 tilpasning tatt ut i 2 kløver, men det er en annen historie.

Det norske paret gikk for å spille motspill, og kontrakten ble 1 spar doblet. De spilte bra i mot, for spillefører fikk kun for de to majoressene, A-K i kløver og to trumfstikk, dvs. to doblede bet og +300 til N/S. Men er det nok? Står det i 3NT N/S?

Det ser mulig ut å skrape sammen til ni stikk, men før spillefører får de stikkene får fort Ø/V fem stikk etter kløver ut som er naturlig fra begge sidene (vest vet at nord har hjerterfarge). Da får forsvaret for de to majoressene og tre kløverstikk - en bet i 3NT.

Kun to par i hele feltet fikk hjem 3NT etter svakt motspill, og +300 for å ha spilt mot 1 spar doblet med to bet ga hele 91,3%.

Alt om Ungdoms EM, resultater, bulletiner osv, finner du på mesterskapssiden, her.

 

EM FOR PAR, UNGDOM

I Veldhoven, Nederland har 15th European Youth Championships startet i dag, tirsdag 25.juli. Det er flere mesterskap, og det foregår frem til 29.juli. 

De første to dagene spilles MIXED PAIRS og IMP PAIRS. I IMP'en deltar kun en norsk spiller, men i mixen deltar hele seks norske par av de 49 parene som spiller. I første sesjon gikk Sofie Grasholt Sjødal og Nicolai Heiberg Evenstand hardt ut og tok ledelsen, og flere av de andre norske parene fikk en grei start.

Vi kommer selvsagt tilbake med mye mer om EM par for ungdom. Mesterskapssiden finner du her.

 

 

Fra USA til Skandinavia

Det amerikanske sommermesterskapet er over, og nå er det for mange over til Skandinavia for å spille. Den danske bridgefestivalen er allerede ferdigspilt, og i helgen starter den svenske. På Lillehammer starter den norske bridgefestivalen lørdag 5. august. 

I Chicago ble SUMMER NATIONALS avsluttet med at lag FLEICHER (Martel-Fleicher fra USA, Lorenzini-Bessis fra Frankrike og Sementa-Versace fra Italia) vant finalen i Spingold hvor de slo lag Bremark som bestod av svenske spillere og en italiener.

De norske som var slått ut av Spingold avsluttet med å spille ROTH SWISS TEAMS hvor lag Rosenthal (Helgemo, Bakke og Brogeland) ble nr. 6. Levinson (Grude, Kvangraven og Brekka) ble nr. 17 etter å ha kvallet til finalerundene i en turnering hvor det startet med hele 137 bord!

I Spingold-finalen var det en rekke store spill, både lille- og storeslemmer. Her er ett av dem:

Giver vest, alle i sonen

Hvordan ser du på det om makker åpner med 3 spar og du har dette å bidra med? Og hva er avtalene over en slik sperremelding?

Sementa meldte 4 kløver som ble alertert og forklart som Key Card Blackwood. Noen bruker kanskje den meldingen som naturlig, men det er neppe nyttig særlig ofte. Andre bruker det vel som cuebid (kontrollmelding), og det kan ha noe for seg. Det italienske paret har antagelig funnet ut at det er sjelden svarhånden til en 3 åpning har bruk for å kontrollmelde da det er han selv som må ha kanonkort og normalt kontroll i alle farger for å gå på mot slem over makkerens sperreåpning. 

Vest viste ett nøkkelkort (trumfkongen). Øst sa 5 hjerter, spørsmål om spesifikk konge. Noen bruker spørsmål om trumfdame i en slik situasjon, men det er neppe veldig nyttig heller i denne settingen hvor vest har åpnet med 3 spar og øst går på rett mot slem.

Vest fortalte om kløver konge, og øst kunne telle tretten stikk om ikke vest satt med kun sekskorts spar (usannsynlig) for sin sperremelding i sonen. Øst meldte 7 spar. Slik så hele spillet ut:

 

Sementa kunne vel like godt meldt 7NT, men det kunne kanskje vært en liten ekstra sjanse i trumfkontrakt om vest mot formodning satt med kun sekskorts trumf.

Spillet var rett frem, claim etter første stikk, FLEICHER +2210. 

Ved det andre bordet var ikke øst så optimistisk og BREMARK sitt Ø/V par stoppet i 6 spar. Dermed ga spillet 14 IMP til vinnerlaget.

Hvor mye de vant finalen med?

14 IMP.

 

  

US SUMMER NATIONALS går mot slutten

Det amerikanske sommermesterskapet i Chicago går mot slutten. I hovedturneringen for lag (SPINGOLD) har lagene med norske deltakere røket ut, det ble slutt i Round of 16. Nå gjenstår kun finalen i den turneringen, og de fleste av de som er slått ut av Spingold har spiilt  ROTH OPEN SWISS TEAMS hvor det har vært kvalifisering. Der ble ROSENTHAL (Bakke, Brogeland, Helgemo) kvalfisert med 2.plass. LEVINSON (Kvangraven, Brekka) gikk også videre 21. plass.

