AUKSJONSTURNERING (PRO AM) - ET JUNIORPROSJEKT

Nå får du en god sjanse til å støtte juniorbridgen, og samtidig være med på en morsom turnering med en toppspiller som makker!

Kurt Ove Thomassen og Helgeland Juniorbridgeklubb (HJBK) jobber veldig aktivt med rekruttering av juniorspillere og med oppfølging av både de nye og de som vi har fra før. Et av tiltakene og et stort mål for klubben er å samle 130 juniorspiller på alle nivå til juniorcamp på øya Lovund på Helgelandskysten i september 2021 (10.-12. september). Den tradisjonelle sommerleiren 2021 er avlyst så dette blir årets høydepunkt for juniorene neste år.

Det beste av alt er at deltakerne skal få delta gratis! HJBK jobber derfor kontinuerlig med innsamling av midler til prosjektet, og et tiltak er en planlagt PRO-AM auksjonsturnering («Drømmemakker-cup) på BBO 2.januar (kl. 18). Det skal spilles 30 spill.

En rekke av Norges beste spillere og noen utenlandske stjerner har sagt ja til å stille opp som auksjonsobjekter. Andre bridgespillere kan kjøpe seg makker til turneringen og kan velge blant alle disse kjente bridgenavnene. Om du får "drømmemakkeren" avgjøres gjennom en auksjon, og inntektene går til dette juniorprosjektet. I selve turneringen deles det ut klubb- og kretspoeng etter vanlig «sommerbridge-skala).

Dette vil gi «vanlige» bridgespillere en opplevelse for livet med en stjernespiller som makker. Noen vil jo få spille med navn som Geir Helgemo, Tor Helness, Boye Brogeland, eller kanskje svenske Peter Fredin. Det er også mange andre kjente bridgenavn på listen over auksjonsobjekter som du finner her.

Prisen du må betale (dvs. hvor mye du bidrar med til juniorprosjektet) avhenger selvsagt av hvor mange som byr på den spilleren du ønsker å «kjøpe», det er jo en auksjon. Den har allerede startet og avsluttes 22.12.

All informasjon om denne turneringen og hvordan budgivningen foregår osv. finner du her.

Tonje (og Boye) i flytsonen

Tonje Brogeland gjør det bra for tiden. Forleden var hum på det lag som ble nr. 3 i en internasjonal dameturnering (online). Etter det dro hun husbonden Boye Brogland til topps i en internasjonal mixturnering, Regents Congress Mixed Pairs (også online).

Tonje og Boye gikk helt til topps! (Bildet er fra VM i Orlando for noen år siden)

Jeg fikk fatt i noen spill og de fikk ordnet seg noen ensom-topper som kom mest pga. gode vurderinger i meldingene. Blant annet fant de 7 grand hvor det var tretten toppstikk, men begge hadde fordelingshånd (!) og 6-4 tilpasning i hjerter. Da er det ikke mange som spiller grandkontrakt, og ingen kopierte det, 100% til ekteparet Brogeland.

Dette spillet likte jeg enda bedre:

Starten er med såkalte "kløverføringer", dvs. svarerene på 1 kløver viser fargen over (1 ruter viser hjerter, 1 hjerter viser spar). Boye hoppet til 2 grand som viser 18-19 grand, og normalt har han ikke mer enn to hjerter (kan si 1 hjerter som viser tre hjerter). Han har bare 17 poeng, men dette er 17 veldig gode så hånden bør oppjusteres til 18 poeng. 

Over åpnerens hopp til 2 grand spiller Tonje og Boye med et godt system hvor de får vist en rekke håndtyper svarhånden kan ha. Med mange hjerter og spar er det lave meldinger tilgjengelig, så 3 spar er ledig. Nords 3 spar viste i denne situasjonen kløverfarge (minst femkorts farge). Det passet perfekt for syd som fastsatte trumfen med 4 kløver. Siden nord var med på notene med en kontrollmelding (4 ruter) gikk Boye på med Key Card Blackwood. Siden alle nøkkelkortene og trumfdamen var på plass måtte han varsle fra om det med 5 grand. Nord er jo ubegrenset, så syd kan ikke ta noen avgjørelse om at at storeslem er utelukket og overlater det til nord. Hun hadde ikke mer enn sånn akkurat for lilleleslem og slo av med 6 kløver.

Godt meldt, og enda et spill hvor de fikk 100%.

 

Endelig en skikkelig face-to-face turnering!

Her i New Zealand har det vært et par "ordentlige" turneringer etter det ble lettet på Covid-restriksjonene, men årets høydepunkt, New Zealand Congress (tilsvarende Bridgefestivalen i Norge) som skulle gått av stabelen i september ble avlyst. I Norge ble jo festivalen avviklet, mens det nå er strengere der. Her kan vi nok ikke klage, vi er vel egentlig veldig heldige da det er mye verre de fleste andre steder rundt omkring i verden.

I helgen spilles den første store og her til lands prestisjetunge turneringen etter restriksjonene ble lettet på, INTERPROVINCIAL TEAMS som har omtrent samme status som seriemesterskapet i Norge. 

I IP FINALS spiller syv soner/fylker om sammenlagtseier for lag på fire nivå i separate klasser, Åpen, damer, veteran og intermediate.

Kamper fra tre dagers spilling fra lørdag vil bli overført på BBO fra lørdag kveld norsk tid.

Link til dette mesterskapet kan spesielt interesserte finne her.

Makker Nick Jacob og jeg skal spille for Auckland/Northland sitt lag i åpen klasse.Tidligere denne uken prøvde vi oss på en treningsøkt uten at det gikk så bra. Her er et spill jeg følte det kunne (burde?) gått bedre:

Som øst ble jeg spillefører i 5 ruter og visste at nord hadde sparfarge. Syd spilte imidlertid ut kløver dame. Hvordan ville du planlagt spillet?

Det er fare for å tape to kløverstikk og ett stikk i hjerter om den finessen ryker. Det ser dog ut som om det kan gå an å få til en eliminasjon og et innspill. Derfor lå jeg unna kløver dame og fikk i neste stikk som forventet liten kløver fra syd til kongen og esset. Nå er kløver 10 et fint innspillskort mot syd. For at dette skal kunne fungere må sparene elimineres med stjelinger. En spar ble stjålet fulgt av ruter til esset, begge fulgte med småkort, men dessverre kom ikke tieren på. En spar til ble stjålet, men for å komme over til øst igjen etter å ha stjålet den andre sparen må en stor ruter spilles fra vest for å ta ut forsvarets tier. Så kan ruter spilles til nieren for å stjele den siste sparen, men dette går ikke bra. For ved å ta en tredje ruterrunde og også stjele tre spar totalt, blir vest fri for trumf slik at innspillet som er ment for å få hjerter til saksen eller spar til dobbeltrenons ikke virker. Syd kan bare spille spar siden det ikke er igjen trumf hos vest.

Så jeg ga opp eliminasjonen og fridde meg med kløver, men syd stakk og spilte spar som måtte stjeles mens det ble fulgt på med den siste sparen fra øst. Hjerteren måtte løses uten taper, og etter esset ble det spilt liten til knekten med magert resultat, syd tok betestikket med hjerter dame. 

Selvsagt kunne hjerter dame blitt toppet ut, men det var ikke akkurat enkelt.

