Shaky kamp

Gold Coast Congress går mot slutten. I dag lørdag er det igjen kun en sesjon i en IMP-parturnering samt at finalen i hovedturneringen for lag skal spilles over fire sett før det blir "Dinner Dance" i kveld.

Mitt lag vant semifinalen vår ganske greit, men ikke uten snubleskjær. Motstandere i finalen blir et sterkt australsk lag, men ikke forhåndsfarvorittene med fire av seks australske landslagsspillere som skal til VM i mars. De har vunnet mye de siste årene og var førsteseedet, men kom ikke en gang til kvartfinale denne gangen. Det laget vi skal møte er avsolutt sterkt nok til å slå oss, men vi har selvsagt en bra sjanse. 

I semifinalen gikk det greit resultatmessige hele veien, men vi trynet kraftig i noen spill. Så ledelsen var aldri helt sikker.

Før siste sett skulle det en del til om det skulle gå galt, men det startet i første spill med en skummell slem hvor makker kunne funnet et ess-utspill fulgt av mer av fargen til stjeling og en bet. Det skjedde ikke, og vi tapte 16 IMP. Etter noen litt mer udramatiske spill plukket jeg selv opp disse hyggelige kortene som nord:

Makker åpne med 1 ruter. Over 1 hjerter fra meg sa han 1 spar. Nå kunne jeg si 3 hjerter som krav, sleminteresse og det setter trumfen. Fargen er ikke egentlig helt god nok til det, men det var syvkorts, og jeg ville prøve å gjøre det enkelt. Makker løftet til 4 hjerter. Det tyder på en miserabel hånd (ville kontrollmeldt med god hånd), men noe må han ha, for han åpnet jo. For å minske sjansen for at de skulle funne riktig utspill hoppet jeg rett til 6 hjerter. Det kunne kanskje være slik at de har to sparstikk å hente, men kanskje kommer kløver eller trumf ut så forsvinner spar på ruterfargen. Vel, det var i alle fall en tanke bak det, men slemmen var ikke god selv om den hadde sjanser. Spar konge kom i utspill fra øst. Dårlig nytt?

Nei, de hadde ikke to kjappe spartapere, men utspillet var dårlig nytt likevel. For om ikke spar kommer i utspill så beholdes spar ess, og da kan ruter eventuelt godspilles med stjeling for sparavkast. Trumfen må sitte rundt. En bitte liten ekstra sjanse er at QJ sitter dobbel i hjerter.

Med spar ut måtte trumfen selvsagt sitte samt at ruteren må gi et kjapt sparavkast. Jeg tok for spar ess, så A-K i hjerter og det viste seg det ville bli en hjertertaper. Hva nå?

Det er jo en uungåelig trumftaper, så nå må ruteren ordne seg for sparavkast før de kommer inn i trumf og tar sparstikket sitt. 

Med slik ruterfarge er riktig spill å ta esset fulgt av finesse. Sitter damen tredje hos øst rekker man akkurat å bli kvitt spartapere. At damen sitter tredje i stedet for dobbel bak er oddsmessig 3 mot 2, eller 60/40%. Men andre ruter gikk til knekten og damen og de tok sparstikket sitt pluss ett trumfstikk - to bet. Vel fortjent kanskje, det var ingen god slem. Slik satt det:

Som du ser var det bare å toppe ruteren så ville det vært å notere en meget fet +1430 på listen. Ved det andre bordet var de i utgang, ytterligere 13 IMP feil vei. Merk at 6 ruter er en ganske bra slem. Og med åpne kort står 7 ruter (toppe ruteren, sette opp hjerteren med en stjeling). 6 hjerter står det også, men da må man altså spille med åpne kort. 

I den andre semifinalen var 6 hjerter med to bet uavgjort spill.

Våre motstandre fikk altså to store svingspill (16+13) på det siste settets tolv spill, men vi vant en lang rekke med ett-sifrede IMP og holdt greit unna sammenlagt.

  

Til semifinale

Gold Coast Congress pågår fortsatt og avsluttes lørdag. Det som var sagt å bli en litt amputert festival i forhold til de 60 (!) årene den har blitt arrangert (jubileum i år) er ikke akkurat noe lite arrangement i år heller. Foruten 70 lag i A (Open) deltar det lag i flere klasser, 248 lag totalt på startstreken. Men i år stoppet grenserestriksjoner mange fra å planlegge tur fra andre lang selv om grensene mellom Australia og New Zealand ble åpnet nå i februar. Dermed er jeg den eneste deltakeren fra NZ som normalt sendee hundrevis av spillere til denne festivalen. Det er også noen få tilreisende fra Europa, USA og noen få andre steder. 

I lagturneringen spiller jeg med min faste makker Nick Jacob som har flyttet Australia. Vi er på lag med fire australiere, to av dem opprinnelig fra NZ. Det gikk bra i kvalifiseringen over tre dager. Seier og dermed direkte plass i semifinalen for oss og laget som ble nr.2. Fire andre lag kjemper fredag forrmiddag om de to andre semifinaleplassene. 

Jeg tar med et spill med voldsom fordeling og mange stikk begge retninger. Dette er et slikt spill hvor det er fryktelig vanskelig å vite hvem som har høyeste kontrakt, hvem som egenltig stamper.

Jeg satt nord med dette. Øst åpnet med 2 kløver, sterkt/utgangskrav. Syd passet, og vest sa 2 ruter. Jeg hoppet til 4 ruter som sperremelding, og øst sa 4 hjerter. Da meldte makker på syds plass 5 ruter og vest 5 hjerter. Nå hadde ingen noe å tilføye. Spillefører gikk to bet (kunne greid seg med en bet), men +100 var normalt ikke noe å bli rik av for oss slik hele spillet så ut:

Det var ikke jeg som hadde sperremeldt her. Det var øst!

Hans sterke åpning 2 kløver fungerte som en sperremelding, eller den meldingen klarte i alle fall å overbevise oss om at det var de som hadde de beste kortene. Det er ikke så ofte vi har slem i kortene i spill hvor en av motspillerne åpner med utgagnskrav!

Men som du ser, slik det sitter kan vi vinne 6 ruter som N/S.

Å ha sånn spill på listen er litt nervepirrende før sammenligning da det godt kan bli et stort tapsspill. For eksempel kan det på det andre bordet ha blitt spilt 5 ruter doblet med elleve eller tolv stikk, eller kanskje 6 ruter doblet med hjemgang. Heldgivis slapp vi med skrekken denne gangen da våre lagkamerater hadde et kanonspill på sin liste, de hadde fått spille 4 hjerter med ti stikk, +420 og 11 IMP inn.