Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

USA: Klart for VANDERBILT

Det amerikanske vårmesterskapet i Reno, Nevada fortsetter, og lagturneringen Vanderbilt starter mandag. Den spilles normalt som ren utslagsturnering, en runde hver dag. Så hvis det blir tap er det over og ut tvert, og da blir det å spille andre turneringer som foregår samtidig. Men i år er antall lag slik at for å komme ned til 32 lag (så 16, så kvartfinale, semifinale og finale) i andre runde spilles det i grupper så man kan komme seg videre fra første runde selv om en av kampene tapes. Opplegget så litt komplisert ut:

Vel, Brogeland-Bakke spiller på lag Rosenthal som er 8.seedet. Helgemo-Helness sitt lag er 3.seedet. Vi vet at Erik Berg spiller på et lag med engelskmenn, men har ikke fått så mye mer informasjon foreløpig. Kommer tilbake til det utover uken.

Søndag ble KAY PLATINUM PAIRS avsluttet med finale for 28 par. To par med norske spillere var kommet seg dit. Brogeland-Bakke ble til slutt nr. 9, og Helgemo som spilte med amerikanske Eddie Wold ble nr. 17. Vinnere ble amerikanske Michael Rosenberg-Zach Grossack. 

All informasjon fra vårmesterskapet finner du her. 

Vi håper på spill og gode norske resultater utover uken. I dag sakser jeg nok et spill fra Eddie Kantar sin spalte i bulletinen. Kantar skriver uten unntak spill med gode, instruktive poeng. Som oftest poeng som passer for vanlige spillere, men noen ganger er det ting som selv toppspillere bommer på av og til. 

Giver syd. Alle i sonen

Syd åpnet med 1 ruter, og nord svarte 1 hjerter. Øst meldte inn 1 spar, og syd sa 2 ruter. Da hoppet vest til 3 spar (sperr). Nord tenkte nå får det være nok, og avsluttet meldingene med 5 ruter. 

Utspill kløver knekt.

Spilleplan?

Det er jo en hjertertaper her så den første tanken er at du må unngå to kløvertapere. Men å legge kløver dame i første stikk er omtrent som å tro på julenissen. 

Ville vest i det hele tatt tenkt på å spille ut kløver knekt fra en K-J-10 kombinasjon etter dette meldingsforløpet? 

Neppe. Da ville han nok heller spilt ut makkers farge. 

Alså, øst har temmelig sikkert kløver konge.

Da er det to sjanser hvis en kun ser på kløverfargen, øst kan ha kongen dobbel, eller kanskje til og med konge singel!

Så du bør fyke opp med kløver ess med det samme. Merk for øvrig at om vest har kløver konge når du sitter med en slik kombinasjon så behøver man ikke spille liten til damen for å unngå to tapere. Esset først fungerer like godt (bedre, kongen kan sitte singel bak), senere kan det spilles liten til damen. Sitter kongen foran sitter den foran andre gangen og. Men her har du altså allerede plassert øst med kløver konge.

Det er en bra sjanse her, vest kan ha hjerter dame. Liten til knekten vil i så fall sett opp kongen idet øst må bruke esset. Hjerter konge gir så ett avkast for en kløver, og kontrakten står.

Men det er en enda bedre sjanse. Eliminasjon og innspill! 

Mønsteret er perfekt for den spilleteknikken. Mange trumf på hver side, og sidefarge(r) som kan elimineres slik at den som blir satt inn på riktig tidpsunkt ikke har noen for han gunstig farge å fri seg med, så han må gi spillefører favør. 

Her bør spar elimineres. For eksempel, stikk med kløver ess, spill spar til esset og stjel en spar, så trumf og nok en sparstjeling. Etter at dette har skjedd og Ø/V sine trumf er tatt ut (trumfen satt 1-1) ser det slik ut:

Nå spilles hjerter til knekten. Om vest har damen er det greit, men selv om øst har A-Q i hjerter går det bra nå etter å ha forberedt seg så godt.

Øst vinner med hjerter dame over knekten, men må så gi favør.

Spiller han hjerter får du et hjerterstikk som gir kløveravkast.

Hvis øst spiller kløver vil damen bli godspilt.

Og spiller øst spar blir det til dobbeltrenons som trumfes på den ene siden med avkast av en kløver fra den andre.

Det blir kun en kløvertaper og en hjertertaper - elleve stikk. 

 

 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.