Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Lange dager

Fra torsdag i forrige uke til idag, torsdag 17.februar har bridgespillere i New Zealand og Australia (og fra noen andre land) spilt New Zealand Congress, men på Realbridge pga. Covid. Å spille hver dag i en uke tar på, men det er moro og. Spesielt når det går ganske bra.

Det gjorde det for mitt lag i lagturneringen selv om det endte med et kraftig magaplask i finalen mot et sterkt australsk lag som moste oss helt. Før det ble det en smått sensasjonell seier i semifinalen mot 2/3 av New Zealand sitt landslag, og det tredje paret deres var soleklart i bildet for uttak til VM i mars også. 

Jeg spilte med en dame som nylig har flyttet hit fra USA og på lag hadde vi et annet mix-par samt et par med en juniorspiller og en som såvidt har passert junioralder. Jeg visste laget var ganske bra, men det føltes likevel litt som en seier å gå til kvartfinalen. Så derfor ble det noen "bonuskamper" til, og seieren mot mine til vanlig lagkamperater på NZ sitt lag i semien smaket særdeles godt. At laget kom så langt i turneringen medførte kun en negativ ting, det ble ingen hviledag.

I skrivende stund er det en dag igjen i NZ PAR som har pågått i tre dager. Der ble det spilt kvalifiserng hvor parene etterpå blir plassert i A-finale, B-finale osv. etter plasseringen i kvaliken, med 28 par i hver gruppe. Det må medgis at undertegnede er litt mør nå idet syvende dag med spilling fra morgen til kveld starter.

Her er et spill fra parturneringen hvor det dreide seg om å melde, eller ikke melde når kortene er litt sånn på vippen. Slikt er litt tilfeldig om det går bra, eller ikke, og det handler også litt om hva makker vil forvente av den meldingen du avgir hvis den er meldt med litt tynne blader:

       NORD

Øst er giver og alle i sonen. Øst åpnet med 1 spar, og makker på syds plass doblet opplysende. Vest sa 1NT som etter dobling viste 8-10 poeng. Dette er antagelig siste sjanse til å melde i dette meldingsforløpet. Slenger du inn 2 hjerter? 

Jeg tror ikke makker bør forvente alt for mye fra en eventuell 2 hjertermelding. Men det viser vel ofte ca. 6-8 poeng, kanskje 9, eller kanskje litt mindre med god fordeling. Med mye mer en det nærmer det seg vel en dobling av 1NT? Her har du 4 poeng, inkludert en verdiløs spar knekt. Det er dog bra å ha femkortsfarge (makker har minst tre hjerter), litt fordeling, og ruter dame ser ut til å være et fint kort - kanskje...

Jeg slengte inn 2 hjerter vel vitende at det ikke behøver å gå bra, spesielt hvis makker forventer en del mer.

Over 2 hjerter sa øst 3 spar, makker 4 hjerter, og vest 4 spar. Jeg passet, øst passet og makker sa 5 hjerter. Nå doblet vest som et lyn! Vel, det var bare å håpe og be. Og makker hadde sannnelig for sine meldinger!

Mot 5 hjerter spilte øst ut spar ess som ble stjålet hos syd. Trumfesset ble tatt, så i gang med ruteren. I tredje runde ruter forvant en kløver, så den fjerde ruteren. Det hjelper ikke vest å trumfe den fjerde. I så fall forsvinner en kløver til, og så etter et eventuelt kløverskift (for sent) som stikkes med esset spilles den femte ruteren som nords siste kløver kastes på. Vest kan ikke få mer enn to trumfstikk, elleve stikk og +850.

Det er som du ser bet i 5 hjerter (doblet) med et usannsynlig kløverutspill fra øst. Da rekker ikke spillefører å bli kvitt alle sine kløvertapere. 

Pluss 850 ga 100%. Ett par til var i 5 hjerter og vant den, og to par spilte 5 hjerter med en bet. De må ha rotet bort kontrakten da de begge fikk spar ut. De spilte kanskje to runder trumf og fikk kløverskift i tide for forsvaret?) Resten spilte 4 spar som Ø/V. Det må vel ha skjedd etter at nord ikke meldte, for om nord gir lyd fra seg kan vel neppe syd gi seg på 4 spar. 

For å gjenta det, jeg sier på ingen måte at dette (å melde i den situasjonen) nødvendigvis var bra, eller lurt, men sånn er bridgen - det er tross alt et spill. Og for å gjenta en annen ting: å vinne poeng ved å være heldig er like verdifult som om man gjør noe bra!

 

  

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.