INTERNASJONAL BRIDGE ONLINE - De norske henger bra med (m/rettelse)

ALT INVITATIONAL MIXED IV

Etter 3.plass første dag gikk det litt opp og ned den andre dagen for lag TURBO i denne online-turneringen.

I runde 4 fikk de hva vi på godt norsk kaller grisebank da det amerikanske laget PARKER var utilnærmelige og vant 20-0 VP.

I neste runde var det «pay-back-time» da TURBO slo tilbake og vant 19,18-0,82 VP mot et annet amerikansk lag.

På lag TURBO spiller Jon-Egil Furunes, Torild Heskje, Gunn, Fredrik og Tor Helness, Christian Bakke, Gunn Tove Vist, Tonje og Boye Brogeland (det er lov å ha med flere enn seks spillere på laget i disse online-turneringene).

Lag SILLA (Lise Blågestad, Geir Brekka, Harald Eide, Ann Karin Fuglestad, Marianne Harding og Mona Lindstrøm) ligger også godt an med 8.plass etter seks kamper.

Alt turneringenes hjemmesider finner du her.

Brutalt

Da lag TURBO ble filleristet mot PARKER var det noen brutale spill. Dette var vel det verste.

Med lag TURBO Ø/V startet meldingene slik:

Det er vel ikke noe å si på at øst satser på utgang nå?

Han sa 3 spar – spørsmål om sparstopper – og vest sa 3 grand.

Når en ser bare på Ø/V sine kort er det langt i fra noen håpløs utgang, men det må sitte nokså snilt for at den skal vinnes. Ø/V har tross alt 25 HP til sammen, og en farge med 6-3 tilpasning, så utgang virker normalt.

Men det var ikke snill sits, og «no mercy» fra amerikanerne.

Over øst sin 3 spar doblet syd. Vest sa 3 grand, hun hadde jo for sikkerhets skyld to sparstoppere! Nord doblet imidlertid 3 grand, og det ble sluttkontrakten.

Godt vurdert av nord å doble med dobbelstopperen i ruter, i alle fall ser det ut som om 3 grand kan bli vanskelig for dem, om da ikke øst skulle dukke opp med ruter dame. Da ville spillet blitt helt annerledes, men slik det så ut var 3 grand doblet forferdelig for Ø/V. Det endte med tre doblede bet, -800.

Ved det andre bordet åpnet den norske syd med 2 hjerter. Noen vil kanskje kritisere det og si «åpner ikke med sperremelding i sonen med så lite i toppen av fargen» osv., men det er etter min mening ren etterpåklokskap. Jeg synes i hvert fall det er greit å aksjonere med denne 6-4 hånden.

Denne gangen ble det ikke bra, vest doblet opplysende og ingen hadde noe å tilføye. Det endte med -500, og med dobbelscore +1300 til amerikanerne kostet spillet 16 IMP for lag TURBO.

Tøffe tak

I neste kamp var det norske lagets gli atskillig bedre.

Her var det Tor (nord) og Gunn Helness (syd) som stod knallhardt på:

Slik gikk meldingene:

Gunn (syd) sine meldinger kan nok diskuteres her, men hun likte kortene sine. Først støttemeldingen til 2 spar med tre-korts og en 5-5 hånd. Å støtte med kun tre trumf i denne situasjonen er et valg som godt kan fungere, og jeg liker meldingen på en måte. Det er mange åpningshender hvor det er bra å støtte med kun tre-korts etter 1-over-1 svar. Men med 5-5 i minorfargene har det vel noe for seg å annonsere kløveren også.

Over syds støtte til 2 spar sa Tor 2 grand som er krav, og en slags spørremelding for at åpneren skal kunne fortelle mer om kortene sine. Ofte kan det være for å finne ut om det er tre-korts eller fire-korts støtte åpneren har.

Nå viste hoppet til 4 hjerter kortfarge, men jeg vil tro det også lover fire-korts trumf uten at jeg er helt sikker på avtalene deres. Ok, hun manglet en trumf, men tenkte vel at det kompenserer en del at kortfargen ikke bare er en singelton, men renons. Og honnørene ellers er det all grunn til å like. Uansett, det må vel være lov å si at dette var temmelig tøffe tak?

Tor meldte slem nå, og den knallharde 6 sparen er langt ifra noen håpløs slem. Det er imidlertid klart at det er en betydelig bedre slem om syd har fire trumf!

Det kom trumf i utspill fra øst. Det kan se ut som om hjerteren kan godspilles siden den sitter 4-4. Men det blir trøbbel. Selv om fargen etter hvert kan bli godspilt vil nord bli veldig «kort og rar» i trumf siden han jo må frem og tilbake mellom hendene, og godspilt hjerter kan neppe hentes til slutt.

Tor spilte på en kombinasjon av kryss-stjeling og å få godspilt ruteren. Han vant det første trumfstikket hos syd og spilte ruter til esset fulgt av liten hjerter til stjeling. Så liten ruter til trumf på hånden og nok en hjerterstjeling med syd sin siste trumf. Så tok han nok en ruterstjeling før K-Q i trumf ble innkassert, de siste trumfene han hadde! Det satt som det skulle, 3-2 i trumf, og siden ruteren altså satt 4-3 var den fargen godspilt. Hjerter ess ga avkast for en kløver, og med ess dobbel i kløver og K-7 i ruter tok han tre av de fire siste stikkene, ett kløverstikk og to ruterstikk og tolv stikk i alt. Dermed noterte de en massiv -1430 som (selvsagt?) ikke ble kopiert ved det andre bordet, og lag TURBO vant 13 IMP.

I runde 6 møtte TURBO et svensk lag som på det tidspunktet ledet turneringen. Etter noen norske snublesteg ved det ene bordet i starten fikk de taket på kampen og lag TURBO vant til slutt 14,42-5,58 VP. Etter det ligger de på 4.plass, og det handler først og fremst om å bli på topp-8 som gir plass i kvartfinalen. Og der kan det kanskje bli med to norske lag?

I runde 6 var det noen interessante slemspill som vi kommer tilbake til her i bloggen i neste artikkel.

1st ONLINE WORLD TEAMS

Her har det vært en kvalifisering med 37 lag (har jeg fått høre) og flere lag hadde med norske spillere. Ingen av de nådde kvartfinalen, men noen spiller fortsatt i «consolation» som er en turnering over ti kamper. Foreløpig har jeg funnet norske navn på tre av de lagene. Nils Kåre Kvangraven-Terje Lie spiller på lag GLASGOW som etter tre kamper ligger på 3.plass. Espen Erichsen-Fredrik Helness er med på lag BARNSLEY, og de deler 8.plassen så langt med lag LEVINE som Tor Helness-Geir Helgemo spiller for.

Mesterskapets hjemmeside finner du her.

Rettelse:

Det er mye å følge med på for en "stakkars" bridgejournalist...særlig nå som det er veldig mye online-aktivitet på bridgefronten. Heldigvis er "klagenemda" på plass ganske raskt når noen faktiske feil blir skrevet.

I World Teams deltok 34 lag i kvalifiseringen. Åtte av dem gikk til kvartfinale, og både Erichsen-Helness sitt lag BARNSLEY og Helness-Helgemo sitt lag LEVINE kom seg til kvartfinale. Der ble det imidlertid tap for begge lagene, og etter det ble de med i ("drop-ins") i consolation-turneringen.

 

ALT MIXED INVITATIONAL 4

Denne onlineturneringen for mix-lag startet mandag, og avsluttes fredag. Det deltar noen lag med norske spillere, og helnorske lag TURBO har startet bra med tredjeplass etter tre runder. Men det skal spilles 10 kamper før de åtte beste lagene (av 16) møtes i kvartfinale, og det er derfor fortsatt gode muligheter for mange andre lag.

Det deltar en haug med velkjente, internasjonale navn i denne turneringen. I andre runde slo TURBO lag DONNER som er et av favorittlagene.

Jeg stusset litt på dette spillet, hvor de internasjonale toppspillerne Joe Grue (syd) og Sandra Rimstedt (nord) bommet på et motspill som ingen andre andre problemer med. Det var Gunn Tove Vist som var den heldige (vest), og hun hadde sammen med makker Christian Bakke havnet i 4 spar som de aller fleste andre Ø/V-parene.

La oss si du sitter nord med disse kortene (giver syd, Ø/V i sonen):

 

Hva ville du spilt ut etter disse meldingene?

VEST  NORD  ØST   SYD   

 

Mot GTV spilte nord ut kløver. Å spille ut den single ruteren ville vel vært de aller fleste sitt førstevalg, selv om øst altså meldte 2 ruter?

 

Ruter ut ville vært klart best, men de burde nok betet utgangen selv med det (etter min mening) litt underlige kløverutspillet.

Et nokså vanlig resultat i dette spillet var 4 spar spilt av vest med to bet, +200 til N/S. Noen gikk bare en bet i 4 spar, og noen hadde "kun" +100 til N/S da de spilte mot 3 spar. Selv uten singeltonutspillet bør vel antagelig utgangen betes?

Gunn Tove og Christian noterte imidlertid en massiv +620 for 4 spar med ti stikk, og det var "room top".

Ved det andre bordet spilte Jon-Egil Furunes (nord) ut ruter 10 mot 4 spar. Torild Heskje stakk med esset og spilte ruter tilbake til stjeling før Jon-Egil tok for hjerter ess. Idet syd kom inn på spar ess - en bet - førte nok en ruter til at nord også fikk for spar dame, dvs. to bet, og +13 IMP til lag TURBO.

 

 

TRENING 5.oktober 2020 (video)

«Face-to-face» bridge spilles i Norge, altså ordentlige turneringer, men online bridge foregår i stor stil fortsatt. Utover uken spilles noen internasjonale onlineturneringer på BBO hvor mange nordmenn deltar. Vi kommer tilbake med spill og resultater derfra.

I New Zealand hvor jeg bor har de idag lettet på temmelig strenge restriksjoner, så her gleder vi oss veldig til å få møte bridgevenner ved bordet ganske snart.

Mens vi venter på det har jeg spilt litt online selv, og etter en treningsøkt forleden har jeg laget en video hvor noen utvalgte spill blir gjennomgått. Det var i denne omgang parturnering, og uten at det var helt spesielle, eller fantastiske spill så er det mange vurderinger som gjøres, og det er det i treningsøyemed nyttig å se nærmere på etter spillingen.

