Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Rettferdig?

Av og føler man som spillefører at det som har blitt gjort er korrekt, men så blir det bøttevis med IMPs til motparten uansett. Her er et spill fra en kamp mellom Norge Rød og Norge Blå under landslagssamlingen i Sandefjord denne uken.     

      Vest                                                                   Øst

Uten motmeldinger skulle Thor Erik Hoftaniska spille 3 grand som øst. Syd spilte ut liten spar, og fargen viste seg å sitte 4-4 (Syd hadde A-Q fjerde). Inne på den fjerde sparen skiftet nord til liten hjerter. Hoftaniska forsøke tre store i den fargen, og da den satt 3-3 hadde han sitt åttende stikk i hjerter. Da han tok for det stikket kastet syd en ruter og nord en kløver.

Hva ville du gjort nå?

Hvis nord har begge minordamene har han blitt skviset på dette tidspunktet. Men da kan like godt hende det er syd som har blitt skviset! Spillefører vet ikke. En variant er å toppe begge fargene, da vinnes om samme motstander faktisk hadde begge minordamene fra start, for på dette tidspunktet er det kun fem kort igjen.

En annen variant er rett og slett ta en finesse, enten i kløver eller ruter.

Hoftaniska prøvde den løsningen som gir størst matematisk sjanse, toppe den fargen han har flest kort i (kløver) for å se om damen faller, så ta finessen i ruter. Det gir en meget stor prosentsjanse.

Gjør det noe at nord kastet en kløver? Kanskje, matematikken fra start er nok den samme - kombinerte sjanser ved å toppe kløver og kutte ruter gir skyhøy odds. Så det ble hva Hoftaniska gjorde. Men slik satt det fra start:

Da kløver dame ikke falt under ess-konge og spillefører fortsatte med ruter konge og ruter til knekten viste syd frem par i damer som tok de to siste stikkene - to bet! 

Ved det andre bordet tok også N/S fire sparstikk. Forskjellen der var at nord var inne til slutt og så øst som blindemann, for der var vest spillefører. Nord visste ikke hva han skulle spille fra etter fire runder spar, da han satt med knekten tredje i hjerter, ruter 10 fjerde og to små kløver. Alt kan være favør og hjelpe spillefører. Da han valgte kløverskift rett opp i vests saks (som nord altså ikke så) ble det enkelt ni stikk og +600, 13 IMP til Norge Rød som til slutt vant turneringen. 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.