Fra lagfinalen: Omtrent som en boksekamp

Mot slutten av lagfinalen så det ut til at Bergen AK 2 (Høyland) skulle kunne sikre sølv bak de suverene norgesmestrene Bergen AK 1 (C.Bakke). Men bergenserne snublet i siste runde og gikk på et stort tap mot arrangørens lag, BK Missklikk. Dermed benyttet både Heimdal BK 1 (Austberg) og Kristiansands BK (Olsen) seg av anledningen og smatt forbi og vant henholdsvis sølv og bronse. Så det ble ikke engang medalje på medaljegrossistene fra Bergen.

I nest siste runde møttes Heimdal BK 1 (Austberg) Bergen AK 2 (Høyland). Sistnevnte lag vant den kampen klart og så ut som om de da hadde sikret medalje i alle fall, men nei. I denne kampen var det jevnt ved halvtid etter noe som lignet en boksekamp. Det smalt begge veier, enorme svingspill pga. voldsom satsing og skumle kort. Her er et eksempel:

Det står i 5 spar N/S. Heimdal BK sitt Ø/V par landet imidlertid i 5 kløver som ble doblet. Det er en mye dårligere kløverkontrakt enn ruterkontrakt, men det står ofte i 5 kløver. Med skjev kløversits skar det seg, to bet og Bergen AK +500.

Ved det andre bordet hoppet Svein-Olai Høyland (øst) til 4 ruter over nords åpning 1 hjerter. Syd meldte 4 spar, vests sa 5 ruter, og nord 5 spar. Høyland hadde til en melding til: 6 ruter! Ikke unaturlig doblet syd, han hadde tross alt to ess og en makker som hadde åpnet! Men lilleslemmen stod, N/S fikk kun ett hjerterstikk. Så det ble Bergen AK 2 +1540 som sammen med +500 fra det andre bordet ga uvanlige 19 IMP!

Et slikt spill må nødvendigvis gi mange svingspill rundt omkring. Det står jo elleve stikk i spar N/S også, og mange N/S-par fikk spille sparkontrakter. To par noterte +1540 Ø/V i 6 ruter doblet. I tillegg til S.O. Høyland - Eide noterte Helgemo-Bakke den gladscoren. Slik så resultatene ut for hele feltet:

Foruten en 11 IMP'er og en 12 IMP'er ble det mot slutten av runden to megasvingspill til, 15 IMP og 16 IMP, begge i favør av Heimdal BK 1. Her er det ene spillet:

Austberg-Rasmussen meldte som Ø/V 6 ruter. Lilleslemmen bød på ikke problemer i spilleføringen, det ble en spartaper. Heimdal +1370.

Ved det andre bordet hadde det bergenske Ø/V-paret større ambisjoner. De har super tilpasning og første- og andrekontroller over alt. Så de prøvde 7 ruter. Storeslemmen hadde noen marginale vinnersjanser om en ser kun på Ø/V sine kort. Det går bra om Q-J-10 sitter tredje i hjerter slik at fargen gir fire stikk ved å stjele kun en hjerter, og i så fall kan tre spar kastes fra vest på hjerteren. Den lille sjansen fungerer ikke så sparen må løses uten taper. Det kan jo sitte Q-J dobbel i spar, eller en bedre sjanse er singel dame eller knekt hos en motstander, slik at honnør feller den single honnøren og finesse tas over honnør tynt fjerde hos den andre motspilleren. Slik satt det ikke, og det ble en velfortjent bet i den for hardmeldte storeslemmen. Heimdal +100 og 16 IMP til trønderne.

Runden endte 42-41. Det skjer jo av og til at det blir svingspill med 15-16 IMP eller mer, men det er ikke så ofte at det blir tre sånne megasvingspill i en halvrunde.