Legg merke til at i noen spill blir det gjort småfeil, eller også noen klare feil som ikke koster noe. Jeg tror det er viktig å være ærlig med seg selv når man trener. Selv om man får god score på et spill kan det godt være en kunne gjort det bedre selv om man faktisk fikk maks antall stikk, og kanskje et godt spill. Unøyaktighetene kunne kostet mange poeng om det satt litt annerledes.

Når det trenes er det ikke så viktig å henge seg for mye opp i score og prosenter, men heller forsøke å se på hva som faktisk skjedde, og hva som kunne vært gjort annerledes – og hvorfor.

I denne gjennomgangen går jeg ganske detaljert gjennom spillene. For de som synes det er for omstendelig og tar for lang tid er det jo sånn at det er helt frivillig å «bakspille», altså se gjennom hele videoen. Men det kan sikkert for noen være nyttig se på for å tenke på hvordan en selv ville tenkt, og også i noen tilfeller hvordan en med sin faste makker ville meldt.

I denne gjennomgangen er det mest fokus på meldinger og spilleføringer. Det er en robotturnering hvor en får spille alle kontraktene som robotmakkeren og en selv har meldt seg opp i, selv om man egentlig burde vært blindemann. Det synes jeg er fint, for det gir mange spilleføringer, mye spilletrening.

Videoen varer vel 50 minutter.

Flere turneringer i helgen

FAVORITTSEIER I JUNIOR NM

Ingen hadde noe å stille opp mot Christian Bakke og Marius Dalemark Austad i junior NM som ble spilt i Trondheim i helgen. Christian er junior på papiret, men han har jo allerede spilt seg inn i den internasjonale eliten i åpen klasse. Marius er blant de som har fårr masse erfaring fra internasjonal spilling i juniorklassen, og den kombinasjonen ble for sterk for de øvrige. Paret ledet stort sett hele veien og etter hvert forsvant all spenning om hvem som ville vinne gullmedaljene. Parets totalscore ble på imponerende 68,4%, 9% foran nr. 2. 

Om det ikke var særlig spenning om hvem som skulle vinne var det desto mer spennende i kampen om de andre medlajene. Tre par kom på akkurat samme prosentscore! Markus Lund-Marcus Andreas Scheie hadde imidlertid 0,2 matchpoints (!) mer enn de to andre og fikk sølvmedaljene. Slik ble pallen seende ut:

Hele resultatlisten (21 par) finner du her.

___________________________

DAMETURNERING I HARSTAD

Det deltok 15 par i denne turneringen. Vinnere ble Solbritt Lindahl-Kari-Anne Opsahl. Det rapporteres om en fin helg med en god dose bridge, men også my sosialt. Resultater fra turneringen finner du her.

___________________________

RONDANECUPEN LAG

I denne lagturneringen søndag deltok 22 lag. Til topps gikk et lag bestående av Kåre Bogø, Fredrik Helness, Sigurd Evjen og Harald Eide.

Hele restultlisten, butler og spill"stensiler" finner du her.

KUPPER'N - 1960

Ja, 1960 var året da Knut Johannsen (Kupper'n) tok sin første olympiske gullmedalje (på 10000m i Squaw Valley).

1960 er imidlertid en mulig score i bridge også, og Tor Eivind Grude-Karl Morten Lunna oppnådde det uvanlige resultatet i et spill på Otta søndag.

Øst satt med:

Det går pass-pass til deg som øst, og Ø/V er i sonen, N/S utenfor. Hva åpner du med?

Jeg har sansen for 1 grand. Hånden er verd omtrent det, og selv om det ikke her helt ideelt med hensyn til det å ha gode dobbeltoner så sperrer 1 grand mens åpning 1 kløver lar dem lettere komme innpå.

Grude åpnet med 1 grand, syd doblet og vest redoblet. De hadde ingen klar avtale om redobling. Det kan jo bety en redningsaksjon, eller det kan bety "vi har kortene, makker". Grude tok sjansen på litt flaks med kløveren så kunne det jo bli moro, så han passet! Men han må altså da spille 1 grand redoblet i sonen, så om makkeren har ingenting kan det bli firesifret score til N/S.

Lunna mente redoblingen som verdier, han hadde jo 8 hp. Øst ble altså spillende 1 grand redoblet (!) i faresonen, skumle saker. Men det endte med tre redoblede overstikk, +1960!

Det går ikke an å bete 1 grand, spillefører har jo seks kløverstikk og ett ess samt stoppere i de to andre fargene. Det må imidlertid hjerter i spill tidlig om kontrakten skal kunne holdes på syv stikk. Det skjedde ikke, og da syd spilte ut ruterhonnør og skiftet til spar var det ti stikk å hente.

 

 

 

 

 

 

 

 

RONDANECUP - PAR

Det er moro å se at "skikkelige" turnneringer nå i disse covid-tider. Rondanecupen spilles på Otta i helgen, og lørdag var det parturnering.

Spillesalen klar for å fylles opp i Rondacupen. I parturneringen deltok 47 par

Det ble ganske jevnt i toppen, og slik så det ut for de fem best til slutt, med 80 poeng mellom første- og femteplass:

I dette spillet fra lørdagens spilling handlet det noe om hva slags avtaler man har, og også om hvor optimistisk man er.

Ved mange bord startet det med 1 grand fra vest (15-17). Øst har 14 poeng, og det er litt i minste laget for slem, for de har maksimalt 31 poeng til sammen. Men østs hånd er god, ikke noen hvilken som helst 14 poenger. Og det er jo slik at bridgespill avgjøres ikke av antall HP, men antall stikk!

Øst har to stikkgivende farger, og her bør det være muligheter for slem om de har en trumftilpasning. Hvis stayman avslører at de har spartilpasning går det greit om man har en god avtale for sleminvitt med sparstøtte, etter for eksempel starten 1NT-2K, 2S. Her sier imidlertid åpneren 2H, og vi kommer tilbake til det om litt. Det er også interessant å se på hvordan gjøre det når det på Stayman treffes med tilpasningen allerede med det samme.

Et hopp i den situasjonen (1NT-2K, 2S-?) spilles av mange som Splinter med sparstøtte. Hva med sleminvitter hvor svahånden ikke har noen singleton?

Til det kan 3 hjerter (motsatt major) brukes i denne situasjonen. Vi har nemlig ikke bruk for den meldingen som naturlig etter å ha startet med Stayman, for med femkorts hjerter ville jo svarhånden normalt ha overført først. Hvis man spiller med denne varianten får øst sleminvitert på en god måte og fastsatt spar som trumf.

Så er det over til vest.

Noen vil kanskje si "men han har jo minimum, 15 poeng". Å se det slik er dårlig kortvurdering i dette tilfellet hvor det drar seg mot fargekontrakt. Vest har KUN stålhonnører, ess og konger som er så viktig i trumfkontrakter. Dette er definitivt ikke minimum i denne konteksten!

Problemet slik kortene så ut er jo at vest ikke sier 2 spar men melder 2 hjerter over Stayman 2 kløver. Da kommer det an på hva slags avtaler man har videre. Om 3 kløver er nytt søk kan man si det, og det kan man vel også melde om det rett og slett er naturlig melding. Vest sier så 3 spar og har vist 4-4 i major. Så er det store spørsmålet hva østs forskjellige mulige meldinger blir.

1NT           2K

2H             3K

3S              ?             

Vil 4NT være kvantitativ (invitt) , eller eller er det Key-Card med spar som trumf? 

Det bør vel gå an å si at 4R nå er sleminvitt med sparstøtte, for å lansere ruter som naturlig melding i denne settingen virker lite nyttig.

Hvis det meldes og vurderes bra her, og man har gode avtaler bør Ø/V finne frem til 6 spar som er en veldig god kontrakt. Det kan kanskje bli bet i 6 spar noen ganger om de sorte fargene sitter skjevt. Det gjorde de ikke, og de som meldte slem fikk velfortjent pluss-spill.

Her satt jo alt trillrundt, og med fem kløverstikk var det tretten stikk i sparkontrakt. Det trettende kan komme ved at to ruter kastes på den fjerde og femte kløveren, så trumfes østs andre ruter hos vest. Eller en hjerter kan stjeles hos øst, og det blir tre avkast fra kløver for en hjerter og to ruter. Forskjellige spilleplaner ordner alle stikkene, og med så snill sits går det ikke an å gå seg vill.

Det er selvsagt alt for hardt å være i storeslem selv om den står, men to optimistiske par meldte faktisk 7 spar og vant den. Kun tre par var i 6 spar og fikk +16 (av 22 oppnåelige) for det. Ett par spilte 6 grand hvor det er kun tolv stikk, og resten var i utgang. Å spille 4 spar med tretten stikk ga faktisk litt over middels da det var en lang rekke med grandhaier som måtte nøye seg med +490 for 3 grand med tolv stikk.

Søndag fortsetter spillingen på Otta med Rondanecupen Lag.

Bare nesten for Bridge in Norway

I OCBL teams på BBO måtte lag Bridge in Norway med norske og Simon Gillis vinne den siste kampen for å ha en sjanse til å bli nr. 2 i puljen, eller bli en av de to beste treerne for å gå videre til kvartfinalen. De vant kampen, og ledet voldsomt i første del av den mot et sterkt nederlandsk lag. Men i andre del ble det bare IMP ut og seieren (13,75-6,25VP) ble litt for liten. Det manglet noen få VP for avansement.

I et av spillene i flytperioden av kampen kom en meldesituasjon som handler mest om stil. Geir Helgemo satt nord og hørte pass fra makkeren Martin Andresen (syd), og svake 2 spar fra vest. Han satt med dette:

Melder du inn 3 hjerter, eller dobler du?

Mange dobler automatisk med slike kort, selv på et lavt meldetrinn. Jeg mener å melde inn er klart bedre, spesielt på et lavt meldetrinn. Av de som er enige i det vil mange av dem doble når meldingene starter høyt da det kan bli feil å si 3 hjerter om det går pass rundt og makker for eksempel har en singelton hjerter. Det føles kanskje litt tryggere å doble opplysende, og hvis de blir spillende 3 hjerter kan det selvsagt godt hende de har en mye bedre kontrakt i en av de andre fargene.

Helgemo er definitivt i den gruppen som mener det er best å melde inn med femkortsfarge i major fremfor å doble, og her gjorde han det også på tre-trinnet. Hans innmelding 3 hjerter gjorde det mye lettere for N/S da hele spillet så slik ut:

Etter 3 hjerter fra nord sa øst 3 spar, og Martin hadde til 4 hjerter. Den fikk Helgemo spille, og øst spilte ut kløver dame. Geir stakk med esset og spilte trumf. Øst stakk seg inn og spilte kløver til tieren og stjeling hos vest. Men det stjelestikket var på bekostning av ett stikk forsvaret kunne fått i kløver. De fikk kun for ruter ess etterpå, ti stikk og +620.

