Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Fra NZ Bridge: Ren gjetting?

I Norge har NBF klart å arrangere bridgefestival også i COVID-tider. Her i New Zealand har det vært litt strengere covid-regime enn de fleste steder, og timingen for vår festival har også vært uheldig slik at vår den (NZ Congress) har blitt kansellert gang på gang. Ikke siden 2019 har vi fått den gode festival-følelsen med sosialt samvær i tillegg til morsomme turneringer å spille. Akkurat nå er det ikke så mange restriksjoner, men fortsatt begrensing på antall folk samlet, så kongressen ble flyttet til Realbridge. Det er ikke helt det samme.

Denne uken startet det med NZ Teams, hovedturneringen vil mange si. Siden min faste makker er i ferd med flytting til Australia ble det til at vi ikke skulle spille disse to ukene. Men fra neste helg blir det (hvis covid vil, dvs. ingen av oss blir smittet) Gold Coast Congress i Australia, og etter det VM i Italia (hvis covid vil...). Min makker i denne online-kongressen ble en amerikansk (opprinnelig tysk) dame som nylig har flyttet til New Zealand. På lag vårt fikk vi to svært unge, men talentfulle spillere samt et ganske solid mix-par. De er alle bra, men likevel var det litt overraskende at vi kom oss gjennom kvalifiseringen (70 lag) på topp-8 og får spille kvartfinale i helgen. Derfra blir eventuelt mer avansement bare bonus.

Og vi kvalifiserte oss med en svært liten margin. I ett spill fikk jeg en ikke uvanlig gjetteposisjon, et slikt spill hvor det meste kan være riktig, eller galt. 

Vest er giver og Ø/V i sonen.

Du sitter øst og hører makker åpne med 1 hjerter. Nord sier 1 spar. Du melder 2 kløver, naturlig rundekrav. Syd spretter rett i 4 spar, og din makker sier 4NT. Hva er det slik du og din makker spiller? Nord passer, og hva melder du nå?

Vi har ikke snakket om dette, men jeg trodde ganske sikkert hun mente 4NT som "to steder å spille", dvs. ruter + hjerter. Eller er det kanskje ment som noe sånt som 2,5 steder å spille, med litt kløvertilpasning? Det siste forslaget er fordi med bare ruter og hjerter (lange farger) kunne hun jo simpelthen sagt 5 ruter. Noen bruker vel både 4NT og 5 ruter som veldig lange farger i en tofarget hånd, men at den ene av de to meldingen viser ulike lengde (flere hjerter). Jeg hadde ingen peiling hva makker mente det som...

Det blir gjetting. For her kan det stå 5 kløver, 6 kløver, 7 kløver, eller kanskje vi bør spille ruterkontrakt. 

Hva ville du meldt nå?

Jeg vil ikke påstå noe om hva som er riktig, men bestemte meg ganske fort og sa 6 kløver. Det er sannsynlig makker har singel (eller renons) i spar, og da er det klart at 6 kløver kan være for lite hvis hun har de riktige kortene, eller det kan være akkurat passe. Men det kan være et tilfelle av for "mye Møllers tran" og...

En fordel med å melde slem tilsynelatende med konfidens er at kanskje motparten stamper, og å spille mot en eventuell 6 spar doblet er vel greit. Og kanskje de stamper om min 6 kløver-melding var feil og det ikke står slem vår vei også.

Da jeg sa 6 kløver meldte makker 6 ruter, og jeg måtte passe. Det behøver ikke være så galt, spesielt om hun har noe så ekstremt som 6-6 fordeling. Slik så hele spillet ut:

Slemmen var knallhard, men siden det satt snilt var det ingen problemer i 6 ruter. Makker stjal god hjerteren, og både trumfen og hjerteren satt fint. Det ble kun en spartaper.

En heldig +1370.

Det ga 12 IMP da de spilte utgang ved det andre bordet. Det var fine IMP (og verd mange VP i en tolv spills kamp) i en kvalifisering hvor laget vårt endte fattige 0,18 VP foran det første laget som ikke kom med i kvartfinalen. 

Å spille god bridge er selvsagt det beste, men å gjette riktig av og til er poengivende det og...

 

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.