Soleklar seier til Bergen AK 1 (C. Bakke)

Christian Bakke, Geir Helgemo, Tor Eivind Grude, Thomas Charlsen, Thor Erik Hoftaniska og Martin Andresen hadde mot slutten ingen problemer med å forsvare den gode ledelsen de hadde store deler av lagfinalen på Storefjell. Det ble en suveren seier, og seiersmarginen til nr. 2 var på hele 22,2VP!

I forrige innlegg antydet vi at det godt kunne bli dobbelt BAK da Bergen AK 2 (Høyland) lå på 2.plass før siste kamp, og de hadde en bra luke ned til forfølgerne. Men slik ble det ikke. Bergen AK 2 fikk i avslutningskampen juling mot BK Missklikk, arrangørens lag. Og det benyttet både Heimdal BK 1 (Austberg) og Krisitiansand BK (Olsen) seg av da de lagene fikk opp store seiere til slutt og smatt forbi Bergen AK 2 med medalje som resultat. 

GULL! Fra venstre f.v. Hoftaniska, Charlsen, Helgemo, Grude og Bakke. Martin Andresen bidro ikke til bildet, men ifølge andre på laget bidro han godt til seieren! (Foto: Thor Simonsen)

Sølv gikk til Heimdal BK 2 med Per Erik Austberg, Arild Rasmussen, Allan Livgård og Terje Aa. 

Bronse ble vunnet av Kristiansand BK med Jan Arild Olsen, Nils Kåre Kvangraven, Helge Stornes, Karl Christian Baumann og Geir Brekka.

Hele tabellen ble til slutt seende slik ut:

Alle enkeltresultater, spill, butler osv. finner du her.

I aller siste kamp kom et interessant spill, spesielt når det gjelder meldingene. 

Det er noen som ikke støtter til 2 hjerter med østs kort etter starten 1 kløver, 1 hjerter. De vil helst ha fire trumf for å støtte. Det har imidlertid blitt vanlig å gjøre det og det har mye for seg å støtte med slikt, kun trekorts trumf, men en minimums hånd som ikke passer til gjenmeldingen 1NT. Og alternativet 2 kløver andre gangen bør helst bety sekskorts farge. Hvis svarhånden er svak kan man med en slik stil ende i 2 hjerter på 4-3 tilpasning, men det er absolutt til å leve med. 

Nå man spiller slik at det støttes ofte med tre trumf i denne posisjonen må man ha et redskap for å finne ut mer om åpningshånden, spesielt om det faktisk er kun trekorts støtte til svareren, eller om åpneren har fire trumf. Til det brukes 2NT som en slags relemelding, spør om mer informasjon. 

Der Charlsen satt vest og Bakke øst startet meldingene slik:

Så langt har øst fortalt at han har kun trekorts hjerter og samtidig at han har femkorts kløver og neppe en helt jevn hånd da med det kunne han ha meldt 1NT i stedet for 2 hjerter. 

Nå støttet simpelthen Charlsen med meldingen 4 kløver - sleminvitt. Deretter fant de frem til slem, og Charlsen tenkte det neppe kunne være noe bedre i trumfkontrakt så han sa til slutt 6NT. 

Det er en ganske hardmeldt men sjanserik slem. Det er bare ti toppstikk (2+2+1+5=10), men muligheter i begge de røde fargene. Sånn som det sitter ordner det seg på flere måter, og da hjerteren etter hvert kommer i spill blir det greit å vinne slemmen siden hjerteren sitter veldig snilt med damen i saks og 3-3 fordeling i mot. 

I kampen ga spillet 13 IMP da Ø/V ved det andre bordet som eneste par stoppet i utgang. Ett par gikk bet i 6 kløver, ett annet gikk bet i 7 kløver. Resten meldte og vant lilleslem. 

Merk at maksimalkontrakten med åpne kort er 7 hjerter, en helt usannsynlig (og dårlig ) kontrakt. Siden hjerterfargen løser seg så fint er det bare å ta en sparstjeling på den hånden med kortest trumf (ekstra stikk) så blir det fem trumfstikk (hjerter) og totalt 2+5+1+5= 13.