SPINGOLD: Alle de norske gikk videre

I lagturneringen SPINGOLD under det amerikanske sommermesterskapet i Providence, USA har de kommet frem til Round of 32. Alle de norske spillerne som er på forskjellige lag er med videre til Round of 32 som spilles i skrivende stund, onsdag kveld norsk tid. 

Det var ikke mange sensasjoner i Round of 64. Litt overraskende for enkelte var det kanskje at Nils Kåre Kvangraven og Geir Brekka sitt lag LEVINSON som var 48. rangert slo ut et mye høyere rangert lag med bla. nederlenderne De Wijs og Muller. 

Merk dessuten at noen lagnavn er endret siden den første oppstillingen som ble brukt til det som ble nevnt her i bloggen. For eksempel står Geir Helgemo sitt lag nå oppført som LEVINE og Erik Berg sitt lag som Wolfson.  

Vi kommer til å følge med både på utviklingen i SPINGOLD (kamper overføres på BBO)  og på UNGDOMS EM som nå er i gang. Spill fra begge de mesterskapene kommer fra og med neste artikkel her i bloggen,

I dag får du ett spill fra parturneringen VON LEDWITZ LM pairs i USA hvor det var om å gjøre og ikke sovne i det kritiske øyeblikket. Det er et typisk parturneringsspill hvor ekstrastikket er så verdifullt hvis man får tak i det. Historien er sakset fra en av bulletinene, og en Richard Ohslag forfattet innlegget. 

Syd spilte ut en ruter til nords knekt, og spillefører lasjerte. Fra nord kom kløver konge til esset. Så trumf dame til kongen og esset fulgt av en spar fra bordet. Nord la liten spar som normalt er riktig med damen dobbel -  lavt i andre hånd -  men her ble det kostbart. Esset vant stikket og ruter ess og ruter til stjeling fulgte, så en trumf fra bordet. Nå begynte nord å se hvor det bar. Hvis han ikke kaster spar dame vil spillefører trumfe to kløver, så er alt eliminert unntatt spar og trumf hos Ø/V, og nord blir innspilt på spar dame. Posisjonen blir omtrent slik:

Hvis nord beholder spar dame trumfer simpelthen spilleføreren sin siste kløver og spiller inn nord på spar dame. Han må så spille minorfarge til dobbeltrenons, og spilleførers andre spartaper forsvinner da minorfargen som nord spiller kan trumfes på den ene hånden med sparavkast fra den andre - elleve stikk. Et slikt overstikk er gull verd i parturnering!

Hjelper det om nord kaster spar dame idet trumf spilles fra vest og øst har to kløvere igjen? 

Nei. Det skjedde ved bordet, nord kastet nå spar dame. Spillefører trumfet en av kløverne. Så spilte han seg over til øst igjen og spilte kløver 9. På den kastet han en spar fra vest. Nord kom inn i kløver og hadde ikke spar igjen. Så da fulgte også minorfarge til dobbeltrenons og en spartaper forsvant på en av sidene - elleve stikk.

Motspillet som holder spillefører på ti stikk er å legge på spar dame idet det spilles liten spar fra vest tidlig i spillet. Så kan nord mot slutten holde igjen den lille sparen, og spillefører kan ikke få innspilt nord slik at han må spille til dobbeltrenons fordi han har en liten spar å spille og syd kan få fatt i to sparstikk.  

 

 


USA: Norske spillere i SPINGOLD

Den prestisjetunge lagturneringen SPINGOLD starter mandag med en god del norske spillere på startstreken. Her er hva jeg så langt har funnet av norske navn på startlisten, som spillere på lagnavn som det kan være verd å følge med litt ekstra på:

ROSENTHAL (nr, 3 på seedingen): Boye Brogeland og Christian Bakke, med amerikanere og nederlenderen Jan Jansma.

WOLD: (nr. 6) På dette profflaget skal Geir Helgemo spille med svenske Fredrik Nystrøm som makker.

GARNER: (nr. 11): Her finner vi Erik Berg som skal spille med engelske Peter Crouch. På dette laget finner vi bl.a. Zia og engelske David Gold 

ANDRESEN: (nr. 13): Helnorsk lag som er ganske høyt seedet. På dette laget står Martin Andresen, Thor Erik Hoftaniska, Thomas Charlsen og Tor Helness oppført.

LEVINSON (nr. 48). Dette er laget som bl.a. i mange onlinesammenhenger har spilt som Scorway (Scotland/Norway) og det forbauser meg litt at de er seedet så lavt som nr. 48 blant 68 lag. På Levinson skal Geir Brekka og Nils Kåre Kvangraven spille. 

Hvis det er andre norske spillere som jeg så langt har oversett i den informasjonen jeg har fått tak i så er det fint om noen tipser meg.

Såvidt jeg har funnet ut har Helgemo og Helness begge gått helt til topps i Spingold tre ganger samt en rekke andreplasser som makkere. Helness har forøvrig spilte syv av de siste ni Spingold-finalene og Helgemo var med på seks av de!

Boye Brogeland som i årets Spingold er med på et av favorittlangene sammen med Christian Bakke har vunnet Spingold to ganger, i de mesterskapene spilte han med Espen Lindqvist.

Dette er atlså et mesterskap som er høyt oppe på listen av de mesterskapene de beste spillerne i verden ønsker å vinne, og alt om Spingold-historien kan du lese om på wikipedia, her. 

I Spingold spilles lange utslagskamper som varer en hel dag, og det er vinn-eller-forsvinn fra aller første runde. Hvis man ryker ut tidlig er det selvsagt flere fine og gode turneringer å spille senere. 

USA: Erik Berg nr. 5 i Von Zedwitz LM Pairs

Erik Berg er også i Providence, USA for å spille sommermesterskapet (Summer Nationals) og greide en bra plassering i Life Master Pairs (Von Zedwitz) hvor det ble 5.plass sammen med engelskmannen Peter Crouch.

For Brogeland-Bakke var det en feilscoring så de ble egentlig nr. 10, ikke 13.plass som først meldt.

Lagturneringen SPINGOLD starter mandag morgen amerikansk tid. 

 

INTERNASJONALT

Det amerikanske sommermesterskapet, US SUMMER NATIONALS har startet i Providence, Rhode Island. Hovedmesterskapet er lagturneringen SPINGOLD som starter mandag. Det er nordmenn der bortem for å delta, bl.a. Brogeland-Bakke som allerede har startet sin spilling og kom seg til finalen i Von Zedwitz Life Master Pairs. Der endte de på 13.plass. Vi kommer mer tilbake til det som skjer i Providence i neste uke. 

Informasjon om det amerikanske sommermesterskapet, inkludert resultater, bulletiner osv. kan du finne her. 

JUNIOR EM FOR LAG starter med åpningssermoni i Veldhoven, Nederland tirsdag denne uken. Spillingen starter på onsdag. Norge stiller i alle de fire vanlige klassene U-26, U-26W, U-21 og U-16, men ikke i U-31. En fyldig presentasjon av de norske spillerne finner du i mesterskapsbloggen, her. 

Forhåndsomtale av mesterskapet finner du på NBF sin side, her.

Det er alltid vanskelig å spå i bridge, og kanskje spesielt hvordan det går i juniormesterskapene. De unge spillerne på lagene fra Norge, på samme måte som de andre nasjonenes lag har forskjellig utvikling. Dessuten er det på forhånd et usikkerhetsmoment hvem som er med fra de forskjellige landene, og om nye spillere på andre nasjoners lag ettersom de mer erfarne etterhvert kan ha blitt for gamle. Jeg har imidlertid bra tro på de norske lagene i EM 2022, og kanskje spesielt U-26 laget. På det spiller Agnethe Hansen Kjensli, Sofie Græsholt Sjødal, Ida Marie Øberg, Marius Dalemark Austad, Markus Lund og Nicolai Heiberg-Evenstad. 

Dette bør være et lag som kan gjøre det godt i EM. Alle spillerne er erfarne og har allerede oppnådd mange sterke resultater i juniorklassen, men de har også begynt å oppnå gode resultater i åpne turneringer.

Et svært morsomt poeng er at det er tre damespillere på dt norske laget. Jentene har jo tidligere normalt deltatt i jenteklassen i juniorklassen, og det har de gjort med stor suksess. Det har såvidt jeg vet aldri skjedd før at Norge har tre damepspillere på et seksmannslag i åpen klasse. Kanskje har det aldri skjedd at noen nasjon har så stor kvinneandel på laget sitt? Og i vårt tilfelle er det ingen tilfeldighet hvem som er tatt ut her, alle seks spillerene er dyktige og har hatt stor fremgang de siste årene. Som sagt er det uhyre vanskelig å spå, men selv tror jeg laget i U-26 kan være med i medaljekampen. 

Når det gjelder de andre norske lagene er det enda vanskeligere å tippe, synes jeg. Men av navnene på de lagene også - riktignok svært unge spillere - som allerede har gjort seg gjeldende både i juniorbridge og andre turneringer.

