Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Mens vi venter på at EM starter

Mandag braker det løs i EM for nasjonslag i Herning, Danmark. Norge deltar som tidligere meldt i alle de fire klassene; OPEN, WOMEN, SENIORS og MIXED.

De norske lagene har nok store ambisjoner og håp om medaljer. Om det blir full klaff kvaller kanskje alle de fire lagene til neste års VM. Det skal bli spennende å følge med, og det skal bli hyppige rapporter her i bloggen. Dessuten vil Leif Erik Stabell være tilstede i Danmark som coach for det norske damelaget, og han vil også blogge fra EM.

Mesterskapssiden finner du her. Der kan du finne alle deltakerne, se på de forskjellge parenes system osv., og selvsagt fra mandag finne alle resultater og spill.

Mesterskapene spilles som vanlig som en serieturnering uten utslagskamper til slutt, en singel round robin (alle mot alle).

Mens vi venter på EM-starten kan vi ta med et spill som forekom i Larvik-mixen som ble vunnet av Lise Marie Gabrielsdatter og Finn Åge Jahnsen. Det var parturnering, men dette spillet ville vært svært viktig og skapt store svingspill i lagkamper også. Se først på syds fordelingshånd og ta stilling til hvordan det bør meldes:

Vest passer, din makker på nords plass åpner med 1 ruter, og øst sier pass. Hvordan tenker du å legge opp dette meldingsforløpet?

Du starter vel med svaret 1 spar. Da sier makker 2 ruter. Hva nå?

Det blir litt avhengig av avtaler dette. Er 2 hjerter krav? Hva betyr hopp til 3 hjerter? Noen bruker et slikt hopp som Splinter (singelton med ruterstøtte i dette tilfellet), andre liker å ha den meldingen til rådighet for å vise minst 5-5 i majorfargene og utgangskrav. Men ser ikke sparfargen ut som en trumffarge her da?

Det er opplagt at det er sannsynlig spar bør være trumffargen. Men makker kan jo ha firekorts hjerter og singel eller renons i spar. Og det kan kanskje være best i hjerterkontrakt selv om makker har kun trekorts hjerter også. Mye å ta stilling til her i tillegg til systemavtalene makkerparet har. Dessuten vil det koke ned til hvor optimistisk syd er. For det kan jo godt stå slem, kanskje til og med storeslem. Det er ikke sikkert alle fikk melde i fred heller, for slik så hele spillet ut:

Noen steder meldte kanskje øst over nords 1 ruteråpning. Og noen steder hoppet kanskje nord til 3 ruter i andre melderunde. Nord har litt for få HP til det hoppet, men med bra syvkorts farge er det enkelte som liker å strekke seg til 3 ruter. Så meldingene gikk helt sikkert forskjellg rundt omkring i lokalet.

Er dette en bra slem?

Det er nok litt for hardt i teorien når en ser N/S sine kort sammen. Men i praksis har slem litt bedre sjanse, for det er langt i fra sikkert at vest spiller ut ruter ess. I så fall forsvinner syds ruter 3 på kløver ess. Slik det sitter med snill hjertersits blir det i så fall tolv stikk med kun en spartaper i 6 spar. Om det meldes 6 hjerter kan den kontrakten vinnes selv om vest tar for ruter ess da en i hjerterkontrakt unngår spartaper. Så i hjerterkontrakt kan det bli tretten stikk om ikke vest tar ruterstikket.

Tre par var omtimistiske og havnet i slem, alle tre i 6 spar. Og alle tre vant tolv stikk siden vest ikke fikk med seg for ruter ess - delt topp for +980. Vinnerparet var blant de heldige slemmelderne.

Ellers var det stort sett utgang i spar med fra ti til tolv stikk. Kun ett par spilte hjerterkontrakt, og de var i utgangen 4 hjerter hvor det ble tolv stikk og akkurat middels for +480.  

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.