Alle slår alle - styrke- eller svakhetstegn?

Første spillehelg i seriemesterskapet har nok en gang vist hvor jevnt det er i 1.divisjon. Det gjør det spennende både i medaljekamp og den intensen slåsskampen om å holde seg i toppserien. Tre av de tolv lagene rykker ned, og etter seks kamper er de vel mulig å si at ingen er sikre på å holde plassen til neste sesong, kanskje med unntak av lederlaget Østfold og Follo - Thoresen (Thoresen, Ovesen, S.I Høyland og T. Stabell) som har fått fatt i 73 VP på seks kamper. Mellom 2.plass og nr. 12 er det kun 13 VP.

Det er interessant å merke seg at noen av forhåndsfavorittene sliter i bunnen av tabellen. Vinnerne av forrige sesongs 1.divisjon, Møre og Romsdal - Kindsbekken ligger sist. På nest-sisteplass finner vi Hordaland 1 som består av landslagsspillerne Hoftaniska, Charlsen og far og sønn Helness. 

På butleren er det heller ikke noen av 1.divisjonsparene som utmerker seg veldig. Såvidt jeg kunne finne ut av den felles butleren med de tre 2.divisjonspuljene ligger Brogeland-Lindqvist høyest av de som spiller i 1.divisjon. De har +0,54 per spill, en bra score, men at ingen par i toppserien har mer enn det er uvanlig. 

Hvis en går gjennom kampresultatene finner en at veldig mange kamper er jevnspilte. Ingen har så langt klart å slå motstanderne med maximum score, 20VP.

Det kan være fristende å spørre om en så jevn pulje er et styrke- eller svakhetstegn, og de siste par dagene har jeg fått det og lignende spørsmål fra flere på BBO. Men jeg har ikke noe godt svar...

Vi vet at nivået i toppserien er bra. At det er så jevnt tyder på at ingen lag er dårlige, eller om man vil: alle lag er gode? "Alle slår alle". Men det betyr vel også at ingen lag klarer å holde et klart høyere nivå enn de andre. Det kan selvsagt hende at noen slår til den siste helgen og viser at de har et ekstra gir i forhold til resten av feltet, men så langt er det lite som tyder på at det er tilfelle.

Hvordan de som steller med landslaget skal tolke dette er ikke godt å si. De vet jo at de har et internasjonalt topp-par i Brogeland-Lindqvist, det har blitt bevist en rekke ganger de siste årene. Men vi venter vel fortsatt på et ett eller flere par skal utmerke seg å vise at de er bedre enn et jevnt, bra norsk 1.divisjonspar?

Resultater, butler spill osv. både for 1.divisjon og de tre 2.divisjonspuljene finner du her.

Vi tar med oss et spill fra den siste kampen hvor Vest Agder 1 - Mæsel (ligger på 4.plass så langt) møtte Oslo 1 - Lillevik som etter denne helgen litt som nr. 8. Det var nord som fikk et vanskelig meldeproblem med makkeren som giver og alle i sonen.

NORD

 

Vest     Nord     Øst     Syd

                                    1 kløver

4 spar      ?

Ville du meldt noe nå? 

Nords kort er gode selv om det er kun 9HP. Men det er ganske perfekt fordeling. Om det finnes bra tilpasning kan det godt hende vi kan spille en høy kontrakt, enten at den kan stå, eller at det kan være en god stamp mot 4 spar. De fleste spiller dobling som take-out selv etter høye innmeldinger, som her. Er dobling en bra melding? Faremomentet er at det ikke er sikkert vi har noen tilpasning i det hele tatt. Det er ingenting i veien for at makker kan ha noen spar og helt jevn fordeling ellers? Så å melde er nok en "gamble", men å passe kan godt bli feil det og.

Der jeg så på (BBO) doblet Harding (Vest Agder) ved det ene bordet, mens nord (Johnsen for Oslo) sa 5 ruter ved det andre, for der hadde Stokkeland (syd) åpnet med 1 ruter som viste firekorts farge. Så det fantes altså tilpasning, men det ble feil å være på fem-trinnet likevel.   

Hvis en titter kun på N/S sine kort ser det ut til å være en fin hjerter- eller ruterkontrakt. Sitter det gunstig kan det til og med være elleve stikk med slike kort. Men sitsen var brutal. Der syd melde 5 hjerter over doblingen hadde øst en enkel dobling og noterte +800 for tre doblede bet. Ved det andre bordet, hvor nord meldte 5 ruter var ikke dobler så opplagt, og N/S fikk spille udoblet.

Merk at 4 spar står, det er kun tre minortapere. Resultatene i 1. og 2.divisjon viser en lang rekke +620 til Ø/V og noen +790 for 4 spar doblet med ti stikk.