Kontrakten kan betes med ruter 10 i utspill, men det er et fantastisk double dummy (åpne kort) motspill som må til. Med ruter 10 ut må vest lasjere i første stikk. Øst stikker seg inn på trumfesset og spiller ruter til esset og ruter til stjeling. Da har forsvaret tre stikk, og nå frir øst seg med spar. Ø/V må få kløverstikk til slutt, og det er beten.

Ø/V får fort ni stikk i spar og kunne gjort det bedre ved å stampe, men det er altså i teorien en stamp mot en utgang (4H) som ikke står. Ved noen bord gikk Ø/V en bet i 4 spar doblet. Her er hva som skjedde med BIN sitt par som Ø/V. 

Ved det andre bordet doblet nord opplysende over Brogeland sin svake 2 spar, og øst (Bakke) høynet til 3 spar. Da var det ikke så enkelt for N/S, og det gikk pass rundt. I 3 spar ble det ni stikk, +140 til Ø/V, og 13 IMP til Bridge in Norway.

Det skjedde ved en rekke andre bord at vest fikk spille 3 spar etter samme meldingsforløp, dvs. nord valgte å doble opplysende heller enn å melde inn 3 hjerter. Spillet beviser kanskje ikke så mye om hva som er best i det lange løp i slike meldesituasjoner, så det blir bare antagelig bare litt sånn "Just saying"...

 

 

OCBL onsdag - Merkelig kamp

Det ser litt mørkt ut, men ikke helt håpløst med hensyn til muligheten for norsk innslag i sluttspillet som starter torsdag, etter den siste kvalifiseringskampen er spilt. Lag Bridge in Norway tapte begge kampene onsdag og ligger på 4.plass i sin pulje. Det to beste fra hver av de tre puljene går til kvartfinale sammen med de to beste 3'erne, så det er fortsatt en sjanse med en solid seier i siste runde.

I runde 6 ble det en merkelig kamp for det "norske" laget. De tok tidlig en stor ledelse mot det russiske laget LAZY som leder puljen. På det meste, litt før halvspilt ledet BIN med 38-0! Så snudde det fullstendig, og kun 1 IMP inn i siste spill gjorde at ikke russerne hadde en lang, ubeseiret rekke med gevinstspill. Og tallene for den siste halvdelen av kampen var nedslående, sluttresultatet ble tap 39-44.

Spiller du med "Puppet Stayman", eller med den litt mer sofistikerte "Muppet Stayman"? 

Begge konvensjonene tar sikte på å avsløre om grandåpneren (for de fleste etter åpning 2 grand, eller 2 kløver-2 ruter, 2 grand) har fire- eller femkorts major. Den mer moderne "Muppet" dekker noen flere muligheter. De som er spesielt interesserte kan finne gode artikler om dette på internett. 

Som så ofte sagt, det spiller større rolle at man vet hva man spiller enn hva man spiller. Det fikk lag BIN erfare fordi de bytter litt rundtpå hvem de spiller med, og da kan det hende man glemmer seg hvis det er litt forskjellige avtaler alt etter hvem makkeren er. Før du får vite hvordan det gikk galt kan du prøve deg på en utspillsprøve etter et tenkt (men vanlig) meldingsforløp.

Du sitter altså øst, og nord har vist 20-21 balanserte. På 3 kløver - spørsmål - fra syd benektet nord fire- eller femkorts major. Hva spiller du ut mot 3 grand?

Hvis ikke du har mer informasjon enn dette er det naturlig å satse på hjerterutspill. Er det best å spille ut liten eller kongen? 

Det er det umulig å vite. Kongen kan bli riktig om makkeren har for eksempel tieren tredje slik at ikke du gir spillefører stikk for knekten i første stikk. Det kan også være riktig med stor hjerter ut om N/S har 2-2 i hjerter, ingen umulighet. På den annen side koster honnørutspillet to stikk om for eksempel syd har fire hjerter, i verste fall. Og det kan bli helt brutalt feil om makker har singel knekt. Liten hjerter i utspill ødelegger alt om N/S har 2-2 om da ikke makker har knekten. Men liten i utspill blir bra/best om makker har dobbelton knekt eller ess.

Der BIN sin øst skulle spille ut hadde syd vist hjerterfarge (4+) etter en annen start på meldingsforløpet (sterk kunstig 1 kløver), og da valgte han ikke unaturlig å spille ut ruter. Ved de fleste bord gikk meldingene omtrent som her foreslått, og halvparten av østspillerne fant liten hjerter ut som var blink:

Med ruter ut mot 3 grand vant LAZY enkelt ti stikk, +630.

Det må liten hjerter ut for å bete 3 grand. Da starter de enkelt og greit med fem hjerterstikk.

Hvis kongen spilles ut blir det blokkering. Vest kan stikke over, men idet han så fortsetter med hjerter 10 til knekt og honnør har øst bare to store hjerter igjen, og syds åtter fjerde fra start blir en stopper!

Det resultatet (630) kunne godt ha blitt kopiert ved det andre bordet, men det vet vi ikke. For BIN sitt N/S-par hadde en Muppet-Puppet misforståelse (forglemmelse) som førte dem fordi 3 grand, og til slutt for høyt. De kunne (burde?) kanskje kunne stoppet i 4 grand selv etter misforståelsen, men når slikt skjer baller det ofte på seg. Kontrakten ble 6 grand hvor det ble to bet (-200) etter sparutspill. Spillet kostet dermed 13 IMP.  

Her er enda en utspillsprøve, og du får prøven slik den var ved de fleste bordene.

                   NORD

Vest har åpnet med 2 kløver, og over østs 2 ruter hoppet vest til 3 grand som viste 25-27 balanserte. Hva spiller du ut?

Det er gjettverk. Hvis makker har en sparhonnør er selvsagt spar ut best. Men nord har en fet ruterfarge og, og syd kan like godt ha noe i den fargen som i spar. Kun fem spillere på nords plass spilte ut liten spar som viste seg å være skivebom. 

Sparutspill forærer spillefører det niende stikket på et fat.

BIN sin nord hadde meldt inn 1 spar (igjen var det over sterk, kunstig 1 kløver), og da vest hoppet rett i 3 grand neste gang han skulle melde valgte nord å spille ut ruter knekt. Dermed fikk BIN tak i en bet.

Ved det andre bordet havnet imidlertid BIN sitt Ø/V-par i 4 hjerter. Det skjedde etter starten jeg beskrev i utspillsprøven, og over gjenmeldingen 3 grand (25-27) er det ikke så rart at øst mente 4 hjerter kunne være bedre. Hånden ser jo verdiløs ut i grand, men vil gi stikk i trumfkontrakt. Det var imidlertid ikke mulig å vinne 4 hjerter selv om kontrakten hadde sjanser, og med en bet der også ble det uavgjort spill. 

Med disse kortene er det også muligheter for å ha system som gjør det enklere å finne ut hva som er beste utgang. For eksempel kan man spille med såkalt "Kokish" etter 2 kløver, hvor åpnerens 2 hjerter i andre runde er ENTEN hjerterfarge, eller en sånn super sterk grandhånd. Svarhånden sier 2 spar - hvilemelding -  over åpnerens tvedytige 2 hjerter, og åpneren får fortelle sin historie. Da får etter hvert åpneren vist 25-27 balanserte, men med den lave, komfortable meldingen 2 grand. Over den kan svarhånden bruke det systemet de har avtalt over 2 grandmeldinger, hva enten det er "Puppet" eller "Muppet", vanlig stayman, overføringer eller hva som helst. Det er klart dette gir en fordel, men man skal heller ikke glemme at da får noen ganger motparten nyttig informasjon før utspillet, og det kan av og til utnyttes spesielt godt hvis sluttkontrakten uansett blir 3 grand. Her kan det for eksempel hende øst underveis viser 4-5 i major, og da blir sparutspill lettere å unngå. 

  

 

 

God norsk start i OCBL TEAMS

Lag Bridge in Norway (BIN) med norske spillere + Simon Gillis startet bra i OCBL OCTOBER TEAMS.

Martin Andresen spilte med Geir Helgemo i første kamp og fikk til en god liste i kampen som ble vunnet 14-6 VP. Fortsettelsen var også bra da han spilte med Fredrik Helness i andre runde på lag med Tor Eivind Grude og Christian Bakke.

Kampen var helt jevn da dette spillet kom, med Fredrik nord og Martin syd:

Syds 3 spar viste kortfarge. Nord hadde den fargen skikkelig stoppet og sa 3 NT. Når så Martin kom tilbake med 4 kløver var det sleminvitt. Fredrik kontrollmeldte 4 ruter, og da Martin ikke hadde mer å fortelle om (ikke hjerterkontroll) med 5 kløver hadde likevel Fredrik til å løfte til slem med helt maksimum og en hånd full av ess. Åtte poeng i makkerens singelfarge er normalt ikke så bra, men det er toppstikk og sparen gir ett, kanskje to avkast. Godt vurdert!

Spilleføringen var en formalitet, enkel hjemgang i lilleslem +1370.

Mot Grude-Bakke startet nord med 1 grand, og syd sa 2 spar som var spørsmål om styrken, eller kløverfarge. Åpneren skal da normalt melde 2 grand med minimum, og da kan svarhånden passe hvis han har en vanlig invitt, eller si 3 kløver hvis han er svak med lang kløver og planen var å spille der. Åpneren sier over 2 spar 3 kløver med maksimum. Da får svarhånden vist hva han har. Enten kan han passe 3 kløver med lang kløverfarge og svake kort, eller han kan melde 3 grand hvis han hadde akkurat til en vanlig invitt. Og om han har kløverfarge og gode kort kan han beskrive kortene sine med en annen melding. Noen bruker i fortsettelsen kortfargevisning, andre naturlige meldinger. Men over 2 spar syntes tydeligvis nord han hadde så veldig gode kort at han ville prøve 3 grand selv om syd hadde svak hånd og kløverfarge, så han sa 3 grand. Uten å kjenne til avtalene deres helt synes dette å være feil meldt, og det ødela litt for syd som ikke fikk vist kortene sine. På den annen side, syd burde nok ha gått videre uansett, for 3 grand må vel vise super-max?

De spilte i alle fall 3 grand med tretten stikk, +720, og dermed ga spillet 12 IMP til lag BIN.

