Mens vi venter på VM-kvalifiseringen

Mandag 23.8 starter VM-kvalifiseringen for Europa. Norge stiller i alle fire klassene, OPEN, LADIES, SENIORS og MIXED. Pga. av forskjellig antall nasjoner i klassene er det OPEN og SENIORS som starter først. MIXED følger dagen etter, og LADIES starter sin turnering på onsdag. 

Spillingen vil foregå på RealBridge. De norske spillerne vil befinne seg på Hotelklubben i Tønsberg hvor det vil befinne seg internasjonalt oppnevnte obeservatører og stregne regler vil følges for å unngå juks. Slik blir det for de andre nasjonene også, og ingen får spille hjemmefra. 

Det blir interessant å følge denne kvaliken. Og det blir god mulighet til å gjøre det for alle, for det blir VU-GRAPH overføringer (forsinket) med kommentatorer. Siden New Zealand havnet i en forhåpentligvis (?) kortvarig lockdown vil undertegnede ha god tid til å følge med, og derfor kan det forventes hyppige rappporter her i bloggen.

Alt om det med overføring og muligheter for å følge VM-kvalifiseringen, eventuelt kommentere kan du finne her, og mer generell informasjon finner du her. 

Selv har jeg tatt en titt på trekningen for å se hvordan mesterskapet starter for Norge. I LADIES møter Norge noen av favorittnasjonene allerede første dag. I MIXED og SENIORS er jeg mer usikker på hvilke lag som er blant de antatt sterkeste. I OPEN er akkurat det også litt usikkert fordi det er endel nye navn i mange av nasjonenes lagoppstillinger. Likevel blir det nok de vanlige som blir tøffest, pluss Sveits som denne gangen har et sterkt lag, Zimmermann sitt profflag. For Norge ser det på papiret ut til å bli en grei start, i så fall en forel tror jeg. Det er imidlertid ingen nasjoner som er helt elendige lenger i moderne bridge. Likevel kan det være et bra håp om en god start for Norge, og da tror jeg de vil bare heve seg utover i kvaliken idet de skal møte de største favorittene. Jeg står ved det jeg har skrevet tidligere om sjansene; det er åpent, men det er langt fra umulig at Norge kan kvalle i alle fire klassene.

Trekningen runde for runde finner du her, under rundeskjemaet.

Mens vi i spenning venter på å følge den interessante VM-kvalifiseringen tar vi med et spill fra nettopp RealBridge, fra NBF sin sommerbridge den 15.august. Jan Egil Karlsen og Kjell Johan Tørkli vant den kvelden med 62,35%.

Giver syd, alle i sonen

Hva ville du likt å spille med disse kortene?

6 kløver er en ganske brukbar slem pga. dobbelton hjerter og kløvertilpasning hos nord. Av de 15 N/S-parene var det imidlertid kun tre som meldte 6 kløver. 

Lilleslemmen er imidlertid ikke sikker. Det er jo en spartaper, og dermed må det unngås å tape hjerterstikk. En ganske opplagt spilleplan blir å forsøke å trumfe hjerter 2 med kløver 8 (eller 9), og kanskje kommer hjerter dame på. I så fall er det tolv sikre stikk. Hvis ikke damen kommer på må spillefører forsøke å trumfe hjerter knekt også. Det kan gå bra om den som har tre (eller to) hjerter ikke har kløver 10. 

Vel, du spør kanskje: hvordan gikk meldingene? Meldte Ø/V noe? 

Slik gikk meldingen der Calle Knutsen satt syd og Ståle Frøyland nord:

Vest doblet altså sluttkontrakten 6 kløver etter at øst hadde vært inne med en høy rutermelding (sperr).

Ruter 2 kom i utspill, sannsynligvis en singelton. Idet hjerter ble stjålet hos nord kom hjerter dame på! Da var det bare å ta ut trumfen og det var tolv sikre stikk. Slik så hele spillet ut:

Dobling på mistanke?

Doblingen virker ikke særlig velfundert. Det kan vel fra vest sitt synspunkt godt være tretten toppstikk i denne kontrakten?

Resultatet ble +1540 til N/S, ren topp. Vest kan kanskje trøste seg med at om han ikke hadde doblet så ville det også blitt bunn for -1370.

De to andre som spilte slem gikk nemlig bet! En av dem surret seg (må det vel være lov å si) to bet og noterte seg for bunn på spillet. En annen spilte greit fra start i 6 kløver, mot vinnerparet. Han tok en hjerterstjeling etter å ha oppdaget at trumfen satt 4-0, og da damen kom på burde det vært over. Jeg vet ikke hvorfor fortsettelsen ble feil, men han trumfet i alle fall en ruter hos syd uten at det er lett å se hva det skulle tjene til. En liten unnskyldning (?) kan det være at ved det bordet hadde øst kun meldt inn 2 ruter så spillefører så ikke faremomentet. Men da han trumfet ruter kunne vest trumfe over, og senere kunne ikke forsvaret unngå å få ett stikk i spar, en bet. 

Mellom toppen N/S (+1540) og bunn N/S for å gå to bet i i 6 kløver (-200) var det en rekke 3NT-kontrakter. De fleste fikk elleve stikk som ga over middels til N/S, og endel 5 kløver-kontrakter. 

 

 

 

 

 

 

Hardt meldt - fin sluttposisjon

I dette spillet fra en lagkamp var interessant i meldingene. I spilleføringen kan det fort bli nokså rett frem, men om utspill og motspill er perfekt oppstår noen svært interessante posisjoner.

Du sitter øst og hører 1 kløver fra syd, dobler fra makker og 1 ruter fra nord. Hva melder du?

Her er det fort gjort å gå i «point-counter-fella». Øst har kun 7HP, men det er bare tull i denne konteksten. Mot en makker som har doblet opplysende er denne hånden enormt mye sterkere. Så øst bør hoppe i spar, men hvor høyt?

Vi forutsetter at makker en spiller som ikke dobler opplysende med ordinære åpningshender og dobbelton i en umeldt major. For å doble med vanlig åpningsstyrke bør (må) man ha minst tre kort i umeldt major, som regel fire. Så øst vet det er god tilpasning. Mange legger til fordelingspoeng, og noen legger også til ekstra for det femte og sjette kortet i langfargen når de vet det er tilpasning. Andre bruker det som kalles taperberegning (LTC = Losing Trick Count) hvis det går mot trumfkontrakt. Etter den metoden er syv tapere det normale antallet for en åpningshånd. Her har øst akkurat syv, men selv det er å undervurdere denne hånden siden han har sekskorts spar og vet om tre, kanskje fire spar hos vest. Å regne tre tapere i spar er for mye. Altså har øst i denne konteksten en hånd som er verd minst like mye som en vanlig åpningshånd! Følgelig bør det vel stå utgang?

Jeg vet dette er ganske hardt, men selv synes jeg det er greit å smelle til med en optimistisk 4 spar-melding.

Utgang i spar er bra når en ser Ø/V sin kort mot hverandre, spesielt fordi syd har åpnet. Spar ess er ofte hos syd, og hvis det er kun en spartaper er det ti enkle. Skulle hjerteren også sitte 3-2 kan det i så fall bli fem trekk på mindre enn fem sekunder! Så denne utgangen vinnes ofte, selv om vests som har 13 HP har en tilsynelatende bortkastet ruter konge (3HP). Slik så hele spillet ut:

Ok, det er to spartapere, men i alle fall satt hjerteren greit. Så det er fortsatt en bra mulighet til å vinne den hardmeldte utgangen.

Om syd spiller ut hjerter, ruter eller kløver er det ti enkle stikk. En kløver kan trumfes først, og det tapes senere to stikk i trumf og ett i hjerter. Jeg er ingen stor tilhenger av trumfutspill fra singelton, men i dette tilfellet er det eneste mulighet for forsvaret for å sette press på spillefører. Om syd ikke spiller ut spar mot 4 spar, og nord ikke spiller tre runder trumf blir det enkelt siden østs tredje kløver kan trumfes. Selv om nord kan trumfe over idet kløver trumfes går det greit siden det i så fall er ett originalstikk i trumf. To trumftapere og en taper i hjerter blir alt som tapes.

Så la oss si syd finner trumfutspillet, og nord spiller tre runder trumf. Uheldig, for da ser det unektelig verre ut.

Sa jeg at ruter konge var bortkastet? Vel, jeg sa tilsynelatende bortkastet…

Merk at syd har seks kløver og er alene om å holde den fargen i tillegg til at han har ruter ess. En enkel skvis kan oppstå etter at spillefører har gitt bort et hjerterstikk. Dette (eller lignende) kan bli sluttposisjonen:

På spar 10 er syd ferdig. Han må jo holde ruter ess, og dermed blir det kun plass til to kløver hos han. Det tiende stikket vinnes med kløver 8! Det er imidlertid en hake ved det prosjektet. Forsvaret kan spille kløver idet får hjerterstikket sitt. Det bryter på en måte forbindelsen, og da fungerer ikke en sånn såkalt enkel skvis. Det må være forbindelse til begge hendene mot slutten.

Det er mulig å få til dette ved hjelp av en mer avansert trumfskvis. Men det går imidlertid også bra å få satt opp skvisposisjonen som en enkel skvis, men da må spillefører være veldig nøyaktig.

Det siste hjerterstikket, skviskortet (fjerde runde hjerter) må tas helt mot slutten, etter å ha tatt alle trumfene. Og spillefører må sørge får å være inne hos vest etter at skviskortet har blitt innkassert. Derfor må han bli kvitt et bestemt kort. Hvilket?

Hjerter 7!

Idet hjerterstikket gis bort og de spiller kløver kan spillefører vinne med kongen. (I denne prosessen kan han få trumfet flere ruter slik at det også kan gå bra om ruter ess sitter tredje.)

Etter å ha gitt bort hjerterstikket må spillefører ta alle trumfene først og komme til denne sluttposisjonen (hvis han har kvittet seg med hjerter 7!):

Hjerter 5 spilles til sekseren!

Det er det som er det viktige her, at vest er inne akkurat på dette tidspunktet. For hvis østs hjerter er størst i diagramsituasjonen er spillefører låst hos øst, og syd kan bare kaste ruter ess før han får betestikket i kløver til slutt. Men siden skviskortet vinnes hos vest er syd ferdig. Hvis han kaster ruter ess står kongen. Og hvis han holder på ruter ess må han ned på kun en kløver, og østs A-8 i den fargen tar de to siste stikkene.

Misbrukte sjanser

I helgens lange to-dagers lagturnering her I New Zealand var det mange misbrukte sjanser. Jeg var involvert i noen av dem.

En kamp som startet glimrende, og vi ledet 27-0 etter fem av tolv spill. Så kom en slem vi meldte hvor det viste seg at trumfen var for tynn og det ble en bet med to trumftapere.

Like etter fikk jeg utlevert denne fine hånden:

Makker åpnet med 1NT, 15-17, så her er det trolig slem i kortene, kanskje storeslem til og med. Hvordan ville du lagt opp meldingsforløpet med dette?