Det blir svært spennende å følge med på våre lag og vi skal selvsagt gi rapporter og fortelle spill her i bloggen i tillegg til at det blir stoff i NBF sin mesterskapsblogg. 

 

 

Klassisk sluttposisjon

I helgen var det en mini-kongress med både par- og lagturnering her i Auckland, New Zealand. Selv hadde jeg gleden av å spille med det 19-årige talentet. Leon Meier. Han har ikke spilt bridge mer enn tre år, men var forbausende moden både når det gjelder meldestil og i spill/motspill. Så dette ble en fin opplevelse på alle måter for meg (og forhånetligvis for han), ogs resultatmessig. Leon er nok en vi vil høre mye fra etter hvert i hvert fall her i New Zealand, kanskje også internasjonalt. Han har tross alt syv år igjen som juniorspiller!

Det spillet jeg tar med fra helgens spilling er fra lagturneringen.

Plasseringen av honnørene ble ganske klar pga. meldingene og starten på motspillet. Hvis en så ser det klassiske sluttspillet som må til vinnes kontrakten på en lekker måte med den mest sannsynlige fordelingen, men det går an å sovne av og gå seg bort slik det faktisk satt i mot.

  

Øst åpnet med 1 hjerter (femkorts farge), pass fra syd og 3 hjerter fra vest. Det ble forklart som gammeldags limit-raise, invitt til utgang, 10-11 poeng og tre eller fire hjerter. Nord sa 4 spar - litt tvilsomt, kanskje - og det gikk pass rundt.  

Øst spilte ut hjerter ess og skiftet til kløver 5 til syveren, nieren og stjeling hos nord. Spar dame vant neste stikk, så spar til østs ess og vest fulgte farge (så sparen satt 2-2). Nå tok øst for hjerter konge og spilte hjerter til vests dame og stjeling hos nord. 

Nords 4 spar-melding kan nok diskuteres, og syd hadde sannelig perferkte kort. Så 4 spar står om det ikke blir rutertaper. Sånn i utgangspunktet står altså denne utgangen om ruter dame er plassert hos åpneren (øst) - normalt en god sjanse. Men kan øst ha ruter dame etter dette?

Neppe hvis en skal tro vest og hans limit raise. Han har trolig A-Q-J i kløver og har allerede vist hjerter dame. Det er 9 HP, litt for lite for et limit raise. Derfor er det overveiende sannsynlig at det er han som har ruter dame. Ser du da noen sjanse til å vinne 4 spar?

Han kan ha ruter dame dobbel slik at den kan toppes ut, men er det noen sjanse om han har noe sånt som dette fra start, absolutt en mulig hånd:

Det er her spillefører må kjenne igjen en av klassikerene. For å få det til om vest har de kortene må det spilles på en såkalt criss-cross trumfskvis mot vest. 

Ø/V hadde altså tatt tre stikk og nord var inne. Da spilles alle trumfene bortsett fra en. Det blir kun fire kort igjen, og det må kastes litt uvanlig fra syd hvor det for at denne criss-crossen skal virke må være igjen to kløver, og dermed kun plass til A-K dobbel i ruter. Men å ta ruterfinessen har vi altså slått fra oss, vi tror vest har ruter dame. 

Her er sluttposisjonen hvor det er kun spill mellom N/S og vest, men merk, det er en liten feil i diagrammet...

Ja, du har rett. Vest har fem kort, men nord og syd har kun fire kort. Det er fordi vest fortsatt ikke har kastet på den nest siste trumfen!

Hvis vest på den nest siste trumfen fra nord kaster en ruter kan spillefører ta for A-K og droppe damen, så bruke sin siste trumf som inntak til godspilt ruterstikk. Hvis vest på den nest siste trumfen fra nord i stedet kaster en kløver kan spillefører bruke A-K i ruter som to inntak til syd, ett for å spille seg dit for å stjele ut vests da single kløver ess, og ett ruterinntak til å hente det godspilt kløverstikket.

Vakkert?

Ja, men det var en liten hake ved det her. Idet vest skulle kaste seg ned på fire kort på den nest siste trumfen kastet han en liten kløver, ikke damen. Da forandret bildet seg en god del, for det er nesten sikkert at vest etter det har igjen A-Q i kløver, og følgelig kun to ruter. Han har ikke kastet noen ruter underveis, men nå har vi fått et ganske klart bilde på at vest må ha startet med kun to ruter, altså fordelingen 2-3-2-6. Så nå må vi ikke forsøke å stjele ut kløveren, men spille på at ruteren faller.

A-K i ruter...og der kommer damen deisende. Nords siste trumf er inntaket til det tidende stikket du får i ruter. 

Slik så hele spillet ut:

For den som klarer å se for seg en slik trumfskvis som altså ville fungert om vest hadde hatt tre ruter er det slik det faktisk satt om å gjøre å ikke sovne på slutten og tro at vest har igjen tre ruter og følgelig singel kløver. 

 

Teknikk gjør (av og til) blind

I bridge er det viktig å kjenne til forskjellige teknikker, for eksempel hvordan diverse fargekombinasjoner best bør spilles. Det er imidlertid en fare for å låse seg på det og med for mye fokus på en åpenbar ting overses kanskje noe annet som er mye bedre.

Her er et eksempel fra en lagkamp på BBO. Fargekombinasjonen i det spillet så slik ut:

Hvis du må ha fire stikk for denne ruteren er esset fulgt av finesse med knekten beste variant. Hvis du derimot trenger kun tre ruterstikk for å vinne din kontrakt er det en bedre måte å spille fargen for å maksimere sjansen for tre stikk i fargen uten å måtte gjette. Det kan jo på en uheldig da bli kun to stikk for denne fargen.

Hvis du tar esset og spiller liten til knekten og den ryker til damen hos vest er det fare for å ende opp med kun to ruterstikk. Du har igjen singelton mot A-9 og motparten har fortsatt to rutere. Du kan spille esset og håpe tieren faller (gjenværende 1-1 sits), eller ta finessen med nieren som lykkes om han til høyre har igjen 10-x. Det blir et valg.

For å unngå det valget – hvis du altså trenger kun tre stikk fra fargen – bør du spille slik:

Først kongen, så liten til esset. Om damen eller tieren sitter dobbel (eller singel) oppdages det og du får enkelt minst tre ruterstikk. Hvis de følger med bare småkort i de to første ruterrundene har du igjen singelton mot J-9 og spiller liten opp mot knekten. Ved å spille slik får du alltid og uten noe valg (minst) tre ruterstikk med mindre han bak har Q-10 fjerde (eller flere), men sitter det så uheldig går det galt uansett fargebehandling. Teknikken lykkes hver gang han til høyre har minst tre kort i ruter og du får minst tre ruterstikk uten å gå deg på et valg etter å ha tatt en mislykket finesse først.

Vel og bra å kunne slikt, men det er altså om å gjøre å se hele spillet i kontekst og ikke låse seg på slike teknikker. Her er spillet fra BBO:

Lagkamp, syd giver, alle i sonen.

Syd var i 6 spar og fikk hjerter dame i utspill.

Dette er et spill av typen «Hva i all verden kan gå galt her?», for det ser nokså trygt ut i 6 spar. Men sees litt nøyere etter så er det et faremoment, det kan bli to rutertapere. Og her er altså den fargekombinasjonen vi nettopp gikk gjennom. Hvis dette hadde vært grandkontrakt ville kongen fulgt av liten til esset, så liten mot knekten dobbel vært riktig spill for å maksimere sjansen for tre ruterstikk. Det kan dog koste et overstikk da det kan være tretten stikk å hente med snill sits, men i lagkamp ofrer vi gjerne det for å ha størst mulig sjanse til å vinne vår kontrakt.

Men dette var sparkontrakt. Hvordan bør 6 spar spilles?

Samme teknikk kan brukes etter å ha tatt ut motpartens trumf. Og det ville gått bra slik det satt. Vest hadde nemlig Q-10-x i ruter så tieren ville kommet på andre gang idet det spilles liten til esset - ingen problemer. Spillefører overså den teknikken og tok ut trumfen fulgt av ruter ess og ruter til knekten som ble stukket med damen. Senere måtte A-9 mot singelton tippes, og da hun tok finessen ble det en nitrist bet i 6 spar.

Riktig ruterbehandling ville altså ført frem slik det satt. Men det er en mye bedre spilleplan som fører til at 6 spar vinnes selv om det sitter slik:

Det er et litt merkelig spill det her, for det er ikke så lett å tenke på at her har nord faktisk en stjeleverdi! Ruter bør spilles før trumfen tas ut.

Det er ikke veldig sannsynlig at vest har singel ruter da mange ville spilt ut ruter med det. Øst kan ha selvsagt godt a singelton ruter. Derfor spilles ikke ruter slik vi har beskrevet er beste teknikk for minst tre stikk i fargen, for da kan ruter ess bli trumfet i andre ruterrunde hvis altså ruter spilles før trumfen tas ut.

