EM: Interessant buttspill

Som som ofte før kom det allerede i den første EM kampen (Norge og Danmark) et uavgjort spill som langt i fra var kjedelig. 

 

Dette var kampens siste spill. Ved begge bord ble 4 spar sluttkontrakten med nord som spillefører. Og ved begge bord valgte øst å spille ut hjerter. Vest stakk med esset skiftet til den single ruteren sin. Begge på østs plass stakk med esset og spilte ruter dame som ser nokså opplagt ut i tredje stikk. Det ser ut som det skal bli bet nå, ikke sant?

Spilleførerne var imidlertid helt sikre på at vests skift til ruter mot det bordet (syd) måtte være en singelton. Så det ble lagt liten fra syd og damen fikk beholde stikket. Den danske øst spilte da hjerter. Få sekunder senere hadde Christian Bakke vunnet kontrakten på skvis.

Idet spillefører kommer inn i hjerter kan det spilles fire runder trumf, så det siste hjerterstikket og det ser slik ut:

På spar 5 blir øst skviset. Spillefører vet rutersitsen og må bare følge med på om øst holder ruteren. Og det må han, for gir han opp ruteren kaster spillefører kløver 6 og tar de tre siste med kløver ess og to ruterstikk. Og om øst holder ruteren og kaster seg ned på singel kløver kastes ruter 9 fra syd. Kløver konge kommer på - ti stikk.

Der Norge spilte motspill så antagelig øst idet han fikk på ruter dame at han kom til å bli skviset hvis spillefører hadde kløver dame. Så han skiftet like godt til kløver, også ti stikk.

Kontrakten kan betes om vest trumfer makkerens ruterstikk (damen) og spiller kløver. Men kan han gjøre det?

Oss etterpåkloke som ser alle kortene kan etter sånne spill tillate oss å antyde at kanskje øst skulle sett den skvisen som han ville bli utsatt for om han får for ruter dame. Gjør han det spiller han ikke ruter dame, men toeren. Da slipper spillefører ruteren mot knekten, men da blir vest tvunget til å stjele. Med kløver derfra blir det bet etter et glimrende motspill. 

 

Bra norsk start

Da er Europamesterskapet i gang i Herning med to kamper i dag for lagene i åpen klasse. De andre klassene som ikke har så mange nasjoner med starter ikke før fredag.

Samtidig som OPEN er i gang med sin lagturnering pågår WOMEN PAIRS og SENIOR PAIRS. Alle resultater og live oppdatering finner du her. Dessuten vil du finne i Leif Erik Stabells oppdateringer og spill i mesterskapsbloggen. De innleggene finner du nederst til venstre på NBF sin side under "Siste fra våre bloggere" der det også ligger link til innleggene i denne bloggen.

Det er vel nå for tiden egentlig ingen direkte svake lag blant de 30 lagene i åpen klasse. Likevel må det være lov å si at Norge fikk en ekstra tøff start i dag da vårt lag først møtte Danmark, og så i ettermiddagskampen Sveits.

Danskene ble slått med 14.39 - 5,61 VP, en god start på mesterskapet. I skrivende stund har Norge tatt ledelsen mot Sveits og det kan mot slutten av den kampen se ut som det blir to fine seiere første dag.

Her er et spill fra kampen mot Danmark, en kamp som det norske laget tok kommandoen i fra start. Men danskene kom litt tilbake og reduserte den norske ledelsen en periode. Det skjedde blant annet pga. det spillet vi her skal se på.

Å si hva som er de beste utspillskonvensjonene er ikke lett. Alle metoder har sine fordeler og ulemper. Mange norske par spiller nokså konsekvent med norsk fordelingsutspill både mot farge- og grandkontrakter. Det har den fordelen at man lettere får vite fordelingen, både i utspillsfargen og etter ut gjennom spillet blir det lettere å "lese" hele fordelingen også.

Andre liker invittutspill hvor man spiller et høyere kort fra farger som ikke er så gode. Da vet man det - fargen er ikke sterk - men man vet ikke hvor mange kort utspilleren har i utspillsfargen.

Selv har jeg brukt begge deler og må innrømme jeg ikke er helt sikker på hva som er best. Å bruke norsk fordelingsutspill kombineres gjerne med signalet Smith Peter, hvor man med det første kortet man legger idet spillefører går i gang med en farge indikerer om man likte utspillet. Det er imidlertid ikke alltid man får sjansen til å vise det før det er for sent. Kanskje er det kritiske tidspunktet allerde idet man vinner første stikk.

Jeg har ikke noen bevis på hva som teoretisk er best, det får bli opp til andre å uttale seg om. Men i et av spillene i Danmark-Norge fikk det nok betydning om utspillet var invitt, eller fordeling.

Der Norge satt N/S kom spar 6 i utspill mot nords 3NT (2H viste en balansert utgangsinvitt, en hånd som man typisk melder 2NT med i vanlig system).

Etter spar 6 i utspill (nest høyeste) fant vest ut at sparfargen kanskje ikke var så god, og idet han kom inn på spar konge i første stikk fant han skiftet til kløver 8 selv om han så knekten femte hos blindemann. Dermed fikk Ø/V i tillegg til sparstikket tre kløverstikk idet øst kom inn på ruter konge. Altså fem motspillstikk, en bet og Danmark +100.

Ved det andre bordet kom spar 2 i utspill. Da visste ikke vest om spar tilbake var tingen eller ikke, og kløverskift kan jo være helt tullete om kløveren ser annerledes ut og øst for eksempel har spar dame. Det kom et lignende spill mot 3NT like etterpå, også da spar 2 i utspill, men i det spillet hadde utspilleren Q-10 femte i spar.

Det ble til at vest fortsatte med spar knekt i det spillet vi her snakker om, og da føk kontrakten hjem. Inntaket til øst (ruter konge) ble revet bort før sparfargen var godspilt. Danmarks N/S fikk til slutt ti stikk, +630 og 12 IMP.

Nitten av tredve N/S-par var i 3NT. Elleve av dem vant den, åtte gikk bet i 3NT. 

Norges ledelse i kampen krympet etter dette spillet, men like etterpå fikk Helgemo-Grude tatt Bilde-Schaltz i 2 kløver doblet. Tre bet og +800 ga 11 IMP til Norge som vant kampen med med 17 IMP.