I vårt system kunne jeg brukt Stayman og meldt 3 kløver som naturlig krav etter 2 ruter eller 2 spar fra makker, og 3 spar - Splinter - om makker viser hjerterfarge. Det er kanskje det mest fleksible, og så (etter å ha sagt 3 kløver) gå på med 4 kløver – sleminvitt – som neste melding.

Jeg valgte å bruke Puppet Stayman (3 kløver) da det er innbakt i vår versjon av konvensjonen at jeg alltid kan få meldt kløver naturlig senere. Makker sa 3 ruter (en eller begge major, fire-korts), og jeg sa 3 spar som viser fire-korts hjerter. Makker meldte 3NT (så han har spar), og jeg sa 4 kløver sleminvitt. Makker slo da av med 4NT (ville kontrollmeldt om han var sleminteressert), men jeg måtte nesten melde slem likevel. Men hvilken slem?

Jeg visste ikke om 6 kløver var best, eller 6NT. Jeg sa 5NT – «pick a slam» så kunne makker foreslå 6 kløver med for eksempel damen dobbel siden han allerede har benektet kløverstøtte med vaslaget 4NT. Han sa imidlertid 6 ruter, sikkert femkorts farge, kanskje seks korts ruter.

Hva bør jeg gjøre nå?

Jeg funderte på å passe, for 6 ruter kan være veldig bra. Men bare om ruteren er tett, og da står vel 6NT også? Det var hva jeg vurderte, men glemte da en tredje mulighet.

Slik så kortene ut:

Du er kanskje uenig i makkers 1NT i åpning. Det får så være, vi var i alle fall 6NT som ikke er noen dårlig slem. Om vest spiller spar ut er det elleve toppstikk, og da vil øst bli skviset i spar og ruter. I så fall blir det enkelt tolv stikk. Men vest spilte ut hjerter.

Da er sjansene sett fra spilleførers synspunkt at kløver kan sitte 3-3 (tolv toppstikk, og det blir det fort tretten på skvis fordi øst har spar ess og ruter dame samt lengden i den fargen). Hvis ikke kløver sitter behagelig 3-3 må normalt ruteren ordne seg.

Min makker gikk bet da han etter å ha tatt kløver dame og hjerterstikkene prøvde kløveren, så satset på ruteren. Den fargen ga ikke full uttelling, og det ble bet. Han kunne dog vunnet slemmen, men da måtte han ha gjettet på å spille spar fra nord. 

Ledelsen i kampen var smuldret bort.

Hva var muligheten jeg «glemte» i meldingene?

I meldingsforløpet som jeg skisserte kunne jeg foreslått 6 hjerter over 6 ruter. Det ville vært litt av en gullkontrakt på 4-3 tilpasning. En kløver trumfes, claim tolv stikk!

Og det er egentlig logisk slik meldingene gikk å foreslå lilleslem på 4-3, for makker vet jeg har kun fire-korts hjerter og kan korrigere til 6NT med dobbelton hjerter. 6 hjerter er dog en sånn kontrakt som gir 11 poeng av 10 mulige  i en meldeduell. Og hvis du først havner i en slik kanonslem kan det være så galt at alle andre slemmer står (6 kløver, 6 ruter og 6NT), hvis for eksempel kløver sitter 3-3, ruter dame 3-3 med damen i saks, mens hjerteren sitter 5-1 så det blir det bet i den vakre kontrakten 6 hjerter!

I turneringens aller siste spill fikk jeg en gavepakke av dimensjoner fra slitne motstandere. Men jeg var kanskje for sliten selv også?

En ting er å få gavepakker, en annen er å være på hugget og ta imot dem!

Jeg var i 3NT som nord etter å ha åpnet med 1NT. Kløver dame kom ut, og det er en helt håpløs utgang hvor det bør bli to eller tre bet. Men det skal som kjent spilles først…

Øst utspilte kløver dame var fra dame-knekt femte. Vests påkast i stikk en bør være styrkekast (fra 10-x-x), og/eller han kunne fulgt på med tieren. Uansett er kløverfortsettelse helt opplagt. Men så kom feil nr. 1, øst skiftet til en liten spar (han så kun tre små spar på bordet, en umeldt farge). Det gikk liten fra syd, knekten fra vest, og et overraskende stikk ble vunnet med spar dame. Mer spar i neste stikk gikk til østs tier og vests konge. Han burde selvsagt lagt kongen i første spar-runde, men sa etterpå at han la feil kort, "er så sliten" sa han…

Vest spilte nå kløver 10 som jeg stakk og spilte en tredje spar til østs ess mens vest kastet en ruter. Nå var det tre sparstikk i alt, tre sikre hjerterstikk og to kløverstikk = 8 sikre. Det hadde lysnet voldsomt. 

På dette tidspunkt er det bare å spille ruter hvis den som har kløverstikkene ikke har ruter ess, og det vil bli en enorm utgang til notering. Men hva om kløver satt 5-3 fra start (som det så ut som) og den med to godspilte kløver har ruter ess? Og hjerteren kan vel gå?

Vel, de to godspilte sparstikkene måtte tas. En ruter var forsvunnet fra syd på tredje kløver. En ruter til forsvant nå på den nest siste sparen, og begge motspillerne kastet ruter. Så det siste sparstikket. Hva bør jeg kaste fra syd?

Øst kastet nå en ruter til og han så ganske optimistisk ut, så jeg trodde egentlig han hadde ruter ess og kløverstikkene sine. Men det så også ut som om vest hadde kastet en hjerter fra femkorts, helt sikkert ikke fra fire-korts hjerter med knekten. Så nå burde jeg sett den fine sluttposisjonen.

Nokså sløvt kastet jeg ruter konge på den siste sparen og håpet på at hjerteren ville gå, i så fall ville de bli ett overstikk. Men nei, slik så hele spillet ut fra start:

Etter den beskrevne, utrolig heldige utviklingen burde jeg på den siste sparen kastet en hjerter og gitt opp muligheten for ett overstikk. Det mulige overstikket er selvsagt helt uten betydning. Å vinne denne utgangen er uansett topp i hele lokalet.

Hvis singel ruter konge singel beholdes i sluttposisjonen, og en hjerter forsvinner fra syd i stedet vil det se slik ut med fem kort igjen:

Hjerter ess spilles fulgt av hjerter til kongen, og i det stikket avsløres sitsen. Siden vest har ruter ess (singel) er det bare å spille ruter, og han må avslutte med hjerter fra J-7 til hjertersaksen Q-10 hos syd, ni stikk.

Men det ble en bet og -50 etter å ha hatt en drømmesjanse til å vinne en utgang som eneste mann i hele feltet…

Spillet ble likevel vunnet med 3 IMP da N/S ved det andre bordet spilte 4 spar med tre bet (-150). Men det var en mager trøst og hjelper lite på følelsen når en har misbrukt en sånn mega sjanse.

Sånn går no dagan…

FLAKS! (og vel så det...)

Den siste måneden har jeg spilt noen sesjoner med en amerikansk dame (Geeske Joel, opprinnelig tysk) som nylig har flyttet fra California til New Zealand. I en turnering forleden fikk hun utlevert en vanskelig hånd å melde i aller første spill:

Hvordan ville du lagt opp meldingene med dette?

Noen vil kanskje åpnet med 2 kløver. Andre velger 1 ruter, men hva skal de i så fall melde i andre runde etter et svar fra makker?

Geeske åpnet med 1 ruter og fikk svaret 1 spar fra meg. Hva bør hun melde nå?

3 ruter er et alternativ, men det er sannelig en grov undermelding. Hopp til 3 ruter viser riktignok sterke kort, men det er ikke krav (viser ca. 16-17 poeng med sekskorts farge).

Hvis en hadde gitt syds kort til et ekspertpanel tror jeg ganske mange ville foreslått meldingen min makker valgte i andre melderunde, 2 hjerter – revers. Det viser egentlig fire-korts farge, men går an å forsvares som en nødmelding siden det ikke finnes gode alternativer?

Slike ekspertmeldinger med tre-korts farge er populære hos noen toppspillere hvis de har veldig spesielle kort som ikke passer for noen ting. Selv prøver jeg så godt jeg kan å unngå slikt da min erfaring viser at det som regel blir trøbbel. Makkeren vil ikke forstå hva som er på gang.

Reversen 2 hjerter er slik Geeske spiller naturlig og i prinsippet utgangskrav. Over den meldingen sa jeg 3 hjerter som viser litt verdier, med en veldig svak hånd og hjerterstøtte ville jeg sagt 4 hjerter. Hva nå?

Hun sa 4 ruter. Med det mente hun antagelig å forsøke å fortelle meg at 2 hjerter var en «fake-revers», og å avtale det sånn går kanskje an. Men i et nytt makkerpar går slikt ofte galt. Og jeg var ikke i det hele tatt på bølgelengde, og sa 4 hjerter. Nå burde hun kanskje passet, men forsøkte 5 ruter og mente å si; forstår du hva som er på gang nå makker?

Da skjønte jeg enda mindre, men burde kanskje forstått at det så slik ut?

Jeg tenkte imidlertid: hun er veldig sleminteressert og må ha en monsterhånd uten kontroll i kløver. Men hvorfor kontrollmelder hun ikke spar, for hun kan vel ikke mangle kontroll både i spar og kløver?

Noen har dog som en slags regel å ikke kontrollmelde i makkers meldte farge med singelton. Ikke visste jeg hva som foregikk...

Og hvorfor meldte hun ikke 4NT?

Hun mangler kløverkontroll, tenkte jeg og kom frem til at det måtte se omtrent slik ut:

---

AKQ6

AKQ10963

104

Som du kan se var det bildet av kortene hennes helt på jordet. Men om det hadde sett omtrent slik ut ville lilleslem i hjerter vært en fin kontrakt, for jeg hadde kløver ess. Og 6 hjerter ble hva jeg meldte. Geeske ga opp og passet. Fra hennes synsvinkel kunne godt dette være ganske så perfekt, hvis jeg hadde femkorts hjerter. Mye tenking, ingenting korrekt...:

Helt tullerusk, ikke sant?

Men etter spar ut fra vest mot syds 6 hjerter var ikke kontrakten til å rokke!

Utspillet ble vunnet og trumfesset presset ut. Siden vest ikke hadde flere spar fikk de ikke tak i sparstikk, og makker snellet raskt hjem 1+3+7+1 = 12 stikk. Eventyrscoren 980 med slike kort ga en nokså ufortjent topp i første spill.

Som du ser av computeranalysen (til høyre for syds kort i diagrammet) står det i teorien bare 5 hjerter. Men det forutsetter et komplisert motspill og det er et puslespill du kan prøve deg på selv.

Det var ett par til som vant slem, de spilte 6 ruter som også kan betes. Det er kanskje enklere å bete den slemmen. Det vest må gjøre er å spille ut kløver og så etter at spillefører har trumfet ut lasjere to ganger med hjerter ess. Spillefører har ingen overgang til den fjerde hjerteren og ender opp med 1+2+7+1 = 11 stikk.