Riktig spill er: Hjerterutspillet stikkes, så simpelthen ruter til esset og ruter mot hånden. Hvis tieren eller damen kommer på i første eller andre ruterrunde skiftes fot, og trumfen tas ut. Etterpå får Ø/V maks ett stikk i ruter.

Hva om øst kan trumfe i andre ruterrunde, sier du?

Hvis øst startet med singel ruter har vest Q-10 femte fra start, og den andre «farge-tekniske» planen etter å ha trumfet ut ville ikke fungert. Det ville gitt to rutertapere. Men om det sitter slik og øst trumfer idet ruter spilles mot hånden i andre ruterrunde er ikke alt håp ute. For stjelingen er «på luft», og du kan følge med nieren idet han trumfer. Hvis øst startet med maks tre trumf kan du senere ta ut to runder trumf og ha igjen en trumf hos nord som du kan trumfe den siste ruteren med.

Hva om øst følger farge i andre ruterrunde?

Da kan du ikke risikere noen finesse, den kan ryke og du risikerer at  det kommer ruter til stjeling hos øst. Nei, du spiller kongen og så simpelthen en tredje runde ruter. Den fjerde ruteren kan om nødvendig (slik det her sitter) trumfes hos nord.

Det pussige er at denne kontrakten ville vært litt enklere å spille om syd hadde hatt litt dårligere kort, eller litt dårligere ruter:

Det er bare ruterfargen som er forskjellig i dette diagrammet.

Her er det ikke mye fargebehandling å snakke om i ruterfargen. Hvis trumfen tas ut blir spillefører helt avhengig av 3-3 i ruter og det vil de fleste spilleførere se. Og her blir de ikke blendet av å tenke på teknikk i ruterfargen isolert sett. Så her bør det i alle fall gå an å se at det kan spilles ruter før trumfen tas ut. Spill A-K og en ruter til, og så kan den fjerde ruteren trumfes (om fargen ikke sitter 3-3). Du har den samme ekstrasjansen i dette tilfellet om vest har fem ruter og øst kan stjele andre i andre ruterrunde - han stjeler på luft (syd følger med den ene rutertaperen) og du kan trygt få trumfet den fjerde ruteren senere om øst startet med maks tre trumf.

STIKKPOTENSIALE

Mange bra spillere overser litt skjulte muligheter for ekstra stikk. Her er et eksempel fra en turnering forleden.

Giver nord, alle i sonen.

N/S meldte seg opp i den ganske hardmeldte, men gode lilleslemmen 6 spar med nord som spillefører etter grandåpning og overføring.

Hvis du kun ser på N/S sine kort, uavhengig av utspill, hvilke utsikter er det for tolv stikk?

Det er kun en kløvertaper. Det betyr ikke at det nødvendigvis er tolv stikk. Toppstikkene er fem i spar, ett i hjerter, fire i ruter og kløver ess = 11. Dobbelton kløver (mot esset) som gjør at dette regnes som kun en kløvertaper er på den siden hvor det er kun tre trumf. Så hvis spillefører suser i gang og tar ut trumfen kan det fort bli kun de elleve toppstikkene. Det er klart at kløver knekt og tieren gjør at det er mulig å få ett ekstra stikk i kløver noen ganger, men uten nieren er ikke dette noen ekste dobbelfinesse. Hvis knekten spilles og blir dekket blir det sårbart.

Ekstra stikk i trumfkontrakt kan ofte komme ved å få trumfet småkort på den korte trumfhånden. Her behøves kun en kløverstjeling hos nord så blir det totalt seks trumfstikk, og da er det tolv stikk i alt. Så dette er ikke noe vanskelig spill for en erfaren spillefører. Å få tak i den ene nødavendige kløverstjelingen går greit selv om det kommer trumfutspill.

Overskriften «stikkpotensiale» har imidlertid med det som skjedde da spillet forekom. Spillefører (nord) var en litt uerfaren, men ganske bra spiller. Desverre så han ikke stikkpotensialet som oppstod pga. av utspillet.

For øst spilte ut hjerter konge. Hvordan bør det tenkes nå?

Med det utspillet er det unødvendig å analysere særlig mye, for det har blitt et enormt stikkpotensiale i hjerterfargen pga. utspillet!

Nords 10-9-8 i hjerter har vokst og på en måte blitt de nye K-Q-J hvor simpelthen esset kan presses ut. Og i dette tilfellet mot trumf siden syd hadde singel hjerter.

Etter hjerter konge ut til esset er jo kun damen høyere enn nords hjerterbeholdning. Med det utspillet tas simpelthen trumfen ut i de nødvendige antall runder, så spilles hjerter 10 som presser ut damen mot trumf. Da blir det to ekstra stikk i hjerter for 9-8, tre hjerterstikk totalt, og 5+3+4+1 = 13 stikk.

Hva om vest har hjerter dame?

Vel, det er helt usannsynlig etter utspillet. Men det spiller ingen rolle, kontrakten vinnes enkelt uansett.

Etter å ha stukket utspillet og tatt ut trumfen spilles altså hjerter 10. Hvis øst ikke dekker (og mot formodning ikke har damen) kastes kløver fra syd. Hvis vest kan stikke med damen er det likevel to godspilte hjerter hos nord som gir avkast for to kløver hos syd - tolv stikk. Eller for å si det en annen måte, det blir fortsatt tre hjerterstikk til spillefører og totalt tolv stikk selv om det må avgis ett hjerterstikk.

Det er altså hjerterutspillet som gir denne muligheten for flere ekstrastikk i fargen. Det kunne skjedd også med liten hjerter ut. Ø/V sin hjerterfarge kunne for eksempel sett slik ut:

Med liten hjerter ut til kongen og esset skjer det samme som med kongen ut slik det satt, spillefører tar ut trumfen og spiller hjerter 10 som presser ut østs dame mot trumf. Da blir det tretten stikk.

Også med liten hjerter ut fra bare småkort er dette spillet greit og bør være over i løpet av sekunder hvis spillefører ser stikkpotensialet som utspillet gir.

La oss si øst spiller ut hjerter. Det går knekt, honnør fra vest og esset. Ut med trumfen, så hjerter 10 og bort med en kløver. Vest får ett stikk i hjerter, men to godspilte hjerter hos nord tar seg av de to siste kløverne hos syd - tolv stikk.

Å utvikle hungeren etter ekstra stikk, for eksempel det å kunne se at mellomkort har vokst fordi motparten har vært litt uheldige, kanskje med utspillet, eller et skift gikk galt, er et stort forbedringspotensial for svært mange spillere. Dette er mye viktigere og mer poenggivende enn å kunne analysere helt spesielle, kompliserte spilleproblem som oppstår svært sjelden.

Det nærmer seg bridgefestival!

Det er mindre enn en måned før det braker løs med bridgefestival uten de begrensningene vi ble påtvunget og vant med pga. pandemien. Det har vært noen vanskelige år for alle, også for bridgen. Men nå blir det altså ordentlig bridgefestival! 

NBF skriver dette som innledning på festivalsidene:

"Etter 2 år med pandemi satser vi i 2022 på en fullverdig festival igjen. Vi håper alle bridgespillere derfor vil ta turen til Lillehammer 5. - 13. august. Det blir muligheter både i NM og Bridge for Alle!"

All informasjon om festivalen, for eksempel link for påmelding til de forskjellige turneringene osv. finner du her.

Påmelding til turneringene har så langt vært ganske bra, men det forventes at mange flere kommer til. Etter perioden med pandemi og alt som det medførte er det kanskje noen som ikke tør å dra på et sånt arrangement, og enkelte som fortsatt sitter på gjerdet og er usikre på om de skal dra på festivalen. Min anbefaling er: Ikke nøl!

Å dra på Norsk Bridgefestival 2022 blir garantert en flott opplevelse. Kampen ved bridgebordet face-to face er en ting. I tillegg kommer den gode festivalfølelsen, det sosiale, og totalopplevelsen med å spille bridge og treffer venner og kjente fra hele landet. For de bridgespillerne som ikke har bestemt seg: her er det bare å planlegge tur til Lillehammer i august!

NBF 90 år!

Norsk bridgeforbund fyller i år 90 år. Det må feires!

NBF legger opp til fest i forbindelse med festivalen på Lillehammer. Det vil skje søndag 7.august på festivalhotellet, Scandic Hotel Lillehammer. Det blir grilling, god mat og drikke og hyggelig samvær med levende musikk, dans og moro.

Mer om 90-årsfeiringen finner du her. 

 

Slem (2)

Vi tar med en slem til fra en lagturnering i helgen. Eller er det egentlig en slem dette?

