Uvanlig stampemelding

Å stampe skjer som oftest når man har en fin trumftilpasning, bra fordeling og ellers ikke så sterke kort. Man melder over motpartens utgang (stamper) som en tror står i håp om at noen doblede bet blir billigere enn å måtte notere soneutgang i motparten kolonne. Det er selvsagt ikke alltid så lett å vite, kanskje står ikke motpartens utgang - det kalles "fantomstamp" (Phantom sacrifice). Dessuten kan det hende det noen ganger blir for mange bet og følgelig for kostbart å stampe.

Fra kampen om å holde seg i 1.divisjon tar vi med et spill til fra samme kamp som vi forleden fortalte om et fint skvisinnspill i motspill.

I dette spillet forekom en nokså uvanlig stampemelding.

Øst åpnet med 1 hjerter og Lasse Aaseng (Oslo 1) meldte inn 2 ruter. Det er nok en innmelding ikke alle er enige i faresonen, men han hadde i alle fall en hånd som ganske sannsynlig vil produsere mange stikk om makkeren melder mye i tro på at innmelderen har noe mer. Det er dessuten mindre fare for å bli doblet når man har en så lang og god farge enn man melder inn med for eksempel 11-12 poeng og kun femkorts farge og slikt, hender som mange melder inn nokså automatisk med.

Naturlig nok tenkte nord (Tom Johansen) at utgang måtte ha gode sjanser, og han sa 3NT direkte. Øst ville ikke gi seg og sa 4 kløver. Etter pass fra syd sa vest 4 hjerter. Nå ble plutselig nord ikke så sikker på om det var egen side eller Ø/V som hadde utgang. Øst har sikkert ti-elleve kort i de to fargene, og nord regner med at hjerter konge sitter i saks. N/S har neppe mange ruterstikk å hente i motspill. Så Johansen fant ut det kanskje ville være riktig å stampe i 4NT selv om N/S er i ugunstig sone! Han regnet med å gå en bet eller to, men kanskje udoblet, og det ville være greit om motparten faktisk har 4 hjerter i kortene. 

Det hadde de ikke, det blir ikke mer enn ni stikk i hjerterkontrakt. Det kan vel fort bli bare åtte og. 

Så dette var altså en mislykket stamp, en såkalt famtomstamp?

Nei, faktisk ikke. Det viste seg å ikke være en stampemelding i det hele tatt!

Kløver ess kom ut fulgt av skift til ruter dame. Johansen så det var bare åtte sikre stikk, og bestemte seg for å sette opp ett kløverstikk ved sett fra hans synsvinkel trolig gi bort til både kløver konge og knekt hos øst. Men da kløver knekt kom på fra vest (om han ikke dekker tieren blir det to kløverstikk til spillefører for Q-8) var ett stikk i fargen godspilt uten at Ø/V fikk beten med tre kløverstikk pluss hjerter ess. Da spar dame viste seg å sitte dobbel ble det tre stikk i den fargen og totalt ti stikk, 4NT meldt og vunnet. Da en desillusjonert motspiller forsaket seg ble det ett ekstra overstikk for kløver 2 i sluttpossen, elleve stikk og +660.

Sammen med 140 fra lagkameratenes 3 hjerter med ni stikk ga spillet 13 IMP til Oslo 1 som trengte poengene for å holde seg i toppserien. Det greide de til slutt, men med liten margin. 

  

Påminnelse: Auksjonsturneringen - LØP OG KJØP!

Auksjonen hvor man kan kjøpe seg en toppspiller for å spille auksjonsurneringen til inntekt for juniorbridge er i full gang. Selve turneringen spilles 19.februar.

Du kan se hva budene er for de forskjellige stjernespillerne her.

En kan by over på noen av dem som har fått bud, men det er også mange meget gode spillere som fortsatt ikke har fått noe bud på seg!

Så her er det en glimrende sjanse til å få seg et kjent navn som makker, og dessuten støtter du en god sak!

Fristen for auksjonen er 12.februar kl. 20.

"Løp og kjøp"

 

 

NEDRYKKSSPØKELSET

Som fortalt tidligere denne uken var det en steintøff kamp mellom lagene som til slutt vant gull og sølv i seriemesterskapets 1. Divisjon. Nesten hver sesong er kampen om å unngå en av de tre siste plassene som gir nedrykk til 2.divisjon like tøff. Mesterskapets som ble avsluttet i helgen var ikke noe unntak.

Oslo 1 (Aaseng) var et av lagene som den siste helgen lå urovekkende nær nedrykkstreken og måtte kjempe hardt for å holde seg. Det fantastiske spillet vi tar med idag kom i andre halvrunde av den viktige kampen mellom Telemark 1 (Hogstad) – et annet lag som kjempet samme kamp mot nedrykksspøkelset – og Oslo 1 i runde 9 av 11. 

Tom Johansen (Oslo 1) er en spiller som av og til får til ting veldig få andre får til, ikke sjelden ved å skape en illusjon for motparten. Det går ikke altid bra, men det er ikke få ganger merkelige resultater har forekommet akkurat ved det bordet Tom spiller.

Før vi ser på hele spillet kan du vurdere denne situasjonen – første stikk - i kontrakten 3NT hvor du er spillefører:

Alle fire fargene er meldt, og blindemann har underveis meldt av kløveren. Øst spiller ut kløver knekt. Du dekker med kongen som vinner stikket. Hvordan tror du dette sitter?

Det ser unektelig ut som om utspillet er fra en kort farge, typisk J-x som kan være et bra utspill i mangel av noen annet, gjennom bordets meldte farge. Det er egentlig oftere man mot 3NT spiller ut fra en kort farge gjennom bordets farge enn fra egen langfarge som man vet det sitter lengde bak. Utspilleren håper makkeren sitter bak bordets lengde med noe bra i den fargen. Og her ser det ut som utspilleren har truffet blink, han bak blindemann har lagt liten i første stikk fra noe sånt som A-Q-9-x-x for å sikre seg fire stikk med nok en kløver gjennom bordets 10-x-x hvis øst kommer inn.

Her er spillet hvor det var nord som skulle spille 3NT med Tom Johansen som utspiller (øst) og Lasse Aaseng (vest).

Syd (Ida Marie Øberg) åpnet med 1hj og nord (Sondre Laabraten Hogstad) svarte 1NT. Syd meldte da 2kl, nord 2ru, og syd gikk på med 2NT som nord løftet til 3NT.

Tom (øst) tenkte at med kløver konge sannsynligvis hos syd var det ikke noe godt argument for ikke å angripe kløverfargen. Men hvilken kløver funker best? Med 12 honnørpoeng selv, og minimalt hos makker, tenkte Tom at tiden var inne for å skape litt forvirring. Valget falt på kløver knekt i utspill!

Kongen ble lagt fra blindemann, og vest fulgte med liten kløver. Dermed var illusjonen skapt for spillefører, han tenkte nok at det var vest som satt med «kløverboka» bak, og i så fall ville det blir fire kjappe kløverstikk til vest om øst fikk komme inn.

Det er ved å se på hele spilldiagrammet vanskelig å se for seg hvordan det skal kunne gå galt i denne 3NT’en. Kløveren er ufarlig, men det vet altså ikke spillefører. Hjerteren sitter slik at det ikke går an å tape mer enn ett stikk i fargen. Kontrakten 3NT ble stort sett vunnet overalt med fra ni til 12 (!) stikk.

Å skape slike illusjoner kan funke best mot gode spillere som ser for seg en uheldig og farlig utvikling. Utspillet og første stikk viste seg være en blink mot en førsteklasses spillefører. Illusjonen om J-x hos øst og A-Q-9-x-x hos vest var skapt.  

Utfordringen slik spillefører trodde det satt var altså at han ikke kunne slippe inn øst. Ruteren ble testet først med kongen, spar til kongen og to store ruter (kastet en spar og en hjerter fra syd). Siden ruteren ikke satt 3-3 måtte spillefører sette sin lit til hjerteren som jo satt veldig snilt. Kontakten så ut til å kunne vinnes ved å sette opp hjerterstikk med hjerter 6 fra nord og stikke billigst mulig fra syd. Da ville den farlige hånden øst (trodde spillefører) holdes ute, og 10xx i kløver ville være beskyttet mot gjennomspill. Det ville i så fall gi 2+3+3+1 = 9 stikk. Alt dette sett fra spilleførers synsvinkel...

