Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

EM - Norge rett i tet

EM for nasjonslag startet søndag på Madeira med to kamper i åpen klasse. Det deltar 30 nasjoner som skal spille en kamp mot hver av de andre.

Samtidig med starten i åpen klasse spilles en parturnering med makkerpar fra Senior og Dameklassen. De to klassene og Mixed-klassen starter sine lagturneringer på torsdag.

I åpen klasse ble det en fin start for Norge som vant begge kampene klart, mot Serbia (16,09 - 3,91 VP) og Latvia (17,97 - 2,03 VP). Det holdt til ledelse etter første dag. 

I fortsettelsen blir det tre kamper de fleste dagene, to kamper enkelte dager. 

Mye informasjon om mesterskapet finner du på den offisielle EM-siden, her.

Det er også lagt ut informasjon og linker til resultater og forskjellige medier på NBF sin side, her.

I dagens andre kamp kom det et spill som i en turnering med høyt nivå ikke burde gitt særlig utslag. I noen kamper ble det likevel stort svingspill. Av og til er det stakkaren som sitter der helt uten kort som blir den som avgjør spillet. Her er hva vest satt med:

(Giver øst, N/S i sonen)

Meldingsforløpene gikk som vanlig  forskjellig ved forskjellige bord. Vi kan antyde to mulige scenarier. Syd har åpnet med 1NT, nord har vist sparfarge som ikke syd har støttet, og så suser de på litt sånn hopp og sprett til 7NT! Alternativt kan det ved endel bord ha vært slik at syd har vist en bra åpningshånd med lang, god kløverfarge, og nord har vist sparfarge. Sluttkontrakt 7NT spilt av syd: Hva spiller du ut?

Dustespørsmål?

Ja det er vel egentlig det, men i bridgeturneringer er det slik at man av og til får sånne helt tilfeldige utspill som kan koste skjorta om man bommer. Her står det vel mellom ruter- eller hjerterutspill. En kan nesten like godt ta frem en mynt og flippe den for å avgjøre hva man skal spille ut.

Hvis du spiller ut et sort kort mot storeslem taper du 13 IMP. Hvis du spiller ut et rødt kort har du 50% sjanse til å vinne 17 IMP, eller tape 13 IMP, en "søt" liten 30-impsving.

Slik så hele spillet ut:

Norge var ikke involvert i dette tullet med utspillsprøve mot 7NT. 

Riktig kontrakt er 6NT som er bedre og tryggere enn 6 kløver eller 6 spar. I kløverslem er man avhengig av at ikke kløveren gir taper. I grandkontrakt er det tolv sikre selv med kun tre kløverstikk.

Brogeland - Bakke spilte 6NT og fikk tretten stikk da motspillerne ikke fikk med seg for hjerter ess, +1470. Latvia sitt N/S-par spilte 6 kløver med tretten stikk, +1390 og 2 IMP til Norge.

Og det er tretten stikk i spar-, kløver- eller grandkontrakt om ikke det kommer hjerter ut. 

Ved 5 av 30 bord var N/S i storeslem selv om de manglet ett ess! Hva skjedde med gode, gamle Blackwood?

To av storeslemsmelderne gikk bet. Tre av dem som meldte 7 fikk den hjem, ett sted 7NT doblet, +2490. 

De som fikk hjem storeslem spilte den selvsagt som syd, og det var ved de bordene stakkars vest uten ett eneste honnørkort som avgjorde utfallet i dette spillet 

 


 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.