Om ruter 10 hadde vært singel ville dette fine innspillet via eliminasjon fungert da det ville vært en ekstra overgang til øst på ruter 9, så alle tre sparene kan elimineres uten å være nødt til å ta for mange runder trumf. Også med spar ut kan kontrakten vinnes da spillefører får hjelp til å ta den ene sparstjelingen uten å bruke opp overganger og for mange trumf.

Vi ble sammenlignet med to bord i denne kampen. Ett Ø/V-par gikk bet i 5 ruter etter kløverutspill, den andre spilleføreren i samme kontrakt vant den via det nevnte innspillet etter spar ess i utspill. Så spillet kostet IMP i treningskampen, og vi får håpe motspillerne spiller spar ut i sånne spill i Wellington i helgen.

 

Aa - Livgård i sluttspill

I onlineturneringen MINOR ALT INVITATIONAL 4 vant lag FREDIN sin gruppe etter en storseier til slutt. På laget spiller norske Terje Aa-Allan Livgård sammen med svensken Peter Fredin og Alon Apteker fra Sør Afrika.

Dermed spiller de i skrivende stund kvartfinale mot lag DE MICHELIS som består av noen italienere og de svenske tvillingbrødrene Ola og Mikael Rimstedt.

I grunnspillet i denne turneringen merket jeg meg at Aa-Livgård traff godt på veldig mange slemavgjørelser. De meldte fine, spillbare slemmer, og unngitt slem når vinnersjanen var for lav (like viktig!).

I en av kampene mot slutten unngikk det norske paret en slem hvor åpneren hadde 18 poeng og viste 18-19 grand i andre melderunde. Svarhånden hadde 4-4-2-3 fordeling og 13 HP. Det er mange som blir litt for ivrig med den typen kort og går på mot slem. Aa-Livgård ga seg i 3 grand.

Slem er med den styrken og balanserte hender ofte avhengig av litt for mye, typisk et par finnesser av tre, eller en finesse pluss snill sits i en farge. Det var tre finesser, og to av dem røk. Siden motstanderlaget meldte slem og gikk bet ga det 11 IMP til FREDIN. Det var dog ikke så mange som meldte slem, men det er alltid noen når man har noe over 30 HP til sammen. Med balanserte hender er det imidlertid sjelden nok.

I samme kamp satt Aa-Livgård Ø/V i dette spillet:

Meldingene gikk slik:

Godt vurdert! 

Merk østs 5 grand som ble forklart som "Pick a slam" etter at øst hadde støttet kløveren allerede. At han ber makkeren velge slem da må bety noe sånt som honnør dobbel i spar, for bedre sparstøtte kan han ikke ha etter dette meldingsforløpet. Med den fine syvkortsfargen valgte da vest å si 6 spar.

Det er ingen tapere utenom kløveren. Med denne fargekombinasjonen er det en safevariant for å unngå et valg hvis en finesse tas først. Ryker den blir det et valg andre gangen om man skal toppe ut den andre honnøren eller ta en finesse til. For å unngå det valget kan esset spilles først. Deretter må det spilles kløver mot Q-10-9-x og alt er i orden om syd har minst to kløver. Og hvis nord har singel knekt eller konge, eller K-J dobbel unngås på den måten valget i andre kløverrunde.

Her kommer imidlertid hjerter ut og det blir litt ukomfortabelt med overganger til å utføre safevarianten hvis trumfen sitter 3-1.

Nordmannen vant greit 6 spar og lag FREDIN vant også her 11 IMP, denne gangen fordi motstanderlaget stoppet i utgang.

Nesten halvparten av Ø/V -parene stoppet i utgang i det spillet.

All informasjon, resultater og bulletiner fra denne turneringen finner du her.

 

 

Nok en internasjonal lagturnering: EOPEN

EOPEN er en fin, internasjonal online lagturnering som Stefan Skorchev og Christoph Grosset står ansvarlige for. Det spilles med et divisjonssystem og kamper fra turneringen blir overført og kommentert av eksperter via TWITCH.

Alt om dette opplegget finner du her.

Resultatene i den turneringen som pågår akkurat nå finnes her.

Terje Lie, Jo Arne Ovesen, Ulf Tundal og Nils Kåre Kvangraven er med på et skotsk/amerikansk/norsk lag, "TEDDY BEARS". De har i novemberutgaven av EOPEN gjort det skarpt og leder sin pulje soleklart, og de er klare for sluttspill allerede før den siste kvalik-kampen.

Kvangaven har fortalt meg noen morsomme spill fra EOPEN NOVEMBER.

Her klaffet systemet godt for Tundal-Kvangraven. Deres 2 grandåpning viser nemlig begge minor, konstruktiv hånd. Dermed kunne syd sperre kraftig med det samme. Det er sannelig ikke lett når man må begynne å melde på femtrinnet!

Kanskje burde vest doblet, men da han sa 5 hjerter var Ø/V i trøbbel. Tundal var vel litt grådig da han doblet 5 hjerter, og det ville blitt bedre for Ø/V om de hadde "rømt" til 5 spar. Det er dog ikke så lett å gjøre det når man ikke vet hva makker har!

Den doblede kontrakten ble ikke særlig festlig. Det kom ruter ut til esset og kløveravkast fra vest. Spillefører førsøkte en trumf fra bordet, Tundal la damen, og esset vant stikket. Så spar fra topp, men Tundal kunne stjele den tredje, ta for trumfkongen og presse vests trumf med ruter. Spillefører fikk kun for trumfene sine, Tundal tok resten, +1100!

Ved det andre bordet gikk meldingene slik:

Der startet det lavt og behagelig, og Lie (vest) ble advart av syds 1 hjerteråpning. Men da N/S begynte å bevege seg farlig høyt våknet Lie og begynte å doble dem.

Spillefører kunne nok gjort det litt bedre i 5 ruter doblet enn han gjorde, for det endte med hele tre doblede og +800 til TEDDY BEARS som dermed vant hele 18 IMP på spillet.

Ville du åpnet med 1 hjerter som syd, eller ville du valgt en annen melding?

I en kamp åpnet syd med 4 hjerter! Vest kunne ikke doble da det ikke ville vært straff, og syd fikk spille 4 hjerter udoblet med fire sonebet. Minus 400 ga imidlertid 6 IMP inn da Ø/V ved det andre bordet meldte og vant 4 spar.

Igjen var Tundal-Kvangravens "begge minor" i bruk, faktisk både av nord og syd! Denne gangen var det den mer vanlig varianten hopp til 2 grand over motpartens majoråpning.

Noen doblet opplysende med nords kort. De måtte over 4 spar velge mellom å ta avgjørelsen selv å si 4 grand, eller doble. Doblinge etterfulgt av nok en dobling har ikke fortalte syd mye om hva slags kort nord har..

Kvangraven som brukte 2 grand først kunne doble 4 spar og hadde fortalt om alle minorkortene sine. Det ga syd godt grunnlag for å ta sin avgjørelse som ble 4 grand: velg minor. Ø/V burde nok vært med til 5 spar, men kanskje var det doblingen av 4 spar som skremte dem litt?

Det var ikke vanskelig å vinne 5 kløver. Kvangraven tok med seg en liten safevariant i ruter, liten mot Q-J fjerde i tilfelle en av dem har alle de fire uteværende ruterne.

