YEH BROS CUP - 0% treff, imp inn likevel...

I onlineturneringen YEH BROS CUP ble kvalifiseringen for 28 lag avsluttet lørdag formiddag, og kvartifinalen gikk også på kvelden.

Vårt lag lyktes godt i kvalifiseringen, og med en bra avslutning ble det seier i gruppe A (14 lag). Det var to grupper og de fire best i hver gruppe gikk videre til kvartfinalen. To av parene på New Zealand sitt landslag i fjor sammen med et par som Nick Jacob og jeg kjemper om landslagplass med ble bare nr. 9 i vår gruppe.

I kvartfialen møtte vi INDIA ("FORMIDABLES"), et ganske sterkt lag som har bra resultater både i onlineturneringer og tidligere, bla. i USA. Vi vant kampen med 12 IMP, men i dette tilfellet innrømmes gladelig at vi var heldige. Makker hadde i to spill valget mellom å åpne med 1 i farge, eller 2 kløver (utgangskrav) og bommet i begge tilfellene. Men vi vant spillene! 

Her er de to hendene, og du kan selv vurdere hva du ville åpnet med:

1.

Giver vest, alle i sonen

VEST

1 ruter? 2 kløver?

2.

Giver vest, N/S i sonen.

VEST

1 hjerter? 2 kløver?

1.

I det første tilfellet står dte altså mellom åpningen 1 ruter og kravmeldingen kløver?

De er mange som hevder at åpning med 1 i farge er best med to- og trefargede hender. Et argument man ofte hører er at "det går ikke pass rundt uansett, for hvis makker passer så balanserer de i siste hånd". Vel, det er nok ikke helt sant...

Hva melder du i neste runde hvis du åpner med 2 kløver og makker svarer 2 ruter med den 4-4-5-0 hånden?

Hvis du åpner med 1 ruter blir det ikke noen neste hvis du spiller med meg i alle fall, for jeg passet og 1 ruter ble kontrakten.

Vi hadde brent en opplagt utgang. Uten at det var noe særlig å glede seg over fikk Nick to stikk for mye da nord spilte ut hjerter dame. Utspillet kostet to stikk. Spillef kunne ta ut trumfen og spille den andre hjerterhonnøren fulgt av hjerter mot tieren som ga inntak slik at sparfinessen tas. Tolv stikk i 1 ruter, og +170 - et pinlig resultat når det står i 5 hjerter.

Ved det andre bordet satt Jaggy Shivdasani vest. Han er Indias mest kjente spiller og har i mange år bodd i USA hvor han spiller profesjonelt.

Han åpnet også med 1 ruter, men makkeren hans var mer optimistisk enn meg og svarte 1 hjerter. Jeg tror ikke det er vinnende i lengden fem "softe" poeng og 3433 fordeling. Hvis makker er sterk vil han etter 1-over-1 svaret alt for ofte melde for hardt og en havner på tre- eller firetrinnet med bet.

Da øst hostet opp et svar var det Jaggy sin tur til å være optimistisk:

Hoppet til 5 kløver var Exclusion Blackwood (spør om nøkkelkort utenom kløver). Jeg tipper øst angret seg for svaret sitt nå. Jaggy pushet på til 6 hjerter. Det er ingen hårreisende slem, men for hardmeldt. Hjerteren må sitte 3-2, og selv om det ser ut som ingen tapere utenom hjerter må nok sparfinessen gå også. Her, med den trumfsitsen var det sjanseløst, og våre lagkamerater noterte +100 for en bet, og vi vant 7 IMP!

Av og til er man litt som Fetter Anton...

2.

1 hjerter? 2 kløver?

Helt mot slutten av kampen tenkte kanskje Nick at han ikke skulle ha noe av at det gikk pass rundt på ett-trinnet igjen og åpnet med 2 kløver med sekskortsfargen og (19)20 poeng. Det er antagelig oftere feil enn riktig. Og det var feil da jeg hadde singel hjerter og bare en knekt! Det var spill for 5 kløve (øst hadde fem kløver), men vi havnet i det som oftere har sjanse, en nokså dårlig 4 hjerter.

Ved det andre bordet åpnet Jaggy med 1 hjerter og da motparten var med i meldingene klarte de å stoppet i 3 kløver som ble vunnet med overstikk.

Vår 4 hjerter-kontrakt var håpløs, men for en gang skyld bommet inderne som så langt hadde spilt bra gjennom denne kampen motspillet, og vi fikk inn en pluss på en liste som så ganske skummel ut (7 IMP igjen).  Lagkaeratene hadde imidlertid en solid liste så det holdt akkurat..

Vi vant altså 14 IMP på disse to feil valgene av åpningsmelding, og kampen ble som nevnt vunnet med 12 IMP!

