Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Verdens beste bridgefamile? - Et intervju

Helness er jo et familienavn som både nasjonalt og internasjonalt forbindes med bridge. Gunn er en spiller med suksess både nasjonalt og internasjonalt, og hun er gift med Tor Helness som siden 70-tallet har vært en av Norges og verdens beste spillere. Sønnen deres Fredrik (30) har kommet sterkt de siste årene og oppnådd en rekke gode resultater.

Tor har jo blitt intervjuet både på TV og andre steder i årevis. Her tar vi en «prat» med de to andre bridgespillerne i bridgefamilien, Gunn og Fredrik som begge gjorde det skarpt under bridgefestivalen på Lillehammer nylig.

Vi snakker først litt med Gunn.

GeO: Traff du Tor gjennom bridgen, Gunn? Og hvor lenge siden er det at dere ble et ekte «bridge-ektepar»?

Gunn: Ja, vi møttes på en fredagsbridge. Han spurte om jeg trengte makker og jeg svarte, nei jeg er opptatt. To år senere fikk vi Jonas. Nå har vi vært gift i 31 år.

GeO: Jeg har jo selv kjent Tor godt helt siden vi var juniorer på 70-tallet og synes egentlig ikke han har forandret seg særlig mye. Hva synes du om det, Gunn, er han den samme friskusen han var da han kom fra Bodø til Oslo for over 40 år siden?

Gunn: Ja, i hvert fall samme bajasen…

E' d' muli? Bajas? Jeg?

GeO: "Helgeness" (Tor og Geir Helgemo) er regnet som et av verdens beste par, men du har selv betydelig internasjonal erfaring og gode resultater, Gunn. Hva er det største du har vært med på i bridge selv?

Gunn: To gull med Tor i EM på Tenerife (2005). Å slå Kina som var regjerende verdensmestere i bridge OL i 2016 (med Ida Wennevold) da Norge Damer kom til kvartfinalen. To mix-gull med Fredrik, særlig den siste nå i mix lag. Det morsomste var kanskje verdens største monradbølge med «Naas» (Svein Arlld Naas Olsen) i NM mix par 2013 hvor vi datt ned på bord 32 med 4-5 runder igjen, men vant.

Det er resultatene Gunn nevnte, men vi vet det er mange flere toppresultater som kunne vært nevnt. Hun har 14 norske titler og er mestvinnende damespiller i Norge.

EM GULL I MIX LAG 2005! Vinnerlaget f.v. Gunn, Tor, Boye og Tonje Brogeland, Espen og Helen Erichsen. (Gunn og Tor vant i samme EM gull i parmixen også)

GeO: Hvordan er det for deg å spille med din egen ektemann? Er det stor forskjell å spille med sønnen Fredrik?

Gunn: Å spille med Tor er spennende, utfordrende og krevende. Å spille med Fredrik er fortsatt utfordrende, men atskillig mindre krevende. Med Fredrik kan jeg slappe av, og det kan også være gøy og gå bra, selv om jeg gjør en feil eller to.

GeO: Fredrik som er 30 år gammel har jo blitt en svært dyktig spiller. Hva med de to andre barna, eldstemann Jonas, og den yngste, datteren Mona – spiller de bridge?

Gunn: Jonas ble pokerspiller og har ikke hatt tid til å lære seg bridge ordentlig, men det har blitt noen sesjoner på BBO med Tor det siste året. Mona har vært på et par juniorleirer, men det har ikke blitt noe utenom det.

Det er ingen hemmelighet at det har vært noen turbulente år for bridgefamilien Helness, og i det siste også en del usikkerhet med hensyn til helse.

GeO: Vil du si noe om hvordan det har vært, og hvordan situasjonen er nå?

Gunn: Det har vært stressende til tider, og varte lengre enn vi håpet. Men nå føles ting nok så normalt igjen, både skattemessig og helsemessig. Bridgeformen hans er i hvert fall på topp.

Gunn (t.v.) har vunnet internasjonale damemedaljer både med Lise Blågestad (bildet) og Siv Thoresen.

Gunn sin ferskeste medalje er gull i NM for mixlag under den nylig avholdte bridgefestivalen på Lillehammer sammen med sønnen Fredrik og ekteparet Erichsen.

