Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Over til Reno, Nevada

Det amerikanske vårmesterskapet (US SPRING NATIONALS) er i gang, og det spilles på vanlig måte, face-to-face. Det er flere nordmenn i Reno, Nevada. Tor Helness-Geir Helgemo skal spille på lag LEVINE. Christian Bakke-Boye Brogeland er på lag ROSENTHAL. Begge de lagene forventes å gjøre det skarpt i hovedturrneringen for lag som er den prestisjetunge VANDERBILT. Den starter mandag med utslagskamper fra start.

Dette er jo to tredjedeler av det norske landslaget som skal spille VM i Italia som starter 28.mars, så et tøft amerikansk mesterskap er perfekt oppkjøring for dem.

I tillegg til de to nevnte parene har jeg funnet ut at Erik Berg er "over there" og skal spille med engelske Peter Crouch på et lag med bl.a. norsk-engelske Espen Erichsen. Unge Nicolai Heiberg Evenstad er også i Reno og skal spille, og jeg har fått med meg at Gunn Helness også har tatt turen til USA. Mer informasjon om de norske spillernes prestasjoner og spill kommer her i bloggen utover uken. 

Og det er alstå allerede i gang. Parturneringen KAY PLATINUM PAIRS er også et prestisjetungt mesterskap. I det mesterskapet er det kvalifisering første dag, så en hel dag til med semifinale. Feltet krympes altså før det skal spilles finale dag 3. De som ryker ut, og/eller de som ikke spiller parturneringen deltar i andre turneringer, for noen av dem delvis som en oppvarming før VANDERBILT.

I par-kvalifiseringen gikk Brogeland-Bakke enkelt videre med 3.plass. Geir Helgemo spiller i den turneringen med amerikaneren Eddie Wold, og de hadde heller ingen problemer med å gå videre med 4.plass like bak Boye og Christian. På andreplass finner vi to av mine til vanlig rivaler fra Australia, det unge paret Nabil Edgtton-Andy Hung. De er også VM spillere i Italia om et par uker. 

I siste halvdel av VANDERBILT blir det såvidt jeg har fått opplyst overføring på BBO. I påvente av rapporter om spill (spesielt norske) fra NATIONALS sakser jeg et spill fra bulletinen. Det er en av mine favoritt bridgeskribenter Eddie Kantar som står for det.

Nord åpnet med 3 kløver før syd meldte 3NT med pass rundt.

Vest spiller ut spar 2, fjerde høyeste. Øst legger liten spar i første stikk samme hva du legger fra nord.

Spilleplan?

_______________ 

Hvis du ikke spilte to sorte ess i de to første stikkene har du spilt bort kontrakten!

La oss si du legger spar dame som står. Da er nord helt uten inntak. Etter et slit utover i denne kontrakten blir det bet med kun to kløverstikk. 

Riktig spill er å stikke med spar esset på hånden i første stikket. Det er for å bevare et sikkert inntak til nord hvor det er mulig å få etablert mange stikk. 

I andre stikk spiller du kløver konge og stikker over med esset! Så kløver knekt som presser ut damen. Så snart du kommer inn igjen spilles simpelthen spar mot Q-J som må bli inntak, og du har stikk i bøtter og spann. 

Hvis det spilles slik er kontrakten sikker. De kan ikke få for mer enn spar konge, kløver dame og to hjerterstikk før du har nok stikk, og altså, inntak til stikkene. 

Spillet illustrerer godt to poeng som oppstår gang etter gang i forskjellig forkledninger. 

1. Stikk en. Ikke legg på med det samme fra bordet (og hånden). Planlegg først.

2. Hvis det er et stort stikkpotensiale på den ene siden må du forsøke å sikre inntak til den siden du skal godspille stikk så du får hentet dem senere. 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.