Merk at i grandkontrakt er det teoretisk meste som kan vinnes ni stikk spilt av syd (kløverutspill), mens med nord som spillefører kan det vinnes to stikk mer. Det er også litt spektakulært.

Med spar konge i utspill mot nords grandkontrakt kan spillefører med åpne kort stikke med en gang og presse ut hjerter ess. Det blir i så fall tolv stikk (1+3+7+1= 12) fordi vest ikke har flere spar.

Hva med kløver konge ut mot grandkontrakt spilt av nord?

Da må spillefører lasjere kløveren, hvis ikke druknes i kløverstikk idet vest kommer inn på hjerter ess. La oss si øst skifter til spar konge. Den må - altså, alt dette er med åpne kort - stikkes med det samme. Selv om vest som ikke har flere spar lasjerer to runder hjerter kan han ikke nekte spillefører inntak til nord på kløver ess senere i spillet for å hente den fjerde hjerteren.

Det er alltid morsomt å få ren topp, men vi var veldige enige om at vi bør holde oss på utgangsnivå med slike kort neste gang…

VM KVALIFISERING NESTE!

Den 23.august starter kvalifiseringen til VM som etter planen skal avvikles på vanlig måte i Salsomaggiore, Italia i slutten av mars og begynnelsen av april 2022.

Mesterskapssiden for EUROPEAN QUALIFICATION finner du her.

Norge stiller i alle klassene i VM kvaliken, OPEN, LADIES, SENIOR og MIXED.

Mesterskapet er også kvalifisering til European Champions Cup.

Etter hyggelige dager med «face-to-face»-bridge på Norsk Bridgefestival blir det i disse viktige turneringene som kommer tilbake til skrivebordet og computeren for våre landslagsspillere. Mesterskapene skal nemlig spilles online på plattformen RealBridge. Men det blir ikke å sitte hjemme i godstolen hjemme i stua som man ofte gjør når det spilles online. Spillerne må møte på et bestemt sted hvor det vil av sikkerhetsmessige hensyn være streng kontroll og godkjente observatører.

De jeg har snakket med sier noe i retningen «Det er hva det er», de må finne seg i at det ikke blir den spesielle mesterskapsfølelsen det bruker å være når spillere fra alle nasjonene møtes etter eller annet sted. Blir det noen mesterskapsfølelse i det hele tatt?

Det tror jeg.

Selv fikk jeg til en viss grad testet dette da WBF (World Bridgefederation) Zone 7 for noen måneder siden arrangerte play-off finaler i alle klassene mellom New Zealand og Australia. Zone 7 er jo en mini-sone (4 nasjoner), men både WBF og EBL (European Bridge League) fulgte godt med på det som var en slags prøveklut for arrangement av denne typen.

Mange både vanlige turnerings- og klubbspillere i Norge har blitt vant med de forskjellige online-plattformene, også RealBridge. RealBridge har den fordelen at man ser motspillerne (WebCams) så det blir litt mer likt «face-to-face». I lagkamper kan man også bruke en skjermfunksjon slik at du kun ser motstanderen på egen side av skjermen, omtrent som det foregår om man fysisk sitter i samme rom og spiller med skjermer.

Jeg liker ikke så godt online bridge. Men min følelse under den nevnte play-off kampen var at dette var alvor, dette var litt mer likt sånn som det er til vanlig når det spilles mesterskap. Det ble litt krøll i noen kamper i starten da enkelte spillere ikke var komfortable med teknikken. Det ble en god del «undos» dvs. at man ber om å få gjøre om en opplagt feilmelding (tastefeil), eller feiltasting av ett kort hvis det åpenbart kun skjedde pga. «fat fingers». I vår kamp surret en australer mye i starten. Min makker som hadde han på sin side fortalte at det i perioder var et underlig styr. På et tidspunkt ble det riktig komisk, og turneringsleder måtte hjelpe spilleren. TL stod i noen tilfeller faktisk bak spilleren og tastet kortene han ba om!

Vel, det er hva det er. Pandemien ser ut til å påvirke (bridge)livene våre enda en stund.

Hva kan vi vente oss av Norge i denne VM-kvaliken?

ÅPEN KLASSE

I åpen klasse er Norge regjerende mestere, og de tok bronse i det påfølgende VM. Dermed må de regnes blant favorittene. En liten bekymring er det åpne lagets innsats i Nordisk hvor det gikk veldig galt, dog med en litt annen lagoppstilling enn hva Norge var ment å stille med i den turneringen som nå skal spilles. Meningen var at lagets ankerpar de siste årene, Brogeland-Lindqvist skulle inn på laget etter at de ikke var med i Nordisk. De har imidlertid meldt forfall med gyldig grunn.

I Online European Qualification stiller dermed Norge med dette laget i OPEN:

NPC (non playing captain) er Tolle Stabell, og Stein Bjertnes er coach.

Jeg tror den svake innsatsen i Nordisk var et engangstilfelle. Likevel (jeg håper jeg tar feil), jeg tror ikke de vinner denne gangen. (prove me wrong, please) Men om laget hever seg fra innsatsen i Nordisk bør det være et godt håp om at de kvalifiserer seg til VM.

I mange år var Helness-Helgemo det åpenbare ankerparet for Norge før de flagget ut og spilte for Monaco. For det laget var de også topp-paret etter min mening, og om de finner toppformen i VM-kvaliken bør det se lysere ut for Norge.

Favoritter i OPEN blir nok Nederland som stiller med et beinsterkt og rutinert lag. Sveits blir også sterke, det er Zimmermanns «nye» profflag med ett nederlandsk og ett polsk topp-par i lagoppstillingen.

Det er en del litt ukjente navn på flere lag. Så kanskje Norge kan være med helt der oppe likevel?

Sverige og Danmark virker å ha sterke lag og vil gjøre det bra.

Tilbake etter suspensjon

En kontroversiell sak har oppstått idet Fulvio Fantoni står oppført på Italia sitt lag. Fantoni og makkeren Nunes var blant hovedrolleinnehaverne i den voldsomme jukseskandalen for noen år siden. Antall år med den straffen (suspensjonen) de fikk har gått, og selv om Fantoni og Nunes ikke får lov å spille sammen ser det ut til at Fantoni er godtatt både av det italienske bridgeforbundet og EBL. Dette har ikke gått upåaktet hen og noen ønsker boikott.

Sabine Auken og Roy Welland var ment å delta i kvalifisering for Tyskland sitt lag, men de trakk seg pga. at Fantoni er godtatt som spiller i den kommende turneringen. Mer om denne saken kan du lese om mange steder, bl.a. på bridgesiden bridgewinners, her og her. 

Jeg har fått bekreftet at forfallet fra Brogeland-Lindqvist ikke er pga. boikott selv om det spekuleres i det i internasjonale bridgeforum.

DAMER

Det norske damelandslaget har hatt en flott fremgang i flere år. I forrige EM ble det bronse. I VM 2019 ble det sluttspill, men tap i kvart’en mot Nederland som blir et av favorittlagene også i dameklassen i den kommende kvaliken.

Danmark, Sverige, England, Polen og Frankrike er andre topplag. Og nå har jeg sikkert glemt en eller annen nasjon som kan være med i toppen.

Det norske laget ser slik ut:

Anne-Lill Hellemann er NPC.

Dette er samme lagoppstilling som i de foregående mesterskapene. Denne gjengen har fått seg meget god internasjonal erfaring etter hvert. Det norske damelandslagets og norsk damebridge fine utvikling har på ingen måte stoppet.

To tredeler av det norske damelandslaget viste fin form under bridgefestivalen da det ble bronse i NM Monrad Lag. F.v.: Fuglestad, Heskje, Harding og Vist

Mye kan skje, det er åpent, men jeg tror Norge Damer kvaller til VM.

SENIOR

Norges seniorlag er veldig erfarent:

Sverre Johnsen vil fungere som PC (Playing Captain).

Denne rutinerte gjengen kommer til å gjøre det bra.

MIX

Her er den norske lagoppstillingen i klassen for mix-lag:

Dette er også meget erfarne spillere. Det vil overraske meg om de ikke gjør det bra.

De åtte beste nasjonene kvaller til VM i hver klasse. Arrangørnasjonen Italia er sikret plass, så om Italia kommer blant de åtte beste blir de som tar 9.plassen med. Dessuten er Europa førstereserve hvis en kvalfisert nasjon fra en av de andre sonene ikke benytter plassen sin. 

Det bør bli ett eller flere norske lag som kvaller til VM. Med full klaff kan Norge kvalle i alle fire klassene.

Det blir spennende dager, og spillingen vil såvidt jeg vet bli mulig å følge online, men av sikkerhetshensyn sannsynligvis med såkalt delayed vu-graph.

Norske Bridgefestival: SUKSESS! (en "prat" med Allan Livgård)

Norsk Bridgefestival 2021 er over. Her fra langt hold (NZ) er følelsen at "Der skulle je ha vøri", men det gikk ikke i år. Flere jeg har snakket med som var på festivalen sier de storkoste seg. Det er soleklart at online bridge ikke kan erstatte den følelsen det er å spille "face-to-face", og det sosiale en får med på kjøpet når bridgefamilien treffes er uhyre viktig. 

President i NBF Kari-Anne Opsal åpner festivalen 

________________________________________________________________________________________________________

 

Vi tok en liten "prat" med NBF sin generalsekretær Allan Livgård rett etter festivalen var avsluttet.

GeO: Hva er hovedinntrykket ditt nå som årets bridgefestival er over?

Allan: Norsk Bridgefestival 2021 var en stor suksess. Det var på forhånd langt fra sikkert at vi kunne arrangere en bridgefestival i år, og derfor drøyde også beslutningen om å arrangere til altfor tett innpå festivalen. Allikevel fant ca 600 mennesker totalt turen til Lillehammer for en eller flere turneringer på festivalen. Det synes vi er skikkelig stas!

GeO: Det var på grunn av Covid begrensninger i deltakelsen, og det var ikke så populært. Hvordan fungerte det i praksis på forhånd og da festivalen var i gang?

Allan: På forhånd var det mange diskusjoner rundt kriteriene for påmelding. Det kom mange forslag til alternative måter å løse påmelding på, noen gode og noen mindre gode. Alle kom uansett etter at styret hadde tatt sin beslutning. I ettertid er min mening at styret tok den klart beste avgjørelsen; bridgefestivalen skal være for alle. Vi fikk også sluppet inn alle på venteliste i parturneringene, mens det dessverre var noen som ikke kom med i lag. Neste år satser vi på at alle kommer med!

Festivalvertene (+en tilskuer)

Allan: Den aller største gleden for meg på årets festival var Bridge for Alle – delen. På det meste var det 28 par i aksjon – og alt ledet av våre flotte festivalverter Margrethe,  Heidi og Bjørn (GeO: Lindquist, Berre Skjæran og Svela). Denne delen av festivalen skal vi bygge videre på, og forhåpentligvis få nesten like stor som norgesmesterskapene. Det er ingen tvil om at de som ikke har så store ambisjoner om å bli norgesmester trives utrolig godt på festivalen!

