Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Ikke bare gråstein

Etter et tidligere innlegg hvor jeg la meg flat og innrømte at egen spilling ikke var på topp i Gold Coast Teams semifinalen i helgen er det kanskje lov å fortelle et ganske fint spill. Riktignok vil sikkert mange kritisere meg der også, i meldingene. Mitt valg av melding, hvor et annet valg ville ført til en bedre score, var kanskje direkte feil? Døm selv...

Både meldesituasjonen og slik spillet forløp er imidlertid interessant.

Du sitter nord og hører makker (syd) åpne med 1 spar før vest dobler. Hva melder du?

Det ser automatisk ut å redoble, og i det lange løp er antagelig det best. Hvis motparten ikke har hjertertilpasning er de modne for ren slakt. Hvis de har hjertertilpasning, men makker har fire gode hjerter er de også i skikkelig trøbbel. Men om hjerteren deres er god, og kanskje til og med en 5-4 tilpasning, så er det ikke sikkert det er så mye å hente i motspill i doblet hjerterkontrakt? Slik tenkte jeg (sikkert overtenking), og om vi ikke skal ta dem vil du som nord få problemer senere i meldingsforløpet etter først å ha redoblet. Det blir ikke så lett å melde kortene godt da, og riktig sluttkontrakt kan jo være 3 grand, 4 spar, 5 i minor, eller slem.

Makker og jeg spiller med 2-over-1 etter dobling som rundekrav. Vi mister muligheten for å "rømme" til 2 i minor i den situasjonen, men får tilbake at det blir lettere å melde egne, gode hender. Jeg trodde dette var en slik hånd, og ville forsøke å finne riktig utgangskontrakt. Derfor sa jeg 2 ruter. Feil, for slik så hele spillet ut:

 

Å spille motspill mot 2 hjerter doblet ville vært å foretrekke fremfor slik det ble, motparten "off the hook" da jeg sa 2 ruter . Ved det andre bordet ble det spilt 2 hjerter doblet -500 som nesten var det minste N/S kunne få, og øst skal ikke gjøre mye galt i den kontrakten før han går 800 ned. Motparten vår var kommet seg unna og kontrakten ble 3 grand av nord. Øst spilte ut hjerter knekt til kongen, og vest gikk nesten i koma (5 minutter) før han stakk med esset. Det var nok ikke det beste, hvis han legger lavt ser det veldig vanskelig ut å vinne 3 grand. Inne på hjerter ess gikk vest i tenkeboksen igjen før han skiftet til kløver ess. Det er i alle fall bedre motspill enn liten kløver som sikkert var et alternativ for han (husk han ser ikke nords kort, bare knekten singel i kløver hos syd). Med liten kløver i skift vinner knekten stikket, og da er det bare å gi bort et par ruterstikk. Konge-dame i kløver er behagelige stoppere. Etter kløver ess kom kløver 6 fra vest. Da innså jeg at det ikke ville føre frem å gå for ruterfargen lenger, for forsvaret vil rekke få to kløverstikk som sammen med to ruterstikk og hjerter ess gir beten. Så jeg la kløver 7, og øst vant stikket før han fortsatte med kløver. Dermed var det tre kløverstikk hos nord som sammen med tre sparstikk, ett i hjerter og ruter ess er åtte stikk. Og nå var øst i trøbbel. På den fjerde kløveren kunne han kaste en hjerter, men idet den siste kløveren kom fra nord så det slik ut:

På kløver 2 fra nord måtte øst holde sine majorkort og kastet ruter 7. Det er en slags strip-squeeze fulgt av innspill. Idet øst kastet ruter ble ruter ess innkassert og tok bort øst siste kort i den fargen (frikort om ikke ruter ess spilles). Så fulgte tre runder spar fra topp og en fjerde spar til øst som med to kort igjen måtte spille hjerter slik at finessen med nieren kunne tas, og det ga det niende stikket.

Å vinne 3 grand (+400) ga 3 IMP ut, men selvsagt mye bedre enn å gå bet i kontrakten.   

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.