I SPINGOLD var det vel ingen direkte sensasjon at ZIMMERMANN ble slått av FLEICHER, et lag bestående av italienske, franske og amerikanske toppspillere. Men det var en sensasjon at ZIMMERMANN sitt stjernelag ble feid av banen med 100 IMP!

I finalen møter FLEICHER det svenske laget (pluss en italiener) BREMARK som er laget som slutt ut ROSENTHAL i Round of 16. 

En liten sensasjon i SPINGOLD var det at lag HANS ikke var lungt unna å nå finalen før de ble slått av BREMARK. HANS består av spillere fra Australia samt en spiller fra New Zealand. Halvveis i semifinalen mot BREMARK ledet lag HANS, men mot slutten ble svenskene for sterke og vant til slutt med 35 IMP. Her er et spill fra perioden BREMARK tok kommandoen i den kampen:

Du kan forsøke å legge en spilleplan i 4 spar etter ruter 7 ut til esset og mer ruter, vest følger da med en mindre ruter. 

Det blir fort to spartapere, men kan kanskje bli kun en trumftaper hvis det treffes på hvem som eventuelt har esset dobbel. Men om det blir to trumftapere som du må regne med må nok hjerterfinessen gå. Og gjør den det er det muligheter for å få tre hjerterstikk slik at du ikke blir avhengig av kløver konge hos vest også.

Jeg tror hjerterfinesse i stikk tre er riktig spilt, men det er selvsagt sagt med fasit i hånd.  

Slik hele så spillet ut:

Meldingene er litt uvanlige (1S-4S), men det er fordi det paret spiller Presisjon hvor syds åpning er begrenset til 15 poeng. 

Syd for lag HANS spilte trumf til damen og østs ess. Øst spilte spar tilbake, og syd la liten slik at vest kom inn. Derfra kom kløverskiftet og det ble bet med to spartapere en rutertaper og en kløvertaper. 

Med hjerter til knekten i tredje stikk ville det gått bra da han ville rukket å få tre hjerterstikk og dermed ett avkast for en kløver fra syds hånd. 

Ved det andre bordet fikk syd det litt enklere da vest spilte ut hjerter så spillefører måtte prøve finessen i første stikk. Den holdt, så ruter til liten og syds dame som vant stikket. Nå tok Upmark nok en hjerterfinesse og kunne gå på trumfen etterpå. Han tapte kun to trumfstikk og ett stikk i ruter da en kløver fra syd forsvant på det tredje hjerterstikket. Ti stikk og pluss 420 var verd 10 IMP på veien mot finale mot lag FLEICHER. 

 

SPINGOLD: De norske gikk videre

I det amerikanske sommermesterskapet i Chicago har lagene kommet til Round of 16 i SPINGOLD som er hovedturneringen for lag. De tre lagene med norske spillere som var i Round of 32 gikk alle videre til Round of 16. All informasjon om årets US Summer Nationals finner du her. 

I onsdagens runde ble det jevnt for danske Dennis Bilde sitt lag (Lebowitz) som slet seg videre med 11 IMPs margin. Det spillet vi tar med her kom godt med. Syd hadde ikke mye å fare med, men fikk likevel hovedrollen.

Giver nord. N/S i sonen.

         SYD

Øst (Bilde) har åpnet med 1 spar og hoppet til 3 spar over vest sitt svar 2 kløver. Hoppet til 3 spar var "suit set", dvs. han har en meget sterk farge som kan være trumf selv om vest ikke har noen tilpasning. Vest løftet til 4 spar før øst spurte med 4NT. Vest viste ett nøkkelkort. Øst sa 5NT, storeslemsinvitt (og/eller spørsmål om spesifikk konge), og vest tok imot storeslemsinvitten med et hopp til 7 spar. Hva ville du spilt ut?

Det er en gammel regel som sier "trumf ut mot storeslem", men det er en regel jeg selv har forkastet for lenge siden, for noen ganger er det bare til hjelp for spillefører. Men i dette tilfellet kan det umulig koste noe å spille ut trumf, den fargen må være tett. Så hvorfor spille blindt ut i en annen farge og risikere å ødelegge noe makker har i den fargen?

Syd tenkte ikke slik og spilte ut hjerter. Hele spillet så slik ut:

Det er for hardt med 7 spar, men den har jo bra sjanser. Og med hjerter ut var det såre enkelt, 6+4+1+2= 13 stikk og +1510. Uten det utspillet må hjerteren tippes.

Ved det andre bordet stoppet Ø/V i 4 spar og fikk tolv stikk (bommet hjertervalget), +480. Spillet ga Bilde sitt lag 14 IMP, og de vant altså den jevne kampen med 11 IMP.