Nord fikk nok et lite sjokk da vest kom inn på hjerter knekt og spilte liten kløver til østs dame. Disse kortene var igjen:

Det satt altså helt annerledes enn spillefører trodde, og nå hadde spilleplanen hans satt opp en perfekt situasjon for forsvaret – de kunne utføre et skvisinnspill i motspill!

Da øst kom inn på kløver dame hadde forsvaret to stikk, og nå kom en triumferende ruter knekt fra øst, forsvarets tredje stikk. Hva skal spillefører kaste fra syd? Han må jo beholde spar ess, og kastes en kløver tar øst to kløverstikk. Så den lille, godspilte (!) hjerteren måte kastes. Men da kommer hjerter fra øst og syd blir innspilt bare for å måtte spille unna kløver 10-4 til slutt, rett inn i østs A-9 – en bet og +100 til Oslo 1!

Luringen Tom J.: "Og hva kaster du fra bordet nå, da?"

Og den beten var viktig. Ni stikk ville gitt 1 imp til Oslo 1 (N/S hadde +630 ved det andre bordet), men nå ble det 12 IMP til Oslo 1. Hvis 3NT hadde blitt vunnet ville Oslo 1 vunnet kampen med 6 imp, eller 11,46-8,54 VP. Nå vant de med 13,72 – 6,28 VP. Som vi har nevnt flere ganger blir slik spekulering litt vel mye «dersomhvisomatte», men hvis 3NT hadde blitt vunnet og alt annet senere hadde gått som det faktisk gjorde ville Telemark 1 havnet 0,8 VP foran Oslo 1 til slutt. Telemark 1 ville i så fall sikret fornyet kontrakt mens Oslo 1 ville blitt 2.divisjonslag neste sesong!

I neste innlegg skal få et annet morsomt spill fra kampen om nedrykk.

GULLKAMPEN

Hordaland 1 vant som tidligere fortalt 1.divisjon for tredje gang på rad. Råsterkt, og med andre ord på ingen måte tilfeldig. Det beste laget vant.

Martin Andresen har vel snart vunnet mer i bridge enn i fotball?

Kampen om gull ble dog ganske jevn denne gangen. Det stod i hovedsak mellom Hordaland 1 og Midt-Trøndelag 1 (Johansen). De to lagene møttes innbyrdes i helgen, i runde 7.

I første halvdel av kampen hadde Midt-Trøndelag føringen, men de ledet med kun med 9 IMP etter 12 av 24 spill.

Vinnnerlagets yngstemann Christian Bakke har allerede etablert seg i verdenseliten 

Lag som vinner store turneringer, er alltid både gode og heldige. Flaks og uflaks jevner seg imidlertid ut i det lange løp. Det er dog lett å finne eksempler på begge deler, for alle lag. Bridgespillere har en tendens til å huske de spillene som var uheldige, og det blir litt feil da en samtidig ofte glemmer spill hvor flaksen var på egen side. Vi bridgejournalister kan likevel tillate oss å se på spill som kunne gått andre veien i en viktig kamp selv om det dermed kanskje lages vi et feil bilde av det hele. De spillene som kunne påvirket sluttresultatet dras fem, og det «glemmes» andre spill hvor det andre laget var heldig.

I andre halvrunde handlet det mest om Hordaland 1 som vant de fleste spillene. Midt-Trøndelag 1 noterte seg for 12 IMP for en god lilleslem, men utenom det spillet kom de ikke på papiret. Her er et eksempel på at vinnerlaget hadde litt flyt.

Idet vest åpner med 1 spar blir øst umiddelbart sleminteressert. For Midt-Trøndelag startet Ø/V med 1 spar – 2NT - Stenberg - og ganske snart spurte øst med 4NT. Da det manglet to nøkkelkort stoppet de i 5 spar. To nøkkelkort kan jo være A-K i trumf, eller to ess. Det kan dog være slik at kun ett ess og trumf konge mangler.

Som du ser er dette spillet slik, trumf konge og ett ess mangler. Så det er en ganske bra slem denne gangen siden sparfargen er så tett, normalt en ren 50% slem avhengig av spar konges plassering (minus kanskje at kløver kan sitte 6-0, eller ruter 6-1 slik at N/S kan få en stjeling).

Det er sett fra øst sin synsvinkel så gode kort til sammen at det noen ganger kan være mulig å vinne slem selv om spar konge sitter bak, hvis utspillet ikke finnes og en kan bli kvitt kortene i den fargen det mangler et ess. Å melde slike slemmer kan med litt god vilje kalles en kalkulert risiko, og Hoftaniska-Charlsen meldte 6 spar etter et langt meldingsforløp hvor de hadde mye informasjon.

Hoffa: "Jeg tror den kappen går jeg, makker..."

Det gikk fint, spar konge satt velplassert og Hordaland 1 noterte +13 IMP.

Charlsen: "Mine finesser ryker som regel, men denne gangen gikk det bra, gitt"

Her er en fin spilleføring signert Geir Helgemo fra samme halvrunde.

Helgemo var i 3NT. Øst hadde meldt inn 1 hjerter etter starten 1 kløver fra syd og svaret 1 ruter fra nord (Bakke). Ved det andre bordet gikk meldingene annerledes, og øst fikk ikke meldt inn på ett-trinnet. Likevel fant Charlsen (vest) beste utspill, liten hjerter. Det utspillet kom selvsagt også der øst hadde meldt hjerter.

Begge spilleførerne lasjerte hjerter to ganger før de kom inn på esset i fargens tredje runde.

Ved første øyekast - hvis en kun ser på N/S sine kort - ser det ut som om 3NT er avhengig av ruterfinessen, for det er kun åtte toppstikk (0+1+2+5=8).

Ved begge bord kjørte spillefører i gang med kløveren etter underveis å ha tatt en kløverhonnør. Mot slutten tok Midt-Trøndelags syd ruterfinessen. Det førte til to bet da hele spillet så slik ut:

I sånne spill gir det å gå en bet spesielt stor fare for tapt spill om Helgemo er spillefører ved det andre bordet. Kontrakten kan nemlig alltid vinnes slik det sitter, men bare om spillefører leser sitsen perfekt.

Og du har vel hørt den før: Geir Helgemo leste sitsen korrekt…

Øst har tilsynelatende tre sikre stikk etter denne starten, pluss de to stikkene forsvaret allerede har fått. Men siden øst har ruter dame gardert, spar ess og de to godspilte hjerterstikkene blir han satt under et enormt press idet kløverstikkene ble tatt. Øst kjente igjen denne posisjonen og gikk ned på singel ruter dame ganske tidlig (det var tatt en ruterhonnør så kun K-J-x-x var igjen hos blindemann).

Helgemo: "Nå tor jeg nesten jeg vet hvordan det sitter..."

Idet den siste kløveren ble tatt så det slik ut:

I dette stikket, den siste kløveren fra syd kastet øst spar 9 og holdt de tre stikkene sine, men følgelig kun ruter dame singel. Det vet dog ikke spillefører med sikkerthet, vest kan jo ha ruter dame.

Om øst hadde holdt ruter dame dobbel før dette stikket ville han hatt igjen spar ess singel, de to hjerterstikkene og ruter dame dobbel. Han måtte i så fall ha blanket ruter dame på den siste kløveren, eller alternativt for å holde damen gardert ha kastet spar ess som ville gitt spillefører det niende stikket på et sølvfat for kongen. Eller han kunne kastet ett hjerterstikk. Kaster han hjerter kan spillefører hvis sitsen leses korrekt spille spar til det single esset. Øst kan da ta kun ett hjerterstikk, forsvarets fjerde stikk, før han må spille ruter fra Q-x rett opp i bordets saks, K-J.

Beste motspill er å blanke ruteren tidlig, helst i normalt tempo. Øst gjorde det, men Helgemo fant løsningen likevel og spilte i sluttposisjonen ruter til kongen som felte damen, ti stikk!

Ved begge bord kastet vest en ruter underveis. Det er kanskje bedre motspill at vest holder alle sine rutere. Vest vet at han kan gå ned på dobbel spar, for syd kan ikke ha spar ess (pga. meldingene), og om han har det står det jo i minst ti stikk uansett. Men vest kan godt ha damen fjerde i ruter fra start og ha kastet en ruter nettopp for å se ut som han ikke har noe i ruter. Så det poenget blir kanskje litt høk over høk.

Å se slike posisjoner, en annen mulighet enn den åpenbare - ruterfinessen - forutsetter at spillefører er en god spiller. Men for å velge riktig forutsetter også god table-feeling. At de i denne kampen var nettopp Helgemo som vant kontrakten er ingen overraskelse.

