EM - Spill fra åpningsdagen

De norske landslagene med støtteapparat befinner seg altså på Madeira hvor årets EM for nasjonslag spilles frem til 22.juni. 

Madeira er en øygruppe som tilhører Portugal, men er en selvstyrt region på nord-vestkysten av Portugal.

Funchal, Madeira Island - åstedet for EM 2022

Mesterskapet har startet for lagene i åpen klasse. Det startet fint for Norge med seier mot Serbia. Fortsettelsen var like bra mot Latvia, og som tidligere meldt leder Norge etter to kamper. Men det er langt igjen, lagene skal gjennom hele 29 kamper (16 spill i hver kamp). 

Mot Latvia vant Norge de aller fleste spillene, latvierne fikk bare noen få små-impere. Det var dog kun to spill med tosifret gevinst. Her er ett av dem:

Dette var kampens første spill. Vanlig kontrakt var 4 spar, enten spilt av syd, eller av nord hvis det hadde vært overføringsmelding involvert. 

Bakke (nord) åpnet med 2NT med 19 gode og god femkorts farge, og da ble han spillefører i 4 spar etter overføringsmelding av syd. Øst spilte ut ruter 6. Det er mange muligheter for å spille denne utgangen, og det er klart at det var greit å unngå hjerterutspill. Det er to finesser som kan lykkes i de sorte fargene, og husk at spillefører ikke aner hvordan det sitter. 

Bakke stakk opp med ruter konge i første stikk. Det var antagelig mest fordi han ville prøve trumffinessen, men det skulle vise seg det også var et godt trekk med hensyn til overganger senere. I andre stikk fikk spar dame seile. Øst lå unna, og Bakke spilte spar knekt. Idet vest i andre trumfrunde kastet ruter knekt var det på tide å skifte fot. Han gikk opp med spar ess og fant et fint trekk nå da han spilte kløver knekt fra nord. Øst stakk og skiftet til hjerter. Bakke stakk med esset og spilte to store kløver med hjerteravkast på den siste. Det passet bra at øst fulgte farge, men siden nords småkløvere var veldig små hadde nå øst den største kløveren med sekseren. Etter å ha blitt kvitt en hjerter hos syd stjal Bakke en kløver og spilte ruter til esset. Nå hadde han god kontroll og kunne spille den femte kløveren som var godspilt og satte press på øst med trumflengden. Nå var det ingen problemer med å få ti stikk lenger, det var nærmere overstikk. Det ble ti stikk (idet øst kom inn på trumfkongen helt mot slutten kunne han korte syd i trumf så ikke den tredje ruteren ga stikk), Norge + 420.

Ved det andre bordet spilte syd 4 spar og fikk ruter i utspill fra Geir Helgemo (vest). Nå startet vel latvieren litt klønete da han stakk med ruter ess, spilte ruter til kongen og dro spar dame som fikk seile til Tor Eivind Grude sin konge. Han skiftet til hjerter 10 til esset. Spillefører forsøkte seg med liten spar til syd og den tredje ruteren med avkast av en hjerter. Men øst kunne stjele og spille trumf som tok bort nords siste trumf. Forsvaret hadde to stikk, og da øst kom inn på kløver konge hadde de to stikk i hjerter også, to bet og + 100. Det ga 11 IMP til Norge. 

Det andre spillet som ga tosifrede antall IMP så slik ut:

Grude-Helgemo spilte 3 spar som Ø/V og gikk to bet, -200 som er et bra resultat da N/S kan vinne 4 hjerter i faresonen. Det var noen +620 til N/S, og en +790 for 4 hjerter doblet med ti stikk.

Mot Bakke-Brogeland gikk meldingene slik:

Da motparten var kommet så høyt som 4 spar syntes Bakke det fikk være nok, dobler!

Brogeland spilte ut ruter knekt som ga stikk. Så skiftet han til kløver 8 til liten og kongen hos nord. Bakke fortsatte med kløver som spillefører stakk hos vest. Så trumf, men Bakke hoppet opp med esset med det samme og spilte kløver som Brogeland kunne trumfe. De fikk også to ruterstikk til, tre doblede bet og +800. Det ga 12 IMP til Norge. 

Alle de tre norske parene, de to nevnte i disse spillene og Terje Aa - Allan Livård spilte første dag og har kommet godt i gang.  

 

 

 

 

EM - Norge rett i tet

EM for nasjonslag startet søndag på Madeira med to kamper i åpen klasse. Det deltar 30 nasjoner som skal spille en kamp mot hver av de andre.

Samtidig med starten i åpen klasse spilles en parturnering med makkerpar fra Senior og Dameklassen. De to klassene og Mixed-klassen starter sine lagturneringer på torsdag.

I åpen klasse ble det en fin start for Norge som vant begge kampene klart, mot Serbia (16,09 - 3,91 VP) og Latvia (17,97 - 2,03 VP). Det holdt til ledelse etter første dag. 

I fortsettelsen blir det tre kamper de fleste dagene, to kamper enkelte dager. 

Mye informasjon om mesterskapet finner du på den offisielle EM-siden, her.

Det er også lagt ut informasjon og linker til resultater og forskjellige medier på NBF sin side, her.

