Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

WBT Champions Cup

Nå i februar spilles WBT Champions Cup 1 (online, på BBO) hvor det deltar 18 lag. Mange av dem har norske spillere med. Ett av de lagene - SCORWAY - har gjort det skarpt i Round Robin og ledet lenge. I skrivende stund (før de siste fire kampene) ligger de på 2.plass. De fire beste går til semifinalen og både semien og finalen spilles fredag. SCORWAY er en Norge-Skottland kombo. 

Alle lagoppstillinger, resultater og annen informasjone om denne turneringen finner du her.

Her er et spill fra kampen mellom SCORWAY og LEVINE, et amerikansk profflag som har med Geir Helgemo og Tor Eivind Grude. Kampen gikk klart i favør av SCORWAY, og dette spillet bidro til det. Ta først syds hånd og vurder hva du ville gjort slik det utviklet seg.

Giver nord. Ø/V i sonen

 

Geir Brekka satt syd og så at makker Nils Kåre Kvangraven åpnet med 1NT som i deres system i den posisjonen og disse soneforholdene viser 11-13 poeng. Øst doblet - sterkt/straffebetont -  og det var Geir sin tur. Hva ville du meldt nå?

Å sperre med 3 ruter er kanskje en god variant?

Geir sperret imidlertid med en mer uvanlig melding, 3NT!

Hvor ofte går det 1NT som blir doblet, så 3NT fra nestemann, altså etter å ha blitt straffedoblet i 1NT?

Jeg tror meningen med meldingen må være at han har en lang minorfarge, og en bra farge, og om makkeren vil kan han stå med på 3NT. For ingen sier vel 3NT i den situasjonen med balanserte, gode kort. Da passes på 1NT i håp om å få spille den kontrakten doblet. Både 1NT og 3NT doblet kan jo være livsfarlig med disse kortene, for ikke sjelden har de som dobler en sterk hånd og en god farge. Jeg tror neppe Geir hadde som plan å stå med på 3NT hvis den ble doblet?

Vest meldte imidlertid 4 spar over syds 3NT. Da gikk det to passer tilbake til syd. VIlle du meldt nå?

Det er gunstig sone. Du har en bra syvkorts farge. Det er sannsynlig det kan bli nok stikk slik at 5 ruter er en god stamp. Et faremomentet med det er vel at om du går et par doblede i 5 ruter så viser det seg kanskje at motpartens utgang ville gått bet i sin utang. 

Geir meldte 5 ruter som ikke overraskende ble doblet.

Slik ble altså hele det litt uvanlige meldingsforløpet:

Og slik så hele spillet ut:

Nei, motparten hadde ingen utgang. Langt i fra. Om motspillet sitter mot 4 spar får N/S tre trumfstikk, to ruterstikk og for kløver ess - tre bet. Det ville vært +300, eller om de hadde klart å doble den kontrakten +800.

Men 5 ruter gikk bra det og, nokså heldig kanskje.

Siden sparfinessen gikk, trumffinessen gikk, og rutereren satt 2-2 stod 5 ruter doblet etter sparutspill fra vest.

Det ga 550 og 9IMP siden N/S ved det andre bordet spilte 3 ruter med elleve stikk (+150).  

Det er imidlertid en mulighet for å bete 5 ruter, men da må Ø/V være særdeles nøyaktige i motspillet. 

De kan to hjerterstikk, men så må de skifte til kløver slik at esset slås vekk. Det ser ut som en kløver kan kastes på spar, men nå er det en blokkering i spar.

Etter kløver ess er slått vekk tar spillefører trumffinesse og ut med trumfen. Idet han på et tidspunkt spiller spar må vest dekke i første sparrunde! Gjør han det blir det blokkering med A-2 hos nord, og singel knekt eller tier hos syd. Spillefører får ikke tak i det tredje sparstikket og blir hengende med en kløvertaper!

(Merk at beste spill i spar her er å spille spar 10. Du håper jo i dette tilfellet at vest IKKE dekker. Det er større sjanse for at vest ikke dekker spar 10 enn spar knekt om det kortet spilles i første sparrunde)

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.