DOWN UNDER OPEN TEAMS

Et initiativ fra Australia ble til en online lagturnering for hvor det deltok mest australske lag, men også noen lag fra Indonesia, India, Singapore og New Zealand.

Vårt lag hadde ambisjoner siden vi vant YEH BROS TEAMS for noen uker siden med nesten samme lagoppstilling. I grunnspillet var vi bra med, men det så litt skummelt ut da ble et ganske stort tap i runde 6 (av 9). Kun de fire beste får spille semifinale søndag, resten av lagene spiller videre i en forlenget Swiss (B-finale). Heldigvis fikk vi til noen bra kamper mot slutten og kom oss inn på topp-4 (2.plass til slutt).

Kampen vi fikk litt juling var mot det indonesiske laget som vant kvalifiseringen. De vant kampen med 15 IMP, men her skal du få se et enkelt spill som svingte atskillig mer enn det. Det handler om avtaler i situasjoner hvor motparten dobler oss i 3 grand. Bør vi plukke ut? Hva betyr eventuelt redobler?

Det er altså slik at 3 grand blir doblet etter et eller annet meldingsforløp. Sier pass fra førstemann til å melde at han tror de skal spille 3 grand doblet? Hva ville det vist om han redoblet? Mine lagkamerater som ble utsatt for denne meldesituasjonen er et anerkjent topp-par som har spilt sammen flere år. Men de trynet. Slik gikk meldingene:

  

Syds 1 kløver var 2+ kløver og 1 hjerter viste spar (kløverføringer). Hva i all verden er de øst som passet første gang kan ha som gjør at han kan doble 3 grand nå? 

Øst må ha sparfarge, for med andre hender og sterke kort ville han meldt i første melderunde. Så her må de som ha meldt 3 grand se på sparbeholdningen sin og ha en avtale for meldingene pass og redobler for å fortelle hvordan det står til i sparfargen. Selvsagt kan man rett og slett ta ut selv hvis man har mistet helt trua på den utgangen vi selv har meldt. Men det er først og fremst sparfargen som er interessant her. Slik så spillet ut:

  

Det er syd som har sparstopper, nord hadde ikke det selv om han altså viste spar med 1 hjerter. Tydeligvis var ikke N/S på bølgelengde da nord tok ut i 4 kløver som ble kontrakten! Burde syd redoblet? 

Hvis de enten spiller 3 grand doblet, eller enda bedre redoblet blir det en kalass-score. I 4 kløver noterte de fattige +190 for tretten stikk. Mot oss ved det andre bordet fant Indonesia frem til 6 ruter som ga +1370, 15 IMP ut for oss. Vi fryktet at det var et tapsspill siden det var en fin slem de fant, men ikke at vi skulle tape det på denne måten. 

Som det viste seg å være kunne øst dobling vært en gavepakke for vårt lag, for spiller vårt N/S-par 3 grand udoblet blir det også et stort tapsspill. Men hvis de tør spiller 3 grand doblet eller redoblet blir det gevinstspill. La oss leke litt med tallene. Hvis øst spiller ut spar konge (og det gjør han, han tar rett og slett ikke for hjerter ess!) mot 3 grand doblet eller redoblet blir det tretten stikk, fire doblede/redoblede overstikik. Det gir +1550 hvis kontrakten er 3 grand doblet, og vi vinner 5 IMP i stedet for å tape 15. Om kontrakten er redoblet noterer N/S den uvanlige scoren +2600! Da ville det gått 15 IMP vår vei i steden for deres vei, 30 IMP i sving - en sjeldenhet. 

Vel, det var kun ett spill og en kamp, og muligens får vi sjansen til å revansjere oss mot Indonesia i semifinalen, eller enda bedre kanskje i finalen på søndag. 

 

MINOR ALT: "Norsk" tap i semifinalen

Etter å ha gjort det skarpt i MINOR ALT INVITATIONAL 2 var det fredag over og ut for Terje Aa og Allan Livgård da deres lag FREDIN tapte semifinalen mot lag HARRIS (engelske og bulgarske spillere). HARRIS vant senere finalen også. 

I semfinalen ble det endel kilevinker for lag FREDIN, og dette spillet var vel det mest kostbare:

Sørafrikaneren Alon Apteker (syd) ble spillende 5 hjerter etter en aggressiv melding (4NT) av Peter Fredin (nord), men vests var også aggressiv! Hans 3 spar gjorde at nord måtte ta en avgjørelse, og det var liksom ikke rom for å kunne avgi en sleminvitt. Derfor tok han en sats, men fant ut de manglet to nøkkelkort (i hjerterkontrakt) så de bråstoppet i 5 hjerter.

Fra vest kom spar knekt ut til esset. For å vinne 5 hjerter nå må det spilles hjerter ess og liten hjerter, en spilleføring som på ingen måte behøver å være korrekt. Apteker la ned hjerter ess og spilte kløver til damen. Hvis den vinner stikket kan han kaste to ruter på sparehonnørene og kontrakten står om det blir maks to hjertertapere. Men slik det satt kunne vest trumfe kløver dame med hjerter konge. Han spilte ruter til østs ess, og deretter måtte øst også få ett stikk i trumf med sine gjenværenede J-10. En nitrist bet.

Mot Aa-Livgård snublet (synes jeg det så ut som) N/S seg opp i 6 kløver!

Med nord som spillefører må det antagelig liten ruter i utspill for å bete, et utspill som er nokså umulig å finne. Da vil spillefører antagelig bomme ruteren og gå bet etter to stikk.

Med ruter ess ut står slemmen. Da brukes de to sparavkastene til å bli kvitt to hjerter hos nord og det som gjenstår er "kun" en vellykket  hjerterfinesse.

Da øst spilte ut makkers farge spar valgte spillefører å bruke K-Q i spar til å bli kvitt nords to ruter. Forsvaret fikk kun ett hjerterstikk, og +1370 sammen med +100 ved det andre bordet var verd hele 16 IMP!

 

 

Aa-Livgård til semifinale

Begge de to "norske" lagene gikk torsdag til kvartfinalen da lag FREDIN (Aa-Livgård) ble nr. 2 og lag DE BOTTON nr. 3 i kvalfiseringen i MINOR ALT INVITATIONAL på BBO. Og det ble norsk oppgjør da disse to lagene møttes i kvarfinalen. 

Kampen ble omtrent spill mot ett mål da lag FREDIN tok en stor ledelse tidlig og kun økte på etter hvert. Det som kunne gå galt gikk galt for lag DE BOTTON, og dette spillet med Thor Erik Hoftaniska som spillefører er vel ganske symptomatisk for kampen slik den føltes for dem.

Etter pass fra Fredin (vest) åpnet Hoftaniska (nord) med 1 spar. Charlsen løftet til 2 spar, og da kom Fredin innpå i faresonen med 3 ruter. Etter en sleminvitt 4 ruter fra nord og kontrollmelding 4 hjerter fra syd gikk nord på mot slem. Han fikk vite om ett nøkkkelkort (hjerter ess) og trumf dame, og kontrakten ble 6 spar. Det er i teorien litt hardt når en ser N/S sine kort da slem er avhengig av en finesse og at hjerteren går, dvs. mindre enn 50%. Men i praksis er det en kanonslem, for vest meldte jo ruter, og finessen i den fargen går omtrent helt sikkert.

Kløver knekt kom ut til esset. Spar 9 i neste stikk vant stikk, så spar som øst tok med esset. Vest fulgte to ganger, og øst fridde seg med sin siste trumf til syds dame. Ruterfinessen ble tatt og holdt, og du lurer kanskje på hva som er problemet nå?

Resten står hvis hjerteren går. Men er det ikke sannsynlig at hjerteren sitter skjevt her? Vest har meldt inn på tre-trinnet i faresonen med kun ruter konge på topp i fargen sin. Ligner det ikke veldig på at han må ha god fordeling, for å melde inn med en tynn farge og jevn fordeling på tre-trinnet i sonen er ikke vanlig. Det er riktignok Fredin som sitter vest, og han er jo litt uberegnelig, men likevel. 

Hoftaniska spilte på det han trodde på, og det er nok med oddsen i denne konteksten? Han spilte nemlig hjerter dame før han lukket øynene og spilte hjerter til nieren. Men da gikk han bet i en kontrakt hvor omtrent samtlige i din lokale klubb ville fått tolv stikk!

Vest tryllet frem den hjerter knekten han ikke skulle ha i stedet for at han satt med en singelton hjerter fra start. Spillet kostet 13 IMP siden Aa-Livgård spilte utgang, og om slemmen vinnes blir det 13 IMP andre veien - 26 IMP i sving.

Det er slike spill som ser merkelige ut når man ser på og ser alle kortene. "Glemmes" vests melding ser det jo omtrent umulig ut å ikke vinne tolv stikk. Jeg synes Hoftaniskas spilleføring er både modig og god, men det hjelper ikke noe for regnskapet...

Resten av kampen ble som sagt enveiskjøring. Aa-Livgård fikk til en kanonliste og sluttresultatet ble hele 100-17.

  

MINOR ALT - Aa og Livgård i "boksekamp"

I den internasjonale lagturneringen som pågår på BBO havnet Aa-Livgård i noe som minnet om en boksekamp i nest siste kvalifiseringsrunde. Laget deres (FREDIN) hadde vunnet den forrige kampen og det så svært lovende ut med hensyn til å bli blant de fire beste som går videre til kvartfinale.

Mot lag BERTHEAU (to nederlendere og fire svensker) hadde det norske parets lag opparbeidet en solid ledelse idet jeg på morgenkvisten (New Zealand-tid) logget meg inn på BBO for å følge med. Så kom en stygg tapsrekke, 40 IMP ut på fem spill inkludert to spill som kostet 15 hver!

Det startet med -15 da de gikk doblede beter på fem-trinnet ved begge bord.

Den neste 15-imperen var verre. Hvordan oppfatter du denne meldesituasjonen?

Redoblingen må vel være SOS, og det ser nokså merkelig ut at syd kan finne på å passe på det. Og det ble da heller ingen suksess som vi kommer tilbake til om litt. Men la oss først set hva som skjedde ved det bordet Aa-Livgård spilte mot de svenske tvillingbrødrene Mikal og Ola Rimstedt.

Dette er mer normalt. Er det feil å melde inn 2 kløver i ugunstig hvis man bare ser på syds sine kort?

Hvis jeg skal være ærlig tror jeg det ville blitt innmelding 2 kløver fra meg også. Det er dog mange ekspert.par som bruker at innmelding på to-trinnet (spesielt i sonen) lover noe bedre kort enn mange vanlige turneringsspillere melder inn med. Men dette holder vel hvis man ikke skal være etterpåklok?

Mikal Rimstedt mente det og meldte altså inn 2 kløver. Det gikk to passer før Livgård gjenåpnet med en opplysende dobling som Aa gjorde om til straffedobling ved å passe.

Motspillet sviktet litt og de fikk «kun» +500 der det kunne blitt +800 slik som Rimstedt spilte.