GeO: Et så stort arrangement krever en innsats av mange utenom spillerne. Ingen nevnt, ingen glemt heter det, men er det noen som bør nevnes spesielt synes du i tillegg til festivalvertene?

Allan: Mange har bidratt og takk til alle.

Bulletinene laget av Vegar og Elisabeth (GeO: Næss og Groseth) var bedre enn noensinne, og er vel verdt å lese. Bulletiner er fantastiske å ha, særlig siden man kan lese de 20 år etterpå og få ta en del av den gode stemningen som har vært. På festivalsidene ligger det bulletiner helt tilbake til første festival i år 2000 – mange morsomme historier!

Det er en velfungerende stab som jobber på festivalen. De står på fra morgen til kveld, alltid med et smil om munnen, og det skaper virkelig en god festivalstemning for deltakerne. Uten staben – ingen festival. Det ble appellert en 3-4 saker, men kun i en av disse ble dommen til TL delvis gjort om. Det viser at TL’ene på festivalen holder et høyt nivå og sørger for en fair konkurranse.

Den dyktige og velfungerende staben møtte spillerne på Lillehammer

GeO: Hvordan var stemningen blant spillerne?

Allan: Det var tydelig å se på alle menneskene at de var glade for å være tilbake på festival. Latteren satt løst, smilene skinte over hele hotellet og vi som arrangerte fikk masse gode tilbakemeldinger. Så tusen takk til alle deltakerne som gjør dette til en opplevelse for oss alle!

GeO: Gikk alt det arrangementmessige smertefritt?

Allan: Det er ingen festival uten at noe går galt. I år var det meget beklagelig at vi måtte endre på rekkefølgen i NM veteran par etter at medaljene var delt ut. Årsaken til dette var en feilført score som var meddelt regnskapet, men dessverre avglemt å rette opp. Vi har allerede begynt å jobbe med rutiner for neste år som sikrer at slik feil ikke oppstår igjen. Det er virkelig bare å beklage til medaljørene som fikk andre medaljer til slutt enn de som ble hengt rundt halsen deres.

Personlig er jeg også litt skuffet over deltakelsen i NM mix par. Samtidig har nok dette en klar sammenheng med at kun 50 lag fikk stille i mix lag, og at det var vanskelig å planlegge for årets festival. I løpet av høsten kommer programmet for neste år, og da håper jeg virkelig vi klarer å komme oss over 200 par igjen. Det bør det være i NM mix par!

GeO: Det kan neppe være enkelt å få alle til å følge smittevernregler osv. til punkt og prikke. Kan du til slutt si litt om hvordan det gikk?

Allan: Foreløpig har vi ikke hørt om ett eneste smittetilfelle fra festivalen – la det vare. På vegne av NBF og hele staben takker jeg for årets festival og gleder meg til å se alle tilbake neste år!

GeO: Her fra langt hold kan undertegnede bare misunne alle dere som deltok i årets bridgefestival, men samtidig må jeg jo si det er dere vel unt.

Og til NBF:

VEL BLÅST!

Siste mesterskap på bridgefestivalen - NM MONRAD LAG

Bridgefestivalen ble avsluttet med NM Monrad Lag på lørdag. Lag Ole vant. Lagnavnet henspeiler nok på velkjente Ole Berset, men han var på tråden fra Sopot, Polen i går og fortalte blant annet at: "Jeg var ikke med i monraden, altså". Til bridgefestivalen i Sopot dro før helgen en gjeng reiseglade bridgespillere. Det er mange som er kjempefornøyde med at de nå til en viss grad kan reise, spille bridge og føle litt på normalt liv (vel normalt er kanskje ikke riktig ord i dette tilfellet...).

Vel, tilbake til NM Monrad lag: På vinnerlaget (Ole) spilte Tor Eivind Grude, Christian Bakke, Kjell Gaute Fyrun, Harald Eide og Bjørn Olav Ekren.

Sølv gikk til lag DUBB med Sjur Arne Bøe, Erik Berg, David Ueland-Stig Henning Dybdahl. Bronsen gikk til fire av landslagsspillerne på Norge Damer, Ann Karin Fuglestad, Marianne Harding, Torild Heskje og Gunn Tove Vist.

Hele resultatlisten (50 lag) finner du her.

Her meldte vinnerlagets Ø/V tøffere enn de gjorde ved det andre bordet:

Hvordan bør det meldes?

Det er selvsagt litt avhengig av system, men hva er beste kontrakt?

Utgang er jo opplagt, men er det en bra slem?

Vinnerlaget OLE hadde en solid margin ned til laget som ble nr. 2, over 10 VP. Men vi journalister har anledning til å se på alle mulige scenarier, ofte ikke er mer enn «dum» teori, for å lage historier. Kunne det være noen enkeltspill som svingte så mye at det ville vært jevnere i gullkampen?

Ja, det fant jeg, selv om det betyr annen sits og selvsagt uten å endre noe i noen andre spill. Så det er bare ganske «dum» teoretisering, lag OLE vant gull helt fortjent! Likevel…

I toppkampen mellom OLE og sølvlaget åpnet øst for lag DUBB med 1 kløver, og vest svarte 1 ruter. Øst kunne nå ha hoppet til 2 hjerter, stålrevers, men valgte å si 1 hjerter. Å hopp-reversere med tre farger er ikke helt komfortabelt, og øst mente nok at han hadde bedre forutsetninger for å få vist kortene i neste melderunde etter denne innledningen.

Vest sa 2 kløver som jeg ikke helt vet hva betyr, det kan jo ha vært ment som støtte, men jeg tror heller de bruker XYZ og at meldingen ba makkeren si 2 ruter som han i så fall kunne passet på. Det meldte selvsagt ikke øst med dette, fordi han var så sterk så brøt han XYZ sekvensen og viste en sterk hånd med 2 spar. (Om 2 kløver var simpelthen støtemelding viser også 2 spar sterke kort, ellers ville han passet på 2 kløver). Idet vest nå viste preferanse til kløver kunne kanskje øst vært litt mer optimist enn han var, men ikke urimelig foreslo han 3NT som ble kontrakten. Der fikk han elleve stikk, +660.

Ved det andre bordet åpnet som du ser lag OLE sin øst (Harald Eide) med 1 kløver og fikk 1 spar fra vest (Kjell Gaute Fyrun). De spiller med såkalte «kløverføringer», så 1 ruter og 1 hjerter i svar viser henholdsvis hjerter og spar. Svaret 1 spar viser enten et 1 grand-svar (1NT direkte er 10-12), eller ruterfarge. Øst reverserte med 2 hjerter. Vest forsøkte å vise hånden sin med 3 ruter, og øst gikk videre med 3 spar. Da var vest sin hånd blitt god i kløverkontrakt, og han sa 4 kløver. Det var nok for Eide som satset på slem.

Lilleslem i kløver er ikke opplagt, men har bra sjanser. Syds ruterutspill ble vunnet med esset og en spar forsvant fra øst. Så to store spar og spar til stjeling. Hvis sparfargen sitter 5-2 kan en av dem trumfe, men det kan jo da godt være med originalstikk i trumf siden han med to spar er favoritt til å ha kløverlengden. Men ingen kunne stjele i tredje sparrunde, og det fulgte hjerter konge, hjerter til esset og hjerter 9 i den hensikt å trumfe det kortet. Nå kunne syd trumfe inn med kløver knekt, men siden det var originalstikket hans i trumf ble det ikke mer til forsvaret, +1370 og 12 IMP til vinnerlaget.

De 12 impene var det eneste IMP’en OLE fikk i toppkampen som de tapte 12-17, eller 7,82-12,18 i VP. Når det er så jevne kamper over kun syv spill kan ett slemspill (dobbel)svinge enormt mye. Det ville vært langt i fra nok for DUBB å melde slem her. De måtte for å få til en enorm dobbelsving være i utgang og de andre i slem slik det skjedde, og så måtte 6 kløver ha gått bet. Det ville den om det for eksempel hadde vært to kløvertapere. I så fall ville spillet gitt 13 IMP andre veien (660+100), 13 IMP og kampresultatet 0-30 i IMP som er 6,51 VP mer til toerne, 6,51 VP ned for vinnerne. Matten i forhold til det kan du gjøre selv. Men altså, dette var bare tankespinn, og igjen; lag OLE vant en klar seier i dette mesterskapet!

To par var i 6NT og gikk bet, ett par i 7 kløver med en helt opplagt bet. Foruten en trist 2 ruterkontrakt Ø/V med bet var det så en lang rekke utganger. Fjorten av de 50 Ø/V-parene meldte og vant 6 kløver.

Ved noen bord gikk syd innpå med 1 ruter med litt for tynne kort for innmelding i sonen. Det gikk ikke bra. Vest passet, og øst kom tilbake med en opplysende dobling. Vest passet fornøyd, og 1 ruter doblet ble kontrakten. Det kostet hele 1100, men syd kunne jo etter det blodbadet prøve seg med «men de har jo slem i kortene». Det er ofte en halvdårlig unnskyldning i slike tilfeller, men her er det for så vidt riktig, forutsatt at lagkameratene har et maksresultat. Det hadde de ikke da det var paret som sprengte kortene litt og gikk bet i 7 kløver. Så i den kampen kom det største utslaget i dette spillet,  -1100 og -100, -15 IMP.

ECF HOLDING vant Patton

PATTON ble vunnet av ECF Holding som bestod av Jo Arne Ovesen-Siv Thoresen og Espen C. Fasting-Terje Lie.

Hele resultatlisten (50 lag) finner du her. 

Av de forskjellige turneringsformene er PATTON min favoritt, men dessverre spilles det ikke Patton særlig ofte. Poengberegningen stiller krav til det meste siden det er en kombinasjon av Board-A-Match som har mye av parturneringselementet innbakt, lagkamp hvor system og meldeteknikk spiller stor rolle, og selv om ekstra stikk teller mye (BAM delen) kan man ikke ta store sjanser med hensyn til doblinger fordi totalscore er også et element. Du kan liksom ikke bare doble en delkontrakt i håp om +200 mot din egen sannsynlige delkontraktscore, for fyker den doblede kontrakten hjem tapes ikke bare BAM poenget, men totalscoren bli også svekket og gir tapte poeng. Patton blir pga. av alt dette (kanskje) den mest intense formen for turneringsbridge. 

Her er et spill fra torsdagens Patton. Hvor god er lilleslem i spar her?

Om det meldes slem avhenger hva øst åpner med etter pass fra nord. Noen velger 2 spar - svake to - eller for noen 8-10 med seks spar. Hvis det viser 8-10 er det vel greit, men denne hånden er vel litt for sterk til en vanlig svake 2? Slike 6-4 hender, og særlig om honnørene er i fargene er veldig spillesterke. Hvis en bruker Kaplan-Rubens hand evalutor får en til svar at denne øst-hånden er verd ca. 12 poeng! Taperberegning (Losing trick count) tilsier at øst har kun seks tapere, og en vanlig åpningshånd har normalt 7. 