Er vi like heldige i semifinalen kan det bli finale...

 

 

YEH BROS CUP - mirakelsits, men...

Fra fredag til søndag spilles YEH BROS ONLINE, en turnering for lag i Asia og South Pacific. Blant de 28 lagene deltar to fra Australia og to fra New Zealand, og makker Nick Jacob og jeg spiller på ett av dem. Det er en full Round Robin før det blir kvartfinale, semifinale og finale, og for dem som ikke går videre blir det en IMP-parturnering lørdag kveld og søndag. I denne turneringen er det av sikkerhetshensyn forbudt for bakspillere som tar bort en av mulighetene for uhumskheter, "self kibitzing" som mye tyder på at er mer omfattende i onlineturneringer enn mange har trodd. Hjemmesiden med resultater osv. er her.

I en av kampene fredag kveld fikk makker Nick en sjanse til å få hjem en hardmeldt utgang. Dog måtte det skje ved litt hjelp fra forsvaret. Han var den første til å påpeke at sjansen ble skuslet bort. Nick er alltid knallhard mot seg selv (for streng?) - en litt uvanlig egenskap blant bridgespillere.

Min nye makker Nick Jacob (31) - en ydmyk herremann

Vest (Nick) var i 4 hjerter etter at syd hadde hoppet inn med en svak 2 spar over min 1 kløver, og N/S hadde vært med til 3 spar.

Spar 4 kom ut til esset, og det så nokså mørkt ut med to rutertapere og sannsynligvis (minst) to kløvertapere. Den umiddelbare sjansen en kan håpe på er mirakelsitsen A-Q dobbel i kløver foran kongen som gjør at det blir kun en kløvertaper!

Spillefører startet med tre ganger trumf (nord hadde trekorts). Så tok han for spar konge og spilte ruter til damen og esset. Det kom ruter tilbake til nieren som krevde kongen, og syd fridde seg med ruter. Knekten ga ett avkast for kløver, men situasjonen var ekkel, for øst var inne. For å få spilt kløver mot kongen måtte han nå spille seg over til vest i trumf, og da hadde ikke øst flere trumf. Håpet var der fortsatt, nord kunne jo ha A-Q dobbel i kløver, og da blir det en kløvertaper og ti stikk. Men det satt slik:

Spillefører måtte tape to kløverstikk slik spillet hadde gått. Liten til kongen ble fulgt av liten kløver, og syd som kom inn på damen kunne fri seg med spar (det var ikke trumf igjen hos øst).

Å sette opp ruterstikk før kløver angripes er muligheten, og Nick ville kanskje fått til med sin plan om trumfen hadde vært fordelt 2-2. For her var det en annen mirakelsits i kløver som gjør at kontrakten kan vinnes om ikke N/S finner et skarpt motspill.

Spillefører må få godspilt ett ruterstikk for ett kløveravkast, så få til et innspill mot slutten. Ruter må altså angripes tidlig. Hvis det startes i andre stikk med ruter til damen og esset og nord spiller mer spar, ruter eller trumf går det bra. Det spilles liten trumf til knekten og damen, så ruter til nieren og kongen. Syd kan fri seg med ruter, og en kløver forsvinner fra vest. Så spilles trumfesset og trumf til tieren. Dette er igjen:

Vest er inne og spiller kløver. Nord må legge liten (hvis han tar for esset faller jo damen senere), og kongen vinner stikket. Så mer kløver og forsvarets to kløverstikk er frosset! Dette skjer fordi syd har eksakt Q-10 dobbel. Hvis han hadde hatt dame-liten kunne han avblokkert damen under kongen, og nord ville fått to stikk med A-10. Etter kløver konge spilles altså kløver til syds nå single dame, og syd må spille spar eller ruter til dobbeltrenons som stjeles hos øst mens vests siste kløver forsvinner!

Jada, dette kunne N/S unngått. Nord må idet han er inne på ruter ess spille liten kløver som trolig er det beste motspillet i den situasjonen med mange andre sitser og. Spillefører må opp med kongen for å ha en sjanse. Men idet han spiller mer ruter og syd kommer inn kan han ta av seg kløver dame og fri seg med en tredje runde ruter, og spillefører kan ikke unngå å tape ett stikk til i kløver. 

Best sjanse er det antagelig hvis spillefører i andre stikk går over på hjerter dame og spiller liten ruter derfra, til nieren om nord legger liten. Da får han det til, og for å unngå at det skjer må nord på ruter 2 fra vest hoppe på med esset og skifte til liten kløver.

Et vanskelig spill som kunne fått en vakker avslutning, men å si "sorry" tre-fire ganger, og "I  butchered it" er nok i overkant ydmykt av makker. Det er vel heller slik at om han hadde fått hjem 4 hjerter her så ville det vært "trylling".