Turneringens vinnerlag var helt overlegne i andre halvrunde mot laet som til slutt vant sølv. Kampen ble snudd og Hordaland 1 vant med 14,6 VP – 5,4 VP (22 IMP). Vinnermarginen i turneringen var til slutt 5,8 VP.

De som liker å spekulere i dersomhvisomatte vil snakke om den for Hordaland nevnte litt heldige slemmen 6 spar hvor det jo er slik at hvis spar konge bytter plass vinner det andre laget 13 IMP, hele 26 IMP i sving i kampen. Det ville utgjort 5 VP mindre til Hordaland, 5 VP mer til Midt-Trøndelag. Å snakke om slikt er imidlertid litt dustete, for med et annet resultat i denne kampen og fire kamper til å spille ville det blitt en annen situasjon og alt hadde neppe skjedd på samme måte i resten av turneringen.

Så konklusjonen er: Hordaland 1 var det beste laget og vant gull helt fortjent!

SERIEMESTERSKAPET: TRE PÅ RAD FOR HORDALAND 1

Da seriemesterskapets 1. og 2. divisjon ble avsluttet i helgen vant Hordaland 1 (Charlsen) for tredje sesong på rad 1.divisjon. Det har skjedd med stort sett de samme spillerne. På laget som vant denne gangen spilte Thomas Charlsen, Thor Erik Hoftaniska, Martin Andresen, Geir Helgemo og Christian Bakke.

Gullkampen ble ikke avjort før i siste kamp. Midt-Trøndelag 1 (Johansen) ledet etter flere runder, men Hordaland 1 var litt foran før siste kamp. Da vant Midt-Trøndelag sin kamp med 15,61 - 4,31 VP og satte press på Hordaland 1, men de spurtet godt hjem til gull med nesten maksimum i sin kamp. Dermed var det 5,7 VP margin mellom nr. 1 og 2. 

Det var en luke ned til 3.plassen. Bronsen gikk til Hedemark og Oppland 1 (Bogø) som kom like foran Møre og Romsdal (Kindsbekken). 

Navnene på spillerne som spilte på lagene som tok medaljer finner du på den detaljerte resultatlisten hvor du også kan finne butler samlet for 1. og 2.divisjon, her. Men ett navn bør nevnes selv om han nevnes ganske titt og ofte nå, Nicolai Heiberg-Evenstad. Han er etter hvert vant med å vinne medaljer i åpen klasse, men han er såvidt jeg vet fortsatt kun 15 år!

Ned i 2.divisjon rykker Telemark 1 (Hogstad), Nord Trøndelag 1 (Kippe) og Rogaland 2 (Austad).

På Lillehammer spilte også de tre 2.divisjonspuljene hvor vinnerne av puljen rykker opp i 1.divisjon neste sesong. 

Alle resultater finnes her.

Det ble jevnt om seieren i alle tre puljene i 2.divisjon. I avdeling A vant det rene damelaget Vest Adger 1 (Fuglestad) som altså blir 1.divisjonslag neste seson! Det har vært endel damespillere i toppserien opp gjennom årene, men uten å ha sjekket det tror jeg ikke det har vært et rent damelag der. Og de vil helt sikkert gjøre det bra. Samtidig er dette godt nytt for det norske damelandslaget med hensyn til internasjonal deltakelse. Bedre matching enn å spille i 1.divisjon kan man ikke få. På Vest Agder 1 spilte Marianne Harding, Ann Karin Fuglestad, Torild Heskje, Gunn Tove Vist, Liv Marit Grude og Bodil Nyheim Øigarden. 

Flott seier og plass i neste sesongs 1.divisjon for de norske damelandslagsspillerne. Fra vensre: Heskje, Fuglestad, Harding, Nyheim Øigarden, grude og Vist. 

I avdeling B ble det like jevnt i toppen. Der gikk Nord Trøndelag 2 til topps og erstatter kretsens lag som rykket ned fra 1.divisjon. På N-T 2 spilte: Geir Enge, John Saur, Ragnar Davidsen, Robert Althe, Pål Arne Mediå og Sigbjørn Færøvik. 

I avdeling C var det Midt-Trøndelag 4 som vant. På det laget spilte Robert Olsen, Ingmund Bjørkan, John Helge Herland, Thea Hove Hauge, Jon Kristen Våge og Hilde Aas Nøst. To damespillere till opp i toppserien altså, så den mest prestisjetunge turneringen i Norge vil være godt representert med kvinner i sesongen 2023-2024.

Når det ikke skiller mer enn noen vinnerpoeng mellom vinnerlaget og de som er nr. 2 i 1.divisjon er det naturlig å ta en titt på den innbyrdes kampen mellom de to lagene. Og det ga "mat" for en bridgejournalist. I neste innlegg får du noen spill fra den kampen. 

 

 

 

 

1.divisjon: Mot spennende avslutning

Seriemesterskapets to øverste divisjoner avsluttes søndag. I skrivende stund lørdag kveld er kamp 9 av 11 i ferd med å avsluttes. Før de er ferdige for dagen skal 1.halvrunde av kamp 10 spilles, og søndag spiller ferdig den kampen før mesterskapet avsluttes med runde 11. 

Verken tittelkampen eller medaljerfordelingen er avgjort med to og en halv kamp igjen å spille. Midt-Trøndelag (Johansen) har et grep på 1.plassen, men ikke med større margin enn at det kan bli Hordaland (Charlsen) som ligger på 2.plass som vinner. Det er noen få spill igjen i runde 9, så skjer det noe mot slutten kan Hordaland ta over ledelsen før de to siste kampene. Møre og Romsdal (Kindsbekken) er nr. 3 i øyeblikket. 

Kampen om å holde seg i 1.divisjon er også spennende. Vi kommer selvsagt tilbake til både medaljekampen og hvem som må gå den tunge veien ned i 2.divisjon, samt hvem som rykker opp.

Lederlaget fikk opp en bra ledelse mot Rogaland (Hauge) etter første halvrunde i kamp 9. Dette svingspillet kom i aller første spill, og du kan prøve deg på selv og se om du unngår tapsspill.

Spill 1. Giver nord. Ingen i sonen

Etter pass fra nord åpnet øst med 1 kløver. Syd meldte inn 1 hjerter, og vest (ved begge bord) sa 1 spar som benektet sparfarge (de dobler med minst fire spar). Nord meldte 2 hjerter, og etter pass-pass sa vest 3NT. 

Nord spiller ut hjerter 3, norsk fordeling. Syd stikker med esset og spiller hjerter 6 tilbake. Hva legger du fra hånden?

Å hoppe på med damen er riktig om syd har A-K femte i hjerter, fargen sitter garantert 5-3. Men hva om nord har kongen? Fargen kan godt sitte slik fra start:

Hvis dette er hjertersitsen, ikke usannsynlig, må spillefører legge nieren andre gangen og la nord vinne med hjerter 10. Deretter er fargen blokkert med singel konge hos nord og knekten tredje gjenværende hos syd. Hvis vest hopper på med damen i andre hjerterrunde vinner nord hvis dette er hjertersitsen med kongen og spiller hjerter 10 som syd kan stikke over, og de tar fem hjerterstikk.

På den annen side, om syd har AK-femte i hjerter og vest legger nieren, vinner nord med tier eller knekt og de tar fem hjerterstikk selv om hjerter dame tredje var en sikker stopper - med åpne kort. Syd er en god spiller og kjenner igjen dette problemet, så han spiller nok liten andre gangen også om det sitter slik:

Spiller du på blokkering (nord har kongen tredje), eller på at syd har AK-femte?

Dette er et sånt spill hvor de som ikke tenker seg veldig mye om suser på med damen uten å se for seg den mulige blokkeringen. Det kan dog godt være at det er med oddsen å spille på AK hos syd og legge damen som Midt Trøndelags vest gjorde. For om fargen må blokkeres (nord har kongen) og det ikke blir hjerterstikk for damen er det kun åtte toppstikk, og det må i så fall mer til for å vinne kontrakten. Blokkeres hjerteren er det imidlertid fortsatt sjanser. Men står hjerter dame er det ni enkle. Midt-Trøndelags spillefører som altså la damen vant kontrakten da hele spillet så slik ut:

Syd fant det gode motspillet ved begge bord. Men Rogalands vest la liten og satset på blokkering. Nord vant andre stikk for hjerter knekt og forsvaret tok fem hjerterstikk. En bet og 10 IMP til lederlaget.

Dette er et typisk spill hvor de som ser på har ingen problemer, og noen spør kanskje "hva i alle dager gjorde spillefører der?" hvis han ikke fikk stopper for damen tredje med A-K foran. Men ved bordet er det sannelig ikke så enkelt.

