Over til Madeira (EM) (korrigert)

Søndag (12.juni) starter EM for nasjonslag som spilles på Madeira. Det er fire klasser, Open, Women, Seniors og Mixed. Norge deltar i alle klassene med disse lagene:

OPEN

Tolle Stabell er non-playing-captain (NPC) og Sten Bjertnes er coach.

_________________________________________________________________________ 

WOMEN

Anne Lill Hellemann er NPC og Jon-Egil Furunes coach.

____________________________________________________________ 

SENIOR

Sverre Johnsen er Playing Captain for veteranene.

______________________________________________________ 

MIXED

For mix-laget er Maja Rom Anjer Playing Captain.

Mesterskapene avsluttes 26.juni.

Open starter først samtidig som det er en parturnering for spillerne i dame- og seniorklassen. Spillingen i nasjons-EM for de to klassene samt mixed-klassen starter på torsdag 16.juni.

Norge bør ha gode muligheter i alle klassene. Et mål for alle de fire lagene er å kvalle til VM, men det bør være medaljeambisjoner også.

I OPEN er Norge en av de store gullfavorittene. Det forrige "EM ", i 2021 var ikke et riktig EM, men kvalifisering for VM som ble spilt i år i Italia. Den kvalik-turneringen ble spilt online på Realbridge da pandemien satte en stopper for et ordentlig mesterskap med face-to-face spilling. Da ble Norge nr. 8 i OPEN.

I nest siste kamp i 2021 spilte Norge mot Nederland som var semifinalemotstander i VM i Italia i april. I årets VM ble det bank å få av nederlenderne for de norske, men i onlineturneringen i fjor var det Norge som knuste Nederland med nesten full pott, 52-6 IMP og 19,86-0,14 VP.

Ett av spillene fra den kampen tar vi med her.

Giver nord, Ø/V i sonen

La oss si det er du som spiller for Norge og sitter øst. Ø/V er i faresonen, N/S er utenfor. De Wijs (nord) åpner med 1NT som er såkalt mini-NT, 9-12 poeng. Det er en konvensjon som ofte setter press på motparten, og de som spiller med slike mini-grander mener det er glimrende. Noen ganger slår det nok motsatt vei og.

Hva ville du meldt over nords 1NT?

Christian Bakke meldte 4 spar. I disse soneforholdene må det innebære en bra hånd, men det er klart at det ikke alltid er lett for makkeren å vite hvor bra, og hvor godt kortene sitter sammen. Men Tor Eivind Grude (vest) gikk på mot slem med 4NT, og Bakke viste et odde antall nøkkelkort (1 eller 3) samt en renons. Brogeland sa 6 spar. Meldingsforløpet gikk altså slik:

Og lilleslemmen var glimrende:

En hjerter kunne kastes hos øst på kløver ess, og det eneste som kunne ødelagt "festen" var at det satt K-10 fjerde i mot i trumf. Det gjorde det ikke, og det ble en enkel +1430 til Norge.

Ved det andre bordet passet den norske nord, og Nederlands Ø/V-par fikk melde i fred som normalt er en fordel.

Øst for Nederland fikk åpne med 1 spar. Vest svarte 2 kløver som var enten utgangskrav, eller kunne innebære noen invitthender. Da meldte øst 4 spar.

Nå vet jeg ikke det nederlandske parets definisjon på den meldingen i denne situasjonen, men nesten uansett hva de har avtalt synes jeg 4 spar er en fæl melding. Dette er ikke 13 hp liksom, men en knallsterk hånd!

Vest oppfattet tydeligvis 4 spar som en nokså svak melding, typisk 7-8 spar og helt minimum, en hånd han vurderte å sperremelde med. Med andre ord, ikke slike fine kort som dette! Så vest passet, og med kun utgang til Ø/V ved det bordet ble det 13 IMP til Norge.

Av de 30 lagene i OPEN var det 22 lag som ikke fant frem til denne slemmen.