Klart for innspurt (Jessheim og Canberra)

Nyttårscupen på Jessheim avsluttes søndag. I denne lagturneringen deltar 68 lag. Lederlaget har fått opp et bra forsprang, NOE RUSK med Ovesen, Thoresen, Høyland og Brandsnes ligger vel 11 VP foran nr. 2. Hvis det ikke blir for mye rusk på søndag har de en prima sjanse. Det skal imidlertid deles ut mange VP søndag, og "the usual suspect" ligger på rekke og rad. Hele resultatlisten med spilldiagram, butler og det hele (etter første dag, 56 av totalt 91 spill) finner du her.

I Canberra er det også halvspilt SWISS PAIRS som regnes som det australske IMP-par mesterskapet. Så den innspurten jeg sikter til i overskriften er for Canberra sin del bare den første hovedturneringen. Deretter starter hovedturneringen for lag som spilles fra mandag og hels syv dager hvis man henger med helt til slutt. 

Makker og jeg har en bra posisjon, men en god del par foran oss. Marginen til tenten er imidlertid overkommelig. Swiss Pairs er imidlertid (etter min mening) ganske tilfeldig, det gjelder å vinne trekningen (hvem du får som motstander) og ikke sitte for mye mot kortene da vanlige spill med vanlige utganger og slemmer blir kostbare når det er gjennomstnittscoren i et stort og ujevnt felt som gjelder. Det deltar 204 par i tillegg til at det spilles flere turneringer for klassene intermediates" og "novices". 

Det gled bra for oss på lørdag og hver runde (9 spill) unntatt en ble vunnet. I den tapte runden ødela dette spillet som du kan prøve på som en spilleprøve:

   

Med slike kort blir det mange forskjellige kontrakter når det er over 200 par med. Det var delkontakter, utganger og slemmer. Og av de som var i slem gikk flere bet. Faktisk gikk noen bet i 5 kløver også, og for å gjøre det må det spilles dårlig.

 

I kløverkontrakte bør det satses på å godspille vest sin hånd. Han som satt øst mot oss spilte godt i 6 kløver. Syd spilte ut hjerter, og naturlig nok lot han ikke den gå til damen da det i så fall er automatisk bet om nord har hjerter konge. Hjerter ess vant første stikk, så hjerterstjeling, kløver til knekten og hjerterstjeling. Siden fargen fortsatt ikke var godspilt måtte han nå spille ruter. Liten fra syd, og...?Selv ville jeg tenkt at siden ruter ess ut er et alternativ har kanskje ikke syd ruter ess? På den annen side, hvis ruter dame sitter hos syd er det et ganske naturlig utspill (umeldt farge) heller enn hjerter unna konge-knekt fjerde? Så han ba om ruter konge. Slik så hele spillet ut:

Riktig rutervalg og bra timing i spilleføringen ga Ø/V +12 IMP mens en eller to bet som mange altså gikk i 5 kløver (!) ville gitt 7 IMP til N/S, nesten 20 IMP i sving. Slikt svir i korte 9 spillskamper. Men man kan ikke klage over det, det er mer enn nok IMPs som kom den riktige veien pga. dårlig spilling av motparten!