Hvis en ser på dette spillet samlet for 1.divisjon og de tre 2.divisjonspuljene var det slik at så godt som alle bord spilte 3NT. De fleste vant den, men litt mindre enn 20% av spilleførerne gikk bet.  

 

Seriemesterskapet (2022-2023) skal avgjøres!

Sesongens serimesterskap skal avgjøres i helgen når det gjelder 1.divisjon og de tre puljene i 2.divisjon. 

Spillingen foregår på Lilllehammer fra fredag kveld til søndag. Kampene blir dessuten overført på RealBridge så de som ikke skal spille på Lillehammer kan følge med fra godstolen hjemme.

All informasjon om helgens arrangement finner du her. 

I 1.divisjon er de som (nesten) alltid jevnt, i år rekordjevnt. Slik ser det ut før den siste spillehelgen:

Det står etter 6 kamper her, men dette er etter fem og en halv kamp. De starter fredag med siste halvrunde i kamp nr. 6 (av 11).

Både kampen om medaljer og opp/nedrykk vil bli knallhard så det blir noen spennende dager i helgen. 

STORKAMP I NM FOR KLUBBLAG (4.runde)

Allerede I 4.runde (av seks utslagskamper) møttes to av de store favorittene i NM for klubblag, Sunndalsøra og Bergen Akademiske 1.

Kampen ble spilt på Realbridge onsdag kveld. Med åtte av landets aller beste spillere på plass lå det an til en skikkelig fin kamp og toppbridge. En rask gjennomgang av kampen etter den var ferdig viste da også det ble spilt mye god bridge av begge lag.

Da undertegnede våknet (torsdag morgen NZ) og logget meg inn på Realbridge var den litt over halvspilte kampen (totalt 36 spill) ganske jevn. Det første spillet jeg fulgte med på var imdilertid en skikkelig ulykke for Sunndalsøra.

Å nevne et slikt spill er ikke for å gjøre narr av noen, for slike ting skjer i de beste selskap. For eksempel i hvert eneste VM kan de som sitter hjemme i godstolen og følger med se «katastrofer», hvis en kan bruke et slikt ord om bridge. For eksempel, det er alltid noen som har spilt 4 hjerter med sin singelton mot ingenting i fargen på den andre siden, og slike ting. Det er den typiske meldefeilen hvor selv etablerte, internasjonale par ikke har klar avtale om hva et hopp til 4 hjerter betyr etter sparmelding fra makkeren. Er det spillemelding eller Splinter (kortfarge)! Slike fæle kontrakter i «Splinter-fargen» har forekommet utallige ganger.

I NM-kampens spill 20 gikk meldingsforlpet slik ved det ene bordet med SUNNDALSØRA som N/S :

(1 hjerter viste enten sparfarge, eller kunstig utgangkrav)

Finn en feil?

Det er ikke nødvendigvis noen feil idette meldingsforløpet. Det kan godt være helt normalt, og 5 ruter kan vel værer en fin-fin kontrakt. Men merk at det står et * bak 5 ruter. Det betyr at syd har alertert sin egen 5 ruter-melding, men det er det kun øst og vest som ser når man spiller med skjermer, eller i skjermmodus som brukes i lagkamper på Realbridge.  

Joda, dette var hva en kan kalle en «Exclusion Blackwood» katastrofe.

Exclusion er normalt når man hopper til fem-trinnet i en farge man er renons i for å spørre om antall Key-Cards UTENOM renonsfargen. Syd mente 5 ruter som Exclusion med spar som trumf, nord var av en annen oppfatning og trodde det var stoppmelding.

Å spille 5 ruter som N/S ble selvsagt en ren tulle-kontrakt, og det ble fem bet i faresonen, Bergen AK +500.

Dette viser at å bruke avanserte (gode!) konvensjoner medfører en viss fare om ikke alle tenkelige situasjoner er helt avtalt – et tankekors for alle dere som ønsker å forbedre systemet deres med gode konvensjoner.

Dette er en «nesten slem» i sparkontrakt, men N/S mangler ett nøkkelkort (spar konge) og trumf dame. Da holder en seg normalt unna slem. Men med slik trumf, eller litt bedre (for eksempel om de også hadde hatt spar 10) kan slem være bra noen ganger.

Ved det andre bordet spilte Bergen AK utgang i spar og vant fem trekk, +650 som sammen med +500 var verd hele 15 IMP.

Her er et motspillproblem fra noe tidligere i kampen. Vest satt med dette:

Nord har åpnet med 1 kløver, og makker på østs plass meldte inn 1 spar. Syd hoppet til 3 ruter, lang, bra farge, men ikke krav. Etter pass fra deg (vest) foreslo nord 3NT før det gikk pass rundt.

Øst spiller ut hjerter ess (A fra A-K). Dette kommer ned hos blindemann:

SYD

Hva legger du som vest - styrke eller svakhet?

Makkers utspill ser bra ut, du er positiv til det. Men kan du legge styrke?

Ved det ene bordet med Sunndalsøra som Ø/V la vest hjerter 3 - styrke. Det ble feil da øst fortsatte med liten hjerter fra A-K-10-2 som kan være godt motspill om vest har damen tredje (eller dobbel). Slik så hele spillet ut:

Nord vant i andre stikk stikk for hjerter dame og tok resten av stikkene i løpet av sekunder siden ruterfargen også var gående, Bergen Ak. +690.

Om vest burde lagt svakhet, eller om øst muligens kunne unngått å spille liten hjerter i andre stikk kan kanskje diskuteres (?). Men ved det andre bordet la i alle fall vest hjerter 6. Øst fortsatte med hjerter konge, og siden damen falt tok forsvaret raskt fire hjerterstikk og spar ess, en bet. Spillet ga 13 IMP til Bergen AK. 

Etter dette spillet og litt senere ytterligere 15 IMP for Exclusion-spillet - hele 28 IMP i løpet av minutter - ledet Bergen Akademiske med litt mer enn den marginen idet en tredel av kampen var spilt. Da tok Bergen Ak kommandoen og hadde bra kontroll. Sunndsalsøra avsluttet bra, men Bergen Ak vant kampen likevel med vinnemarginen 36 IMP. De skal gjennom en 5. og 6. runde også, men dette laget blir utvilsomt store favoritter videre i dette mesterskapet.

I Bergen Ak 1 sin lagoppstilling står disse spillerne oppført: Thomas Charlsen, Christian Bakke, Tor Eivind Grude, Geir Helgemo og Thor Erik Hoftaniska (de fire førstnevnte spilte i 4.rundekampen)

Den farlige motspilleren

Når det snakkes om den farligste motspilleren i bridge er det ikke han eller hun man regner som den sterkeste spilleren av de to motstanderne, men den som kan gjøre det surt for deg i det aktuelle spillet. 

Den innledningen kan kanskje lede deg på sporet så du finner løsningen i denne spilleprøven?

(Giver syd. Ingen i sonen)

Som syd åpnet du med 1 kløver. Vest hoppet innpå med 2 ruter (svakt), og nord krevde med 3 ruter før du sa 3NT. Fra vest kom ruter 5 i utspill (fjerde høyeste). På liten fra nord kommer åtteren på fra øst, og du vinner stikk for ruter 10. Hva nå?

Det er på ingen måte nok stikk til å vinne denne utgangen om ikke kløverfargen blir godspilt. Det er dog et åpenbart problem, idet kløveren godspilles mot Ø/V få komme inn, og om det er øst som kommer inn er det lett å se at det går fryktelig galt om ruteren sitter slik som det ser ut, A-Q sjette (fra start) hos vest og to små hos øst. Øst spiller ruter gjennom syds konge, vest får fem ruterstikk og det blir to bet.

Altså er det øst som er den farlige motspilleren her selv om det er vest som er farlig på den måten at det er han som har ruterstikkene. Men det er øst som om mulig ikke må slippes inn. Hvis vest kommer inn tidlig er det ingen fare, ruter K-x sikker stopper. 

