Ungdoms EM: Norsk ledelse i U-26 Women

Det går så langt bra for tre av de fire norske lagene i Wroclaw hvor Ungdoms EM for lag spilles. U-26 laget har ikke fått det helt til å klaffe så langt. Den klassen som startet først (flest lag) er bare omtrent halvveis, så det kan godt gå bra å klatre på tabellen i den klassen også.

I jente/dameklassen leder Norge etter først dag hvor det ble tre fine seiere.

I U-21 ligger Norge på 3.plass og i U-16 på 2.plass. Yngstelaget ligger bare marginalt bak lederlaget.

Alle resultater, spill og annen informasjon finnes her.

Husk også at mesterskapet kan følges på BBO og LOVEBRIDGE.

Her er et spill fra en av jentelagets kamper i går:

Der Sofie Græsholt Sjødal satt nord og Kaja Brekke syd passet først både Kaja (syd) og vest. Sofie (nord) sa 1 ruter, Kaja svarte 1 hjerter før vest nå hoppet inn med 2 spar. Å si 3 hjerter andre gangen betyr ikke helt det samme når motparten tar bort melderom som et hopp til 3 hjerter ville vist om vest hadde passet. Men man bør kanskje ikke støtte et 1-over-1 svar til 3 i en sånn situasjon uten noe bedre enn en minimum 12-14 hånd. Her hadde Sofie en veldig fin 14 poenger, masse kontroller osv., og hun sa som man bør gjøre 3 hjerter. Kaja løftet til utgang, og det kom kløver ut fra vest. Spar konge ble etter hvert godspilt, og vest kunne betet utgangen om hun hadde funnet skift til liten ruter slik at Ø/V får tak tre ruterstikk. Men det gjorde hun ikke, og da forsvant en ruter på nords spar konge. Det ble kun to rutertapere og en taper i spar, Norge + 420.

Ved det andre bordet åpnet Sofie Grande-Weberg (vest) med 2 spar etter pass fra syd. Nord og øst passet, og det var syd sin tur. Noen vil kanskje passe her, og det er vel heller ikke helt feil å gjøre det. Men det kan godt hende N/S er litt robbet og. Å melde 3 hjerter er ikke så fristende, men kanskje det er tryggere å doble?

Syd doblet opp, vel vitende om at også makkeren visste at det ikke var noen åpningshånd hos syd. Det ene problemet med syds sine kort er at det ikke er så veldig gode motspillskort om makker straffepasser 2 spar doblet.

Hva bør nord si idet syd dobler opplysende mot 2 spar?

Nord har egentlig ikke til å passe med kun K-8 fjerde i trumf. Men det er fristende, for hun har sannelig nok verdier utenom!

Nord passet ut 2 spar doblet.

Det var to topptapere i og hjerter og to i kløver i tillegg til trumfen. Det ser unektelig ut som om det blir to spartapere. Men Grande-Weberg fikk snellet hjem åtte stikk, Norge + 1070. Spillet ga det norske laget hele 16 IMP!

På det norske jentelaget spiller foruten de to nevnte parene Erleta Plana - Maren I. Sægrov. De har med seg Svein Olai Høyland som NPC og Ida Wennevold som coach.

 

 

Ungdoms EM: God start i U-26W og U-16

Både det norske jentelaget (U-26W) og U-16 laget fikk en flott start da de klassene startet sin spilling i Ungdoms EM tirsdag. Begge fikk nesten full topp i runde 1 og fulgte opp med seier i andre kamp.

Etter to kamper ligger Norge på 2.plass både i U-16 og U-26 Women. I U-21 ligger Norge på 3.plass etter syv runder, og i U-26 på 11.plass etter åtte runder. 

De norske U-16 spillerne er i alle fall ikke redde for å ta noen sjanser. Det har de vist allerede.

I dette spillet fra runde 2 i U-16 (Norge-Polen) på tirsdag var det Markus Hansen Moe og Ida K. Mathisen som meldte mer optimistisk enn resten av feltet. Og det norske paret lyktes. Først kan du ta stilling til hvordan melde denne hånden:

(Giver øst, ingen i sonen)

            VEST

Makker åpner med 1NT, 15-17. Hvordan vurderer du disse kortene – utgang, eller slem?

Moe meldte 4 ruter, sleminvitt.

Defra er meldingene litt uklare for meg, men til slutt havnet de i 7 ruter.

Det gjenstod å tippe kløveren. Det er hårfint med oddsen å toppe etter damen med ni kort til sammen fremfor å ta finesse etter først å ha tatt en honnør. Og Moe toppet kløveren, +1440 til bokføring!

Om man skal være helt ærlig er 7 ruter litt vel hardt, men storslemmen har bra sjanser! Og å se at vests kort mot en 1NT åpning er slemkort er bra vurdert.

Ida (øst) sin grandåpning er god etter min smak. Spesielt med slike 4-5 hender og firekorts hjerter og femkorts minor og rundt 15-16 poeng er det ekkelt om man åpner med 1 i minor og makkeren viser sparfarge. Hva blir åpnerens andre melding da? Alle tenkelige gjenmeldinger blir på en eller annen måte feil.

Det gjenmeldingsproblemet unngås ved å åpne med 1NT som forteller styrken med det samme. Merk at om en av østs kløvere hadde vært en ruter (fordleingen 2-4-3-4) ville alle åpnet med 1NT.

At det ble grandåning gjorde det lettere for vest å vurdere det slik at hans hånd kom til å bli veldig stikkgivende. Det er liksom ikke 10 poeng det her, den sjette og syvende ruteren er jo stikk like gode som ess! For vest vet at makkeren har minst dobbelton ruter.

Mange av de andre parene fikk problemer i dette spillet, som regel etter åpning med 1 kløver. Slik så resultatene ut for hele puljen:

Det norske paret var det eneste i storeslem. Kun fire par var i slem, men et trinn lavere enn det norske paret. Like mange som var i lilleslem spilte utgang, og noen trodde det var mis-fit (eller de hadde en misforståelse) og stoppet i delkontrakt!

Mot Alfred Johan S. Brandel-Sebastian Lillejord som N/S for Norge noterte N/S +440 i 5 ruter, dvs. spillet ga 14 IMP til Norge som vant kampen med 14,42 VP – 5,58 VP.

Det tredje norske paret i denne klassen er Sander Haulan – Theodor Lillejord som spilte i den første kampen mot Nederland hvor det ble nesten full pott for Norge (19,38 VP).

