Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Klart for EM!

Da er det mindre enn en uke til Europamesterskapet for nasjonslag. Det starter på mandag og spilles i Herning, Danmark i perioden 24.6. - 4.juli. 

EM annenhvert år er jo også kvalifisering for VM i klassene Åpen (Bermuda Bowl), Ladies (Venice Cup), Seniors og Mixed. Norge stiller i alle klassene. 

I forrige EM (2022) gikk det bra for Norge som kvallet til VM i tre klasser. Kun mix-laget kom ikke med til VM året etter.

I Åpen klasse stiller vi i Herning med det samme laget som tok bronse i EM 2022. 

NORGE ÅPEN

De seks øverste spiller mens Tolle Stabell blir lagets non-playing captain (NPC) og Stein Bjertnes coach. Vi håper og tror på at dettee laget kan forsvare medaljen fra 2022, og hvorfor skal de ikke kunne klatre en eller to plasser høyere på pallen?

Her er lagene i de andre klassene hvor vi tror det er bra sjanser for topp-8 plassering som gir plass i VM 2025:

NORGE DAMER

For dette laget skal Anne-Lill Hellemann være NPC og Leif-Erik Stabell coach.

NORGE SENIOR

Jon-Egil Furunes er spillende kaptein og Trine Furunes coach.

NORGE MIXED

 

Kåre Bogø vil være spillende kaptein for dette laget. 

Vi krysser fingre og håper på at de norske lagene kommer tilbake  fra Danmark med mer en en medalje! 

Mens vi venter på å følge de norske lagene i Herning kan vi ta med et spille fra den siste kampen i EM i 2022 hvor det først og fremst handlet om hvor optimistisk man skal være.

Nord er giver og N/S får melde i fred. Hvordan ville du og din favorittmakker meldt? Bør det meldes slem?

I 6 spar er det sårbart med hjerter ut. En må velge hvilken finesse som går. Hvis kløver dame sitter hos vest vinnes tolv stikk ved å ta kløverfinesse og kaste en hjerter på det tredje kløverstikket. Det er vinnende variant om ruterfinessen ikke går. Men hvis ruterfinessen går og øst har kløver dame blir det feil spilt å kutte kløveren. Det er jo ingen kløvertaper om finessen ikke prøves (og øst har damen) og kun en hjertertaper hvis øst har ruter dame. 

En bør i lilleslem ta med seg tre runder kløver. Kanskje sitter Q-10 dobbel eller tredje, og en kløverstjeling godspiller i så fall nieren hvis den som har både damen og tieren har kun tre kløvere. Spilles slik og det sitter slik i kløver behøves ikke ruterfinessen.

Det er vel en ganske brukbar slem, men ikke mer enn det. Slik så hele spillet ut:

Da Norge sikret bronsen i åpen klasse stoppet det norske N/S-paret i utgang i dette spillet helt mot slutten. Det kom hjerter ut, men spillefører fikk tak i tolv stikk likevel. Det er et litt skummelt spill, men sånne spill kan noen ganger slå begge veier.

Motstanderlaget Hellas sitt N/S-par var i overkant optimistiske og meldte 7 spar! Hadde den noen sjanse i det hele tatt?

Vel, det ville jo stått tretten stikk om både kløver- og ruterfinessen går (6+1+3+3=13).

Kan det vinnes tretten stikk om en spiller med åpne kort?

Det kan se ut som visse sjanser for en tosidig skvis her om det ikke kommer hjerter ut som vil bryte forbindelsen for en slik skvis (fargen begge må stoppe). Kløverfinesse må tas. Øst må passe på kløverlengden, øst må passe på ruteren, og hvem skal da holde hjerteren mot slutten?

Eventuelle sluttposisjoner for en sånn skvis kan de spesielt interesserte pusle litt med selv.

Ruterutspill gjør det også komplisert med forbindelsene så det blir litt klønete selv om flere forutsetninger for en tosidig skvis ser ut til å være på plass. Men for all del, dette var på ingen måte noen storeslem! Det var enten en lilleslem som har sjanser, eller en utgang. Denne gangen vant det norske laget 11 IMP på å holde seg lavt.

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.