Parturnering

Den årlige festivalen Gold Coast Congress er godt i gang i ferieparadiset Broadbeach i Australia (Surfers Paradise), og bridgefolket storkoser seg. Det ble med ett år uten GCC, i fjor, da Covid satte en stopper for en av de mest tradisjonsrike bridgefestivalene i verden. Årets festival er nr. 60 i rekken, den første ble arrangert i 1962. Det blir behørig feiret, og selv om det er færre internasjonale spillere her i år er det en skikkelig massemønstring.

Lørdag startet det hele med kvalifisering i parmesterskapet. Det ble spilt i flere klasser, og over 300 par var på startstreken pluss at det ble spilt sideturneringer. 

I A-klassen (Open) deltok 108 par. Kvalifiseringen gikk veldig bra for makker Nick Jacob og meg. Finalen består av 28 par og da ble det tøffere for oss i starten. Men etter 2 av 3 sesjoner har vi kommet oss opp på skuddhold med muligheter for en topp plassering idet siste sesjon spilles mandag formiddag. 

Parturnering er en spesiell disiplin. Det holder som regel å spille god bridge, men i PARTURNERING gjelder det også å finne den hårfine balansen i å ta noen sjanser man ikke tar i lagkamp, dvs. gå for maks, for eksempel spille grandkontrakt i stedet for trumfkontrakt for å få det lille ekstra som ikke teller særlig mye i lagkamp. Her er et eksempel fra den første sesjonen i finalen, og her ble det topp eller bunn.

Giver vest. Ingen i sonen.

Ø/V passer hele tiden. 

Hvilken kontrakt ville du likt å spille i parturnering?

Standard kontrakt var naturlig nok 4 hjerter. Over min grandåpning overførte Jacob til hjerter, og over 2 hjerter fra meg tok han sjansen på å foreslå 3NT. Den sekvensen viser normalt femkorts farge og gir grandåpneren et valg mellom 3NT eller 4 i majorfargen. Åpenbart tenkte syd på parturneringselementet. Jeg hadde 3334 fordeling med honnører over alt, og tenkte også parturnering og at her er det sikkert et spill hvor vi skal spille grand i stedet for trumfkontrakt med åtte majorkort til sammen (vi hadde ni, men...). Så 3NT ble kontrakten, og øst spilte ut ruter 3, fjerde høyeste. Vest stakk med ruter ess og spilte ruter 8 tilbake. HVordan ville du spilt videre?

Det er klart dette blir et kanonspill hvis hjerteren løser seg. Da får de kun for ruter ess og kløver ess, og +460 kan ingen slå i hjerterkontrakt. 

Hvordan spille hjerteren?

Det så ut som at øst hadde fem ruter og vest tre, så vest er kanskje litt favoritt til å ha hjerterlengde. Men vi vet ingenting om spar- og kløverfordelingen, så det er neppe noen grunn til å spille friskt på finesse over vest. Jeg spilte hjerter ess og hjerter. Øst fulgte med småkort begge gangene, og jeg toppet. Men vest hadde ikke flere, det var ikke han som hadde tre hjerter, men øst. Slik så hele spillet ut:

Nå ble det nitrist. Etter at jeg satte opp hjerteren og vest spilte en tredje runde ruter var det fortsatt en ba sjanse, vest kunne ha kløver ess også slik at han med to godspilte ruter ikke ville komme inn. Men siden øst hadde det kortet ble det et forferdelig resultat - en bet.

Jeg kunne nok spilt mye bedre her selv om å finne hjertervalget er vanskelig. Kløver burde antagelig ha blitt spilt først, og da vinnes i hvert fall utgangen, og trolig med ti stikk for en meget god score. 

Noen veldig få fikk elleve stikk i hjerterutgang (tippet hjerteren). Resten spilte 4 hjerter med ti stikk. Alle ville fått elleve i trumfkontrakten hvis hjerteren hadde løst seg enkelt, men da ville vi scoret de deilige 10 poengene ekstra, 460 mot 450. Så her ble det en forsmedelig bunn hvor det fort kunne blitt en topp uten å ha gjort noe spesielt bra.