Ungdoms EM: U-21 laget ligger på 2.plass

Etter fem runder (av 15) ligger det norske U-21 laget på 2.plass i EM som spilles i Wroclav, Polen. Det er hjemmelaget Polen som har tatt ledelsen i den klassen, og de leder klart. 

I U-26 er det med noen flere lag, og de har spilt seks runder (av 19). Der har Norge vunnet tre kamper, tapt to og en oversitt. Med middels ligger de på 10.plass så langt. 

I dag starter U-15, U-26 Women og U-31 hvor Norge har med lag i de to førstnevnte klassene.

For vårt U-21 lag startet kampen mot England (runde 5) verst mulig da England tidlig fikk hjem en doblet delkontrakt samtidig som de vant utgang andre veien ved det andre bordet, 15 IMP ut for Norge, Etter 12 av 18 spill ledet England med 39-14. Men så kom Norge sterkt, og ett av spillene i snuoperasjonen mot slutten av kampen var dette hvor Ø/V hadde bra kort:

Er dette en bra slem?

Nei, selv om den kan stå på en heldig dag. I så fall må det unngås mer enn en hjertertaper. Dessuten må det ikke komme spar ut hvis det er truende (spar konge sitter feil for spillefører). Selv uten spar ut, eller spar ut ikke er truende må altså trumfen ikke sitte skjevt, kløveren bør helst sitte 3-2 også. Selv om kløver gir avkast for spar må ruterfinessen gå til slutt. 

Det må for mye til for at det skal være med oddsen å være i slem, men det er klart at øst blir litt sleminteressert siden vest åpner og de finner hjertertilpasningen.

For Norge meldte Einar Osen (vest) og Kristian Dalemark Austad fornuftig:

Østs 2NT er en slags rele som spør om mer, bla. om vest har trekorts eller firekorts hjerterstøtte. Da vest viste firekorts hjerterstøtte, men minimum tenkte øst korrekt at det neppe var noen god slem.

Det går an å svare 2 kløver først med østs kort. Mange gjør det og noen eksperter anbefaler det også med lengre minorfarge og firekorts major, hvis man har nok styrke til utgangskrav. Selv synes jeg det er greit nok å melde majorfargen først med vanlige hender, men svare 2-over-1 i minorfargen med veldig sterke hender, eller veldig skjevt fordelte kort sterke nok til minst utgang, kanskje slem.

Englands øst svarte 2 kløver. Vest sa 2 ruter som antagelig var en slags hvilemelding, Øst viste hjerterfargen, og vest støttet. Jeg kjenner ikke detaljene i det engelse parets system, men etter den starten endte de i slem.

Selv om øst ble spillefører sånn at sparutspill ikke var truende for spillefører (syd har kongen) gikk det ikke an å vinne slem. Det ble en hjerter- og en rutertaper. Fem av 14 Ø/V-par gikk bet i slem, resten spilte komfortable utgangskontrakter.

Foruten de to nevnte spillerene er Johan Bjørkan-Jørgen L. Nordby og Jonas Brekke-Are Landsvik med på det norske U-21 laget. NPC er John-Hallvard Skoglund.

Norge vant spillet med 11 IMP og slo til slutt England med 7 IMP. Dermed ligger som nevnt de norske på 2.plass, og det gjør de like foran nettopp England.

 

 

 

Vanskelig motspill

Her er et spill fra dagens første kamp i Ungdoms EM i Polen. Først kan du ta stilling til åpningsmelding med nords kort som giver med alle i sonen.

Dette kan være en spillesterk hånd, men for at den skal være det må makker ha noe å hjelpe til med i nords langfarger. Da kan det bli flere stikk enn en kan forvente ut fra parets samlede honnørstyrke. 

Så hvor god hånden er vet man ikke. Det går an å åpne med svake 2 selv om disse kortene altså godt kan gi ett stikk eller to mer enn de fleste svake 2 hender. Kanskje 3 hjerter? 

I Norge U-26 sin kamp mot Belgia klinket den belgiske nord til med 4 hjerter! Det må sies å være veldig sprekt. Oppsiden er at man tar bort veldig mye melderom for motparten som må gjette, og kanskje de har et stort spill i kortene. Men det kan også bli dyrt. Og da det gikk pass-pass før vest doblet var kansje nord litt nervøs, spesielt siden det ikke pass rundt. Litt nerver ble det vel før blindemanns kort i 4 hjerter doblet ble lagt opp. Men nord var heldig med blindemanns kort:

Syd hadde glimrende kort mot nord sine. Det går likevel an å bet 4 hjerter, men da må forsvaret raskt spille to runder trumf. I så fall blir det en taper i hver farge. Hvis ikke syds trumf blir tatt bort godspilles kløverfargen som sitter så snilt med en stjeling. Men å se det det er ikke så lett. Og motspillet ble ikke funnet, så det endte med ti stikk og +790 til Belgia.

Ved det andre bordet åpnet den norske nord med Multi-2ruter, og de endte i 2 hjerter med ti stikk, Norge +170. Så spillet ga 11 IMP ut for Norge, og det førte til at det kun ble en liten seier mot Beliga. 

Syv av 18 N/S-par vant ti stikk i 4 hjerter, to av dem doblet. De som var i delkontrakt i hjerter fikk også ti stikk med unntak av ved et bord der Ø/V holdt 3 hjerter nede på ni stikk.

 

EM for ungdomslag

Nå som EM for nasjonslag er over er det ungdommenes tur. I Wroclav, Polen spilles EM for ungdomslag i perioden 7.-12.juli. Det spilles i fem klasser, og Norge deltar i fire av dem. Forhåndsomtalen av mesteskapet med norske deltakere osv. finner du på NBF sine side, her,

Etter EM blir det VM (transjasonalt) både for lag og par.

EM for ungdomslags mesterskapsside finnes her.

Det er kun to klasser som har startet (søndag), U-21 og U-26. De andre klassene starter tirsdag. I U-26 ble det en litt tung start for Norge med to tap og en seier, men de leder i skrivende stund sin fjerde, mandag morgen. U-21 laget startet bedre og lå som nr. 3 etter første dag.

Vi kommer selvsagt tilbake med mer fra Ungdoms EM med både spill og resultater utover uken.

Norsk fest i Danmark

EM i Herning, Danmark ble som allerede rapportert et riktig festlig mesterskap sett med norske øyne. Det var store forhåpninger til de norske lagene, men gull både i OPEN og LADIES var nesten i overkant. 

