Norge slo Sverige - igjen

Svenskelandskampen er som tidligere nevnt et viktig begrep i norsk idrett. Å slå søta bror er noe av det viktigste for mange nordmenn. Så også i bridge!

Etter en oppløftende uke sett med norske øyne med to seiere i fotball mot vår erkefiende Sverige skulle det norske EM-laget i åpen klasse opp mot Sverige fredagens siste kamp, i runde 16. Det kom etter to tap, både Israel og Litauen ble for sterke, og Norge falt til 5.plass etter runde 15. Men i dagens siste kamp ble Sverige slått ganske kraftig, 39-6 i IMP. Det utgjør 17,17 – 2,83 VP, og dermed er Norge tilbake på 3.plass i sammendraget idet denne klassen har spilt noe over halvparten av kampene.

Nederland og Sveits har fått en liten luke i toppen av tabellen.

I tillegg til håpet om å kjempe om medalje er det selvsagt uhyre viktig å bli på topp-8 i EM da det gir plass i neste års VM. Fra Norge sin poengsum ned til 9.plassen er det i øyeblikket ca. 17 VP.

Alle resultatene for alle fire klassene, bulletiner osv. finner du her.

Damelaget vårt har slitt litt i starten av dette mesterskapet. Det ble ikke seier før i deres femte kamp, men da kom to seiere på rappen. De ligger likevel noe under middels på 14.plass av 19 nasjoner.

Seniorene har derimot startet meget bra. Fredag ble det tre seiere til, og Norge Senior har tapt kun en kamp så langt, den første hvor de tapte med 6 IMP mot Danmark. Vårt lag ligger på 3.plass.

Det norske mix-laget har som damelaget slitt noe i starten. De har vunnet to av seks kamper og ligger litt under middels på 15.plass av 22 nasjoner.

Det er langt igjen, så et par bra dager kan bringe både dame- og mix-laget opp så de kan være med å kjempe om VM-billetter.

I kampen mot Sverige i åpen klasse var Norge klart best, og Sverige tapte kampen pga. 4-5 utgangsspill. Feilvalg, litt dårlige avgjørelser hvor de norske gjorde det riktige, og dermed var omtrent 40 IMP tapt for svenskene. De vant kun noen småimp tilbake, og det endte altså med klar norsk seier.

Her er et par spill som gikk i norsk favør i "svenskelandskampen".

Begge Ø/V-parene var i 4 spar med vest som spillefører etter overføringsmelding fra øst.

Geir Helgemo fikk kløver ut fra nord og hadde tre kløverstikk med det samme. Siden trumfen sitter slik den gjør blir det tre trumftapere. Dermed må spillefører unngå rutertaper. To ruter kan kastes hos øst på de kløverstikkene, den andre honnøren og tieren. En ruter til kan kastes på vests fjerde hjerter, men spillefører må gjette hvor hjerter dame befinner seg. Det gjorde (som vanlig) Helgemo, og han tapte kun de tre trumfstikkene, +420.

Ved det andre bordet kom hjerter ut fra nord mot den svenske spilleførerens 4 spar. Da måtte han tippe kløveren, dvs. enten ta finessen med å la knekten seile, eller spille på at damen sitter tredje på en av sidene ved å trumfe en kløver. Han valgte feil, en bet og 10 IMP til Norge.

Så tar vi med en meldesituasjon hvor vest satt med dette (ingen i sonen og syd er giver):

Hvis syd åpner med en «vanlig» 1 kløver er det ganske opplagt å melde inn 1 ruter. Hva om syd åpner med 2 kløver etter Presisjon (minst fem kløver, åpningsstyrke)? Melder du inn 2 ruter?

Jeg tror de fleste norske turneringsspillere ville meldt inn uten å tenke seg særlig om. Og det er greit nok, ingenting feil med å melde med dette synes jeg.

Mange av de internasjonale topp-parene har faktisk en ganske konservativ stil når de gjelder innmelding på to-trinnet, spesielt hvis de er i sonen. Her var det alså ingen i sonen.

Slik innmelding på to-trinnet er veldig ofte sekskorts farge, eller hvis det er kun femkorts har de ofte en skikkelig åpningshånd. Dette er ikke mest fordi det er så farlig, at man kan bli straffedoblet, men minst like mye fordi det er lettere for makkeren hvis innmeldingen er konstruktiv, og egen side kanskje sitter på en utgang.

Disse kortene er kanskje i grenseland, men å passe kan fort gjøre at Ø/V blir på etterskudd, typisk når nord løfter til 3 kløver. Det er kanskje best å kaste seg inn med det samme.

Helgemo gikk innpå med 2 ruter. Det var det siste som ble sagt i det meldingsforløpet bortsett fra tre ganger pass!

I vests 2 ruter udoblet ble det tre bet, Sverige N/S +150.

Det er klart nord hadde et håp om en gjenåpningsdobling fra syd. Dobler fra nord ville vært negativ dobling. Syd så imidlertid ingen grunn til å doble opp med dobbelton ruter og helt minimum. Dermed gikk de glipp av å kunne spille motspill mot 2 ruter doblet, eller glipp av en fin sparkontrakt hvis nord hadde meldt første gangen. Men står det i utgang N/S?

Det står ikke i 4 spar – i teorien.

Forsvaret har to hjerterstikk, ett trumfstikk, og spillefører kan ikke bli kvitt nok ruter hos nord, så ett stikk i ruter til Ø/V blir betestikket. Men teori og praksis er som kjent to forskjellige ting!

Om syd er spillefører er ruter konge i utspill mot 4 spar helt naturlig. Hvis det er nord som spiller 4 spar kan ikke øst klandres for å spille ut sin single ruter. Med ett av de utspillene får spillefører raskt kvittet seg med to hjertere på A-Q i kløver.

Det ble en lang rekke +420, flest +450 og til og med noen +480 på dette spillet. Kun to par fikk betet utgangen, og den litt merkelige kontrakten 2 ruter av vest med tre bet ble spilt to steder i åpen klasse.

For Norge spilte Bakke-Brogeland 4 spar med elleve stikk, 7 IMP til Norge.

N/S +450 var uavgjort spill både i seniorenes og damenes kamp. Norge mixed tapte 9 IMP på dette spillet da motstanderlaget noterte +450, mens det norske paret N/S lot Ø/V spille 1 ruter etter åpning 1 kløver og 1 ruter innpå.