Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Espen Erichsen vinner alt!

Marit Sveaas International Pairs ble avsluttet på Lillhammer på søndag med 24 par i A-finale og resten i B-finale. 

Unge Nicolai Heiberg-Evenstad fortsatte storspillingen etter suksessen i Polen forleden. På Lillehammer spilte han med Thor Erik Hoftaniska. De ledet så godt som hele tiden, men ble forbigått på målstreken. Andreplass i denne turneringen er likevel meget sterkt. 

Det var Espen Erichsen sammen med Richard Plackett fra Wales som snek seg forbi til slutt og vant. Topp 5 så slik ut:

B-finalen ble vunnet av det danske paret Lars Kirkegaard Nielsen - Fleming Poulsen. Alle resultatene finnes under resultater på bridge.no.

 

Espen går fra seier til seier!

Espen Erichsen som opprinnelig er fra Bergen har vært bosatt i mange år i England. Sammen med Plackett har han en eventyrlig periode nå hvor de går fra seier til seier. De vant nylig både Winter Games og Spring Fours, to prestisjetunge lagturneringer.  

Vi tar med et spenstig spill fra en av finalerundene på Lillehammer. 

Du sitter nord med disse kortene:

Øst åpner med 3 kløver. Kanskje litt overraskende melder makker på syds plass inn 4 hjerter. Vest melder 5 kløver og det er din tur. Hva melder du?

Min første tanke var å si 7 hjerter med det samme, men det er vel litt for sprekt? Noen ganger må man beskytte makker litt da han kanskje har strukket seg litt for å være med etter motpartens sperreåpning.  Men du kan jo prøve å ta med makker på råd å storesleminvitere med 6 kløver? La oss si du gjør det og makker slår av i 6 hjerter. Nå stampet vest i 7 kløver. Vel, din storslemsinvitt ble avslått så da må vil vel la dem spille stampemeldingen doblet?

Jeg gjorde det, 7 kløver doblet ble kontrakten. I ettertid har jeg funnet ut at det var nokså håpløst vurdert. Vest har neppe noe som ligner trumfstikk nå så selv om makker har så lite som A-Q-J sjette i trumf så går sikkert finessen. Stampen i 7 kløver kan godt være billigere enn vår score for 6 hjerter. Spesielt i parturnering er det antagelig riktig i denne situasjonen å satse på at 7 hjerter står selv om det virker inkonsekvent å ha bestemt seg for å stoppe i lilleslem, men så melde storeslem likevel. Slik så hele spillet ut:

 

Storslem står både i hjerter- og grandkontrakt, men avhenger av at at sparfinessen går (med tilliggsmulighet at ruter kan godspilles).

Å spille motspill mot 7 kløver kan ikke gi særlig med poeng om det ikke er så mye som +1700 som i så fall slår alle lilleslemmene. Her var det kun +1400, slått av en rekke +1460 samt noen storslemmmer. 

I A-finalen var mer enn halvparten av N/S-parene i storslem. Tre par var i 7NT, ett av dem doblet for den deilige scoren +2490!

I B-finalen var kun to par i storslem (7 hjerter). Der var det en lang rekke +1460 for 6 hjerter med tretten, men også noen +1400 for motspill i 7 kløver doblet (det ga ca. 25%). En kuriositet på bunnen av scorene for dette spillet er en +700 til Ø/V. Der hadde neppe øst meldt kløver i det hele tatt, og N/S må ha hatt en systemmessig misforståelse, eller kanskje bare en ren "misklikk"?, for kontrakten var 6 kløver spilt av syd (!) med syv sonebet...

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.