For Fredrik ble det mer enn en seier på Lillehammer. Han vant faktisk alle tre turneringene han stilte opp i! Før triumfen med mamma Gunn ble både Patton og NM Monrad lag vunnet. Det bør ikke være noen overraskelse for noen at han gjør det bra, men å vinne alt er helt uvanlig og nesten litt i overkant.

GeO: Ble du overrasket over en så utrolig triumf-uke og bedre resultater på festivalen en pappa, selveste Tor Helness, Fredrik?

Fredrik: Nei det vil jeg ikke si. Jeg hadde gode lagkamerater og gode makkere, og jeg møter alltid opp med troa på meg selv og de jeg spiller med.

(Det må nevnes at Tor også vant medaljer på Lillehammer, og rett i forkant av festivalen var han på vinnerlaget i onlineversjonen av Spingold, en av verdens mest prestisjetunge lagturneringer)

GeO: Hvor gammel var du da du startet med bridge?

Fredrik: Jeg er ikke helt sikker, men det var mot slutten av videregående. Så jeg var vel 18-19 år gammel.

Fredrik har jo åpenbart allerede nådd toppsjiktet i Norge og også oppnådd gode resultater internasjonalt. For noen år siden ble det for eksempel to år på rad seier i Marit Sveaas internasjonale turnering sammen med pappa Tor.

GeO: Hvordan ser du for deg fremtiden din i bridgen, og hvor langt strekker ambisjonene seg?

Fredrik: Jeg har store ambisjoner. Foreløpig er planen å leve av bridge i London, og noe internasjonalt. På sikt håper jeg å få meg en god, fast makker som også er interessert i å lykkes i USA. Jeg har ikke satt meg noe bestemt mål, men å vinne ett eller flere amerikanske Nationals og å vinne Bermuda Bowl for Norge er vel det jeg drømmer om.

Fredrik satser stort på bridgen!

GeO: Du hadde jo et opphold i London for en tid tilbake, og det var vel først og fremst bridgerelatert?

Fredrik: Ja, jeg bodde ett år i London hos Espen Erichsen og hans familie. Det ble en del klubb-bridge og turneringer der borte. Skulle til å flytte til London da coronaen stoppet all bridgen. Da ble det tilbake til Norge.

Med foreldre som er aktive på høyeste nivå er det naturlig å bli påvirket av begge de to i sin bridgeutvikling. Pappa Tor er vel likevel først og fremst læremesteren.

GeO: Hvordan har Tor vært som mentor opp gjennom årene?

Fredrik: For meg har det fungert veldig bra. Jeg takler presset og kjeftingen hans bedre enn de fleste vil jeg tro. Stort sett så overser jeg det bare. Og hvis man overlever det, så tror jeg han er en av de beste mentorene man kan ha. Han går aldri lei av å snakke om bridge eller svare på spørsmål, så lenge du hører etter når han gir deg svarene.

Det er en kjent sak at toppspillere har forskjellig stil, og angriper både systemteori og spill/motspills- teknikk på forskjellig måte.

GeO: Hva er det du liker best med den bridgen Tor står for?

Fredrik: Jeg liker at det er en stil der man setter høyt press på motstanderne, ved å sperre så høyt som mulig, og balansere ofte, uten å ta alt for store sjanser. En av de første tingene Tor lærte meg er at vi ikke lar motparten spille på 1 og 2 trinnet hvis vi ikke må. Sånn jeg har blitt lært opp og ser på det, så vinner man ved å gjøre færrest mulig feil, og å gjøre det vanskeligst mulig for motparten å gjøre rett.

Situasjonen i dette merkelige Covid-året er uvanlig og usikker for oss alle, og det er ikke lett å planlegge noe som helst.

GeO: Har dere likevel planer for bridgen fremover?

Gunn: Åpent VM online med damelandslaget, TopBridge (klubben), kretsen og trening hver søndag. Ellers usikkert.

Fredrik: Noen online-turneringer, TopBridge og i kretsen. Flytter tilbake til London med en gang live bridge starter opp igjen der.

GeO: Takk for praten, og lykke til fremover. Vi får håpe ting normaliserer seg og vi kan treffes igjen om ikke alt for lenge, kanskje som ofte før til en kald drink i Helness-residensens hage på Nordstrand i Oslo!

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.