Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Landslagsturneringen: Norsk seier i Åpen klasse

Christer Kristoffersen, Erik Berg, Steffen Fredrik Simonsen og Christian Bakke (Norge Rød) gjorde en meget solid innsats i landslagsturneringen i Sandefjord. De vant til slutt finalekampen mot Polen ganske klart.

Resultater finner du her. 

I kampen om 3. og 4.plassen bet Norge Blå godt fra seg og ledet før siste sett. Da overtok imidlertid nederlenderne og vant knepent.

I dameklassen vant Nederland som slo Polen i finalen. De to norske lagene gjorde opp om 3. og 4.plassen og spilte en temmelig jevn kamp.

Vi tar med et spill fra finalekampen hvor valg av åpningsmelding avgjorde.

Det går to passer til deg og alle er i sonen. Hva ville du åpnet med her? Hvordan planlegger du det videre meldingene?

Steffen Fredrik Simonsen og en polakk med et navn jeg neppe klarer å stave riktig selv på flere forsøk satt øst. Steffen åpnet med 2 kløver. I andre melderunde har han et valg, vise hånden som 23(2)-24 grand, oppgradere til 25(4)-27 grand, eller melde sparfargen og da vise en mer ensfarget hånd, normalt. Her blir det litt ubekvemt å vise 24-27 (som man nok synes hånda er verd) hvis det i systemet er åpning 2 kløver fulgt av et hopp til 3 grand, for med dette kan det veldig godt være bedre i sparkontrakt. Spilles det med "Kokish" etter 2 kløver-2ruter får man (via 2H - kunstig) etter hvert vist den råsterke grandhånda med 2NT, og makker kan finne ut om grandhånda har femkorts major via Puppet Stayman.

Steffen valgte å gjenmelde 2 spar. Christian meldte 3 hjerter som åpneren løftet til 4 hjerter. Det ville blitt sluttkontrakten om øst hadde vist grandhånd også, i såfall spilt av øst etter overføring. Det norske paret noterte +650, egentlig et normalt resultat på spillet som så slik ut:


Men ved det andre bordet åpne Polens øst med 1 spar. Og den fikk han spille! Dermed ga spillet 10 IMP til Norge.

Jeg kjenner ikke det polske parets metoder, men jeg tror ikke det var metodene det var noe galt med her, heller valget av åpningsmelding. Kanskje var øst påvirket av forrige spill, for jeg har blitt fortalt at han virket irritert på makkeren som minutter før hadde spilt dårlig i en utgang og gått bet. Klassisk "følge-egg", altså, det er sannsynlig at han satt der og var irritert på makker, så åpna han bare "auto" med 1 spar før han så hvor sterk han var. 

De to topp-nasjonene Nederland og Polen spilte nok ikke med helt toppede lag i denne turneringen, men de nasjonene har så mange toppspillere at de hver for seg nok kunne stilt mange lag som kunne hevdet seg godt i Europamesterskapet. Derfor var det absolutt kvalifisert motstand de norske lagene møtte i denne turneringen. Slikt er meget verdifull trening for våre landslagsaktuelle spillere når vi i 2018 skal ut å vinne tilbake vår plass i Europatoppen!

Den planen - tilbake som en topp-6 nasjon i Europa har blitt nedfelt i en sportsplan utarbeidet av NBF. Det er sportsjef Jon Egil Furunes og landslagskoordinater Sten Bjertnes som står bak det, og det blir opp til landslagskapteinene i de respektive klasser, bl.a. Christian Wennerød (Åpen) og Tormod Røren (Damer) å følge opp dette. Mer om "sportsplanen" kan du lese her. 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.