MIX REALBRIDGE LAG - avgjort i toppen

Det gjenstår noen kamper i NBFs MIX REALBRIDGE LAG, men vinnerne er allerede kåret. Stillingen i toppen er slik:

Laget på tredjeplass kan bli forbigått av et par lag som har en kamp igjen å spille hvis de får en storseier til slutt, men nr. 1 og 2 er sikre. 

I siste runde var det en slags finale mellom MED FOKUS PÅ IDA og ABISCO. Vi fortalte et dramatisk svingspill fra kampen hvor vinnerlaget innkasserte uvanlige 21 IMP på ett spill. De vant kampen soelklart (63-10) og sikret dermed seieren i turneringen. ABISCO hadde vinnersjanse før kampen, men med det klare tapet falt de nedover på listen. Hele resultatlisten, som sagt med noen lag som har igjen en kamp finner du her.

I "finalekampen" gikk en rekke spill i favør av MED FOKUS PÅ IDA, men de fleste gevinstspillene var ensifrede i IMP. Her er ett hvor nord fikk en meldeprøve.

Giver øst, ingen i sonen

NORD

Syd åpner med en 15-17 NT. Det er klart at om syd har fire eller fem hjerter er det en opplagt utgang som må meldes. Derfor melder nord 2 kløver - Stayman. Men litt forventet melder syd 2 spar. Hva ville du meldt nå?

2NT vil være invitt. Hvis ny farge etter først å ha meldt Stayman er krav (mest vanlig) er det ingen andre alternativer enn 2NT som invitt, eller 3NT. Jeg har sympati for ABISCO sin nordspiller som sa 3NT. Å nøye seg ned en invitt er selvsagt greit det også, og det skjedde ved det andre bordet. I sånne spill er det imidlertid slik at det ikke så ofte er akkurat åtte stikk. Og slik var det egentlig i dette tilfellet også. Antall stikk var avhengig av sitsen, og motspillet.

Mot 3NT spilte Bodil Nyheim Øigarden (vest) ut liten spar som er en bra sjanse i denne konteksten. Syd har fire spar, men det skal ikke mye til hos øst før vest sin spar blir god om øst altså har noe å sette i som hjelp i første stikk og senere kommer inn igjen. Og det hadde Steffen Simonsen. Han vant med spar dame og spilte sin minst spar tilbake til knekten og kongen. Bodil skiftet til kløver. Spillefører kunne ta fire kløverstikk, men så måtte ruterfinessen forsøkes. Går den bra er det ni enkle stikk. Hvis vest hadde hatt ruter konge måtte hun etter den starten skifte til hjerter til østs ess i tredje stikk, så sager nok en spar fra øst effektivt opp syds sparbeholdning, og forsvaret får fem sparstikk og for hjerter ess, to bet. Men siden øst hadde ruter konge hastet det ikke. Øst kom inn på det kortet og spilte spar 8. Forsvaret fikk de fem sparstikkene samt for ruter konge og hjerter ess - tre bet, +150 til MED FOKUS PÅ IDA.

Ved det andre bordet inviterte nord (Allan Livård) med 2NT etter først å ha meldt Stayman. Ida Wennevold hadde minimum og passet. Som sagt så står ikke 2NT heller, men likvel vil det uansett blir et lite pluss-spill siden de er ett trinn lavere. 

Vest ved det bordet spilte vest ut hjerter. Øst stakk og skiftet perfekt til liten spar. Da hadde de fått draget på det, og etter tieren fra syd og vests konge. så liten spar tilbake kan de få de fem sparstikkene via en dobbelfinesse over spillerfører, og i tillegg til hjerter ess i første stikk ville det blitt en bet og kun 3 IMP i sving. Men derfra klikket motspillet, og syd ble sluppet inn. Ida kunne ta hjerter- og kløverstikkene og kontrakten var allerede sikret. Da øst mot slutten blanket ruter konge og spillefører toppet ut kongen ble det hele elleve stikk i 2NT, +210. Dermed vant turneringens vinnerlag 8 IMP på dette spillet.