(Bildene er sakset fra EM bulletinen)

Laget i åpen klasse hadde i realiteten god kontroll mot slutten. I dameklassen var det mye skumlere, men det holdt akkurat til slutt. Begge lagene blir blant favorittene i neste års VM. 

Dessverre klarte ikke de norske seniorene målet om å kvalle til VM.  Det ble den litt kjedelige 9.plassen bak Danmark som kapret siste VM-plass. Nederland vant den klassen.

I mix-klassen gikk det ikke så bra for Norge (19.plass), men laget fikk gjennom dette mesterskapet nyttig erfaring så det kan bli en bedre plassering ved neste korsvei. De vant halvparten av kampene sine, men tapene var ofte for store.

Fra avslutningen tar vi med ett av mange spill hvor de norske spillerne i åpen klasse vurderer bedre enn motstanderlaget. Det handler kanskje litt om system og avtaler også. 

Giver syd, alle i sonen

La oss si syd åpner med 1 ruter, og vest dobler opplysende. Hvordan synes du disse kortene skal meldes?

Syd åpnet nesten over alt med 1 ruter, og nord sa 1 spar etter dobling fra vest. Øst passet. Hva bør syd si nå?

Enkelte liker å bruke hopp til 3 kløver etter 1-over-1 svar i majorfarge som Minisplinter, dvs. singelton kløver og firekorts støtte til majorfargen. Spilles slik må gjemelding 2 kløver defineres som krav (eller semiforcing). Jeg synes det er klønete og er tilhenger til en litt mer gammeldags tilnærming hvor hopp til 3 kløver etter 1 ruter-1 i major tar seg av de beinsterke hendene med ruter og kløver. 

Boye Brogeland satt syd og hoppet til 3 kløver i andre meldrunde. Da støttet simpelthen Christian Bakke kløveren og de fant frem til 6 kløver.

Det er jo egentlig en ganske bra storeslem siden de har elleve trumf til sammen. Det ble imidlertid en trumftaper, Norge +1370.

Omtrent halvparten av N/S-parene stoppet i utgang. Finlands N/S meldte 1 ruter - 1 spar, 2 kløver og endte i utgang, 13 IMP til Norge.

Gullvinnerne!

Norges gulljenter minutter etter gull var sikret! (foto klippet av en video)

Det norske åpent-laget har også fått noe å skåle med etter sin overbevisende seier

 

To gull til Norge i EM!

Fantastisk!

Det ble en historisk dag for norsk bridge i Herning,Danmark.

Gratulerer med gull i åpen klasse til Tor Eivind Grude, Geir Helgemo, Boye Brogeland, Christian Bakke, Allan Livgård, Terje Aa og Tolle Stabell som er lagets Non Playing Captain og coach Sten Bjertnes.

Og damelaget prestasjon er historisk. Norge har aldri vunnet gull i EM for nasjonslag i dameklassen.

På laget spilte Bodil Nyheim Øigarden, Liv Marit Grude, Ann Karin Fuglestad, Marianne Harding, Torild Heskje og Gunn Tove Vist. Anne Lill Hellemann var NPC og Leif Erik Stabell coach.

Vi gratulerer!

I åpen klasse var det egentlig ingen tvil mot slutten. Norge tok etter hvert kommandoen i sin kamp mot Finland, og etter en stund var det over. Dessuten fikk Sveits trøbbel mot Hellas. Selv om Sveits kom tilbake i den kampen ble det alt for lite, og det ble nesten en parademarsj for de norske som vant EM med god margin!

Damelaget startet bra i «finalekampen» (som de kunne tape med 20 IMP) mot Frankrike. Men de franske damene tok ledelsen og var innenfor rekkevidde om de kunne få til et par gevinstspill til. Skummelt.

Og det ble skummelt mot slutten, spesielt for mange av oss som må ha forholdt til en feilscoring (?) og det så ut som det kunne glippe da det gikk litt på tverke for de norske helt mot slutten. Men det holdt akkurat, og Norge vant mesterskapet med liten margin foran Frankrike. 

Vi kommer tilbake med mer her i bloggen, og selvsagt vil Leif Erik Stabell oppsummere det hele i mesterskapsbloggen.

SISTE: Det skal ha vært en turneringslederavgjørlse inn i bildet som gjorde at de resultatene som lå ute en stund var feil. Dette får vi komme tilbake til, og vi forholder oss i denne omgang til resultatene som ligger ute på mesterskapssiden. 

EM LADIES: Dette kan bli FOR spennende

Den siste runden i åpen klasse hvor vi håper og tror Norge sikrer EM gull spilles fra kl. 11.45. Før det ble nest siste runde i dameklassen spilt. Åpen klasse spiller siste runde samtidig med siste runde i damenes siste oppgjør. Dette blir spennende!

Når det gjelder damenes gullkamp fulgte vi med på nest siste kamp. Underveis var det lite som tydet på at gullkampen ville bli avgjort før Norge-Frankrike i siste runde er ferdigspilt. Kampen starter klokken 11.45.

Norges damer ledet lenge bare litt Belgia. Vi tar først med et lite svingsspill, men likevel et spennende spill fra den kampen.

Utgang begge veier

Av og til ender samme lag i utgang både N/S og Ø/V. Noen ganger fyker begge utgangene hjem og det blir masse IMP inn for det "heldige" laget.. Oftere blir det bet i en av dem, likevel IMP inn. I den viktige kampen Norge-Belgia (damer) på morgenkvisten i dag kom dette spillet hvor belgierne frivillig meldte utgang i begge retninger. Det var litt skummelt å se på, men til slutt gikk spillet Norges vei.

I meldingene handlet mye om avtalene man har mot 1 kløveråpning hvis den være med kortfarge. Noen bruker 2 kløver innpå som Michaels Cuebid (begge major), mens andre spiller med 2 kløver som naturlig hvis åpningen ikke viser kløver. Da kan man bruke 2 ruter som Michaels (mister i så fall hopp til 2 ruter som naturlig).

Hvis 2 kløver er Michaels må man passe først med kort hvor man ellers ville meldt 2 kløver, og forsøke å få meldt kløver senere i meldingsforløpet. Det skjedde der Norge satt Ø/V. Da hadde N/S funnet hjertertilpasningen. Nord tok hardt i da hun meldte 4 hjerter. Siden det var to hjertetapere kunne ikke utgangen vinnes, Norge +50.

