Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

WBT: SCORWAY til topps!

Det skotsk-norske laget SCORWAY vant finalen i WBT Champions 1 (World Bridge Tour). På vinnerlaget står alle disse oppført (det er tillatt med mer enn seks spillere som rullerer på å spille i lagturneringer online):

Dette var såklart en meget fin triumf, og det smakte kanskje litt ekstra for Christian Bakke og Boye Brogeland som skal spille sammen for Norge i VM om litt over en måned.

Finalen ble vunnet med 84-53 mot et lag med navnet APRES-BRDIGE CHAMPS. Det laget bestod av noen amerikanere, et par polakker og noen tyske spillere, alle velkjente navn i internasjonal bridge. 

Vi tar med et spill fra finalen som fort kunne gått motsatt vei. Slem ved det ene bordet, utgang ved det andre. Sånne spill får alltid stor betydning da det blir dobbelsving. I dette tilfellet 13 IMP inn om slem vinnes, 13 IMP ut om den går bet, altså 26 IMP i sving i kampen. Vinnermarginen var på 31 IMP, men det viser likevel hvordan kun ett enkelt spill kan svinge voldsomt i lagkamp.

Barnet Shenkin er artig kar og en meget god bridgespiller som har vært med i internasjonal bridge i alle de år. Han er egentlig skotsk, men han har bodd i USA i mange år. 

Barnet var som nord havnet i 6 hjerter og fikk kløver 9 i utspill fra øst til esset, vest fulgte med tieren. 

Det ser egentlig håpløst ut med to rutertapere, men Shenkin så hva som skulle til.

Ser du hva som må til her?

En mulighet er selvsagt at en av dem har KQ dobbel i ruter - en veldig marginal sjanse. Hvis ikke det er tilfellet ser det ut til å måtte bli to rutertapere. En ruter kan riktignok kastes på spar, men hvios trumfen er tatt ut blir det ikke trumf igjen hos syd til å stjele nords (nord blir hovedhånden) tredje ruter. Setter det deg på sporet?

Shenkin vant altså utspillet med kløver ess og stjal en kløver. Han tenkte kanskje at det var en viss mulighet for KQ-tredje i kløver slik at knekten kunne bli godspilt. Kongen kom på hos vest. Men utspillet, om han skulle tro på østs utspil, tydet etter deres metoder ikke på at kløver satt 5-3. Så den videre spilleføringen tror jeg var (slik det satt) en liten skjønnhetsfeil, men han kom i mål. For nå spilte Shenkin trumf til tieren og stjal enda en kløver. Det kunne gått galt slik det satt:

For idet han stjal kløver for andre gang kunne vest kastet spar og spolert det fine spillet som nå kom, men antagelig burde ha skjedd allerede. Det er ikke så lett for vest å kaste spar, for husk nord har vist fire spar i meldingene. Vest kastet ruter som ser naturlig ut å gjøre, og siden kløverstjelingene ikke førte til noe ekstra for spillefører gikk Shenkin over på den planen som måtte til for å vinne 6 hjerter.

Han dukket en ruter til forsvaret. Vest kom inn og spilte trumf til nord ess. Så kom fire runder spar. Alle sparene må spilles før den siste trumfen tas ut! Siden den med den tredje trumfen (vest) også har fire spar går dette bra. Vest følger farge (spar) hele tiden, en ruter forsvinner fra syd, og nords tredje ruter trumfes hos syd med den siste trumfen (damen) på den siden mens vest altså har igjen trumf. Vest kan ingenting gjøre.

Hvis trumfen tas ut i tre runder må det bli to rutertapere i denne kontrakten. 

Spillet ga altså +1430 som var verd 13 IMP da N/S ved det andre bordet spilte utgang. 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.