Hopp i fjerde farge

"Alle" spiller med melding i fjerde farge som kunstig krav, og de fleste definerer det som utgangskrav. For eksempel:

1.

2 ruter = kunstig utgangskrav.

Noen bruker såkalt XYZ hvor 2 ruter i en slik situasjon på samme måte som fjerde farge ikke viser ruterfarge, men er kunstig utgangskrav.

Spørsmålet er, hva betyr hopp i fjerde farge?

2.

Det er ikke uvanlig å si at dette viser 5-5 og er utgangskrav. Med kun 5-4 og usikkerhet om hva som er beste utgang meldes simpelthen 2 ruter først, kunstig krav.

Det går imidlertid an å bruke denne hoppmeldingen i fjerde farge som Splinter med sparstøtte. I så fall vil hopp til 4 ruter i denne situasjonen kunne defineres som renons og fastsette spar som trumf.

Hopp i fjerde farge stigende (fjerde farge er høyere rangert enn fargen svarer først meldte) bør imidlertid helt klart være Splinter med støtte i makkers sist meldte farge, for i slike situasjoner har man ikke bruk for en slik melding som naturlig melding. Eksempel:

3.

3 spar viser her kortfarge i spar, hjerterstøtte og en sterk hånd. 

Hva hopp i fjerde farge hvis det er i lavere rangert farge betyr (som i eksempel 2) blir et avtalespørsmål for det enkelte makkerpar

_______________________________

Her er et eksempel fra en turnering i forrige uke, et spill hvor en slik meldesituasjon oppstod:

Etter standard meldemetoder starter det med 1 kløver-1 hjerter, og så 1 spar fra åpneren (eller 1 kløver-1ruter for de som bruker kløverføringer, så 1 spar). Hva nå?

Ø/V bør vel egentlig finne frem til slem uansett hva avtalene er, men da spillet forekom i en ganske bra turnering var det ikke så mange Ø/V-par som spilte slem. Noen var i 6 spar, og ett par spilte 6 kløver. Ingen meldte storeslem.

Det er nesten en bra storeslem i spar, og en ganske god storeslem i kløverkontrakt.

Det satt slik at det kunne vinnes tretten stikk i sparkontrakt, men med spar som trumf blir man i praksis avhengig av 3-2 i trumf fordi det må trumfes et par ruter hos øst, eller et par hjerter hos vest for å komme til tretten stikk (seks trumfstikk, hjerter ess og fem kløverstikk. Da blir spillefører på et tidspunkt etter å ha trumfet to røde tapere nødt til å trumfe for å komme seg over til den andre siden for å ta ut trumfen. Følgelig har han ikke mer enn tre trumf på noen av sidene, ikke noe særlig om en motstander har fire trumf.

I kløverkontrakt er det en bedre storeslem da man har ni trumf til sammen og bedre kontroll. I 7 kløver er det ganske enkelt om spar sitter 3-2, og en får med seg flere 4-1 sitser i spar også.

Spar satt komfortabelt 3-2. Det er ikke sikkert man bør ta tretten stikk i 6 spar for det, for det er muligheter for å vinne de tolv stikkene som behøves for kontrakten med en del 4-1 sitser hvor det er risiko for å gå bet i lilleslem om man er for grådig. Du kan jo selv som trening sette opp noen hender N/S med 4-1 i spar og forsøke deg på spilleføringen.

Det er helt greit å spille lilleslem med disse kortene, og i parturnering er nok 6 spar å foretrekke fremfor den enda sikrere kløverslemmen. 

Hvordan melde disse kortene? Du kan jo prøve deg med ditt og din favorittmakker sitt system og avtaler. Men husk det er enklere når du har sett kortene...

 

SOLKLUBBEN

Solklubben BK er en av flere klubber som spiller ukentlige turrneringer på RealBridge. 

Solklubben arrangerer også sydenturer med bridge både for- og ettermiddager og mye annet moro. Avreise for neste bridgetur til Albir i Spania er 9.oktober og varer i to uker. Mer info om dette finner du på Facebook (Solklubben BK sin gruppeside), eller på klubbens hjemmeside.

Kontraktinformasjon Solklubben, finner du her.

Fra tirsdagens spilling tar vi med dette spillet hvor vi først ser på syd sin avgjørelse i meldingene. (Ø/V er i sonen)

          SYD

La oss si du har fått vite at øst har en meget sterk hånd og vest en svak hånd med lang sparfarge. Du får nå fire spørsmål:

1. dobler du 4 spar om kun øst og vest har meldt?

2. dobler du 4 spar om makker har sperremeldt i kløver, eller melder du kanskje 5 kløver?

3. Hva om øst starter med 1 kløver (sterk), vest hopper til 2 spar (svakt, lang spar), øst sier 4NT og gir opp med 5 spar idet vest viser 0 nøkkelkort. Dobler du 5 spar?

4. Med samme informasjon som i spørsmål nr. 3, vurderer du kanskje å stampe i 5 kløver over 4 spar?

Det er klart at det er fristende å doble 4 spar, og enda mer fristende å doble om Ø/V er på fem-trinnet. Men det var ingenting som kunne nekte spillefører elleve stikk i sparkontrakt. 

Vinnerparet tirsdag kveld ble David Ueland-Lisbeth Glærum. I dette spillet var det udramatisk ved deres bord, de spilte 4 spar med +650 som ga dem strø under middels selv om det i teorien er maks score for Ø/V. Ett par fikk kun ti stikk og ett par var i 4 hjerter hvor og fikk ti stikk. Nedenfor en lang rekke +650 for 4 spar med elleve kom to ganger +800 til Ø/V for mislykket stamp i 5 kløver doblet hvor det var hele fire bet. Nest topp Ø/V gikk til Jane Pedersen-Ivar Borøy som var i 5 spar doblet og vant den, +850 (Jane var spillefører). Og toppen noterte Trond Baardsen-Birgit Nygård seg for da sistnevnte noterte +990 for å vinne 4 spar doblet med ett overstikk.