Det er imidlertid ingen garantier samme hva man gjør.

Det er trolig at det ved den del bord ble åpnet med 1 spar. Det kan dog godt bli feil om de ikke har tilpasning og vest går på til 3NT med bare en vanlig åpningshånd. 

Det er ingen dårlig slem, og akkurat hvor god den er i % får noen andre regne ut. 

Først og fremst må det unngås mer enn en trumftaper. Normalt spill er esset og en til. Det går bra om spar sitter 2-2, eller om syd har singel spar - kun et taper. 

Hvis en har veldig tro på at syd har sparlengde og kongen kan det være en variant å spille spar dame. Da ordner det seg om nord har singel tier eller knekt, noe som vil gi to tapere om esset spilles først. Det blir imidlertid grusomt spilt om syd har singel konge, eller nord har KJx eller K10x. Man må altså tippe, men klart beste sjanse er esset først om ikke noen spesifikk informasjon tilsier noe annet. 

Idet sparen er løst med en taper (den satt 2-2) er det enda litt som skal til. Det kan være mulig å godspille den femte ruteren. Det går greit om fargen sitter 4-3 (to stjelinger). Da gir ruter konge ett avkast for kløver, den femte ruteren gir parkering for en kløver til. Hvis ruter sitter helt fælt er det en bitte liten mulighet at dame-knekt sitter dobbel i kløver. Og det kan også oppstå en skvis, om samme motstander har fem ruter og fire kløver. Alt i alt bra er det bra sjanser for at minorfargene skal kunne løses uten taper, men det er altså en del arbeid som skal til før slem står. 

Slik det satt var det ingen problemer med å få tolv stikk. Spar satt som sagt 2-2, og ruter satt 4-3 (for sikkerhet skyld Q-J tredje så kun en ruterstjeling var nødvendig for å godspille fargen). 

Ca. en fjerdedel av Ø/V parene meldte og vant 6 spar. De aller fleste andre hadde +480 for 4 spar med tolv, noen få rotet bort det tolvte stikket. Og noen veldig få "BAM-haier" forsøkte 3NT, men der var det kun elleve stikk. 

Regnskapsfeil i veteran NM - Bakke og Farstad vant gull

På grunn av en regnskapsfeil i NM Veteran par blir det en endring i medaljerekkefølgen. Nye norgesmestre er Tor Bakke (Bergen AK) – Arve Farstad (TopBridge Oslo). Nye sølvvinnere er Jan Mikkelsen – Jon-Egil Furunes og nye bronsemedaljører er Harald Nordby – Jan Trollvik.

Det medførte noen endringer lenger ned på resultatlisten også. Komplett resultatliste finner du her.

 

Tre mesterskap avsluttet på onsdag

Onsdag ble tre nye par kåret som NM-vinnere, i klassene NM Monrad Par, Damer og Veteran.

I Monrad Par spilte 82 par. Tor Eivind Grude-Christian Bakke (Sømna/Bergen AK) vant. Disse kom på pallen:

I dameklassen spilte 37 par og det ble Åse Langeland-Marianne Harding (Stavanger/Farsund) som gikk til topps. Disse tre parene tok medaljene:

I veteranklassen (38 par) gikk gullmedaljene til Harald Nordby-Jan Trollvik (Topbridge, Oslo/Tromsø). Pallen bestod av disse tre:

Samtidig med NM-turneringene pågår det hver dag (og kveld) sideturneringer, Festivalhandikap og Kveldskos. Detaljerte resultater for alle turneringene finner du her. 

Mot slutten av NM Monrad par kom det et spill hvor resultatene varierte veldig. Mye ble kanskje avgjort av hva nord valgte som sin åpningsmelding.

Er dette en sperrehånd, eller det for gode kort til det. Hvis svaret er at dette er for sterke (spillesterke) kort til å sperre med i din stil blir det vel åpning 1 ruter. 

Begge deler kan fungere. Mange vil si at i ugunstig sone må man ha noe sånt for åpning på tre-trinnet 3 ruter, men jeg vedder på at de samme spillerne med så god syvkorts farge også åpner med 3 ruter selv om de mangler kløver konge. Problemet med å åpne med sperremelding med en litt vid "range" av håndtyper gjør det vanskelig for makkeren å vite hvor høyt de skal. Samtidig blir åpning med 1 ruter feil hvis det er motparten som har kortene, de får melde seg på og kommunisere på et lavt trinn. Det er nok slik at begge deler kan være riktig, men begge deler kan også bli feil. De fleste åpnet antagelig med 3 ruter. Uansett var kortene plassering av stor betydning hvor høyt N/S kunne tåle å melde. Slik så hele spillet ut:

Siden ruter konge sitter hos vest er det bøttevis med stikk til N/S. Om spar konge gir stikk blir det tolv enkle både i grand- og ruterkontrakt. Hvis det ikke kommer spar ut (for eksempel hjerter dame) må spillefører etter at han har tatt en vellykket ruterfinesse gjette om han skal ta kløverfinesse, eller spille på spar ess foran for å få tolv stikk. Etter hjerter ut kan det bli tretten stikk siden øst kan skviset i kløver (lengden) og spar. 

Ved noen bord der nord åpnet med 1 ruter var øst med i meldingene. De som var i utgang i grand fikk stort sett tak i tolv stikk, noen tok alle stikkene. Hvis du er i 3NT og får spar ut kan det bli bet i utgang om ruterfinessen går galt, mens det står i 6NT hvis den finessen lykkes!

Å vinne tretten stikk i 3NT (+720) ga +24, og det var vinnerparets resultat på spillet.

Tre par var i 6 ruter og noterte +1370. Det ga +32. Tre par delte toppen N/S for spenstige 6NT med tolv stikk, +1440. De noterte seg for +38.

Fra meldt og vunnet slem for seks N/S-par varierte resultatene via en rekke utganger til fire N/S-par som var i delkontrakt i ruter. Det ga lite, men ville ikke blitt så galt om ruter konge satt bak (og kanskje spar ess bak kongen også...).

 

NM MIXLAG - Eides språksjov til topps

Vinnere i NM Mixlag ble EIDES SPRÅKSJOV med Harald Eide, Stine Holmøy, Atle Sæterdal og Maja Rom Anjer.

Sølvmedaljer gikk til ABISCO med Kåre Bogø, Anne Birgitte Fossum, Bodil Nyheim Øigarden og Steffen Fredrik Simonsen, mens l KULTUR med Tom Høiland, Ranja Sivertsvik, Haldor Sunde og Tina Ovenstad, kapret bronsemedaljene.

Det deltok 50 lag, og hele resultatlisten finner du her.

Etter en sesjon i NM Monrad Par leder Kåre Bogø og Allan Livgård. Det mesterskapet avsluttes onsdag.

Medaljegrossistene i familien Helness (lag UTUR) var kanskje den største favoritten i mixlag, men det manglet litt på å vinne medalje denne gangen. Formen når det gjelder slemmer har imidlertid vært god. Her meldte Gunn og Fredrik Helness enkelt og logisk.

Nords 2 NT i andre melderunde er tvetydig, enten 12-14 eller 18-19, en variant som kan brukes når 2-over-1 svar er utgangskrav. Det gjør det lettere for svarer siden det blir mer rom til å melde nøyaktig. Idet syd viste sparstøtten kom et par kontrollmeldinger før nord spurte etter nøkkelkort. Så kom 5NT som bekrefter at alle nøkkelkortene er på plass, og storeslem er mulig. Normalt vil makkeren si fra om en konge over 5NT, men med mye ekstra og/eller stikkpotensiale som makkeren ikke kan se kan svareren gå rett i storeslem, som her. Gunn foreslo 7 hjerter som kunne vært en bedre kontrakt enn 7 spar om nord hadde hatt kun A-Q tynt femte (i så fall avhengig av 3-2 sits i spar). Fredrik korrigerte til 7 spar.

Syd vet altså at nord har A-Q i spar, ruteress og kløver ess, og da kan hun telle tretten stikk. Å ha kløver konge er ikke nødvendig, det kan telles 5+5+2+1= 13 stikk. Det står i 7NT også, men da må det sett fra syds synspunkt være fem hjerterstikk, noe som ikke er 100% sikkert om nord har to små hjerter. I sparkontrakt kan en kløverstjeling gi det trettende selv om det kun er fire hjerterstikk.

Spillet forekom i kampen mot lederlaget etter første dag, Nicolais fanclub. De ramlet til 6.plass til slutt, blant annet pga. et stort tap i kampen mot UTUR.

Ved det andre bordet oppvurderte nord til 20-21 NT, ikke urimelig med 19 og god femkorts farge. Pussig nok ble det vanskeligere å finne storeslem etter 2NT i åpning enn etter 1 spar. De endte i 6NT, så spillet kostet 12 IMP.

Litt over halvparten av lagene meldte og vant storeslem, hele 18 av dem 7NT! Resten var i lilleslem unntatt to par som var i overkant forsiktige og stoppet i utgang. I vinnerlagets kamp ble 6NT med tretten stikk uavgjort spill.

NM MIX LAG - Nicolai i tet!

NICOLAIS FANCLUB leder før mesterskapet avsluttes tirsdag. Lagnavnet henspeiler på unge, talentfulle Nicolai Heiberg-Evenstad som spiller med Birgit Iren Nygård. Sammen med seg på laget har de Espen Larsen og Stine Elstad. Resultatene så langt finner du her.

I siste runde kom et spill hvor makkerskapenes avtaler måtte være bra:

Storeslem i kløver er glimrende. Etter starten 2 kløver fra vest ville det vært nokså greit uten avtaler om øst hadde svart 2 ruter, men å vise sparfargen er normalt og i de fleste tilfeller den beste meldingen med østs kort. Så kommer 3 hjerter fra vest. Hva er hva da? Er 4 i minor fra svarhånden naturlig? Han kan jo ha en tofarget hånd. Eller er 4 i minor kontrollmelding som fastsetter hjerter som trumf? Det er det øst har lyst til å gjøre her, men...

Høiland gjorde det enkelt mot lederlaget og gikk rett i 4NT - Key Card Blackwood med hjerter som trumf. Svaret 5NT var det uvanlige "5 nøkkelkort og trumf dame", og øst meldte storeslem!' Godt meldt, og spilleføringen var en formalitet, + 2140.

Ved det andre bordet satt lederlagets Nygård (vest) - Evenstad, og der gikk meldingene slik:

 

Øst sa 4 ruter som var kontrollmelding med støtte i hjerter. Ved det bordet var det vest som spurte med 4NT, og over svaret "0 nøkkelkort" sa vest 5NT som bekreftet at alle nøkkelkortene inkludert trumf dame var på plass (storeslemsinvitt). Det var nok for Evenstad som melde 7 hjerter. Han så at sparfargen måtte kunne gi uttelling, og slik var det. Pluss 2140 og uavgjort spill. 

