Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Stenberg 2NT

Bruker du og makker "Stenberg" 2NT, eller Jacoby som det kalles i utlandet?

De fleste gjør det, og det er en god konvensjon å ha en krav-til-utgang melding som direkte svar på 1 i major. Da kan man ofte i fred og ro få undersøkt en hel del og fastslå om det er sannsynlig med slem, kanskje storeslem. Det er imidlertid veldig mange versjoner av konvensjonen, og hvilken struktur man har for de videre meldingene er viktig å avklare. 

Vi skal ta med et stort svingspill fra Realbridge Lag 2022, en turnering med veldig mange deltakende lag. Den foregår på tre nivåer. Mer om dette og link til kampene som blir spilt finner du her. 

Tilbake til Stenberg 2NT. Det er som nevnt mange måter å gjøre de videre meldinger på etter at det har startet 1 MAJOR -2NT. Noen har en melding (typisk 3 kløver) for å vise minimum så kan svarmelderen ta kapteinsbindet og spørre mer, for eksempel om åpneren har kortfarge. Det gjør svareren kun hvis slem fortsatt kan stå mot minimums åpning, hvis ikke melder han simpelthen 4 i majorfargen for ikke å fortelle noe mer om kortene til motparten. Hvis åpneren har ekstra verdier viser han det direkte. Og svarhånden kan uansett hva åpnerens melding viser i stedet for å ta kapteinsbindet vise mer om sine egne kort hvis han ikke er så sterk at han kan finne ut nok selv, men slem kan kanskje stå om kortene sitter bra sammen.

Det er viktig å bruke denne og lignende konvensjoner fullt ut bare om det er muligheter, ikke spørre og grave når informasjonen kn er til nytte for motparten. Ingen grunn til å vise hva du eller makker har hvis du allerede vet hva sluttkontrakten er. Da er det ingen grunn til helt unødvendig å sladre i kortene 

I dette spillet fra en kamp i Realbridge Lag 13.februar var konvensjonen nyttig, men spillet viser også at man må tenke seg godt om selv om det er veldig bra informasjon man får.

Dette er svarhånden (nord):

Makker har åpnet med 1 hjerter og du har svart 2NT - Stenberg. Litt senere har du fått mer informasjon. La oss si at du har fått vite at makker er renons i kløver. Dessuten får du - via Key Card Blackwood og deretter konge spørsmål vite at makker har trumfesset og ruter konge. Hva melder du?

Ruter konge er jo et viktig kort, det gjør at du har fem enkle ruterstikk. Og vi har ingen kløvertapere siden åpneren er renons. Ved ett bord i en lagkamp meldte nord 7 hjerter. Men da tror jeg han hadde glemt noe (med forbehold om at det er noe i makkerparets meldinger som betyr noe annet enn det jeg gjetter på).

Ruter konge, renons i kløver og trumfesset er ikke nok til at det blir tretten stikk i hjeterkontrakt her. Man blir ikke kvitt nok spar hos syd på ruteren! 

Om åpneren hadde hatt syvkorts hjerter ville det vært storeslem. Samme hvilken fordeling han da har i ruter/spar blir det nok stikk (nok sparavkast).

Ved det andre bordet i lagkampen på RealBridge stoppet N/S i 6 hjerter. Siden dette var i faresonen kostet spillet hele 17 IMP.

Et snodig poeng er at det er storeslem her, men ikke i hjerterkontakt med ti trumf til sammen. Men 7 ruter står!

I ruterkontrakt blir det greit, kløver kan trumfes hos syd, den korte trumfehånden, og hjerterfargen gir to avkast hos hovedhånden i den usannsynlige ruterkontrakten.

Jeg vil generelt ikke anbefale å lete etter slike superkontrakter, typisk med færre trumf enn i en annen farge, og kanskje i minorfarge fremfor majorfarge. Men med den informasjonen nord har her - makker har 5-6 hjerter med esset, renons i kløver, og ruter konge (som regel dobbel, tredje eller fjerde)-  så er det kanskje mulig å se for seg de to hendene mot hverandre? I så fall, med det bildet i hodet, er det kanskje mulig å komme på at 7 ruter må være enhelt fantastisk kontrakt?

Du kan jo se litt på hvordan ville du og din faste makker ville meldt. Og hva ville svarhånden ha fått informasjon om før den siste avgjørelsen, 6 hjerter/7hjerter tas.

 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.