Selv +800 for tre bet ville vært alt for lite da meldingene ved det andre bordet gikk slik at syd ble spillende 2 kløver redoblet!

Peter Fredin (nord) sin redobling er selvsagt ment som SOS og sier til makkeren: "Røm! Meld noe annet partner".

Men makkeren rømte ikke. Han må nok gjøre det selv om det ser litt ut som om det kan være fra asken til ilden. Det eneste syd kan gjøre er å si 2 ruter, og det går jo an å håpe at nord har femkorts farge. Her blir muligens 2 ruter doblet enda verre enn 2 kløver doblet, men mye bedre enn å spille 2 kløver redoblet! Det var ikke moro i det hele tatt. Motspillet feilet ikke, og «blodbadet» kostet derfor -1600! Spillet kostet 15 IMP, og selv om Allan og Terje hadde fått fatt i +800 som er maks ville de tapt 13 IMP!

Svenske Peter Fredin er som mange vet en kanonspiller helt i ypperste verdensklasse. Men han er en fargerik sådan. Merkelig nok har han vært involvert i en rekke dramatiske doblingssituasjoner opp gjennom årene. Det finnes flere artikler om dette, bare søk på The Fredin Double (eller lignende) på internet. I dette spillet ble det altså drama i forbindelse med en redobling, men det er vel ingen tvil om at det var makkerens feil at det ble så kostbart som det ble.

Peter Fredin med uheldig redningsaksjon da makkeren ikke var med på notene 

Thomas Charlsen som satt syd for De BOTTON meldte ikke inn 2 kløver, Han var veldig fornøyd med sin avgjørelse da vest etter 1 hjerter og pass fra Thomas sa 3 kløver som naturlig invitt til utgang! Da gikk det pass rundt, og Thomas fikk altså love å spille motspill mot kløverkontrakt i stedet for å svette seg gjennom en doblet kløverkontrakt som spillefører.

I vest sin 3 kløver ble det tre bet, +150. For Lag DE BOTTON var spillet verd 15 IMP siden syd ved det andre bordet meldte inn, og en ikke så veldig heldig redningsaksjon (men heldigere enn Fredin sin) kostet -1100 i 2 ruter doblet.

Det store flertall av syd-spillerne meldte inn. Det var åtte N/S-scorer fra +800 og oppover samt tre par som noterte +500 mot 2 kløver.

Etter den elendige perioden for lag FREDIN i deres kamp ble det litt mer normalt. De tapte kampen til slutt med 12 IMP og ligger veldig komfortabelt an på 2.plass. I praksis er Aa-Livgård sitt lag videre til kvartfinalen som starter etter siste kvalik-kamp i morgen.

Lag BOTTON fortsatte ondag trenden med ganske klare tap og store seiere i annenhver kamp, men de vinner kampene sine litt mer enn de taper. Laget ligger på 4.plass i puljen med vel 6 VP ned til den 5.plassen som ingen ønsker seg.

MINOR ALT - Nordmenn til sluttspill?

I MINOR ALT INVITATIONAL II på BBO ser det lovende ut med hensyn til å få med nordmenn i sluttspillet. Lag FREDIN (Aa-Livgård) ligger før de siste tre kampene på 2.plass i puljen sin. De fire beste i de to puljene går til kvartfinalen. Lag DE BOTTON (Hoftaniska-Charlsen) har så langt enten tapt eller vunnet klart, og de ligger på 4.plass. 

Her er noen interessante spille fra tirsdagens spilling. 

Det er normalt å havne i 4 spar som Ø/V med disse kortene. Der må kløveren løses med kun en taper, og den fargen sitter snilt. Det er imidlertid et problem her, trumfen sitter 4-1.

La oss si det kommer ruter ut. Spillefører går på trumfen, for sitter den 3-2 gjenstår kun å løse kløveren. Idet det oppdages at trumfen sitter skjevt kan ikke spillefører ta ut alle syds trumfer, for da blir det jo grandspill uten trumf på noen av hendene, og forsvaret får alle hjerterstikkene. Kløveren må angripes tidlig.

Det går kløver til kongen, og det er det kritiske øyeblikket i denne utgangen. Hvis nord stikker med kløver ess kan ikke kontraten betes, de får kun to hjerterstikk. Hvis nord i stedet lasjerer blir det bet! Fortsatt kan ikke spillefører ta ut trumfen, og han har jo kun fått ett kløverstikk. Idet kan spiller mer kløver kan nord stikke og gi makkeren en kløverstjeling som sammen med to hjerterstikk gir en bet. 

Aa-Livgård vant 4 spar, men den gode scoren +620 ble kopiert av Ø/V ved det andre bordet.

Også Malinowski (De Botton) vant 4 spar, men i den kampen kom Ø/V i den merkelige kontrakten 5 kløver mot Hoftaniska-Charlsen. Det ble bet, og 12 IMP til DE BOTTON.

SJANSEGRAND

I det følgende spillet fant Livgård en optimistisk, men god melding i andre melderunde.

Nord åpnet med 2 hjerter som viste hjerter og en minor (under åpning). Allan (øst) meldte inn 3 kløver. Syd sa 3 hjerter, og etter pass-pass foreslo nordmannen 3 grand! Det er opplagt et forslag når det meldes i andre melderunde, øst kunne jo sagt 3 grand med det samme hvis han hadde hatt sterkere kort. Her hadde vest kløver dame som var et perfekt kort, og ruteren hans var heller ikke å forakte. 

Hvordan spiller du 3 grand hvis det kommer hjerter 4 ut til nords ess fulgt av hjerter knekt? Nord kan være ute etter å lure deg med AKJ10x i hjerter. Legger du lavt i andre stikk kommer da kongen og nord tar fem hjerterstikk selv om du egentlig hadde hjerterstopper. På den annen side ser det litt ut som om syd har kongen tredje. Og har han det må det dukkes fra øst i andre stikk for å blokkere fargen. Hvis du gjør det vinner hjerter knekt andre stikket, og det kommer hjerter til kongen i tredje stikk. Så kommer liten ruter fra syd. Hva gjør du da? 

Det kan se ut som et valg i ruter. Syd kan jo ha enten ha ruter dame, eller esset. Men det er en slags illusjon å tenke på det, for om nord har ruter ess går det jo galt uansett siden han kommer inn og tar to hjerterstikk. Derfor må du si "sus opp", og idet kongen blir lagt fra vest vinner den stikket! Da er det raskt en fet utgangsnotering på listen.

Livgård slapp alle problemer i spilleføringen da nord la hjerter 10 på den utspilte hjerter 4. Østs hjerter dame vant stikk, og dermed var det ni stikk og +600. Det ga 10 IMP da Ø/V hadde spilt 3 kløver med ti stikk ved det andre bordet. 

TERJE SIN TUR

Litt senere var det Terje Aa som fikk en interessant minorhånd:

N/S var i sonen, Ø/V untenfor, og nord åpnet med 1 kløver. Syd svarte 1 hjerter, og hva ville du meldt da?

Terje smalt til med 5 ruter direkte, og nord doblet! Det skal ikke så veldig mye til hos øst før meldingen 5 ruter blir bra. Livgård hadde ikke mye, men det han hadde var verdifullt. 

Mot 5 ruter doblet kom kløver ess ut til stjeling. Forsvaret kunne ikke få for mer enn ruter konge og hjerter ess siden spar dame ga avkast for en hjerter, og hjerter ess satt foran kongen. Pluss 550 var verd 12 IMP for lag FREDIN siden N/S ved det andre bordet hadde fått spille 3 spar med ni stikk (+140),
 

 

 

Tilbakeblikk på PARFINALEN (1)

Frode Holen og Leif Kvamsdal (Sogn og Fjordane) gjorde en god innsats i parfinalen. De var mesteparten av tiden med helt der oppe og tidvis i ledelsen i første del. Det gikk litt tyngre etter hvert, men det ble en pen 7.plass til slutt. 

I dagens spill skal du få se hvordan det bitte lille ekstra ga ren topp. 

Kvamsdal (syd) åpnet med 4 ruter som viste gående spar og ca. 8 stikk. Holen sa 4 spar og fikk altså spille utgangen fra nord som er gunstig siden øst må spille ut opp mot nords fargekombinasjoner. Øst valgte kløver ut, ikke heldig, men noe må man jo spille ut. Med trumf ut så går det nok an å ramle ned på ti stikk, men det er muligheter for elleve da også hvis sitsen leses korrekt. De som fikk kun ti stikk måtte akseptere -11 (-23 var ren bunn). Det er altså normalt ti-elleve stikk i dette spillet, både i spar- og grandkontrakt, så i lagkamp ville det blir fort glemt, kanskje kun med 1 IMP utslag. Men dette var parturnering...  

Da Holen fikk kløver ut til damen var det enkelt å få elleve, og kanskje kunne han få enda ett gyldent overstikk? Han tok tre runder trumf og spilte hjerter til tieren og østs dame. Øst var innspilt og måtte gi favør i en av de tre fargene, så ett overstikk er sikret. Litt uheldig (igjen) spilte øst ruter unna kongen. Husk øst så ikke nords kort, og ruterskift virket nokså normalt. Det gikk liten ruter fra syd, knekten fra vest og nords dame. Å legge i knekten ser også normalt ut fra den siden, men det skulle vise seg å koste enda ett stikk. En hjerter ble trumfet, så resten av trumfene. Øst kom mer og mer i trøbbel i dette motspillet som var en plage for han fra start til mål. Dette blir sluttposisjonen før den siste trumfen spilles:

Finn en feil?

Jo, øst har ett kort mer enn de andre, dvs. han har ikke lagt på i forrige stikk! Det betyr at han faktisk var skviset allerede i det den nest siste trumfen ble spilt. Det var fordi han var alene om holde tre farger. Før den siste trumfen spilles må han ned på singel kløver eller singel ruter, hvis han da ikke velger å kaste hjerter ess. 

 

I skvisposisjoner må man ha en trussel bak den som skal skvises, altså i dette tilfellet hos syd. Det hadde spillefører her, for ruter 7 fungerte som trussel. Det ville ikke skjedd om vest hadde unngått å bruke ruter knekt, og etterpå holdt dobbelton ruter i sluttposisjonen. Da ville det blitt elleve stikk, men slik det gikk fikk syd to ruterstikk, og ruter 7 ble innkassert i siste stikk!

Pluss 680 ga ren topp. Å få +650 ville gitt kun +1 til N/S, for mellom den enslige 4 sparen med tolv og de som fikk elleve stikk var det en rekke 3 grander med 11 stikk (+660). 

 

 

MINOR ALT II med norske deltagere

I perioden 21.9-25.9 spilles nok en internasjonal lagturnering på BBO, MINOR ALT INVITATIONAL II.

Det er norsk innslag på to av lagene. Lag DE BOTTON har som vanlig med Thomas Charlsen-Thor Erik Hoftaniska samt Arthur Malinowski som vi tillater oss å kalle delvis norsk.

På Lag FREDIN spiller Allan Livgård og Terje Aa.

