Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

CUP ER CUP! - Engerdal BK slo ut topplag

I rundekampene (NM for klubblag) er det cup, og da er det vinn eller forsvinn. Store favoritter går ikke alltid videre, David har alltid en sjanse mot Goliat. I 5.runde fikk vi det som må kunne kalles en riktig oddsbombe da Engerdal BK 1 gikk videre på bekostning av TopBridge 1 fra Oslo.

Skal det bli lagfinale på laget fra Engerdal BK? Fra venstre: Jo Gaute Åsgård, Frank Foss, Odd Harald Sundet og Geir Moen. (Svein Næsheim har spilt i to tidligere kamper)

Engerdal er en ganske liten østlandskommune (1268 innbyggere). For meg og andre som har levd en god stund er det ikke noen bridgespiller som er den mest kjent Engerdølen, men Gjermund Eggen, Engerdal som vant tre gull i VM på ski 1966

Men det spilles bridge i Engerdal og, og de har noen spillere som gjør det bra i nasjonale turneringer. I seriemesterskapet spilte laget fra Engerdal BK i 4.divisjon og rykket opp til 3.divisjon. I NM for klubblag 5. runde skulle de opp mot en av turneringens favorittlag som hadde bla. Fredrik Helness på laget, og han vant som kjent alt han stilte opp i under bridgefestivalen forleden.

Mot topplaget fra Oslo burde normalt ikke Engerdal ha særlig stor sjanse, men cup er cup som det heter. De gikk til verket med voldsom optimisme og så lite respekt som mulig. TopBridge ble kanskje tatt litt på senga, og da IMP’ene skulle telles opp hadde Engerdal BK 1 vunnet med 110-75!

Her er et spill fra kampen:

                NORD

Jo Gaute Åsgård som nord hadde fått utleverte en syv-korts farge, men den var jo ikke akkurat toppsterk. Merk soneforholdene, N/S er i ugunstig. Ville du vurdert å melde noe i første hånd?

Det er noe positivt å si om nords hånd, 7-4 fordeling gir ofte muligheter for endel stikk. De fleste ville vel passet likevel, men Åsgård klinket til med 3 hjerter! Øst meldte inn 3 spar, syd sa 4 hjerter og vest 4 spar. Etter pass fra nord og øst meldte syd 5 hjerter, og det økte vel nord sin puls noe. Ø/V doblet og 5 hjerter doblet ble kontrakten.

Om nord noen sekunder ble litt nervøs så tenkte han nok også at dette behøver vel ikke å bli så galt. Selv om det blir et par doblede bet så er det kun -500, og motparten har helt sikkert utgang, kanskje slem. Blindemanns kort var imidlertid helt perfekte for den modige sperremelderen:

I 5 hjerter ble det kun en bet, -200 og et kanonspill for N/S.

I dette spillet er det såkalt dobbel-tilpasning begge veier, dvs. de to sidene har hver sine to farger med god tilpasning. Da er det som regel veldig mange stikk i begge sidenes kontrakter. Her er det faktisk tretten stikk i sparkontrakt Ø/V. Det er imidlertid ikke så lett å melde slem, spesielt ikke med så friske meldinger fra N/S.

Ved det andre bordet gikk meldingene slik med TopBridge N/S:

Jeg har blitt fortalt at etter syds dobling var vests 2 ruter tvetydig, enten en svak løft i spar, eller naturlig melding med sterke kort.

Siden syd hadde doblet opplysende kunne nord ganske trygt hoppe til 4 hjerter, han visste jo om en viss hjertertilpasning. Øst meldte 4 spar, og der stoppet de.

Slike tvetydige meldinger som vests melding var i dette tilfellet har noe for seg og fungerer bra om ikke meldingene skyter fart. Det er imidlertid ikke så bra med tvetydigheter når motparten er aktivt med. Da kan det for åpneren bli uklart hvilket av alternativene svarhånden har, og siden det blir lite melderom vet ikke svareren hvor sterk åpneren er når han melder.

Det er imidlertid ikke så lett å melde slem med disse kortene uansett.

Engerdal sitt Ø/V-par fant altså heller ikke sparslem, og de var helt sikkert litt bekymret for at +510 for 4 spar med tretten stikk kunne bli tapt spill. Men det ga 7 IMP i favør Engerdal siden N/S hadde sluppet så billig ved det andre bordet.

Nords syltynne 3-åpning er vel egentlig ikke helt å anbefale i ugunstig sone, men det er lov å satse friskt og gripe sjansene sine, spesielt i et oppgjør hvor man føler man er underdogs. Det betalte seg denne gangen!

Ps. Hvis en ser kun på Ø/V sine kort er dette en god slem. Men med kløver ut kan det bli bet selv i 5 spar om ruteren sitter annerledes, og bommes. Den fargen går det imidlertid ikke an å bomme slik det satt. Den fjerde og femte ruteren hos vest gir avkast for to kløver hos øst.

Hvis en hadde visst både øst og vest sine kort idet man sitter og melder er det egentlig nesten et sånt spill hvor man enten skal stoppe i 4 spar (for ikke å risikere å gå bet i 5 spar etter kløverutspill og å ha bommet ruteren), eller melde 7 spar. I praksis blir det dog med såpass begrensede verdier i form av honnørpoeng enten utgang eller lilleslem i slike spill. Og det kan jo godt komme hjerter ut mot 6 spar om det sitter annerledes i kløver, og da vinnes tolv stikk selv om ruteren gir en taper.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.