Det må noen forutsetninger til for at dette skal gå bra. Hvis vest har tre kløver er det ikke noe problem med å spille A-K og en tredje kløver da vest ville vinne kløverstikket og alt er is og brus. Men om øst har tre kløver ramler taket i hodet på spillefører. Det er imidlertid en kløversits med tre kløver hos øst som gjør at du kan utføre det som kalles "Avoidance play", dvs. unngå at den farlige motspilleren kommer inn. Vest kan ha kløver dame dobbel. Sitter det slik og du spiller A-K og mer kløver går det som nevnt galt, øst kommer inn med nitrist utfall for spillefører. Løsningen er å spille slik:

Inne på ruter 10 spilles liten kløver. Idet vest følger med liten vinnes med esset. Så spilles syd inn igjen i hjerter, og nok en liten kløver spilles mot K-10 fjerde gjenværende. Hvis damen - det høyeste uteværende kortet - kommer på i det stikket er du på trygg grunn da du legger liten fra nord, og øst kommer ikke inn. Hvis ikke vest kommer på med damen i andre kløverrunde må du stikket med esset og spille en kløver til i håp om at det vest som har tre kløver.

Om det spilles slik vinnes kontrakten selv om øst har tre kløvere hvis det sitter slik:

 

Vest kan ingen ting gjøre idet kløver spilles fra syd i andre kløverrunde og spillefører legger liten fra nord. Ruter konge er gardert, og spillefører har 1+3+1+4= 9 sikre stikk.

Hva om vest smeller i kløver dame i første kløverrunde?

Da legges liten fra nord i håp om at det sitter 3-2. Vest får for kløver dame i første kløverrunde og den ufarlige motspilleren er inne. Hvis øst har fire kløver vil det ikke gå bra uansett.

AVOIDANCE PLAY forekommer i mange forkledninger, og den teknikken kan du lese mer om her, og her.

  

TELLING

I dag handler det om slem. Konklusjonen i dette spillet er antagelig litt overraskende.

Giver nord. Ø/V i sonen

Meldingene:

Vests innhopp 2 spar ble forklart som svakt og meldingen lovte sekskorts farge i sonen.

4NT var Key Card Blackwood, og nords 5 spar viste to nøkkelkort og trumf dame.

Mot 6 hjerter spilte vest ut spar konge til syds ess. Spilleplan?

Trumfen tas ut i to runder (øst viser seg å ha to trumf, vest kun en). Etter det ser det ikke ut til å være veldig mye å tenke på. Det er en taper i ruter som ikke kan forsvinne, så kløveren må løse seg uten taper. Med 3-2 sits er det enkelt, men hva om fargen sitter 4-1?

Spillefører rår over gode mellomkort i kløver, og derfor er det muligheter selv om kløveren sitter skjevt. Hvis en spiller stor kløver fra nord og en av motstanderne har singel knekt eller tier kan neste honnør tas fra riktig side slik at en markert finesse kan tas i fargens tredje runde over den med tieren eller knekten tynt fjerde. Sitsen oppdages jo i andre kløverrunde. For eksempel, esset først og vest følger med tier eller knekt, så damen og vest har ikke flere. Da er det åpne kort, markert finesse over J-x gjenværende hos øst. 

Og det er vel øst som er favoritt til å ha kløverlengde hvis noen av dem har fire?

Ja, men kun marginal favoritt. Vest har seks spar, øst har fire. Vest hadde en trumf og øst to så det er nå syv kjente kort hos vest, seks hos øst.

Når en har kommet på å begynne å telle opp sånn er det vel en annen mulighet noen av leserne kommer på?

Vi kan sjekke litt mer om fordelingen før kløveren spilles. Det er jo en rutertaper uansett, og kanskje kan ruterspill avsløre noe som gjør at en motspiller peker seg ut som den som kan ha kløverlengde.

Etter spar ess og to runder trumf kan du gi bort det ruterstikket de uansett skal ha med liten unna esset. De spiller vel mer ruter til esset. Så stjeles den tredje ruteren. Det gir ikke noe ekstra stikk, men det kan noen ganger gi nyttig informasjon. Og i dette tilfellet viser det seg at vest startet med kongen dobbel i ruter, for han kaster en spar i tredje ruterrunde. Hva vet vi nå?

Vests fordeling er markert! Han har 6-1-2-4 fordeling! Altså er det han som har fire kløver, og siden du vet det behøver det ikke sitte slik at den andre motspilleren har singel knekt eller tier.

Med den informasjonen du nå bør du spille kløver konge. Begge følger med småkort. Så kløver mot nord, og du vet som sagt at øst ikke har flere kløver. Derfor tas uten å blunke en dobbelfinesse i kløver over vest! 

Hvem sa sommer? (fra Summer Nationals i Australia)

Her på den andre siden av jordkloden hvor jeg befinner meg er årets første store bridgekongress avsluttet, Summer National of Bridge i Canberra, Australia.

Det er jo ment å være sommer på disse kanter nå, men de siste par ukene har ikke værgudene vært særlig snille. Storm og regn av uvanlige dimensjoner har ført til State of Emergency i Auckland og andre steder i New Zealand. Her hvor vi bor er det imidlertid ikke så ille, dog nokså fuktig kan man si.

"Og vannet steg...". Auckland 28.1.2023

Tilbake til bridgen i Australia forleden. For oss ble resultatene ganske bra, men skal jeg være ærlig var ikke spillingen så god. Det hjelper dog å ha gode lagkamerater. Så vi hang med til semifinalen hvor det ble bråstopp mot lag ASHTON, et lag med (i alle fall for noen nordmenn) velkjente australiere; Peter Gill og Sartaj Hans som begge er gjengangere på Australias landslag og i US Nationals (sistnevnte er også skribent i BIN av og til), samt Michael Whibley-Nabil Edgtton som i 2022 vant sølv i VM for par. I finalen mot lag ZIGGY var det helt jevnt lenge før ASHTON tok kommandoen og vant nokså komfortabelt.

Idet finalekampen lå og vippet kom dette spillet:

Mange av de relativt unge australske toppspillerne har lagt seg til en etter min mening overkant aggressiv sperrestil. Jeg tipper Edgtton som satt øst lekte litt med tanken om å åpne med 3 kløver, men fant vel ut det ville være å strekke det litt langt i lik sone. Så han passet, og sekunder senere så han åpningen 3 kløver fra motstanderen til venstre (syd)! Vest doblet og det kom pass fra nord, for en gave! Edgtton passet fornøyd, og syd måtte spille 3 kløver doblet.

Syd var Rodrigo Garcia da Rosa, proffspiller fra Uruguay, og han hadde vel noe som lignet mer på en hånd egnet for åpningen 3 kløver enn østs kort. Men det ble ingen hyggelig kontrakt å spille. Han fikk tak i to sparstikk, ett ruterstikk, stikk for kløver ess og knekt samt en hjerterstjeling med liten trumf. Det ble seks stikk, tre doblede bet, ASHTON +500.

Det er lett for oss å se at N/S kunne «rømt» til en bedre kontrakt i ruter, og til og med grandkontrakt spiller bedre enn 3 kløver. Men det blir etterpåklokskap å si at nord skulle meldt noe. Han trodde selvsagt 3 kløver var helt greit og så ikke en gang for seg at øst kom til å passe på vests dobling. Det er sjelden man legger ned en så god blindemann i 3 kløver doblet etter makkers sperreåpning!

Sperreåpninger skaper ofte svingspill, og denne gangen i sperremelderens disfavør. Jeg er på ingen måte tilhenger av en passiv stil, men uten at dette spillet beviser så mye må det være lov å spørre om det bør gå en grense for hvor aggressiv man skal være?

Meldingene ved det andre bordet:

Der passet både øst og syd, og meldingene gikk ganske normalt selv om ikke alle ville meldt inn 1NT med nords kort. Fordelen med 1NT selv med singel kløver dame er at styrken fortelles med det samme i motsetning om en velger innmeldingen 2 ruter. Ulempen med 1NT er at man kanskje ikke finner hjerterkontrakt hvis syd har svake kort og ikke kan melde over 1NT. Å doble opplysende er en mulighet, men det blir litt klønete det og hvis makkeren melder kløver (kan dog ta ut i ruter i så fall).

På innmeldingen 1NT hadde syd en ganske logisk 3NT-melding etter at øst tynte ut 2 spar med sine fliser.

Vest hadde fire bombesikre motspillstikk, og makkeren hadde gitt lyd fra seg. Så vest doblet.

Hva betyr dobling av 3NT med hensyn til utspillet? Har det noe å si om man har meldt selv, og hva om egen side har meldt og støttet og en av oss dobler?

