Oppsummering NORDISK - bra innsats av Norge

Resultatene i Nordisk var totalt sett meget bra for Norge. Alle lagene bortsett fra det åpne laget gjorde det bra, toppet av gull til damelaget og de yngste i klasse U-16.

I forrige innlegg her i bloggen ble veteranlagets sure 2.plass hårfint bak Sverige (0,42 VP) omtalt. Det er trist å ikke vinne når man er så nære, men det er likevel en sterk prestasjon. Både Sverige og Danmark sine veteranlag er gjengangere i sluttspillene i VM, så sølv er et flott resultat for Norge. 

Det samme gjelder U-26 laget som lenge ledet. Det var nok en ulempe at de måtte greie seg uten erfarne Christian Bakke i de tre siste kampene. De holdt likevel bra unna lenge, men måtte til slutt se seg forbigått av Sverige med fattige 2,39 VP. Norway Girls tok en fin 3.plass i den klassen.

I Mix-klassen ble det også 2.plass, der et stykke bak Danmark, men klart foran Sverige som ble nr. 3. 

Alle resultatene finner du her.

Mer informasjon, hvordan meldingene og spillene forløp finner du ved å logge deg inn på RealBridge.

Vi tar med et spill fra MIX hvor det først og fremst handlet om ha en fin avtale på repertoaret:

Giver syd. Ø/V i sonen.

      NORD

Makker på syds plass åpner med 1 kløver, og vest melder inn 1NT som er vanlig, sterk grand. Melder du noe nå, og i så fall hva?

Det vanlige er å si at dobler er straff og tar seg av sterke hender idet motparten melder inn en naturlig NT. Melding i farge etter motpartens grandinnmelding er ikke krav, dte viser bare en lang farge, ofte på seks kort. De er fristende å melde her, men det kan jo være null tilpasning i hjerter. Det er alt for lite til å doble som straffedobling. Pass er et alternativt, men det føles vel litt passivt?

Fredrik og Gunn Helness hadde den prefekte avtalen for denne situasjonen og slike kort da Fredrik (nord) kunne melde 2 kløver som begge major. Det er jo vanlig mot åpning 1NT, men her er det innmelding 1NT. Det er mye som tyder på at det er klart mer å tjene på å ha til rådighet 2 kløver som begge major i denne situasjonen også. Det eneste man mister er naturlig 2 kløver som ikke krav, sjelden så nyttig her.

Med denne avtalen bør 2 kløvermeldingen ikke love så sterke kort, med det vil man doble 1NT.

Slik så hele spillet ut:

Meldingene startet altså som beskrevet, og det fortsatte slik:

Gunn (syd) tok ganske hardt i da hun meldte 4 spar på direkten, friviliig utgangsmelding etter at motparten har vist sterk grand. Men kortene er glimrende, det må nesten være sjanser i 4 spar her?

Vest syntes at nå fikk det være nok, og doblet.  

Med syd som spillefører, kløveren jevnt fordelt og ruter konge beskyttet går det ikke å få betet 4 spar. Gunn vant ganske greit kontrakten, +590 til Norge.

Ved det andre bordet hadde ikke den islandske nord denne konvensjonen til rådighet, og nord foreslo 2 hjerter etter innmeldingen 1NT. Det ble kontrakten, og den kunne nok ha blitt vunnet. Den islandske nord gikk imidlertid en bet, 12 IMP til Norge.