Ved det andre bordet gikk meldingene slik:

Dette var veldig agressivt av syd (4 grand), og nord kan vel ikke lastes for at han meldte slem. 6 kløver kunne ikke vinnes, og spillefører gikk seg to bet, Ø/V +500. Det ga 15 IMP til TEDDY BEARS.

 

 

NM FOR KLUBBER: Ungdommen kommer!

NM for klubblag er i gang. I en kamp måtte et sterkt og rutinert mannskap som spiller for Kristiansand 2 finne seg i å bli kraftig slått av Skien 1. For skienslaget spiller også et par rutinerte herrer, Sondre Laabraathen Hogstad og André Øberg. Det andre paret var Thea Lucia Indrebø og Ida Marie Øberg. De er unge og ganske urutinerte i åpen klasse selv om som de fleste vet har de masse internasjonal erfaring og knallgode resultater i juniorbridge. Det er imidlertid for alle en ganske kraftig overgang fra juniorbridge til åpen klasse. Det er både morsomt å interessant at disse to spilerne og flere av de andre lovende ungdommene norsk bridge for tiden har allerede nå oppnår gode resultater i kamp mot erfarne toppspillere.

Thea Lucia (t.v) og Ida Marie etter en av deres suksessrike juniormesterskap

Vi tar med et spill fra kampen mellom Kristiansand 2 og Skien 1 hvor Thea og Ida Marie meldte bedre enn paret fra Kristiansand. Det var imidlertid ikke nok å melde godt. Den litt hardmeldte slemmen måtte spilles godt også. 

(Giver øst, alle i sonen)

Med Ida som vest og Thea øst gikk meldingene slik:

Noen vil antagelig åpne med 2 kløver som øst, men det er ikke sterke nok kort til det slik de fleste definerer 2 kløveråpning. Det er som regel bedre med slike kort å åpne med 1 i farge fordi en lettere får vist kortene sine, og kanskje kan få tatt kontroll over meldingene. Hvis det en sjelden gang går pass rundt på 1 kløver er det som oftest greit nok.

Meldingene er etter såkalt "kløverføringer" hvor 1 ruter viste hjerter (4+), og østs 1 hjerter trekorts hjerter. 2 kløver ba om 2 ruter (enten for å spille der eller invitere til utgang), men øst brøt "kravet" om å si 2 ruter med meldingen 2 spar fordi hun var så sterk. Da vest kunne melde utgang og har da den typiske invitthånden (til utgang) med femkorts hjerter tok øst kommandoen og tok dem til 6 hjerter via Key-Card 4NT hvor svaret viste at de ikke manglet noe nøkkelkort bortsett fra trumfdamen.

Lilleslemmen er veldig bra. Det handler normalt kun om å unngå to trumftapere.

Øst (Thea) ble altså spillefører og syd spilte ut ruter til esset. Nå spilte hun hjerter til nieren og syds dame. Syd fortsatte med ruter til knekten, kongen og stjeling. Det godspilte ett ekstra stikk i ruter hos vest, men problemet var at nå var øst nede på singel ess i trumf. Dermed ser det ut som om syds trumfbeholdning må gi enda ett trumfstikk til forsvaret - i så fall beten. Det problemet kunne imidlertid løses. Det må en trumfreduksjon til slik at vest blir like lang som vest og syds tilsynlatende andre trumfstikk kan bli fanget opp mot slutten.

Det kan muligens fås til et trumfreduksjon og trumfcoup mot syd ved å spille kortene litt i forskjellig rekkefølger. Du kan jo prøve litt selv med åpne kort for å se om du får det til. Thea som ikke hadde åpne kort så hva som måtte til og fikk kortet seg i trumf hos vest (hun stjal god kløveren), og var inne på østs hånd mot slutten etter også å ha innkassert det godspilte ruterstikket hos vest.

Med tre kort igjen hadde syd hadde trumfknekten dobbel og en ruter, mens vest hadde igjen K-10 i trumf og en spar. Fra øst kom en stående kløver, og syd kunne bare pakke sammen. Hvis han kastet sin ruter ville sparen hos vest forsvunnet, og syds trumfknekt dobbel blir idet et kort spilles fra øst fanget opp i to-kortsposisjonen. Hvis syd på den stående kløveren i tredje siste stikk setter i trumf trumfes over og den siste trumfen tas ut.

BÆRRE LEKKERT!

Da Kristiansand sitt Ø/V-par spilte utgang ved det andre bordet ga spillet 13 IMP til Skien.

 

 

God norsk innsats i internasjonal dameturnering

YOUNG CHELSEA BRIDGE CLUB (London) har arrangert sin internasjonale dameturnering online. Det var med 32 lag, og noen norske spillere deltok. Best av de gjorde lag HEL med Tonje Brogeland, Lisbeth Glærum, Torild Heskje og Tove Haugen som kapret 3.plassen rett foran et engelsk/svensk/norsk lag som Sølvi Remen var med på.

Et italiensk lag vant foran Danmark.

Detaljert og god informasjon om denne turneringen finner du her.

Vi tar med et spill fra YC Women's Teams hvor Tove Haugen og Torild Heskje var blant veldig få som fant frem til storeslem. Hvordan ville du og din makker meldt?

Det norske paret havnet i 7 kløver som var nedlegg, spillet tok 1 sekund! Det står også i 7 grand, men å melde og vinne storeslem med 28 HP til sammen er som regel godt nok. Det var det i kampen, kun lilleslem ble meldt ved det andre bordet og 13 IMP inn. Av det 32 lagene kom kun tre Ø/V par i storeslem.

 

OCBL NOV TEAMS: Nordmenn til semifinalen

Lag De BOTTON (m/Hoftaniska-Charlsen) som vant sin gruppe fikk følge av lag ORCA (C.Bakke-Erichsen) til kvartfinalen i denne ukes OCBL lagturnering på BBO. ORCA ble nr. 2 i sin pulje, og helnorske SKEIDAR fulgte på 4.plass i den puljen med mindre enn 1VP for lite til å gå videre som beste treer.

Som vinner av sin gruppe fikk De BOTTON 8,1 IMP i carryover, og det kom godt med! Over de 24 spillene i kvart'n "tapte" de nemlig med 5 IMP, men pga. carryoveren vant de kampen likevel med 3,1 IMP. De blir dermed å finne i semifinalen fredag hvor de møter engelsk-svenske lag BLACK.

ORCA hadde negativ carryover (-4,1), men vant en jevn kamp og skal spille semifinale mot lag FREDIN som består av tre svensker og en fra Sør Afrika.

ORCA vant kvart'en med 12,9 IMP. Her er et spill hvor Christian Bakke og Espen Erichsen meldte godt og ble belønnet med 13 IMP.

Nords 3 kløver over vest sin åpning 1 spar viste minst 5-5 i ruter og hjerter. Når motparten har vist to spesifikke farger som her kan man utnytte det siden det er to farger som kan brukes som kravmelding. Dermed kan forskjellige kravhender bli vist. Hvis de istedet melder inn såkalt Michaels Cuebid (major + en farge til) vet man kun om en farge hos innmelderen, og å kreve ved å melde den fargen brukes da vanligvis som "cueraise", dvs. godt løft/invitt eller bedre med støtte åpnerens farge.

