NM FOR KLUBBLAG - rundekampene

NM for klubblag er godt i gang, og lagene har kommet til 4.runde. Det skal spilles seks utslagskaper (vinn eller forsvinn) før finalen som i år skal spilles i Larvik med Larvik BK og Horten BK som arrangører. Det skjer i mai, men før det må altså finalelagene vinne noen flere kamper.

NM for klubblag – rundekampene – har alltid vært en prestisjetung turnering, på høyde med seriemesterskapet. Det er omtrent som cupen i fotball, og det er stor stas for alle å komme seg til LAGFINALEN.


På Quality Grand Hotel Farris skal lagfinalen spilles i mai.

Resultatene har begynte å tikke inn fra 4.rundekampene, og et par av kampene så langt ble avgjort uten særlig spenning. Bergen Akademiske 2 gikk videre til 5. runde med 116 IMPs margin, og Klepp BK 3 var ikke mye dårligere da de vant med 106 IMP. Du finner "alt" om NM for klubblag her.

Store spill er ofte avgjørende i lagkamp selv om det står mange IMP på spill også i utganger og delkontrakter. Jeg spurte Jon Helge Herland (Klepp BK 3) om han hadde noen artige spill fra deres kamp. Det ville vært merkelig om han ikke hadde det med så mange IMP scoret, og joda, han fortalte et par store svingspill som han innrømmet kunne gått motsatt vei. Som han sa, det var gjetting på «høyt» nivå, noe som ofte kan være en ganske tilfeldig greie.

Har du noe i ditt system som løser denne spesielle hånden, eller blir det bare gjetting?


Ingen i sonen. Makkeren åpnet med 1 ruter før Herland til høyre hoppet til 3 spar, sperremelding. Hva ville du meldt nå?

Det skal ikke mye til før 7 ruter er nedlegg. Om makkeren har god ruter står det storeslem. Det skal ikke mer enn esset femte til før det er en veldig bra syver, og selv med AJxx er det en brukbar sjanse. Hvis åpneren har kun esset fjerde i ruter er 7 ruter for hardt da det i så fall avhenger av 2-2 sits i ruter.

Makker har trolig noe bra i åpningsfargen, for han har sannsynligvis ikke noen poeng i spar. Men det kan jo hende han sitter med mange poeng i hjerter slik at ruterfargen er tynn. Det er kanskje en mulighet å melde 4 spar som sleminvitt først. Det vil neppe føre til noe særlig da makker aldri kan se for seg hva du sitter med.

Ved bordet tok spilleren med disse kortene en ikke urimelig sats da han hoppet rett i 7 ruter. Da nestemann (Jomar Lygre Undheim) doblet innså storeslemmelderen at han nok hadde satset feil. Og det var da også skivebom da makkeren hadde åpnet med dette:


Spilleføringen var ikke særlig interessant, de manglet jo trumfesset i storeslem.

Ved det andre bordet passet Jan Erik Olsen med den brukbare 11-poengeren (smak og behag/stil), og Fred Arne Moen sa 4 grand med monsterhånden – begge minor – over motstanderens 2 hjerteråpning som viste begge major (han satt med 6-4 i spar og hjerter). Over 4 grand meldte Olsen 6 ruter med den passede 11-poengeren. Dermed vant Klepp 14 IMP på spillet.

Hvis det er noen løsning på den meldeprøven han som sa 7 ruter fikk er det kanskje gode gamle Store Frie 5 grand som spør etter trumfkvaliteten.

Den konvensjon har gått av moten, mest pga. at at Roman Key Card dekker de fleste av de hendene Store Frie er nyttig. Men i noen situasjoner vil ikke Key Card Blackwood hjelpe. Her er kun ruteren interessant. Problemet er at de fleste har helt slettet Store Frie fra systemkortet og spiller 5 grand som «Pick a slam», en konvesjon som også kan være nyttig.

Med ruter som trumf er svarene på 5NT - Store Frie - slik jeg lærte det på 70-tallet litt forskjellige etter hva som er trumf. Med ruter som trumf viser 6 kløver kongen eller esset, 7 ruter meldes med to honnører (noen brukte 6 grand som 2 og 7 i fargen som 3 trumfhonnører).

Her får han 6 ruter til svar på 5NT. Da har åpneren benektet esset, og de er høyt nok. De vil ved hjelp av denne konvensjonen melde 7 ruter enkelt om åpneren har A-Q i ruter, men det vil fortsatt bli gjetting hva som er riktig om åpneren viser esset med 6 kløver. Uansett, Store Frie kunne vært tingen, enten direkte over motstanderens 3 spar, eller via 4 spar først.

Herland forteller videre at det var store kort i et annet spill hvor makkeren hans (Jomar Lygre Undheim) hadde dette som svarer til Herlands åpning 1 spar (egen side utenfor sonen, motparten i sonen):


Han svarte 2 hjerter og hørte en uvanlig gjenmelding fra åpneren, 5 kløver!

Hva betyr det?

Mange spiller et slikt hopp til fem-trinnet som Exclusion Blackwood. Det gir ingen mening i at et slikt hopp til 5 kløver skal være naturlig. Hva slags hånd skulle det innebære hvis det er naturlig? Nei, man vil aldri hoppe forbi andre mulige utgangskontrakter som 3 grand eller 4 spar, så en slik melding kan med fordel avtales som Exclusion. Med kløver meldes 3 kløver som krav over 2-over-1 svaret 2 hjerter.

Exclusion er normalt med renons i fargen. Som svar vises antall Key-Cards med siste farge som trumf (her hjerter), men esset i den meldte exlusion-fargen er uinteressant. Med andre ord skal ikke kløver ess regnes med her, og han viste kun ett Key Card. Herland sa da 5 grand som er storeslemsinvitt og bekrefter at alle nøkkelkortene er på plass. Da hadde jo unektelig Olsen mye ekstra, og han meldte 7 hjerter. Det er nok en sats, for det kan godt være at det er i spar det er et «hull» (mangler kongen), og det kan ikke tettes når åpnren jo har minst fem kort i fargen. Det kan hende åpneren har slike kort at han "ser" 7 hjerter er plankekjøring hvis svareren har spar konge.

Denne storeslemmen var også av den friske sorten, men denne gangen ikke uten sjanser da åpneren hadde:


Hullet var i spar, og 7 hjerter var avhengig av sparfinessen. Det var Klepp sin kamp det her, og sparfinessen lyktes! Ved det andre bordet stoppet fornuftig nok motstanderlaget i 6 hjerter, og en dramatisk dobbelsving var et faktum. Klepp vant 11 IMP på spillet, men de ville ha tapt 14 IMP om spar konge satt på den andre siden – 25 IMP i sving.