Ved det andre bordet gikk meldingene slik:

Her kunne altså den belgiske vest melde inn 2 kløver som naturlig, og da øst strakk seg til 2NT løftet vest til 3NT.

Syd spilte ut hjerter. I denne utgangen kunne det nok blitt mer enn en bet, men Norge fikk i alle fall tak i beten og noterte +100. Så spillet ga 4 IMP til Norge.

Man kan kanskje påstå at den belgiske vest som fikk meldt inn naturlig med sine fine 4-6 hånd kunne/burde meldt 3 spar over 2NT. I så fall havner de i 4 spar. Det bør nok bli bet der og, men den kontrakten er ganske bra.

Idet seks spill gjenstod ledet Norge med 26-8. Så det så lovende ut, men Frankrike som ligger på 2.plass ga seg ikke og ledet klart mot England. Bla. vant det franske Ø/V-paret 4 spar i det spillet jeg nettopp fortalte. Så det ser ut som om det skal bli en slags finale i siste runde, Norge-Frankrike som vil bli vist på BBO og sannsynligvis blir superspennende.

Norge fikk mer og mer draget på det. Øigaarden-Grude meldte en glimrende storslem:

Før det du ser av meldingsforløpet her hadde syd åpnet med 1 ruter og nord støttet til 2 ruter etter 1 hjerter innpå, og øst støttet hjerteren. Kløverfargen ble raskt godspilt, ingen store problemer, +1440. Godt gjort å finne frem til storslem etter en sånn start!

Dessverre ble 7 ruter kopiert av belgierne. Litt spesielt, for ingen andre N/S-par i hele dameklassen fant frem til 7 ruter!

Men så økte den norske ledelsen og det ble til slutt overkjøring. Idet kampen var ferdigspilt hadde Norge slått Belgia med 56-9 IMP, 18,87 - 1,13 VP. Glimrende spilt, vårt lag gjorde sannelig dagens første oppgave godt!

Nå gjenstår siste hinder...

For Frankrike på sin side slo England og fikk 16,73 VP. Det betyr at Norge leder med 10,01 VP. I det innbyrdes oppgjøret til slutt ("finalen") tåler Norge altså å tape, men de må ikke tape med mer enn 20 IMP (5-15 VP) hvis min finregning stemmer (men det gikk litt kjapt...).

(Uoffiselle tall idet nest siste kamp var i ferd med å avsluttes) 

Huttetu...STAY TUNED!

Det snør neppe oppover i Herning i dag...

Ja, det skal et mirakel til om Sveits skal kunne ta igjen Norge i åpen klasse i EM på avslutningsdagen.

Selv om man alltid bør være forsiktige med å gratulere for tidlig er det klart at det er veldig usannsynlig at Norge taper stort mot Finland og Sveits samtidig får full pott mot Hellas i siste runde. Sveits har fått full pott (20-0) en gang i dette mesterskapet (mot Romania). Og de få tapene Norge har hatt har ikke vært så store som de må tape i siste kamp (i tillegg til at Sveits vinner 20-0) for at dette skal kunne gå galt. Finland ligger bitte litt under middels etter 28 kamper.

Så det går mot gull i åpen klasse, men vi venter altså litt med å gratulere.

Det kan bli to norske gull om det går som vi håper, og på dette tidspunktet som vi tror på.

Damelaget vårt må gjennom to kamper og forsøke å holde på sin ledelse. I siste kamp som du kan følge på BBO er mot Frankrike som nå ligger på 2.plass! Også Norge-Belgia i morgenkampen torsdag vises på BBO. Følg må på innspurten, og merk at i dag starter kampene klokken 09.00.

Da Norge knuste Spania i åpen klasse i går var det mot slutten av kampen at det ble ren overkjørsel. Det var en stund jevnt, men så ble det 51-0 i IMP til Norge på de syv siste spillene!

Det kan virke som om de som spiller glimrende har mest flaks også. Jeg vil dog ikke si at Norge har hatt spesielt mye flaks i dette mesterskapet. De fleste IMP’ene har blitt vunnet fordi de rett og slett spiller bedre enn motstanderne. Men i dette spillet fra Spania-kampen kunne Geir Helgemo-Tor Eivind Grude fått et helt annet resultat enn det kanonresultatet de fikk:

Meldingene gikk slik med Geir Helgemo som vest og Tor Eivind Grude øst:

Jeg aner ikke hvor syds dobling av 3NT kom fra (?). Han kunne ikke doble 2 kløver Stayman for utspill uten risiko, det kan av og til bli kostbart om det er Ø/V som har kløvertilpasning. Så hvordan trodde syd at makkeren skulle kunne finne ut at han satt med så god kløver?

Ø/V har ni stikk, men det er temmelig tynt i kløver og hjerter...

Det er veldig dramatisk dette spillet slik kortene er plassert kan motspillerne med åpne ta fire kløverstikk og seks hjerterstikk, dvs. hente seks doblede bet i 3NTx! Da må de få med seg kløverstikkene, og syd må spille hjerter knekt som effektivt smadrer tieren og ruller opp spilleførers hjerterkombinasjon. Seks bet ville gitt -1700. Men da nord forsøkte å godspille hjerteren sin fikk i stedet Helgemo ett stikk i den fargen og ni stikk i spar og ruter, dvs. ett doblet overstikk og +950 – en viss forskjell...

Ved det andre bordet fikk Brogeland-Bakke spille 2 hjerter som N/S og noterte +140, så spillet ga 14 IMP til Norge.

EM spill: Uheldig?

I onsdagens morgenkamp mot Nederland ble det et lite norsk tap, 7,71-12,29 VP. Det er ingen katastrofe, Norge leder fortsatt før de siste tre kampene. Men det har jevnet seg litt ut. Idet omtrent halvparten av den andre kampen er spilt har Norges ledelse til Sveits som ligger på 2.plass krympet til litt over 3VP. På 3.plass ligger Italia over 20 VP bak Norge. 

Det ble et tosifret norsk tapsspill mot slutten av Nederland-kampen uten at en kan kritisere de norske spillernes avgjørelser.

Grude (øst) valgte å åpne med 1NT som sikkert kan diskuteres med 4-5 i major, men det blir vel mest et stilspørsmål. Syd passet, og Helgemo meldte 2 kløver, Stayman. Øst meldte 2 hjerter, og da kom syd innpå med 3 kløver. Nå så det for vest som om det var bra tilpasning, og hånden er jo verd klart mer i hjerterkontrakt enn de 7 rene poengene man teller. Så han sa 4 hjerter som ble kontrakten. Er det en bra utgang om en ser kun på Ø/V sine kort?