Her meldte Erichsen 3 hjerter (nords ene farge) og viste med det minst invitthånd med sparstøtte. Bakke så mulighet for slem og meldte 4 ruter - kontrollmeølding. De viser i slike siutasjoner kontroller nedenfra, både første- og andre rundes kontroll. Dermed har vest benektet kontroll i kløver. Men det har øst. Merk hans 4 hjerter. I en slik situasjon hvor det kun er igjen en melding mellom det som er meldt og trumffargen viser den meldingen (her 4H) nødvendigvis med kontroll i fargen, men det bekrefter kontroll i den fargen Bakke passerte (kløver). Det var nok for Bakke som tok dem til 6 spar via Roman Keycard Blackwood. Godt meldt!

Siden trumfen satt 2-2 var det "claim" ganske raskt, vests fjerde kløver kunne trumfes hos øst.

Lilleslemmen er ikke helt bombesikker, det kan være litt "arbeid" å gjøre om trumfen sitter 3-1. Men hvis det er syd som har tre trumf, har spillefører ganske lett spill fordi han vet mye om sitsen. Han kan stoppe uttrumfingen etter to runder og spille kløver fra toppen. Sitter den fargen 3-3 står den fjerede kløveren, og den siste trumfen tas ut. Og om syd har fire eller fem kløver sammen med tre trumf kan spillefører trygt trumfe den fjerde kløveren før han tar ut syds siste trumf. Ruterfinesse er selvsagt en mulighet hvis trumfen sitter 3-1, men den er ikke nødvendig sidn den fjerde kløveren kan trumfes. Siden trumfen satt 2-2 var det ingenting å spille om.

Da Ø/V ved det andre stoppet i 4 spar vant altså lag ORCA 13 IMP:

Slem ble meldte ved fem av åtte bord i kvartfinalen. I De BOTTON sin kamp var +1430 til Ø/V uavgjort spill.

 

 

DE BOTTON klar for kvartfinalen!

I OCBL NOV TEAMS har lag De BOTTON (med Hoftaniska-Charlsen) allerede kvallet for kvartfinalen før siste kvalifiseringsrunde. De leder sin gruppe med så mye at de ikke kan bli innhentet av de som ligger nr. 3. De to beste fra de tre puljene samt de to beste treerne går videre. 

Med en kamp igjen å spille torsdag har også ORCA (Bakke-Erichsen) og SKEIDAR med Martin Andresen og hans norske "disipler" gode muligheter.

Lag SKEIDAR ligger på 2.plass i en veldig jevn gruppe, og ORCA som spiller i samme gruppe ligger på 4.plass ikke langt bak. SKEIDAR klatret til 2.plass etter en solid seier mot lederlaget som består av isrealere og et par fra Tyrkia.

Et godt bidrag til den nevnte seieren var dette spillet hvor Farstad-Andresen sin systemavtale passet perfekt:

Etter 1 ruter-1spar og gjenmeldingen 2 ruter er det et avtalespørsmål hva hopp til 3 hjerter betyr. Hvis man spiller med 2 hjerter som rundekrav i den situasjonen kan 3 hjerter spilles som Splinter, kortfarge i hjerter, krav til utgang og rutertilpasning. Et alternativ er å bruke et slikt hopp som 5-5 og utgangskrav som også kan være komfortabelt noen ganger.

Farstad-Andresen bruker Splinter i den situasjonen, og det passet ekstremt bra denne gangen. Syds hånd voks til himmels, og Andresen meldte til slutt slemmen som var glimrende. Spilleføringen var mer eller mindre en formalitet.

Pluss 1370 var verd 12 IMP for det norske laget da N/S ved det andre bordet spilte 3 grand med elleve stikk.

Av 24 N/S-par var det kun ett par utenom det norske paret som meldte 6 ruter.

Voldsom aktivitet i online bridge

Det spilles enormt mye bridge på internett for tiden. Det er ikke så merkelig så lenge det de aller fleste steder ikke er mulig å spille face-to-face så lenge Covid-pandemien fortsatt raser. Jeg tror de fleste ville heller ha spilt på vanlig måte, ved bordet face-to-face, men så lenge det ikke er noe alternativ tyr flere og flere til spilling på nettet. Det er dog en veldig negativ faktor, juks forekommer, og antagelig i ganske stor stil. Statig flere juksesaker blir avdekket. Mer om den triste biten av bridgelivet vi for øyeblikket lever i et senere innlegg. 

Slik situasjonen nå er mangler det i alle fall ikke på muligheter til å spille. Et voldsomt antall turneringer spilles både nasjonalt og internasjonalt. OCBL (Online Contract Bridge Leauge) ALT og andre arrangerer jevnlig lagturneringer for internasjonale lag. Denne uken pågår OCBL OPEN TEAMS NOVEMBER, og der er det fire lag med norske spillere. Det deltar 24 lag fordelt i tre grupper, og mot helgen skal det spilles kvartfinaler, semifinaler og finale. 

Etter fire runder i denne turneringen har De BOTTON med Hoftaniska-Charlsen tatt ledelsen i gruppe C. Lag ORCA (Christian Bakke) og lag SKEIDAR (Andresen, Farstad, Ovesen, Aaseng, T.Johansen, Kristoffersen og E.Berg) har også startet bra med henholdsvis 3. og 4.plass i pulje A.

De BOTTON trygget sin ledelse i fjerde kamp da de møtte det fjerde "norske" laget, GILLIS som ikke har fått det til å klaffe så langt i denne turneringen.

Brogeland-Lindqvist er blant verdens aller beste par. Men som alle andre kan de tryne litt de og. Her er et spill hvor det gikk galt fra da de møtte Hoftaniska-Charlsen.

Etter to passer åpnet Brogeland (vest) med 1 spar. Nords kort er vanskelig å melde fordi han ikke har sparstopper. Hadde han hatt det tror jeg beste måte å vise hånden på er å doble og så vise en 18-20 grand i neste runde (siden han ikke meldte inn 1 NT som 15-17/18). Da vest over syds 2 kløver-svar meldte hjerteren sin valgte nord å si 2 spar - krav - og over 3 kløver fra syd sa han 3 ruter. Nå har han vist kanonkort med ruter. Syd syntes han hadde litt å bidra med og meldte 3 spar som antagelig viste litt i den fargen, men ikke en skikkelig stopper siden han ikke sa 2 grand over 2 spar. Da meldte nord 3 grand. Øst mente han hadde noe han også, og makkeren hadde meldt to ganger i faresonen. Så kontrakten 3 grand ble doblet.

Det er marginale greier. Det kom hjerter ut, og spillefører har åtte sikre stikk. Det går imidlertid ikke an å bete 3 grand siden kløveren kunne godspilles ved å gi bort kun ett stikk. Forsvaret kan kun få tre sparstikk og ett i kløver. Det ble imidlertid ett overstikk, +950 til De BOTTON. Doblingen kostet imidlertid kun 2 IMP!

Ved det andre bordet havnet Gillis-F.Helness i 5 kløver. Det er jo menneskelig, det har gode verdier, en nikorts trumftilpasning, og å finne ut at sparkombinasjonen faktisk er en stopper er ikke så lett.

I 5 kløver ble det en bet med en to spartapere og en taper i trumf. Pluss 100 var sammen med +950 verd 14 IMP for De BOTTON. Om Hoftaniska-Charlsens 3NT ikke hadde vært doblet ville det blitt 12 IMP.

 

 

Kostbare spill!