Formatet denne gangen er litt forandret fra tidligere ALT-turneringer. De 14 lagene er delt i to puljer, og de spiller en kamp mot hvert av lagene i den andre puljen. Deretter går de fire beste i hver pulje til sluttspillet som er utslagskamper.

DE BOTTON startet med storseier, men i andre runde gikk det motsatt vei. De ligger til tross for tapet på 3.plass i puljen etter første dag.

FREDIN vant også sin første kamp komfortabelt. I andre runde ble det jevnere, men midtveis tok laget med det norske paret føringen. Noen dårlige spill mot slutten gjorde at det ble et lite tap, 9,01-10,99 i VP. Dermed ligger de på 2.plass i samme pulje som DE BOTTON.

I FREDIN sin andre kamp kom et meldingsforløp jeg stusset på. Har du og din favorittmakker klar avtale i en slik meldesituasjon?

Alle er i sonen, og syd har altså åpnet med 1 kløver før øst etter to passer dobler opplysende i siste hånd. Vest gjør om doblingen til straff med sin pass, men nord gjør et forsøk på å redde stumpene med redobler - SOS - som betyr, meld noe annet! Syd sier 1 hjerter før det går pass rundt. Er det mulig at det stopper der etter denne starten?

Kan motparten få spille 1 hjerter etter at egen side har straffedoblet dem i 1 kløver?

Jeg tror ikke det. Vest sin tredje pass bør kanskje være krav? Hvis det er avtalen overlater han det til dobleren som kanskje kan være interessert i å straffedoble 1 hjerter. Hvis ikke han kan det, må han melde.

Vel, dette er et avtalespørsmål. Jeg tror Livgård (vest) ble overrasket over Aa sin siste pass her, for vest hadde sterke kort. Det var riktignok i en balanseringssituasjon Aa hadde avgitt den opplysende doblingen (kan være svakere i siste hånd), og det kan nok ha noe å si for hvordan avtalen i denne situasjonen bør være. Uansett, det ble feil å spille motspill mot 1 hjerter som gikk to bet (Ø/V +200) mens Ø/V hadde soneutgang i grand. De hadde riktignok singel hjerter dame mot fire små, men den fargen satt som ventet 4-4, og mer enn hjerterstikkene kunne ikke N/S få. 3 grand ble meldt og vunnet ved det andre bordet, og spillet kostet 9 IMP. Kampen ble tapt med kun 4 IMP.

Her kan du prøve deg på en utspillsprøve fra turneringens første runde.

Meldingene gikk slik ved begge bord. Nords 1 grand viste 15-17, og syd har vist femkorts hjerter med overføringsmeldingen 2 ruter før han foreslo 3 grand. Nord korrigerte til 4 hjerter, og øst skal velge et utspill.

Hvis du ikke spiller ut singelton så har du ikke singelton er det enkelte som sier. Men er det så enkelt? Her har øst alternative utspill, kanskje kløver, men spar konge ser enda mer fristende ut. Det er umlig å vite hva som er riktig, men å sette i gang å etablere (eller ta stikk) er ganske ofte riktig mot utganger spesielt (og selvsagt slemmer).

Ruterutspill forutsetter at makker har ruter ess, eller at han kommer inn raskt i trumf så du kan få deg en stjeling. Selv om du får en stjeling er det ikke sikkert det blir så bra. Godspilt ruter hos spillefører kan godt gi avkast for taper(e). 

Jeg skal ikke påstå noe om hva jeg ville spilt ut, for jeg er farget av at jeg vet hvordan hele spillet ser ut. Men det er klart at om ruterutspill er riktig, og du spiller ut spar konge er det alltid noen som vil si "det var jo ikke verre enn så spille ut singeltonen sin".

Ved begge bord spilte øst ut ruter 7. Slik så hele spillet ut:

Med spar eller kløver ut kan 4 hjerter aldri vinnes. Med ruter ut var det en viss sjanse. 

Terje vant ruterutspilllet over vests tier og tok tre runder trumf, den siste hos syd. Så ruter mot hånden. Vest hadde igjen Q-J-4 i ruter og satte i knekten. Men det var feil motspill, for nå kunne nordmannen "generøst" overlate det stikket til vest. Senere kunne han ta en finesse med ruter 9 og fikk i alt fire ruterstikk som sammen med fem trumfstikk og spar ess ga ti stikk i alt, +620. 

Hvis ikke vest setter i ruter knekt så får han ikke ruterstikk, sier du?

Det er riktig, men det er en god ofring å la spillefører få ta finessen i andre ruterrunde. Spillefører slipper rutertaper, men i stedet har han fire sorte tapere som slik det sitter ikke kan forsvinne noe sted siden det ikke er noe inntak til nord slik at det fjerde ruterstikket kan godspilles og hentes. Med en bet (+100) ved det bordet vant lag FREDIN 12 IMP på spillet i kampen som ble vunnet med 31 IMP.

  

NM FOR PAR: KVAM - HARTVIGSEN vant etter jevn sluttspurt

Årets gullvinnere i NM for par heter Espen Kvam og Hallgeir Hartvigsen fra NBF Møre og Romsdal Krets. 

Dette er Hartvigsens første NM-medalje, men Kvam har flere av sorten og vunnet parfinalen tidligere sammen med Terje Lie. Lie var selv med i gullkampen nok en gang, og han ledet utover søndagen sammen med Nils Kåre Kvangraven. Da det stoppet opp for dem ble det ledig på toppen, og Kvam-Hartvigsen benyttet anledningen til å ta føringen som de holdt helt inn selv om det ble nokså jevnt til slutt. Vinnermarginen til far og sønn Lars og Harald Eide (Hedemark og Oppland) på sølvplass var 19,3 poeng som kanskje høres ut som en grei margin, men det er faktisk ikke mye med mulighet for fra +23 til -23 i hvert spill. 

På tredjeplass kom Stein Statle - Espen Torp (Lofoten og Vesterålen) som stort sett var med i toppsjiktet gjennom hele finalen. 

Here resultatlisten, bulletiner osv. finner du her. 

 (Foto: Marcus Bruno)

PALLEN: Øverst står gullvinnerne Hallgeir Hartvigsen (t.v.) og Espen Kvam. Nede til venstre er Harald og Lars Eide som vant sølv, og til høyre bronsevinnerne Espen Torp (t.v.) og Stein Statle 

De spillene jeg fikk med meg som "bakspiller" på BBO viste solid og god parbridge av vinnerparet. De var veldig nøyaktige, og det var en rekke delkontrakter hvor de fikk med seg maks omtrent hver gang. Det er sånn grunnlaget for å vinne parturneringer legges. Men bak kom sterkt spurtende far og sønn Eide, og selv om Kvam-Hartvigsen hadde en grei ledelse før siste runde var det langt i fra over. Og avgjørelsen kom først i aller siste spill. (Giver nord, alle i sonen)

Med middels på de to første spillene i siste runde måtte Eide-Eide få til et kanonspill til slutt om det skulle kunne bli gull. Og de var sammen med kun ett annet par i 3 grand med disse N/S-kortene hvor 5 ruter i teorien er en bedre utgang da den normalt står om det kun er en taper i ruter i tillegg til spartaperen. I 3 grand er det - igjen i teorien - håpløst, spesielt med hjerter ut.

Og hjerter kom ut fra vest, men da nieren ble lagt fra nord feilet øst og la i damen. Det er riktig motspill kun om utspillet er liten fra AKxx(x). Å legge liten koster ikke stikk selv om syd har A-x hvor i så fall nieren vinner stikket, for da får han etter hvert to stikk i fargen om øst legger i damen også. Legges liten hjerter fra øst har forsvaret enkelt minst fem stikk.

Siden øst altså la damen ble J-5 gjenværende en stopper til i hjerter. Det skal enda litt mer til før det blir ni stikk siden både ruter og kløver sitter skjevt, men det ramlet inn ni stikk og +600. Det viste seg å gi ren topp, +23, og dermed var det en viss mulighet for å gå forbi Kvam-Hartvigsen. 

Lederparet startet siste runde med to bra spill, men kunne kanskje ikke føle seg helt sikre på hvordan det lå an i gullkampen før det aller siste spillet. (gjentar diagrammet)

Etter nords Multi-2 ruter endte N/S i 5 ruter. 

Se kun på øst sine kort og jeg spør: bør øst (Hartvigsen) doble?

Det er sannelig veldig fristende, men kanskje litt farlig? Syd kan kanskje være renons i spar, og selv om spar ess gir stikk kan det en sjelden gang kanskje være mulig at doblingen fører til at spillefører får løst trumfen uten å måtte gi bort to stikk der. Det er dog veldig lite sannsynlig. Syd har helt sikkert veldig mange ruter, og det er ikke trolig at spillefører har mulighet for å løse denne ruteren (trumfen) uten å måtte avgi to trumfstikk. I lagkamp er det i hvert fall tryggest å passe, men å doble vil ofte føre til en god del ekstra poeng i parturnering.

Her var det to rutertapere og en spartaper. Men igjen snakker vi om teori. Husk at nord var spillefører, så motspilleren ser kun sine egne kort og syd sine. 

Øst spilte ut sin single kløver og ba kanskje en stille bønn om at blindemann (syd) ikke skulle komme ned med renons i spar. Han ble bønnhørt på det. 

Det er litt farlig å stole helt på hva som skjer under BBO-overføringer da det av og til hender at operatøren ikke helt får med seg småkortene som faktisk blir spilt ved bordet. Kløverutspillet gikk til nords nier. I andre stikk kom ruter 3 fra nord. Bør øst splitte, dvs. legge i ruter 9 eller 10? 

For oss som så alle kortene er det enkelt. Men man skal huske dette skjer i tempo, og øst må bestemme seg fort. Ifølge BBO-filen la øst ruter 5 som gir spillefører en sjanse. Hvis det hadde skjedd (liten fra øst) og spillefører hadde bedt om ruter 7 ville gullmedaljene havnet på Hamar, for det ville gitt +750 til N/S for 5 ruter doblet med elleve, og ren bunn til Ø/V. Spillefører la - igjen i følge BBO-referatet - en stor ruter, og da måtte det blir to rutertapere og en bet. Pluss 200 ga faktisk kun +1 til vinnerparet, men det var godt nok. Det hadde holdt med +100 for en udoblet bet også slik det så ut til slutt. Hvis kontrakten er udoblet har ikke spillefører noen som helst sjanse til å finne på noe spektakulær i ruter.

Av og til lønner det seg å sjekke med de involverte før det skrives om spill, for en liten tastefeil på BBO kan gjøre at det iaom er referert ikke er korrekt. En liten prat med nybakt norgesmester Espen Kvam og fikk informasjon om hva som egentlig skjedde. Og Hartvigsen gjorde ingen feil i dette spillet!

Hvis øst legger i ruter 9 eller 10 i første trumfrunde er nemlig spillefører sjanseløs. Han stikker med honnør hos syd og kan ikke komme seg over til nord for å ta den dype ruterfinessen. Og det skjedde altså ved bordet, øst la i ruter 9 i første ruterrunde.

