Lagfinalen: Ikke helt over, men...

Under lagfinalen i Kristiansand gjenstår kun en kamp. Gullkampen er ikke helt avgjort selv om Studentenes BK nesten er i mål. I runde 6 så de ut til å kunne avgjøre det hele før siste kamp, for på noen tidspunkt i andre halvrunde mot Topbridge BK var ledelsen stor nok til at de ville være matematisk sikret før siste kamp om det holdt seg ut kamp 6. Men mot slutten knappet TopBridge inn på ledelsen. Samtidig fikk Konnerud BK en stor seier, og de er nå på 2.plass ca. 18 VP bak lederlaget Studentenes BK. Det betyr at Studentenes BK kan sikre gull med litt over 2 VP i sin siste kamp mot Kristiansand BK, selv om Konnerud får full pott i sin siste kamp mot Heimdal BK. Det ser altså ganske grønt ut for Studentenes BK selv om de kanskje bør utsette gullfeiringen til i morgen.

Rubbestadneset på 4.plass er ikke så langt unna nr. 2 (Konnerud) og nr. 3 (TopBridge) og kan kapre bronse, eller faktisk sølv om alt klaffer i siste runde hvor de møter TopBridge. Alle resultatene finner du her. 

På Nils Kåre Kvangraven sin side kvangraven.no finner du også veldig mye informasjon samt bulletinstoff osv.

Det mest dramatiske som skjedde i første halvrunde av kamp 6 var da TopBridge sitt N/S-par hadde noe som ligner veldig på en Blackwood-blemme (?) og havnet i 7NT doblet hvor det ble meldt utgang stort sett over alt, selv om det faktisk var mulig å vinne 6 spar slik det satt.  Det kunne blitt "kun" to bet i 7NT doblet, og i så fall "kun" 15 IMP ut mot utgang ved det andre bordet. Men den trøstesløse, doblede storeslemmen var ikke særlig inspirerende å spille så det endte med hele seks doblede bet! En sjeldenhet, men mest bare trist. Det var egentlig godt gjort at TopBridge BK tok seg bra inn i kampen etter den kalddusjen, 20 IMP ut på et enkelt spill.

I andre halvrunde kunne mesterskapet blitt matematisk avgjort før siste kamp om ikke Studentenes BK hadde tråkket feil, eller om et kort hadde byttet plass i dette spillet:

TopBridge sitt N/S-par meldte korrekt til 6 hjerter vel vitende om at det måtte en vellykket kløverfinesse til for å vinne tretten stikk. (Nord ville meldt 6 kløver over 5NT med kløver konge) Storeslem står på kløver konges plassering, i praksis en 50% sjanse. Da Studentenes BK sitt N/S-par satset på storeslem og gikk bet slik det satt var det 14 IMP til Topbridge.

Er Studentenes BK i ferd med å feste grepet?

Det gjenstår to og en halv kamp i lagfinalen, så mye kan fortsatt skje. Studentenes BK har imidlertid fått en liten luke til de andre idet de er midtveis i kamp 5. 

Akkurat idet det kunne se ut som Studentenes BK var i ferd med å feste et ordentlig grep i gullkampen i lagfinalens kamp 5 kom et spill hvor Rubbestadneset reduserte pga. et valg i meldingene som kanskje ikke er helt etter læreboka?

                   VEST

Ingen i sonen. Du sitter vest og hører syd åpne med 1 spar. Dobler du opplysende?

I teorien er det ikke korrekt å doble opplysende med helt minimum om man ikke har bra tilpasning til umeldte farger, dvs. minst tre kort. Men det er jo fristende å være med her, spesielt utenfor sonen. Det som kan gå galt er at makker melder for mye med ruterfarge fordi han forventer mer enn to små i den umeldte fargen.

Mot Studentenes vest åpnet syd med 2 spar (8-10, 6 korts farge). Da er det vel enda mer tvilsomt å doble, og der sa vest pass. Det kom 4 spar fra nord, og det ble kontrakten.

Trond Are Nitter (Rubbestadneset) doblet etter 1 spar fra syd. Og joda, makkeren Rune Wichmann Haldorsen meldte ruter, men han hadde til nok en melding senere, og det ble en gullmelding: 5 kløver!

Rubbestadnesets 4 spar ved det andre bordet gikk to bet, Ø/V +100.

I 5 kløver ble det kun to rutertapere, Ø/V +400 og redusering av Studentenes ledelse med 7 IMP til 28 IMP ved halvtid. Trondheimslaget leder nå mesterskapet med omtrent 10-11 VP og det er TopBridge som er nærmest. Det to lagene møtes i neste runde.

Jevnt i lagfinalen

Før lagfinalens tredje dag ledet Studentenes BK, men bare 2 VP foran Rubbestadneset BK. De to lagene møtes i morgenkampen søndag, og kampen overføres i skrivende stund på BBO.

Rubbestadneset fikk først uttelling (8 IMP), men så fikk Studentenes fart i det med noen slemspill hvor de var både dyktige og heldige.

Christer Kristoffersen var i 6 hjerter, hardt meldt da de mangler både ett nøkkelkort og trumf dame. Men med ni trumf avhenger slemmen stort sett av at det ikke blir trumftaper. Det kom ruter 3 i utspill til esset. Hvordan ville du spilt? 

Ved det andre bordet var Rubbestadnesets N/S også i 6 hjerter og fikk ruter ut. Der ble det spilt hjerter til esset og hjerter til kongen for så å ta kløverstikk med avkast av ruter og spar fra syd. Men da ble det en bet siden hele spillet så slik ut:

Kristoffersen vant første stikk med ruter ess og spilte trumfkongen. Vests fulgte på med damen. Hvis han nå ønsket å spille på 3-1 sitsen som er med oddsen (restricted choice) måtte han skynde seg å ta kløverstikk da det ikke blir igjen inntak til nord hvis han spiller mer trumf. Tre store kløvere ga avkast for en ruter og to spar. Så hjerter til østs nier og finesse med tieren. Dermed ble det kun en spartaper, 17 IMP til Studentenes BK. 

Studentenes BK fulgte opp med nok en hardmeldt slem ved det andre bordet. Det satt greit og dermed var det 12 IMP til i favør laget fra Trondheim. Omtrent midtveis i halvrunden leder Studentenes BK med 36 - 14.