NM MONRAD LAG avsluttet festivalen

Det siste mesterskapet under festivalen i Drammen var NM Monrad Lag. Den turneringen ble vunnet av lag BOEK med Bjørn Olav Ekren og de tre ungdommene Christian Bakke, Tor Eivind Grude og Lars Arthur Johansen. De var bare vel 3 VP foran Fram Larvik som ledet etter første dag. Spillerne på sølvlaget, Tom Johansen, Lasse Aaseng, Martin Andresen og Arve Farstad kan med såpass liten margin opp til toppen sikkert finne flere spill som ville vært nok til å ta seieren, som man sier, men sannheten er at lag BOEK var klart foran mot slutten og vant til tross for et stort tap for 4XL i siste kamp. 4XL ble nr. 4 like bak bronseplassen som ble besatt av Noe Rusk med Aksel Hornslien, Siv Thoresen, Jo Arne Ovesen og Terje Lie.


(Kan ikke se Ekren på bildet som er "lånt" fra bulletinen, men veteranen på laget var absolutt med å bidro til seieren!)

Hele resultatlisten , spillstensiler og butler finner du her.

På butleren var Per Ove Grime og Cato Sundeng det beste paret med +1,78 IMP i snitt pr. spill. De spilte alle 14 rundene. Foran dem var en enkeltspiller, Morten Pettersen (spilte fem runder).

Det er et slags ordtak som sier "Når man har løpt og løpt for å komme seg på bussen så slutter man å løpe når man er ombord"

Det var kanskje litt tilfellet for laget som vant Monraden? I alle fall var innsatsen ikke den beste i dette spillet helt mot slutten i siste kamp, hvor altså seieren var så godt som sikret uansett:


Lag BOEK sitt Ø/V-par kom galt ut her da de endte i 6 spar som gikk tre bet.

Ved det andre bordet synes jeg Allard-Jensen meldte enkelt, logisk og godt. De endte i 6 ruter som er en veldig god slem. Den er nedlegg om ruteren er uten taper (kongen i saks), og selv om det er trumftaper kan sparfargen være uten taper. Meget gode sjanser.

Hvis en skal tro det som ligger i BBO fila (det hender operatørene feiler) så ble slemmen vunnet etter et svakt motspill. Det ser som sagt ut som om det er bet i slemmen slik det sitter med en taper i trumf og en i spar. 6 ruter kan dog vinnes om sitsen leses korrekt. Spillefører må plassere nord med all sparen og kløver konge.

La oss si det kommer hjerter ut. Spillefører tar ruterfinesse og får mer hjerter på seg. Nå blir det bet om han går for en enkel sparfinesse som trolig er beste sjanse. Hvis han av en eller annen grunn får troen på at nord har alt i spar, minst fire stykker (husk nord viser seg å ha singel ruter) kan han skvises siden han også har kløver konge. I forskjellige varianter kan spillefører komme til en sluttposisjon omtrent som dette:


Merk at spillefører må kaste to spar hos vest for å få plass til kløver dame hos blindemann, og det kortet er den ene  trusselen mot nord. Den andre trusselen er ikke spar knekt, men østs tredje spar!

På hjerter til esset er nord ferdig. Syd har ingenting å hjelpe til med. Om nord kaster kløver konge tar selvsagt spillefører for damen før han avslutter med to sparstikk. Hvis nord holder kløver dame går sparen, og spillefører vinner det siste stikket for spar 9, eller mer artistisk hvis han vil, for spar 5.

Festivalkonge og prinsesse ble kåret basert i mesterpoeng. Øyvind Saur var i tet i den konkurransen etter fine resultater gjennom uken, men Tor Eivind Grude smatt forbi til slutt ved hjelp av seieren i lagturneringen.

Mia Eline Statle ble festivalprinsesse.

Da er i prinsippet sesongen over, men det går ikke lenge før det braker løs med bridgeturneringer igjen. Og det er heller ikke lenge til VM hvor det skal bli veldig spennende å følge de norske lagene.

Neste år skal bridgefestivalen spilles på Lillehammer hvor det var suksess-festivaler i en mange år på rad.