Giver vest, ingen i sonen

Det er nesten en bra slem i 6 spar, og den har såklart vinnersjanser. Å havne i 6 spar kan fort skje hvis vest eller øst, eller begge er optimistiske. Det er klart at vest kan godt blir veldig forelsket i sin hånd etter starten 1 spar – 2 hjerter og øst senere støtter sparfargen, for K-J i hjerter mot makkerens farge er ofte glimrende.

Hvordan ville du og din favorittmakker meldt?

De fleste var i utgang, noen få i slem som var en stor utfordring for spillefører.

Ved ett bord spilte nord ut hjerter ess mot den knallhardt meldte kontrakten 6 spar, og syd la åtteren, svakhet. Nord skiftet til en liten ruter.

Spilleplan?

Dette er et komplisert spill så her er det om å gjøre å ha tunga rett i munnen hvis du ønsker å følge med på alt. Det er såpass komplisert at det ikke er heller ikke sikkert jeg har fått med alt i den følgende analysen.

Med den vennlige sitsen i begge rødfargene kan det vinnes tolv stikk. Noen gjorde det, men de spilte kun utgang. I 4 spar er det komfortabelt, en kan prøve ruterfinessen, og/eller forsøke å ta en tredje hjerterrunde før det trumfes ut (for å beholde trumf hos øst til stjelinger) uten særlig fare, for i utgang kan det ikke gå så galt at det blir bet. Og "alt" går bra i rødfargene i dette tilfellet.

I slem er det verre. Da spilles med høyere stressfaktor. Husk spillefører har gitt bort ett stikk i starten. Tas rutefinessen i andre stikk og den ryker er det bet allerede. Forsøkes en tredje hjerterrunde før uttrumfing kan kanskje motparten trumfe.

Kan ikke spillefører bare ta ut trumfen?

Nei, det blir for lite stikk. Dette er et sånt tilfelle hvor det er kun en taper, men på ingen måte tolv stikk sånn rett frem. La oss si spillefører vinner med ruter ess, tar for den andre hjerteren på hånden og spiller to store trumf og trumf til esset. Da kan hjerteren utnyttes siden den sitter komfortabelt 3-3, men det blir bare fem sparstikk, fire hjerterstikk og to ess i minorfargene = 11.

Hvis det kunne vært mulig å ta en kløverstjeling hos øst (altså få seks trumfstikk) og så etterpå utnytte all hjerteren ville det blitt tolv, men skiftet til ruter tok bort inntaket. Uttrumfingen kan ikke ende hos øst etter først å ha stjålet en gang hos øst.

Er det mulig å godspille kløveren hvis den sitter 4-4?

Da må tre kløver trumfes , og dette går neppe. For spillefører må hjem på hånden for mange ganger ved å stjele at han blir for kort i trumf så det går nok galt selv om kløver sitter 4-4. Og her satt den fargen 5-3, og den planen vil gå helt galt uansett.

Kryss-stjeling?

Det ser ut som om spillefører etter denne starten kan kryss-stjele alle trumfene på begge sider og få åtte trumfstikk. I så fall behøves kun tre stikk i rødfargene i tillegg til kløver ess. Og det kan gå bra på to måter, enten ved å ta ruterfinessen, eller forsøke en tredje runde hjerter som her går bra fordi fargen sitter 3-3. Så for eksempel: Opp med ruter ess, hjerter til hånden, kløver ess og kløver til stjeling. Nå prøves hjerter dame som går bra. Så krysses med ruter til stjeling hos vest og kløver til stjeling hos øst hele tiden, og det ser ut som det blir tre trumfstikk hos øst, fem trumfstikk hos vest som ialt er åtte trumfstikk + to hjerterstikk samt ett stikk for hvert av minoressene. Det blir tolv stikk totalt. 

Det er imidlertid en hake ved dette kyrss-stjelingsprosjektet. Idet ruter trumfes hos vest kan syd i tredje ruterrunde sette i spar 6 og vest må bruke honnør. Og neste gang ruter spilles fra øst mot trumf kan syd sette i spar 10 som også krever en honnør fra den opprinnelige fargen K-Q-J-5-2. Husk for å få åtte trumfstikk på denne måten må det trumfes tre kløver hos øst, altså må alle øst sine trumfer brukes til stjelinger. Til slutt blir vest sittende med K-5 i trumf, og nord har fortsatt spar 9-3 som forfremmes til trumfstikk – nokså spesielt med denne trumfkombinasjonen hos Ø/V!

For å vinne slik det sitter, og etter den gitte starten må vel spillefører ta ruterfinessen. I tillegg må han ta det tredje hjerterstikket fra øst, og så gå for stjelinger. Med fire stikk fra rødfargene behøves kun syv trumfstikk, altså er to kløverstjelinger hos øst er nok. Da kan trumfesset innkasseres og detdra ut trumf fra N/S, så det blir akkurat nok store trumf til å få det til.

Lilleslem i spar kan med åpne kort vinnes uansett utspill og motspill, men det er selvsagt et svært vanskelig spill.

Da spillet forekom var som sagt kun noen få i slem og ingen av dem vant den. Så hvis man ikke får hjem sånne knallharde slemmer er det kanskje best å nøye seg med utgang neste gang…

Slem (1)

I helgen var det en lagturnering her i New Zealand, og utover søndagen kom det en del interessante slemspill. 

Her er ett av dem hvor øst som giver hadde fått utlevert en veldig fin hånd:

Spørsmål 1: Hva åpner du med, og hva er planen for de videre meldingene?

Jeg tror åpning med 2NT er best, en liten løgn, men det blir det vel samme hva du velger å si? Magne vil nok argumentere for 1 ruter, men hvordan har du da tenkt å få makker til å forstå at du er så sterk? Uansett hva øst velger bør vel Ø/V finne frem til slem:

 

Slik som kortene så ut mot hverandre var det så prefekt at både 7 ruter og 7 spar er glimrende storeslemmer.

Spørsmål 2: Hva er den beste/riktige kontrakten, og er dette en store- eller lilleslem?

La oss innrømme det, her er kortene så perfekte mot hverandre at det med de fleste vanlige system er vanskelig å diagnostisere i meldingene at det er så perfekt. Både K-J i hjerter mot østs farge er helt perfekt, og Q-J i ruter nydelige kort, og i ruterkontrakt også helt supre kort, for eksempel knekten siden øst også har tieren.

I storeslem er det 7 ruter som er best, og sikrest. Den kan vinnes selv om sparfargen sitter skjevt. Det er bare å få tatt en kløverstjeling hos øst så blir det fem trumfstikk i ruterkontrakt som sammen med tre sparstikk (hvis den fargen sitter 4-1), fire hjerterstikk og kløver ess = 13 stikk.

Hvis man spiller storeslem i spar er det også bra, men kan bli bet om man er så uheldig at det sitter skjevt og det blir spartaper.

Det står i 7 grand også slik det sitter, men den er litt mer usikker enn ruterkontrakt. Også i grandkontrakt må sparen gi full uttelling.

Hvis vi er enige om at det i meldingene ikke er lett å finne ut at det er så perfekt at det bør spilles storeslem havner man i lilleslem. Da mener jeg det er best å spille 6 spar (eller ideelt 6NT) for litt flere poeng enn i ruterslem, for det blir +980 i sparkontrakt selv om det er en spartaper.

Da spillet forekom i lagturneringen i helgen fant faktisk ingen storeslem. De aller fleste spilte 6 spar, noen var i 6 ruter, og noen få par stoppet i utgang. De som ikke kom seg i slem hadde startet med åpningen 1 ruter. Det går nok bra ofte etter ruteråpning også, men i dette tilfellet hoppet syd flere steder innpå med 3 kløver, og da ble det litt vanskeligere for Ø/V å finne ut om den samlede styrken.

Mine lagkamerater satt mot en øst-spiller som åpnet med 1 ruter. Syd hoppet innpå med 3 kløver – sperr. Vest doblet for «take-out». Nå var nord i det humoristiske hjørnet og kunne ikke stoppe seg selv; han meldte hva jeg vil kalle en «joke melding» på dårlig norsk, eller tullemelding på god norsk: nord sa 3NT! Idet den blir doblet vil han selvsagt plukke ut i 4 kløver, men han var nok vel vitende om at det kunne bli veldig kostbart i 4 kløver doblet også.

Ja da, dett er bare vas. Men å bløffe 3NT etter makkers sperremelding i minor for å strø sand i maskineriet for motparten er en ikke uvanlig strategi med tilpasning til sperremeldingen. Men jeg tror det er første gangen jeg har sett det gjort med fordelingen 3-4-3-3 og ikke ett eneste honnørpoeng. Spesielt siden det var lik sone er det selvsagt galamatias.

Men dette surret gjorde at Ø/V ble forvirret. Øst visste ikke at vest hadde så bra kort, og vest visste i hvert fall ikke at åpneren satt med 20 poeng. Dermed rotet de det til og endte i 5 ruter!