På kløverutspillet som sett fra vest sin side trolig var en singelton la vest sin minste kløver for å indikere hjerter konge. Hartvigsen så dermed at spillefører ville bli låst i bordet (syd) og la i ruter 9.

Kan det bli feil av øst å legge i en stor ruter (9 eller 10)?

Det kan ikke bli feil hvis nord har benektet en maks 2 svake 2 åpning. Og svaret 3 hjerter på syds spørsmål 2 grand viste minimum med spar. Men hvis nord kunne hatt en maks svake 2 med spar kunne kanskje spillet sett slik ut:

Vest og nord har altså byttet noen få kort, hjerter knekt og konge som tilsynelatende ikke har noe med saken å gjøre (men har faktisk det), og vests har fått ruter 8 i bytte med ruter 4.

Det gikk altså kløver ut til nieren, så ruter 3 fra nord. Hvis øst med denne sitsen legger i nier, eller tier stikker syd med honnør og noterer seg at vests åtter faller. Han tar så for hjerter ess før han spiller spar til knekten og esset. Øst må så hjelpe nord inn igjen. Øst har igjen A-10-5 i ruter, og ruterfinesse med syveren ordner så saken for spillefører. Om spillet hadde sett slik ut ville å legge ruter 5 i første ruterrunde gjort at øst får sikret seg sine to trumfstikk. 

Med denne sitsen er ruter 5 riktig kort å legge, men med den marginalt forskjellige sitsen som faktisk var der da spillet forekom ville ruter 5 vært et feilspill!

Slik som dette så dog ikke spillet ut, og vinnerparet gjorde også her som de hadde gjort en lang stund, spilte støtt og solid frem til en velfortjent seier. 

 

 

 

 

 

PARFINALEN - sett fra langt hold (lørdag)

Mot en spennende avslutning

På Kragerø går det mot en råspennende avslutning av PARFINALEN hvor 48 par kjemper om NT-tittel og medaljer. Før siste sesjon har Nils Kåre Kvangraven-Terje Lie tatt ledelsen vel 50 poeng foran Svein Statle-Espen Torp. Flere andre par ligger nært nok til at de nok vil ha ambisjoner om å gå helt til topps idet finalen avsluttes søndag. Det gjenstår 24 spill, og det er nok til at det godt kan bli endringer på resultatlisten som du etter 117 av 151 spill finner her. 

NM siden med bulletiner og all slags informasjon finner du her.

Pluss 1390, hva er det?

Kjenner du scoren 1390? Ja, den er ikke så uvanlig. Det er meldt og vunnet lilleslem i minor i faresonen med tretten stikk. Men fire par fikk +1390 på en annen måte lørdag. Mye ble avgjort av hva syd fant på.

Har du lyst til å åpne med 3 kløver med dette?

Jeg synes det blir for stramt i faresonen. Makker forventer noe mer, og det kan derfor bli feil hvis makker står på for hardt. Det er dog klart at å smelle til vil ofte skape sving, men hvilken vei? 

Det er et annet poeng med denne hånden som taler mot sperreåpning, god trekorts spar og fine kort i eventuell sparkontrakt hvis makker har lang sparfarge. 

De fleste passet og hørte 1 hjerter fra venstre og 1 spar fra makkeren på nords plass. Øst høynet til 2 hjerter, og det var syd sin tur igjen. Hva ville du meldt nå?

Vi må jo støtte sparen med slikt, og det er vel ikke mer enn akkurat til 2 spar? Å hoppe til 3 spar for eksempel brukes av de fleste som sperrebetont, normalt med firekorts trumf. Å invitere til utgang med et cueraise (3 hjerter) er nok å ta for hardt i.

La oss si du sier 2 spar. Vest hopper direkte til 4 hjerter. Det går to passer tilbake til syd. Melder du noe mer nå?

Hvis du sier 4 spar er det en god sjanse for at det kan bli i hvertfall 8-9 stikk, og i så fall er det en god stamp hvis 4 hjerter står andre veien. Men er det så sikkert? Å ha renons i hjerter er en fin ressurs i eventuell sparkontrakt, men det er et lite faremoment da det kan hende makker har hjerterlengde, og ett eller to hjerterstikk. I så fall er det kanskje bet i 4 hjerter. 

De som var med til 4 spar etter dette meldingsforløpet (som forekom ved det bordet som ble vist på BBO), eller en litt annerledes utvikling traff blinken. Slik så hele spillet ut:

Det var bare ni stikk i hjerterkontrakt Ø/V, men hva gjør vel det når 4 spar steinstår!

Fire par ble doblet i 4 spar og fikk alle stikkene! Tre doblede overstikk ga +1390, uvanlig score i utgangskontrakt. 

Å gå 500 i bet i 5 hjerter doblet ga strø over middels til Ø/V.

Lederparet Kvangraven-Lie noterte +710 som N/S for 4 spar udoblet med tretten stikk, og det ga +9 (av 23 mulige).

SYSTEM OG AVTALER

I dette spillet fikk øst et valg i andre melderunde.

Hva er beste melding av øst nå?

Et alternativ er 3 hjerter. Men er ikke det en liten undermelding?

Øst har 18 poeng, og i denne meldesituasjonen hoppes gjerne til 3 hjerter med 16-17 hvis man har god farge. Hoppet er ikke krav, svarhånden må få lov å passe på 3 hjerter med minimum for sitt 1-over-1 svar. Men er det noe alternativ til 3 hjerter?

Å hoppe til 4 hjerter kan lynfort bli feil, makkeren kan jo godt være renons i hjerter, og selv med singelton hjerter hos vest kan grandkontrakt være bedre. 

Noen hoppet til 3 grand. Det går an å avtale den gjenmeldingen som god sekskorts hjerterfarge og omtrent styrke som her. Andre har den avtalen at det viser gående farge. 

En tredje mulighet er å hoppe til 2 grand. Det viser 18-19, men det vanligste er at det også viser jevn hånd (5332 etter hjerteråpning). Det går dog an å spille slik at det hoppet kan innebære en balansert hånd med sekskorts hjerter. De som bruker check-back (3K) over gjenmeldingen 2 grand kan finne ut om den sjette hjerteren.

Uansett, det er og blir et avtalespørsmål hva som blir beste melding i denne situasjonen som i så mange andre meldeposisjoner.

Slik så hele spillet ut:

Toppkontrakten er 6 grand hvor det er 5+2+2+4 = 13 stikk, dvs. motparten må jo få for hjerter ess.

Den kontrakten kan vel finnes uansett hva øst melder andre gangen så lenge han hopper og viser minst 16 poeng.

I dette tilfellet - parturnering - er det om å gjøre å unngå spartilpasningen! 6 spar står selvsagt det også, men man ønsker jo å få med seg de siste, ekstra 10 poengene for grandkontrakt når det er de samme stikkene som i trumfkontrakt. 

Lederparet satt mot 6 spar med tolv stikk og fikk +2 for det.

Hele ti av 24 Ø/V-par fant frem til toppkontrakten 6 grand. 

To par havnet i hjerterslem hvor det var to tapere. Det ene N/S-paret som var så heldig å sitte mot 6 hjerter doblet slemmen! Det var farlig business, for det ga Ø/V sjanse, og de burde antagelig "rømt" til 6 grand?

Resultatene på dette spillet tyder på at nivået er bra i årets parfinale, men det var også det vanlige, noen få som må ha hatt problemer med Key-Card Blackwood. Kanskje ble det usikkerhet med hensyn til hva som var trumfen idet en av dem spurte med 4 grand, for de havnet i storeslem.

 

 

 

 

 

 

  

   

 

 

 

 

PARFINALEN - sett fra langt hold (fredag)

Fredag startet parfinalen i Kragerø. Det er 48 kvalifiserte par, og de skal spille tre spill mot hvert av de andre parene. Etter 60 spill har Frode Holen-Leif Kvamsdal fra Sogn og Fjordane en knapp ledelse. De fem beste parene så langt er:

Alle resultater og spill finner du her.

NM-siden hvor du også finner link til bulletinene finner du her.

Mine forhåndsfavoritter som ble nevnt i et innlegg her i bloggen forleden er alle tre på skuddhold. Det blir en lang dag i morgen før mesterskapet avsluttes søndag.

I parturnering teller jo alle spill likt, det kan vinnes like mange matchpoints (MP) for det lille ekstra stikket i en delkontrakt som om du er alene om å melde og vinne 7 grand. Fra første dag tar vi likevel med et par store spill hvor det handlet om slem, eller ikke, og hvis det ble satset på slem - hvilken slem. Hvis du ikke selv spiller parfinalen, og ikke har sett disse to spillene kan du jo ta en spillers plass og ta spillene som en test.

La oss si din makker åpner med 1 kløver etter "standard norsk" system, enten 2+ kløver, eller kanskje 3+ kløver. Hvordan planlegger du meldingene?

Mange bruker "omvendt minor" hvor svaret 2 kløver er krav. Hvordan meldingene da går videre avhenger noe av hvillket opplegg makkerparet har avtalt. Men resultatet på spillet avhenger i stor grad av hvor optimistisk syd er. Han/hun får nemlig vite at makkeren har en 18-19 NT. Tar du sjansen på slem?

Det er en fin kløverfarge, men det er nokså tynt utenom. Makkerparet har kun 30 eller 31 HP til sammen, i minste laget for slem, men det er jo sannsynlig med fem kløverstikk. Det kan være en brukbar slem, men det kan også være nokså elendig hvis nord ikke har de riktige honnørene.

Ved ca. 1/4 av bordene gikk syd på til slem. Og det var nok ikke noen spesielt god slem, men hva gjør vel det når kortgudene er hjelpsomme.


La oss se på kontrakten ved kun å se på N/S sine kort først. Med ett stikk i ruter er det kun ti toppstikk. Hvis ruter ess sitter foran blir det stikk for både kongen og damen, og det er elleve sikre.

Det tolvte kommer fordi ruteren sitter 3-3! Det er visse sjanser om ruter sitter 4-2 hvis esset sitter foran (skvis).

Det er også et poeng at slem må slik det sitter spilles av nord, hvis ikke vil hjerterutspill fra vest være fatalt. Men hvor hjerter konge sitter plassert vet man jo ikke, så det kan like gjerne være best å spille kontrakt fra syd sin hånd om man igjen kun ser på N/S sine kort.

Slemmelderne fikk imidlertid kontraktene sine spilt av nord, og ingenting kunne stoppe dem fra å vinne tolv stikk i 6 kløver, eller 6 grand.

Tre par var i 6 grand og fikk +21 av 23 oppnåelige. Å spille 3 grand med tolv stikk ga akkurat middels, mens noen var uheldige og fikk -18 da de var i 3 grand på syds hånd og fikk kun ni stikk etter hjerterutspill.

I det neste spillet kan du ta øst sin plass.

Nord åpner med 1 hjerter. Melder du noe nå, og i så fall hva?