Det er nok ganske tilfeldig at 5 hjerter ble mer feil enn 5 ruter, for ruterfargen kunne vel like gjerne sitte brutalt fordelt som hjerterfargen.

I 5 ruter hvor trumfen altså satt gunstig fordelt med kongen i saks ramlet det likevel sammen. Etter spar til øst spilte forsvaret to runder kløver, og da spillefører forsøkte å komme seg over til nord for å ta trumffinesse begynte Ø/V å stjele. Kontrakten gikk fire bet i sonen, men å notere +400 var likevel 9 IMP ut for lag Mæsel, men de vant likevel kampen med 3 IMP.  

Andre halvrunde i Rogalandsderbyet

Det meste gikk veien for Rogaland 2 – Skimmeland i andre halvrunde av 1.divisjons kamp 5 i «lokalderbyet» mot en av de store favorittene i mesterskapet, Rogaland 1 – Hauge.2

Rogaland 2 ledet 30-14 etter de første tolv spillene. Etter at flere spill hadde gått kretsens andrelags vei i begynnelsen av andre halvrunde kom denne hånden med øst som giver og N/S i sonen.

Liker du å åpne med 1 grand (15-17) med slikt?

Jeg har ikke noe imot det og må innrømme jeg sikkert ville gjort det selv. Hånden er verd mer enn 14 poeng, og etter å ha åpnet med 1 kløver vil 2 kløver neste gang være en undermelding, 3 kløver en overmelding. Men denne gangen ble det feil med grandåpning da hele spillet så slik ut:

Nei da, selv om 3 grand ble spilt fra feil hånd slik kortene så ut var det sjanser, men det må gjettes riktig etter sparutspill fra syd. Bårdsens 2 ruter viste en majorfarge.

Da Erik Berg valgte feil idet syd spilte ut liten spar ble det nitrist. «Sus opp», sa han, og da tok forsvaret seks sparstikk og to bet. Ved det andre bordet åpnet Nesdal (øst) med 1 kløver, og over syds innmelding 1 spar meldte Rekstad 3 grand. Der var det ni toppstikk, og ti med liten spar ut fra nord. Det endte med elleve stikk siden syd ga opp ruteren, +460 og 11 IMP til Rogaland 2.

Denne kampen ble en fin triumf for Rogaland 2 - Skimmeland som fortsatt ligger i bunnen, da de til slutt vant med 18,82-1,18 VP. Dermed har de bedre kontakt med de foran, og der er det jevnt. Toppserien ser ut til å bli rekordjevn. I øyeblikket har Østfold og Follo (Thoresen) ledelsen med 6VP forsprang til 2.plassen. Og scoren de leder med er kn 9VP over middels! Fra sølvplass til sisteplass ligger lagene tett som hagl, og marginen fra nr. 2 til nr. 12 er mindre enn 10 VP!

 

 

Fart og spenning i toppserien

I 5. runde skulle Rogaland 1 – HAUGE opp mot Rogaland 2 – SKIMMELAND som før denne kampen lå på sisteplass mens førstelaget var (som vanlig) er med helt i toppen.

Kampen startet umiddelbart med fart og spenning, og slik fortsatte det.

Her er spill 1:

Jeg har ikke klart å få bragt på det rene hva Rune Hauges 2 hjerter betyr, men antar det kanskje viser minst seskorts spar og minst invitt styrke. I så fall viser vel Sælensmindes 4 spar litt tillegg (og det har han i sparkontrakt), og det trigget antagelig Hauge til å gå på mot slem.

Kløver knekt kom i utspill, og nord tok for esset før han fortsatte med kløver. Kontrakten var bra, avhengig av ruterfinesse og at ruteren helst ikke sitter verre enn 4-2. Det satt som det skulle, +980, og da Ø/V ved det andre bordet spilte utgang var det 11 IMP til Hauge i aller første spill.

I spill 5 ble det mer dramatikk.

Jeg kjenner heller ikke her Ø/V sine avtaler i detalj. Kanskje er redoblingen obligatorisk og så er det opp til vest? Eller kanskje mente Sælensminde sin redobling som «meld en farge, makker», men Hauge ville la sin glimrende makker prøve seg i 1 grand redoblet.

Leinan- Eliassen gjorde ingen feil i motspillet og det ble to redoblede bet, +600 til Rogaland 2, noe som var verd 7 IMP da 1 grand var spilt udoblet ved det andre bordet.

Dette var nesten som å se på en (bra) boksekamp. I neste spill meldte begge lag – dog ikke unaturlig - over en innmelding 4 hjerter hvor den kontrakten ville gått minst en bet. Begge lag gikk to doblede bet, -500.

Litt uvisst av hvilken grunn spilte så Hauge-Sælensminde 4 spar på 5-1 tilpasning i noe som virket å være en standard 3 grand. Men trumfkontrakten var grei nok den, og kontrakten stod. Rogaland 1 hadde fått tak i ett stikk (eller egentlig to) for mye i 3 grand, men det ble likevel kun 2 IMP i sving.