Å notere +440 var nitrist, og 11 IMP ut mot en normal slem ved vårt bord der vi meldte 6 spar. Etter spillet var vi litt bekymret vi skulle tape det mot en mulig storeslem ved det andre bordet. Det gjorde vi ikke, men det kunne blitt tapsspill om Ø/V hadde doblet N/S i tullemeldingen 3NT, så doblet 4 kløver idet nord tar ut. Der blir det maks fem stikk (får kun stikk for syds trumffarge) som er -1100, men det kan godt bli bare fire stikk også om Ø/V finner motspillet – trumfhøyning for vests kløverbeholdning. I så fall ville den såkalte moroa kostet -1400.

Norge vant JERNBANE-EM

Etter et par år med utsettelser pga. pandemien ble Jernbane-EM arrangert i sør-tyskland i forrige uke, og Norge gikk helt til topps!

De norske gullvinnerne i Jernbane-EM

På vinnerlaget spilte John Våge, Arne Joar Basmo, Nils Hirth, Terje Hirth, Inge Mykland og Tor Bølum.

Ungarn kom på 2.plass og Frankrike ble nr. 3.

Her er et gladspill fra kampen mot Frankrike.

Giver vest, N/S i sonen.

Åpner du med dette?

Ja, det gjør i alle fall jeg, og det gjør vel de aller fleste. Det er kun 11 poeng, men fine kontroller og 5-4 fordeling. 

Det ble feil å åpne denne gangen, men det skyldes ikke at vest hadde kun 11 poeng, for det ville ikke hjulpet noe særlig med ett poeng til, for eksempel spar knekt. Og skylden for at det ble et forferdelig spill for det franske paret må nok heller øst ta enn vest?

Da John Våge (nord) doblet opplysende gikk det pass rundt. Arne Joar Basmo (syd) syntes det så bra ut å spille motspill mot 1 hjerter doblet selv om det alltid er en liten bekymring med å straffepasse når man er i ugunstig sone, for får vi mange nok bet til at det blir mer enn egen soneutgang?

Vest var ikke helt fornøyd med makkeren og mente han burde sagt 1 spar. Det er det nok fristende å være enig i selv om det er så opplagt med fasit i hånd.

Våge spilte ut to store spar før han skiftet til trumf. Spillefører kunne nok fått ett stikk mer enn han gjorde, men da syd kom inn på et tidspunkt og spilte kløver konge fikk forsvaret satt opp kløveren og spillefører endte opp med å kun få for de to essene sine! Fem doblede utenfor sonen, N/S +1100.

Den franske syd var i samme situasjon som Basmo idet også hans makker doblet opplysende mot 1 hjerter. Men Frankrikes syd satset på det han trodde var sikre +600 eller mer i 3NT. Da var ikke sikkert i det hele tatt...

Nils Hirth (vest) som spilte med sin tvillingbror Terje spilte ut kløver mot syds 3NT. Det var et ganske drepende utspill da det tok bort inntaket til syd og hjerterstikkene spillefører var avhengig av. Spillefører kan nok vinne 3NT om han innkasserer A-K i spar først, så spille hjerter. Da blir vest innspilt og må gi syd inntak i kløver eller på ruter dame. Det fikk ikke den franske syd til og det endte med hele tre sonebet i 3NT, Ø/V +300 og kanonspill for Norge ved begge bord og 17 IMP inn. 

 

WORLD BRIDGE TOUR (WBT) - et spennende prosjekt

World Bridge Tour er ny aktør i bridgen. Det er nordmannen Thomas Charlsen som står bak dette i samarbeid med blant andre Boye Brogeland og Martin Andresen. Flere andre har bidratt både med tilrettelegging og praktiske ting samt at det er mange investorer i prosjektet.

Vi har tatt en prat med Charlsen om hvor det hele står nå, og hvordan veien videre ser ut.

Først litt om hva WBT er, noe du også kan lese om på hjemmesiden deres, her.

WBT arrangerer turneringer, og den første tiden og i perioden hvor pandemien raste som verst har det vært online. Nå har de også kommet i gang med «ordentlige» turneringer face-to-face.

Vi fikk Thomas Charlsen på tråden for et intervju her om dagen. Her er hva han kunne fortelle.

GeO: Hei Thomas, hvordan går det med WBT-prosjektet akkurat nå?

Thomas: Det går fint, vi står på som bare det, og det er mange ting på gang. Men det er mye jobbing med det her, det skal jeg si deg.

GeO: Fortell først hvordan dette prosjektet startet.

Thomas: Det hele begynte som en idé om en egen organisasjon for noen år siden, og det er ingen tvil om at jukseskandalen(e) som virkelig tok av rundt 2015-2016 bidro til å forme tankene om å få til noe nytt til det beste for bridgen. Vi ønsket å ha en kontroll på startfeltet og å få til «rene» turneringer. Selskapet World Bridge Holding ble etablert i 2020 og er nå fullfinansiert takket være flere investorer.

På WBT sin hjemmeside finner vi deres kjerneverdier:

GeO: Etter å ha holdt på med dette en stund nå, hvordan føler du så langt at dere har lyktes med det dere ønsket å sette i gang?

Thomas: Det er gått bra og etter intensjonene. Vi ønsker å bidra til det beste for bridgen og mener en kursendring må til når det gjelder flere viktige ting. Vi innser at det er nødvendig med samarbeid med de eksisterende bridgeorganisasjonene for å lykkes. Og vi har fått til en god dialog både med Det europeiske bridgeforbundet (EBL), Norsk Bridgeforbund (NBF) og andre. Vi er glade for at NBF er svært positive og ønsker samarbeid med oss. Sånn sett så er det god grunn til å tro at vårt bidrag kan bli til en vinn-vinn-situasjon for bridgen.

GeO: Enkelte skeptikere har fremhevet at en ny organisasjon for bridge kan være en trussel mot de eksisterende organisasjonene, World Bridge Federation, EBL, NBF og andre. Hva tenker du om det?

Thomas. Vi ønsker ikke å være noen trussel. Vi ønsker som sagt å bidra. Som allerede nevnt føler vi at det er en bra dialog med de tradisjonelle organisasjonene. Men vi mener nytenking må til, og at en ny aktør går foran med det er vel noe alle i bridgen bør være glade for. Vi vil alle at bridgen som vi er så glad i skal blomstre. Uten villighet til å tenke nytt er det fare for at dette flotte spillet vårt kan miste sin popularitet og i verste fall dø helt ut.

En entusiastisk Thomas Charlsen foteller om WBT

GeO: De WBT-turneringene som har vært arrangert frem til nå nylig har foregått online. Er det primært online bridge dere satser på?

Thomas: Nei, egentlig ikke. Men i disse årene med pandemi har det vært naturlig, og den eneste muligheten har stort sett vært å spille online. Idet online bridge tok av på grunn av at lock-downs osv. gjorde at vanlig face-to-face bridge ikke var mulig ble det dessverre også en rekordstor økning i juksavsløringer. Og det er jo noe av det vi virkelig ønsker å ta tak i. Vi ønsker «ren» bridge, «rene» turneringer. Jeg tror vi har lyktes bra med å kontrollere dette i våre turneringer. Men som svar på spørsmålet ditt kan jeg si at vi ønsker å arrangere gode, prestisjetunge turneringer face-to-face også. Og det har vi kommet i gang med. WBT Masters på Lillehammer i månedsskiftet mai-juni var starten på det.

GeO: Hvem har deltatt i turneringene deres?

Thomas: Vi har fått med spillere fra mange nasjoner, både veletablerte internasjonale størrelser, mer ukjente spillere og juniorer. Vi har også hatt et spesielt opplegg for å få med juniorer og tilbudt dem å spille gratis. Spillere som det nye norske stjerneskuddet Nicolai Heiberg Evenstad og andre har vært med, og nevnte Nicolai spilte jo også i det sterke feltet under WBT Masters på Lillehammer. På Lillehammer deltok tolv lag, og blant dem flere landslag. De fleste lagene hadde med en eller flere utlendinger. Det ble nesten som et mini-EM. Vi ønsket flere lag på Lillehammer, men et visst etterslep og treghet i det hele i kjølvannet av pandemien som jo ikke er helt over ennå får ta skylden for at ikke flere deltok. Vi mener likevel at Masters på Lillehammer ble en suksess, og det tyder tilbakemeldinger fra mange deltakere på også. I kommende face-to-face turneringer er planen å få med 20 lag.

GeOUndertegnede deltok på Lillehammer og kan underskrive på at arrangementet var en suksess. Det føltes som å delta i et internasjonalt mesterskap, en godt organisert turnering, godt nivå og mye spennende bridge.

GeO: Hvor går veien videre for WBT?

Thomas: Når det gjelder turneringer ser vi nå veldig frem mot WBT MASTERS COPENHAGEN som arrangeres 10.-14.oktober. Det tror vi blir kjempebra. Vi har fått en god deal med Hotel NH Collection og alt ligger til rette for noen flotte bridge dager i Kjøben. Turneringen der nede blir en finale og årets siste for WBT. Vi hadde et ønske å få til tre sånne masters i år, men et meget tett internasjonalt turneringsprogram gjorde det vanskelig. Men planleggingen for neste år er allerede i gang.