I OCBL NOVEMBER MIXED TEAM på BBO ble det bare nesten for lag SILLA med Blågestad, Eide, Sælensminde, Fuglestad, Helgemo, Bakke og Langeland. De ble nr. 5 av tolv lag, og en topp-4 plassering var nødvendig for å nå semifinalen.

Før siste kamp lå lag SILLA kun 3 VP bak 4.plassen, men så ble det en trist avslutning med et klart tap mot de som endte på 2.plass.

Det var noen interessante slemspill i denne kampen. Slike spill er jo ekstremt viktige i lagkamp, og tråkkes det feil blir det veldig vanskelig å vinne kamper mot så bra lag som i disse turneringene.

En stor del av tapsmarginen (17 IMP) kom i en storeslem som burde vært unngått. Hvordan ville du og din favorittmakker meldt med det systemet dere spiller? (Nord giver, Ø/V i sonen)

Nord passet, og øst hadde til en åpning. Uansett hvordan Ø/V sitt system er bygd opp vil de raskt finne spartilpasningen. Da bør vest bruke en kravmelding, for eksempel fjerde farge utgangskrav, eller om det er XY/XYZ på repertoaret bruke det til å etablere kravet. Underveis bør da øst ha fått vist en balansert hånd, og vest støtter sparen med for eksempel 3 spar - krav. Slik melder man ikke hvis det bare er snakk om utgang (husk det har allerede blitt etablert utgangskrav), da meldes simpelthen utgangen. Rådet er: Ikke bruk konvensjoner hvis du vet hvor dere skal, og du ikke trenger mer informasjon!

Over en sleminvitt har ikke øst noen spesiell grunn til å være med på notene. Han har helt minimum selv om det er en ganske fin minimumshånd. Uansett, hvis vest vet at øst har jevn fordeling kan det nesten ikke være tretten stikk med disse kortene. For at det skal kunne være det må åpneren ha akkurat de riktige honnørene, for eksempel ruter konge i stedet for hjerter knekt (da ville han hatt 14 hp og bidratt med en kontrollmelding over vests sleminvitt), eller ruter dame så kan det avhenge av en finesse. Det er mere sannsynlig det kun er elleve stikk! Det er ikke mer enn akkurat nok for lilleslem som heller ikke behøver å være sikker med rundt 32 HP til sammen og balanserte hender.

Den norske vest nok ble alt for forelsket i sin (fine) hånd og meldte storeslem i spar som ikke hadde noen sjanse i det hele tatt. Da Ø/V ved det andre bordet spilte 6 spar og noterte +1430 ble det hele 17 IMP ut - ekstremt kostbart - spesielt i relativt korte kamper.

Det var ett par til 7 spar, to par stoppet i utgang, og resten var i 6 spar med tolv stikk.

Vi tar med et lyspunkt fra denne kampen, også i det var snakk om slem.

Jeg kjenner ikke til om Sælensminde (nord) - Fuglestad (syd) sine avtaler, men om de spiller med 15-17 NT tyder det på at nord oppvurderte sin hånd til 18 siden han åpnet med 1 spar.

Syd svarte 2 grand - Stenberg - og nord sa 3 ruter som var seminaturlig med ekstra verdier. Syd sa 4 kløver (kortfarge), og nord kontrollmeldte ruter. Det måtte sett fra syds synsvinkel være ruter konge, og det er som oftest kongen fjerde eller femte siden 3 ruter var "naturlig". Idet syd spurte med Key Card Blackwood fikk hun vite om spar ess, så over 5 grand - storesleminvitt - viste nord kløver konge med meldingen 6 kløver. Da var det bare å telle opp for syd: fem sparstikk, to hjerterstikk, fem ruterstikk og to kløverstikk  = 14, atlså var kanskje ikke runden via 5NT strengt tatt nødvendig. Konklusjon: 7 NT!

Siden syd visste at nord hadde ruterlengde vurderte hun godt da hun sa 7 grand og ikke 7 spar. Ruter ut til stjeling kan skje i sparkontrakt, og spesielt farlig kan det være om nord har fire, eller fem ruter.

Storeslemmen ble meldt ved det andre bordet også, og halvparten av N/S parene fant frem til den fine sjueren.

 

 

 

 

Landskampen: Solid gjennomkjøring - solid spilling!

Norge vant landskampen mot Frankrike som gikk over tre dager. Den store ledelsen det norske laget hadde fått opp etter to dager krympet imidlertid en del mot slutten, og etter 96 spill var Norge foran med 24 IMP.

Norge hadde med fem par som rullerte. Det var Boye Brogland-Espen Lindqvist, Tor Helness-Geir Helgemo, Terje Lie-Nils Kåre Kvangraven, Terje Aa-Allan Livgård og Christian Bakke-Tor Eivind Grude. Å spille en sånn kamp mot et sterkt lag som Frankrike er selvsagt veldig nyttig trening.

Kampen ble oveført på BBO og også via TWITCH/ZOOM med kommentatorer. I "studio" satt hver dag bulgareren Stefan Skorchev sammen med noen av de norske spillerene som satt over. Landslagsjef Tolle Stabell bidro også til å gjøre det til veldig interessante sendinger. Bra opplegg!

Informasjon om landskampen og linker til sendingene finner du her.

Landslagssjef Tolle Stabell var nok fornøyd med det han så. Hans eneste bekymring er hvem han skal ta ut når det (forhåpentligvis) blir virkelige mesterskap igjen? Et lag i mesterskap består jo av kun tre par. Alle fem parene holder høyt nivå, og det er vel også noen flere norske par som har nivået inne. Dette er imidlertid et såkalt luksusproblem. Norge har vel aldri vært så godt rustet når det gjelder spillere og par som holder internasjonalt nivå.

Vi tar med ett av spillene som gjorde at seiersmarginen i landskampen krympet litt mot slutten:

Hvilken kontrakt ville du ønsket å være i med disse kortene? Hvordan bør det meldes (øst er giver og passer)?

På dette nivået må det kunne forventes at N/S-paret finner ut nok til å konkludere med slike kort.

Dette er en fin lilleslem i hjerter (eller grand), men ikke mer. De finner raskt ut det er poeng nok til lilleslem, og at styrken er i nærheten av god nok for storeslem. Men hvis hjerter blir satt som trumf bør det kunne fastslås at å melde 7 hjerter er feil, for at hjerteren går er litt for liten sjanse.

Norge sitt N/S-par (Bakke-Grude) spilte 6 hjerter. Det franske paret meldte  7 hjerter! Der må trumfen sitte snilt, og det satt perfekt, knekt dobbel mot dame dobbel hos han andre. Fargen kan løses om det faller en honnør bak. Da er beste sjanse etter å ha felt en honnør med esset å ta finesse (håpe på honnør tredje foran, honnør singel bak), men det blir et valg. Det valget fikk ikke franskmannen siden begge fulgte med liten trumf under esset, og honnør under kongen i neste stikk. Pluss 1510, 11 IMP til Frankrike.

 

"HELGENESS" - Come back på det norske landslaget

I landskampen mellom Norge og Frankrike skjedde det mange har ventet og håpet på i flere år nå, at Helness-Helgemo spiller for Norge igjen.

Det har gått 13 år siden sist. Det var i VM (Bermuda Bowl) i Shanghai hvor Norge gikk til topps (Helgemo spilte for Norge også i 2008 i EM som også ble vunnet, da med Børre Lund som makker).