Mange bruker dobling som «finn et annet utspill» da den som dobler kan ha mange stikk i en annen farge, og de som melder 3NT har annonsert stopper(e) i den fargen vi har meldt. Her ble det fryktelig galt når øst forsøkte å treffe makkeren et annet sted enn i spar. For med spar ut kan 3NT betes. Vest kontrollerer motspillet så ikke spar konge gir inntak til syd senere, etter at en kløverfinesse er tatt. Dermed får spillefører kun ett kløverstikk. Hvis nord presses til å spille hjerter fra hånden kan han ende opp med å vinne kun to sparstikk, ett kløverstikk og fem ruterstikk – en bet. Vest kan dessuten få godspilt sparen før spillefører har noen mulighet til å få tak i det niende stikket.

Øst spilte etter min mening temmelig uforståelig ut sin single ruter. Det kunne kanskje blitt bet likevel, men siden vest, kanskje litt i panikk prøvde hjerteren fra topp da han kom inn på spar ess (husk vest så ikke nord sine kort) godspilte han nords fjerde hjerter – det niende stikket. Pluss +550 til lag ASHTON sammen med +500 ved det andre bordet ga 14 deilige IMP på veien mot seier i finalen.

Grude - Bakke til topps i Reykjavik

I Reykjavik Bridge Festival Open Pairs deltok 153 par. Helt til topps gikk norske Tor Eivind Grude og Christian Bakke. Det var mange kjente, internasjonale navn i toppen. For Norge fulgte Jostein Sørvoll - Svein Aril Naas Olsen godt opp og tok 4.plassen. 

Hele resultatlisten finner du her.

Her er et spill fra parturneringen hvor syds valg av første melding ble avgjørende ved mange bord. Forsøk deg selv og se om ditt valg ville blitt full klaff. (Giver øst, Ø/V i sonen)

    SYD

Du sitter altså syd og skal melde etter østs åpning som giver, med Ø/V i sonen: 

Spørsmål 1: Hva melder du om øst åpner med svake 2 hjerter?

Spørsmål 2: Hva melder du, og hva er planen videre om øst åpner med 2 ruter, Multi (normalt svake 2 i hjerter eller spar)?

Mot begge de to åpningene går det an å melde inn 2NT som sterk, naturlig grand. Det gjør det ofte enkelt, du har i alle fall fått fortalt styrken din med det samme.

Er det en mulighet å passe? Kanskje kan vi få et deilig beteplukk og muligens doblet også om makker er med i siste hånd. Men det er jo ingen garanti for det. 

Jeg liker i sånne situasjoner å melde inn 2NT ganske ofte, spesielt mot Multi da det gjør det vanskelig for nestemann. Hvis han har tilpasning til bare en majorfarge og ganske bra kort vet han ikke hvilken farge makkeren har og følgelig vet han ikke om han kan ta sjansen på å melde. Passer han kan de gå glipp av en god kontrakt med en fet majortilpasning, men det er ingen garanti for det - en av ulempene med Multi. Dessuten, hvis syd melder inn 2NT blir det vest som skal spille ut mot kontrakt spilt av syd, og vest vet ikke hvilken majorfarge øst har.

At syd passer over østs åpning har dog mye for seg spesielt mot Multi. Hvis syd passer og vest melder 2 spar - pass eller korriger - og øst passer kan syd doble opplysende. Og jackpot kan det i disse soneforholdene bli om syd passer, vest melder 2 hjerter som pass - korriger, og makker på nords plass har til en opplysende dobling. Hvis nord dobler og øst passer som da viser hjerterfarge kan syd straffepasse. Det bør vel kunne gi minst to doblede som bør være bra og slår utgang N/S utenfor sonen? 

Slik så hele spillet ut:

En rekke Ø/V-par ble straffedoblet i 2 hjerter. Nord har perfekte kort for opplysende dobling om det starter Multi 2 ruter fra øst, pass fra syd og 2 hjerter som pass/korriger. Også om det går svake 2 hjerter og syd velger å passe vil nord komme med en opplysende dobling i siste hånd. Da har N/S motparten plassert godt i grautfatet...

Ett par gikk fem doblede i 2 hjerter, -1400. Det er vanskelig å se for seg hvordan spillefører fikk kun tre stikk i hjerterkontrakten, men det er en annen sak. Fire Ø/V par måtte notere -1100 for fire doblede bet i 2 hjerter, og under det kom en lang rekke -800 og også noen -500 som alle slår utgang N/S.

De som ikke fikk hektet Ø/V kom stort sett i 3NT. Det er i teorien maks ti stikk, men de som noterte +430 for ett overstikk i grand (bl.a. de som satt N/S mot vinnerparet) fikk under middels for det teoretiske maks resultatet. De som fikk tak i elleve stikk i 3NT fikk endel pluss, og noen fikk tolv men ble også de slått av rekken med fete scorer for doblede bet der Ø/V spilte kontrakt.

 

Turnering for nybegynnere - GØY OG LAV TERSKEL!

I februar arrangerer NBF en simultanturnering for nybegynnere. Alle klubber oppfordres til å arrangere denne landsomfattende turneringen, 18. eller 19. februar. De som arrangerer vil kostanadsfritt få tilsendt en arrangementspakke fra NBF. Den vil inneholde systemkort, premier og et hefte med gjennomgang av spillene som kan bli et slags studiehefte for de som ønsker å lære mer. Dessuten vil klubber som arrangerer denne turneringen for nybegynnere få arrangementsstøtte. Flere detaljer om dette finner du her.  

Det behøver ikke være mange par som deltar i noen klubber, men forhåpentligvis vil det på landsbasis blir en god del spillere som får sin første smak på det med å delta i turneringsbridge.  

Simultanturneringen er et ledd i en rekke tiltak for å senke terskelen for nybegynnere til å mestre overgangen fra kurs til klubb.

For de litt uerfarne (?)

Her er et spill som forekom under en treningsøkt for litt viderekomne spillere som trener flittig for å forbedre bridgen sin. Spillepoenget er en variant som forekommer i mange forkledninger, og ikke sjelden ser en at selv erfarne spillere overser dette poenget.

Du skal spille 4 hjerter som syd etter at motparten ikke har gitt lyd fra seg i meldingene. Vest spiller ut ruter konge. Øst legger styrke, og det fortsettes med ruter til østs ess og ruter tilbake til vests dame. Det er tre stikk til forsvaret - kanten som det heter - spillefører må ha resten. Vest skifter til spar som vinnes med esset. Hvilke muligheter er det?

Det er en åpenbar mulighet, kløverfargen kan være fordelt 3-3. Da står resten enkelt, men hva om kløveren sitter 4-2? 

Hvis nord hadde hatt fire trumf ville det vært enkelt om ikke trumfen (i så fall ni trumf til sammen) hadde vært fordelt 4-0. Etter to eller tre trumfunder som ville rensket ut Ø/V sine trumf kunne spillefører simpelthen tatt toppstikkene i kløver og trumfet syds fjerde kløver om nødvendig (4-2 eller 5-1 i kløver). Men her har nord kun tre trumf. Likevel, den tanken om å trumfe en kløver kan kanskje sette deg på sporet som fører til løsningen, om du da ikke allerede har sett den?

Hvis trumfen tas ut (den sitter 3-2) er det kun en sjanse, 3-3 i kløver. Men sitter den fargen 3-3 sitter den også 3-3 om du spiller kløver før alle motpartens trumf er tatt ut. Inne på spar ess i fjerde stikk tas kun to runder trumf (begge følger to ganger). Nå kan du la en motstander beholde den siste turmfen deres og prøve kløveren. Dette koster ikke noe i forhold til spilleplanen med å ta tre runder trumf, for om det ikke er igjen trumf hos nord må jo kløveren sitte 3-3. Og sitter den 3-3 sitter den 3-3 også mens en av motspillerne har en trumf igjen. Og hvis begge følger tre ganger kløver tas selvsagt den siste trumfen ut før den trettende kløveren gir stikk. Men å vente med tredje trumfrunde gir en ekstra sjanse. Selv om kløveren sitter 4-2 går det bra om den motstanderen som har fire kløver har den siste trumfen. Da vinnes kontrakten om kløveren sitter 3-3, men også om det for eksempel sitter slik:

Trumfes ut i tre runder blir det bet i dette spillet, spillefører må avgi ett stikk i kløver.

Hvis det tas to trumfunder, så tre store kløver blir det de altså de samme ti stikkene som med rett-frem planen med å ta ut tre runder trumf, hvis kløver sitter 3-3. Da tas den siste trumfen ut og resten står. Men etter kun to trumfrunder før kløver spilles får spillefører den hyggelige beskjeden i tredje kløverrunde, den som ikke følger farge kan ikke trumfe! Litt heldig, men en gratis ekstrasjanse - at den som stopper kløveren har den siste trumfen. Den fjerde kløveren trumfes med nords siste trumf mens øst følger farge - ti stikk.