Thomas: Når det gjelder videreutvikling av konseptet og ideer fremover så er det flere ting på gang. Bl.a. ønsker vi å få til interessant overføring av bridge; video, streaming og TV fra turneringer. Der har bridgen fortsatt mye å lære av andre idretter. For eksempel har vi sett at sjakken har fått til glimrende overføringer hvor de har funnet balansen i det hele. Bridge-TV er ikke så enkelt da spillet er komplisert og ikke så lett å presentere for et bredt publikum. Men det gjelder jo sjakk også. Så dette bør være mulig! Forenkling og varierte, underholdende sendinger er stikkordene, og å få til noe lignende som sjakken har fått til burde være mulig for oss også.

GeO: Dere heter jo World Bridge Tour, men er dette likevel mest et prosjekt som gjelder Skandinavia og Europa?

Thomas: Vi har også fått med spillere fra andre deler av verden. På sikt ønsker vi å videreutvikle det hele, en bredere horisont for å si det sånn, og forhåpentligvis få til WBT-turneringer på andre kontinenter. Til det trenger vi samarbeidspartnere på de kontinentene. Vi har allerede etablert noe kontakt, bla. der hvor du som regel befinner deg, i New Zealand og Australia.

GeO: Da takker jeg for praten, Thomas. Det var informativt og interessant. Lykke til videre med prosjektet WBT!

Vanskelig motspill

Dagens spill er fra en parturnering i helgen. Utspillet avgjorde en del her, og utspill er jo nokså tilfeldig av og til. Men hva flere valgte å satse på er nok ikke et bra utspill veldig ofte selv om det selvsagt kan være riktig. Selv med det for spillefører gunstige utspillet må det spilles godt, og spillefører må gjenkjenne varianten som oppstår. Med åpne kort kan dog denne utgangen betes.

Øst åpnet med 1 ruter og syd meldte inn 1 NT. Hva ville du meldt som vest i den situasjonen?

Å melde en farge på to-trinnet over motpartens grandinnmelding er ikke krav, det viser kun en langfarge og ønske om å kjempe med kontrakten. Den vanligste meldingen med gode kort er dobler, straffedobling. Men her har vest en veldig uvanlig hånd. Mange bruker 2 kløver som begge major her, på lignende måte som mot åpning 1 NT. Det kan kanskje fungere, og andre bruker 2 NT over motpartens 1NT som kunstig, tofarget hånd. Så her er det flere muligheter alt etter hvilke avtaler man har. 

Vest valgte å doble. Da hoppet nord til 3 kløver, sperremelding. Øst doblet som forslag til straff, og syd passet. Hva nå?

Vest meldte 4 hjerter, en praktisk melding. Det kan imidlertid være slik at 4 spar er kontrakten med vests kort, hvis for eksempel øst har singel eller renons i hjerter og firekorts spar. Men 4 hjerter ble det, og nord spilte ut spar 10. 

Hvordan spiller du?

Hvis utspillet er en singelton vil antagelig motparten ta to sparstjelinger i tillegg til spar ess og to minor ess - to bet. 

Hvis du legger liten spar og fargen ikke sitter 4-1 kommer syd til å legge liten fra AJx, og det blir atagelig etter hvert to spartapere i tillegg til de to minoressene. 

Men denne sparkombinasjonen gir en mulighet, hvis spillefører kjenner igjen varianten. På den utspilte spar 10 kan han legge kongen! Det får en god effekt i dette spillet hvor det så slik ut:

Hvis spillefører legger liten på utspillet følger syd med spar 3 og damen vinner stikket. Så tar spillefører fire runder trumf og spiller kløver til kongen. Syd stikker og er innspilt. Men han kan ta for ruter ess og spille kløver. Spillefører får to avkast på minorstikkene, men han blir hengende med to spar og taper to stikk til i den farge.

Det er klart at kløver til nieren ville fungert godt da den krever esset. Syd blir innspilt og må gi spillefører både for ruter konge og to kløverstikk som gir avkast for tre spar. Men dypfinessen i kløver er kanskje ikke så enkelt å få til, husk man ser ikke alle kortene!

Enklere blir det en bra vinnersjanse om spar konge legge på over den utspilte tieren. Da forvandles spilleførers spar til en ren finesse over knekten idet syd må ta for esset, og Ø/V har igjen Q-8-6-5 mot 9-4 og syd kun knekt-3.

I andre stikk skiter antagelig syd til trumf. Fire runder trumf tas, så spilles kløver til kongen. Nå er syd ferdig. Spiller han spar 3 får den løpe til nieren, og det blir elleve stikk siden vests ruter kan kastes på kløver dame. Hvis syd spiller kløver tilbake kastes ruteren hos vest, så spilles spar 9 som får løpe og det blir fem trekk. Syd må faktisk ta for ruter ess for å unngå at det skal bli elleve stikk! 

Men du ser kanskje at det burde bli en bet, i alle fall om det spilles motspill med åpne kort. Inne på spar ess over kongen i første stikk kan syd ta for ruter ess og kløver ess, så skifte til trumf. Da er det spillefører som blir innspilt og må gi bort et sparstikk, betestikket. 

Sparutspillet var ikke noe blinkskudd denne gangen. Men med en makker som har 15, 16 eller 17 poeng kan det godt fungere med dobbeltonutspill. Hvis grandmelderen har A-K i spar eller A-Q bak kongen, kan utspilleren få en stjeling.

Kløver knekt virker som det normale utspillet. Kommer det må syd også spille veldig godt imot for å bete utgangen. Han må vinne med kløver ess, ta for ruter ess og skifte til trumf. Da kan ikke spillefører unngå to spartapere da han må spille sparfargen selv fra hånden.  

 

 

 

NORSK FEIRING PÅ MADEIRA!

Slik EM hadde utviklet seg ble det maks uttelling for Norge den siste spilledagen på Madeira.

BRONSE TIL NORGE OPEN!

Mot slutten var det klart at Norge ville sikre plass i VM neste år i åpen klasse. Det som etter hvert ble mer interessant var om det norske laget kunne klatre til pallplass. Det så bra ut i forhold til at Italia som lå som nr. 3 på slutten møtte de to nasjonene som var suverene helt på toppen, Nederland og Sveits. 

Og Italia stivnet på oppløpssiden. Da de gikk seg på et stortap mot Sveits i nest siste kamp, og Norge samtidig knuste Frankrike gikk vårt lag forbi og inntok 3.plassen med bra margin før siste kamp. Kun teori kunne da ta fra Norge bronsen. I siste runde ble det en jevn kamp for Norge mot Hellas (tap med 1 IMP), men det gjorde ingenting. Norge kunne tålt et stort tap, og da også Italia tapte siste kamp var Norge hele 15,5 VP foran dem til slutt.

Fortjent feiring for de norske bronsegutta!

Dermed har Norge blitt veldig stabil i medaljekampen i de internasjonale mesterskapene. Det ble jo bronse i Bermuda Bowl (VM) også tidligere i år. 

Vi gratulerer med bronse til Geir Helgemo, Tor Eivind Grude, Boye Brogeland, Chrstian Bakke, Terje Aa og Allan Livgård, samt NPC Tolle Stabell og Coach Sten Bjertnes! 

Nederland vant OPEN foran Sveits. Verken Danmark (11) eller Sverige (14) klarte å komme seg med til VM neste år.

NEGLEBITING I DAMEKLASSEN

I LADIES kunne det norske laget selv kontrollere det med å sikre topp-8 plassering den siste spilledagen, og dermed være klare for VM. Men da det ble to tap ble det fryktelig spennende. Både Irland og Estonia var veldig nære det norske laget til slutt, og til slutt var irene kun 1 VP bak Norge som altså klarte å klamre seg til 8.plassen og dermed får nok en sjanse til å spille VM (Venice Cup) neste år. 

Turneringens aller siste spill (mot Italia) kom godt med for damelaget. Hadde det gått galt ville Irland endt foran Norge.

Marianne Harding og Ann Karin Fuglestad spilte 4 hjerter som N/S. Det ser ut som en nesten-slem dette, men med kun tre trumf hos syd blir det for vanskelig å vinne tolv stikk. Hvis spillefører løser trumfen (kongen fulgt av finesse) blir hun hengende med for mange spar. Riktig spill er vel å trumfe to spar og håpe trumfen ikke gir en taper. Men da blir det normalt en spartaper i tillegg til en trumftaper. Det ser nesten ut som de kan gå an å jobbe frem ett ekstra kløverstikk også, men det blir litt mye arbeid, og litt for kronglete. Det var kun noen svært få som vant tolv stikk i dette spillet, og de spilte utgang. 