At «Helgeness» som var Norge sitt ankerpar fra tidlig på 90-tallet til de «flagget» ut kommer tilbake nå er veldig spennende, fordi Norge har gjenerobret en plass i verdenstoppen allerede, og det er stort antall norske par som har etablert seg i internasjonal bridge. Det ser lovende ut for fremtidige mesterskap.

I landskampen som spilles over 96 spill denne uken ledet Norge med 35 IMP etter 32 spill. I tredje sett ble det noen IMP ut før det norske laget økte ledelsen til 59 IMP onsdag kveld.

Utover i kampen onsdag kveld spilte de norske parene (Livgård-Aa og Helgemo-Helness) veldig bra. 

Et høydramatisk tapsspill var imidlertid dette fra tredje sett:

Tor Helness ble spillefører i 7 hjerter! Det er alt for hardt, og det kunne seg ut som om det var uenighet om øst hadde vist fire, eller fem hjerter.

Storeslemmen er dog ikke uten sjanser om en først bare ser på Ø/V sine kort. Ruterfargen må nok helst sitte 3-2 og godspilles med en stjeling. Det betyr at det må trumfes på den hånden med fire trumf, og derfor må hjerteren sitte 3-3 også.

Etter spar ut startet spillefører med A-K i ruter og trumfet en ruter (nord kastet spar). Så trumf, og den planen gir nok best sjanse. Siden trumfen satt 5-1 raknet det, tre bet.

Uten å ha analyserte spillet veldig inngående ser det for meg ut som 7 hjerter kan vinnes med åpne kort. Men da må det spilles på eksakt denne sitsen.

Den andre sparhonnøren må tas med det samme. Så A-K i ruter og mer ruter. Hvis øst nå får lov å trumfe med hjerter 3 blir det tretten stikk på kryss-stjeling. Det vinnes i så fall 3 x A-K i sidefargene + syv trumfstikk = 13.

Nord kan imidlertid etter A-K i spar og A-K i ruter sette i en «stor» trumf i tredje ruterrunde. Da må det trumfes over hos øst fulgt av A-K i kløver med sparavkast, så EN runde trumf for å ta bort syd sin ene trumf. Deretter presses med ruter. Hvis nord trumfer, trumfes over og vest har plutselig like mange trumf som nord. Trumfen kan tas ut i tre runder og vests hånd står.

Å spille slik er nok umulig i praksis. Det er helt med åpne kort og forutsetter at nord har fem trumf. Å spille på 3-3 sits i trumf er en betydelig større sjanse.

Beste slem er 6NT (eller 6 ruter) hvor det eneste som må til er 3-2 sits i ruter.

Om franskmennene meldte slem?

Nei, ved det bordet ble det en misforståelse, og det franske paret spilte 3 ruter! Storeslem ved det ene bordet, delkontrakt ved det andre! Så det ble kun 8 IMP til Frankrike.

Siste del (32 spill) av landskampen spilles torsdag fra kl. 18. Det er overføring på BBO, og også TWITCH/ZOOM overføring med dyktige kommentatorer. I morgen skal Bakke-Grude spille begge settene, og Helgemo-Helness, Brogeland-Lindqvist ett sett hver. Kvangraven-Lie har allerede gjort unna sin innsats i denne kampen.

Mer informasjon om denne landskampen med linker til TWITCH og tidligerere overføringer finner du her.

 

NORGE-FRANKRIKE

Denne uken spilles det landskamp mellom Norge og Frankrike på BBO. Dette er et glimrende tiltak og vil gi nyttig trening for de norske landslagsspillerne.

Norge stiller med fem par, og det skal spilles 6 x 16 spill, 2 sett hver av dagene mandag, onsdag og fredag. All informasjon om denne kampen finner du på et innlegg på NBF sin hjemmeside, her.

Norge sitller med disse spillerne:

Kampen kan følges på BBO fra klokken 18. Du kan også følge kampen på TWITCH med ZOOM og dyktige kommentatorer. På mandag kommenterte bulgareren Stefan Skorchev sammen med Tor Eivind Grude (første sett) og Christian Bakke (2.sett). Det var sjeldent bra! Skorchev (og de to norske) kommenterer på en veldig bra måte. Det er litt humor, men ikke på bekostning av spillerne. Selv om kommentorene er veldig dyktige spillere er det er veldig viktig at de evner å sette seg inn i hvordan situasjonen er for dem som ikke ser alle kortene. Å følge en slik sending er både morsomt og for de aller fleste lærerikt.

Link til TWITCH-overføringen finner du i det nevnte innlegget på NBF sin hjemmeside. 

Norge tok en god ledelse i de første 16 spillene, +36 IMP.

Det andre settet gikk i favør av Frankrike, men kun med 1 IMP. Norge leder altså med 35 IMP.

I første sett kom et spill som viser tydelig hvordan en toppspiller innser at en hånds verdi har økt underveis, og i meldingene tar den endelige avgjørelsen på grunn av det.

Nils Kåre Kvangraven åpnet med nords hånd, 11 balanserte. Det er et stilspørsmål, men selv spillere som sjelden åpner med 11 balanserte bør vurdere noen 11 poenger og kanskje kalle dem 12 poeng. Her er minuset at det er en dårlig ruterfarge, men nord har spar ved siden av, og det er et pluss å ha høyeste rangerte farge. Dessuten er kortene (bortsett fra ruteren) ganske skarpe. Det er for eksempel mye bedre å ha AQJ i en firekorts farge enn å ha en "laus" knekt og dame spredt i forskjellige farger.

Syds svar 2 spar viste ruterstøtte og minst en liten invitthånd. Da doblet øst, og nord hadde en grei 2 grand for å indikere sparhold. Syd sa 3 ruter som viste at han med sine kort ikke var så interessert i noe særlig mer. Da gjorde Kvangraven en ny vurdering av kortene sine. Doblingen av 2 spar gjorde at spar AQJx økte i verdi. Det er 6 poeng, men veldig ofte tre stikk nå, altså på en måte like mye verd som AKQ som er 9hp!

Kvangraven meldte sprekt 3 grand vel vitende at syd ikke hadde all verdens med kort.

Spar kom ut til liten-liten og stikket ble vunnet med knekten. Nå spilte Kvangravnen en liten ruter og tok en type finesse. Det er en måte å spille fargen på, og kan være riktig om vest har KQ10x, K10x, eller Q10x, feil om vest har tieren singel. Vest stakk og skiftet til hjerter som gikk til østs konge fulgt av ny hjerter til syds dame. Ruteren kunne nå ha vært fordelg slik at en finesse er korrekt hvis vests honnør var singel, og øst satt igjen med honnør-10 dobbel (opprinnelig av honnør-10-x). Men for å ta den finessen må spillefører ta sparfinesse, cashe den siste sparen og hjerter ess før han lukker igjen øynene og tar den ruterfinessen. Her ryker den, og det blir et fryktelig betelass i sonen. Den planen kunne selvsagt vært måten å vinne kontrakten på, men å denge ned ruter ess er på en måte tryggere da selv om det blir bet så blir det ikke så dyrt. Og det kan jo være blink som her!

Ruter ess felte vests andre honnør, og kontrakten ble vunnet med tre sparstikk, to hjerterstikk og fire ruterstikk - en massiv +600!

