Norgesmestre for klubblag 2023

 

Helt suverene vinnere av NM for klubblag 2023 (fra venstre): Åsmund Forfod, Steffen Fredrik Simonsen, Karl Morten Lunna, Jørn Arild Ringseth, Kåre Bogø og Christer Kristoffersen

Studentenes BK vant overlegent!

Avslutningen  av lagfinalen ble egentlig en formalitet når det gjelder gullkampen. Studentenes BK kunne i den siste kampen i praksis ikke miste førsteplasssen selv om det var teoretisk mulig. De fullførte i god stil og snudde kampen mot Kristiansand til klar seier (15,08 VP). Dermed ble det til slutt den voldsomme seiersmarginen 24,79 VP!

Dette var virkelig en meget solid gjennomført turnering av Christer Kristoffersen, Kåre Bogø, Åsmund Forfod, Karl Morten Lunna, Steffen Simonsen og Jørn Arild Ringseth. De fire førstnevnte var på vinnerlaget i NM for klubblag også i 2022. Alle de tre parene hadde solid pluss på butleren (høyest av alle: Bogø-Kristoffersen)

Kampen om sølv og bronse ble beinhard. Den stod mellom Konnerud BK, TopBridge BK og Rubbestadneset BK som var plassert i den rekkefølgen før siste kamp. De to sistnevnte møttes i siste runde, mens Konnerud skulle opp mot Heimdal BK.

Det endte slik:

Sølv til til Konnerud BK: Hans Melby, Jarle Melby, Thor Holm, Sverre Nordseth, Per Arvid Andersen og Wiggo Andersen

Bronse TopBridge BK: Tom Johansen, Lasse Aaseng, Jan Mikkelsen, Jon-Egil Furunes, Åsmund Stokkeland og Sverre Johnsen

Resultatene er uofisielle og med forbehold om feilscoringer da de er tatt fra resultatlisten like etter kampslutt.

Alle resultatene finner du her.

Dessuten finner du masse bra stoff fra lagfinalen på Nils Kåre Kvangravens side, her.

Overraskelsen: Det er ingen overraskelse at de rutinerte spillerne på Konnerud BK sitt lag bet godt fra seg i denne lagfinalen. Men at de skulle gå rett i tet fra start, og at de skulle ha en teoretisk vinnersjanse før siste kamp var litt overraskende. Det ble en meget sterk 2.plass til slutt.

Skuffelsen: Det må nok være Heimdal BK sin innsats. Vi regnet det som veldig sannsynlig at de ville kapre en pallplass og kanskje kjempe om gull. De virket som om de aldri kom inn i noen skikkelig flytsone etter at de i aller første runde slo de suverene norgesmestrene fra Studentenes BK (norgesmestrenes eneste tap). Likevel, 5.plass og under middels var klart svakere enn en kunne forvente av det laget.

Prisen for dagens morsomste stikk bør vel gå til Trond-Are Nitter da han inne på spar ess (over nords konge) i første stikk tok dette ruterstikket i kontrakten 4NT:

Ruterfargen er egentlig uinteressant, den gir fem stikk ved hjelp av normal spilling siden K-Q sitter foran. Det fikk Nitter også, men det det startet altså med ruter 5, ruter 2, ruter 4, ruter 3....femmeren vant stikk i første ruterrunde. Gøy, men da samme Nitter spilte på skvis senere og fikk elleve stikk ble det 1 IMP tapt siden Johansen ved det andre bordet tok de tolv stikkene som var der ved hjelp av å godspille ruterfargen og ta en enkel hjerterfinesse. Spillet fikk ingen betydning for verken utfallet av kampen eller sluttresultatet i turneringen.