Hvis Italia hadde kopiert Norge sin +450 for 4 hjerter med 11 stikk (eller vunnet kun ti stikk i utgang) ville Norge falt til 9.plass. Da de italienske damene meldte slem og gikk en bet ble det 10 IMP til Norge, en sukkerbit i bånn på listen som enkelte kaller det, 10 IMP til Norge. Og da var det klart at det blir tur til VM i Marokko i 2023!

Klare for VM: f.v. Jon-Egil Furunes (Coach), Anne-Lille Helleman (NPC) og spillerne Ann Karin Fuglestad, Torild Heskje, Marianne HArding, Liv Marit Grude, Gunn Tove Vist og Bodil Nyheim Øigaarden.

Dameklassen ble vunnet av Polen foran Sverige og Israel. De danske damene gjorde også en god jobb og ble nr. 5. 

SOLID AVSLUTNING FOR SENIORENE

De norske seniorene har spilt sterkt på Madeira og ligget godt plassert gjennom hele mesterskapet. Mot slutten så det ut til å bli litt spenning om kanskje topp-8 plassering kunne ryke. Men med middels siste dag mot god motstand sikret de 7.plass, vel 12 VP foran den triste 9.plassen. 

En sterk prestasjon av seniorlaget, og en fin opptur etter at det ikke gikk så bra i VM tidligere i år. På laget spilte:

Odd Frydenberg, Lars Eide, Sverre Johnsen, Åsmund Stokkeland, Arve Farstad og Jan Mikkelsen.

Sverre Johnsen var spillende kaptein og Åse Mogstad Coach.

Polen vant også seniorklassen. Danmark ble nr. 2 og Sverige nr. 3, med andre ord en  fremragende skandinavisk innsats i denne klassen.

For det norske mixlaget ble det en tung affære dette mesterskapet. De vant syv av 21 kamper, og endte som nr. 19. Vi hadde større tro på mix-laget, erfarne spillere og flere av dem med internasjonal erfaring. Det gikk ikke denne gangen, men vi får tro mesterskapet er en god erfaring og at Norge Mixed kan hevde seg bedre neste gang.


 

Lekker spilleføring av Helgemo

I kampen mot Skottland på mandag fant Geir Helgemo en elegant spilleføring som det er vanskelig å tenke seg hvordan han kom på. Dessverre satt det slik at det ikke var nødvendig, men vakkert var det likevel.

Syd åpnet med 3 kløver, og Geir (vest) doblet. Nestemann høynet til 4 kløver, og etter to passer meldte Helgemo 4 hjerter som virker nokså normalt.

Fra nord kom en trumf i utspill, og Helgemo tok de tre store trumfene. Da oppdaget han at 3 kløveråpneren hadde fire trumf, og derfor sannsynligvis 4-6 i hjerter og kløver, for nord må nesten ha dobbel kløver siden han sa 4 kløver. Det ser mørkt ut, for det er en trumftaper, og med spar konge bak som er veldig sannsynlig er det to spartapere samt en rutertaper, sannsynligvis fire stikk til N/S og i så fall en bet. Har du fantasi nok til å se noen mulighet om det sitter som det sannsyligvis gjør, begge de sorte kongene bak?

Etter tre runder trumf kom et veldig uvanlig trekk, spar dame fra hånden! Det er nesten som man må klype seg i armen - spilte han virkelig det?

Nord stakk med spar konge og spilte spar knekt tilbake til esset, syd fulgte farge. Nå tok Helgemo for ruter ess, og syd fulgte med tieren. Dermed var fordelingen klar, syd hadde startet med 2-4-1-6 og satt nå med den største trumfen og ellers bare kløver. Helgemo spilte inn syd på trumfstikket hans og visste at han ville få kløver tilbake til saksen slik at håndens tredje spar kunne kastes på det andre kløverstikket. Simsalabim, dermed var de tilsynelatende fire taperne forvandlet til tre, og +620 kunne noteres. Etter denne spilleføringen fortjente spillefører at det ikke satt sånn som det gjorde:

Kløver konge satt i saksen, så en vanlig klubbspiller ville også vunnet 4 hjerter. Dermed ga ikke spillet særlig utslag, Skottland Ø/V var i 3NT og fikk ni stikk, 1 IMP til Norge. 

Merk den ekstreme sperrestilen. Åpningen 3 kløver i åpning er en ting. Det skjedde ved flere bord. Men å løfte til 4 kløver er en melding som ikke passer med makkerens åpningsstil. Skottene var dermed helt ute og syklet, en doblet kløverkontakt blir blodbad selv i gunstig sone. Det kunne ikke Ø/V vite, og en dobling fra øst ville vært for uttak. Nok en dobling fra vest over 4 kløver ville fungert denne gangen, men det kan en annen gang føre til at makkeren melder 4 spar på en firekorts farge hvor 4 hjerter godt kan være beste kontrakt.  

EM AVSLUTTES ONSDAG

Det gjenstår kun to kamper i EM (tre i Mix-klassen). I OPEN er Norge i praksis klare for VM neste år. Kun mikroskopisk teori kan frata Norge den plassen, og det er mye mer sannsynlig at de kan kapre bronsemedalje. Det norske laget ligger på 4.plass, fattige 0,32 VP bak Italia. Nederland og Sveits er langt foran og kjemper om gull og sølv. I de to siste kampene skal Norge spille mot Frankrike og Hellas som ligger på henholdsvis 15. og 18.plass. Italia skal møte de to topplagene Nederland og Sveits, så muligheten for norsk medalje i den klassen bør være stor. Bak Norge er det en luke på 18VP til Polen.

I dameklassen kjemper Norge en hard kamp for å holde seg på topp-8 og kvalifisere laget til VM. De norske damene er på 8.plass før de to siste kampene, nesten 12 VP foran Irland på 9.plass. Det er dessuten små marginer til de foran, og Norge skal onsdag møte Frankrike (nr. 6) og Italia (nr. 14).  

I seniorklassen er det omtrent samme situasjon. Norge SENIOR har falt litt på listen og ligger som nr. 8, men skal møte to sterke nasjoner, Sverige (4.plass) og Israel (3.plass).

Det kan altså bli tre norske lag som kvaller til VM, men med en ikke så god avslutning kan det også bli kun ett lag, det i åpen klasse.

Kampen mot Tyskland i OPEN ble en ellevill affære med mange svingspill. Hele 115 IMP ble scoret, sluttresultat 75-40 til Norge (17,45 VP).

Et deilig gevinstspill for Norge var dette:

Det vanligste resultatet på dette spillet var +620 eller +650 til Ø/V i sparkontrakt. Det var også en lang rekke +100 og +200 på Ø/V etter motspill mot 5 ruter doblet, eller udoblet. 

Mot Allan Livgård og Terje Aa var N/S med til 6 ruter doblet over 5 spar som ville gått bet med riktig motspill. Det norske paret fikk med seg motspillstikkene og noterte +500 etter kløver ess i utspill.

Christian Bakke og Boye Brogeland var med til 5 ruter som de fikk spille udoblet. Bakke fikk hjerter knekt i utspill. Idet forsvaret kommer inn i hjerter må de ta de to kløverstikkene. Motspillet klikket, og Bakke skrapte sammen elleve stikk og +600. Spillet ga 15 IMP til Norge.  

 

 

 

Utspillsdobling

Å doble kunstige meldinger for utspill er en ganske vanlig strategi, men mange er ikke helt klare over at det kan være farlig. I de tilfellene en slik dobling er for dristig, og farlig, slipper man ofte unna om motparten ikke er så veldig gode, de vet ikke hvordan ta seg av det. Men særlig om det er sterke motstandere kan det skje skumle ting, av og til med «postnummer-score» som resultat.

Hvis de dobles med for svak farge, og/eller egen side ikke har noen verdier, kan de som har blitt doblet gjøre om spillet til et dramaspill ved å redoble og spille den kontrakten redoblet. Da står mange poeng på spill, mulig utgangsbonus og kanskje redobled overstikk!

Det kan skje om for eksempel grandåpneren ser at makkerens Stayman 2 kløver eller Puppet Stayman 3 kløver blir doblet (for utspill), og han selv sitter med en meget god kløverfarge. Redobler fra grandåpneren er da et forslag til å spille den kontrakten redoblet. Han som meldte den kunstige meldingen kan ikke stå med på det alltid, men har han noen stikk i sidefargene, og særlig om han har et par kort i den fargen som eventuelt blir trumfen i redoblet kontrakt, bør han passe ut og la grandåpneren spille den uvanlige kontrakten. Den kan ofte vinnes på rå styrke selv om det blir noen trumftapere.

Her er et skrekkens eksempel fra EM.

                                                

Øst var iren Tom Hanlon, en svært dyktig spiller. Irland har forresten gjort det bra i EM så langt og ligger på 6.plass før innspurten tirsdag og onsdag. Jeg kjenner selv Tom godt og har vært lagkamerat med han flere ganger i Australia. Han er dessuten en meget god pokerspiller. Men i dette tilfellet i Irlands kamp mot Frankrike ble det kanskje litt for mye poker og ikke så mye bridge? 