Det er i hvertfall ikke noen dårlig kontrakt, den har vinnersjanser. Men slik det satt viste det seg være håpløst:

Syd spilte ut hjerter 9 mot 4 hjerter. Det ble to hjertertapere, to spartapere og en kløvertaper. To bet og NORGE -200.

Ved det andre bordet åpnet øst med 1 hjerter. Brogeland (syd) meldte inn 2 kløver og vest hoppet til 3 ruter - mixed raise (4+ hjerter og ca. 7-10HP). Nord var med til 4 kløver, øst sa 4 hjerter og syd foreslo 5 kløver. Den ble doblet av øst. Spillefører fikk de ni stikkene det var mulig å få, Norge -300. Dobbelscoren kostet, kanskje litt uheldig 11 IMP i kampen som ble tapt med 8 IMP.  

De norske damene leder sin andre kamp for dagen og er fortsatt i ledelsen i dameklassen.  

EM: Målstreken i sikte

Det gjenstår kun fire kamper i EM Åpen klasse og fem i dameklassen. Vi øyner norsk medalje i begge de klassene som ledes av Norge. I åpen klasse ligger som de fleste har fått med seg Norge veldig godt an til gull, men det skal bare et litt stort tap til så blir det jevnt. Etter de sterke resultatene i går og ganske klar ledelse i turneringen spiller det åpne laget mot Nederland i BBO-overført kamp akkurat nå, onsdags morgen. Nederland ligger dårligere an enn de bruker å gjøre, 12.plass før dagens spilling. Så de må avslutte sterkt om de skal kunne kvalle til neste års VM.

Nederland åpnet best i kampen mot Norge, og de fikk opp en liten ledelse. Det så ut som den kunne øke etter det spillet vi tar med her. Det var en valg i meldingene, og det er ikke lett å si hva som er best i det lange løp. Vi trodde et øyeblikk den nederlandske nord traff best, men det ble norsk gevinstspill likevel.

Giver syd, alle i sonen.

Syd åpner med 1 spar og vest melder inn 2 hjerter. Melder du pass eller 2 spar? De Wijs sa 2 spar, Bakke passet som nord ved det andre bordet. Da Ø/V var i 4 hjerter stampet Muller (syd) i 4 spar, men Brogeland som ikke hadde fått vite om sparstøtte passet. Slik så hele spillet ut:

Nederland gikk en doblet bet i 4 spar, Norge +200.

Mot Nederlandds 4 hjerter spilte nord ut spar 5. Står utgangen?

Hvis det spilles ruter med det samme får spillefører stjålet sin tredje ruter og da blir det vel bare to kløvertapere og den ene rutertaperen? Den nederlandske vest satse imidlertid på at kløver gikk med en taper og tok ut trumfen etter å ha tatt for kløver ess. Da ble det to rutertapere og to kløvertapere, Norge +100. Spillet ga 7 IMP til Norge. Om 4 hjerter hadde blitt vunnet ville det blitt 13 IMP ut.

Etter ti spill leder Nederland kampen med 8 IMP.

 

 

 

 

 

EM: Kostbare slemspill

Det begynner å dra seg til i EM med kun tre spilledager til før det skal deles ut medaljer og «billetter» til neste års VM.

Det ser veldig bra ut for tre av de norske lagene. Som Leif Erik Stabell skrev i mesterskapsbloggen i går kan det se ut som om lederlaget Norge, Sveits og Italia vil gjøre opp om medaljene i åpen klasse. Men det er syv kamper til som skal spilles, max. uttelling er 140 VP, så selv om det er en liten luke ned til de bak kan nok andre lag blande seg inn.

Både Norge Damer som leder sin klasse og Seniorlaget (6.plass) spiller også veldig bra. I går fikk mixlaget vårt to seiere på fire kamper, men de ligger fortsatt langt nede på tabellen (19.plass).

Det har vært mye imponerende spilling av de norske. Mange gode vurderinger og bruk av systemet sitt. Vi skal se på et par slemmer fra mandag. Slike spill er skumle, og det kan føles som utur om man taper dem hvis det er marginale slemmer. Men i det lange løp jevner som oftest flaks og uflaks seg ut, og det blir de med de beste vurderingene og godt system som lykkes oftest i sånne spill som slår ut veldig mye og kan avgjøre mye.

Det første spillet vi tar med er fra runde runde 21 i OPEN, kampen Norge måtte seg seg slått av Skottland (-9 IMP). Det er dog kun Norges fjerde tap på 24 runder, og tapene har ikke vært store.

I dette spillet var det vel egentlig ikke en marginal slem, og det var gode norske vurderinger ved begge bord som gjorde at det ble gevinstspill.

Geir Helgemo satt vest og åpnet med 1 kløver, pass fra nord og 1 spar fra Tor Eivind Grude. Syd meldte inn 2 ruter, og vest doblet, støttedobling som viser trekorts spar. Nord spratt til 4 ruter. Hva nå?

Hele meldingsforløpet ble slik:

Grude gikk altså på med 4NT over nords 4 ruter. Syd forsøkte å forstyrre enda mer med 5 ruter, men nå kom nok engang DOPI i bruk for det norske paret. 5 hjerter viste to nøkkelkort (D=0, P=1). Da tok Grude sjansen på 6 spar. Han kan ikke være sikker på at vest har de riktige kortene til å fylle opp både i hjerter og kløver, men N/S sine aktive rutermeldinger tyder på at vest kanskje ikke har så mye bortkastet i den fargen.

Og slik var det - en meget god slem. Det ble en taper i kløver siden nord hadde kongen tredje i den fargen.

Ved det andre bordet åpnet vest med 1NT. Nord passet, og øst overførte til spar med 2 hjerter. Boye Brogeland meldte inn 3 ruter med en hånd han først hadde sagt pass. Vest pushet på med 3 spar, ikke noen opplagt melding! Så øst kunne vel vært mer optimistisk enn han var. Men det var også gunstig for Norge at Chrstian Bakke som satt nord med 6 – J943 – A9753 – K95 ikke støttet ruteren, men passet! For om det kom 4 eller 5 ruter fra nord kunne nok øst også ved det bordet vurdert det slik at vest kanskje har de riktige kortene. Men uten hjelp fra N/S og en litt pessimistisk skotte på østs plass stoppet de i 4 spar, 13 IMP til Norge.

Både i Norges dame- og seniorkamp ble det uavgjort i det spillet, for damelaget med meldt og vunnet lilleslem (Fuglestad-Harding), mens i seniorens kamp ble det kun utgang ved begge bord.

Norge mix vant 17 IMP ved å melde slemmen (Homme-Homme), for motstanderlaget var overmodige og meldte 7 spar! I storeslem må kløver konge sitte dobbel eller singel foran.

Norge OPEN vant altså den slemsvingen, men Skottland kjempet godt i denne kampen. Her var det deres tur til å være optmisitiske:

Hvor godt er 6 spar om du ikke ser på N/S sine kort?

Det er hardt meldt. Men siden spar konge satt dobbel foran ble det ikke spartaper med liten til knekten fulgt av esset som felte kongen. Om det er en spartaper kan det nok stå tolv stikk noen ganger med Ø/V sine kort, men da må det unngås å få hjertertaper. Og det kan jo sitte 4-1 i trumf også, i så fall en håpløst slem og kanskje bet i 5 spar!

Tretten av 30 Ø/V-par i OPEN meldte denne slemmen. Skottland var der, men Norge stoppet i utgang. Så i dette tilfellet ble det 13 IMP ut for de norske.

I dameklassen tapte Norge dette spillet i kampen mot Sveits. Svetiserene meldte og vant slem, Norge stoppet i utgang.

For Norge Senior var Farstad-Mikkelsen i 6 spar, mens Rynning-Ludvigsen fikk spille mot utgang, Norge +13 IMP.

I Norge-mix sin kamp ble det spilt utgang ved begge bord.

EM mandag morgen: Norge stormer videre!

De norske lagene i åpen klasse og dameklassen har ikke begynt å bremse. Mandag morgen har de begge tatt en bra ledelse i sine kamper mot henholdsvis Latvia og Romania. I åpen tapte riktignok Norge en 11'er akkurat idet jeg skrev dette, men de leder kampen og ligger jevnt med Italia på toppen av tabellen idet noen spill gjenstår i dagens første kamp. Damelaget leder akkurat nå turneringen med nesten 15 VP foran Frankrike. Også seniorlaget leder sin kamp og er oppe på 7.plass. Mix-laget sliter og kan bare håpe på en bra avslutning av turneringen så de kan klatre noen plasser fra en posisjon langt nede på tabellen.

Her er en spilleprøve noen fikk i kampen som pågår akkurat nå:

La oss si du har havnet i 6 hjerter. Det er ikke så vanskelig å se at i hjerterkontrakt må hjereren løses med kun en taper for å få tolv stikk.

Uansett utspill spilles hjerter til damen eller kongen. Den står, vest fulgte med femmeren og øst treeren. Du må så gå over til syd igjen for å spille mer hjerter mot nord. Vest følger med hjerter 6. Hva gjør du nå, finesse i håp om knekten hos vest, eller spiller du den andre topphonnøren?

Hvis hjerteren sitter 3-2 er dette et rent 50-50 valg hvis en forutsetter at vest med esset tredje legger liten to ganger. Men vest kan jo ha knekten tredje i stedet. Det er imidlertid en grunn til at å ta finessen er bedre, og den grunnen er slik det satt i Herning i morges:

Spilles liten til honnør to ganger blir det to tapere i hjerter. Å ta finessen blir en litt bedre prosentsjanse pga. muligheten for 4-1 sits, men det er selvsagt et litt ekkelt valg uansett. 

Det er klart at å spille 6NT er bedre med disse kortene. Med så mye stikk i de andre fargene behøves ikke mer enn to hjerterstikk, og da kan det ikke gå galt slik det sitter. Og om spillefører i 6NT er nord kan man få spar i utspill og dermed tre stikk i den fargen. I så fall behøves kun ett hjerterstikk da det blir 3+1+3+5=12 stikk. 

I åpen klasse var det klart flere N/S-par i 6NT enn i 6 hjerter. Kun to par gikk bet i slem, begge i 6 hjerter etter å ha bommet trumfen. Både Norge og Latvia var i 6 hjerter og vant den.

I dameklassen spilte Norge 6 hjerter med en bet mens Romania stoppet i utgang. Men det er det eneste spillet de norske damene har tapt så langt i denne kampen, og det går mot en solid seier.

Det norske seniorlaget gikk også bet i 6 hjerter. De tapte 17 IMP da slem ble vunnet ved det andre bordet. 

Bogø-Sivertsvik (mix) fant toppkontrakten 6NT, men spillet ble uavgjort siden 6 hjerter ble vunnet ved det andre bordet. 

 

 

Deilig å være norsk...i Danmark

Ja, norske gladspill har det vært mange av i Herning hvor EM fortsetter frem til torsdag 4.juli.

Nå som både det norske laget i Åpen klasse og Dameklassen leder, og Norge Senior er inne på topp-8 omtrent halvveis i deres mesterskap passer det å ta med et par sånne spill. Disse kortene er fra Norge-Polen i dameklassen:

De fleste spilte utgang i hjerter eller grand. Noen veldig få par var i 6 hjerter og vant den. Det er imidlertid alt for hardt, og kløver ut fra syd beter slemmen. Om det kommer kløver ut rekker ikke spillefører å få spilt tre runder trumf før de fire sparstikkene må tas med avkast av kløver. Dessuten er det jo heldig at det er fire sparstikk, og i hjerterfargen må det også unngås to tapere.

Så dette er en vanlig utgang. Men Marianne Harding og Ann Karin Fuglestad noterte seg for en mye høyere score enn utgang, og en uvanlig score.

Marianne (vest) åpnet med 1 kløver, og Ann Karin svarte 1 ruter som viser minst firekorts hjerter. Nå tenkte syd at det at de bruker overføringssvar må vi kunne utnytte og doblet for å vise ruterfarge. Det skulle hun ikke ha gjort.

Vi har vært inne på dette nylig, det med at å doble kunstige meldinger som Stayman eller overførings-svar på lavt trinn ikke er uten fare hvis man dobler for løssluppent. Det er ikke det samme å doble for utspill på ett- eller totrinnet som det er å doble et Blackwood-svar! Det kan selvsagt gå bra å doble for utspill på lavt trinn også, særlig mot svak motsand. Men mot det rutinerte norske landslagsparet ble det kostbart, for de hadde en avtale for denne posisjonen som de i flere år har drømt om skulle dukke opp.