Grude-Bakke hadde ikke hatt særlig suksess med noen doblinger tidligere i kampen, men i neste spill viste Grude at slikt lar man seg ikke affisere av og doblet motparten nok en gang, nå i 4 hjerter. Der ble det en deilig +500, og da Martin og Fredrik stoppet i 3 hjerter og fikk den hjem var det ytterligere 12 IMP til lag BIN.

Kampen ble vunnet med 40-22 IMP, 14,6-5,4 VP. De har dermed fått en fin start i turneringen og ligger på 2.plass i puljen sin etter to av syv kvalifiseringskamper.

Mer internasjonalt på BBO

OCTOBER OPEN TEAMS

Søndag startet nok en internasjonal turnering, October Open Teams som arrangeres av Online Contract Bridge Club (OCBL).

På startlisten finner vi et lag som har navnet Bridge in Norway (i korthet BIN). Det består av Thor Erik Hoftaniska, Thomas Charlsen, Boye Brogeland, Espen Lindqvist, Fredrik Helness, Simon Gillis, Geir Helgemo og Martin Andresen. Ellers er det mye av det vanlige i disse lagturneringene på BBO, med andre ord et sterkt internasjonalt felt. Det deltar 24 lag fordelt i tre grupper, og etter et grunnspill skal de spilles kvartfinale, semifinale og finale. 

All informasjon om denne turneringen finner du her. 

Vi kommer tilbake med spill og resultater fra turneringen i neste innlegg.

"CLOSE BUT NO CIGAR" i Down Under Teams

I denne turneringen som ble avsluttet søndag deltok 21 lag fra India, Indonesia, Japan, Australia og New Zealand. Vårt lag (New Zealand) kom seg greit til semifinale og vant da en ganske jevn kamp. I finalen ble det fyrverkeri allerede i første spill. Jeg foretrekker å starte viktige kamper med en "kjedelig" 1 grand med 7-8 stikk eller noe i den retningen. Det ble det ikke. Jeg satt øst med dette:

Meldingene gikk slik:

De forsøkte altså å flykte fra 1 ruter doblet, og det så litt skummelt ut for meg. De lignet fælt på slike spill hvor man har straffepasset makkers dobling av 1 i minor, så flykter de til 1 i major og du får den snikende følelsen av at nå vil makker straffedoble så fyker det hjem hvis du passer. Det ble enda skumlere da han ene redoblet idet makker som forventet doblet 1 hjerter. Men det var bare å la det stå til...

Det var ingenting å frykte. Makker hadde en monsterhånd med 4-4-1-4 og 20 hp, og den siste redoblingen var ment som SOS. Det hele endte med fire redoblede bet, +1000. Vi hadde en "tynn" 3 grand i kortene (+400), men lagkameratene hadde fått tak i en bet i den kontrakten, så spillet ga hele 14 IMP. For en start!

Kampen jevnet seg imidlertid ut. Vi ledet hele veien, men med liten margin. Da vi tapte noen spill krypmet ledelsen til 1 IMP før det aller siste spillet. I det spillet fikk vi ved vårt bord tak i to bet i faresonen mot en 2 ruterkontrakt. Motspillet vårt satt ikke helt, og +200 var også litt for lite fordi vi hadde en marginal utgang utenfor sonen i kortene, men den var riktignok ikke lett å melde. Ville +200 holde?

Heller ikke ved de andre bordet fant de utgang med våre kort, men der spilte våre lagkamerater 1 kløver (!) på 4-1 tilpasning, og det var en dårligere kontrakt enn den de spilte mot oss. I 1 kløver ble det fire sonebet! Med -400 ved det bordet tapte vi 5 IMP på spillet og finalekampen med 4 IMP. Tre dagers spilling, og det så veldig bra ut til det gjentstod et par minutter...men altså...

Close but no cigar... 

 

Tilbakeblikk på parfinalen (2)

De er forskjellige metoder for motspill, ikke bare om man bruker lav/høy som styrke, eller om det er norske eller svenske fordelingskast som gjelder. Metodene vi her snakker om handler om hvor rigid man legger opp det hele. Noen liker å ha klare regler for hva signalene betyr, andre sverger til såkalt ad hoc defence, dvs. man prøver å bruke de signalene som passer til den enkelte motspillsituasjonen.

Det er klart at et ad-hoc opplegg har mye for seg i teorien. Det er imidlertid krevende, for begge spillerne i makkerparet må tolke situasjonene likt. Selv har jeg mest tro på et relativt enkelt og konsekvent opplegg med styrke/svakhet som hovedsignalet, deretter fordeling, men med noen klart definerte unntak. Hvis det «flyter» for mye kan det bli usikkerhet om det for eksempel forsøkes med Lavinthal og makker ikke oppfatter det slik. For å spille motspill etter «ad-hoc-metoden» må makkerparet være godt samspilt å ha gode avtaler på hva som skal til for at det normale signalet i en slik situasjon skal fravikes til fordel for det som kanskje er mer nyttig akkurat der. Selv vil jeg anbefale de fleste å ikke satse på det perfekte, men heller gjøre det enkelt og tydelig, så får man heller forsøke å bruke hodet og utnytte den informasjonen man har best mulig.

En viktig variant i motspill er etter min mening å avklare lengden i den fargen makker har spilt ut når vi med det samme, eller senere spiller den fargen tilbake (eller saker ett kort i den fargen). Det vanlige er å bruke norsk fordeling fra gjenværende. Det er noen unntak fra det også, spesielt hvis det spilles motspill mot grandkontrakt.

Her kommer et eksempel fra parfinalen hvor motspillet ved noen bord ble gjort unødvendig vanskelig. Men han som derfor måtte tenke for å finne riktig motspill burde ha greid det selv om makkeren ikke var hjelpsom.

Makker spiller altså ut ruter 2 (norsk fordeling), og spillefører legger damen fra blindemann (vest) som du stikker med esset. Hvilket kort spiller du tilbake?

«Regelen» for å spille tilbake i utspilt farge er altså norsk fra gjenværende, og det tilsier ruter 4 her. Men i dette tilfellet bør nok nord gjøre unntak og gjøre det enkelt med å spille ruter knekt i andre stikk. Og det er ikke bare for å gjøre det enkelt, det kan sitte slik at det er blokkering i ruter også. Husk makker har normalt fem ruter (norsk fordelingsutspill). Ved noen bord der fireren ble spilt tilbake gikk det galt, men det burde ikke gått galt likevel slik fargen så ut. Slik så hele spillet ut:

Det gikk altså ruter 2 ut til damen og esset fulgt av ruter 4 fra nord i andre stikk. Syd stakk med tieren, før han dengte ruter konge i disken. Da var fargen blokkert, for nord hadde igjen den høyeste ruteren i fjerde ruterrunde selv om han forsøkte med å legge knekten under kongen. Ruter 8 blokkerte. Forsvaret fikk kun tak i fire rutersikk der de enkelt burde tatt fem og en bet.

Selvsagt kunne/burde nord spilt ruter knekt i andre stikk, ikke minst for å gjøre det enkelt for makkeren. Ved å spille den minste kan det bli en reell blokkering også om spillefører for eksempel 10-9 og syd har kun fire veldig små rutere under kongen.

At nord nok burde avveket fra den «vanlige» utspillsregelen fratar ikke syd for skyld i dette spillet. Det var nemlig ingen blokkering i dette spillet. Syd skulle ikke spilt ruter konge i tredje stikk, men en liten ruter fra K-6-3 gjenværende. Da vinner nord med knekten og spiller sin fjerde ruter til syds konge før syd får tatt for den femte ruteren. Litt mer komplisert, kanskje, men hvorfor er det opplagt motspill fra syd om han tenker seg litt om?

Syd må tenke på hva spillefører gjorde i disse to ruterrundene. Han forlangte damen fra bordet i første stikk, og da nord stakk og spilte ruter 4 fulgte øst med nieren (noen fulgte motsatt i ruter, men det gjøre det nesten enda mer opplagt hvordan det sitter). Etter denne starten er det vel helt umulig at en spiller god nok til å spille parfinalen kan ha startet med ruter J-9-5? Med den kombinasjonen er det jo en sikker stopper simpelthen ved å legge lavt fra Q-7 i første stikk, og ingen spiller over et visst minimumsnivå ville funnet på å legge damen. Altså hadde ikke øst J-9-5 i ruter fra start, og hva hadde han da?

Han har enten to eller fire fra start. Hvis han har fire har han en stopper uansett, og med J-9-8-5 ville/burde han også lagt lavt fra bordet i første stikk. Altså er det omtrent 100% sikkert at øst hadde dobbelton ruter fra start, og da er det vel helt logisk at det bør spilles liten ruter i tredje stikk?

Spillet viser at metoder er en ting, å være hjelpsom mot makker i motspill en annen, men selv å bruke hodet og logikk er kanskje det aller viktigste.

Det er ikke alltid bridge er helt rettferdig. De tre parene som dyttet på ni stikk etter ruterutspill noterte altså -400 hvor de kunne fått +50, men å sitte mot 400 ga +7 til motspillerne! Og det etter en (to) megabrøler(e) i motspillet.

Slik var det fordi over halvparten av syd-spillerne ikke fant ruter ut. Hjerterutspill var populært. Da brøt syd med en annen "regel", spill ut fra "longest and strongest". De fulgte kanskje en annen "regel", major ut mot grand? Det er selvsagt klart at man ikke sikkert vite hva som er beste utspill, men med hjerter ut (og noen steder spar knekt) mot 3 grand ble det i dtte spillet tolv stikk og +490 til Ø/V.

Jeg føler litt med det ene Ø/V-paret som fant gullkontrakten 4 spar hvor det er elleve stikk, og de gjorde det enda bedre da de fikk tolv stikk. Å notere +480 ga imidlertid -1, ganske surt når man har funnet den beste utgangen (5 kløver står også) og fått ett stikk mer enn det engentlig er.

HELGELAND JUNIORBRIDGEKLUBB med flott tiltak

Vær med å støtt våre juniorer!

Nedenfor finner du invitasjonen til en turnering som HJBK arrangerer på lørdager. Inntektene går til et veldig godt formål!

Invitasjonen er sakset fra HJBK sin hjemmeside som du finner her.