Syd åpnet med 1NT, og nord meldte 3 kløver – Puppet Stayman. Å doble nå kan nok noen ganger fungere godt. Men grandåpneren sitter bak, og øst har vel ikke noen sikker viten om at kløverutspill behøver å være bra? Dessuten er det altså en viss fare for at motparten kan straffe den (litt) for friske doblingen. Og det var akkurat det som skjedde. Syd redoblet, og det gikk lynraskt pass rundt.

«Ooops», tenkte nok Hanlon akkurat da…

Og 3 kløver redoblet var en bombesikker kontrakt. Den ble vunnet med utgangsbonus og ett redoblet overstikk, N/S +840.

Det kan nesten se ut som om det er mulig å vinne enda ett stikk, i alle fall med åpne kort, altså to redoblede overstikk og i så fall den «søte» scoren +1240.

Å ha -840 på lista er selvsagt ille nok, og pinlig, men her hadde i alle fall N/S en sikker utgang, dog utenfor sonen. Ved det andre bordet ble det +430 til N/S i 3NT. Spillet kostet defor 9 IMP for Irland i kampen som de likevel vant med hele 31 IMP. Om det hadde blitt enda ett overstikk ville den nokså feilplasserte doblingen kostet 13 IMP.

EM går mot slutten

I OPEN holder Norge koken, og mandag ble det god uttelling. Først ble Danmark slått kraftig (18,44 – 1,56 VP). Det var en solid nedtur for det danske laget som lå i posisjon til å kjempe om en topp-8 plassering (VM plass), mens kampen var en fortsettelse av den gode morske innsatsen som konsoliderte stillingen inne i den (VM) gruppen.

Lovende debut for Danmarks Christian Lahrmann (19), den yngste spilleren i EM (foto: VM bulletinen/Arianna Testa)

Etter to fine seiere til for Norge, mot Skottland (16,26 VP) og Island (13,75 VP) ligger det norske laget i åpen klasse på 4.plass. Det er 23 VP ned til niende og kun 13 VP opp til bronse. I morgen spilles tre kamper, og avslutningsdagen onsdag er det kun to kamper.

Norge DAMER vant sine to første kamper på mandag, men så ble det et ganske klart tap for England. Dermed ligger de som nr. 9. Det blir en knivskarp kamp for vårt damelag om å sikre seg VM-billetter.

Norge SENIOR ser ut til å klare det som nok var hovedmålet deres på forhånd, topp-8. Intet er sikkert med fem kamper igjen å spille, men marginen ned til den triste niendeplassen er nå 25 VP. Ser en oppover på listen er det kun 9 VP opp til bronse!

Norge MIXED har ikke fått det til og ligger i bunnsjiktet. Vi får håpe på en bra avslutning for dem, og så får de heller se dette mesterskapet som en nyttig erfaring.

Seniorlaget har imponert så langt i denne turneringen etter at det ikke gikk så bra i VM tidligere i år. I kampen mot Sveits ble det komfortabel seier med 27 IMP, og dette spillet bidro godt:

Arve Farstad (vest) var i 5 kløver doblet og vant den. Det er vanskelig å se hvordan den skal kunne vinnes om nord simpelthen spiller tre ganger spar. Det oppstår ingen skvis (nord kan holde ruteren), selv om det kan se litt ut som en mulig criss-cross skvis mot syd. Men 5 kløver ble vunnet noen andre steder også. Helgemo vant også 5 kløver doblet i Norge sin kamp i åpen klasse mot Island. Der kom to store spar ut, og nord visste at det ikke var flere sparstikk å hente. Så han skiftet til hjerter, uvisst av hvilken grunn, for det er vanskelig å se at hjerterskift kan haste i dette motspillet? Det er kanskje mulig, hvis det for eksempel haster med å ta hjerterstikk (da må vest har noe sånt som singel ruter konge og kan få kastet hjerter?), men skift til hjerter ble i alle fall fryktelig galt her.

Da Helgemo fikk hjerterskift i tredje stikk ble det greit for han. Syd måtte dekke, og med tre mulige inntak til øst i trumf var det «bare» å gå over der flere ganger og presse ut syds hjerter for etter hvert å ha ett godspilt stikk i den fargen (merk at syveren faller), og det stikket ga avkast for rutertaperen. Pluss 750 var for Norge OPEN verd 14 IMP da Island gikk en bet i 5 kløver doblet ved det andre bordet.

I Norge SENIOR sin kamp ga spillet enda flere IMP til Norge.

Farstad noterte som nevnt +750 for 5 kløver doblet med elleve stikk. Ved det andre bordet var Lars Eide (nord) i 4 spar. Øst spilte ut hjerter 10. Det er lett å se beten i dette motspillet, men det er hvis det er åpne kort. Øst kan få komme inn to ganger på sine minor ess og gi vest to stjelinger ved å spille hjerter hver gang. Det ville gitt to bet, og kun en bet kan skje på mange måter. Men Ø/V visste ikke sitsen, og da sveitsernes motspill ble feil noterte Eide som eneste mann i alle de fire klassene +620 for 4 spar med ti stikk! Spillet ga hele 16 IMP til Norge SENIOR.

EM: Hva har skjedd med Sverige? (Åpen klasse)

Det svenske laget åpnet EM som forventet, mange gode kamper og plassering på topp 3-4 i de første 15 rundene. Så kom en sjeldent voldsom kollaps. Syv kamper på rad ble tapt, flere av dem med stygge sifre. Det er nesten ikke til å tro når en leser resultatene som fra og med runde 15 var slik i VP:

En kamp i nærheten av middels, ellers soleklare tap, bla. mot Norge som vant med 17.17 - 2.83 VP. Sverige har et snitt på 4,3 VP på disse syv kampene. 

Hva har skjedd med det til vanlig solide svenske laget?

I søndagens siste kamp mot Serbia ble svenskene feid av banen og fikk kun 0,48 VP. 

Det er i alle fall tydelig laget deres kom fullstendig i ufase. Da blir ofte det meste galt, og her er et eksempel på hvor nitrist det kan være å spille bridge når alt man man prøver på blir feil.

      NORD

Jeg har dessverre ikke fått tak i meldingsforløpet her, Sverige-Serbia ble ikke overført på BBO. Det jeg vet skjedde viser likevel hvor trøsteløst det kan være noen ganger.

Det er grunn til å anta at syd åpnet med 3 kløver, og der det skjedde i andre kamper sa flere på vests plass 4 spar. Nå melder nord nokså automatisk 5 kløver, og jeg vil tro at øst over det meldte 5 spar. Om N/S stampet i 6 kløver eller ikke er usikkert, sannsynligvis ikke. I alle fall endte vest i 6 spar, og nord skulle finne et utspill.

Hvordan ville du tenkt før du sender i vei et utspillskort her?

Det er vel sannsynlig at en av dem er renons i kløver, hvis ikke er det merkelig at de har meldt seg opp i slem når de også mangler trumfesset. Hvis vi ikke har kløverstikk å ta som er det mest sannsynlige kan det kanskje hende makker har singelton ruter? Og du har jo et hurtig inntak i trumf og kan om det er slik gi makker en ruterstjeling. 

Fornøyd med ressonnementet?

Det er mye mulig den svenske nord tenkte omtrent i de baner, for en liten ruter ble utspillet hans.

Det ble feil.

Makkeren hadde ikke singel ruter, og kløverutspill ville betet slemmen direkte. Men det var sannelig forferdelig uflaks at 6 spar skulle fyke hjem selv etter ruter ut. 

N/S kunne tatt ett kløverstikk og trumfesset gir i så fall beten. 

Når man ikke får med seg et ess i en sidefarge mot en slem er det alltid fare for at de kan få kastet unna kort i den fargen og unngå taperen der. Men her var den eneste fargen kløveren kunne kastes på hjerter, og der har Ø/V syv kort. Altså måtte hjerteren sitte 3-3 for at dette skulle gå galt for svenskene.

Og det gjorde den.

Tre ganger hjerter før trumf ble spilt gikk bra for spillefører, bort med kløvertaperen hos vest, og så trumf. Dermed ble det en voldsom +980 til notering for Serbia. Ved det andre bordet var også Sveriges Ø/V-par i 6 spar, men der kom kløver ut og det ble en bet. Spillet ga 14 IMP til Serbia som vant kampen med hele 71-17. 

Det ser untektelig ikke særlig lyst ut for Sverige i OPEN etter noen fryktelige dager. De ligger på 17.plass, 25 VP bak England på 8.plass. Det er imidlertid åtte kamper igjen, og mye kan selvsagt fortsatt skje. Fire av svenskenes motstandere mot slutten er imidlertid lag på topp-8, Sveits, England, Polen og Litauen. Det er med andre ord ganske sannsynlig Sverige for en gangs skyld ikke klarer å kvalifisere seg til VM som går i Marokko i 2023.