God bridge i den kampen altså, og i svært mange andre kamper ga spillet utslag. Litt mindre enn halvparten av Ø/V-parene var i storeslem. Resten, unntatt noen svært få som kun var i utgang spilte lilleslem. Ett par forsøkte den farlige kontrakten 7NT. Det er ikke noen direkte dårlig 7NT, men når 7 kløver er så godt som nedlegg er det sprekt å melde 7NT i lagkamp. 

Som du ser står 7NT enkelt, men det er med åpne kort. Det kan jo simpelthen tas en sparfinesse og det er 15 stikk! Men spillefører gikk bet, og det gjorde han/hun etter å ha spilt riktig. Sparfinessen er eksakt 50%. Å forsøke å toppe sparen først for å se om damen faller er en bra sjanse i seg selv, og om det ikke lykkes kan kløverfinessen gå som siste sjanse. Kombinerte sjanser gir mye større sjanse enn en enkel finesse. Men her ble det nitrist å spille med oddsen siden kløverfinessen røk. 

NM MIX-PAR: Gull til Håkon og Anne Irene Bogen!

I NM for mix-par tok etter hvert Håkon og Anne Irene Bogen kommandoen og vant til slutt med 118 poeng (en topp var +63), eller vinnermarginen av på litt over 1%.

Sølv gikk til Haldor Sunde-Stine Holmøy, Stryn/Lillehammer mens bronsen gikk til Øyvind Saur-Liv Marit Grude, Vikersund/Studentenes.

Resultatlisten og spill med alle enkeltresultater finner du her.

Idet dette ble skrevet kom allerede bulletin nr. 3. Bulletinene finner du her. Det er fyldige og interessante bulletiner og godt lesestoff som Vegar Næss og Elisabeth Grosseth er ansvarlige for, med bidrag fra enkelte andre.

I siste sesjon NM mix-par var en del spill hvor det typiske med moderne bridge kom tydelig frem, aktive og aggressive meldinger, gjerne hoppmeldinger. Her er ett sånt spill fra tidlig i siste sesjon:

Hopp og sprett (1)

Du sitter altså på vests plass, og la oss si nord åpner med 3 hjerter. Øst dobler, syd passer, og det er din tur. Hva melder du?

Ok, det var situasjonen for noen, mens andre så 3 hjerter fra nord, dobler fra makker og 4 hjerter fra syd. Gjør det noen forskjell, og i så fall hva melder du nå?

Dette er vanskelig. Du har så gode verdier at det godt kan stå slem, men to små hjerter gjør det litt skummelt. Det kan jo være to hjertertapere fra start. Hvis syd høyner makkerens sperremelding til 4 hjerter er det større sjanse for at makker har singel hjerter, og da er det kanskje en bedre sats å melde slem (6 spar)?

Hva med 5 spar som en sleminvitt?

Uansett, det er ikke så enkelt dette. Slik så hele spillet ut:

Det er tolv enkle stikk i sparkontrakt, kun en hjertertaper. Vests lille kløver kan kastes på den fjerde ruteren.

Det var ikke alle som åpnet med 3 hjerter, og ved noen veldig få bord ble det spilt noen litt merkelige delkontrakter.

Å notere +680 for utgang i spar som Ø/V ga - 6, de måtte komme seg i slem for å få over middels.

Spillet er referert i bulletinen også. Der forteller Vegar Næss at en av de som fant meldingen 6 spar etter 3hjerter-dobler-4hjerter var Ingunn Uran.

Ti av Ø/V parene (65 bord) hadde +1430 på blokka, og det ga hele +52.

Parturnering!

Det er utrolig mange poeng å hente på et bitte lite ekstrastikk i parturnering. I et så stort felt er det alltid noen spesielle scorer, og to par fikk tretten stikk i sparkontrakt i spill 61. Det var mer verdifullt for den som fikk overstikket i 4 spar! En kan undre seg over hvordan det gikk til, hvor det trettende stikket kom fra. Er det mulig spillefører fikk for hjerter konge, men det er helt usannsynlig, for den single kongen lå jo på bordet.

Ved de to bordene hvor det ble tretten stikk kom imidlertid kløver 6 i utspill. Spillefører dekker med åtteren, syd med tieren og vest vinner. Etter to ruter trumf kan spillefører så fiske opp syds kløver dame, men den fjerde kløveren blir ikke god av den grunn. Så det bør bli bare tolv stikk, kun en hjerter forsvinner på ruteren.

Det som må ha skjedd (?) er at etter kløver 6 ut som tok med seg syds tier ble det etter å ha tatt ut trumfen spilt kløver knekt fra øst. Om syd ikke dekker blir det fortsatt kun tolv stikk, men hvis knekten blir dekket med damen blir det fire kløverstikk. Kongen vinner etter knekt- dame, og syveren/femmeren er plutselig blitt stikk! Dermed er det fire kløverstikk, og den fargen gir ett avkast for hjerter, og på den fjerde ruteren forsvinner vests andre hjerter – tretten stikk.

Hvorfor er dette så viktig?

Fordi det var parturnering! Som nevnt ga +680 under middels (-6), mens det paret som fikk med seg det trettende stikket i sparutgang, +710 ble det hele +41 - hele 47 poeng ekstra for overstikket!

Toppen Ø/V gikk til Marianne Harding-Svein Gunnar Karlberg for +1460, ett overstikk i 6 spar. Det ga +63, men det var kun 11 poeng mer enn om de hadde fått tolv stikk.

Hopp og sprett (2) - fra dag 1 i mixen

En aktiv meldestil er ganske vanlig. Det tenkte jeg ikke så mye på da jeg i går skrev om dette spillet fra en av de første rundene på lørdag.

Her i bloggen ble det fundert på hvordan N/S kan melde med styring til den vakre storeslemmen i kløver. Da hadde jeg oversett at øst har en hånd som det absolutt er helt greit å melde inn med utenfor sonen!

Så etter 1 ruter fra nord meldte øst inn 1 spar flere steder. Syd dobler for å vise hjerter, og vest med sin fin sparstøtte og bra fordeling kan sperremelde, for eksempel med 3 spar. Dette er god bridge, det gjelder å melde når man har god tilpasning!

Det er ikke fred å få...

En slik start gjør det selvsagt mye vanskeligere for N/S, og du kan jo diskutere med din makker hvordan best mulig melde som N/S etter den starten.

 

MIX NM: Rasmussen-Bjørlo fører, men fotsatt åpent!

I NM for mixpar har de spilt 60 av 90 spill, og mesterskapet avsluttes søndag. Arild Rasmussen og Hilde Bjørlo har tatt ledelsen med nesten 100 poeng, men med +63 eller -63 som mulig score på ett spill er det selvsagt fortsatt muligheter for mange andre. Resultater og spillstensiler finner du her.

Dette er jo en parturnering, så alle spill teller likt. Likevel ser man gjerne mest på de store spillene. Tidlig i sesjonen kom et spill som stilte krav til både makkerparenes system og deres vurderinger.

N/S har en helt glimrende storeslem i kløver. Det må tas to sparstjelinger hos nord fordi ruteren sitter 5-1. Da vinnes 1+2+4+6 (inkludert to stjelinger hos nord) = 13 stikk.

Det er ikke alltid enkelt å melde slem med 4-4 tilpasning i minorfarge, og spesielt vanskelig å finne slike silke storeslemmer som dette.

Det eneste paret som fant frem til 7 kløver var mor og sønn Gunn og Fredrik Helness. Et kanonspill og ren topp, men et av favorittparenei turneringen sliter likevel i turneringen så langt. Men her var de gode.

Meldingene starter normalt slik:

Nord            Syd

1R               1H

2C                ?


Nå bør syd etablere ett utgangskrav så hun kan undersøke slemmuligheter etterpå. Det gjøres ved hjelp av fjerde farge (kunstig) krav, her 2 spar. Nord melder da 3 hjerter og har vist omtrent hele hånden sin hva angår fordeling i alle fall. Videre er det litt avhengig av avtaler.

Nord                    Syd

1R                        1H

2C                        2S

3H                         ?

Over 3 hjerter kan jo hjerter være trumf noen ganger om syd har en annen hånd, men den som melder fjerde farge bør ha en mulighet til å støtte hvilken som helst av fargene åpneren har vist, og også sleminvitere om støtten i hjerter gjør at den fargen er bra som trumf.

Følgelig er 4 kløver og 4 ruter naturlige meldinger her, sleminvitt.

Om syd har flere hjerter og vil gå videre med den fargen som trumf må hun melde 3 spar over 3 hjerter, og/eller kanskje 4NT kan være definert som Key-Card med hjerter som trumf. Hvis syd i denne sekvensen sier 4 kløver og det fastsetter trumfen (over 3 hjerter), og paret er på bølgelende er de på god vei til riktig kontrakt. 

Mange fant ut av det med kløverkontrakt, men stoppet i lilleslem. Pluss 2140 for 7 kløver med tretten var det som sagt kun ett par som noterte.

Hva er det maksimale som kan oppnås i dette spillet? 

Jeg advarer ofte mot såkalte double dummy analyser utført av computerprogran, selv om de er korrekte. GIB og lignende analyser viser hva som kan oppnås med helt åpne kort, ikke nødvendigvis med riktig spill, eller spill (med oddsen) og meldinger som vil gi best resultat i det lange løp. Dette har ofte ikke så mye verdi når det er snakk om praktisk bridge. Likevel ser vi på disse tallene som ofte presenteres finnes på spillstensiler og resultatsidene...

 

Par på spillet (det maksimale som kan oppnås er +2000 til N/S, noe de kan få om Ø/V stamper i 7 spar som selvsagt dobles. Å oppnå parscore, det optimale, som er at Ø/V går 2000 i bet (ingen hadde det), ville imidlertid gitt nest bunn for Ø/V i mix-NM.

Nest topp gikk til ett par som var i 6NT med tolv stikk, +1470. Den kontrakten ser vanskelig ut med spar ut siden ruter sitter 5-1. Det er bare elleve sikre stikk, men det oppstår en slags avansert dobbelsqueeze som gjør at det fortsatt blir tolv stikk om det spilles korrekt. 

To par spilte den spennnende slemmen 6 hjerter som ble vunnet, og belønningen var hele +58.

De som var i 6 kløver med tretten (+1390) noterte +43!

Noen par var i 6 kløver, men slurvet (tok ikke to sparstjelinger) og fikk kun tolv stikk, +1370 som likevel ga +25.  

 

 

 

BRIDGEFESTIVALEN: "Dårlig kort, men likevel..."

Festivalen er i gang!

Fredag kveld var det åpningsturnering hvor 29 par deltok. Vinnere ble Erik Berg-Sjur Arne Bøe. Resultatene finner du her. 

Den første bulletinen er også publisert, og den finner du her.