 

 

 

AUKSJONSTURNERING!

Det nærmer seg auksjonen av toppspillere, hvorav en av dem kan bli din makker i Helgeland Juniorbridgeklubbs (HJBK) auksjonsturnering. Den spilles online, på Realbridge søndag 19.februrar. 

 

Auksjonsturneringen i 2022 ble en stor suksess og ga fine inntekter til juniorarbeidet. Av potten auksjonen produserer går 2/3 til juniorarbeidet, 1/3 til premier i turneringen. 

Å delta i dette og by på en eller flere spillere er en fin måte å støtte det viktige arbeidet som gjøres for juniorspillere. En kan "kjøpe" flere spillere om man vil, og det kan jo være en fin gave til en bridge venn å gi bort "billetten" som gir rett til å spille med en velkjent spiller. Benytt denne glimrende sjansen til å støtte, og til å få spille med en riktig storspiller!

Det er veldig mange internasjonale topp-navn på listen over de som skal auksjoneres bort. Listen slik den ser ut per nå finner du her.

Auksjonen starter lørdag 29.januar og avsluttes søndag 12.februar, en uke før turneringen spilless. Alle detaljene finner du her.

HJBK har også ansvaret for Marit Sveaas arrangementene som vil foregå i mai. Det kommer vi tilbake til med informasjon her i bloggen. 

 

 

Utspillet

Det er mye som kan være vanskelig i bridge, og noe er tilfeldig. Utspillet er nok noe av det mest tilfeldige selv om det er noen "kjøreregler" som kan hjelpe i mange spill. Av og til er det dog helt tilfeldig, og et normalt utspill kan dytte på en kontrakt, et merkelig utspill som normalt ingen finner kan være genialt. Her tar vi med utspill hvor utspillet ble avgjørende i finalen av National Open Teams i Canberra søndag.

I denne kongressen spilte jeg og makker på lag med fire australiere, gode spillere. Laget gjorde det bra i den første turneringen (South West Pacific Teams) og ble nr. 3 ikke langt bak vinnerlaget. Så fulgte en ny lagturnering hvor kun de åtte beste lagene fra SWPT deltok, utslagskamper som alle varte en hel dag (64 spill). Vi vant vår kvartfinale, men så ble det bråstopp etter begredelig spilling i semifinalen.

Dette spillet er fra finalen mellom to av forhåndsfavorittene, lag Ashton og lag Ziggy, og du kan prøvde deg som utspiller med vests kort.

VEST, UTSPILLER

Det du vet er at nord har lang hjerterfarge, syd har tilpasning til den fargen og ca. 20-21 poeng. De har definitivt kontroller over alt, men du har ett ess. Det er kanskje ikke noen god ide å ta det esset nå siden du sitter bak han med alle storkortene. Hva ville du spilt ut?

Vinnerlagets vest spilte ut spar dame. Det var ingen suksess selv om det fortsatt ikke var helt over:

Spar dame i utspill løste sparfargen for spillefører da han spilte på at utspillet var fra Q-J, ikke fra damen tynt dobbel (usannsynlig), eller damen singel. Så han stakk utspillet hos syd og tok senere finesse over vests knekt med liten til nieren. Det måtte litt mer til. Nå kunne en ruter kastes fra nord på syds kløver, men det var fortsatt igjen ruter J-10 dobbel mot kongen tredje. Det måtte tippes om øst satt med esset eller damen. Da spillefører gjettet riktig i ruter ble det en fet +980 til notering. 

Ruter ess i utspill gjør det enkelt. Da kastes en spar på syds kløver og ruterfinesse kan tas over østs dame.

Uten spar dame eller ruter ess i utspill er det veldig vanskelig, men mulig. Spar kastes i så fall på syds kløver,  og det blir igjen J-10-4 i ruter mot K-8-6. Om spillefører må åpne den fargen selv blir det to tapere normalt da nieren mangler (har man det kortet i stedet for åtteren blir det ren finesse), bare prøv selv. Slemmen kan dog vinnes med åpne kort, uansett utspill. Det må imidlertid et spektakulært og komplisert sluttspill til som spesielt interesserte kan pusle litt med selv.

Ved det andre bordet ble nord spillefører, og kløver dame ble utspillet. Da ble det litt for vanskelig for spillefører som endte med å gå en bet, 14 IMP til lag ZIGGY. Men det ble lag ASHTON som til slutt vant finalen etter en sterk avslutning av kampen.

 

 

 

Bridgeferien på Tenerife - megasuksess

BRIDGE FOR ALLE arrangerer den tradisjonelle bridgeferien på Tenerife i perioden 9.januar til 28.januar. 

Det rapporteres om et topp arrangement med massevis av bridge og mye annet moro. I turneringene er det er rekordstort antall deltakere. I hovedturneringen var det 60 bord!

Alt om Bridge for Alle sine bridgeferier finner du på hjemmesiden, her.

Resultater fra de pågående turneringene nå i januar finner du her.

Her er en morsom historie jeg ble fortalt. Den er fra første spilledag:

Vest

MOTSPILLER

                                    Syd, BLINDEMANN

Du sitter vest og er motspiller mot 5 spar spilt av nord etter et slemforsøk. Nord har åpning og minst femkorts spar.

Makker på østs plass spiller ut ruter ess. Hva tenker du? 

Det ser lovende ut, ikke sant? Du har tross alt A-Q i hjerter bak blindemanns K-J.

Med singelton på bordet (trumfkontrakt) er det normalt Lavinthal som gjelder (fargeskiftsignal) på et utspilt ess, høyt kort i fargen fra utspillerens makker ber om skift til høyeste farge, og motsatt. Men her er det annerledes, vest har jo ikke ruter. Da blir det normalt å legge styrke eller svakhet i en av de to andre fargene. I dette tilfellet er det nærliggende å legge styrke i hjerter. Det er imidlertid en hake ved det prosjektet, du ser elleve hjerter med dine egne om blindemanns kort. Det er ikke sikkert makker har hjerter, eller spillefører kan være renons. Kanskje har nord og øst hjerter hver. Det er imidlertid fort gjort å bare legge på den minste hjerteren (lavt som styrke), men det er ikke godt nok slik hele spillet ser ut:

Et merkelig spill. Hvis vest simpelthen legger en hjerter på det utspilte ruteresset er det over, spillefører vinner 5 spar da en hjerter kan kastes hos nord på kløver konge. Om øst fortsetter med ruter trumfer selvsagt spillefører høyt hos syd. 

Løsningen i dette motspillet er å trumfe makkerens ruter ess! Så spilles hjerter ess og hjerter til stjeling - en bet!

Det motspillet er sannelig ikke lett å finne. Normalt er å trumfe makkers ståstikk en dødssynd, ikke sant? Men her var det tingen, og jeg har blitt fortalt at ved et bord gjorde vest nettopp det, trumfet makkerens ruter ess og spilte to runder hjerter, den andre stjålet av øst - en bet!

Motspilleren (vest) innrømmet (etter det jeg har hørt) dog at hun ble forskrekket da hun hadde trumfet siden hun ikke helt hadde fått med seg at det var esset makkeren hadde spilt ut. Men hun fant ut at lagt kort er lagt kort og måtte altså være inne uten først å vite at hun hadde funnet et helt genialt motspill...

 

 

BESTE SPILLEPLAN

I Canberra spilles mye bridge om dagen. Under Sommerfestivalen i Australias hovedstad spilles det flere spill enn på de fleste bridgekongresser rundt om kring i verden. I lagturneringen som pågår nå spilles tre 20-spills kamper per dag, og det pågår i fire dager (240 spill) før det er sluttspill med lange kamper. 

Her er en spilleprøve fra i går hvor såvidt jeg vet ingen fant den aller beste spilleplanen.

Mot oss satt en tidligere verdensmester nord og tenkte seg vel og lenge om før han gikk i gang med spilleføringen, men spilte så på den åpenbare måten som god spiller ser etter sekunder. Verdensmesteren innrømmet dog etterpå da vi snakket om spillet at han hadde oversett en plan som gir enda litt bedre sjanse. Ser du den?

Som nord har du havnet i 6 hjerter, en god kontrakt. Øst spiller ut kløver 7, norsk fordeling. Du stikker og tar en trumfrunde som begge følger på så den fargen sitter 2-1. Hva gjør du etter å ha tatt en trumfrunde til?