Det går an å melde inn 2 kløver, 3 kløver eller å si pass siden det er i gunstig sone. For å kunne si 3 kløver må man ha avtalt "sperr", og det er jo endel par som bruker innhopp som gode kort (flere HP).

Også 2 kløver innmelding bør inneholde mer verdier i form av HP. Selv bruker jeg den "regelen" at hvis jeg blir rød i fjeset hvis makker hopper til 3 grand over min innmelding på to-trinnet så skulle jeg ikke ha meldt inn. Ville jeg blitt rød i fjeset her etter 2 kløver inn og 3 grand fra makker? Vel, litt smårød kanskje, for går det slik vil det bli en 3 grand hvor det står bøtter og spann med stikk, eller det blir betelass. Kløveren kan jo gi mange stikk, men har makker et par små kløver (eller singelton) kan det blir forferdelig få stikk. Jeg hadde vært mer komfortabel med å gå inn på to trinnet med så lite HP hvis det hadde vært AK10 i topp på kløverfargen. Så selv ville jeg hoppet til 3 kløver - sperr - med dette, men det avhenger altså litt av stil. Det er kanskje et poeng i at det kan bli kostbart også i 3 kløver, men faremomentet med det er neppe stort.

Der jeg så på (på BBO) passet øst. Det er litt passivt etter min mening, men det kan hende øst ikke kunne si 3 kløver fordi det betyr noe annet enn sperremelding (kan være sterkt innhopp, kan også bety to-farget hånd for noen). Det er passivt fordi nå får motparten i fred og ro "snakket sammen" uten forstyrrelse, men det var ikke akkurat det som skjedde. Meldingene gikk etter hopp og sprett prinsippet slik:

Øst fikk altså en utspillsprøve også.

Det er en mulighet å ta for kløver ess selv om det er nokså sikkert at nord har kløver konge. I teorien kan øst ha to kløverstikk med A-Q bak nord, men det er et annet faremoment som øst bør ta med i betraktningen her. Syds meget lange ruterfarge går temmelig sikkert siden øst har damen dobbel. Dessuten ser øst at nords hjerterfarge også kan være veldig stikkgivende for spillefører siden øst selv har to små. Hvis ikke han tar for esset sitt nå kan det godt hende det ikke blir noen stikk på han i det hele tatt.

Øst tok for kløver ess, og det berget noen poeng for Ø/V siden hele spillet så slik ut:

Hvis vi først ser på hvordan meldingen 3 kløver fungerer. Det er kun seks stikk i kløverkontakt Ø/V, altså -800 hvis man blir doblet. I praksis er det omtrent umulig med disse kortene N/S.

Meldingene ved det bordet jeg så på kan nok diskuteres, men både syd sitt hopp til 6 ruter og nords uttak i 6 grand er vel, om ikke akkurat vitenskapelige meldinger grei nok praktisk bridge selv om det godt kan stå i storeslem med litt andre kort.

Å være i 6 grand var en brukbar sats her. Hvis ikke ruterfargen går kan spillefører forsøke hjerterfinessen og kanskje få nok stikk ved hjelp av den fargen. Slik det satt i ruter var det tretten stikk rett ned, og det ville blitt ett overstikk om øst ikke hadde tatt for kløver ess.

Fire par noterte +1020 for 6 grand med tretten som ga ca. 95% score. Å få med seg kløver ess ga ca. 25% til Ø/V, strøpoeng som det er verd å ta med seg!

Ett par havnet i 7 ruter spilt av syd, og de fikk seg en ren topp som nok ikke akkurat var helt fortjent da vest ikke fant kløver ut!

Å spille 6 ruter med tolv stikk var ganske vanlig, men det ga strø under middels til N/S.

PARFINALEN fortsetter i morgen lørdag, og spillingen starter klokken 10. Det hele overføres på BBO, så følg med!

 

 

 

 

 

 

 

Hvem vinner parfinalen?

Fredag starter årets finale i NM for par - PARFINALEN - og medaljene deles ut søndag ettermiddag.

Finalen spilles på Kragerø Resort og arrangør er Kragerø BK. Det blir overføringer på BBO.

Elisabeth Groseth og Vegar Næss har ansvaret for bulletinene, og åpningsbulletinen som allerede er publisert finner du her.

NM-siden hvor alt av informasjon, resultater osv. finner du her.  

Det kommer dessuten nyheter både Facebook og andre steder, og selv vil jeg følge med å lage rapporter "sett fra langt hold" i bloggen min på NBF sin side. 

Hvem vinner?

Det deltar 48 par i årets finale. En rask gjennomgang av startlisten viser at feltet er jevnt og godt, og etter min mening har omtrent halvparten av parene medaljesjanser om de spiller opp mot sitt beste. Det kan være enda noen flere som kan blande seg inn om de får til en maks-turnering. 

Jeg finner 8-10 naturlige gullkandidater, men vil ikke bli veldig overrasket om noen utenom den gruppen går helt til topps. Jeg har bestemt med å legge hodet litt på blokka og tippe, og det jeg falt ned på er at vinnerparet blir ett av disse tre parene (i tilfeldig rekkefølge):

Nils Kåre Kvangraven - Terje Lie

Sam Inge Høyland - Jo Arne Ovesen

Kristoffer Hegge - Håkon Kippe

Dette er nok ikke spesielt sprekt tippet, men det er mange par som ikke ligger langt bak disse parene på min liste. Til de av dere som mener dere er klare gullkandiater, men ikke er nevnt her av meg, vær trygg på at dere (alle 20...) er på den nevnte listen over 8-10 par.

LYKKE TIL!

 

 

  

SYSTEM OG AVTALER

Makkerpar som jobber flittig med systemet sitt opplever ikke sjelden at de innfører en konvensjon de har sansen for, men så dukker den "aldri" opp. Det kan gå mange klubbkvelder, ja kanskje mange turneringer uten at den "fine" avtalen blir brukt, og av og til skjer det at når den endelig dukker opp så glemmes avtalen av en av spillerne! Andre ganger er det slik at noe man har avtalt kommer gang etter gang i samme sesjon eller kamp. I en treningskamp forleden kom en spesialavtale som dekker kort som ikke er så frekvente to ganger i samme halvrunde. 

Det er populært med kortfargevisning, for eksempel Splinter, minisplinter og kortfargeinvitter. Disse meldigene gir makkeren en god pekepinn på om det er god tilpasning, dvs. om det er noe bortkastet i kortfargen, eller om alle honnørene er virksomme i de tre fargene hvor de behøves. Konvensjonen jeg skal vise et par eksempler på i dag er kortfargevisning etter å ha overført til en minorfarge over makkerens åpning 1NT. 

Det finnes mange forskjellge variasjoner av grandsystem, men nesten alle som spiller med sterk grand bruker overføringer til major. Det er har også mye for seg å bruke overføring til minorfarge, enten for å stoppe i 3 kløver/3 ruter, eller med sterkere kort. Dette kan gjøres på forskjellig måte, for eksempel kombinert med minorstayman (2S), eller rett og slett bruke overføring også til minorfargene.

Det kan ha noe for seg å bruke 2 spar som kløver og 2 grand for å overføre til ruter. Da er det et meldetrinn mellom overføringsmeldingen og 3 i minorfargen, og grandåpneren kan for eksempel bruke det trinnet til å vise tilpasning mens direkte 3 i minorfargen benekter tilpasning til minorfargen (eller det kan gjøres motsatt).

Vest            Øst

1NT            2S (=kløver)

2NT/3K

Øst kan nå passe på 3K, eller melde 3K over 2NT for å spille der. 

 

Vest                 Øst

1NT                  2NT (= ruter)

3K/3R             

Øst kan nå passe på 3R, eller melde 3R for å spille der.

Så er spørsmålet, hva bør en melding høyere enn 3K/3R fra den som overførte til minorfargen sin vise?

Det kan spilles som naturlig, firekorts farge + lang minorfarge. Det kan godt ha noe for seg. Jeg liker at man melder Stayman med den type hender, for da kan en ny melding etter å ha overført til minorfarge brukes som kortfarge.  

Vest                  Øst

2NT                   2S

3K                     3H = singel hjerter, i første omgang for å be åpneren velge beste utgang

Å bruke det slik gjør at makkerparet kan unngå "dumme" 3NT-kontrakter hvor 5 i minor er nedlegg og 3NT er håpløst fordi grandåpneren har for lite i svarhåndens kortfarge. Svarhånden kan av og til også bruke varianten for å finne ut om slem er bra, for han får en bra beskjed fra åpneren om hvordan kortene ser ut. 

Her er de to spillene som kom i den nevnte treningskampen forleden, og i begge tilfellene fungerte dette opplegget godt.

Hvis ikke Ø/V har et opplegg for å finne ut slikt må øst gjette hva som er riktig utgang. Hvis han bare går for 3NT uten å vite hva som er riktig kan det hende det blir en nitrist utgang, av og til helt uten hjerterstopper. Det er glimrende for svahånden å fortelle hva han har og la grandåpneren få bestemme!

Her hadde vest en enkel melding (3NT) med KQ10 i hjerter, og de finner den eneste utgangen som står. Hvis vest hadde hatt dårlig hjerter kunne de funnet 5 ruter som i så fall normalt ville hatt en god sjanse (vest har i så fall lite i hjerter og flere poeng i den andre fargene). 

I noen tilfeller har svarhånden lang minorfarge og så bra kort at slem kan være mulig om det er god tilpasning. Kortfargevisningen vil avsløre hvordan det ligger an, og en unngår en dårlig slem hvis det er for mye bortkastet i svarhåndens korte farge. 

 

Hvis svarhånden hadde hatt bare en vanlig utgangshånd ville han over 4H meldt 5 ruter som sign-off. Her har han akkurat nok til at det kan være slem, og bidrar med en kontrollmelding. Da bruker syd Key-Card Blackwood og de finner en ypperlig 6 ruter. 

Hva grandåpneren skal melde over kortfargevisningen om han ikke tror 3NT er riktig kan avtales på forskjellig måte. Jeg liker å løfte kortfargen til 4 for å si at kortene er helt perfekte. Det går an å si at man skal melde for eksempel 4K over 3H i dette tilfellet for å vise gode kort (som en kontrollmelding). Det er viktig at svaren får beskjed om den god grandhånd hvis han/hun er litt sleminteressert. Man kan avtale at om åpneren sier 4 ruter over 3 hjerter slik meldingene startet her så er det en vanlig grandhånd (ikke perfekte kort) hvor åpneren tror (eller vet) det er feil å være i 3NT. 

Full uttelling for dette opplegget får du om en så ypperlig slem som dette finnes, men også om 3NT unngås i de tilfellene hvor det kanskje ikke er en eneste stopper i svarhåndens kortfarge. 

 

 

"Vant" kampen - ble slått ut likevel

 I OCBL September Teams (BBO) ble det et uvanlig brutalt tap for Tor Eivind Grude og Lars Arthur Johansen sitt lag (AMALGAMATED) i kvartfinalen.