Ved det adnre bordet passet nord, og det gikk pass- pass fra øst og syd før Brogeland åpnet med 1 spar. Øst strakk seg till 1 grand, og vest meldte 2 hjerter med pass rundt. Der gikk Boye en uskyldig bet, -100. Spillet ga 11 IMP til Norge.

Et sjeldent spill egenltig, ved det ene bordet vinner det norske paret soneutgang som N/S, ved det andre bordet spiller det norske Ø/V-paret delkontrakt uten at Frankrikes N/S melder noe annet enn pass!

Følg med på en fin landskamp mellom to sterke lag onsdag og torsdag. Anbefales!

 

"Norsk" finaletap i OCBL OCT CUP

Tor Helness og Geir Helgemo pg lag LEVINE kunne ikke hindre at lag USA sitt "flaggskip" i bridge, lag NICKELL gikk til topps i OCBL OCTOBER CUP. Jørgen Molberg spilte også noen runder for lag LEVINE.

Finalen var jevn og temmelig tett og god bridge, og NICKELL vant til slutt med 22 IMP.

Alt om dette mesterskapet inkludert mye godt lesestoff i syv bulletiner kan du finne her.

 

OCBL CUP - NÅ: Jevnt i finalen!

Lørdag kveld spilles finalen i OCBL OC T CUP mellom storlagene NICKELL og LEVINE (Helness-Helgemo).

I skrivende stund gjenstår litt av andre sett før det skal hele avgjøres i de siste 16 spillene.

NICKELL fikk opp en ledelse på 20 IMP etter de første 16 spillene. I andre sett økte ledelsen da sponsoren Nick Nickell vant en utgang da han tippet kløveren med

A10xxx

mot

K9x.

Da en kløverhonnør kom på idet vest skiftet til kløver til liten østs dame og kongen måtte det gjettes om det satt QJ dobbel bak, eller knekten tredje/fjerde hos vest. Nickell toppet og vant dermed 10 IMP siden knekten falt! Ved det andre bordet ble det bet. 

LEVINE vant noen småspill før det fikk inn en sving som gjorde at de kanppet inn på ledelsen.

Er dette en bra slem?

Ja, 6 spar er vel ganske god og normalt avhenger den av kun av at sparen ikke gir tapere. Helness-Helgemo stoppet i 4 spar etter 1 ruter - 1 spar, 2 spar - 4 ruter som viste renons. Det gjorde ikke nords kort noe bedre (ruter konge er bortkastet), og han slo av med 4 spar.

Spillet kunne gått begge veier. Sparen kunne løses med en taper siden øst hadde alle fire trumfene. Men da han også hadde singel hjerter - vest en stopper - ble det kun elleve stikk.

Siden Katz-Nickell gikk bet i 6 spar ble et kjærkomne 11 IMP til LEVINE og NICKELL leder dermed med 18 IMP med rundt 20 spill til å spille nå klokken 20.30 norsk tid. Slik jeg ser det har Helgemo-Helness som sitter ved bordet som har spilt hurtigst ganske bra liste de siste spillene i andre sett.

Dette kan blir en riktig spennende avsluttening. Kampen kan følges på BBO vu-graph. Logg inn!

 

Helness -Helgemo til finale!

I den internasjonale online-lagturneringen OCBL OCTOBER CUP ble semifinalene avgjort fredag.

DANMARK møtte storlaget NICKELL i semifinalen og viste ikke overdreven respekt fra start. Danskene ledet med 16 IMP etter 16 spill (av 48) før NICKELL kom tilbake i andre sett, men DANMARK var fortsatt foran, dog med kun 1 IMP!

Utover i siste sett ble imidlertid NICKELL litt for sterke. Likevel, DANMARK har gjort en meget sterk innsats i denne kvalitetsturneringen hvor deendte helt på topp i kvalifiseringen!

I semifinalekampen FRANCE SUD mot LEVINE (Tor Helness-Geir Helgemo) startet sistnevnte lag forrykende og ledet med 59 IMP etter det første av tre sett (3 x 16). I andre sett slo det franske laget litt tilbake, men stillingen før de 16 siste spillene var at LEVINE var foran med 42 IMP.

Etter en god start i siste sett (se spillet) ble det nesten en formalitet selv om FRANCE SUD fikk til noen bra svingspill inn.

LEVINE blir å finne i finalen lørdag hvor de møter NICKELL – en «drømmefinale».

Vi kommer tilbake med de offisielle resultatene og flere spill i neste innlegg, men idet semifinalen er i ferd med å avsluttes tar vi med det et spill som fikk et meget spesielt resultat fra starten av semifinalen mellom LEVINE og FRANCE SYD.

Ville du likt å spille slemkontrakt med disse kortene, og hvis svaret er ja, hvilken slem?

Det er jo en rutertaper, så det må tippes korrekt på hvor hjerter dame er plassert. Det ser litt ut som om det ikke spiller særlig stor rolle om det er spar- eller hjerterkontrakt, eller kanskje er grandkontrakt bedre?

Mot Helgemo-Helness stoppet det franske N/S-paret i utgangen 4 spar. Syd åpnet med 1 spar, Helness (vest) hoppet innpå med 3 kløver som for dem viser ruter og hjerter (minst 5-5), og etter dobler fra nord (verdier) hoppet syd til 4 spar med pass rundt. Det er vel helt greit, og selvsagt ser det ut som en veldig trygg utgang når det jo er en ganske bra slem. Men utgang i spar var ikke tingen:

Helness (vest) spilte ut hjerter mot 4 spar, og Helgemo kunne trumfe. Tilbake kom ruter til esset, og mer hjerter ga øst for en trumf til. I det stikket spilte vest sin minste hjerter – Lavinthal – som indikerte at han ønsket seg kløver tilbake. Fortsatt hadde vest to inntak via to (!) kløverstjelinger, og dermed fikk forsvaret for alle seks trumfene sine pluss ruter ess - fire bet i 4 spar!

Ved det andre bordet meldte Meckstroth-Rodwell 6 grand etter en sterk 1 kløveråpning fra syd og naturlig, svakt innhopp 2 ruter fra vest. Da spillefører tippet hjerteren noterte han tretten stikk siden vest lå unna med esset i første ruterrunde, LEVINE +1020. Spillet ga hele 15 IMP inn for LEVINE.

Et ganske vanvittig resultat; ved det ene bordet går N/S fire bet i en tilsynelatende bombesikker utgang, ved det andre bordet blir det tretten stikk i slem i samme retning!

I den andre semifinalen ble det også sving i dette spillet. Marquardsen-Norris meldte og vant 6 grand for Danmark. Katz-Nickell var i 6 spar og gikk fem bet – 15 IMP!

OCBL CUP - Nordmenn og dansker til semifinalen!

I OCBL OCTOBER CUP ble kvartfinalene spilt torsdag. Lag LEVINE (Meckstroth, Rodwell, Levine, Wold, Helgemo, Helness og Molberg) tok ledelsen med 31 IMP etter første sett av tre (3 x 16 spill) mot lag DONNER.

Andre sett gikk med noen få IMP i favør DONNER, men i tredje sett hadde LEVINE full kontroll og vant kampen med 61 IMP.

I kvartfinalen møter de det franske laget FRANCE SUD. (uoffisielt, de vant nettopp med kun 3 IMP)

DANMARK har med et lag i denne turneringen, og danskene har gjort det skarpt. De vant sin kvalifiseringsgruppe, og vant også i kvartfinalen. I semifinalen fredag møter de det råsterke lag NICKELL (USA).