//

Helgeland Juniorbridgeklubb inviterer til Norsk BBO-CUP

Alle lørdager ut 2020, kl. 19.30 på BBO

Avgift kr 50,- pr kveld + 1BBO-$ ved påmelding. Juniorer kr 0,-. Vipps til: 516428 eller betal til bankkonto: 4750 58 94134

Overskuddet fra turneringen går til Norsk juniorcamp 2021, som arrangeres på Lovund 19-21.mars 2021. Her får bridgeinteresserte barn og unge være med på ei eventyrlig helg med masse kortspilling. De får møte, og lære av noen av verdens beste bridgespillere, samt være med på actionfylte aktiviteter. Her skal vi ha deltakere som er fra helt nybegynner til landslagsnivå, og alle får et opplegg tilpasset sitt nivå.

Vår målsetting er å kunne tilby dette kostnadsfritt for alle. Det deles ut klubbpoeng og kretspoeng som bonus.

Vår sponsor, Power, sørger for gavekort med samlet verdi tilsvarende 50% av turneringsoverskuddet fordelt til de 5 beste sammenlagt, samt beste juniorspiller og beste spiller med medlemsnummer over 43000. I tillegg trekkes det 5 tilfeldige som mottar produkter fra Power.

Sammenlagtresultatet er en Poengserie (i Ruter), hvor alle som deltar i turneringen får fem poeng «for oppmøtet», og de ti beste i tillegg får bonuspoeng for plassering. Skalaen (inkludert bonus) er: 100-80-60-50-40-30-25-20-15-10-5-5-5-osv. Alle resultater teller med.

Spillere som spiller fra utlandet må melde inn sitt nick til Kurt Ove Thomassen på sms 90666041 eller epost kurtove@hotmail.com.

Velkommen til trivelige bridge-lørdager hvor du støtter det viktige juniorarbeidet.

//

DOWN UNDER OPEN TEAMS

Et initiativ fra Australia ble til en online lagturnering for hvor det deltok mest australske lag, men også noen lag fra Indonesia, India, Singapore og New Zealand.

Vårt lag hadde ambisjoner siden vi vant YEH BROS TEAMS for noen uker siden med nesten samme lagoppstilling. I grunnspillet var vi bra med, men det så litt skummelt ut da ble et ganske stort tap i runde 6 (av 9). Kun de fire beste får spille semifinale søndag, resten av lagene spiller videre i en forlenget Swiss (B-finale). Heldigvis fikk vi til noen bra kamper mot slutten og kom oss inn på topp-4 (2.plass til slutt).

Kampen vi fikk litt juling var mot det indonesiske laget som vant kvalifiseringen. De vant kampen med 15 IMP, men her skal du få se et enkelt spill som svingte atskillig mer enn det. Det handler om avtaler i situasjoner hvor motparten dobler oss i 3 grand. Bør vi plukke ut? Hva betyr eventuelt redobler?

Det er altså slik at 3 grand blir doblet etter et eller annet meldingsforløp. Sier pass fra førstemann til å melde at han tror de skal spille 3 grand doblet? Hva ville det vist om han redoblet? Mine lagkamerater som ble utsatt for denne meldesituasjonen er et anerkjent topp-par som har spilt sammen flere år. Men de trynet. Slik gikk meldingene:

  

Syds 1 kløver var 2+ kløver og 1 hjerter viste spar (kløverføringer). Hva i all verden er de øst som passet første gang kan ha som gjør at han kan doble 3 grand nå? 

Øst må ha sparfarge, for med andre hender og sterke kort ville han meldt i første melderunde. Så her må de som ha meldt 3 grand se på sparbeholdningen sin og ha en avtale for meldingene pass og redobler for å fortelle hvordan det står til i sparfargen. Selvsagt kan man rett og slett ta ut selv hvis man har mistet helt trua på den utgangen vi selv har meldt. Men det er først og fremst sparfargen som er interessant her. Slik så spillet ut:

  

Det er syd som har sparstopper, nord hadde ikke det selv om han altså viste spar med 1 hjerter. Tydeligvis var ikke N/S på bølgelengde da nord tok ut i 4 kløver som ble kontrakten! Burde syd redoblet? 

Hvis de enten spiller 3 grand doblet, eller enda bedre redoblet blir det en kalass-score. I 4 kløver noterte de fattige +190 for tretten stikk. Mot oss ved det andre bordet fant Indonesia frem til 6 ruter som ga +1370, 15 IMP ut for oss. Vi fryktet at det var et tapsspill siden det var en fin slem de fant, men ikke at vi skulle tape det på denne måten. 

Som det viste seg å være kunne øst dobling vært en gavepakke for vårt lag, for spiller vårt N/S-par 3 grand udoblet blir det også et stort tapsspill. Men hvis de tør spiller 3 grand doblet eller redoblet blir det gevinstspill. La oss leke litt med tallene. Hvis øst spiller ut spar konge (og det gjør han, han tar rett og slett ikke for hjerter ess!) mot 3 grand doblet eller redoblet blir det tretten stikk, fire doblede/redoblede overstikik. Det gir +1550 hvis kontrakten er 3 grand doblet, og vi vinner 5 IMP i stedet for å tape 15. Om kontrakten er redoblet noterer N/S den uvanlige scoren +2600! Da ville det gått 15 IMP vår vei i steden for deres vei, 30 IMP i sving - en sjeldenhet. 

Vel, det var kun ett spill og en kamp, og muligens får vi sjansen til å revansjere oss mot Indonesia i semifinalen, eller enda bedre kanskje i finalen på søndag. 

 

MINOR ALT: "Norsk" tap i semifinalen

Etter å ha gjort det skarpt i MINOR ALT INVITATIONAL 2 var det fredag over og ut for Terje Aa og Allan Livgård da deres lag FREDIN tapte semifinalen mot lag HARRIS (engelske og bulgarske spillere). HARRIS vant senere finalen også. 

I semfinalen ble det endel kilevinker for lag FREDIN, og dette spillet var vel det mest kostbare:

Sørafrikaneren Alon Apteker (syd) ble spillende 5 hjerter etter en aggressiv melding (4NT) av Peter Fredin (nord), men vests var også aggressiv! Hans 3 spar gjorde at nord måtte ta en avgjørelse, og det var liksom ikke rom for å kunne avgi en sleminvitt. Derfor tok han en sats, men fant ut de manglet to nøkkelkort (i hjerterkontrakt) så de bråstoppet i 5 hjerter.

Fra vest kom spar knekt ut til esset. For å vinne 5 hjerter nå må det spilles hjerter ess og liten hjerter, en spilleføring som på ingen måte behøver å være korrekt. Apteker la ned hjerter ess og spilte kløver til damen. Hvis den vinner stikket kan han kaste to ruter på sparehonnørene og kontrakten står om det blir maks to hjertertapere. Men slik det satt kunne vest trumfe kløver dame med hjerter konge. Han spilte ruter til østs ess, og deretter måtte øst også få ett stikk i trumf med sine gjenværenede J-10. En nitrist bet.

Mot Aa-Livgård snublet (synes jeg det så ut som) N/S seg opp i 6 kløver!

Med nord som spillefører må det antagelig liten ruter i utspill for å bete, et utspill som er nokså umulig å finne. Da vil spillefører antagelig bomme ruteren og gå bet etter to stikk.

Med ruter ess ut står slemmen. Da brukes de to sparavkastene til å bli kvitt to hjerter hos nord og det som gjenstår er "kun" en vellykket  hjerterfinesse.

Da øst spilte ut makkers farge spar valgte spillefører å bruke K-Q i spar til å bli kvitt nords to ruter. Forsvaret fikk kun ett hjerterstikk, og +1370 sammen med +100 ved det andre bordet var verd hele 16 IMP!

 

 

Aa-Livgård til semifinale

Begge de to "norske" lagene gikk torsdag til kvartfinalen da lag FREDIN (Aa-Livgård) ble nr. 2 og lag DE BOTTON nr. 3 i kvalfiseringen i MINOR ALT INVITATIONAL på BBO. Og det ble norsk oppgjør da disse to lagene møttes i kvarfinalen. 

Kampen ble omtrent spill mot ett mål da lag FREDIN tok en stor ledelse tidlig og kun økte på etter hvert. Det som kunne gå galt gikk galt for lag DE BOTTON, og dette spillet med Thor Erik Hoftaniska som spillefører er vel ganske symptomatisk for kampen slik den føltes for dem.

Etter pass fra Fredin (vest) åpnet Hoftaniska (nord) med 1 spar. Charlsen løftet til 2 spar, og da kom Fredin innpå i faresonen med 3 ruter. Etter en sleminvitt 4 ruter fra nord og kontrollmelding 4 hjerter fra syd gikk nord på mot slem. Han fikk vite om ett nøkkkelkort (hjerter ess) og trumf dame, og kontrakten ble 6 spar. Det er i teorien litt hardt når en ser N/S sine kort da slem er avhengig av en finesse og at hjerteren går, dvs. mindre enn 50%. Men i praksis er det en kanonslem, for vest meldte jo ruter, og finessen i den fargen går omtrent helt sikkert.

Kløver knekt kom ut til esset. Spar 9 i neste stikk vant stikk, så spar som øst tok med esset. Vest fulgte to ganger, og øst fridde seg med sin siste trumf til syds dame. Ruterfinessen ble tatt og holdt, og du lurer kanskje på hva som er problemet nå?

Resten står hvis hjerteren går. Men er det ikke sannsynlig at hjerteren sitter skjevt her? Vest har meldt inn på tre-trinnet i faresonen med kun ruter konge på topp i fargen sin. Ligner det ikke veldig på at han må ha god fordeling, for å melde inn med en tynn farge og jevn fordeling på tre-trinnet i sonen er ikke vanlig. Det er riktignok Fredin som sitter vest, og han er jo litt uberegnelig, men likevel. 

Hoftaniska spilte på det han trodde på, og det er nok med oddsen i denne konteksten? Han spilte nemlig hjerter dame før han lukket øynene og spilte hjerter til nieren. Men da gikk han bet i en kontrakt hvor omtrent samtlige i din lokale klubb ville fått tolv stikk!

Vest tryllet frem den hjerter knekten han ikke skulle ha i stedet for at han satt med en singelton hjerter fra start. Spillet kostet 13 IMP siden Aa-Livgård spilte utgang, og om slemmen vinnes blir det 13 IMP andre veien - 26 IMP i sving.

Det er slike spill som ser merkelige ut når man ser på og ser alle kortene. "Glemmes" vests melding ser det jo omtrent umulig ut å ikke vinne tolv stikk. Jeg synes Hoftaniskas spilleføring er både modig og god, men det hjelper ikke noe for regnskapet...

Resten av kampen ble som sagt enveiskjøring. Aa-Livgård fikk til en kanonliste og sluttresultatet ble hele 100-17.