Det begynte å se lysegrønt ut med få spill igjen, men med 23 IMP ut på de tre siste spillene gikk det galt, selv om laget deres faktisk scoret flest IMP i selve kampen! Det andre laget (HARRIS, England/Bulgaria) ) hadde nemlig "carry-over" på 8,1 IMP pga. bedre plassering i kvalifiseringen (de vant sin pulje), og det gjorde at totalresultatet ble 5,1 i favør HARRIS. 

Det norske parets lag ledet før det aller siste spillet, og det burde blitt uavgjort spill. Se om du gjør samme feilen som Grude-Johansens lagkamerat. Noen synes nok det er litt urettferdig å dra frem ett sånt spill i en kamp som blir hårfint tapt, og det er det. De andre kunne sikkert ordnet seier også, og det kan godt hende han som gjorde den avgjørende feilen spilte en god kamp. Men når det er en så dramatisk avslutning på kampen må det nesten fortelles.

                                                                     BLINDEMANN

Du sitter syd og skal spille motspill. Det har gått 1 spar (vest) - 2 spar, 4 spar så motspilleren på syds plass vet ikke veldig mye om vest sine kort. 

Nord spiller ut kløver dame til syds ess. Det ser nokså logisk ut å skifte til trumf for å forhindre mange stjelinger for spillefører hos blindemann, den korte trumfehånden.

Liten spar fra syd går til toeren fra vest og nords dame. Tilbake kommer spar 7 og spillefører forlanger knekten fra øst. Legger du kongen, eller liten?

Konge "går på draget" uansett, det er klart at det blir ikke flere trumfstikk til forsvaret. Det kan simpelthen ikke ha noen betydning for antall trumfstikk hva syd gjør. Så spiller det da noen rolle om syd legger på kongen eller liten?

Ja, det gjør det. Selv om det altså ikke koster noe i trumffargen som sådan koster det faktisk hele kampen og seminfinalebilletten:

Ved det andre bordet spilte Johansen 4 spar og fikk samme motspill, men han kom inn på hånden i andre sparrunde. Da var det ingen annen mulighet enn å trumfe en hjerter å håpe at damen satt tredje. Siden den ikke gjorde det måtte senere ett stikk i hjerter gis bort for å godspille den femte hjerteren, og det ble en taper i hver farge - en bet.

Siden HARRIS sin spillefører fikk lov å finne stikket for spar knekt var han inne hos øst. Spillefører hadde fortsatt et valg, ta hjerterfinesse, eller spille liten til esset og trumfe en hjerter i håp om damen tredje. Det er bare med damen tredje bak han tjener på å spille liten til esset og trumfe en hjerter, mens finessen får med at damen sitter fjerde foran, og om damen sitter tredje foran blir det samme hvordan det spilles. Han tok hjerterfinessen, og siden den holdt fikk han satt opp hjerteren med kun en stjeling. Dermed ble det kun en taper i trumf, en i ruter og en i kløver, +420 som sammen med +50 var verd 10 IMP. Grude-Johansen sitt lag hadde selv med det tapte spillet vunnet 3 IMP mer enn mostanderne på de 24 spillene, men kampen ble likevel tapt med 5,1 IMP når carryoveren ble medregnet. Brutalt. 

 

OCBL: Grude-Johansen i sluttspill

Lag GILLIS med fem nordmenn på laget hadde en mulighet for å kvalle til kvartfinalen i OCBL September Teams, men de måtte se seg slått av lag DE BOTTON i siste runde.

I samme pulje spilte lag ALGAMATED som bestod av Tor Eivind Grude-Lars Arthur Johansen, to amerikanere og to fra Tyrkia. Foruten stortapet de gikk seg på mot De BOTTON (0 VP) spilte de solid hele veien og kvallet som nr. 2 i gruppen. I skrivende stund spiller de kvartfinale mot en England-Bulgaria kombinasjon, lag HARRIS.

Her et interessant slemspill fra kvartfinalen. 

Hvilken slem ville du helst vært i?

6 spar? 6 kløver? Storeslem?

Både 7 spar og 7 kløver har sjanser. Sparkontrakt er kanskje best. Hvis kløveren sitter veldig skjevt (bak) kan jo ruteren gi mange stikk i stedet, og i så fall gi avkast for både to kløver og en hjerter. Det er hvis for eksempel ruter dame sitter tredje. Hvis ikke ruteren ordner seg til det formålet kan kløveren forsøkes etterpå. På den annen side kan det bli fælt i sparkontrakt om den fargen sitter 5-1. 

Det er nok for hardt å være i storeslem. Spørsmålet er hvilken lilleslem som er best. 

Svenske Aarne var i 6 spar uten at motparten hadde meldt noe. Det er en glimrende slem. Selv om sparen sitter 5-1 er det gode sjanser.

Kontrakten ble spilt av nord pga. av en systemvariant. Det kom hjerter konge ut fra øst til esset. Trumfen ble tatt ut i fire runder (vest hadde fire trumf), så A-K i ruter med hjerteravkast. Warne stjal så en ruter og ville fått ett stikk til i den fargen hvis damen satt tredje. I så fall ville han ikke vært avhengig av tre stikk i kløver og kunne simpelthen forsøkt kløverfinesse for overstikket. Siden ruter dame ikke falt måtte han ha tre kløverstikk, dvs. unngå to tapere. Ser du safevarianten med denne kløverkombinasjonen?

Spillefører tåler altså en taper i kløver, og i lagkamp er det veldig viktig å sikre seg kontrakten. Å ikke få tak i ett overstikk man kunne fått kan koste 1 IMP, men det er veldig mye verre om en slem eller utgang ikke vinnes hvis den kunne vært vunnet på en sikker måte med å safespille og gi avkall på ett mulig overstikk.

Problemet i kløver er at det kan sitte 4-1, og spilles kløver konge først blir det da to tapere om øst har Q-10-x-x. Denne kløverfargen er som hentet fra læreboka. Så lenge en tåler å avgi ett stikk i fargen er det en 100% løsning.

Start med kløver ess. La oss si begge følger med småkort. Da spilles liten kløver fra nord. Hvis øst ikke har flere kløver stikkes med kongen fulgt av liten mot knekten som godspiller den - kun en taper i fargen. Hvis øst følger med tier eller dame stikkes selvsagt med kongen og alt er i orden. Hvis øst derimot følger med liten kløver i fargens andre runde må det tas finesse med åtteren. Om øst faktisk har Q-10-x-x vinner åtteren stikket, og fargen er løst med kun en taper. Hvis vest kan stikke kløver 8 sitter fargen 3-2 og kongen vil i neste runde ta ut forsvarets siste kløver. Warne spilte slik, helt korrekt, men tapte ett stikk på det:

Her er det faktisk slik at i lagkamp er det god bridge å få kun tolv stikk i 6 spar for å sikre seg kontrakten selv om det er enkelt å se at det kan bli tretten stikk når en ser alle kortene!

Svensken vant likevel ett IMP da det ble spilt 6 kløver med 13 stikk ved det andre bordet. Ja, der ble det tretten stikk. Med andre ord tok ikke spillefører noen safevariant i kløver, men der hadde øst vært innpå med et svakt innhopp i hjerter som gjorde situasjonen ble litt annerledes. 

 

 

OCBL September Teams - GILLIS klatrer

I den internasjonale lagturneringen på BBO denne uken deltar endel nordmenn. Lag GILLIS består foruten Simon Gillis av Erik Sælensminde, Fredrik og Tor Helness, Geir Brekka, Espen Erichsen og Øyvind Saur. De fikk en dårlig start, men onsdag førte to fine seiere dem opp på 3.plass av de åtte lagene i puljen. For lag De BOTTON gikk det motsatt vei på onsdag, og de er nok ute av bildet med kun en kamp igjen å spille. De skal imidlertid møte GILLIS i siste kamp, og da må nok GILLIS vinne ganske klart for å bli på topp-2 som gir billett til kvartfinalen. I samme pulje spiller Tor Eivind Grude og Lars Arthur Johansen sitt lag, og de har gjort det bra. Før siste runde ligger de på 2.plass nesten 11 VP foran lag GILLIS. 

Onsdag var "gamlefar" Tor med på GILLIS sitt lag, og han suste rett til topps på butleren. I kampen mot Slovakia ble det nesten ren overkjøring. De slovakiske spillerne gjorde en rekke svake ting i spill hvor de norske spilte støtt og godt. Her var det et motspill som klikket for slovakene:

         BLINDEMANN

 

Mot Tor Helness sin 4 hjerter spilte vest ut kløver 5 (norsk fordeling) til liten fra nord, østs knekt og syds treer. Øst tok i andre stikk for en stor kløver og registrerte at syd fulgte med kløver 4 og vest med åtteren. Med andre ord var utspillet fra tre små kløver (9-8-5).

Hva nå?

Øst har jo et potensiale i sin single spar, men skal han kunne få seg en stjeling må han skifte til spar nå, og vest må ha trumfesset så han kommer inn idet øst fortsatt har igjen en trumf. Dessuten må syd ha dobbelton spar for at det motspillet skal kunne funke. Det virker mer naturlig å skifte til ruter.

Er det noe hjelp å få fra makker her?

Vel, det er klart at i en situasjon hvor utspillerens kløverbeholding er kjent, og han har kun "uinterresante" kort i fargen, kan han forsøke å signalisere (Laviinthal). Her har utspilleren 9-8-5, det vet øst. Etter å ha spilt ut kløver 5 kan han neste gang følge med nieren, eller åtteren. Det bør ha en Lavithal-betydning, i alle fall er det en indikasjon. Dog er det kanskje litt kryptisk at vest skal kunne signalisere for sparskift hvis han har trumfesset, for vest vet jo ikke at makkeren har singelton spar. Men i prinsippet er det mulig i alle fall å forsøke å hjelpe makker i slike situasjoner, og det kan være nyttig i situasjoner hvor det er helt umulig for han som er inne å ha noen formening om hva som er riktig. 

Øst skiftet til spar, et motspill som er helt basert i håpet om at vest har trumfesset. Det ble feil:

 

Etter to runder kløver og sparskift til kongen og esset spilte Tor trumfknekten, så kløver dame fra nord. Da fikk han presset ut østs siste store kløver. Senere kunne han kaste en ruter på godspilt kløver 10. Det ble altså ti stikk og en fet +420.

Som du ser kan forsvaret ta de fire første stikkene hvis øst skifter til ruter.

Ved det andre bordet spilte Geir Brekka ut trumf mot 4 hjerter. Spillefører vant med knekten og spilte ruter med det samme. Ø/V tok raskt de fire minorstikkene og noterte en bet, GILLIS +50 Ø/V, og spillet var verd 10 IMP. 