Jeg håper selvsagt på at det blir lag LEVINE mot våre danske venner i finalen på lørdag, men det mest vanlige tipset vil vel være at det blir "drømmefinale" med NICKELL mot LEVINE.

Ett av lag LEVINE sine gevinstspill tidlig i kvartfinalen var ganske spennende fordi Helgemo-Helness egentlig var nokså høyt. Ville du likt å spille slem her?

Motparten meldte ikke. Idet vest krevde til utgang (XY) etter østs gjenmelding 1 grand (1K-1S, 1NT) viste øst sparstøtte. Nå meldte vest 3 spar som en (liten) sleminvitt. De endte i 6 spar.

Slem er nok i hardeste laget når man ser begge hendene mot hverandre. Det skal dog lite endring til før det vil være en veldig god slem med samme styrke, eller faktisk kanskje med noen færre HP til sammen. Ruter dame er for eksempel verdiløs i dette tilfellet uten at øst vet det.

Slik kortene er må trumffargen løses med en taper, men det er også en mulig kløvertaper. En kløver kan imidlertid kastes hos vest hvis hjerteren kan løses med tre stikk, og i hjerter er det er en finesse som kan tas begge veier.

Hvordan bør trumfen spilles?

Det er ofte fristende å slå esset med en slik kombinasjon. Hvis en honnør faller er alt greit, og hvis ikke må det sitte 2-2. Det er imidlertid noe bedre å ta dobbelfinessen, dvs. liten til tieren først. Senere bør det spilles liten til knekten hvis den første finessen ryker. Da får en med seg K-Q-x or K-Q-x-x foran, og det tapes med den måten å spille fargen på bare hvis det sitter eksakt K-Q dobbel bak.

Dette er imidlertid kun fargen isolert sett, og det kan være faktorer som gjør at det blir bedre å spille esset først. Uten informasjon som tilsier det, eller et utspill som gjør det farlig å slippe dem inn i første trumfrunde (og en har overganger osv.) gir dobbelfinessen best sjanse.

Tor Helness (vest) fikk hjerter 2 ut mot 6 spar. Så han fikk det nødvendige ekstra hjerterstikket med det samme. Alt avhang av trumfen, og spar ble spilt til liten og tieren. Da var det tolv enkle stikk, +1430.

Ved det andre bordet stoppet Ø/V i 4 spar. I den kontrakten var det ikke så interessant, og spillefører fikk en kløvertaper og to trumftapere, +620 til DONNER. Dermed ga spillet 13 IMP til lag LEVINE.

OCBL OCT CUP - De fleste norske ble slått ut

Etter ni runder med kvalifisering i denne lagturneringen var de norske spillerene slått ut med unntak av Helgemo-Helness og Molberg på lag LEVINE som ble nr. 2 i sin gruppe.

I samme gruppe spilte flere lag med norske spillere. Lag GILLIS lå nr, 3 og hadde muligheten før siste kamp. Da møtte de imdlertid veggen mot lag LEVINE som spilte uhyre tett. Det er sjelden at et så sterkt lag som GILLIS vinner ett eneste spill i en hel kamp! Det er sannelig ikke lett å spille mot Meckstroth-Rodwell og Helness-Helgemo når de spiller på sitt beste.

Lag DE BOTTON (Hoftaniska-Charlsen) lå også nr. 3 før siste kamp, og det så bra ut i starten av deres kamp. Men det snudde til tap, og de manglet omtrent 5 VP på å gå videre.

Vi tar med den lille oppmuntringen (det ene gevinstspillet) for lag GILLIS mot LEVINE, og når sant skal sies var det litt heldig.

Østs 2 ruter viste en svak svake 2 i en major. Syds 5 ruter viste ett nøkkelkort (essene og trumf konge).

Tor Helness skulle spille ut mot syds 6 spar. Hva ville du spilt ut?

Nordmannen valgte hjerter dame.

Med kløver ut blir det bet i 6 spar. Spillefører (Sælensminde) kunne etter hjerter ut til esset sette opp ruterfargen som satt så silkefint 3-3 med esset foran, og den andre hjerterhonnøren og den fjerde ruteren ga avkast for to kløver hos syd, +1430!

Ved det andre bordet startet også øst med 2 ruter. Etter 2 hjerter - pass/korriger - fra vest meldte Meckstroth (nord) 3 grand. Syd overførte til 4 spar, og nord vant tolv stikk i den kontrakten. Det ga 13 IMP til GILLIS som dermed ledet kampen en liten stund, men senere var det altså ikke IMP å få. LEVINE vant med 42-13.

Alle resultatene, spill, butler, bulletiner osv. fra denne turneringen finner du her.

 

OCBL OCTOBER CUP - tirsdag

Det er mye aktivitet i online-bridgen. Stadig nye turneringer arrangeres nå som face-to-face bridge er forbudt mange steder. Proffspillerne deltar i flere av disse internasjoanle turneringene, og mange proffer spiller dessuten ofte med sine sponsorer i forskjellige både som trening og i mindre prestisjetunge turneringer. For enkelte blir det mer bridge enn det var pre-covid!

OCBL (Online Contract Bridge League) October Cup avsluttet tirsdag runde 6 (av 9) i kvalifiseringen.

De deltar seks lag med norsk innslag. Foreløpig har lag LEVIN (Helness-Helgemo og Molberg) og lag DE BOTTON (Hoftaniska-Charlsen) gjort det skarpest av de norske. Begge ligger på 2.plass i sin gruppe.

Også lag ORCA (F.Helness-Erichsen) og lag GILLIS (foruten briten Gillis er det Brogeland, Bakke, Lindqvist, Sælensminde og Brekka) har gjort det bra så langt, med ORCA på 5.plass og GILLIS på 3.plass i samme gruppe.

Tirsdag spilte Geir Helgemo med Jørgen Molberg. I kampen mot engelsk-svenske lag BLACK møtte de lag BLACK, og ved sitt bord den svenske veteranen Gunnar Hallberg (bosatt i England) og den mye yngre svensken Simon Hult. Her synes jeg svenskene meldte godt:

Syds (Hult) 3 spar viste kortfarge og en kanonhånd med hjerterstøtte (nord hadde tross alt meldt kun et 1-over-1 svar). Da nord (Hallberg) bidro med en kontrollmelding gikk syd på mot slem med Keycard Blackwood og deretter spurte han om trumf dame med 5 ruter. Nord viste at han hadde trumfdamen (5 hjerter ville vært avslag) og at han også satt med ruter konge. Da tok syd sjansen på storeslem som slik nords kort så ut var omtrent nedlegg, BLACK +1510. Meckstroth-Rodwell som N/S ved det andre bordet kopierte ikke det resultatet, og BLACK vant 11 IMP. Kampen var ganske jevn, men LEVINE vant til slutt med 10 IMP.

Av de 30 N/S parene meldte 14 av dem 7 hjerter i spill 6, noe som bekrefter at nivået er høyt i denne turneringen! Det var imidlertid to par i utgang også, mens 14 N/S-par spilte lilleslem i hjerter.

Hoftaniska-Charlsen (DE BOTTON) og Farstad-Andresen (SKEIDAR) var blant parene som meldte storeslem.