  

MINOR ALT - Aa og Livgård i "boksekamp"

I den internasjonale lagturneringen som pågår på BBO havnet Aa-Livgård i noe som minnet om en boksekamp i nest siste kvalifiseringsrunde. Laget deres (FREDIN) hadde vunnet den forrige kampen og det så svært lovende ut med hensyn til å bli blant de fire beste som går videre til kvartfinale.

Mot lag BERTHEAU (to nederlendere og fire svensker) hadde det norske parets lag opparbeidet en solid ledelse idet jeg på morgenkvisten (New Zealand-tid) logget meg inn på BBO for å følge med. Så kom en stygg tapsrekke, 40 IMP ut på fem spill inkludert to spill som kostet 15 hver!

Det startet med -15 da de gikk doblede beter på fem-trinnet ved begge bord.

Den neste 15-imperen var verre. Hvordan oppfatter du denne meldesituasjonen?

Redoblingen må vel være SOS, og det ser nokså merkelig ut at syd kan finne på å passe på det. Og det ble da heller ingen suksess som vi kommer tilbake til om litt. Men la oss først set hva som skjedde ved det bordet Aa-Livgård spilte mot de svenske tvillingbrødrene Mikal og Ola Rimstedt.

Dette er mer normalt. Er det feil å melde inn 2 kløver i ugunstig hvis man bare ser på syds sine kort?

Hvis jeg skal være ærlig tror jeg det ville blitt innmelding 2 kløver fra meg også. Det er dog mange ekspert.par som bruker at innmelding på to-trinnet (spesielt i sonen) lover noe bedre kort enn mange vanlige turneringsspillere melder inn med. Men dette holder vel hvis man ikke skal være etterpåklok?

Mikal Rimstedt mente det og meldte altså inn 2 kløver. Det gikk to passer før Livgård gjenåpnet med en opplysende dobling som Aa gjorde om til straffedobling ved å passe.

Motspillet sviktet litt og de fikk «kun» +500 der det kunne blitt +800 slik som Rimstedt spilte.

Selv +800 for tre bet ville vært alt for lite da meldingene ved det andre bordet gikk slik at syd ble spillende 2 kløver redoblet!

Peter Fredin (nord) sin redobling er selvsagt ment som SOS og sier til makkeren: "Røm! Meld noe annet partner".

Men makkeren rømte ikke. Han må nok gjøre det selv om det ser litt ut som om det kan være fra asken til ilden. Det eneste syd kan gjøre er å si 2 ruter, og det går jo an å håpe at nord har femkorts farge. Her blir muligens 2 ruter doblet enda verre enn 2 kløver doblet, men mye bedre enn å spille 2 kløver redoblet! Det var ikke moro i det hele tatt. Motspillet feilet ikke, og «blodbadet» kostet derfor -1600! Spillet kostet 15 IMP, og selv om Allan og Terje hadde fått fatt i +800 som er maks ville de tapt 13 IMP!

Svenske Peter Fredin er som mange vet en kanonspiller helt i ypperste verdensklasse. Men han er en fargerik sådan. Merkelig nok har han vært involvert i en rekke dramatiske doblingssituasjoner opp gjennom årene. Det finnes flere artikler om dette, bare søk på The Fredin Double (eller lignende) på internet. I dette spillet ble det altså drama i forbindelse med en redobling, men det er vel ingen tvil om at det var makkerens feil at det ble så kostbart som det ble.

Peter Fredin med uheldig redningsaksjon da makkeren ikke var med på notene 

Thomas Charlsen som satt syd for De BOTTON meldte ikke inn 2 kløver, Han var veldig fornøyd med sin avgjørelse da vest etter 1 hjerter og pass fra Thomas sa 3 kløver som naturlig invitt til utgang! Da gikk det pass rundt, og Thomas fikk altså love å spille motspill mot kløverkontrakt i stedet for å svette seg gjennom en doblet kløverkontrakt som spillefører.

I vest sin 3 kløver ble det tre bet, +150. For Lag DE BOTTON var spillet verd 15 IMP siden syd ved det andre bordet meldte inn, og en ikke så veldig heldig redningsaksjon (men heldigere enn Fredin sin) kostet -1100 i 2 ruter doblet.

Det store flertall av syd-spillerne meldte inn. Det var åtte N/S-scorer fra +800 og oppover samt tre par som noterte +500 mot 2 kløver.

Etter den elendige perioden for lag FREDIN i deres kamp ble det litt mer normalt. De tapte kampen til slutt med 12 IMP og ligger veldig komfortabelt an på 2.plass. I praksis er Aa-Livgård sitt lag videre til kvartfinalen som starter etter siste kvalik-kamp i morgen.

Lag BOTTON fortsatte ondag trenden med ganske klare tap og store seiere i annenhver kamp, men de vinner kampene sine litt mer enn de taper. Laget ligger på 4.plass i puljen med vel 6 VP ned til den 5.plassen som ingen ønsker seg.

MINOR ALT - Nordmenn til sluttspill?

I MINOR ALT INVITATIONAL II på BBO ser det lovende ut med hensyn til å få med nordmenn i sluttspillet. Lag FREDIN (Aa-Livgård) ligger før de siste tre kampene på 2.plass i puljen sin. De fire beste i de to puljene går til kvartfinalen. Lag DE BOTTON (Hoftaniska-Charlsen) har så langt enten tapt eller vunnet klart, og de ligger på 4.plass. 

Her er noen interessante spille fra tirsdagens spilling. 

Det er normalt å havne i 4 spar som Ø/V med disse kortene. Der må kløveren løses med kun en taper, og den fargen sitter snilt. Det er imidlertid et problem her, trumfen sitter 4-1.

La oss si det kommer ruter ut. Spillefører går på trumfen, for sitter den 3-2 gjenstår kun å løse kløveren. Idet det oppdages at trumfen sitter skjevt kan ikke spillefører ta ut alle syds trumfer, for da blir det jo grandspill uten trumf på noen av hendene, og forsvaret får alle hjerterstikkene. Kløveren må angripes tidlig.

Det går kløver til kongen, og det er det kritiske øyeblikket i denne utgangen. Hvis nord stikker med kløver ess kan ikke kontraten betes, de får kun to hjerterstikk. Hvis nord i stedet lasjerer blir det bet! Fortsatt kan ikke spillefører ta ut trumfen, og han har jo kun fått ett kløverstikk. Idet kan spiller mer kløver kan nord stikke og gi makkeren en kløverstjeling som sammen med to hjerterstikk gir en bet. 

Aa-Livgård vant 4 spar, men den gode scoren +620 ble kopiert av Ø/V ved det andre bordet.

Også Malinowski (De Botton) vant 4 spar, men i den kampen kom Ø/V i den merkelige kontrakten 5 kløver mot Hoftaniska-Charlsen. Det ble bet, og 12 IMP til DE BOTTON.

SJANSEGRAND

I det følgende spillet fant Livgård en optimistisk, men god melding i andre melderunde.

Nord åpnet med 2 hjerter som viste hjerter og en minor (under åpning). Allan (øst) meldte inn 3 kløver. Syd sa 3 hjerter, og etter pass-pass foreslo nordmannen 3 grand! Det er opplagt et forslag når det meldes i andre melderunde, øst kunne jo sagt 3 grand med det samme hvis han hadde hatt sterkere kort. Her hadde vest kløver dame som var et perfekt kort, og ruteren hans var heller ikke å forakte. 

Hvordan spiller du 3 grand hvis det kommer hjerter 4 ut til nords ess fulgt av hjerter knekt? Nord kan være ute etter å lure deg med AKJ10x i hjerter. Legger du lavt i andre stikk kommer da kongen og nord tar fem hjerterstikk selv om du egentlig hadde hjerterstopper. På den annen side ser det litt ut som om syd har kongen tredje. Og har han det må det dukkes fra øst i andre stikk for å blokkere fargen. Hvis du gjør det vinner hjerter knekt andre stikket, og det kommer hjerter til kongen i tredje stikk. Så kommer liten ruter fra syd. Hva gjør du da? 

Det kan se ut som et valg i ruter. Syd kan jo ha enten ha ruter dame, eller esset. Men det er en slags illusjon å tenke på det, for om nord har ruter ess går det jo galt uansett siden han kommer inn og tar to hjerterstikk. Derfor må du si "sus opp", og idet kongen blir lagt fra vest vinner den stikket! Da er det raskt en fet utgangsnotering på listen.

Livgård slapp alle problemer i spilleføringen da nord la hjerter 10 på den utspilte hjerter 4. Østs hjerter dame vant stikk, og dermed var det ni stikk og +600. Det ga 10 IMP da Ø/V hadde spilt 3 kløver med ti stikk ved det andre bordet. 

TERJE SIN TUR

Litt senere var det Terje Aa som fikk en interessant minorhånd:

N/S var i sonen, Ø/V untenfor, og nord åpnet med 1 kløver. Syd svarte 1 hjerter, og hva ville du meldt da?

Terje smalt til med 5 ruter direkte, og nord doblet! Det skal ikke så veldig mye til hos øst før meldingen 5 ruter blir bra. Livgård hadde ikke mye, men det han hadde var verdifullt. 

Mot 5 ruter doblet kom kløver ess ut til stjeling. Forsvaret kunne ikke få for mer enn ruter konge og hjerter ess siden spar dame ga avkast for en hjerter, og hjerter ess satt foran kongen. Pluss 550 var verd 12 IMP for lag FREDIN siden N/S ved det andre bordet hadde fått spille 3 spar med ni stikk (+140),
 

 

 

Tilbakeblikk på PARFINALEN (1)

Frode Holen og Leif Kvamsdal (Sogn og Fjordane) gjorde en god innsats i parfinalen. De var mesteparten av tiden med helt der oppe og tidvis i ledelsen i første del. Det gikk litt tyngre etter hvert, men det ble en pen 7.plass til slutt. 

I dagens spill skal du få se hvordan det bitte lille ekstra ga ren topp. 

Kvamsdal (syd) åpnet med 4 ruter som viste gående spar og ca. 8 stikk. Holen sa 4 spar og fikk altså spille utgangen fra nord som er gunstig siden øst må spille ut opp mot nords fargekombinasjoner. Øst valgte kløver ut, ikke heldig, men noe må man jo spille ut. Med trumf ut så går det nok an å ramle ned på ti stikk, men det er muligheter for elleve da også hvis sitsen leses korrekt. De som fikk kun ti stikk måtte akseptere -11 (-23 var ren bunn). Det er altså normalt ti-elleve stikk i dette spillet, både i spar- og grandkontrakt, så i lagkamp ville det blir fort glemt, kanskje kun med 1 IMP utslag. Men dette var parturnering...  