 

 

 

NM for klubblag: storlag slått ut

I NM for klubblag vil de siste finalelagene bli klare i helgen etter at de siste 6.rundekampen er spilt. Så langt har tre lag kvalifisert seg ved å vinne i 6.runde. I tillegg får arrangøren av lagfinalen (Larvik/Horten) med et lag. De som så langt har kommet seg gjennom alle rundekampen og sikret seg finaleplass er:

TopBridge 4 (Sverre Johnsen, Åsmund Stokkeland, Lasse Aaseng, Tom Johansen, Jan Mikkelsen og Jon-Egil Furunes)

Vikersund 3 (Lars Øyvind Allard, Håvard Jensen, Per Ove Grime og Cato Sundeng)

Båsmo BK 3 (Kurt-Ove Thomassen, Sven Gunnar Karlberg, Alexander Flakstad og Håkon Bogen)

De lagene som har spilt med kun fire spillere i rundekampene vil ventenlig komplettere laget sitt med et par eller en spiller, men det får vi komme tilbake til.

Båsmo BK 3 tok en fin skalp i 6.runde da de slo ut Bergen Akademiske BK 1 som alltid er blant de største favorittene i NM for klubblag. Klubben fra Bergen har et premieskap med en haug medaljer og mange av dem gull. Mot Båsmo fikk de bank. Laget fra Helgeland tok en stor ledelse ved halvtid og holdt greit unna. De vant kampen med 63 IMP til slutt.

Her er et godt bidrag til Båsmo sin seiersmargin:

Kurt-Ove Thomassen var i 7NT, en glimrende kontrakt. Det er tolv toppstikk i rene honnører, og det trettende kan komme ved å få ett ekstra i hjerter som forutsetter kun at fargen ikke sitter verre enn 4-2. Det er også en mulighet i ruter som kan vært fordelt 3-3. Og om ingenting sitter snilt er det alltid en mulighet for at samme motstander har holdet i begge fargene og kan bli utsatt for en skvis.

Slik var det her, ingen av de røde fargene oppførte seg. 

Idet hjerteren ble testet viste det seg at øst hadde fem hjerter. Og vest hadde ruterhold. Men øst var også utstyrt med fem kløver så han var alene om holdet i den fargen, og skvisen kom ganske automatisk da Thomassen tok sine toppstikk i spar, hjerter og ruter. Etter det var det kun fire kort igjen, fire kløver igjen hos syd. Nord var inne, og øst måtte holde sin siste hjerter om ikke nords hjerter 8 skulle gi stikk, så da ble det ikke plass til fire kløver hos øst. (Det er også gode muligheter for tosidig skvis i dette spillet. Det kan spesielt interesserte pusle litt med selv, bare plasser øst med kløverstopperen og fem hjerter, og vest med ruterstopperen)

Ved det andre bordet ble det spilt lilleslem. Man må vel ha lov å si det var greit at skvisen fungerte siden det var så gode sjanser i 7NT, og Båsmo vant fortjent 13 IMP på spillet. 

Her er et spill hvor begge lag gjorde det bra:

Det er åttekorts majortilpasning, men hvis de havner i 4 hjerter som er en bra kontrakt går det nok galt pga. den uheldige hjertersitsen. 

Alexander Flakstad var i 3NT etter at vest hadde meldt inn spar. Det kom liten ruter ut til østs nier og syds knekt. Igjen satt hjerterfargen skjevt, og med kun fire stikk i den fargen var det kun åtte toppstikk. Det er imidlertid ressurser her, og med informasjonen om at vest meldte inn er det mange måter å få fatt i det niende. Å spille blindt på at øst har kløver ess er nok ikke riktig i denne konteksten, vest er favoritt til å ha det kortet. Syd vet også at vest sannsynlig ikke har helt toppsterk spar som for eks. KQJ da han trolig med det ville spilt ut den fargen.

Alexander tok de fire hjerterstikkene, og vest fikk de veldig tungt med å finne avkast. Han satte seg med dobbel kløver, og spillefører fortsatte med liten spar til tieren. Vest stakk og fridde seg med ruter dame som syd stakk. Spar ess ble innkassert, så det tredje ruterstikket fulgt av nok en ruter som satte inn vest. Han måtte avslutte unna kløver ess slik at syds kløver konge ga kontraktstikket.  

Ved det andre bordet unngikk også Bergen AK den farlige utgangen i hjerter. Også der ble 3NT vunnet etter en litt annen utvikling. Et godt spill for bergenslaget, men i denne kampen måtte de altså finne seg i et for dem uvanlig klart tap. 

 

Nok en storturnering på BBO

OCBL (Online Contract Bridge League) arrangerer denne uken September Open Teams på BBO med 32 lag på startstreken. Lagene er fordelt i fire puljer, og etter grunnspillet (7 kamper) blir det kvartfinale, semifinale og finale.

Det er fire lag med norske spillere. Best innsats av lag med nordmenn så langt i turneringen er av lag ALGAMATED med Tor Eivind Grude og Lars Arthur Johansen. De ligger på 2.plass i puljen etter fire kamper, mens lag De BOTTON (Hoftaniska) ligger på 4.plass i samme pulje. Grude-Johansen sitt lag har vunnet tre kamper klart, men fikk skikkelig stryk da de møtte De BOTTON. Idet de allerede lå under ganske solid ble vondt til verre.

Hoftaniska spiller i denne turneringen med engelskmannen Tom Townsend. Her stod de på nokså hardt og endte i 6 spar med nord (Hoftaniska) som spillefører etter en overføringsmelding fra syd.

Hvordan spiller du 6 spar etter hjerter 3 (fjerde høyeste) i utspill fra øst?

Spillefører slapp den første hjerteren til vests konge. Det kom ruter tilbake til esset. Noen trumfrunder ble tatt, men da han hadde igjen to spar gikk han på kløveren. Han måtte mest sannsynligvis få tak i tre kløverstikk om dette skal gå bra, så han tok finessen med knekten. Om øst har kongen går det ikke å presse ut den mot trumf da det kun gir ett ekstra kløverstikk. Kløverfinessen med knekten holdt, og da begynte det å lysne. Slik så hele spillet ut:

Siden kløver konge satt tredje ble det tre kløverstikk etter en finesse og en kløverstjeling. Spillefører hadde dermed tolv stikk (6-1-2-3=12). Om ikke kløver konge sitter tredje er det flere interessante skvismuligheter. både enkel skvis og tosidig kan fungere.

Pluss 1430 var verd 13 IMP da N/S ved det andre bordet spilte 4 spar med de samme tolv stikkene.

I neste spill ble det om mulig enda verre for ALGAMATED.

                                                       BLINDEMANN

Johansen spilte ut en stor hjerter mot 5 spar doblet. Jeg kjenner ikke avtalene deres for honnørutspill, og da spesielt på fem-trinnet. På kongeutspill på fem-trinnet er det mange som legger fordeling. I så fall visste vest at øst hadde en eller tre hjerter.

Hva ville du spilt i andre stikk?

Husk at vest ikke ante noen ting om hvor kløver konge var plassert. Hvis noen nå begynner å snakke om Lavinthal (hjerter 2) så holder ikke det. Den hjertertoeren kan godt være singelton noen ganger. Motspillet er ikke lett her, og da vest fortsatte med hjerter kunne spillefører trumfe, ta ut trumfen og kaste en kløver fra nord på syds femte ruter!

Det var altså en bet å hente i 5 spar doblet, men kontrakten føyk hjem i røyk og damp, +650 til N/S.

Merk den enorme dobbeltilpasningen (begge sider har tilpasning i to farger) det er i dette spillet. Det er ti enkle stikk i spar N/S, og Ø/V har elleve stikk i hjerter!

Ved det andre bordet fikk vest spille 5 hjerter hvor han kun tapte til spar ess og ruter ess, Ø/V + 450. Vunnet utgang begge veier (den ene doblet) var verd 15 IMP til lag De BOTTON som vant kampen 20-0 (VP).

Reisebrev: Privat turnering

En planlagt Norge og Europatur fra New Zealand hvor jeg bor ble det ingenting av i Covid-året 2020. Vi får heller ikke dra til Australia som er målet flere ganger i året, som oftest for å spille bridge. Derfor er det med glede jeg likevel kan levere dette "reisebrevet".

New Zealand er et av landene med minst tilfeller av Covid-19. Men de er strenge her, og da det etter en periode med null nye tilfeller kom et lite utbrudd var det rett i lock-down igjen. Og der er vi, dog med litt mindre restriksjoner nå enn da det var på det verste. Den planlage NZ Bridge Congress i september kan imidlertid godt bli kansellert, og både weekend-turneringer og klubb-bridge er kansellert akkurat nå. 

I helgen hadde en gruppe bridgevenner planlagt en utflukt til en idyllisk liten by som heter Gisborne på østkysten mot Stillehavet. Gisborne var ny opplevelse for meg, og en flott en selv om pub'en stengte klokken 20! Men hva gjør vel det når en for et par netter bor i et lite palass! 

Herskapelig spillested i Gisborne - Cedar House som ble bygd i 1910.

I tillegg til at det var ment som ren hyggetur i alt dette lock-down maset hadde vi tenkt oss å spille en lokal bridgeturnering. Den ble kansellert, men da det med visse restriksjoner fortsatt er lov å reise innenlands dro vi likevel. For å døyve bridgeabstinensene arrangerte vi en privat turnering, "Gisborne Invitational", raskt omdøpt til Ginsborne INTERNATIONAL Invitational" da vi fant ut at det i vår lille gruppe på åtte spillere var aner fra åtte forskjellige nasjoner. I tillegg til New Zealand var det noen som hadde bindinger til Norge, Libanon, Irland, Skottland, England, Ungarn og Filipinene!

Det ble en luksushelg med opphold på et lite, men fantastisk hotell, utfulkt med vinsmaking i lunchen osv, og alt sammen til en relativt rimelig penge.

Og det ble tid til bridge også. Vi spilte en lagkamp og en parturnering før vi avsluttet med singelturnering. Nivået var fra enkelte nesten nybegynnere til noen landslagsspillere.

Her er et par spill fra helgen. Det første spillet ble avgjort i meldingene.

Du er giver og alle er i faresonen. Hvordan planlegger du å melde denne hånden?

La oss si du åpner med 2 kløver og makker svarer 2 ruter som er nærmest obligatorisk (kan godt være balansert, positiv hånd). Blir den neste meldingen din 2 hjerter, eller 2 grand?

De fleste eksperter viser slike 5-3-3-2 hender som grandhånd samme hvilket grandintervall det er fra 15 og oppover. Hvis du melder 2NT nå (22-24) blir det ikke så lett å finne toppkontrakten i dette tilfellet. Men det blir heller ikke så lett om du sier 2 hjerter. Det er makkers første melding som kunne vært mer beskrivende.

Det er mange som omtrent har sluttet med å svare positivt i farge over 2 kløver for å la åpneren ha mest mulig rom til å vise sin hånd. Jeg tror imidlertid det er riktig å fortelle om fargen sin med det samme når man har en positiv hånd, hvis fargen er bra. Hvilket krav til fargens styrke man har er et avtalespørsmål. Noen sier det må være to av de tre topphonnørene, andre lemper litt på det kravet når det gjelder svarene 2 hjerter og 2 spar.

Fordelen med å få vist en god farge med det samme er stor når den ene spilleren har en voldsomt sterk hånd. Av og til blir det enkelt for han rett og slett å telle stikk!