De åpenbare sjansen er at ruter ess kan sitter foran kongen, og lykkes ikke det kan spar konge sitte hos vest. Hvis øst har ruter ess kan en spar kastes på ruter konge og en spar til forsvinner på den fjerde kløveren. Om vest har ruter ess kastes senere en spar på den fjerde kløveren, og sparfinessen må lykkes. Ett av to kort riktig plassert er sånn cirka 75% sjanse. Så å spille rute rmot kongen først ser normalt ut for å prøve den første sjansen.

Er det noe annet du kan gjøre uten å ødelegge for de to sjansene?

Etter to trumfrunder kan det spilles slik: Ta kløverstikkene og kast ruter fra hånden. Så stjeles ruter 10 fulgt av trumf til syd og ruter konge spilles i denne posisjonen:

Hvis øst har ruter ess som var en av de opprinnelige sjansene er det nå enkelt. Vest har altså ikke ruter ess og dekker ikke med det idet kongen nå spilles fra syd, så du kaster den lille sparen. Øst blir innspilt om må spille spar til saksen, eller et kort til dobbeltrenons som stjeles hos syd mens spar dame forsvinner fra hånden. 

Hva om vest har ruter ess, sier du? 

Ja, da dekker han ruter konge, men i så fall ville ikke ruter mot kongen tidligere ha hjulpet noe heller. Men du har den samme sjansen fortsatt som om du hadde prøvd ruter til kongen og esset, at spar konge sitter i saks, for nå får du ikke rutertaper. Nå stjeler du etter ruter konge som dekkes av esset fra vest. Så kommer nøkkeltrekket:

Liten spar mot nieren!

Hvis vest kommer inn må han spille spar og du prøver finssen og får altså dermed med begge de opprinnelige sjansene. Det du får med i tillegg ved å spille slik som dette er om øst har "alt" i spar (K-J-10). Vi er nå nede i en firekortsposisjon med en trumf på hver side og resten spar (3-3). Med liten spar fra nord og øst har "alt" må han stikke med tieren eller knekten og blir innspilt, for eksempel om det sitter slik i sluttpossen:

Alle som var i 6 hjerter i Canberra vant den enkelt da det ikke satt problematisk i det hele tatt. Jeg forhørte meg litt rundt, men ingen var særlig interessert i dette "journalistpreiket", og såvidt jeg vet spilte alle ruter mot kongen tidlig i spillet. Slik satt det:

Se for deg at Ø/V bytter kort. I så fall må den skisserte spilleplanen til.

Ja, ja, ja...det er kanskje journalistpreik ...

 

 

 

  

Vanskelig motspill (for meg i alle fall)

Mandag braker det løs for alvor i Canberra, Australia hvor Summer Nationals spilles over nesten to uker. Da starter hovedturneringen South-West Pacific Teams. Det er en egen, lang lagturnering, men de 8 beste idet den avsluttes går over i et sluttspill (utslagskamper), et eget mesterskap som kalles National Open Teams.

Her er et spill fra helgens parturnering med IMP-beregning hvor det deltar rundt 150 par.

(Giver vest, ingen i sonen)

                                               ØST, MOTSPILLER

   SYD, BLINDEMANN

Du sitter øst og skal spille motspill mot 3NT spilt av nord. Nord har vist åpning og minst femkorts spar da meldingene startet med pass fra makker (vest), 1 spar fra nord, 2 hjerter fra syd og 2 spar fra nord som dog ikke lovte sekskorts farge. Det er hva du vet, og at han ikke har hjertertilpasning. Så du spilte ut umeldt farge, ruter til makkers konge og esset.

Du kan jo håpe makker har K-J i ruter, og ideelt sett K-J minst fjerde. I så fall har spillefører kun en stopper igjen. Men det er godt mulig nord har A-Q-J.

Du sitter og tenker på det videre motspillet idet nord spiller en liten hjerter. Hvordan legger du opp det videre motspillet? Selv la jeg liten hjerter ganske automatisk, men da var det over:

Spillefører hadde egentlig ni stikk fra topp etter utspillet (fire i ruter og fem i kløver), men visste verken at kløveren var gående eller at ruteren satt 3-3. Så han spilte hjerter, og da jeg la liten fikk spillefører ett stikk i den fargen også. Dermed stod utgangen som et segl da kløver til kongen ble spilt i neste stikk, og sjansen jeg hadde fått til å bete i andre stikk var borte.

Jeg må fyke opp med hjerter ess og spille spar. Da tar vi fire sparstikk når makker har den magiske kombinasjonen K-9-x så spar til kongen og nieren tilbake fisker effektivt opp nords beholdning.

Den mest vanlige kontrakten rundt omkring var delkontrakt i ruter. Som du ser av analysen kan det vinnes hele tolv stikk i kløver, men det forutsetter meget god spilleføring etter spar ut hvor syd blir kortet i trumf. Så å sitte imot 3NTmed ni stikk ble selvsagt ikke jeg og makker rike av. 

Hm…sånn går no dagan…

SUMMER (!) FESTIVAL OF BRIDGE

Akkurat nå pågår Summer Bridge Festival i Australias hovedstad Canberra. De fleste spillerne er naturlig nok fra Australia og New Zealand, men det deltar også spillere fra Østerrike, England, USA og noen andre land.

Sommerfestivalen er alltid årets første store begivenhet på disse breddegrader. Det er en rekke forskjellige turneringer og tilbud for alle. Å komme hit kan være et godt alternativ for nordmenn som kanskje kan tenke seg en litt spesiell ferie på andre siden av kloden når vinteren herjer hjemme. Å utforske Australia og kanskje også New Zealand, samt å kombinere det med bridge funker! Og det er i alle fall en nordmann i New Zealand som kan tenke seg norsk besøk…

Neste store bridgearrangement her nede er Gold Coast Congress i februar. Å ta med seg begge festivalene og reise rundt i mellomtiden kan bli en kanonferie for norske bridgespillere!

Her i Canberra har vi spilt siden onsdag og det blir totalt tolv dager med spilling. Hovedturneringene starter nå i helgen, og lagturneringen som er den mest prestisjetunge pågår hele neste uke. Så det blir nok noen spillhistorier fra Australia her i bloggen de neste dagene.

Her er et interessant spill fra første spilledag:

Motparten melder ikke noe for en gangs skyld. Her er det slem på gang, og kanskje storeslem også?

Joda, 7 spar er glimrende. Men hvordan spiller du den som nord med kløver knekt i utspill fra øst?

Det er tolv toppstikk med fem i spar, tre i hjerter og tre i kløver samt ruter ess. Den enkleste måten å få tak i det trettende ser ut til å være å stjele en kløver på den korte trumfhånden, syd. Det gir som kjent ett ekstra trumfstikk. Stjelingen må dog tas før motpartens trumf er tatt ut (spillefører kan ta to runder trumf) mens det er igjen trumf hos syd. Bør den kløveren stjeles lavt?

Hvis man som spilleplan velger kløverstjeling med liten trumf går det bra om ikke øst har seks kløver og vest bare en kløver slik at han kan stjele over.

Kanskje bør kløveren stjeles med kongen for sikkerhets skyld? Nei, da blir det trumftaper om trumfen sitter 4-1. Det er større sjanse for det enn 6-1 i kløver.

Det er en alternativ spilleplan; ta ut trumfen og så stjele en hjerter hos nord. Stjelingen på den lange trumfhånden gir ikke noe ekstra trumfstikk, men den femte hjerteren blir godspilt om hjerteren sitter 4-3. Dessuten kan det være noen skvissjanser etterpå om for eksempel øst har fem hjerter og vest har kløverholdet, da blir det en dobbelskvis til slutt - ingen klarer å holde ruter.

Men den klart enkleste og beste sjansen må være å trumfe en kløver lavt, og når det går bra tas trumfen ut fulgt av «claim» av tretten stikk.

For de som meldte storeslem var det surt å gå bet da det satt slik:

Mange var i lilleslem som enkelt ble vunnet, noen var bare i utgang. Men det var en del som meldte godt og fant frem til 7 spar også. To av dem vant den (feil motspill), men nesten en fjerdedel av N/S-parene spilte 7 spar med en bet da de prøvde å stjele en kløver lavt bare for å se at vest stjal over!

Merk at den planen med godspilling av hjerteren heller ikke går da fargen sitter 5-2. Dobbelskvis fungerer heller ikke siden vest sitter bak holdene i begge de røde fargene. Ruterutspill ville dessuten effektivt ha brutt forbindelsen til en slik skvis. Så det står faktisk ikke i 7 spar slik det sitter selv om det spilles med åpne kort, noe computeranalysen på resultatsiden også forteller: