VM: Stor norsk dag i Marrakech

Allerede etter Round Robin hadde Norge bekreftet sin posisjon som en stormakt i bridgen. Tre lag av tre videre til sluttspill i VM er råsterkt. Det skulle bare bli enda bedre!

I seniorenes kvartfinale ble riktignok USA 2 for sterke for Norge som tapte kampen med 51 IMP. Likevel en god prestasjon av det norske laget i dette mesterskapet. På laget spilte Odd Frydenberg, Lars Eide, Sverre Johnsen, Åsmund Stokkeland, Arve Farstad og Jan Mikkelsen. 

I dameklassens kvartfinale gikk det imidlertid veldig bra, og det mot regjerende verdensmestre Sverige. De norske damene ledet hele veien, men det var litt skummelt da ledelsen før de siste 16 spillene skrumpet til kun 15 IMP. Men våre spillere holdt hodet kaldt og vant siste sett, og kampen ble til slutt vunnet med 40 IMP.

I Bermuda Bowl var det uhyre spennende. Kina tok ledelsen i siste halvdel av kampen før Norge tok over i nest siste sett, men ledelsen før de siste 16 spillene var kun på 3 IMP.

Dette er begynnelsen av det siste settet i kampen mellom Norge og Kina, og kinserene ga full gass.

Her var de heldige. De suste på til 6 ruter til tross for at de mangler ett nøkkelkort (Key Card) og trumfdamen, en situasjon hvor man normalt ikke bør melde slem. Det eneste N/S hadde bidratt med i meldingsforløpet var at nord hadde doblet en kunstig 3 kløver fra vest på et tidspunkt for det norske paret ikke hadde aning om hvilken kontrakt Ø/V ville havne i. Det ble altså 6 ruter.

Som du ser sitter hjerteren snilt, men det behøves ikke i kløverkontrakt da sparfargen gir avkast for vest hjertere. Det som må til er å tippe trumfen, og det – finesse eller toppe – er ganske nære et 50-50 valg.

Kineseren toppet, og nord hadde damen dobbel. Med utgang til Norge ved det andre bordet ble det 11 IMP til Kina som tok ledelsen i kampen. De økte ledelsen litt og var foran med 19 IMP idet det var ni spill igjen. Da kom Norge tilbake og vant kampen med 6 IMP etter 96 spill!

I semifinalen møter vårt Bermuda Bowl-lag Italia. Den andre semifinalen går mellom Sveits og USA 2.

I dameklassen skal de norske spille mot Tyrkia. Israel og Kina spiller i den andre semifinalen.

I seniorklassen kom Danmark seg til semifinalen hvor de skal møte Polen.

Semifinalene går også over to dager, 96 spill. Det blir selvsagt overføringer på BBO, så her er det bare å følge med!

Kvartfinaler i VM: Klart for en nervepirrende avslutning!

I Bermuda Bowl har Norge ligget under ganske lenge mot Kina. I femte av seks sett fikk Norge snudd kampen og leder med 3 IMP!

De norske damene hadde lenge en god ledelse mot Sverige, men svenskene har sakte men sikkert tatt innpå. Før de avsluttende spillene nå i ettermiddag leder Norge fortsatt med 15 IMP.

Seniorlaget vårt har også fortsatt sjansen i deres kamp mot USA 2. De ligger under med 26 IMP.

Da Sverige tok innpå i Nde norske damene sin kvartfinale kom dette spillet godt med for de norske:

Både Torild Heskje og Sveriges Ovelius var i 6 hjerter som vest, og ved begge bord tok nord for spar ess. Da handlet alt om kløveren. Det avhenger selvsagt endel av om hvordan meldingene har gått, og det har jeg foreløpig ikke fått svar på. Men Torild tippet kløveren, kongen fulgt av finesse gjennom nord, Norge + 1430. Ovelius bommet, Norge + 100 som sammen med vunnet soneslem ga 17 deilige IMP!

Nå litt over klokken 17 norsk tid har nettopp de siste 16 spillene startet, og det er overføring av Norge - Kina på BBO.

VM: Blir det nordmenn i semifinale(r)?

Det blir en råspennende tirsdag her i Marrakech tirsdag hvor tre norske lag skal kjempe hardt for å nå semifinale i VM!

I dameklassen (Venice Cup) møter Norge det knallsterke svenske damelaget. I første halvdel av kampen storspilte de norske damene! De leder kvartfinalen med 43 IMP. Det skal imidlertid spilles en hel dag til, men muligheten for å komme til semifinalen ble sannelig ikke mindre i går.

I seniorklassen og Bermuda Bowl så det med norske øyne litt skumlere ut i går ettermiddag. Seniorene møter USA 2, skikkelige ringrever med blant andre Hamman og Weichsel. Norge lå ganske mye under undeveis i går. De knappet imidlertid inn bra på amerikanerenes ledelse og ligger bare under med 32 IMP.

I Bermuda Bowl møter Norge Kina, et skummelt lag. Norge ledet tidlig, men i tredje sett så det litt ille ut en stund. En god avslutning av settet gjorde at Norge kun ligger under med 10 IMP idet halve kampen er spilt. Det skal spilles 3 x 16 spill på tirsdag før det er avgjort om vi ser en, to eller tre norske lag (eller, ingen...) i semifinalen. Vi tipper minst to!

Her et spill fra damenes kamp hvor en nesten måtte gni seg i øynene, det var nesten vanskelig å tro det som skjedde.

Syds 3 kløver viste ruterstøtte og omtrent denne styrken. Jeg kan forstå Ovelius (vest) som var litt redd for å bli robbet. Hvis makkeren har en farge kan Ø/V godt spille bra. Men Grønkvist hadde ikke til å melde noe på ett-trinnet utenfor sonen, så å doble opplysende på tre-trinnet med 7HP er langt i overkant. Øst straffepasset, kanskje også en litt tvilsom avgjørelse, for det er ikke slik at K-4-3-2 i trumf gir mange trumfstikk. Men hennes pass er nok forståelig, hvis vest har det hun har lovet så går nok som oftest 3 ruter bet.

Her var det ikke bet. Da sparutspillet ikke ble funnet, øst spilte ut trumf ble det ett doblet overstikk, +870 til Norge. Takkskarrujaggumegha!

Selv om Ø/V tar de tre sparstikkene blir det ni stikk, mer enn for ruter konge får ikke Ø/V etter den starten.

Ved det andre bordet spilte syd 1NT med åtte stikk, 13 IMP til Norge.

Følg med på kvartfinaledramaet utover dagen i dag. Det blir selvsagt overføringer på BBO. Dessuten er det en link til "running scores" på mesterskapssiden, her.

Kvartfinaler i VM

Norge har fått en grei start i kvartfinalene i to klasser, Bermuda Bowl mot Kina og Venice Cup (damer). mot Sverige. Det åpne laget leder med 9 iMP etter 32 spill (av 96) og damelaget med hele 42 IMP. Seniorlaget (mot USA 2) sliter litt mer, de ligger under med 48 IMP.

Samtidig med kvartfinalene har Transnationals startet med endel norske spillere på starlisten i det store 72 lag store feltet. Det kan såvidt jeg vet komme med flere "drop-ins" i morgen, tapende kvartfinalister. Selv har jeg slengt meg med på Australia sitt Open lag i den turneringen (traitor sier mine "landsmenn" fra NZ, dog med et smil om munnen). Siden jeg derfor spiller deler av dagen blir det litt vanskeligere med hyppige updates her i bloggen, men noe skal det bli tid til. Vi kommer mer tilbake til det mesterskapet senere når det blir mulig å få mer oversikt.

Her er et spill hvor Helgemo og Grude fant en interessant slem i det første settet i kvartfinalen mot Kina:

Du ser meldingene, og da Grude bestemte seg for å forsøke slem etter at de egentlig hadde kommet til å stoppe i 4 spar sa han 5NT - pick a slam. Med esset tynt sjette i spar sa Helgemo 6 kløver. Der er det bra sjanser, men med for eksempel hjerter ut må nok sparen tippes. Nord spilte imidlertid ut ruter, og da forsvant forsvarets stikk i den fargen. Da ble det ganske greit i kløverslemmen siden trumfen satt 3-2. Helgemo tok like godt alle stikkene, og +940 var verd 10 IMP siden Kina spilte utgang i sparkontrakt.

 

VM: Strålende norsk innsats!

Det gikk som vi nordmenn hadde håpet, alle de tre norske lagene gikk videre etter Round Robin i VM i Marrakech.

I Bermuda Bowl nærmest spaserte Norge seg videre, og vårt lag vant Round Robin over 14 VP foran nr. 2, Sveits. Meget sterkt av Geir Helgemo, Tor Eivind Grude, Christian Bakke, Boye Brogeland, Allan Livgård og Terje Aa. Tolle Stabell er NPC og Sten Bjertnes coach for laget.

I kvartfinalen møter det norske laget Kina som de slo med kun 1 IMP i Round Robin, da over 16 spill. Kvartfinalene går over to dager, hele 96 spill.

I Venice Cup (damer) fikk Norge stryk mot Sverige i siste runde, men vårt lag endte likevel på en sterk 5.plass. Nettopp Sverige blir motstander i kvart’en. Flott innsats så langt av Marianne Harding, Ann Karin Fuglestad, Gunn Tove Vist, Torild Heskje, Bodil Nyheim Øigarden og Liv Marit Grude. NPC er Anne-Lill Hellemann og Jon-Egil Furunes er coach.

Det var litt mer på vippen for seniorlaget, men med en solid avslutning gikk de videre etter 7.plass, en meget bra prestasjon av Odd Frydenberg, Lars Eide, Arve Farstad, Jan Mikkelsen, Sverre Jonsen (spillende kaptein) og Åsmund Stokkeland. Øivind Ludvigsen var coach. I kvart'en blir USA 2 motstander for seniorene.

Kvartfinalene starter i dag mandag klokken 11 norsk tid. Det blir selvsagt overføringer på BBO.

Her er et sprekt spill fra nest siste runde i RR:

Hva mener du er riktig kontrakt her?

Både 6 kløver og 6 hjerter er bra slemmer. Hvor mange stikk det blir avhenger i stor grad av sitsen. Og det ble mange forskjellige kontrakter rundt omkring, noen i utgang, andre i lilleslem og enkelte i storeslem!

Slik så hele spillet ut:

Helgemo – Grude var i 6 hjerter og vant tolv stikk, et resultat som ble kopiert av det italienske Ø/V-paret.

Både i damenes og seniorenes kamp ble det spilt utgang ved begge bord.

De besynderligste resultatene kom nok i kampen New Zealand-Irland (Bermuda Bowl) hvor New Zealand spilte 7 NT med tretten stikk og +2220, utrlog heldig med sitsen (kløver). Det ville blitt stort gevinstspill mot de fleste, men Irland meldte faktisk storeslem også, men i kløver. Det ble også tretten stikk, +2140 og kun 2 IMP til New Zealand. Det laget fulgte jeg naturlig nok litt ekstra med på. De lå lenge godt inne på topp-8, men en svak avslutning gjorde at de ikke kom seg videre.

VM: To norske lag videre før siste kamp!

En kamp gjenstår i Round Robin, og både Norge Open og Norge Damer er allerede klare for kvartfinale!

Norge Senior har også en god sjanse, de går videre med et greit resultat mot Canada i siste kamp.

Her er et spill fra gårsdagen hvor noen få låste seg på en åpenbar (eller to) sjanse(r).

La oss si du spiller 6NT som nord og får hjerter ut fra øst. Det telles opp elleve toppstikk (3+4+3+1= 11), og det første som slår imot en er at det er to finessemuligheter, både i kløver og ruter (K-10). Å prøve to finesser i tur og orden er en meget bra sjanse. Men det er nok ikke beste spilleplan her, for da overser spillefører den gode muligheten som finnes i sparfargen. Det er nok at sparfargen sitter 4-3 så kan den femte spare godspilles, ingen finesse er nødvendig. Og slik sits med seks kort til sammen er ca. 62%, bedre enn en finesse.

På en eller annen måte bør den muligheten sjekkes. Noen foreslo å dukke en spar til motparten med det samme. Det er nok feil, for om øst vinner det stikket og spiller kløver vet du ikke om sparen sitter 4-3, eller om du skal prøve kløverfinessen som altså er unødvendig å prøve om spar sitter 4-3.

En annen variant er kanskje å spille to store spar, så gi bort en spar. Hvis begge følger tredje gang kan du kreve resten, da vet du sparen sitter fint. Hvis sparen sitter 5-2 har du muligheten for å ta kløver- eller ruterfinesse, eller spille på skvis.

En tredje variant, som jeg tror er best er rett og slett å spille A-K-Q i spar. Hvis begge følger tre ganger gis ett sparstikk bort og du har tolv enkle stikk etter få sekunders spilling. Hvis det sitter 5-2 må du prøve finessene, men det er også både skvis og innspillsmuligheter.

Slik så hele spillet ut:

Det var noen som var i storeslem og gikk bet, og det var noen få i hver klasse som gikk bet i 6NT da de låste seg på «en av to finesser) og prøvde kløver til damen, og da det gikk galt spilte de senere ruter til tieren. En spilleplan som selvsagt ga en bra sjanse, men ikke god nok.

Merk at om det startes med kløver til damen og kongen står det likevel tolv stikk hvis man ikke senere prøver ruter til tieren. Det står altså uten at spillefører fikk med seg sjansen for 4-3 i spar. La oss si du starter (feil, tror jeg) med kløverfinesse og vest vinner med kløver konge fulgt av kløver knekt tilbake. Da oppdages at øst startet med singel kløver, og nå bør det være stor sjanse for at han kanskje har litt for mye å passe på i de andre fargene. I andre runde kløver kan øst kaste en ruter, men i fjerde runde hjerter må øst gi opp ruter- eller sparlengden. Da vinnes tolv stikk på skvis, men jeg tror altså ikke det er beste spilleplan å starte med en finesse når man har en så god farge som denne sparfargen.

Det er klart at i dette spillet står det faktisk i 7 hjerter på 4-3 tilpasning. Der er det bare å stjele en spar og det er tretten stikk med fire stikk i spar.

VM: Hvem går videre?

 I dag (søndag) skal det spilles to kamper i hver klasse før det er klart hvem som blir nr. 1. til 8. og avanserer til kvartfinalene. Det blir som alltid spennende, med lag so m bytter om 8. plass og litt dårligere fra spill til spill i siste kamp. Det kan godt bli kvartfinaler for alle de tre norske lagene som deltar her i Marrakech.

I Bermuda Bowl går Norge videre. De leder, og spørsmålet for det laget er kun om de vinner, eller med en litt svak dag mister førsteplassen. Å vinne eller bli nr. 2 anses som en fordel pga. at da får de velge motstander først blant de som er på 5. til 8.plass.

I Bermuda Bowl følger jeg også godt med på New Zealand. Før de to siste kampene ligger det laget på 7.plass. De skal møte Canada (16.plass) og Nederland (11.plass) til slutt. Nederlenderne har nok skuffet noe, men de har kanskje en viss sjanse til å gå videre hvis de vinner begge kampene i dag. Således kan den siste kampen mot NZ bli et oppgjør om 8.plassen. 

Norge Damer (Venice Cup) ligger på 5.plass. Det er fra Norges poengsum etter 21 av 23 runder 15 VP ned til nr. 9 (China) og 22 VP til nr. 10 (Danmark), tilsynelatende en trygg margin. Nen Norge skal møte to bra lag i dag, Canada (7.plass) og Sverige (2.plass).

Norge Senior (D'Orsi Cup) ligger på den utsatte 8.plassen, 5 VP foran nr. 9 og 9 VP foran nr. 10. De skal møte Chinese Taipei (9.plass) som akkurat nå er førsteutfordrer når det gjelder 8.plassen, og til slutt Canada (14.plass).

Følg med på BBO hvor flere kamper overføres. I den første runden i dag (kl. 11 norsk tid) overføres Norge - Italia (Bermuda Bowl). I Round Robins siste runde overføres bl.a det som kan bli et svært spennede oppgjør mellom New Zealand og Nederland. Dessuten finner du link til "running scores" på mesterskapssiden, her.  

Det vil også utover dagen bli noen rapporter med spill osv. her i bloggen. 

VM: Nå gjelder det for alvor!

Det er klart alle poeng lagene har vunnet, eller poeng de føler de har «rotet» bort, betyr noe. Men en haug med lag er uansett med å kampen om kvartfinaler i de fire klassene i VM i Mararkech. Det er nå, i løpet av det neste døgnet det skal avgjøres.

Norge deltar som de fleste vet i tre av klassene, og alle de norske lagene ligger bra an og kan fortsatt være med idet kvartinalene starter på mandag. Det er tre kamper i dag lørdag, og Round Robin avsluttes med to kamper søndag etter en hel ukes spilling.

I morgenkampen lørdag møtte Norge som leder i Bermuda Bowl de regjerende verdensmestrene, Sveits. Det startet med et norsk gevinstspill:

Klukowski satt syd for Sveits og åpnet med 1 spar som makkeren løftet til 2 spar. Da passet han. Det er kanskje litt forsiktig? Det kan selvsagt godt være riktig, og jeg kjenner ikke deres system så godt, for eksempel om de har en annen måte å høyne på (via 2 kløver, eller 2 hjerter for eksempel) for å vise en godt høyning. To ess er bra, selv om nord har falt fordeling. Så en er kanskje litt resultatorientert hvis syd kritiseres for sin pass, men syvkorts farge gjør kortene sterkere enn de honnøpoengene han har.

Det var kanskje ikke noen kanonutgang, men slik det satt var det gode sjanser i 4 spar. Det kan ende opp med et valg i kløver. Vest har imidlertid et vanskelig utspill, og kløverutspill fra vest var ganske vanlig. Da stod utgangen på at hjerter ess satt foran.

Sveits spilte 2 spar, men Grude-Helgemo kom seg i utgang etter 1 spar – 2 hjerter fra Grude som jeg antar viste en god løft til 2 spar etter pass i åpning (?). Helgemo sa 4 spar direkte og fikk fikk kløver ut. Han forsøkte seg litt med eliminasjon som kunne vært tingen om vest satt med singel sparhonnør og hjerter ess. Det endte dog med at hjerter ess måtte sitte foran, og da det gjorde det var det 6 IMP i norsk farvør – god start på denne viktige kampen.

I Bermuda Bowl var litt over halvparten av N/S-parene i 4 spar i spill 1.

Det skulle bli mye mer drama utover i BBO-kampen. Like etterpå kom dette spillet som normalt ikke ville gitt noe særlig spenning, men det sørget Sjoert Brink (vest) for at det ble.

Nord: Grude. Syd: Helgemo. Vest: Brink. Øst: Drijver

Ved det andre bordet spilte Sveits 2NT og vant den med ett overstikk etter et normalt sparutspill, +150. Mens Brogeland (vest) passet etter 2NT – pass – pass prøvde Brink seg med dobler, og det gikk pass rundt . Det skulle kanskje ikke sveits-nederlenderen gjort, selv om utspillet antagelig ba om hjerter ut, eller «korteste major ut», så de fant en god start på motspillet. Det gikk hjerter ut til vests konge, spar tilbake til kongen som tok med seg syds dame, hjerter til esset som felte damen og hjerter knekt. Nå kom mer spar. Hvis vest i stedet for å ta for hjerter knekt og dermed godspille syds tier spiller mer spar (eller kløver) blir det bet i 2NT doblet. Men siden ruteren ordnet seg og hjerter 10 var ett stikk ble det hjemgang for Grude i den doblede delkontrakten, Norge + 690! Spillet ga 11 IMP, og Norge ledet plutselig kampen med 17-1.

Like etterpå var Brink – Drijver på bærtur, de meldte en slem hvor Helgemo simpelthen tok for A-K i ruter! De manglet i tillegg trumf dame! Spillet ga 13 IMP til i favør Norge da Brogeland-Bakke spilte utgang - norsk ledelse med 30-3!

Kampen utviklet seg til et bikkjeslagsmål. Brogeland – Bakke meldte en storeslem som var avhengig av ruter konge foran – dessverre en bet siden finessen røk. De spilte spilllet først, og det kunne ligge an til et tapsspill. Men Brink-Drijver traff ikke særlig godt i denne perioden og meldte 7 kløver de også med en bet – uavgjort spill!

En av kommentatorene på BBO utbrøt: «for en kamp!».

Og ja, det var et fyrverkeri som Norge til slutt vant 38-12 (16,09 – 3,91 VP) og leder fortsatt i Bermuda Bowl.

I damekampen mot bunnlaget Barbados slet Norge i starten, men det løsnet etter hvert – klar seier med 17,59 – 2,41 VP. I den klassen ligger Norge nå som nr. 5, og det har blitt litt over 25 VP ned til 9.plassen som må unngås.

I Senior spilte Norge mot Sør- Afrika og vant ganske greit med 15,56 – 4,44 VP. Dermed ligger våre seniorer på 7.plass, 11 VP foran nr. 9.

Håpet om tre norske lag til kvartfinale lever i beste velgående!

VM: Det ser lovende ut!

Joda, det er for tidlig å innkassere noe som helst idet det fortsatt gjenstår fem kamper og hele 100 VP kan scores i de kampene - i teorien. Jeg er likevel temmelig sikker på at Norge Open som leder sin klasse går videre De er i øyeblikket hele 37 VP foran nr. 9. Det norske laget har igjen lag som ligger som nr. 4 og 5 samt to lag som foreløpig ligger på 13. og 15.plass, foruten de regjerende verdensmestrene Sveits i den viktige morgenkampen lørdag - ikke noe lett program.

Norges lag i dameklassen ligger på 4.plass. De har igjen tre lag som ligger og kjemper om topp-8 plassering, og dessuten Sverige som ligger på 2.plass. Men de har også bunnlaget Barbados i morgen tidlig. Marginen til nr. 9 er i øyeblikket litt over 17 VP.

Også Norge Senior kan kvalle. De er i øyeblikket på 7.plass, og det er 10 VP ned til nr. 9. Seniorlaget har imidlertid på papiret et litt lettere program, kanskje, hvis man kan snakke om lett program i et VM. De skal møte et par lag som kjemper om topp 8. plassering, og tre lag som ligger i omtrent på middels.

Det kan altså i beste fall skje at alle de tre norske lagene blir å finne i kvartfinalen i sine klasser. Det blir veldig spennende i morgen og idet de to siste kampene spilles søndag.

Mer fra VM i morgen tidlig, inkludert flere spill.

 

Snøstorm i Marrakech?

Nei, det kommer garantert ikke til å skje, det er tross alt fortsatt godt over 40 varmegrader her. Snøvær i Marrakech er vel omtrent like sannsynlig som at Norge OPEN ikke skal klare å kvalle til kvartfinalen. Det norske laget slo bunnlaget Panama med 18,77 – 1,23 VP i morgenkampen, og nå i dagens andre kamp leder de 69-0 mot Brasil idet det er igjen fire spill! Så Norge OPEN kvaller, det tør jeg vedde på selv om det gjenstår noen spill i runde 17 og deretter seks kamper til. Noe annet vil bety en total kollaps fra et norsk lag som så langt har virket bunnsolid. Topp-8 var første mål, men det vil også være veldig bra om de vinner Round Robin, eller i alle fall blir nr. 2, da de beste får velge mellom motstanderene som blir nr. 5-8. Og i den gruppen fra 5. til 8. blir det ganske sikkert et par topplag, så å få velge er en klar fordel.

Det ser også lovende ut for Norge Damer som ligger på 4.plass, og Norge Senior som var på topp 8 etter forrige kamp etter storseier 20-0 mot Kina, men seniorene ser ut til å tape nå i runde 17. De ligger i øyeblikket og vipper mellom nr. 9, det er veldig jevnt der.

Her er et skummelt spill fra morgenkampen, i alle fall i noe kamper ble det sving:

Giver syd. Alle i sonen.

Syd har åpnet (1 ruter), nord har vist spar og syd har støttet spar før du som øst har havnet i 5 kløver doblet av syd. Syd spiller ut hjerter 4. Hva gjør du?

Kampen Israel – New Zealand i Bermuda Bowl ble jevn til slutt, men New Zealand trengte dette spillet for ikke å tape kampen ganske klart.

Kontrakten var altså 5 kløver doblet, og Israels syd slapp hjerterutspillet – det ble feil.

Nord vant med kongen og ga syd stjeling med en hjerter til. Syd tok beten med ruter ess. Nå var det altså en bet, og for sikkerhets skyld prøvde spillefører å toppe ut kløver konge og gikk to doblede bet, NZ +500!

Ved det andre bordet ble uvisst av hvilken grunn vest spillefører i 5 kløver doblet. Nord spilte ut ruter knekt til esset fulgt av mer ruter. Spillefører stakk, spilte seg over på spar ess og tok trumffinessen. Trumfen ble tatt ut før to spar forsvant på ruterstikkene, og ett hjerterstikk var alt N/S fikk i tillegg til ruter ess. NZ +750 i samme kontrakt som de gikk -500 i, 15 IMP!

VM: fredag morgen

I fredagens første spill handlet det om meldingene, og som alltid, vurderinger.

Hvordan meldingene bør gå kan diskuteres. Det avhenger også litt av om nord gir lyd fra seg, enten i første hånd (for eksempel 2 spar som spar + en minorfarge), eller innmelding senere.

Helgemo-Grude meldte 6 ruter som Ø/V, og i den kontrakten var det tolv enkle stikk. Det er alltid håp om å vinne slike spill, og over halvparten av Ø/V-parene i Bermuda Bowl stoppet i utgang.

Norge Open spiller i denne kampen mot bunnlaget Panama, og de fant ikke slemmen. Ikke i det hele tatt, faktisk. For de spilte som eneste par delkontrakt, 13 IMP til Norge.

I Norge sin damekamp mot China Hong Kong ble det spilt utgang ved begge bord.

Farstad – Mikkelsen meldte 6 ruter for Norge Senior, og da Kina stoppet i 3NT med 13 stikk ble det 9 IMP til Norge.

Bermuda Bowl-historiens største sensasjon?

Etter fjorten runder av Bermuda Bowl hadde Sveits programmessig tatt ledelsen. Sveits er Zimmermanns profflag som vant forrige VM i Italia i 2022.

I runde 15 skulle de opp mot United Arab Emirates (UAE), normalt et bunnlag som etter 14 runder lå tredje sist (nr. 22). Men bunnlag i VM er ikke bunnlag på samme måte som i gamle dager, spesielt i så korte kamper som 16 spill. Nå for tiden ser en ganske ofte at de såkalte bunnlagene tar en og annen skalp mot toppnasjoner. Men det som skjedde i går savner antagelig sidestykke. Alle trodde nok Sveits ville trygge ledelsen i Round-Robin, men tidlig i kampen yppet UAE seg og fikk inn et par svingspill.

Det snur nok, tenkte alle. Neida, det bare fortsatte.

Seiersvante Sveits ble regelrett utspilt! Til slutt stod det 66-5 i UAE sin favør, eller 20-0 VP.

Sveits droppet til 3.plass, og Norge tok over ledelsen i RR.

Et av spillene UAE vant var dette interessante spillet:

Det er vel ganske normalt å havne i den ganske hardmeldte kontrakten 4 hjerter her, og det skjedde ved veldig mange bord. Ved en del bord ble det delkontrakt. Alternativt kan det spilles 4 spar, men der kan det være trumftaper hvis spar knekt sitter fjerde, så 4 hjerter ser vel bedre ut?

Problemet for dem som var i 4 hjerter var at kontrakten ikke kan vinnes med beste motspill.

Vest tenker/håper at han kanskje har fire minorstikk og spiller ut en ruter- eller kløverhonnør og ser nords hånd komme ned som blindemann. Hvordan bør vest tenke med hensyn til fortsettelsen? (husk vest ser kun sine egne og blindemanns kort)

Det er sannsynlig at syd har to eller tre spar. I så fall er ikke sparfargen på bordet truende, det er ikke inntak til den, for det er jo dobbelton trumf der og vest har fire. Så her behøves ikke signaler eller noen ting, vest bør skifte til trumf for å best mulig beskytte sine potensielle minorstikk. Og det motspillet gjør susen. Hvis spillefører forsøker å spille kløver fortsettes bare med trumf, og spillefører kan ikke unngå tre kløvertapere i tillegg til en rutertaper.

UAE sitt Ø/V-par fant motspillet mot 4 hjerter, og topp-paret Brink-Drijver måtte notere en bet på listen sin, -100.

Ved det andre bordet valgte UAE sitt N/S-par å spille 4 spar. Den kan ikke rokkes. Selv om forsvaret tar to kløverstikk og ett ruterstikk og fortsetter med ruter som syd må stjele med honnør blir det ikke trumfstikk til Ø/V, for spar knekt sitter jo dobbel. Øst spilte imidlertid ut sin single hjerter mot 4 spar. Den ble vunnet med esset, så tre runder trumf fulgt av hjerterstikkene, totalt elleve stikk og +650. Spillet ga 13 IMP til UAE på veien til sin historiske triumf, 20-0 mot de regjerende verdensmestrene!

I dette spillet ble det sving mange steder, tosifret sving der utgangen 4 hjerter ble dyttet på og gikk bet ved det andre bordet.

I Norge Open mot New Zealand stoppet Brogeland – Bakke i 2 hjerter og noterte +140. Ved det andre bordet meldte New Zealand 4 hjerter. Aa – Livgård fant motspillet og fikk inn beten, 6 IMP til Norge som var akkurat marginen Norge vant kampen med.

NORGE SENIOR knuste lederlaget USA 1

I dagens siste kamp i Marrakech torsdag møtte Norge Senior USA 1 som ledet før den runden. Da klaffet det godt for de norske «guttene» som slo amerikanerne med 17.85 – 2,15 VP. Etter det, med åtte kamper til å spille ligger Norge Senior som nr. 11, kun 4 VP bak 8.plassen som til slutt vil gi kvartfinale.

Norge fortsetter den gode spillingen både i OPEN og DAMER. I OPEN leder Norge Round Robin etter 15 runder (av 23), mens i dameklassen ligger de norske på 4.plass.

Her er et spill fra kampen mellom Norge og New Zealand i Bermuda Bowl (Open), en BBO-overført kamp:

Norge var i ledelsen før dette spillet. Ta vest sin plass og velg utspill. Meldingene gikk slik:

Syds har vist 15-17NT, og nord har spurt med 3 kløver, Puppet Stayman. Da viste syd en eller begge firekorts major, men ikke femkorts farge. Nord var ikke interessert i firekorts major og sa 3NT.

Hva spiller du ut?

Velger du et aggressivt sparutspill, eller et litt mere passivt hjerterutspill?

Hvis syd har firekorts spar kan spar ut, for eksempel kongen bli veldig kostbart. På den annen side kan hjerterutspill bli dumt det også.

De fleste satset optimistisk på sparutspillet, men Norges vest prøvde en liten hjerter. Slik så hele spillet ut:

Etter hjerter ut ble det lynraskt ni stikk, det var bare å sette opp ruteren så ble det 1+3+3+2= 9 stikk. Med stor spar ut fra vest er det umulig å vinne 3NT, og det fant New Zealand sin vestspiller. Dermed vant de 10 IMP, og kampen var helt jevn igjen. Til slutt slo Norge kiwiene, men bare med 6 IMP.

I Bermuda Bowl gikk 15 av 24 lag bet i 3NT, resten vant den.

I dameklassen vant også Norge 10 IMP da Øigaarden - Grude fikk hjem 3NT, mens kontrakten kom på nords hånd ved det andre bordet, og da kom liten spar i utspill fra øst.

Akkurat det samme skjedde i seniorenes kamp mot USA 1. Frydenberg - Eide noterte +400, mens det kom spar ut mot 3NT fra øst ved det andre bordet - en bet. 

Norge - New Zealand i BBO-overført kamp nå

Nå nettopp klokken 16.50 norsk tid startet torsdagens siste kamp hvor Norge OPEN møter New Zealand i BBO overført kamp. Det er litt spesielt for undertegnede siden New Zealand er mitt nye hjemland, og dessuten fordi fem av de seks som spiller på det laget er mine tidligere lagkamerater på New Zealand sitt lag. Før denne kampen ligger Norge på 2.plass mens New Zealand ligger som nr. 6.

I dameklassen ligger Norge som nr. 5 etter 14 runder etter en bra seier og en uavgjort så langt i dag. Seniorlaget slo USA 2 og spilte jevnt med Nederland tidligere i dag. De ligger som nr. 15, men det er kun 11 VP opp til 8.plassen.

Her er et spill hvor Norge gjorde det bra i dagens andre kamp:

Det handler om å finne frem til 6 ruter som er en glimrende slem. Uansett utspill avhenger kontrakten kun av at kløveren ikke sitter 5-1 slik at en av de kan trumfe i andre kløverrunde. For om A-K i kløver står er det bare å trumfe kløver, og om nødvendig trumfe en gang til om fargen sitter 4-2 så blir kløveren godspilt, og nords hånd står bortsett fra en spartaper. Merk at syd sine trumf egentlig er akkurat like store som A-K-Q, så noen overstjeling blir det ikke snakk om.

Problemet i meldingsforløpet blir først og fremst for nord som er avhengig av hjelp i kløverfargen, for det mangler jo ett ess. Noen steder kom Ø/V med med hjertertilpasningen, og da ble det enda mer gjettverk.

Brogeland – Bakke meldte 6 ruter og vant den (selvsagt), og det ga Norge 11 IMP siden Kanada ikke meldte slemmen i kampen hvor Norge omtrent feide kanadierne av banen (52-7).

Stokkeland – Johnsen meldte slemmen, og Norge Senior vant også 11 IMP siden Nederland stoppet i utgang. I dameklassen ble spillet uavgjort i Norges kamp, 5 ruter med tolv stikk ved begge bord.

I Bermuda Bowl meldte 8 av 24 par 6 ruter. I dameklassen var det fem par som noterte 920. I Senior var det kun fire par med meldt og vunnet slem, og i mix-klassen kun tre par, hvorav ett av dem så på at Ø/V prøvde stampen i 6 hjerter doblet, og det kostet 1700.

VM: Det ser bra ut for Norge

Da har lagene kommet litt over halvveis i Round Robin i verdensmesterskapet i Marrakech.

Torsdags morgen: Det ser veldig lovende ut for de norske lagene, speiselt i OPEN og LADIES. Både laget i åpen (Bermuda Bowl) og damer (Venice Cup) ser nemlig ut til å ha veldig god kontroll på plass blant de åtte beste som gir kvartfinalebilletter. Det er riktignok 11 kamper til som skal spilles, men i åpen ligger Norge som nr. 3 og i dameklassen nr. 4, begge lagene med god margin til den grusomme 9.plassen som ingen vil ha.

Seniorlaget ligger bare på 15.plass, men det er i underkant av 10VP opp til 8.plassen, så muligheten er absolutt til stede for dem også.

Her er et spill fra gårsdagens spilling hvor det kunne gå bra om man var optimistisk, men da måtte den vinnede spilleplanen finnes.

Giver nord, alle i sonen.

Dette er vel egentlig litt tynt for slem, men med veldig snill sits, 3-2 både i ruter og spar, kan det noen ganger bli tretten stikk i sparkontrakt. I meldingene fikk imidlertid Ø/V vite at det sannsynligvis ikke satt så snilt. Nord passet og øst åpnet med 1 spar før syd hoppet inn med en sperremelding, flere steder 4 kløver, noen steder 5 kløver. Da er det ikke så lett å melde med styring.

La oss si du har havnet i 6 spar og får kløver konge ut fra syd. Hvordan ville du lagt opp spilleføringen?

Etter det utspillet ser det nokså safe ut å ta ut trumfen som sitter 3-2, så seile ruter 10. Det er 100% hvis ruter sitter 3-2. Da er det nok stikk selv om ruter dame sitter hos nord, øst har jo hjerter ess i behold. Det er imidlertid en hake ved det prosjektet siden hele spillet ser slik ut:

Hvis spillefører etter å ha tatt tre runder trumf seiler ruter 10 blir det tolv stikk om nord stikker. Men hva om han ligger unna? Da blir det kun tre ruterstikk i stedet for fem, fargen kan ikke utnyttes lenger siden det ikke er inntak til vest. En hjerter forsvinner fra øst i tredje runde ruter, men selv om K-Q sitter dobbel i hjerter blir det to hjertertapere, en god byttehandel for nord i stedet for å ta det ruterstikket!

En måte å vinne tolv stikk på er å nøye seg med to runder trumf med A-K og la damen ligger der borte hos vest, og så la ruter 10 seile. Hvis nord stikker står resten, og hvis nord ikke stikker har spillefører ingen problemer siden han har spart ett inntak til vest. Ruteren godspilles med en stjeling, og stikkene hentes ved hjelp av spar dame. Dette går bra fordi den med fire ruter også har tre trumf, ikke så usannsynlig siden syd har annonsert en halvmeter med kløver.

Det går an å vinne tolf stikk ved å sette opp hjerteren også siden det sitter så snilt (K-Q dobbel), ved å gi bort ett stikk i fargen, så toppe ut den andre honnøren og stjele god fargen. Men stjeling av en hjerter må i så fall tas etter to runder trumf, hvis ikke får syd satt i trumfnieren som forfremmer nords trumf til stikk.

Alt i alt et spennende spill, og det ble sving der Ø/V vant slem eller gikk bet i slem hvor de andre kanskje spilte utgang.

I Norge OPEN (mot Chile) var motstanderlaget i 7 spar! Som nevnt kunne den ha stått på en heldig dag, men slik det satt gikk spillefører to bet i et forsøk på å vinne alle tretten stikkene. Ved det andre bordet spilte Norge utgang og vant dermed 13 IMP. Syv av 24 Ø/V-par meldte og vant 6 spar i Bermuda Bowl.

I dameklassen var Heskje-Vist i utgang, og Norge vant spillet fordi USA sitt Ø/V-par surret seg bet i 5 spar mot Fuglestad-Harding. To par i denne klassen melet og vant slem, en av dem i 6 ruter som er lett å vinne om det ikke kommer hjerter i utspill.

I seniorklassen, Norge – Pakistan var begge lag i utgang, og i den klassen klarte tre lag å melde og vinne 6 spar.

Torsdag formiddag:

I dameklassen har Norge startet dagen flott og leder klart mot et annet lag som er på topp-8 lag i øyeblikket, Israel. Norge Open spiller mot Kina, og i den kampen som overføres på BBO akkurat nå er det foreløpig jevnt. Seniorene ligger litt under mot USA 2. Det gjenstår 8-10 spill i dagens første runde.

Flott norsk start på onsdagens kamper!

Norge Open tok nesten ledelsen etter runde 8, men et tap for Nederland i neste kamp (6VP) gjorde at laget i den klassen falt litt til 5.plass tirsdag kveld, 10 VP foran 9.plassen som det er om å gjøre å unngå til slutt.  morgenkampen onsdag slo imidlertid det norske laget kraftig tilbake og knuste Singapore 49-0 (19,07 VP). Dermed er Norge tilbake på 2.plass, kun 2,5 poeng bak USA 2 som leder.

Det norske damelaget var inne i en meget god stim, men snublet og skuffet stort mot New Zealand i tirsdagens siste kamp (tap, 4,44 VP). Med litt ekstra kjennskap til kiwienes lag – som neppe kommer høyere enn middels – må det sies at det var under forventningene sett med norske øyne, men slikt skjer i korte kamper. Norge lå fortsatt nr. 8 i dameklassen. Og også de norske damene slo til i morges, da mot Argentina som lå på middels. Det ble fullstendig overkjøring og Norge 77-7 (20VP)! Med det resultatet ligger Norge på 7.plass.

Norge Senior har ikke fått det så godt til foreløpig og lå som nr. 18 etter tirsdagens spilling. Onsdag morgen ble det imidlertid en fin seier (13,04 VP) mot Sverige.

VM dekkes flere steder, bla. finnes mye god informasjon på Bridge i Norge sin mesterskapsside, her.  WBF sin mesterskapsside hvor det finnes «running scores», alle resultater fra tidligere kamper, link til bulletiner og mer finner du her.

Her er et spill som ble mye avgjort av hva vest åpnet med.

Hvis vest oppvurdere til 15-17NT havner de i slem. Det er dog en meget tøff oppvurdering selv om han har bra femkorts farge, for resten av kortene er ikke så bra. Og slemmen 6 hjerter er i hardeste laget.

På BBO spilte New Zealand mot erkefienden Australia. Ved det ene bordet havnet New Zealands kanskje beste spiller, Ashley Bach i 6 hjerter som vest, egentlig på feil hånd. Ved det andre bordet spilte Australia 6 hjerter med øst som spillefører og fkk kløver ess i utspill. Da ble det raskt +1430 siden sparfinessen gikk.

På BBO så vi Bach får ruter 2 i utspill fra nord. Da var det lett for alle som så på, det er bare å legge knekten, deretter få kastet en kløver på ruter ess og ta sparsfinesse senere (vel, kongen kommer på). Men det som skjedde var at spillefører som altså er i verdensklasse (bl.a gullvinner i VM for par) ba om ruter konge!

Hvorfor det?

Nå var det ikke mulig å vinne tolv stikk lenger siden sparen satt 5-1 og kløver ess satt bak. Det ble to kløvertapere til slutt. Med en bet ved det bordet ble det 17 IMP i favør Australia.

Hvorfor la han ikke ruter knekt? Det ser jo temmelig opplagt ut å prøve den gratis finessen?

Når en toppspiller gjør slikt er det ofte en grunn. Bach tenkte nok at om syd har ruter dame og dekker knekten ryker ett inntak til vests hånd. Og hans plan var å godspille sparfargen via finesse og så stjele spar, men den planen gikk i skålen siden sparfargen satt så skjevt.

Jeg skal ikke si noe sikkert om hva som er beste sjanse her, men det føles litt som at å prøve knekten har mye for seg da det blir mye enklere om utspillet faktisk er fra en farge med ruter dame på topp. Men vi som kommenterer sånne spill er vel alltid litt farget av at vi har sett alle kortene...

I Norge – Singapore (Open) var 4 hjerter med tolv stikk uavgjort spill. Gunn Tove Vist – Torhild Heskje noterte +1430 fete i 6 hjerter spilt av øst, kløver ess kom i utspill. I denne klassen vant Norge 14 IMP da Argentina var i utgang. De norske seniorene som slo Sverige tapte dette spillet da det svenske Ø/V-paret meldte slem og vant den etter kløver ess i utspill, Norge spilte utgang – 12 MP til Sverige.

Skumle kort

Det ble en pangstart på tirsdagens andre kamp i VM, og det må være lov å si det var fryktelig vanskelig kort i kampens første spill samme hva slags system man bruker.

I BBO-kampen mellom USA 2 og Sveits åpnet Kalita (Sveits) med 2NT med nord sine kort. Klukowski (syd) meldte 3 spar som var spørsmål etter minorfarge, og han viste minst 5-4 i minorfargene. Her har jo syd en grusom hånd som er umulig å fortelle om på en fornuftig måte. Vest doblet den kunstige meldingen 3 spar. Nord sa 4 hjerter, og øst 4 spar. Da synes jeg Klukowski fant en fin melding, 5NT som måtte bety velg minorfarge. Nord sa 6 kløver som er en grei slem, men uheldig. For øst spilte ut ruter til vests ess og ruter tilbake som øst kunne trumfe – en bet.

Det må ruterstjeling til for å bete 6 kløver. Det står imidlertid i 6 ruter, men det kunne jo vært singel kløver i stedet hos øst eller vest så 6 ruter går bet med utspill i kløver, og eventuelt kløver til stjeling idet de kommer inn på ruter ess, trumfesset i ruterkontrakt. Men i ruterkontrakt finnes det ikke bet, for kløveren sitter jo 2-2.

Med andre ord et skummelt spill hvor det er litt tilfeldig hvor imp’ene ender.

I BBO-kampen ble det imidlertid uavgjort spill da også USA 2 sitt N/S par endte i 6 kløver med en bet.

Det må bli svingspill i mange kamper med slike kort. I Bermuda Bowl fikk både Norge og Hong Kong 6 kløver på syds hånd, og da føk kontrakten hjem siden vest ikke fant ruter ess ut fulgt av ruter til stjeling. I åtte kamper av 12 i den klassen ble det sving, fra 11 til 14 IMP.

I mix-klassen ble det samme type svingspill i syv kamper. I dameklassen fant Vist-Heskje den ubetelige kontrakten 6 ruter, og da Danmark gikk bet i 6 kløver på nords hånd ble det 14 IMP i favør Norge. I dameklassen ble det utbetaling av IMP i hele ti av tolv kamper, slik var det i Seniors også!

Johnsen-Stokkeland (Norge Senior) var også i 6 ruter med tolv stikk. Ved det andre bordet spilte Italia 6NT som vest doblet og tok to ess, 14 IMP til Norge der også.

Mot slutten av runde 8 leder alle de tre norske lagene ganske klart. Norge OPEN ligger i øyeblikket på 2.plass mens damelaget har kommet seg opp på 6.plass idet noen spill gjenstår å spille.

VM dag 3 - Hvem har møtt hvem så langt?

Alle ser på resultatlistene underveis, også når det spilles en kjempelang Round Robin i VM. Er man på topp-8 tidlig, noe som gir kvartfinalebillett om man er plassert der til slutt, er det fort gjort å tenke at «nå er vi der, nå er det bare å fortsette». Det er nok litt i tidligste laget å tenke slik.

For det første er det haugevis av VPs som skal deles ut i mange dager til. For det andre sier ikke resultatlisten så mye om hvem som egentlig ligger godt an. Selv om det ikke er mange dårlige lag med i VM så er det stor forskjell på nivået. De som har møtt to-tre av bunnlagene tidlig kan får en falsk følelse av at nå er vi virkelig med. Motsatt er det ingen grunn til å henge med hodet om plasseringen etter et par dager er dårlig hvis man har møtt flere av de beste nasjonene.

De poengene man har fått har man imidlertid fått, og er det mange poeng så er det selvsagt positivt. Men det må nok spilles et par dager til før det kan skimtes en tydelig trend. Og hvem som kaprer de siste plassene på topp-8 til slutt kan godt avgjøres i et av de siste spillene i Round Robin.

Det er grunn til å håpe på tre norske lag i sluttspillet. Vi blir mest overrasket om ikke Norge Open klarer det, de er tross alt regnet som klare medaljekandidater.

Tirsdag morgen møtte Norge det sterke polske laget i Bermuda Bowl i BBO-overført kamp. Det kom et slemspill tidlig:

Dette er en glimrende lilleslem i hjerter. Den avhenger av trumfen sitter 2-2 (40%), eller å løse ruterfargen uten taper hvis det viser seg å være en hjertertaper. Slik det satt handlet det om tolv eller tretten stikk siden trumfen satt fint.

Helgemo-Grude meldte enkelt og greit, slik:

Østs 4 kløver var Splinter (kortfarge og hjertertilpasning). Etter vest sin kontrollmelding 4 ruter hadde ikke øst særlig mer å fortelle om, og da han slo av med 4 hjerter meldte Helgemo slemmen som det måtte være spill for.

Helgemo tok alle stikkene, +1010. Litt overraskende (kanskje) klarte ikke Polen sitt Ø/V-par å melde slemmen, 11 ÌMP til Norge.

Åtte av 24 Ø/V-par i Bermuda Bowl meldte og vant denne lilleslemmen.

I Venice Cup (dameklassen) fant seks par slem, ett av dem var Heskje-Vist. Og da motstanderne (India) ved det andre bordet spilte utgang ble det 11 IMP til Norge i den klassen også. En god start på dagen for Norge i begge de klassene med andre ord.

De norske seniorene fant dessverre ikke slemmen og tapte spillet i deres kamp mot Reunion. I seniorklassen var det kun fire par som meldte slem, og i mix-klassen var seks par i slem.

Akkurat idet dette legges ut i bloggen spilles altså den første kampen på dag 3, og du kan følge med på det norske lagets innsats i åpen klasse på BBO. Eller du kan følge med på «running scores» som det finnes link til på mesterskapssiden, her.

Et VM-spill som tatt fra læreboka

I den ekstreme varmen i Marrakech fortsetter VM tirsdag. Det er så langt igjen i Round Robin at ting kan snu seg flere ganger for mange lag. Vi følger selvsagt spent med på utvklingen og rapporterer interessante spill her i bloggen. Fra mandagens spilling tar vi med et motspillspoeng som ganske mange ikke fikk med seg. 

Selv har jeg mange ganger her i bloggen hevdet at mange spillere fokuserer for mye på signaler, typisk på Lavithalsignaler og slikt. Logikk er viktigere, er min påstand. Men av og til er det viktig å hjelpe makker og. Dette spillet er et godt eksempel.

Øst åpner med 1NT. Det er lett å se at vest treffer veldig godt hvis han melder Stayman, det er ni stikk i hjerterkontrakt. Men om grandåpneren ikke har firekorts major kan det godt være slik at de heller burde spilt 1NT. Mange steder gikk det pass rundt på 1NT, og syd spilte ut liten kløver.

Problemet her er at nord ikke har en tredje kløver, og etter to kløverstikk vet han ikke hvilken farge han skal spille. Det står som vanlig mellom to farger, i dette tilfellet spar og ruter.

Nord ser det problemet med det samme. Det er her han skal "vekke" makkeren og be om et signal. Nord bør vinne med kløver ess først, så ta kongen, Det er unaturlig rekkefølge, normalt stikkes først med det laveste av likeverdige kort, Og når det spilles i unaturlig rekkefølge betyr det noe. I dette tilfellet betyr det: jeg har A-K dobbelton! 

Syd ser de har seks kløverstikk å hente. Etter nords kløverspilling i den rekkefølgen bør syd være på høyden og hjelpe makkeren med hva han skal spille, og syd vet at det er spar. Syd bør i andre runde kløver spille en høy kløver (gjerne damen) som Lavinthal for den høyeste rangerte fargen spar. Da tar forsvaret raskt de ti første stikkene i de sorte fargene. Det gir fire sonebet i 1NT, N/S +400.

Det er klart at nord kunne klart det uten signal også, spar ess kunne vært spilt i tredje stikk for å se om makkeren legger styrke. Men å skifte til spar ess kunne en annen gang vært et tempotap. Så det er syd som bør regulere dette motspillet i andre stikk.

Noen fikk tak i de fete +400 i motspill mot 1NT. Men mange steder sikiftet nord til ruter i tredje stikk. Da tok spillefører åtte kjappe stikk i de røde fargene, Ø/V +120.

 

'

VM: To dager unnagjort i varmen

I Marrakech har ikke gradestokken vist i nærheten av under 40 grader på dagtid. Men bridgen fortsetter uansett, og nå har lagene i VM-turneringene spilt 6 av 23 kamper før det blir sluttspill.

Norge OPEN ligger på 6.plass etter en skuffende og litt overraskende avslutning på dagen mot et av bunnlagene, United Arab Emirates (UAE). Det ble et lite tap for Norge mot laget som har ca. 5 VP i snitt så langt. Og jeg tipper UAE neppe vil ha høyere snitt til slutt. Det er dog korte kamper, og slikt skjer i alle mesterskap. Og det skal sies at i runden før gjorde Norge OPEN det kjempebra da de slo USA 1 med 16,42 - 3,38 VP. 

Det norske damelaget er helt med nå og ligger som nr 9. Seniorene våre tapte imidelertid sin siste kamp og falt til 16.plass, nesten 20 VP bak 8.plassen som er hovedmålet i første omgang (kvartfinaleplass). 

Det må nevnes at det skal spilles et par dager til før Round Robin er halvspilt!

Her er et spill fra mandagens siste kamp hvor motspillet satt de fleste stedene:

Det er naturlig å havne i 4 spar. Det sitter egentlig snilt både i trumf og kløver, og det kan se ut som det går an å slippe med bare en spartaper, en rutertaper og ingenting mer. Det vil si fem trekk, men veldig mange gikk likevel bet i 4 spar.

Syd spilte ved de fleste bordene ut sin single hjerter. Mange vant hjerterutspillet med damen og spilte ruter til kongen og esset. Derfra kom hjerter til stjeling, Nå er spillefører i trøbbel og fikk vanskeligheter med å både få tatt kløverfinessen som for så vidt løser den fargen enkelt, og i tillegg tatt to sparfinesser. Slik det gikk var det mange som gikk en bet, og noen gikk to bet i denne normale utgangen.

I Norge OPEN sin kamp var N/S +100 for en bet i 4 spar uavgjort spill. 

Norge damer gikk også en bet i 4 spar, men motstandernes Ø/V-par (Taiwan) stoppet utrolig nok i 3 spar og noterte +140, 6 IMP ut for det norske laget. 

I Norge senior sin kamp skjedde det som vel må kunne kalles en katastrofe selv om det dreier seg om bridge, og jeg velger å forbigå det i stillhet og bare fastslå at våre gutter tapte 14 IMP på dette spillet.

Noen få vant 4 spar etter svakt motspill. Det lykkeligste Ø/V-parfet var nok likevel New Zealand OPEN sitt. Der var syd vel overivrig og ville gjerne bruke systemet sitt. Øst åpnet med 1 spar, og syd spratt innpå med 3 kløver som viste begge minor! Det har han riktignok, men altså, fem små og fem små i fargene?

Vest doblet negativt, og øst sa pass. Øst ble temmelig overrasket da vest spilte ut trumf og K-J dobbel i trumf satt hos nord, i saksen. Blodbadet  i 3 kløver doblet endte med +1100 til Ø/V. Topp world wide...