Her blir det slik om øst svarer 2 spar. Hvis det starter med 2 kløver-2 ruter, 2NT må øst overføre til spar, men hva gjør han så? Slem er enkelt å melde, men det står i storeslem, for hvordan vite at det er tretten stikk omtrent rett ned. Makkerparet har tross alt relativt balanserte hender og kun 33HP til sammen. Selv om åpneren sier 2 hjerter etter 2 kløver-2ruter blir det vanskelig å "se for seg" alle stikkene. At det er storeslem her er jo pga. av de har hver sin femkorts farge og de to fargene gir ti stikk til sammen.

Etter 2 kløver-2 spar er det mye enklere.

Det ble kun meldt lilleslem ved det bordet jeg satt, men slik gikk meldingene ved det andre bordet: 

Hvis Ø/V har det nevnte kravet til fargekvailitet for det positive svaret 2 spar behøver egentlig ikke vest spørre om trumf dame for å finne ut om det kortet, men spørsmålet gir mer informasjon også. Hvis øst ikke har trumfdamen meldes 5 i trumffargen (så kan vi noen ganger stoppe der). Hvis han har trumfdamen, men ikke mer å fortelle om hopper han til 6 i trumffargen. Andre meldinger viser trumf dame samt kongen i den fargen man melder.

Det var nyttig informasjon for vest som vet at det er to farger som går, ti stikk til sammen der, samt A+K i ruter og kløver ess = tretten stikk!

Vest kunne (burde?) nok ha avsluttet med 7NT som kan være litt bedre enn 7 spar. Spar eller hjerter kan sitte grusomt skjevt, og gjør det det kan 7 NT likevel stå, for eksempel ved hjelp av en kløverfinesse om det er nødvendig om en av majorfargene gir kun fire stikk. Det kan i teorien også komme hjerter ut til stjeling (5-0) mot 7 spar, mens 7NT har sjanser likevel. Men for all del, å finne frem til storslem er bra, og her var det tretten enkle stikk.

Det andre spillet vi tar med handlet om valg av spilleplan.

Du sitter altså vest og har havnet i 2 hjerter etter makkers 2 kløver som viste begge major over motpartens åpning 1NT. Det ville vel ikke vært noe å si på om du hadde invitert til utgang, men kanskje blir det kun åtte stikk. Dette var i parturneringen, og om det ikke blir ni stikk så er det jo glimrende å ha stoppet.

Nord spilte ut ruter dame. Planlegg spillet.

Hun som spilte 2 hjerter var alt for rask på labben her. Feilen skjedde som så ofte i første stikk da hun omtrent med det samme forlangte liten ruter fra bordet (øst). Da kom ikke spillefører seg hjem (til vest) i tide til godspilt kløverstikk for ruteravkast.

Hun stakk utspillet med ruter konge og spilte trumf til bordet som vant det stikket, så kløver til kongen. Nord stakk og spilte mer ruter (syd hadde lagt styrke på utspillet da han hadde tieren å hjelpe til med).

Dermed kunne ikke spillefører unngå å tape to sparstikk, ett til trumfesset, ett til kløver ess og i tillegg ble det altså en taper i ruter. Hun vant sin kontrakt, +110, men det var likevel tapt spill da Ø/V vant 1 grand med ett overstikk ved det andre bordet (nord hadde der åpnet med 1 kløver da han brukte svak grand).

I Ø/V sin 1 grand burde det ikke blitt så mange stikk, men spillefører skrapte sammen til åtte og noterte +120, akkurat nok til å slå 2 hjerter med åtte stikk - et typisk parturneringsspill.

Å ta de ni stikkene som er der i hjerterkontrakt bør ikke være for vanskelig om spillefører bare tenker noen sekunder før han setter i gang. Ruteren ser uskylig ut, to stikk liksom, men man må huske å tenke på hvor det er fint å ha den andre honnøren når en av dem blir revet bort med det samme. Og det er hos vest det er fint å ha den ene gjenværende ruterhonnøren.

Altså: opp med ruter ess i første stikk, kløver til kongen i andre stikk. Mer ruter vinnes med kongen, så kløverstikket med ruteravkast. Det tapes kun to i spar, ett i hjerter og ett i kløver, +140.

 

 

 

MINOR ALT 1 - Spennende semifinale!

Idet dette skrives (torsdag kveld norsk tid) er semifinalen i MINOR ALT INVITATIONAL 1 nettopp avsluttet.

Lag GILLIS spilte mot det knallsterke laget GUPTA. De stilte med de med franske Bessis-Volcker og nederlandske Muller-De Wijs, alle spillere i den ypperste verdenselite. GILLIS består som nevnt tidligere av de tre nordmennene Boye Brogeland, Espen Lindqvist og Erik  Sælensminde. De tre andre på laget er Sjoert Brink, Bas Drijver og Simon Gillis. 

I første del av kampen som gikk over 24 spill kom GILLIS litt "på hæla", men de hadde 6,1 IMP carryover fra kvalifiseringen. De lå imidlertid under med 21 IMP (totalt 14,9).

Så kom en redusering idet syv spill gjenstod å spille:

Der Brink satt vest og Drijver øst slengte Brink inn en rutermelding etter 1NT fra nord og 2 kløver fra syd. Nord endte i 3NT og Drijver spilte lydig ut ruter ess og fortsatte fargen. Spillefører lasjerte og vant med ruter konge i tredje ruterrunde. Siden han ikke visste hvordan det satt tok han naturlig nok sparfinessen som røk til den single kongen - tre bet.

Lindqvist fikk spille 3NT uten at vest hadde meldt. Øst spilte ut hjerter 10 som ble vunnet av nord før sparfinessen ble tatt ved det bordet også. Fra vest kom en stor ruter. Lindqvist la lavt, men på neste store ruter prøvde han kongen (vest kunne jo hatt AQJ i fargen). Øst vant med ruter ess over kongen, men hadde ikke flere ruter å spille. Dermed ble kontrakten vunnet siden øst også hadde kløver ess. Pluss 400 var sammen med +150 fra det andre bordet verd 11 IMP, og dermed lå GILLIS kun 3,9 IMP under.

Idet seks spill gjenstod spilte Brink-Drijver 3NT som enkelt ble vunnet (vant tolv stikk), mens Bessis-Vocker meldte en ganske hard slem. Det satt nokså snilt, og tolv stikk ble vunnet. Det ga 12 IMP til GUPTA og ledelsen deres økte til 15,9 IMP (carry-overen inkludert).

Det gikk 5 IMP samme vei i et delkontraktsspill, GILLIS under med 20,9.

Ved de4t ene bordet var de ferdige, men Boye og Espen sitt bord hadde igjen fire spill.

Kunne GILLIS komme tilbake likevel på de fire siste spillene?

Det måtte smelle...

Så smalt det i alle fall litt. 

Brink-Drijver hadde spilt 2 spar med en bet. Da motparten var i 3 spar dro Boye til. Hans spar 8 (Q-8 fjerde) var et godt kort (spillefører kunne ikke få trumfet ruter med sine små trumf sammen med dobbel ruter. Det ble en kamp mellom spillefører og forsvaret, og da Bessis kjempet seg til åtte stikk ble det kun +100 og 2 IMP til GILLIS som lå under med 18.9 IMP med tre spill igjen.

Brink og Drijver hadde 24 HP til sammen og en nikorts rutertilpasning. De var i ferd med å stoppe i 1NT da Nord meldte inn og var i grunnen tatt hvis Ø/V hadde kunne doblet han. Det gjorde de ikke og noterte +150 for tre udoblede bet.

GUPTAs Bessis-Volcker meldte utgang, og om den kunne vinnes var det nok avgjort i favør GUPTA, hvis den gikk bet ville det bli en liten gevinst for GILLIS.

Kontrakten gikk en bet etter godt motspill av det norske paret, 6 IMP til GILLIS, og det var fortsatt muligheter!

GUPTA sin ledelse var nå på 12,9 IMP med to spill igjen!

AVJØRELSEN

Syd hadde åpnet (1 kløver). Er dette en god utgang (4 spar)?

Det er vel det, men nokså hardt meldt.

Brink-Drijver spilte 3 spar og fikk elleve stikk da alt satt snilt i de sorte fargene.

For GUPTA meldte Bessis-Volcker 4 spar, og da Volcker startet litt spesielt så det ut som om han kunne vikle seg inn i en situasjon hvor han måtte gjette ruteren. Motspillet var for en gangs skyld ikke optimalt, men kontrakten kan vinnes uansett. Det ble til slutt elleve stikk der også, og dermed forsvant spenningen siden spillet ga 11 IMP til GUPTA.

Det siste spillet ga en dobbelscore i favør GILLIS i et delkontraktsspill (6 IMP) og sluttresultatet ble GILLIS: 45,1 - GUPTA: 62.

Bare NESTEN for Bakke-Grude

Da grunnspillet (Round robin) i Minor ALT invitational 1 (BBO) ble avsluttet måtte lag Lebowitz  (med Bakke-Grude) vinne ganske stort for å gå videre til semifinalen. Det så lysegrønt ut ved halvtid mot det laget de kjempet mot om semifinaleplassen. I andre halvrunde gikk det tyngre, og i aller siste spill kom dette:

Hvilken kontrakt ville du ønsket å være i? 6 spar? 7 spar?

Det er langt i fra håpløst å være i storeslem. Men det er to røde tapere som må dekkes opp, så kløverfargen må gi fire stikk. Pga. kløver 9 og 10 er det ekstra sjanser i tillegg til at fargen rett og slett kan sitte 3-3 slik at to ekstra stikk enkelt kan godspilles med en kløverstjeling.

Bakke-Grude sine lagkamerater meldte 7 spar mens de stoppet i 6 spar mot det norske paret. Mot storeslemmen spilt av nord kom ruter 7 i utspill fra øst. Er det en variant å slippe utspillet til damen?

Spillefører vurderte selvsagt det, men i storeslem er det ikke så morsomt å gå bet i første stikk bare for senere kanskje å oppdage at kløveren satt snilt og det ville vært enkelt å vinne tretten stikk. Spillefører gikk opp med ruter ess og tok ut trumfen før han gikk i gang med å godspille kløver. Siden den fargen ikke satt som bestilt ble det imidlertid en bet:

Kun ett ekstra stikk kunne godspilles i kløver og det ble en taper - en bet i 7 spar. Det kostet 14 IMP. Det var selvsagt surt for spillefører å finne ut at utspillet var unna ruter konge og tretten stikk kunne blitt vunnet ved å la utspillet løpe til ruter dame. Hvis 7 spar hadde blitt vunnet ville lag LEBOWITZ gått videre. 

Lag GILLIS med tre nordmenn (Brogeland, Lindqvist, Sælensminde) ledet stort sett gjennom hele Round Robin og var allerede klare for semifinale før den siste kampen. Da det ble det klart tap, men de kom likevel på 2.plass i kvaliken og spiller i skrivende stund semifinale mot lag GUPTA, nettopp laget som påførte det "norske" laget tapet i siste runde.