Marianne (vest) redoblet som normalt benekter hjerterstøtte og er forslag til å spille 1 ruter redoblet (minst HHxx i ruter). Ann Karin tenkte at 1 ruter må vi kunne få hjem på råstyrken, og det gjorde hun selv som spillefører i 1 ruter redoblet. Hun fikk sogar to redoblede overstikk og noterte den søte scoren -1130.

Ved det andre bordet fikk Polens Ø/V-par minimial score med +600 i 3NT. Spillet ga det norske lederlaget 10 IMP. Norge vant kampen med sifrene 17,45 – 2,55 VP.

I seniorklassen møtte Norge det svært rutinerte franske laget i runde 9. Det ble norsk seier med 6 IMP, og dette spillet hjalp godt på:

 

Superveteranene Bompis-Levy spilte som N/S 3NT og fikk ti stikk, et normalt resultat. 

Mot Jon Egil Furunes (nord) og Stein Bjerkset ble vest overaktiv. Vest har riktignok en hånd som kan være veldig spillesterk, men uten tilpasning er ikke slike hender ufarlige om man aldri stopper å melde!

Stein åpnet med 1 kløver, og vest meldte inn 1 hjerter. Jon-Egil sa 1 spar som for dem betyr maks trekorts spar. Stein kom tilbake med 1NT, og vest hoppet til 3 kløver. Jon-Egil foreslo 3NT, og det lå et lite øyeblikk an til uavgjort spill. Men så sannelig mente vest at han burde melde enda en gang og sa 4 kløver! Da mente Jon-Egil at det fikk være nok og doblet.

Idet røyken la seg var det fire doblede bet til det norske paret, +1100 og 12 IMP.

I Åpen klasse har de nå spilt omtrent to tredeler av sitt mesterskap. Norge leder altså og vil trolig være med i gullkampen, eller i alle fall medaljekampen selv om de ikke tåler noen lang, dårlig periode i de ti siste kampene. Det ser veldig trygt ut med hensyn til å kvalle til VM neste år med over 53 VP ned til 9.plassen, den best plasserte laget som ikke får spille VM 2025.

 

Godt system

Av de fire norske lagene i EM er det kun mixlaget som sliter, men det er fortsatt så langt igjen at de kan klatre på tabellen. Seniorene er på skuddhold, og både det åpne laget og damelaget kjemper helt i toppen med henholdsvis 3.plass og tetplassering. Det var en hyggelig norsk lørdag, og at damelaget rett og slett knuste Sverige var et høydepunkt. 

Vi tar med et spill hvor det burde gå an å finne frem til toppkontrakten uansett system og avtaler, men om kortene hadde sett litt annerledes ut ville kun de med de beste avtalene funnet frem. 

Det er en nedlegg storeslem i hjerter. Selvsagt står 7 ruter og 7 grand også, men hjerterkontrakt er best da ruteren kan sitte skjevere. 

Mange fant frem til 7 hjerter etter å ha funnet hjertertilpasningen, ofte via noen kontrollmeldinger og kanskje Key Card Blackwood. Idet øst viste to nøkkelkort kunne vest si 5NT som de fleste bruker som storeslemsinvitt og samtidig spørsmål om spesifikk konge. Idet øst viser ruter konge kan vest melde storeslemmen i trygg forvissning om at den må være så godt som nedlegg. Merk at om svaret på 5NT ikke er spesifikk konge men "en konge" kan ikke vest melde 7 hjerter og være sikker på at det er riktig, for spar- eller kløver konge vil jo ikke være så bra. Da vil det være en 7'er som er avhengig av ruterfinessen. 

Men hva om øst har bare ett sort ess? Det er jo spar ess vest trenger for å kunne vurdere storeslem.

Vest sin hånd er veldig typiske kort for Exclusion Key Card Blackwood etter at de har funnet hjertertipasningen. En kan se for seg noe sånt som 1 kløver-1 hjerter, 2 hjerter (se nedenfor, Sunde-Uran sitt meldingsforløp) fulgt av et hopp til 5 kløver som spør etter nøkkelkort utenom kløverfargen. Idet øst eventuelt viser kun ett nøkkelkort som i så fall må være spar ess kan vest spørre med 5NT. Da viser øst ruter konge. Konklusjon: 7 hjerter, altså uten at øst har kløver ess.

Det var ikke så mange som kom inn i en slik sekvens. Jeg vet ikke grunnen til at så få benyttet seg av Exclusion i dette spillet, men kanskje kan grunnen være at åpningsmeldingen var 1 kløver? Kanskje de ikke bruker hopp til 5 i åpningsfargen som Exclusion, eller var enkelte redde for å hoppe til 5 kløver? Exclusion-"katastrofer" er jo ikke særlig morsomme. Men hva kan 5 kløver være da, etter 1 kløver-1hjerter, 2 hjerter? Etter å ha fått hjerterstøtte melder vel ingen 5 kløver for å spille der? 

Ann Karin Fuglestad-Marianne Harding meldte slik:

Svaret 2 ruter viste 6+ kort hjerter og enten svake kort, eller utgangskrav. Neste melding (5K) var Exclusion Blackwood, og på en elegant måte fant de med full kontroll frem til 7 hjerter, +1510.

I damenes kamp mot Kroatia vant Norge spillet med meldt og vunnet storeslem, men ikke fordi de kroatiske damene stoppet i lilleslem. Ved det bordet hoppet vest til 2 hjerter som svar på 1 kløver. Så skjedde det som skjer om ikke man husker avtalene sine, vest mente hoppet til 2 hjerter som sterkt, men øst trodde 2 hjerter var svakt og passet! Den absurde kontrakten 2 hjerter og scoren Ø/V +260 ble resultatet, 15 IMP til Norge.

I åpen klasse ble det uavgjort spill for Norge med +1510 (Helgemo-Grude var i 7H). I den klassen var det ni av 30 par som stoppet i lilleslem.

I de andre klassene var det omtrent 50-50 med lille- eller storeslem. De norske seniorene vant spillet da Farstad-Mikkelsen meldte 7 hjerter mens Danmarks Ø/V-par stoppet i 6 hjerter.

I mix-klassen ble det uavgjort spill med +1510. Haldor Sunde-Ingunn Uran fant storslemmen etter dette perfekte meldingsforløpet:

 

 

EM: Norge vant tre av fire morgenkamper (korrigert)

Det ble tre norske seiere i lørdagens morgenkamper. I dameklassen ble Nederland slått (15VP), og mixlaget vant over Serbia (11,76VP). Kun seniorene måtte tåle et tap (4,26 VP mot Tyskland).

