Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

UVANLIG SPILLEFØRING (rettet)

(dette innlegget ble lagt ut noen minutter med noe rot med hensyn til spar/hjerter, men her er korrekt versjon)

Noen spillere har en tendens til å gjennomføre spilleføringer utenom det vanlige. Christian Bakke er et sånt talent, og fortjent fikk han nylig Norsk Bridgepresse sin juniorpris for beste spilleføring i 2019 (se omtale av det spillet her.)

Min nye makker (fra oktober) Nick Jacob (30) er også en sånn spiller. Han gikk for en stund siden lei av bridge. Frustrert tok han nesten et to års opphold fra spillet da han var bare 28 år. Nå er han tilbake og satser for fullt, og han har allerede etter noen måneder vist at han er en toppspiller.

I Summer Festival of Bridge I Canberra i januar spilte Nick bare bedre og bedre utover uken. Det ble dessverre som tidligere meldt et smertelig nederlag med 1,1 IMPs margin i semifinalen. Men mye gikk veien i den langvarige turneringen. Her skal du få se et spill hvor jeg synes Nick viste talentet sitt.

 

Da syd doblet og doblet igjen før han meldte ruter måtte han ha en monsterhånd. Jeg var ikke sikker på at det var riktig å løfte til 5 ruter, men trekorts trumf og en dobbelton var fine verdier selv om 3HP (hjerter konge) er bortkastet.

Og utgangen var god, men hvordan spille den?

Vi var fornøyde med å komme oss i utgang, men ved det andre bordet meldte den uhyre farlige spilleren Michael Courtney (kjent av noen nordmenn, bl.a. fra robberklubben TGR i London) slem uten egentlig å vite om noen verdier hos nord i det hele tatt! Men han greide ikke å vinne den.

Her skal du se hvordan Nick Jacob på en uvanlig måte vant tolv stikk i 5 ruter. Spilleføringen kunne godt vært den eneste måten å vinne elleve stikk på. Etter hjerterutspill som trumfes ser det naturlig ut å forsøke å trumfe kløver hos nord. Det er imidlertid farlig om øst har to kløver og kan trumfe over. Da risikeres to trumftapere, eller en trumftaper og en kløvertaper, og det blir det kun ti stikk om det også er en spartaper.

Slik så hele spillet ut:

I 6 ruter ved det andre bordet ble det spilt to store kløver og kløver til stjeling. Så hjem til syd via trumffinesse, og den fjerde kløveren måtte forsøkes trumfet nå da det kun var igjen en trumf hos nord. Men øst stjal over, og det ble senere en spartaper - en bet.

Nick’s spilleplan i 5 ruter er spesiell. Han trumfet hjerterutspillet, og i andre stikk spilte han kløver knekt!

Det virker helt merkelig å gjøre noe slikt med en sånn kløverfarge, men det er godt spilt, og ikke minst vakkert da han «så» hvordan fortsettelsen ville bli.

Vest tok for kløver dame og spilte mer hjerter som syd trumfet. Nå kunne spillefører gå over på kløver 10 og ta trumffinesse fulgt av esset. Han vinner da 5 ruter selv om øst har tre trumf, for han fortsetter med to store kløver og kaster to spar fra nord. Så A-K i spar og den siste sparen trumfes med nords siste trumf! Hvis trumfen sitter 3-1 tapes kun til kløver dame (!) og ett trumfstikk, selv om øst har dobbelton kløver, altså 3-2 fordeling i ruter og kløver i stedet for 2-3.

Siden trumfen ga null taper førte den spektakulære manøveren i kløver til tolv stikk. Etter to runder trumf som rensket trumfen kunne han ta to store kløver og kaste to spar, så stjele syds siste spar hos nord.

For å få ett stikk mer enn de andre måtte altså Nick Jacob gi bort ett stikk i kløver (!) med denne fargekombinasjonen. (Han må for øvrig spille knekten, for spiller han liten hopper vest på med damen og i så fall blir ikke tieren inntak med blokkerende AKJ igjen på hånden) .

Sjeldent?

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.