Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Kostbart svingspill

Denne uken er mange australske og newzealandske spillere samlet i vakre Coffs Harbour, Australia, et sted som egentlig er «in the middle of nowhere» mellom storbyene Brisbane og Sydney.


Hundrevis av bridgespillere koser seg i Coffs Harbour (Australia) denne uken

Coffs Harbour Congress startet med Swiss Pairs, parturnering med IMP-scoring. Det er etter min mening den mest tilfedige turneringsformen, spesielt i store felt hvor nivået er ujevnt (her var det 126 par i åpen klasse i den første turneringen). Du får uforholdsmessig godt betalt for standard utganger og slemmer, og kan bli brutalt behandlet om motparten gjør det riktige i de store spillene. Og du har ingen lagkamerater som kan redde deg, «lagkameratene» er på et vis alle parene som sitter motsatt retning, og gjennomsnittscoren de får til er sjelden i nærheten av det som kanskje dine motspillere fikk til. Men dette slår selvsagt begge veier. Det blir dog en stor fordel å sitte med kortene. Svært mange liker turneringformen likevel. Det har en sjarm og gir flere par en sjanse til å vinne kamper. Om de lykkes i ett eller to store spill kan kampen være vunnet selv om de kanskje blir utspilt i mange mindre viktige spill (færre IMP i sving).

Her er et skremmende svingspill fra siste runde på torsdag.


La oss si du åpner med 1 hjerter og nestemann sier 2 hjerter – Michaels Cuebid. Dvs. nord har minst 5-5 i spar og en minorfarge. Makker sier 2 spar – overmelding av nords spar – og det er såkalt cueraise (god løft) som viser hjerterstøtte og minst invitt til utgang. Syd sier 4 spar og det er din tur.

Hva ville du meldt?

Jeg synes et hopp til 6 hjerter er en praktisk og god melding. Slem må ha en bra sjanse, og om det skulle stå i 7 hjerter er det uansett vanskelig å finne ut det med sikkerhet.

Før du skal ta stilling til hvordan spille 6 hjerter som syd dobler: hva ville du spilt ut mot 7 kløver om syd stamper i 7 kløver over din 6 hjertermelding? Ruter ess, kanskje?

Tilbake til din slem. La oss si du får spille 6 hjerter etter at syd dobler deg. Her er hva du ser idet nord spiller ut spar ess:

Du trumfer og spiller trumf. Det viser seg at nord har to trumf.

Hvordan spiller du ruteren?

Syd har minst tre ruter, for nord har jo vist minst ti kort i de sorte fargene. Derfor må det nok være klart beste sjanse å spille på at syd har «alt» i ruter, han har ofte alle fire, og hvis han har tre bør du også ta dobbelfinessen. Du bør dra knekten, faktisk, og la den seile. Det blir kun galt om nord har damen singel. Hvis du starter med ruter ess i fargens første runde ruter blir det bet slik det satt, med en rutertaper og en taper i kløver:

Dobbelfinessen i ruter er egentlig temmelig markert. Ved å løse ruteren uten taper blir det en fet +1660, noe som skjedde ved flere bord.

En haug med vestspillere gikk bet i 6 hjerter doblet, og mange gikk bet i 6 hjerter udoblet. Men med slik vanvittig fordeling skjedde mye annet rart også. Selvsagt var det en del doblede sparkontrakter på forskjellig trinn, og det varierte fra +500 til +1100 for Ø/V.

Syd ville i stedet for å stampe i 6 spar, eller doble 6 hjerter skutt gullfuglen om han i stedet meldte 7 kløver. I alle fall om ruter ess kommer i utspill!

Da har syd sjansen for et riktig kanonspill. Utspillet trumfes fulgt av trumf til esset. Så nok en ruterstjeling, og sparknekt får seile (vest er markert med kort spar, trolig renons). Finessen gjentas, så spar til kongen, nok en ruterstjeling og spar ess gir avkast for den single hjerteren. Deretter er det bare å kryss-stjele, og 7 kløver doblet vinnes! Det skal med andre ord ikke så mye feiltråkking til for at dette spillet gir en sving på mer enn 3000 poeng!

Kommentarer

Hei.
Når syd dobler 6hj må han vel nesten ha kl ess, så etter å ha stjelt sp ess med mellomstor hj kan man vel spille hj 10 til kn, stjele sp høyt, hj d til k, stjele sp høyt, ta ru ess og spille inn syd i kl. Denne gangen faller sp k, og med inntak på hj 5 kan kløvertaperen kastes på sp d for 13 stikk om rut lar seg løse uten taper

Totalt 1 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.