Mot Færøyene i åpen klasse gikk det litt i rykk og napp for Norge i starten. Det norske laget tok ledelsen etter dette spillet:

I åpent rom fikk Helgemo-Grude som Ø/V spille 4 kløver med ti stikk, Norge +130. Syd som hadde passet i åpning hadde sjansen til å vise sparfargen neste gang, men makkeren hadde meldt inn 1 ruter over vests 1 kløver. Så syd valgte å «glemme» sparfargen og støttet i stedet ruteren.

Som vi kan se med åpne kort er det tilsynelatende kun tre tapere i sparkontrakt, men med åpne kort ser vi også at vest kan få seg en stjeling hvis øst finner motspillet og gir vest ruter til stjeling idet han er inne på trumfesset.

Ved det andre bordet åpnet Terje Aa (syd) med 2 ruter i første hånd. For dem viser det i disse soneforholdene en femkorts major. Vest passet og Allan Livgård (nord) krevde med 2NT. Syd sa 3 ruter som kun viste at han har sparfarge. Nords 3 spar var invitt, og disse 2 ruteråpningene deres i gunstig sone kan være ganske svake, så Terje la på til utgang.

Selv om den kontrakten hadde gått en bet ville det blitt vunnet spill for Norge med 1MP. Men øst fant ikke motspillet da han var inne på trumfesset, så utgangen føk hjem. Merk at det var nord som var spillefører, så ved det bordet var det nords kort og ruterfarge som var skjult for motspilleren. Terje og Allan var det eneste paret som vant 4 spar i åpen klasse.

Dermed ga spillet 11 IMP til Norge. Og Norge begynte å dra i fra mot slutten av kampen som til slutt endte med seier 46-23 IMP, dvs. 15,56 VP.

Åpen klasse er nå nesten halvspilt, og Norge ligger på 5.plass, men bare hårfint bak nr. 3 og 4.

I dag spiller dame- og mix-klassen fire kamper. I ettermiddag kl. 15.50 kan du følge Danmark-Norge i Seniors på BBO, og kl. 18.25 blir Sverige-Norge i dameklassen overført.

EM for damepar

EM for damepar og seniorpar foregikk den første uken da kun Åpen klasse spilte EM for nasjonslag. I de andre klassene er det med færre lag så de startet lagspillingen i går, fredag.

Etter kvailfiseringen i parturneringen for damer kom to norske par til A-finalen. Begge parene gjorde sine saker bra. Torild Heskje - Tove Haugen ble nr. 5. Sofie og Elisabeth Græsholt Sjødal kom på 6.plass.

Resultatene finner du her.

 

Ingen justering

Som nevnt i et tidligere innlegg ble det protester (såvidt jeg har forstått fra begge lag) etter spill 16 i kampen Norge Italia i runde 11. Det var spillet hvor begge lags N/S-par ikke fant en billig stamp i 7 hjerter, og det dreide seg om uklarheter i forklaringene. Men turneringsledelsen bestemte at det ikke blir noen justering av spillet. Dermed står resultatet +1430 ved begge bord, og kampen endte 7-5 til Norge. 

 

 

Tøff bridge i EM

I de tre klassene Women, Mixed og Seniors har EM nettopp startet. Kun tre kamper har blitt spilt. I Women skal det spilles 21 kamper, 19 i Senior og 23 i Mixed. Så ingen grunn til å fortvile for seniorene og mix-laget etter første dag selv om det ble litt opp og ned. Og det norske damelaget fikk jo en nydelig start med tre seiere.

Norge Mixed fikk en opptur i runde 2 da de vant med 17,03-2,97 VP mot Ukraina. Her er et spill som bidro godt til seieren. Før du får hele spillet kan du ta stilling til en meldesituasjon som nord.

Giver vest. Alle i sonen.

Etter pass fra vest og deg åpner øst med 1 spar. Det går to passer til før det blir din tur. Melder du nå? Hvis du melder, blir det dobler? Eller kanskje 2 kløver?

Det er nok alt for tamt å passe. Enkelte sa 2 kløver i denne sistuasjonen, men det må vel være bedre å doble?

Vi kan godt ha ruter eller hjerterkontrakt, og kanskje har makker til straffepass på 1 spar. Makker vet dessuten at du har en passet hånd og forventer ikke mer i motspill enn det du har.

Kåre Bogø doblet. Da gikk det pass rundt, og det var nok en fornøyd Ranja Sivertsvik på syds plass siden hele spillet så slik ut:

Øst sin 1 spar doblet ble ingen fest, +800 til Norge.

Øst burde kanskje sagt 2 hjerter over nords dobling. Ikke så mye fordi det kan gå pass rundt på 1 spar, men fordi han har en fin hånd og Ø/V kan ha en bra hjerterkontrakt.

Ved det andre bordet meldte nord 2 kløver i balanseringsposisjonen. Helge Homme (øst) meldte 2 hjerter før N/S endte i 3 kløver som de vant akkurat til tross for den stygge trumfsitsen. Med -110 ved det bordet og +800 fra lagkameratene ga spillet 12 IMP til Norge.

I Norges kamp mot Litauen i åpen klasse doblet nord ved begge bord etter 1 spar og to passer. Allan Livgård (øst) meldte 2 hjerter før N/S havnet i 2NT som gikk en bet, Norge +100.

Ved det andre bordet satt Christian Bakke nord og Boye Brogeland syd. Der fikk Boye avgitt en melding som kanskje enkelte lesere ikke helt er klar over betydningen av:

Syd doblet altså 2 hjerter. Hvordan ville du tolket en slik dobling?

Det er ikke straffedobling av 2 hjerter på den måten at syd lover en masse hjerter. Doblingen sier heller at «jeg ville ha straffepasset på 1 spar doblet».  Syd må for å doble her ha gode kort og fine verdier i spar.

Det gikk som du ser pass rundt på 2 hjerter doblet. Hva bør syd spille ut?

Det er ikke så ofte man vurderer trumfutspill fra knekten dobbel, men i dette tilfellet er det trumfutspill som gjelder samme hva syd har. Han må beskytte sparstikkene sine så ikke spillefører kan få trumfet spar hos vest.

Boye spilte ut trumfknekten mot 2 hjerter doblet. Selv om 2 hjerter var en klart bedre kontrakt enn 1 spar ble det to doblede bet. Og +500 ga sammen med +100 fra det andre bordet 12 IMP til Norge i den kampen også.

Tøff norsk bridge! Mer av det, takk