Samme Nitter (og Lutro) kjempet dog til siste slutt og avsluttet med denne hardmeldte slemmen:

Rubbestadneset stod på til 6 hjerter. Om det blir trumftaper er det håpløst. Men trumfen 3-2 er 68% pluss at det kan sitte knekten singel som er noen ekstra prosenter. I tillegg til trumfen må man unngå to kløvertapere. Det er en bra sjanse siden sparfargen også er så god. Om den ikke ordner seg ved å stjele spar gjenstår sjansen for at kløveren ordner seg.

Det satt gull; trumfen 3-2, spar dame satt singel (!), og dessuten satt kløver knekt dobbel foran. Det ble ikke meldt slem ved det andre bordet, og heller ikke ved noen andre bord! Dermed ble det vunnet spill til Rubbestadneset til slutt. Etter en god og heldig avslutning i kampen som TopBridge hadde hatt føringen i hele veien vant Rubbestadneset oppgjøret. Det holdt likevel kun til 4.plass for dem, men det siste spillet gjorde at sølvmedaljen glapp på målstreken for TopBridge da Konnerud avsluttet bra i sin kamp.

Lagfinalen: Det snør nok ikke oppover...

Idet det var igjen en kamp i Kristiansand mandag morgen var det omtrent like sannsynlig som at det skulle snø oppover at Studentenes BK ikke skulle vinne denne lagfinalen. Det snør nok ikke oppover, ikke i Kristiansand i hvert fall.

I siste kamp lå lederlaget riktignok under med 21-0 mot Kristiansand etter bare noen få spill. Studentenes behøver imidlertid kun vel 2 VP i siste kamp for å være helt bombesikre vinnere, og siden de kom tilbake i den første halvrunden og ligger under med kun 7 IMP er det i realiteten avgjort, også fordi Konnerud BK som lå på 2.plass ligger under med 8 IMP mot Heimdal.

Kampen om sølv og bronse står mellom Konnerud, TopBridge og Rubbestadneset.

De to sistnevnte møtes i siste runde. Mens Konnerud altså ligger under mot Heimdal, var det TopBridge som kom best ut i kampen mot Rubbestadneset og ledet 21-1 da dette spillet kom:

Her tok både Nitter og Lutro hardt i og meldte en bra lilleslem. Det var dog noen valg før det var slem til notering. Nord spilte ut spar 7. Nå lyser det sparstjeling mot spillefører hvis han slipper inn nord på trumfkongen som han godt kan ha. Derfor dengte Nitter ned trumfesset og spilte en stor trumf til. Litt overraskende var det syds som vant det stikket med ruter konge, han hadde dessuten tre trumf fra start.

Syd skiftet til kløver til esset, og syds tredje trumf ble tatt ut. Hva nå?

Det må finnes en plassering for kløvertaperen. Det går an å få dette helt om bakfoten hvis man begynner å tenke på å stjele god hjerteren. Men det er nok mot oddsen i dette spillet. Hvis syd har syv kløver som er sannsynlig, og singel spar som mye tyder på (og det får spillefører snart vite om) så sitter hjerteren 4-2. Og om damen sitter fjerde er det ikke nok inntak til øst til å stjele god den femte hjerteren. Dermed er det nok med oddsen å ta en stor hjerter, så spille seg over til vest for å ta hjerterfinesse med knekten. Det var akkurat hva Nitter gjorde, og slik å hele spillet ut:

Det er lett å ta tretten stikk hvis man ser alle kortene. Men det gjør man som kjent ikke ved bordet.

Friskt meldt og bra spilt av Nitter, og spillet ga 10 IMP til Rubbestadneset siden TopBridge spilte utgang ved det andre bordet. Medaljekampen er dermed ikke over idet andre halvrunde skal spilles om litt!

Før den siste halvrunden ser det slik ut bak det suverene lederlaget Studentenes BK:

2. TopBridge 79,72

3. Konnerud 78,65

4. Rubbestadneset 72,58

Merk at i Rubbestadnesets kamp mot TopBridge som sistnevnte leder med 7 IMP er det dobbelsving, så der skal det ikke så mye til før det blir endringer i pallplasseringene.