Mange har gledet seg i ukesvis før årets festival, og noen av dem ble vel litt skuffet da de tok opp disse elendige kortene som N/S i aller første spill:

"Er det dette vi har gledet oss til?", tenkte kanskje noen. Men det var kun ett spill, det kommer mange flere sjanser i en lang bridgeuke! Kanskje kom tonene fra en gammel Åge sang i hodet deres, litt omskrevet, "Dårlig kort, men likevel, mang ei hærlig stund".

Ja, med slike kort blir man ofte avhengig av hva motparten finner på med sine sterke kort. Og det var et interessant spill for Ø/V, både i meldingene og spilleføringen:

Det er ganske naturlig å havne i 6 spar etter at Ø/V finner spartilpasningen. De vil med noe system på repertoaret finne ut at spar konge mangler (Key Card Blackwood) og unngår dermed storeslemmen i spar hvor det er en sikker spartaper pga. at N/S rår over tieren og nieren i fargen. Men hvis de funderer på storeslem kan det idet de finner ut det normalt er en spartaper gå an å satse på 6NT siden det er parturnering. Og med 35 HP til sammen er det slik kortene ser ut for Ø/V faktisk best å være i grandkontrakt - hvis man vet alle kortene, ja! Det kan jo godt bli to spartapere i sparkontrakt noen ganger med skjev sits, og i så fall blir det bet i 6 spar! Men i 6NT er det minst tolv enkle stikk. Så 6NT var tingen i dette tilfellet. 

I sparkontrakt er det altså en uungåelig spartaper.

I grandkontrakt er det mulig å vinne alle stikkene med kun to stikk i spar. Spillefører har to sparstikk med finesse, tre stikk i hjerter, fire toppstikk i ruter og tre i kløver, totalt tolv stikk. Det trettende kunne kommet ved at hjerter satt 3-3. Det kan imidlertid fort bli tretten stikk selv med 4-2 i hjerter, for det er gode skvissjanser her.

Enten kan fire hjerter sitte sammen med fire/fem kløver som vil bli for mye å passe på for en motstander. Eller en av dem kan ha tre spar og fire hjerter, eller tre spar og fire kløver. Hvis det er slik (en motstander har to av holdene) kan det bli litt gjetting for spillefører med hensyn til timingen, men siden syd i dette tilfellet har alt, tre spar, fire hjerter og også er alene om kløverholdet blir det voldsomt pustebesvær for han tidlig i spillet. Nord blir sittende bare å se på og kan ikke hjelpe makkeren med noe som helst. 

Uansett utspill tar spillefører en sparfinesse ganske tidlig. Så nok en spar, og syd blir sittende en spar og alene om sparholdet. Så innkasseres ruter knekt, hjerter over til vest og ruterstikkene tas. Allerede i tredje ruterrunde er syd ferdig mann, samme hva han kaster gir han opp spar-, hjerter- eller kløverholdet sitt. 

Kun ett par stoppet i utgang. Det var en lang rekke med +980 for 6 spar med tolv stikk som ga -2 til Ø/V for å melde og vinne slem. Tre par var i 6NT. Ett av dem fikk ikke med seg skvisen og noterte +990, likevel +9 av 13 oppnåelige poeng.

To par, den ene var vinnerparet, meldte 6NT og vant tretten stikk, +1020 og delt topp.   

Festivalen fortsetter lørdag med mix NM for par. 

 

THE DECISION IS LILYHAMMER!

Da braker det snart løs, for "the decision" for ei uke eller så er så definitivt Lillehammer for det norske bridgefolket. 

Veldig mange gleder seg masse til festivalen. Det blir mye bridge, men også en god del annet morsomt vil eg tro.

Alt du trenger å vite om festivalen, inkludert smittevernregler og diverse tips, samt sosialt program og etter hvert resultater fra turneringenen finner du her.  

Huske noen "festivalvett-regler", noen velmente råd som har blitt utviklet gjennom årene det har vært arrangert bridgefestivaler:

- Det meste foregår vel på hotellet, men husk at det er litt skummelt i den skråninga bortenfor hotellet der. Å surre rundt der i mørket behøver ikke gå så bra. Å snuble i en trerot og ramle nedover der gjør vondt, det viser all erfaring. Og særlig hvis det kommer noen ramlende bak deg og lander på deg i tillegg... 

- Vær snill med makker og motspillere! Bridgefestival er nettopp det, fest, og da er man snill! (men det er fortsatt lov å ta mange stikk!)

- Det er nok av toaletter...og de bør være enkle å finne.

Og husk at her "fra langt hold" vil undertegnede følge med på det meste med argusøyne. Kanskje nettopp du havner i bloggen! Men jeg liker minst å skrive om "egging", så tips meg gjerne om artige spill, gode spill, og/eller gode historier.

Det er sannelig vel fortjent at bridgefolket får dra på festival nå etter et par (snart) merkelige år. Men covid eksisterer fortsatt, så "følg regla". 

KOS DERE!

 

Stol på makker, eller...?

En amerikansk damespiller (opprinnelig tysk) - Geeske Joel - har sammen med ektemannen flyttet til New Zealand, og hun ønsker å re-starte bridgen sin her. Hun har i USA meget kompetente proff-mentorer (Steve Weinstein, Danielle von Arnhim) og spiller mye online med dem. Men nå ville hun prøve seg i face-to-face bridge som det en periode har vært lite av i USA, men som vi i New Zealand er så heldige å få lov til å spille selv i disse covid-tider.

I går var jeg så heldig å få spille en turnering med Geeske, og det var en hyggelig opplevelse. I det spillet du her skal få se viste hun god kortvurdering, men jeg var likevel ikke helt sikker på hvor høyt jeg skulle satse. Det blir alltid små nyanser i slike kortvurderinger hvor motparten melder og makker avgir en slags sleminvitt. Slik så mine kort ut:

NORD

Giver VEST. Ingen i sonen.

Vest åpnet med 2 spar, og jeg meldte inn 3 ruter. Øst sa 3 spar, og da meldte Geeske 4 spar. Hvordan tolker du den meldingen?

Det er sleminvitt med ruterstøtte, og siden du selv har fire spar er det nokså sannsynlig syd er renons i spar. Men hvor mye har hun ved siden av?

Nord har ikke så fantastiske kort, men sparen bør som nevnt være under kontroll. Siden syd ikke har en eneste ruterhonnør må hun ha meget sterke kort i kløver og hjerter. Det kan godt være nedlegg i 6 ruter, kanskje står det 7 ruter!

Syd har trolig renons i spar og for eksempel hjerter ess og kløver ess, eller hjerter ess og kløver K-Q, eller kanskje noe sånt som KQ, KJ i hjerter og A-K i kløver. Slem er faktisk ganske sannsynlig her. Men vi hadde gått bet i en bra slem i forrige runde siden motspilleren vår fant en nydelig utspill. Hvor høyt bør det satse nå?

Jeg valgte å stole på makker i dette lynferske makkerskapet og sa 6 ruter. Øst doblet! Oooops....dette ble kanskje feil?

Neida, det var ingenting å frykte.

Øst syntes nok var nok idet N/S var i slem, men selv med sin meget sterke hånd kunne han ikke forhindre tolv stikk i den doblede ruterslemmen.

Om det kommer kløver ut må kløverfinessen gå. Med andre utspill gir hjerter konge avkast for en kløver, og hjerterfargen kan enkelt godspilles slik at en spar eller to kan kastes. Ved bordet spilte øst ut hjerter ess. 

Merk at det ikke kan trumfes fire spar hos syd siden trumfen sitter 2-0 og øst har dobbelton spar. Hvis det forsøkes må det gjøres før trumfen er tatt ut, hvis ikke blir det kun tre trumf igjen hos syd (kun tre stjelinger), og om øst har igjen trumftieren kan hun få trumfstikk i tredje sparrunde. Det skjedde ved noen bord i kontrakten 5 ruter, og de fikk kun elleve stikk. Men det går helt greit å ta ut to runder trumf og godspille hjerterfargen og skulle ikke det gå bra er kløverfinessen i reserve sind øst ikke skiftet til kløver i stikk to. Gjør han det må det gjettes litt, men det går nok bra.

Pluss 1090 var ren topp. 

Hva mener du om Ø/V sine meldinger?

Åpningen 2 spar er alt for tam etter min smak. Dette her er nok til 3 spar, og i så fall er det mye vanskeligere for N/S.

 

 

Feil i "enkle" spill

Dette spillet fra en treningskamp er ikke komplisert eller spektakulært på noen måte. Det er likevel mulig å gjøre feil hvis man er for rask på labben. Det er faktisk utrolig mange poeng som spilles bort av ganske bra spillere i løpet av året, selv i såkalt enkle spill!

Vest havner i 3NT og nord spiller ut hjerter knekt. Planlegg spillet.

Dette er vel for oppvarming å regne, eller?

Da spillet forekom gikk en bra spiller på vest sin plass i baret da han spilte til første stikk momentant, så begynte han å tenke.

For sent…

Det er ikke vanskelig å se toppstikkene, og ganske greit å se hvor det muligvis kan bli ekstra stikk også.

Det er to sparstikk, to hjerterstikk, tre ruterstikk og kløver ess = åtte sikre stikk.

Ekstra stikk kan oppnås i spar (3-3 sits), eller i ruter.

Det kan være det virke naturlig å gi bort ett sparstikk tidlig, for om ruteren går så går den, eller?

Nei, det er riktig å spille ruter først. Det er fordi ikke bare 3-3 sits i ruter gir fire stikk, men ruter knekt dobbel (4-2) eller singel (5-1) gir også fire stikk i fargensiden tieren blir god idet tieren faller.

Hvis knekten sitter singel er det enkelt, den kommer på i første ruterrunde og du kan ta for tieren i fargens andre runde og ha en tredje ruter hos øst til å spille seg over til vest.

Hvis knekten sitter dobbel er det imidlertid litt verre med denne kombinasjonen, for etter A-K i ruter - knekten faller - må det tredje ruterstikket tas med tieren hvoretter øst er fri for fargen.

For å få fatt i den fjerde ruteren må det med slik sits være inntak til vest etter du har tatt det tredje ruterstikket med tieren.

Slik satt det da spillet forekom:

Å tenke gjennom det med mulig rutersits, og huske på den sitsen det var her må gjøres FØR det spilles på til første stikk!

Da spillet forekom sa vår antihelt på vests plass "takk, makker" da blindemann kom ned, og så slapp han momentant den utspilte hjerterknekten til håndens ess. Dermed var kontrakten bortspilt, og det var for sent å tenke etter første stikk.

Utspillet bør stikkes med kongen. Så spilles to store ruter. Hvis ikke knekten kommer på kan du stoppe ruterspillet for en stund, for da må ruteren sitte 3-3 for at du skal kunne få fire stikk i fargen. Og gjør den det (3-3) gjør den det senere og. Så om de begge følger med småkort i de to første ruterrundene kan du i neste stikk gi bort et sparstikk for å ha en mulighet i den fargen også. Idet du kommer inn igjen kan så både spar og ruter prøves for det niende stikket. Om du prøver en tredje ruterrunde før du gir bort et sparstikk blir det egentlig det samme.

