Landslagsturneringen: Norsk seier i Åpen klasse

Christer Kristoffersen, Erik Berg, Steffen Fredrik Simonsen og Christian Bakke (Norge Rød) gjorde en meget solid innsats i landslagsturneringen i Sandefjord. De vant til slutt finalekampen mot Polen ganske klart.

Resultater finner du her. 

I kampen om 3. og 4.plassen bet Norge Blå godt fra seg og ledet før siste sett. Da overtok imidlertid nederlenderne og vant knepent.

I dameklassen vant Nederland som slo Polen i finalen. De to norske lagene gjorde opp om 3. og 4.plassen og spilte en temmelig jevn kamp.

Vi tar med et spill fra finalekampen hvor valg av åpningsmelding avgjorde.

Det går to passer til deg og alle er i sonen. Hva ville du åpnet med her? Hvordan planlegger du det videre meldingene?

Steffen Fredrik Simonsen og en polakk med et navn jeg neppe klarer å stave riktig selv på flere forsøk satt øst. Steffen åpnet med 2 kløver. I andre melderunde har han et valg, vise hånden som 23(2)-24 grand, oppgradere til 25(4)-27 grand, eller melde sparfargen og da vise en mer ensfarget hånd, normalt. Her blir det litt ubekvemt å vise 24-27 (som man nok synes hånda er verd) hvis det i systemet er åpning 2 kløver fulgt av et hopp til 3 grand, for med dette kan det veldig godt være bedre i sparkontrakt. Spilles det med "Kokish" etter 2 kløver-2ruter får man (via 2H - kunstig) etter hvert vist den råsterke grandhånda med 2NT, og makker kan finne ut om grandhånda har femkorts major via Puppet Stayman.

Steffen valgte å gjenmelde 2 spar. Christian meldte 3 hjerter som åpneren løftet til 4 hjerter. Det ville blitt sluttkontrakten om øst hadde vist grandhånd også, i såfall spilt av øst etter overføring. Det norske paret noterte +650, egentlig et normalt resultat på spillet som så slik ut:


Men ved det andre bordet åpne Polens øst med 1 spar. Og den fikk han spille! Dermed ga spillet 10 IMP til Norge.

Jeg kjenner ikke det polske parets metoder, men jeg tror ikke det var metodene det var noe galt med her, heller valget av åpningsmelding. Kanskje var øst påvirket av forrige spill, for jeg har blitt fortalt at han virket irritert på makkeren som minutter før hadde spilt dårlig i en utgang og gått bet. Klassisk "følge-egg", altså, det er sannsynlig at han satt der og var irritert på makker, så åpna han bare "auto" med 1 spar før han så hvor sterk han var. 

De to topp-nasjonene Nederland og Polen spilte nok ikke med helt toppede lag i denne turneringen, men de nasjonene har så mange toppspillere at de hver for seg nok kunne stilt mange lag som kunne hevdet seg godt i Europamesterskapet. Derfor var det absolutt kvalifisert motstand de norske lagene møtte i denne turneringen. Slikt er meget verdifull trening for våre landslagsaktuelle spillere når vi i 2018 skal ut å vinne tilbake vår plass i Europatoppen!

Den planen - tilbake som en topp-6 nasjon i Europa har blitt nedfelt i en sportsplan utarbeidet av NBF. Det er sportsjef Jon Egil Furunes og landslagskoordinater Sten Bjertnes som står bak det, og det blir opp til landslagskapteinene i de respektive klasser, bl.a. Christian Wennerød (Åpen) og Tormod Røren (Damer) å følge opp dette. Mer om "sportsplanen" kan du lese her. 

Landskamper i Sandefjord

I Sandefjord møter to norske lag i hver klasse (Åpen og Damer) lag fra Nederland og Polen i en landslagsturnering. Den startet onsdag, og fortsatte med semifinaler torsdag før det avsluttes med finalekamper idag, fredag. Etter det vil landslagsspillerne delta i Jotun Bridge Lagturnering i helgen, en ypperlig anledning for andre til å møte topp motstand. 

I Round-Robin (en kamp mot hvert av de andre lagene) ble det Norge Rød som toppet i Åpen klasse. På det laget spiller Steffen Fredrik Simonsen, Christian Bakke, Christer Kristoffersen og Erik Berg. Polen ble nr. 2, Nederland nr. 3 og Norge Blå ble sist, dog like bak Nederland. 

 

Resultatlinker finner du her.

I semifinalen møttes nr. 1 og 4 og nr. 2 og 3. Dvs. Norge Rød møtte Norge Blå, og laget som vant kvaliken vant også denne innbyrdes kampen mellom de norske, og det ble nokså klart til slutt. Polen slo Nedreland, så i finalespillet blir det Norge Rød mot Polen, mens det andre norske laget møter Nederland i kampen om 3. og 4.plassen i turneringen. 

I dameklassen vant de norske noen kamper, men det ble tydeligvis litt for tøff motstand da de måtte finne seg i de to siste plassene i kvaliken. Og begge tapte sine semifinaleoppgjør. Så de norske damelagene spiller mot hverandre om 3. og 4.plassen totalt, mens Nederland og Polen gjør om seieren i den klassen.

Her er et spill hvor utspillet var helt avgjørende. Nederlandske Bruijnstee satt syd og hørte (så) dette meldingsforløpet:

   

Hun satt med:

Hva ville du spilt ut? Den nederlandske damen sendte i vei spar 7. Det var en innerblink!

Merk at Ø/V med slike kort normalt har tolv stikk med ethvert annet utspill, selv om denne gangen så satt kløveren 5-1. Kløverutspill gir tolv (fem kløverstikk).

Det kan vel innvendes at Ø/V kanskje burde tatt det mer med ro, og dermed funnet ut at det manglet kontroll i spar. Men det er også en velkjent og ofte fungerende strategi å melde slem uten noen fiksfakserier hvis man tror man har tolv stikk så snart man kommer inn, for å minke sjansen for at de skal finne utspillet. Her fungerte ikke det. 

Det er ikke lett å si noe fornuftig om utspill. Det er ofte ganske tilfeldig hva som er riktig. Men det er kanskje ikke helt tilfeldig at den nederlandske damen fant utspillet i dette tilfellet. Mot slemmer meldt slik som dette er det grunn til å spille offensivt hvis man ikke har noe spesielt attraktivt utspill uansett. Dessuten, dess færre honnørpoeng utspiller har, dess flere har makker, og da er sjansen for å treffe makker med en honnør i den fargen du spiller offensivt ut, for eksempel fra en konge, større enn om utspilleren selv har for eksempel 8-9 hp.