Da Holen fikk kløver ut til damen var det enkelt å få elleve, og kanskje kunne han få enda ett gyldent overstikk? Han tok tre runder trumf og spilte hjerter til tieren og østs dame. Øst var innspilt og måtte gi favør i en av de tre fargene, så ett overstikk er sikret. Litt uheldig (igjen) spilte øst ruter unna kongen. Husk øst så ikke nords kort, og ruterskift virket nokså normalt. Det gikk liten ruter fra syd, knekten fra vest og nords dame. Å legge i knekten ser også normalt ut fra den siden, men det skulle vise seg å koste enda ett stikk. En hjerter ble trumfet, så resten av trumfene. Øst kom mer og mer i trøbbel i dette motspillet som var en plage for han fra start til mål. Dette blir sluttposisjonen før den siste trumfen spilles:

Finn en feil?

Jo, øst har ett kort mer enn de andre, dvs. han har ikke lagt på i forrige stikk! Det betyr at han faktisk var skviset allerede i det den nest siste trumfen ble spilt. Det var fordi han var alene om holde tre farger. Før den siste trumfen spilles må han ned på singel kløver eller singel ruter, hvis han da ikke velger å kaste hjerter ess. 

 

I skvisposisjoner må man ha en trussel bak den som skal skvises, altså i dette tilfellet hos syd. Det hadde spillefører her, for ruter 7 fungerte som trussel. Det ville ikke skjedd om vest hadde unngått å bruke ruter knekt, og etterpå holdt dobbelton ruter i sluttposisjonen. Da ville det blitt elleve stikk, men slik det gikk fikk syd to ruterstikk, og ruter 7 ble innkassert i siste stikk!

Pluss 680 ga ren topp. Å få +650 ville gitt kun +1 til N/S, for mellom den enslige 4 sparen med tolv og de som fikk elleve stikk var det en rekke 3 grander med 11 stikk (+660). 

 

 

MINOR ALT II med norske deltagere

I perioden 21.9-25.9 spilles nok en internasjonal lagturnering på BBO, MINOR ALT INVITATIONAL II.

Det er norsk innslag på to av lagene. Lag DE BOTTON har som vanlig med Thomas Charlsen-Thor Erik Hoftaniska samt Arthur Malinowski som vi tillater oss å kalle delvis norsk.

På Lag FREDIN spiller Allan Livgård og Terje Aa.

Formatet denne gangen er litt forandret fra tidligere ALT-turneringer. De 14 lagene er delt i to puljer, og de spiller en kamp mot hvert av lagene i den andre puljen. Deretter går de fire beste i hver pulje til sluttspillet som er utslagskamper.

DE BOTTON startet med storseier, men i andre runde gikk det motsatt vei. De ligger til tross for tapet på 3.plass i puljen etter første dag.

FREDIN vant også sin første kamp komfortabelt. I andre runde ble det jevnere, men midtveis tok laget med det norske paret føringen. Noen dårlige spill mot slutten gjorde at det ble et lite tap, 9,01-10,99 i VP. Dermed ligger de på 2.plass i samme pulje som DE BOTTON.

I FREDIN sin andre kamp kom et meldingsforløp jeg stusset på. Har du og din favorittmakker klar avtale i en slik meldesituasjon?

Alle er i sonen, og syd har altså åpnet med 1 kløver før øst etter to passer dobler opplysende i siste hånd. Vest gjør om doblingen til straff med sin pass, men nord gjør et forsøk på å redde stumpene med redobler - SOS - som betyr, meld noe annet! Syd sier 1 hjerter før det går pass rundt. Er det mulig at det stopper der etter denne starten?

Kan motparten få spille 1 hjerter etter at egen side har straffedoblet dem i 1 kløver?

Jeg tror ikke det. Vest sin tredje pass bør kanskje være krav? Hvis det er avtalen overlater han det til dobleren som kanskje kan være interessert i å straffedoble 1 hjerter. Hvis ikke han kan det, må han melde.

Vel, dette er et avtalespørsmål. Jeg tror Livgård (vest) ble overrasket over Aa sin siste pass her, for vest hadde sterke kort. Det var riktignok i en balanseringssituasjon Aa hadde avgitt den opplysende doblingen (kan være svakere i siste hånd), og det kan nok ha noe å si for hvordan avtalen i denne situasjonen bør være. Uansett, det ble feil å spille motspill mot 1 hjerter som gikk to bet (Ø/V +200) mens Ø/V hadde soneutgang i grand. De hadde riktignok singel hjerter dame mot fire små, men den fargen satt som ventet 4-4, og mer enn hjerterstikkene kunne ikke N/S få. 3 grand ble meldt og vunnet ved det andre bordet, og spillet kostet 9 IMP. Kampen ble tapt med kun 4 IMP.

Her kan du prøve deg på en utspillsprøve fra turneringens første runde.

Meldingene gikk slik ved begge bord. Nords 1 grand viste 15-17, og syd har vist femkorts hjerter med overføringsmeldingen 2 ruter før han foreslo 3 grand. Nord korrigerte til 4 hjerter, og øst skal velge et utspill.

Hvis du ikke spiller ut singelton så har du ikke singelton er det enkelte som sier. Men er det så enkelt? Her har øst alternative utspill, kanskje kløver, men spar konge ser enda mer fristende ut. Det er umlig å vite hva som er riktig, men å sette i gang å etablere (eller ta stikk) er ganske ofte riktig mot utganger spesielt (og selvsagt slemmer).

Ruterutspill forutsetter at makker har ruter ess, eller at han kommer inn raskt i trumf så du kan få deg en stjeling. Selv om du får en stjeling er det ikke sikkert det blir så bra. Godspilt ruter hos spillefører kan godt gi avkast for taper(e). 

Jeg skal ikke påstå noe om hva jeg ville spilt ut, for jeg er farget av at jeg vet hvordan hele spillet ser ut. Men det er klart at om ruterutspill er riktig, og du spiller ut spar konge er det alltid noen som vil si "det var jo ikke verre enn så spille ut singeltonen sin".

Ved begge bord spilte øst ut ruter 7. Slik så hele spillet ut:

Med spar eller kløver ut kan 4 hjerter aldri vinnes. Med ruter ut var det en viss sjanse. 

Terje vant ruterutspilllet over vests tier og tok tre runder trumf, den siste hos syd. Så ruter mot hånden. Vest hadde igjen Q-J-4 i ruter og satte i knekten. Men det var feil motspill, for nå kunne nordmannen "generøst" overlate det stikket til vest. Senere kunne han ta en finesse med ruter 9 og fikk i alt fire ruterstikk som sammen med fem trumfstikk og spar ess ga ti stikk i alt, +620. 

Hvis ikke vest setter i ruter knekt så får han ikke ruterstikk, sier du?

Det er riktig, men det er en god ofring å la spillefører få ta finessen i andre ruterrunde. Spillefører slipper rutertaper, men i stedet har han fire sorte tapere som slik det sitter ikke kan forsvinne noe sted siden det ikke er noe inntak til nord slik at det fjerde ruterstikket kan godspilles og hentes. Med en bet (+100) ved det bordet vant lag FREDIN 12 IMP på spillet i kampen som ble vunnet med 31 IMP.

  

NM FOR PAR: KVAM - HARTVIGSEN vant etter jevn sluttspurt

Årets gullvinnere i NM for par heter Espen Kvam og Hallgeir Hartvigsen fra NBF Møre og Romsdal Krets. 

Dette er Hartvigsens første NM-medalje, men Kvam har flere av sorten og vunnet parfinalen tidligere sammen med Terje Lie. Lie var selv med i gullkampen nok en gang, og han ledet utover søndagen sammen med Nils Kåre Kvangraven. Da det stoppet opp for dem ble det ledig på toppen, og Kvam-Hartvigsen benyttet anledningen til å ta føringen som de holdt helt inn selv om det ble nokså jevnt til slutt. Vinnermarginen til far og sønn Lars og Harald Eide (Hedemark og Oppland) på sølvplass var 19,3 poeng som kanskje høres ut som en grei margin, men det er faktisk ikke mye med mulighet for fra +23 til -23 i hvert spill. 

På tredjeplass kom Stein Statle - Espen Torp (Lofoten og Vesterålen) som stort sett var med i toppsjiktet gjennom hele finalen. 

Here resultatlisten, bulletiner osv. finner du her. 

 (Foto: Marcus Bruno)

PALLEN: Øverst står gullvinnerne Hallgeir Hartvigsen (t.v.) og Espen Kvam. Nede til venstre er Harald og Lars Eide som vant sølv, og til høyre bronsevinnerne Espen Torp (t.v.) og Stein Statle 

De spillene jeg fikk med meg som "bakspiller" på BBO viste solid og god parbridge av vinnerparet. De var veldig nøyaktige, og det var en rekke delkontrakter hvor de fikk med seg maks omtrent hver gang. Det er sånn grunnlaget for å vinne parturneringer legges. Men bak kom sterkt spurtende far og sønn Eide, og selv om Kvam-Hartvigsen hadde en grei ledelse før siste runde var det langt i fra over. Og avgjørelsen kom først i aller siste spill. (Giver nord, alle i sonen)

Med middels på de to første spillene i siste runde måtte Eide-Eide få til et kanonspill til slutt om det skulle kunne bli gull. Og de var sammen med kun ett annet par i 3 grand med disse N/S-kortene hvor 5 ruter i teorien er en bedre utgang da den normalt står om det kun er en taper i ruter i tillegg til spartaperen. I 3 grand er det - igjen i teorien - håpløst, spesielt med hjerter ut.

Og hjerter kom ut fra vest, men da nieren ble lagt fra nord feilet øst og la i damen. Det er riktig motspill kun om utspillet er liten fra AKxx(x). Å legge liten koster ikke stikk selv om syd har A-x hvor i så fall nieren vinner stikket, for da får han etter hvert to stikk i fargen om øst legger i damen også. Legges liten hjerter fra øst har forsvaret enkelt minst fem stikk.

Siden øst altså la damen ble J-5 gjenværende en stopper til i hjerter. Det skal enda litt mer til før det blir ni stikk siden både ruter og kløver sitter skjevt, men det ramlet inn ni stikk og +600. Det viste seg å gi ren topp, +23, og dermed var det en viss mulighet for å gå forbi Kvam-Hartvigsen. 