I dagens andre kamp kom det et spill som i en turnering med høyt nivå ikke burde gitt særlig utslag. I noen kamper ble det likevel stort svingspill. Av og til er det stakkaren som sitter der helt uten kort som blir den som avgjør spillet. Her er hva vest satt med:

(Giver øst, N/S i sonen)

Meldingsforløpene gikk som vanlig  forskjellig ved forskjellige bord. Vi kan antyde to mulige scenarier. Syd har åpnet med 1NT, nord har vist sparfarge som ikke syd har støttet, og så suser de på litt sånn hopp og sprett til 7NT! Alternativt kan det ved endel bord ha vært slik at syd har vist en bra åpningshånd med lang, god kløverfarge, og nord har vist sparfarge. Sluttkontrakt 7NT spilt av syd: Hva spiller du ut?

Dustespørsmål?

Ja det er vel egentlig det, men i bridgeturneringer er det slik at man av og til får sånne helt tilfeldige utspill som kan koste skjorta om man bommer. Her står det vel mellom ruter- eller hjerterutspill. En kan nesten like godt ta frem en mynt og flippe den for å avgjøre hva man skal spille ut.

Hvis du spiller ut et sort kort mot storeslem taper du 13 IMP. Hvis du spiller ut et rødt kort har du 50% sjanse til å vinne 17 IMP, eller tape 13 IMP, en "søt" liten 30-impsving.

Slik så hele spillet ut:

Norge var ikke involvert i dette tullet med utspillsprøve mot 7NT. 

Riktig kontrakt er 6NT som er bedre og tryggere enn 6 kløver eller 6 spar. I kløverslem er man avhengig av at ikke kløveren gir taper. I grandkontrakt er det tolv sikre selv med kun tre kløverstikk.

Brogeland - Bakke spilte 6NT og fikk tretten stikk da motspillerne ikke fikk med seg for hjerter ess, +1470. Latvia sitt N/S-par spilte 6 kløver med tretten stikk, +1390 og 2 IMP til Norge.

Og det er tretten stikk i spar-, kløver- eller grandkontrakt om ikke det kommer hjerter ut. 

Ved 5 av 30 bord var N/S i storeslem selv om de manglet ett ess! Hva skjedde med gode, gamle Blackwood?

To av storeslemsmelderne gikk bet. Tre av dem som meldte 7 fikk den hjem, ett sted 7NT doblet, +2490. 

De som fikk hjem storeslem spilte den selvsagt som syd, og det var ved de bordene stakkars vest uten ett eneste honnørkort som avgjorde utfallet i dette spillet 

 


 

 

Bridge i Norge vant Realbridge Online Lag

I forrige uke ble NBFs Realbridge Online lag avsluttet med finale i eliteklassen. Det ligger en nyhetsreportasje om finalen på NBF sin nettside, her.

Bridge i Norge (BIN) vant turneringen med sitt stjernespekkede lag. Et lag som kalte seg «Finns venner» ble nr. 2, men de måtte se seg slått ganske kraftig i finalen. Her er et spill derfra hvor BINs Tor Evind Grude fulgte en gammel læresetning som amerikaneren Bob Hamman har æren for.

Grude satt øst som giver med dette (N/S i sonen):

Han åpnet med 1 kløver og fikk 1 spar fra makkeren, Geir Helgemo. Øst hoppet til 3 kløver. Det manglet kanskje noen få poeng for den meldingen, men med en god syvkorts farge virker det mer riktig å melde 3 kløver enn 2 kløver som ville vært en undermelding. Nå sa makkeren 3 ruter, naturlig, eller seminaturlig da det ikke er så mye plass her hvis svarhånden ikke har noe særlig i hjerter og ikke kan si 3NT, eller hvis han ønsker å se om han kan få sparstøtte. Hva ville du meldt over 3 ruter?

3 hjerter som fjerde farge er en mulighet, da vil svarhånden si 3NT med hjerrterstopper. Men J10x i hjerter er ikke så aller verst, og her kommer Hammans læresetning inn i bildet, «When in doubt, bid 3NT». Ikke at jeg tror Grude var så veldig «in doubt», og han sa 3NT.

Det ble riktig:

Motspillerne prøvde så godt de kunne, liten hjerter ut til esset, hjerter 4 tilbake som syd lå unna for å holde forbindelse i fargen i tilfelle nord kommer seg inn og kan spille sin siste hjerter. Det ville vært godt motspill hvis nord hadde hatt spar ess og spillefører kun åtte stikk fra topp, men i dette tilfellet var det ni stikk helt uten kløverfargen (1+1+5+2=9).

Det burde blitt +400, men da begge motspillerne for sikkerhets skyld kastet kløver ble det elleve stikk, BIN +460.

Det kunne vanskelig kopieres av «Finns venner», men de kunne jo kommet seg i 3NT og kanskje tapt bare 2 IMP hvis de fikk ni stikk der. Men etter samme start meldte øst 4 kløver over 3 ruter, og de havnet til slutt i 5 kløver.

Bjørn Olav Ekren (syd) fant hjerter ut til Kjell Gaute Fyruns ess, og hjerter tilbake sørget for to stikk til motspillerne. I tillegg måtte de få ett trumfstikk, en bet. Spillet ga 11 IMP til BIN.

I tillegg til de fire nevnte spilte også Christian Bakke og Boye Brogeland på vinnerlaget. De to er som kjent med på det norske laget i EM som starter søndag. De spilte også i World Bridge Tour Masters i forrige uke og gjorde det bra, men måtte se seg slått i finalen der.