I det niende spillet spilte Rogaland 2 kontakten 1 grand N/S ved det ene bordet og 1 grand som Ø/V ved det andre. Begge spilleførere fikk åtte stikk, en uvanlig dobbelscore +240 for 1 grand med overstikk begge veier – 6 IMP til Rogaland 2.

Dermed var kampen jevn, SKIMMELAND foran med 1 IMP.

Så kom et mislykket slemforsøk fra lag HAUGE, og da Leinan-Eliassen også her fant motspillet ble det en bet i 5 spar. Dermed måtte Rogaland 1 innse at første halvrunde mot kretsens andrelag var tapt med 30-14. Vi får se hvordan det går i andre halvrunde.

Kanskje ikke alt var like pent hele tiden, men moro se på var det.

To be continued!

Seriemesterskapet - Dag 2

Etter fire kamper av i alt tolv i 1.divisjon har Østfold og Follo 1 (Thoresen, T. Stabell, Oversen, S.I. Høyland) tatt en knepen ledelse. Det er imidlertid veldig jevnt, og mellom 3.plass og 11.plass er det mindre enn 10VP margin.

I de tre 2.divisjonspuljene er det favorittene som har tatt ledelsen, men også i de puljene er det jevnt og ingen har dratt fra de andre. Alle resultater, butler og spillstensiler finner du her.

Hvis en ser på kampresultatene i 1.divisjon så er det tydelig at nivået er jevnt, for det er veldig mange kamper som blir avgjort med kun noen få IMP.

Vi tar med et par spill fra lørdagens spilling.

Dette er fra lederlagets (THORESEN) kamp mot SMITH som ligger plassert et stykke bak i køen så langt. THORSEN vant kampen med 2 IMP. 

Ved begge bord doblet øst over nords 1 spar innmelding, en god avgjørelse med så fin fordeling til tross for kun 5HP. Jon Aabye satset da på at det var minortilpasning i hvert fall i en av fargene og viste begge minor med 4 grand. Og Ø/V sine kort passet perfekt sammen, men det bør nok bli bet i utgangen da spillefører med beste motspill ikke kan få trumfet to spar. Men kontrakten føk hjem, en massiv +600 til lag SMITH. 

Ved det andre bordet meldte ikke vest noe mer etter den samme starten, og Evjen (nord) ble spillefører i 4 spar. Som du ser har forsvaret to ruterstikk, hjerter ess og vest kan få en hjerterstjeling. Da øst ikke fant ruter ut, men sendte i vei en kløver ser det ut som spillefører kanskje har en sjanse. Men det er ikke nok stikk utenom hjerteren, for det er ikke komunikasjon mellom hendene til å få trumet alle nords kløver. Så Evjen spilt hjerter selv, og det er jo ofte riktig spilt da hjerteren ikke behøver å sitte 5-1. Øst føk opp med hjerter ess, men da han ikke ga makkeren hjerterstjeling nå (øst visste selvsagt ikke at det var vest som hadde bare en hjerter) føk utgang hjem ved det bordet også, men andre veien, og igjen i favør av lag SMITH (+420). Spillet ga 14 IMP til laget fra Buskerud. 

Dette er hentet fra trønderoppgjøret  mellom Midt-Trøndelag 1 og Nord-Trøndelag 1.

Forskjellen ved de to bordene var først og fremst at ved det andre bordet meldte vest inn 1 spar mens Christian Bakke sa 3 spar. Og Bakke spilte ut spar 7 som gikk til knekten og syds konge, mens vest ved det andre bordet (B.Kvaran) spilte ut kløver 7 til syds konge. Spillefører må leve av ruterfargen, men om den spilles fra topp blir det to rutertapere, og da rekker forsvaret å ta beten. Inne på spar konge i første stikk fant Anders Holmen Gundersen en fin variant. Ser du løsningen i dette spillet?

I andre stikk spilte Gundersen kløver konge som han stakk over hos nord! Så ruter til damen, ruter ess og mer ruter. Øst kunne forsyne seg for kløver dame, men på den kastet Gundersen hjerter 10, og deretter stod ånda hans, +600 til N-T. Ved det andre bordet spilte syd ruter ess og mer ruter og måtte tape to ruterstikk. Da øst kom inn første gang i ruter spilte han spar knekt. Vest stakk over den og godspilte sparen sin. Nå hadde ikke spillefører nok stikk, og idet øst kom inn på sitt andre ruterstikk og spilte hjerter måtte syd stikke opp med esset for å legge seg på en bet, N-T +100. Til sammen ga spillet 12 IMP til N-T, men M-T vant kampen med 17 IMP.