Siste fra lagfinalen, lørdag formiddag

Først må det nevnes at da vi her i bloggen før lagfinalen startet presenterte lagoppstillingene tok jeg bare en screenshot av det som stod på listen som lå ute på nettet, og da hadde mitt utpekte favorittlag som nå leder kun fire spillere oppført. Det er Bergen AK 1 - Bakke som foruten C. Bakke, Helgemo, Grude og Charlsen har med Thor Erik Hoftaniska og Martin Andresen også, og de har så langt har bidratt godt. Det har alle spillerne på lederlaget, og de leder med finalen 11,7 VP etter fire kamper. Men i siste halvrunde i 4. kamp som ble spilt i morgens klarte Kristiansand BK - Olsen å vinne settet, så Bergen AK 1 sin seier i den kampen ikke ble så stor.

Heimdal BK 1 - Austberg vant sin fjerde kamp med mer. Marginen mellom nr. 1 og 2 ble dermed litt mindre enn vi rapporterte i morges. Det blir sannsynligvis en spennende avslutning på dette mesterskapet. 

Klepp - Undheim som foreløpig ligger sist fikk til en fin seier mot laget som ligger nr. 3, Bergen Akademiske 2 - Høyland.

Alle resultatene finner du her.

 

 

Halvspilt lagfinale

Etter tre og en halv kamp av totalt syv kamper leder fortsatt Bergen Akademiske BK - Bakke. Lederlaget har fått en luke på 13,5 VP til Heimdal BK 1 - Austberg på 2.plass. Det skal imidlertid ikke mye til for at en sånn ledelse blir innhentet, et tap til lederlaget og seier til nr. 2, og det er jevnt. Bergen AK 2 - Høyland følger på 3.plass nesten 14 VP bak nr. 2, og de igjen har fått en luke (14,6VP) ned til fjerdeplassen.

Slik ser det ut så langt:

Som oftest gjør ikke arrangørklubbens lag det veldig skarpt i lagfinaler. Arrangørens lag har friplass og har ikke kvalifisert seg gjennom seks utslagsrunder. Så det laget behøver ikke alltid være på samme nivå. Men om arrangørklubben har spillere med god erfaring kan de selvsagt gjøre seg gjeldende. Og det har BK Missklikk som er arrangørens lag i denne finalen (BK Missklikk/Hemsedal BK arrangerer finalen sammen). 

Så langt i årets finale har arrangørlaget gjort det ganske bra. Her skal du se Tormod Røren-Lars Eide gå "all-in" i den halvkampen (runde 4) som ble spilt lørdag. 

Giver øst. Ø/V i sonen

Det var vel Eide (øst) som var den optimistiske her, synes jeg. Etter 2NT åpning (20-21) fra vest avga øst en sleminvitt. Da måtte det bli slem, vest var jo søkklasted med toppkontroller og hadde fin hjertertilpasning. Røren (vest) skulle spille 6 hjerter, og det kom kløver dame i utspill.

Slemmen er hardmeldt, men ikke så dårlig spesielt siden vest ble spillefører etter en overføringsmelding fra øst. Dermed er sparen beskytte mot spar gjennom i utspillet. Det er greit å se sjansene som er der. Hjerterfargen kan løse seg uten taper, da er man nesten i mål. Om det blir feilvalg i hjerter minker sjansen kraftig, men da kan jo ruter dame sitte dobbel så det blir tolv stikk med en hjertertaper da to spar i så fall kan kastes på ruteren.

Hvordan bør hjerteren spilles?

Det bør tas finesse i stedet for å toppe (ess-konge) med åtte kort til sammen. Damen tredje er større sjanse enn damen dobbel som det må sitte om en topper. Hvis det sitter 3-2 i hjerter er det hipp som happ hvilken vei finessen tas. Men det er 4-1 sitsene som gjør at kongen først er best. Hvis damen fjerde hos syd skal fiskes opp må knekten seiles rundt i fargens første runde. Da kan en tape til damen singel hos nord. Spilles esset og så finesse over syd får en tatt kun en finesse og taper til damen fjerde. Men kongen først tar med seg muligheten for damen singel hos syd, og om nord har damen fjerde kan det fiskes to ganger. 

Røren stakk kløverutspillet med kongen og spilte hjerter til kongen og hjerter mot øst. Nord kom på med damen som satt dobbel fra start, esset vant over damen og syds tredje hjerter ble tatt ut. 

Da så det lyst ut. Er det noe mer å tenke på i dette spillet? 

Ja. Siden det ikke ble trumftaper må det ikke sitte damen dobbel i ruter lenger. En greier seg nå med fire ruterstikk og kan tåle 4-1 sitser også. Men spilles ess-konge og en av dem har dame-10 fjerde blir det trøbbel.

Røren så safespillingen, esset fulgt av liten mot knekten. Om nord har dame-10 fjerde går dette fint, og om syd har det og nord ikke følger farge i andre ruterrunde legges knekten som syd stikker, så kan tieren dobbel gjenværende fiskes opp med en markert finesse. Og sitter det 3-2 spiller det ingen rolle hva en gjør, det blir fire ruterstikk ved å spille slik og 1+5+4+2 = 12 totalt. 

Det satt damen tredje i ruter så safespillingen i fargen var ikke nødvendig. Men Missklikk BK noterte en fet +1430 som ikke ble kopiert ved det andre bordet, 12 IMP.

Kun ett par til i feltet meldte og vant 6 hjerter, Jan Arild Olsen - Helge Stornes. Alle de andre Ø/V-parene stoppet i utgang med elleve eller tolv stikk. 

All informasjon om lagfinalen, resultater, butler, spill osv. finner du her.