Lederparet startet siste runde med to bra spill, men kunne kanskje ikke føle seg helt sikre på hvordan det lå an i gullkampen før det aller siste spillet. (gjentar diagrammet)

Etter nords Multi-2 ruter endte N/S i 5 ruter. 

Se kun på øst sine kort og jeg spør: bør øst (Hartvigsen) doble?

Det er sannelig veldig fristende, men kanskje litt farlig? Syd kan kanskje være renons i spar, og selv om spar ess gir stikk kan det en sjelden gang kanskje være mulig at doblingen fører til at spillefører får løst trumfen uten å måtte gi bort to stikk der. Det er dog veldig lite sannsynlig. Syd har helt sikkert veldig mange ruter, og det er ikke trolig at spillefører har mulighet for å løse denne ruteren (trumfen) uten å måtte avgi to trumfstikk. I lagkamp er det i hvert fall tryggest å passe, men å doble vil ofte føre til en god del ekstra poeng i parturnering.

Her var det to rutertapere og en spartaper. Men igjen snakker vi om teori. Husk at nord var spillefører, så motspilleren ser kun sine egne kort og syd sine. 

Øst spilte ut sin single kløver og ba kanskje en stille bønn om at blindemann (syd) ikke skulle komme ned med renons i spar. Han ble bønnhørt på det. 

Det er litt farlig å stole helt på hva som skjer under BBO-overføringer da det av og til hender at operatøren ikke helt får med seg småkortene som faktisk blir spilt ved bordet. Kløverutspillet gikk til nords nier. I andre stikk kom ruter 3 fra nord. Bør øst splitte, dvs. legge i ruter 9 eller 10? 

For oss som så alle kortene er det enkelt. Men man skal huske dette skjer i tempo, og øst må bestemme seg fort. Ifølge BBO-filen la øst ruter 5 som gir spillefører en sjanse. Hvis det hadde skjedd (liten fra øst) og spillefører hadde bedt om ruter 7 ville gullmedaljene havnet på Hamar, for det ville gitt +750 til N/S for 5 ruter doblet med elleve, og ren bunn til Ø/V. Spillefører la - igjen i følge BBO-referatet - en stor ruter, og da måtte det blir to rutertapere og en bet. Pluss 200 ga faktisk kun +1 til vinnerparet, men det var godt nok. Det hadde holdt med +100 for en udoblet bet også slik det så ut til slutt. Hvis kontrakten er udoblet har ikke spillefører noen som helst sjanse til å finne på noe spektakulær i ruter.

Av og til lønner det seg å sjekke med de involverte før det skrives om spill, for en liten tastefeil på BBO kan gjøre at det iaom er referert ikke er korrekt. En liten prat med nybakt norgesmester Espen Kvam og fikk informasjon om hva som egentlig skjedde. Og Hartvigsen gjorde ingen feil i dette spillet!

Hvis øst legger i ruter 9 eller 10 i første trumfrunde er nemlig spillefører sjanseløs. Han stikker med honnør hos syd og kan ikke komme seg over til nord for å ta den dype ruterfinessen. Og det skjedde altså ved bordet, øst la i ruter 9 i første ruterrunde.

På kløverutspillet som sett fra vest sin side trolig var en singelton la vest sin minste kløver for å indikere hjerter konge. Hartvigsen så dermed at spillefører ville bli låst i bordet (syd) og la i ruter 9.

Kan det bli feil av øst å legge i en stor ruter (9 eller 10)?

Det kan ikke bli feil hvis nord har benektet en maks 2 svake 2 åpning. Og svaret 3 hjerter på syds spørsmål 2 grand viste minimum med spar. Men hvis nord kunne hatt en maks svake 2 med spar kunne kanskje spillet sett slik ut:

Vest og nord har altså byttet noen få kort, hjerter knekt og konge som tilsynelatende ikke har noe med saken å gjøre (men har faktisk det), og vests har fått ruter 8 i bytte med ruter 4.

Det gikk altså kløver ut til nieren, så ruter 3 fra nord. Hvis øst med denne sitsen legger i nier, eller tier stikker syd med honnør og noterer seg at vests åtter faller. Han tar så for hjerter ess før han spiller spar til knekten og esset. Øst må så hjelpe nord inn igjen. Øst har igjen A-10-5 i ruter, og ruterfinesse med syveren ordner så saken for spillefører. Om spillet hadde sett slik ut ville å legge ruter 5 i første ruterrunde gjort at øst får sikret seg sine to trumfstikk. 

Med denne sitsen er ruter 5 riktig kort å legge, men med den marginalt forskjellige sitsen som faktisk var der da spillet forekom ville ruter 5 vært et feilspill!

Slik som dette så dog ikke spillet ut, og vinnerparet gjorde også her som de hadde gjort en lang stund, spilte støtt og solid frem til en velfortjent seier. 

 

 

 

 

 

PARFINALEN - sett fra langt hold (lørdag)

Mot en spennende avslutning

På Kragerø går det mot en råspennende avslutning av PARFINALEN hvor 48 par kjemper om NT-tittel og medaljer. Før siste sesjon har Nils Kåre Kvangraven-Terje Lie tatt ledelsen vel 50 poeng foran Svein Statle-Espen Torp. Flere andre par ligger nært nok til at de nok vil ha ambisjoner om å gå helt til topps idet finalen avsluttes søndag. Det gjenstår 24 spill, og det er nok til at det godt kan bli endringer på resultatlisten som du etter 117 av 151 spill finner her. 

NM siden med bulletiner og all slags informasjon finner du her.

Pluss 1390, hva er det?

Kjenner du scoren 1390? Ja, den er ikke så uvanlig. Det er meldt og vunnet lilleslem i minor i faresonen med tretten stikk. Men fire par fikk +1390 på en annen måte lørdag. Mye ble avgjort av hva syd fant på.

Har du lyst til å åpne med 3 kløver med dette?

Jeg synes det blir for stramt i faresonen. Makker forventer noe mer, og det kan derfor bli feil hvis makker står på for hardt. Det er dog klart at å smelle til vil ofte skape sving, men hvilken vei? 

Det er et annet poeng med denne hånden som taler mot sperreåpning, god trekorts spar og fine kort i eventuell sparkontrakt hvis makker har lang sparfarge. 

De fleste passet og hørte 1 hjerter fra venstre og 1 spar fra makkeren på nords plass. Øst høynet til 2 hjerter, og det var syd sin tur igjen. Hva ville du meldt nå?

Vi må jo støtte sparen med slikt, og det er vel ikke mer enn akkurat til 2 spar? Å hoppe til 3 spar for eksempel brukes av de fleste som sperrebetont, normalt med firekorts trumf. Å invitere til utgang med et cueraise (3 hjerter) er nok å ta for hardt i.

La oss si du sier 2 spar. Vest hopper direkte til 4 hjerter. Det går to passer tilbake til syd. Melder du noe mer nå?

Hvis du sier 4 spar er det en god sjanse for at det kan bli i hvertfall 8-9 stikk, og i så fall er det en god stamp hvis 4 hjerter står andre veien. Men er det så sikkert? Å ha renons i hjerter er en fin ressurs i eventuell sparkontrakt, men det er et lite faremoment da det kan hende makker har hjerterlengde, og ett eller to hjerterstikk. I så fall er det kanskje bet i 4 hjerter. 

De som var med til 4 spar etter dette meldingsforløpet (som forekom ved det bordet som ble vist på BBO), eller en litt annerledes utvikling traff blinken. Slik så hele spillet ut:

Det var bare ni stikk i hjerterkontrakt Ø/V, men hva gjør vel det når 4 spar steinstår!

Fire par ble doblet i 4 spar og fikk alle stikkene! Tre doblede overstikk ga +1390, uvanlig score i utgangskontrakt. 

Å gå 500 i bet i 5 hjerter doblet ga strø over middels til Ø/V.

Lederparet Kvangraven-Lie noterte +710 som N/S for 4 spar udoblet med tretten stikk, og det ga +9 (av 23 mulige).

SYSTEM OG AVTALER

I dette spillet fikk øst et valg i andre melderunde.

Hva er beste melding av øst nå?

Et alternativ er 3 hjerter. Men er ikke det en liten undermelding?

Øst har 18 poeng, og i denne meldesituasjonen hoppes gjerne til 3 hjerter med 16-17 hvis man har god farge. Hoppet er ikke krav, svarhånden må få lov å passe på 3 hjerter med minimum for sitt 1-over-1 svar. Men er det noe alternativ til 3 hjerter?

Å hoppe til 4 hjerter kan lynfort bli feil, makkeren kan jo godt være renons i hjerter, og selv med singelton hjerter hos vest kan grandkontrakt være bedre. 

Noen hoppet til 3 grand. Det går an å avtale den gjenmeldingen som god sekskorts hjerterfarge og omtrent styrke som her. Andre har den avtalen at det viser gående farge. 

En tredje mulighet er å hoppe til 2 grand. Det viser 18-19, men det vanligste er at det også viser jevn hånd (5332 etter hjerteråpning). Det går dog an å spille slik at det hoppet kan innebære en balansert hånd med sekskorts hjerter. De som bruker check-back (3K) over gjenmeldingen 2 grand kan finne ut om den sjette hjerteren.

Uansett, det er og blir et avtalespørsmål hva som blir beste melding i denne situasjonen som i så mange andre meldeposisjoner.

Slik så hele spillet ut:

Toppkontrakten er 6 grand hvor det er 5+2+2+4 = 13 stikk, dvs. motparten må jo få for hjerter ess.

Den kontrakten kan vel finnes uansett hva øst melder andre gangen så lenge han hopper og viser minst 16 poeng.

I dette tilfellet - parturnering - er det om å gjøre å unngå spartilpasningen! 6 spar står selvsagt det også, men man ønsker jo å få med seg de siste, ekstra 10 poengene for grandkontrakt når det er de samme stikkene som i trumfkontrakt. 

Lederparet satt mot 6 spar med tolv stikk og fikk +2 for det.

Hele ti av 24 Ø/V-par fant frem til toppkontrakten 6 grand. 

To par havnet i hjerterslem hvor det var to tapere. Det ene N/S-paret som var så heldig å sitte mot 6 hjerter doblet slemmen! Det var farlig business, for det ga Ø/V sjanse, og de burde antagelig "rømt" til 6 grand?

Resultatene på dette spillet tyder på at nivået er bra i årets parfinale, men det var også det vanlige, noen få som må ha hatt problemer med Key-Card Blackwood. Kanskje ble det usikkerhet med hensyn til hva som var trumfen idet en av dem spurte med 4 grand, for de havnet i storeslem.