Men slik det satt vil ruter knekt komme på i andre ruterrunde. Da tas for ruter 10 for å unngå blokkeringen. Hvis spillefører ikke gjorde den unødvendige feilen i første stikk er hjerter ess fortsatt i behold som inntak til vest, så den fjerde ruteren vil gi stikk. Med fire ruterstikk i boks er det ni sikre.

Etter ruter 10 er innkassert dukkes en spar til motparten for å få med muligheten for ett overstikk. Denne gangen blir det kun med de ni toppstikken, men det er bra nok!

HONNØRPOENG ER IKKE ALT!

Det gleder en bridgetrener når en ser flott utvikling hos dem man forsøker å hjelpe. I en treningsgruppe jeg har ansvaret for her i Auckland er det noen spillere som har vist en enorm fremgang de siste året. De var nærmest begynnere for mindre enn to år siden, men nå får de stadig gode resultater i de turneringene hvor de antatt sterkeste og mest erfarne spillerne deltar. Jeg tar ikke æren for det, det er mest fordi de har en voldsom entusiasme, treningsiver og en solid dose talent.

En av dem – en ganske ung dame - viste talentet sitt både i meldingene og spilleføringen i det spillet du her får beskrevet.

Et poeng i min trening er å sette søkelys på spill og motspill mer enn på system og konvensjoner. Meldingen er viktige de også, man må komme seg i bra kontrakter så ofte som mulig. Hvis ikke blir det lite med poeng. Men når alt kommer til alt blir resultatet på et bridgespill avgjort av hvor mange stikk man får!

Det - stikk - er det også viktig å tenke på i meldingene. Honnørpoeng er en rettesnor, men stikkpotensiale er et viktig moment å ha i bakhodet. Man må ikke bli for rigid og kun tenke på HP!

Dette er meldeprøven dagens heltine fikk:

Dette er "kun" 14 poeng. Men det er ikke 14 poeng i denne konteksten, hånden er helt klart verd mer.

Sparfargen er verd soleklart mer enn 6 HP når du vet han foran din spar har sparfarge. Denne sparkombinasjonen gir i denne konteksten som oftest tre sparstikk, noen ganger fire stikk også om makker har tre-korts spar.

For å sammenligne ville A-K-2 i spar vært å regne for 7 HP mot 6 for den sparen vi her har, og med de / poengene i spar ville alle meldt inn 1NT med sine 15 poeng. Men A-K-2 kan ikke bli mer enn to stikk. Med ett eller to sparstikk mer med den kombinasjonen nord har her er det klart at hånden må oppvurderes. Du får som sagt uhyre ofte tre sparstikk med dette, og du ville ikke fått mer enn tre stikk med A-K-Q i spar heller, og det er jo 9 HP!

Nord meldte inn 1NT.

Slik så hele spillet ut:

Syd vurderte også bra, synes jeg. Det er ikke alltid man bør satse på utgang med 9 «flate» mot 15-17 grand, men det har noe for seg å være litt mer optimistisk når motparten har åpnet. Det er fordi det fort kan være lettere å finne riktig spilleplan, og å plassere kortene godt med den informasjonen man har pga. åpningen deres.

Syd overførte til hjerter og meldte så 3NT som ble kontrakten. Så de var i utgang helt bevisst meldt hvor det kun var 23 poeng til sammen! Og 3NT var det ingen problemer med å vinne!

Øst spilte ut spar, normalt utspill, og dermed var den første finessen i fargen ordnet. Det er imidlertid alltid tre sparstikk å hente uansett utspill, spillefører må bare passe på å få tatt to finesser over vest. Etter spar ut kan enkelt en finesse til tas senere, og da har de forventede tre sparstikkene vi snakket om i vurderingen av kortene allerede ordnet seg.

Vest la liten spar på utspillet, nord vant billig, og så gikk hun på kløveren. Det er jo enkelt å etablere to stikk i kløver pga. 10-9 i fargen, også de mellomkortene et pluss i vurderingen av nords hånd selv om 10-9 ikke regnes som honnørpoeng.

Med to stikk i kløver og de tre sparstikkene har spillefører tre i spar, ett i hjerter (godspilles enkelt på et tidspunkt), tre i ruter og to i kløver, dvs. ni stikk totalt. Inne på kløver kom litt hjelp fra motparten, men ikke nødvendig for å få tak i ni stikk, de spilte nok en runde spar rett opp i den skjule saksen.

Nå viste spillefører en ekstra hunger etter maks med stikk, noe som er veldig verdifullt i partnering. Det ville vært gull verd selv om det var delkontrakt i grand hun var i!

Inne hos syd i kløver spilte hun hjerter mot nord. Vest la liten, og kongen vant stikk. Nå ble ruterstikkene innkassert, og før den siste kløveren så det slik ut:

På dette tidspunkt hadde spillefører full telling. Vest hadde fem spar fra start, tre ruter, tre kløver og følgelig kun to hjerter. Et innspill i hjerter var helt safe.

I diagramsituasjonen er kløver 10 det åttende stikket, spar ess det niende. Men det niende stikket for spar ess lot hun være å ta for, og etter kløver 10 som vest kastet en spar på ble det spilt hjerter til vests ess. Avslutningen var at vest måtte spille spar fra K-J til en tredje finesse for spillefører, og hun vant dermed fire sparstikk og ti stikk i alt!

Pluss 430 for 3NT med ett overstikk med 23 HP til sammen og ingen nyttig langfarge ville vært vanskelig å slå for alle, selv om det hadde dreid seg om en VM-finale!

TIPS/ADVARSEL: Dette så jo veldig fint ut. Men det er vel grunn til å advare litt. Ikke bli for ivrig med oppjusteringer og slikt, spesielt ikke om du spiller parturnering. Det kan bli for mye møllers tran og… Men å være bevisst på at noen fargekombinasjoner i en bestemt kontekst er mer verd en de poengene man normalt regner for de honnørene er fornuftig! 

Snart klart for festival!

Om vel en uke og ei uke fremover fra det innvaderer norske bridgespillere Lillehammer. Norsk Bridgefestival går av stabelen til tross for covid. På grunn av pandemien blir det smittevernregler og diverse restriksjoner. NBF fikk en vanskelig oppgave for å legge opp det hele og holde seg innefor de gjeldende regler. Men godvilje og et stort ønske om å få til festival for den store norske bridgefamilen var tilstede, og om intet uforutsett skulle skje nå så braker det løs lørdag 31.juli.

Snart fylles spillelokalene på Lillehammer!

Siden det er visse regler som gjør at festivalen ikke blir helt sånn som i vanlige år kom det noe kritikk fra enkelte hold. Det har stilnet. Jeg tror de fleste innser at man skal være veldig glade for at det i det hele tatt blir festival. Mitt inntrykk er at veldige mange gleder seg vilt til å møte gamle og nye bridgevenner på festivalen.

Et av få andre land som i år vil arrangere bridgefestival med "face-to-face" bridge er New Zealand hvor jeg befinner meg. Hvis det fortsetter som nå, med nesten null covid her i landet, blir det NZ-Bridge Congress i september.

Selv skulle jeg som har deltatt i en haug med norske bridgfestivaler (og alltid har stortrivdes) selvsagt ønsket å være tilstede på Lillehammer. For å sitere forfatteren Hans Bjørli (Vise fra Tømmerskogen):

 

Det skjer ikke i år for mitt vedkommende, og jeg var der heller ikke i fjor. Men det skal komme en dag... 

Norske bridgespillere er heldige. I veldig mange andre land kan de ikke, eller tør de ikke satse på slike store arrangement. I Danmark ble årets festival spilt på nettet. Det ble fine turneringer/mesterskap rapporteres det, men å kalle det festival er nesten å dra det litt langt.

Bridgefestival inneholder jo mye mer enn selve turneringene! Det sosiale er i høysetet.

Vinnerlaget fra Quiz'en under fjorårets bridgefestival

All info om det sosiale programmet på årets bridgefestival finner du her.

Og informasjon om turneringene, påmeling og alt annet finner du her.

Det er jo tross alt bridgeturneringene som er årsaken til at hele bridgefamilien samles!

Vi tar med et spill fra fjorårets festival. Det skjedde i NM Monrad lag. 

N/S har 25 HP til sammen, god kløverfarge og skikkelige stoppere i alle fargene. Stikk over alt, liksom. Likevel gikk nesten en tredel av spilleførerne bet i 3NT.

Hvordan gikk det til?

Jeg har ikke forsøkt å innhente informasjon om hva som skjedde der det ble bet i 3NT, men forsøker meg med litt kvalifisert (?) gjetting.

Noen av dem som ikke fikk hjem 3NT spilte den som nord etter at vest hadde vært med i meldingene med hjerterfarge. Øst spilte da ut hjerter ess og fortsatte fargen da han så damen dobbel hos syd. Det var ganske effektivt, for syd har ikke flere inntak til kløverfargen.

Men det er jo bare å gi bort ett stikk i kløver, sier du?

Ja, det er enkelt når man ser alle kortene. Men la oss si spillefører etter å ha vunnet for hjerter dame spiller ruter til nord og tar kløverfinessen. Det kan jo godt være fem kløverstikk her! Og hvis vest tar det stikket er det mer enn nok stikk med fire kløverstikk. Men hva om vest ligger unna i riktig tempo? Med åpne kort spilles da simplethen kløver til esset som feller kongen, ikke sant? Men uten å vite at det sitter slik er det ikke noe å si på at en kløverfinesse tas. Idet den ryker til kongen er syds hånd som en øde ørken, og med kun ett (!) kløverstikk blir det nitrist. ET ping-pong spille mellom Ø/V og nord sine kort ender med minst en bet. 

Noen gikk bet med kløver ut fra øst. Da er hjerter dame i behold, men spillefører vet ikke at det er et inntak til syd, vest kan jo ha hjerter ess.

Kløverfinessen tas i første stikk. Beste motspill nå er faktisk å fortsette med kløver. Det er fire kløverstikk og tre ruterstikk, og selvsagt mulig å få (minst) to stikk i majorfargene. Men hvis spillefører som ikke vet han har et inntaki hjerter til syd senere tar kløverstikkene blir det fryktelig vanskelig å finne tre avkast fra nord på de tre siste kløverrundene. Han skviser seg selv! Mot slutten kan det bli også da bli ping-pong spille mellom motspillerene og nord, sepsielt hvis det spilles spar til knekten.

Kontrakten var 3 NT ved alle bordene unntatt to. Ved de to bordene ble det spilt hjerterkontrakter, en med N/S sine kort, og en med Ø/V sine kort! Det festilgste resultatet noterte Gunnar Nordby-Even Morken seg for da de var i kontrakten 1 hjerter redoblet spilt av syd (!). Den ble vunnet akkurat og ga scoren +520 for kontrakt på ett-trinnet.  

LYKKE TIL BÅDE MED BRIDGEN OG DET SOSIALE PÅ NORSK BRIDGEFESTIVAL 2021!